Overig nieuws

Regelmatig ontvangt de redactie een persbericht die feitelijk niet voldoet aan de doelstelling van de rubriek Nieuws, maar die door de inzender als interessant voor Diepenveners wordt gezien. Deze artikelen kunnen door de redactie onder deze rubriek geplaatst worden.
De redactie plaatst hier alleen artikelen die in haar ogen voldoende interessant zijn en zonder verder redigeren opgenomen kunnen worden. Zij behoudt zich het recht voor artikelen in te korten of te weigeren zonder verdere opgave van redenen.


Ontdek de Duursche Waarden

12 mei 2009

Het oorspronkelijke rivierenlandschap

Benieuwd hoe ons rivierenlandschap er duizend jaar geleden uit zag ? Waar ook de schilder Voerman en de dichter Marsman geen weet van hadden? Waar je ver Oost Europa in moet om dergelijke landschappen grootschalig te zien?
Ga dan op dinsdagavond 12 mei met deskundige natuurgidsen van Staatsbosbeheer mee. Zij kunnen laten zien hoe dat oorspronkelijke landschap in de Duursche Waarden gestalte krijgt. Twintig jaar geleden werden de oude nevengeulen weer los gegraven in verbinding gebracht met de IJssel. Sindsdien is deze uiterwaard geheel aan de natuur over gelaten. Schotse hooglanders en IJslandse paarden hebben sindsdien het hele jaar rond het gebied begraasd. Net zoals de wilde grote grazers dat vroeger ook deden. Het resultaat zal u verrassen.

Start bij de parkeerplaats bij de steenfabriek Fortmond bij Den Nul. (na Fortmonderweg nr.18).
Deelname volwassenen: € 3,= en kinderen tot 12 jaar € 1, =.
Tijd : van 19.00 tot 20.30 uur. Tip; wandelschoenen of laarzen en een kijker. .

Inlichtingen: Lobke Hek 06 50254083 of l.hek@staatsbosbeheer.nl.

Naar begin

APB Groot Salland deelt picknickmanden uit

16 november 2008

Om de inwoners uit het gebied van Waterschap Groot Salland hun kennis over het Waterschap te testen, heeft Algemeen Plattelands Belang op haar website een aantal vragen geformuleerd over het functioneren en de bestuurlijke taken van een Waterschap.
Onder de goede inzendingen worden picknickmanden met streekproducten verloot.
De eerste prijsuitreiking vond dit weekend plaats. Volgende week is een nieuwe ronde met nieuwe kansen en prijzen.

In de eerste ronde hadden drie inzenders alle vragen goed. De prijswinnaars zijn:
Mw.A.Groote Schaarsberg en Ronald Jonkman uit Raalte en Anita Neplenbroek uit Hoonhorst.

Algemeen Plattelands Belang Groot Salland neemt dit jaar deel aan de Waterschapsverkiezingen en is te vinden op lijst 3. De lijst bestaat uit onafhankelijke personen en leden van lokale partijen zoals APB Deventer, Gemeentebelangen Olst-Wijhe, Gemeentebelangen Raalte. Bovendien is een lijstverbinding aangegaan met Gemeentebelangen Dalfsen.

Voor APB Groot Salland is het van belang om lokaal maatwerk te leveren. Europa. het Rijk en de Provincie hebben hun eigen kijk op de waterhuishouding in het algemeen. APG Groot Salland vindt het daarnaast zeer belangrijk om het waterbeleid tegen het licht te houden voor wat betreft de situatie in elke kern en dus lokaal maatwerk te leveren.
Voor meer informatie en de prijsvraag: www.apbgrootsalland.nl

Naar begin

‘Jekyll & Hyde’ en DJ Walter

12 november 2008

Op 21, 22 en 23 november speelt Musical- en Operettevereniging Deventer (MOD) in de Deventer Schouwburg ‘Jekyll & Hyde’. Na afloop van de musical Jekyll&Hyde zal de bekende DJWalter vrijdag- en zaterdagavond zijn opwachting maken in de Deventer Schouwburg.
DJWalter is begonnen als DJ in de Ramblas in Rotterdam en heeft zich in korte tijd bekend weten te maken bij het dance publiek. Hij draait in Ministry of Dance en Nighttown in Rotterdam, maar ook in Amsterdam en op diverse andere locaties door het land. Nu komt hij dan in Deventer waar hij zeker ook zijn huidige hit 'Can’t get enough' zal laten horen.

Musical- en Operettevereniging Deventer bestaat ruim 50 jaar en heeft haar sporen ruimschoots verdiend in de amateur muziektheaterwereld. De vereniging geeft jaarlijks een aantal goed bezochte voorstellingen in de Deventer Schouwburg. Dit jaar wordt het bekende verhaal van Jekyll & Hyde op de planken gezet.

Dr. Henry Jekyll is een briljante arts met maar één levensdoel: het scheiden van de goede en kwade kanten van de mens. Overtuigd als hij is dat hierin de genezing van zijn vaders psychische stoornis ligt, voert Dr. Jekyll allerlei experimenten uit. Maar hij krijgt van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis geen toestemming om zijn medicijn uit te testen. Uiteindelijk besluit hij zichzelf als proefpersoon te gebruiken. Hierdoor ontstaat Edward Hyde, zijn onheilspellende alter ego, die straffeloos moordend door de straten van Londen trekt. Dr. Jekyll moet een manier vinden om zijn alter ego te stoppen voordat deze zijn leven overneemt...

