Recreatie

 
Het groene dorp Diepenveen is gelegen in het zuid-westelijk deel van Salland. In het noorden grenst het aan de gemeente Olst-Wijhe, in het oosten aan de Raalterweg en in het zuiden aan de stad Deventer. De westgrens wordt gevormd door de rivier de IJssel.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting Het landschap laat een zeer gevarieerd beeld zien met een groot aantal landschapstypen, waaronder het uiterwaardengebied, bossen (met name landgoederen), weilanden in een mooi coulissenlandschap, enken en langs verschillende wegen een fraaie laanbeplanting. Een groot deel van de bodem wordt gebruikt voor de agrarische sector met name veeteeltbedrijven. Ook zijn er twee aspergebedrijven en een ijsboerderij met ambachtelijk bereid schepijs.

Er liggen verschillende wandelbossen rond Diepenveen, zoals:

  • Het Stratenus bos aan de westkant
  • De Heest en het Dikkersbos midden in Diepenveen
  • Het Kolkbos met de begraafplaats Tjoenerhof en landgoed de Hoek aan de oostkant
  • De Landgoederen Wijnbergen en Nijendal in de noordhoek
  • Het landgoed de Haere aan de noordwestzijde
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Diepenveen is dan ook bij uitstek geschikt om er een lange wandeling of een fietstocht te maken. Er zijn in de verschillende wandelbossen diverse wandelroute's uitgezet. Ook zijn er verschillende fietsroute's die door Diepenveen lopen:

  • De Lebu´┐Żnesroute (27 km)
  • De Kikkerroute (57 km)
  • De Landgoedroute (30 km)
  • Fietsroutenetwerk Salland
Er kan volop gevist worden in de omgeving van Diepenveen, zoals in de Zandwetering en de diverse kolken en anken in en nabij de uiterwaarden van de IJssel.
De Zandwetering is aangepast voor kanovaren.
Tijdens de zomermaanden is de Dorpskerk elke vrijdag te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze uren zijn er ook enkele vrijwilligers aanwezig, die u het een en ander over de kerk en de geschiedenis kunnen vertellen.
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
De zandpaden aan de oostkant van Diepenveen lenen zich ook goed voor een rit te paard of in een huifkar. In de directe omgeving van Diepenveen liggen drie manege's. Daarnaast kan men op een aantal adressen paarden en pony's stallen.
Diepenveen kent een rijk verenigingsleven. Een aantal in het oogspringende evenementen zijn jaarlijks de Oranjebraderie van de Ondernemersvereniging Diepenveen voorafgegaan door de traditionele aubade van St. Oranjecomité Diepenveen in en rond de Dorpsstraat op Koninginnedag en de rommelmarkt op de tweede zaterdag in september in het Hof van Salland.
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Diepenveen heeft verschillende sportverenigingen met o.a. voetbal, handbal, volleybal, tafeltennis, badminton, gymnastiek, jeu de boules, tennis en paardrijden. Ook is er een biljart- en een schietvereniging. Verder beschikt het dorp over een ijsbaan aan de Schapenzandweg, waar het gezellig toeven is, als het tenminste lang genoeg gevroren heeft.
Aan de oostkant van Diepenveen ligt een 18-holes golfbaan van de Sallandsche Golfclub in het landgoed de Hoek.

Naar begin

Links

 
Natuurgebieden in Overijssel met fietsroute historisch Diepenveen www.natuurlijk.nl/salland/deventer/fietsroute_historisch_diepenveen.htm
Stichting IJssellandschap www.natuurlijk.nl/org/ijssellandschap.htm
Sallands Bureau voor Toerisme
Salland natuurlijk gastvrij
www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl
Fietsroutenetwerk www.fietsroutenetwerk.net
Stichting Recreatie Deventer Buiten www.recreatiedeventerbuiten.nl

Naar begin