De musical bevat prachtige muziek van componist Frank Wildhorn (bekend van o.a. de musical ‘The Scarlet Pimpernel’). Een live-orkest van ruim 20 leden onder de bezielende en deskundige leiding van Frank Litjens neemt de muzikale ondersteuning voor haar rekening. De opvallende kostuums, het bijzondere decor en de prachtige lichteffecten maken ‘Jekyll & Hyde’ daarnaast een lust voor het oog. Regie is in handen van Monique Braam. Samen met choreografe Hannah van Moorst staat zij garant voor creativiteit en kwaliteit.

Muziek van Frank Wildhorn, script en liedteksten van Leslie Bricusse. Gebaseerd op de novelle ‘The Strange Case of Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ (1886) van Robert Louis Stevenson. Orkestraties van Kim Scharnberg; Nederlandse vertaling Rutger Bulsing.

‘Jekyll & Hyde' door Musical- en Operettevereniging Deventer in de Deventer Schouwburg:
Vrijdag 21 november 2008 20.00u
Zaterdag 22 november 2008 20.00u
Zondag 23 november 2008 14.00u

Kaarten kosten €25,- (inclusief garderobe en pauzedrankje).
Kinderen t/m 14 jaar betalen op zondag €17,50,-
Kaartverkoop www.deventerschouwburg.nl of 0570 - 683500
Meer informatie www.jekyll-hyde-musical.nl

Naar begin

Financiering van de zorg

Informatiebijeenkomst voor ouders en betrokkenen van mensen met een verstandelijke beperking

22 oktober 2008

'Hoe krijg ik de zorg die bij mijn zoon/dochter broer/zus past?’ is de centrale vraag tijdens de voorlichtingsbijeenkomst over financiering van de zorg. De avond vindt plaats op dinsdag 4 november in Deventer. Het is de bedoeling dat met de komst van het nieuwe financieringssysteem iedereen die zorg krijgt die nodig is. Niet meer en niet minder. Bovendien wordt de positie van de cliënt die in een AWBZ instelling woont sterker. In het nieuwe systeem is zijn zorgvraag het uitgangspunt.

Dorien Kloosterman, consulente van PhiladelphiaSupport gaat in op onderwerpen als de indicatiestelling, de mogelijkheden van een persoonsgebonden budget PGB, Zorg in Natura, zorgzwaartebekostiging, zorgovereenkomst en zorgplan. Belangrijk is het verschil met zoals het nu gaat en wat zijn de overeenkomsten? Verandert er veel voor mensen die in een instelling wonen? Het kabinet heeft aangekondigd 800 miljoen te bezuinigen. Wat betekent dat voor uw zoon of dochter? U wordt helemaal bijgepraat over de actuele stand van zaken betreffende de financiering van de zorg.

Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen aan de deskundigen of in discussie te gaan naar aanleiding van het onderwerp.

De Regionale Federatie van Ouderverenigingen (RFvO Zuid West Overijssel) en MEE IJsseloevers organiseren in samenwerking met diverse organisaties op dinsdagavond 4 november een bijeenkomst in Het Open Hof, Karel de Grotelaan 361 te Deventer.
De avond begint om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur geopend. De toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden voor de bijeenkomst.

Voor informatie over het programma, Maddi de Munnik, consulente van de RFvO Zuid-West Overijssel m.demunnik@meeijsseloevers.nl of Christine Linders, informatiemedewerkster van MEE IJsseloevers c.linders@meeijsseloevers.nl, tel. 0570 66 78 78.

Naar begin

Volop activiteiten op de Vakantie- Vrijetijdsmarkt

22 oktober 2008

Zien én ervaren wat er allemaal te doen is voor mensen met een beperking. Dat kan op de jaarlijkse Vakantie- Vrijetijdsmarkt, die op 15 november wordt gehouden in het Hervormd Centrum, in Nijverdal van 11.00 tot 15.00 uur. ‘Op het gebied van vakantie, sport, vrije tijd en logeren is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Bezoekers van de markt kunnen dat hier allemaal zien.’

‘En zoek je iets specifieks? Dan zoekt MEE IJsseloevers het voor u uit. ‘Wij, de organisatoren het Gehandicapten Platform en MEE IJsseloevers, merken dat veel mensen niet weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vakantie, sport, vrije tijd en logeren. Er zijn veel vakantie mogelijkheden voor jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking zoals organisaties die een gericht aanbod hebben voor slechthorenden en doven en slechtzienden. Ook is er een aanbod voor mensen met een chronische aandoening zoals het ECT die specifiek gericht is op reumatische aandoeningen. Voor mensen met een verstandelijke beperking is er een aanbod, zowel groep- individuele en gezinsreizen. Je kunt aangeven of je veel of weinig begeleiding nodig hebt. Er is een gericht aanbod voor mensen met stoornissen uit het autistische spectrum. Ook de wel bekende Handicamper uit Nijverdal is te bezichtigen, u kunt u laten informeren over de mogelijkheden.
Maar veel vrijetijdsorganisaties hebben een aangepast aanbod voor mensen met een beperking.’ Op de markt is het allemaal te zien. Er zijn demonstraties van de kookclub, Ik wil Fietsen, skiën. Doorlopende activiteiten waaraan u mee kunt doen zijn; laserschieten en discgolf en een workshop Nordic Walking van de Wilgenweard.
Het ROC Volwassenen Educatie start dit najaar met leuke cursussen.
Bij verschillende zorgorganisaties kan men informatie vinden over logeren en spullen kopen die op de dagbesteding zijn gemaakt. Zoals koek, textiel en andere leuke hebbedingetjes.

Wie niet direct zelf actief mee wil doen, kan op 15 november ook gewoon terecht voor informatie. Tussen elf en drie uur kan iedereen vrijblijvend in- en uitlopen. Jong en oud, mensen met een chronische aandoening of lichamelijk of verstandelijke beperking, mensen met autisme en ieder ander die geïnteresseerd is, is welkom. Een groot aantal vakantie, sport- en vrijetijdsorganisaties laten zien wat zij te bieden hebben.
Voor meer informatie kunt u bellen met: mevrouw Gerda Podde, MEE IJsseloevers, tel. 0529 45 20 11.

Naar begin

Kinderwagen te water

19 oktober 2008

Brandweer Diepenveen heeft zondagmiddag een kinderwagen uit het water gehaald bij de Radboudlaan in Deventer.
Gelukkig zat er geen kind in. Vermoedelijk baldadigheid van de jeugd.

Foto: Alex Schokker.

 

Klik voor vergroting

Naar begin

Panorama foto Deventer

8 september 2008

De Diepenvener Alex Schokker heeft een panorama foto gemaakt van het aanzicht van Deventer.
De foto is 2 meter lang en 36 cm hoog.
Het is de eerste keer dat hij zo'n foto maakte. Het ziet er volgens hem goed uit en u kunt de foto ook bij hem bestellen via zijn e-mailadres: schokkeralex@home.nl.

Klik voor vergroting

Naar begin

Wandelen met gids in Okkenbroek

29 mei 2008

Op zondag 8 juni kunt u wandelen met een gids in en rond Okkenbroek. U hoort over natuur en cultuur in de omgeving van dit mooie Sallandse dorp. De start is bij de 100 jaar oude kerk, die u ook kunt bezichtigen. Daarna volgt de route van anderhalf uur langs een oude begraafplaats, boerderijen, bossen en enken. Onderweg vertelt de gids van alles. De route eindigt bij het gezellige terras van het Naoberhuus.
Start om 13.30 uur bij de kerk. De kosten zijn € 3,00 pp (kinderen € 1,50). Meer informatie via www.recreatiedeventerbuiten.nl

Naar begin

Eigen Krachtestafette door Overijssel

Provincie Overijssel en Overijsselse gemeenten spannen zich in voor Eigen Kracht

28 mei 2008

De provincie Overijssel, de Overijsselse gemeenten en de Eigen Kracht Centrale gaan samen optrekken om Eigen Kracht te verbreden naar gemeentelijke instellingen voor maatschappelijke dienstverlening en zorg. De provincie Overijssel heeft al ervaring opgedaan met de Eigen Kracht-conferenties in de geïndiceerde Overijsselse jeugdzorg. Gemeenten gaan dit verder uitbreiden door burgers te informeren over de Eigen Kracht-conferenties als middel om weer regie te krijgen of te houden over hun eigen leven.

De provincie Overijssel bekrachtigt dit met een Eigen Krachtestafette op vrijdag 30 mei. Verspreid over de dag gaan op 4 verschillende plaatsen in Overijssel (Zwolle, Hengelo, Nijverdal en Deventer) wethouders van deze en omliggende gemeenten samen hun handtekening zetten onder een samenwerkingsconvenant. Hun handtekening symboliseert hun steun aan de Eigen Kracht formule binnen hun gemeentelijke voorzieningen. Gedeputeerde Ranter voor Jeugd zet ook zijn handtekening om het belang van Eigen Kracht te onderstrepen. Sara Kroos, cabaretière en ambassadrice voor de jeugdzorg, zal in Nijverdal en Hengelo in gesprek gaan met de aanwezigen over het belang van Eigen Kracht.

Eigen Kracht geeft mensen een stem
De Eigen Kracht Centrale heeft Eigen Kracht-conferenties ontwikkeld. Een Eigen Krachtconferentie betekent dat, wanneer het in een gezin tegenzit en niet goed loopt, een gezin samen met familie, vrienden en bekenden een plan voor de toekomst maakt.. De conferentie bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden de zorgen helder gemaakt. Eventueel geven hulpverleners informatie over beschikbare hulp. In het tweede deel maakt de familie, zonder buitenstaanders, een plan. In het laatste deel wordt het plan gepresenteerd. Dit plan wordt leidend voor hulp. Voor Eigen Krachtconferenties zijn geen wachtlijsten; na aanmelding wordt direct gestart met de voorbereidingen.

Uit het onderzoek ‘De familie aan zet’, dat vrijdag 30 mei wordt gepubliceerd (uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam, Pi Research, en Onderzoeksbureau WESP in opdracht van de Eigen Kracht Centrale te Zwolle), blijkt dat in een gezin het aantal problemen snel afneemt na inzet van een Eigen Krachtconferentie. Ook blijkt dat de gezinssituatie vervolgens stabiel blijft. Vanuit het ontwikkelingsperspectief van het kind is dat een niet te onderschatten winst.

Minder afhankelijk van zorg
Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat deelnemers en betrokken hulpverleners tevreden zijn over Eigen Krachtconferenties. Nu is echter ook op de lange termijn gekeken of na deze conferentie de zorgen om de veiligheid en welzijn van kinderen afnemen en of de sociale steun voor ouders en de cohesie in het netwerk toeneemt. Ook wordt gekeken waar de regie over de hulp komt te liggen. Het gaat hierbij dus om gezinnen in de jeugdzorg waarbij bijvoorbeeld uithuisplaatsing van kinderen dreigt. De eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg. Dit nieuwste onderzoek toont aan dat gezinnen die Eigen Kracht volgen na 9 maanden minder afhankelijk van zorg zijn dan gezinnen die dat niet doen en dat de regiefunctie meer bij de familie en het eigen netwerk komt te liggen in plaats van bij de gezinsvoogd. Gedeputeerde Ranter: “Hieruit mogen we concluderen dat Eigen Kracht aansluit bij moderne opvattingen over vraaggestuurde hulpverlening met een focus op draagkracht.”

Naar begin

Internationale wijnmarkt Markelo viert lustrum op zaterdag 7 en zondag 8 juni 2008

28 mei 2008

Dankzij de successen van eerdere jaren zal dit jaar voor het eerst de internationale wijnmarkt te Markelo gespreid zijn over 2 dagen.

Dit driejaarlijks evenement vindt plaats in ‘de Kösterskoele’ te Markelo. Wijnboeren uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland en Oostenrijk zullen zelf aanwezig zijn om uitleg te geven over de door hun aangeboden wijnen. Tevens is er volop gelegenheid wijnen te proeven en te kopen. De wijnmarkt is toegankelijk voor iedereen die van wijn houdt (je hoeft dus geen kenner te zijn).

De wijnmarkt zal geopend worden door Catherine Keyl, ondermeer bekend van de talkshow Catherine, de 5 uur show en Max & Catherine.

De wijnmarkt is voor het publiek geopend op zaterdag 7 juni van 17:00 tot 21:00 en zondag van 13:00 tot 17:00.

Tijdens het evenement zullen tevens verschillende soorten kaas, vleeswaren en andere internationale gerechten aangeboden worden. Voor de kinderen worden speciale activiteiten georganiseerd en tot slot zullen de verschillende muziek optredens het evenement compleet maken.

De entree prijs bedraagt € 5,- per dag. Een passe-partout voor beide dagen kost € 8,-

Klik voor vergroting

Naar begin

Zon, strand & beachvolleybal

2de editie van het beach circuit Nieuw-Gelre.

7 mei 2008

Als het indoor-volleybalseizoen ten einde loopt en de eerste zonnige dagen net achter de rug zijn, denkt volleyballend Nederland alweer aan de zomer. En zomer… is beachvolleybal! Zon, strand, volleybal en gezelligheid zijn de ideale ingrediënten voor het beach circuit Nieuw-Gelre. Dit unieke beachvolleybal circuit, waarbij en hoog en laag niveau wordt gespeeld, wordt voor het 2de jaar georganiseerd door de regio Nieuw-Gelre van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) in samenwerking met regionale volleybalverengingen of organisaties.

Beach circuit Nieuw-Gelre
Het beach circuit Nieuw-Gelre bestaat uit 4 voorrondes en een finaledag op het zand van Bussloo. Teams uit heel NederlandEVV Rabobank en vooral uit de regio kunnen zich opgeven voor het beach circuit, waar gespeeld wordt door volleyballers uit alle divisies en klassen van de reguliere volleybalcompetitie. De 4 voorrondes vinden plaats verspreid over de regio Nieuw-Gelre. Daarvoor werkt de NeVoBo nauw samen met volleybalverenigingen. Je kunt aan 1 of meerder toernooien mee doen. Vorig jaar was de eerste editie van het Beach Circuit met 96 teams een groot succes.

De data en de locaties van de voorrondes zijn.

Datum

Vereniging

Locatie

Plaats

14 juni

Zeewolde

Woldstrand

Zeewolde

21 juni

ORMI

Heerderstrand

Epe

21 juni

VOLTA Perspectief

Houtribhoekstrand

Lelystad

4 & 5 juli

EVV Rabobank

Havenkade

Elburg

19 juli

Finales Beach Circuit

Pitch & Putt Bussloo

Bussloo

Finales op 19 juli
De finales van het beach circuit Nieuw-Gelre vinden plaats op het stand voor Pitch & Putt in Bussloo.

Mis het niet!
Het beach circuit Nieuw-Gelre zal dit jaar niemand ontgaan. Volleyballers, sportliefhebbers en iedereen die van gezelligheid houdt wordt aangeraden om mee te doen met de voorrondes en zich te plaatsen voor de finaledag in Bussloo.

Ga naar www.beachvolleybal.nl om je in te schrijven!!

Naar begin

Derde Lente Kastelentocht in Olst

28 maart 2008

Na de verregende edities in mei 2006 en 2007 gaat de Stichting "Olst-Wijhe in Beweging” nu in april de vernieuwde derde Lente Kastelentocht organiseren.
Deze tocht is in de zomereditie 2007 van het blad NIC fantastisch gepromoot met foto’s en tekst als een van de leukere tochten voor wandelaars en Nordic Walkers in Nederland.
Op zaterdag 19 april 2008 wordt het Wandel-, Nordic Walking- en Hardloopevenement georganiseerd vanuit de thee- en koffieschenkerij De Olsterhof, A. Geertsstraat in centrum van Olst.

De tocht wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met De Olsterhof, Leo Pelgröm Vastgoed Olst, ROC Aventus Deventer/Apeldoorn, Rabobank Salland en Nordic Walking Salland.

De afstanden die afgelegd kunnen worden zijn: 5 km, 7.5 km , 13.5 km en 16.5 km (10 mile).

De start is om 12.00 uur na een gezamenlijke warming-up.

De tocht gaat over zand- en verharde paden/wegen die door bossen en het mooie rivierenlandschap lopen. Er wordt gelopen over landgoederen met soms prachtig buitenhuizen. Ook kom je langs de 'IJssellinie, de verdedigingswerken uit de Koude Oorlog' van de vorige eeuw. De IJssellinie is te bezoeken als u aan de langste afstanden deelneemt.

Informatie en aanmelden kan via info@nordicwalking-salland.nl of tel. 06 46 62 28 06, 06 25 04 73 89 / 06 30 76 15 59 / 06 20 49 99 77 of voor meer info kunt u kijken op www.nordicwalking-salland.nl en op www.olstwijheinbeweging.nl (per 5 april online).
Klik hier voor een poster van de tocht.

Naar begin

Mensen met een verstandelijke beperking overhandigen manifest aan wethouder Fleskes

20 maart 2008

Mensen met een beperking hebben op woensdag 19 maart het manifest ‘Wat is er nodig om mee te doen’ aangeboden aan Wethouder Jos Fleskes van de gemeente Deventer. Met dit manifest willen zij de aandacht vestigen op hun positie in de gemeente. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en chronisch zieken willen erbij horen, meepraten en vooral niet betutteld worden. Deventer was hiermee de laatste gemeente op rij die werd aangedaan in een provinciale estafette van het aanbieden van het manifest. Eerder werd het manifest al aangeboden in Enschede, Holten, Hardenberg, Ommen, Zwolle en Olst.

Fleskes nam het manifest enthousiast in ontvangst en zei: “De gemeente Deventer kan een voorbeeld nemen aan de manier waarop dit manifest is opgesteld.”
Na de officiële overhandiging formuleerden mensen met én zonder beperking samen met beleidsmakers en publiek diverse wensen voor een beter bestaan. Deze wensen werden in een paasboom gehangen, die tot 26 maart in het Volkshuis (Kleine Overstraat) te bewonderen is.
De Gehandicaptenraad Deventer had een rolstoel- en blindenbaan uitgezet. Publiek kon zelf ervaren hoe het is om een parcours te rijden of te lopen in rolstoel of met een blindenstok. Ook Fleskes ervaarde hoe het is om niets te kunnen zien en om met een taststok te lopen.

Manifest
Mensen met een verstandelijke beperking willen kunnen zijn wie ze zijn en gewoon, net als iedere andere burger, meedoen in hún gemeente. Daarom hebben mensen met een verstandelijke beperking zelf, hun ouders en betrokkenen in Overijssel samen met belangenbehartigers het manifest ‘Wat is er nodig om mee te kunnen doen?’ geschreven. Dit manifest beschrijft wat zij nodig hebben voor een goede uitvoering van het gemeentelijke gehandicaptenbeleid en de WMO.
Het manifest ‘Wat is er nodig om mee te doen’ is een eisenpakket én checklist ineen. Op verschillende levensterreinen zoals inkomen, vervoer, wonen en vrije tijd geeft het manifest een beeld van de specifieke wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking.

Bus 1202
De manifestafette werd ludiek ondersteund door ‘Bus 1202’ van Programma Versterking CliëntenPositie. Deze Connexxion bus stond op de Brink en er was o.a. een film te zien over het scholenproject van de Gehandicaptenraad. Ook konden bezoekers informatie krijgen over het manifest ‘Wat is er nodig om mee te doen’.

De manifestafette werd in Deventer georganiseerd door de Regionale Federatie van Ouderverenigingen Zuid-West Overijssel, Programma Versterking Cliëntenpositie, Gehandicaptenraad Deventer. Ook werkten mee VSO-school De Linde, Het Volkshuis Deventer, Deventer Sportploeg, MEE IJsseloevers en de Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk.

Klik voor vergroting

Naar begin

Vriendenkringen MEE IJsseloevers genomineerd voor Innovatieprijs

9 maart 2008

Op 25 maart wordt de landelijke MEE-dag Maak het MEE!, georganiseerd in de Jaarbeurs te Utrecht. Elke MEE-organisatie mag één project aandragen dat mee kan dingen naar de eerste prijs, bestaande uit € 15.000.
MEE IJsseloevers is één van de drie genomineerden met het project ‘Vriendenkringen’.
Het doel van dit project is om mensen met een beperking uit het sociale isolement te halen, in te spelen op hun vragen en integratie/participatie in de samenleving te bevorderen.

Achtergrond
MEE IJsseloevers signaleerde dat cliënten veelal eenzaam zijn, behoefte hebben aan sociale contacten, echte vrienden willen, maar niet weten hoe zij dit moeten aanpakken. Veel problematiek komt voort uit eenzaamheid. De vraag naar vriendschapsrelaties is groot.
De Vriendenkringen dragen eraan bij dat deze mensen met elkaar in contact komen. Met ondersteuning van MEE en een vrijwilliger wordt erop toegezien dat de vriendenkring uiteindelijk zelfstandig functioneert. Zij hebben en houden zelf de regie; de vrijwilliger heeft hierin een coachende rol.

Werkwijze
In een kennismakingsgesprek met een consulent van MEE IJsseloevers wordt aan de kandidaat-deelnemer gevraagd wat hun interesses en verwachtingen zijn en bovenal wat iemand nodig heeft. Aan de hand van deze informatie zoekt de consulent naar een ’match’ met andere ‘vrienden’ die zich hebben aangemeld. De vrijwilligers komen uit het netwerk van MEE IJsseloevers. Voorbeelden hiervan zijn de Hoge School Windesheim, een groep rolstoeldansers, een kerk.
Wanneer er een ’klik’ is, ontstaat er een vriendenkring. Een Vriendenkring bestaat uit maximaal vier of vijf mensen die het goed met elkaar kunnen vinden en regelmatig bij elkaar komen. De cliënten bedenken zelf wat ze gaan doen, wanneer en waar. De vraag staat centraal en de vrijwilliger ondersteunt hen hierbij.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Emmely Lefèvre, consulent Vriendenkringen. Zij helpt u graag verder tel. 038 455 46 46.

Naar begin

Pitch&Putt Golf Bussloo gaat derde seizoen in

7 maart 2008

Vanaf zaterdag 15 maart is de Pitch&Putt Golf Bussloo weer open gedurende 6 dagen per week. Afgelopen seizoen heeft het storm gelopen en hebben velen weer deze Ierse en korte variant van golf gespeeld.

Door deze enorme belangstelling voor Pitch&Putt in de regio wordt de baan uitgebreid naar 27 holes. De tekeningen zijn klaar en het is nu nog wachten op de laatste details. Deze extra 9 holes zijn niet alleen noodzakelijk voor de zeer grote groepen en op de drukke dagen, maar gaat er ook voor zorgen dat er nog meer afwisseling komt. De extra 9 holes worden aangelegd met veel hoogteverschillen en sterk aflopende greens, welke moeilijksheidsfactoren nu nog ontbraken.

Het succes van Pitch&Putt is vooral de laagdrempeligheid. Bij Pitch&Putt heeft men namelijk geen golfvaardigheidbewijs nodig. Na een korte uitleg mag iedereen zelf gaan spelen en de materialen worden in bruikleen verstrekt. Veel mensen die een keer gespeeld hebben komen terug om het gevecht met de baan nogmaals aan te gaan en het aantal verslaafden groeit snel. Zelfs golfers vinden steeds vaker de weg naar de Pitch&Putt baan om hun korte spel aan te scherpen. Deze winter is de baan ook op de zondagen open geweest en velen hebben de kou getrotseerd voor de 2 uur spelplezier.

Ook de eigen vereniging is op Bussloo weer gegroeid. Deze gaat komend jaar weer veel toernooien en competities organiseren. Het aantal competitiespelers op de maandagen gaat komend jaar richting de 50. Een aantal spelers van Bussloo heeft al aansluiting gevonden in de subtop van Nederland. Ook zijn er ook veel vutters en gepensioneerden die een overdagkaart hebben en vele rondjes in de week lopen.

Door de uitbreiding van banen krijgt Pitch&Putt krijgt steeds meer een landelijke dekking. Met elk jaar circa 4 nieuwe vestigingen groeit het aantal sporters daarom ook gestaag.

Naar begin

Samenwerkingsverband rondom zorg voor jonge kinderen

3 maart 2008

Samenwerkingsverband rondom zorg voor jonge kinderen officieel bekrachtigd

Jeugdbeleid en jeugdzorg staan op dit moment volop in de belangstelling. Veel verschillende partijen houden zich ermee bezig. Om de coördinatie en afstemming tussen deze partijen en daarmee ook de dienstverlening aan de burger, te verbeteren zijn de gemeenten volop bezig met het opzetten van Centra voor Jeugd en Gezin.
Een van de belangrijke aandachtspunten van de nieuwe centra is vroegtijdige onderkenning van problemen. Met als achterliggende gedachte dat hoe eerder ondersteuning wordt geboden, hoe kleiner de kans is dat problemen uitgroeien en te groot worden.
Een samenwerkingsverband dat zich daar in de regio Zuid West Overijssel bij uitstek op richt is het IVO team (Team voor Integrale Vroeghulp en Vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsproblematiek bij het jonge kind (0 tot 7 jaar). Bij het IVO team kunnen ouders en opvoeders terecht die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. Een gespecialiseerd team, dat bestaat uit medewerkers van Bureau jeugdzorg Overijssel, Carinova Jeugd Gezondheidszorg, De Parabool (Orthopedagogisch Dagcentrum 't Lantaarntje), Maatschap Kinderartsen Deventer Ziekenhuizen, Riagg IJsselland, afdeling jeugd, Revalidatiecentrum Kastanjehof en MEE IJsseloevers, richt zich op tijdige en passende ondersteuning van deze ouders.
In het team wordt uiteraard rekening gehouden met de positie van de ouders. Zij hebben een heel belangrijke stem; zij zijn immers de belangrijkste opvoeder en een constante factor in het leven van hun kind. De coördinatie van het IVO ligt bij MEE IJsseloevers.

Samenwerkingsovereenkomst
Het IVO is in 2006 ontstaan door het samengaan van de samenwerkingsverbanden Integrale Vroeghulp en Vroeg Tijdige Onderkenning. Het samen gaan optimaliseert de mogelijkheden om vroegtijdig problemen te signaleren en om ouders vervolgens te informeren, te adviseren, ondersteunen en te begeleiden bij het vinden van passende voorzieningen. Zoals trajectbegeleiding, gezins- en opvoedingsondersteuning, aansluitend onderwijs en de juiste zorg.
Het samenwerkingsverband heeft in 2007 haar afstemming met verschillende partijen en haar werkwijze verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Nu is het moment aangebroken om deze samenwerking officieel te bekrachtigen. Op 10 maart om 13.00 uur ondertekenen alle partners de samenwerkingsovereenkomst in het regiokantoor van MEE IJsseloevers aan de Diepenveenseweg 149 in Deventer.
Met het zetten van hun handtekening geven partijen aan dat zij het belang en de meerwaarde zien van samenwerking bij het vroegtijdig onderkennen en het bieden van integrale hulp aan ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind.

Naar begin

Informatie- en ontmoetingsdag Wooninitiatieven

28 februari 2008

Zaterdag 15 maart vindt in Zwolle de eerste regionale dag Wooninitiatieven plaats. Tijdens deze dag kunnen ouders en familieleden die van plan zijn om zelf het wonen voor hun kind, broer of zus met een beperking te organiseren informatie krijgen en andere ouders ontmoeten die al bij een wooninitiatief betrokken zijn.
De bijeenkomst is van 9.30 tot 14.00 uur en vindt plaats in Dienstencentrum De Terp.

Er zijn tal van mogelijkheden waarop mensen met een beperking kunnen wonen. Dat kan een grote instelling zijn of een kleinschalige woonvoorziening in een wijk. Veel zorginstellingen bieden dat aan. Er zijn ook ouders, familieleden die graag samen met andere ouders, familieleden het initiatief nemen voor een woonvoorziening. Voor alle ouders (en broers of zussen) die hiermee bezig zijn of willen starten is deze regionale dag ‘Wooninitiatieven’.

Programma
Na een algemene inleiding door Anke Procee van het Landelijk Steunpunt Wonen, maken deelnemers kennis met drie al gerealiseerde wooninitiatieven. Hoe is het wooninitiatief opgezet? Welk traject is er gevolgd? Hoe is de financiering geregeld? En de zorg? Deze en andere vragen worden beantwoord door ervaringsdeskundigen.

Workshops
Na dit algemene deel kunnen deelnemers twee workshops volgen. Er is keuze uit:
- de relatie tussen woningbouwvereniging en ouderinitiatief (Sieb Bosma, Woningcoöperatie WoonFriesland met enkele ouders van een wooninitiatief)
- financiering van ouderinitiatieven (Jonnie Bosch, PhiladelphiaSupport)
- van plan tot wonen (Anke Procee, Landelijk Steunpunt Wonen)
- ervaringen van twee wooninitiatieven (Dubbelklik en BEMA in Zwolle).

Plaats en tijd
De regionale dag Wooninitiatieven vindt plaats in Dienstencentrum De Terp, Radewijnsstraat 1 te Zwolle. Aanvang is om 9.30 uur en eindigt rond 14.00 uur met een lunch.

Organisatie
De Regionale Federaties van Ouderverenigingen IJssel-Vecht en Zuid-West Overijssel, PhiladelphiaSupport, VG-belangenplatform Drenthe en MEE IJsseloevers organiseren deze dag.

Aanmelding en kosten
Deelname aan deze dag is gratis en aanmelding is niet nodig. Na afloop kunnen deelnemers gebruik maken van een lunch voor € 5,00.

Informatie
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Huub te Braake, consulent van de Regionale Federatie van Ouderverenigingen IJssel-Vecht, T. 06 53 264 816, Email h.tebraake@meeijsseloevers.nl of Maddi de Munnik, consulent Regionale Federatie van Ouderverenigingen Zuid-West Overijssel, tel. 0570 66 78 78, e-mail m.demunnik@meeijsseloevers.nl.

Naar begin

Slaapplaats tijdens vierdaagse Nijmegen

27 februari 2008

Op 15 juli gaat de welbekende Vierdaagse van Nijmegen aan haar 92ste editie beginnen. Voor velen al bekend terrein, voor anderen een nieuwe uitdaging.
Inmiddels is de inschrijving geopend voor hen, die in 2006 en 2007 hebben meegelopen. Vanaf 10 maart is iedereen vrij om in te schrijven. Ondanks dat er een maximum van 45.000 deelnemers wordt gesteld, zal het er - gezien het afgelopen jaar - op neerkomen dat iedereen mee kan doen.
Sinds 1996 nemen we met een groep wandelaars deel aan dit (nog) grootste wandel-/atletiekevenement van de wereld, financieel gesteund door Morres Wonen. Echter onze sponsor verkeert in zwaar weer en ziet dit jaar af van een geldelijke bijlage. Dit weerhoudt ons er niet van om deel te nemen en zijn daartoe op zoek naar meerdere wandelaars om onze groep te versterken. Ook een of meerdere sponsoren zijn natuurlijk van harte welkom.
In Nijmegen beschikken we, op nog geen 10 minuten lopen van de start/finish, over een ruime sportzaal met 4 kleedkamers en een kantine, die zondag 13 (misschien zaterdag 12) t/m zaterdag 19 juli ons domein is. We hopen de kosten op ca. 70 euro te kunnen houden. Dit houdt in: slapen (zelf stretcher/luchtbed meenemen), ontbijt, brok gezelligheid en wellicht 3 rustposten onderweg tijdens de wandeldagen. Dit laatste is afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat we hopen te strikken. Dus kent u nog een (of meerdere) enthousiasteling(en), laat ons dit dan ook weten.

Voor informatie en/of aanmelding belt u dan met: Fokke Linssen, telefonisch bereikbaar onder nummer: 0570 61 50 60 (na 18.00 uur) of 06 48 63 23 46.
Mailen kan ook op adres: foli50@versatel.nl.

Naar begin

Verstandelijke beperking? Leer leuke plannen maken!

Informatieavond over de methode ‘Ik maak mijn eigen plan’ voor het leren maken van een toekomstplan voor mensen met een ( verstandelijke) beperking

6 februari 2008

Heb je een ( verstandelijke) beperking? En vraag je je ook wel eens af hoe je later wilt wonen? Of met wie? En wat je in vrije tijd kunt doen? Of waar je vrienden kunt ontmoeten? Kom dan op dinsdagavond 19 februari naar het Open Hof om te horen hoe je een eigen plan voor je toekomst kunt maken.De avond begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur. De avond is gratis.

‘Ik maak mijn eigen plan’ is een methode voor mensen met een ( verstandelijke) beperking om aan hun omgeving duidelijk te maken wat zij nu eigenlijk willen. Tijdens deze avond wordt de werkwijze van de methodiek op een interactieve manier uitgelegd. Bent u nieuwsgierig naar deze methode en wilt u zelf ervaren hoe het werkt? Kom en doe mee op deze informatieavond.
De avond wordt georganiseerd door de Regionale Federatie van Ouderverenigingen Zuid-West Overijssel, samen met MEE IJsseloevers.

Waar? Deventer, Open Hof, Karel de Grotelaan 361 (Keizerslanden), tel. 0570 62 85 72
Hoe laat? 19.30-21.30 uur
Hoe duur? Gratis, aanmelden niet nodig
Meer weten? Maddi de Munnik, consulent RFvO Zuid-West Overijssel, email m.demunnik@meeijsseloevers.nl, tel. 06 45 48 46 80 / 0570 66 78 78

De RFvO staat voor een goed bestaan van mensen met een verstandelijke beperking.

Naar begin

Omgaan met pubers

17 januari 2008

Op 5 februari 2008 wil MEE IJsseloevers starten met een cursus omgaan pubers voor ouders met pubers tussen 12 en 18 jaar met een beperking.

In de puberteit verandert er veel, zowel voor pubers als voor ouders.
Niet alleen groeien kinderen flink maar ze ontwikkelen ook een eigen mening en nemen niet alles van ouders aan.
Het is soms lastig om met deze veranderingen om te gaan en daarin een eigen rol te bepalen. Soms brengt dit conflicten met zich mee.

Op 6 avonden praten we over situaties die u tegenkomt in het omgaan met pubers.De onderwerpen kunnen zijn:

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Bij voldoende aanmeldingen wordt op 5 februari 2008 gestart in het kantoor van MEE IJsseloevers aan de Diepenveenseweg 149, te Deventer.

Wilt u meer informatie of u wilt u zich aanmelden, dan kunt u bellen met MEE IJsseloevers via tel. 0570 66 78 78 en vragen naar de aandachtsfunctionaris groepswerk Inge Smit.

Naar begin

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd ...

15 januari 2008

Op dinsdagavond 22 januari is in Deventer een informatiebijeenkomst over de verschillende woonmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking.

Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over verschillende woonvormen, zoals het wonen in een beschermde woonomgeving, een kleinschalige woonvorm, zelfstandig wonen, wonen op een zorgboerderij, in een Thomashuis of in een particulier initiatief.
De vraag die tijdens de bijeenkomst centraal staat, is: 'Hoe kies ik de woonvorm of woonmogelijkheid die het beste bij mijn zoon, dochter, broer of zus past?'

Samen met u kijken we naar:

De algemene inleiding wordt gehouden door Dorien Kloosterman van Philadelphia Support. Daarnaast geeft Annelies Boshoven een presentatie van Thomashuis Olst. De themabijeenkomst wordt gehouden in Het Open Hof, Karel de Grotelaan 361 in Deventer.

De avond begint om 19.30 uur; de zaal is om 19.15 uur geopend. U hoeft zich niet aan te melden voor de bijeenkomst en de toegang is gratis.

De avond wordt georganiseerd door de Regionale Federatie van Ouderverenigingen Zuid-West Overijssel, samen met Philadelphia Support en MEE IJsseloevers.

Naar begin

Open huis in de voormalige Laboratoriumschool

5 januari 2008

Op zondag 13 januari houden drie centra voor persoonlijke ontwikkeling en aanvullende gezondheidszorg, gevestigd in de voormalige Laboratoriumschool aan de R. van Diepholtstraat 21 in Deventer, een open huis. Tussen 11.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom bij Lotz Dans & Yoga Centrum van Ingrid Baart, Praktijk voor Alexander Techniek van Wilberd Bakker en IN BALANS, Praktijk voor Lichaam & Bewustzijn van Annelies Holtkuile.

Er wordt informatie gegeven over Alexandertechniek, Rebalancing lichaamswerk, Authentic Movement, Danstherapie en Imaginatie. U kunt gratis deelnemen aan o.a. Hatha yoga, zwangerschapsyoga, actieve meditatie, een introductie in de cursus Hart&Energie, massageles, lessen Alexandertechniek en Dansimprovisatie. Voor kinderen en jongeren is er o.a. kinder- en tieneryoga.

U kunt de voormalige Laboratoriumschool het best bereiken via de Laan van Borgele tegenover nr. 89 en naast de firma Auping.

Voor meer informatie en het programmma kijk op www.lotzdans-en-yoga.nl, www.eristijd.nl, of www.bewustinbalans.nl.

Naar begin

Gratis proefles acrobatiek in de Rozenfabriek

29 december 2007

Op dinsdagavond 8 januari 2007 verzorgt acrobatiekstichting Om en nabij van 19.00 tot 20.30 uur een gratis les ‘acrobatiek voor volwassenen’ in de Rozenfabriek. Iedereen boven de 16 jaar die een keer wil ervaren wat acrobatiek is, is van harte welkom. Een unieke kans om 2008 acrobatisch in te luiden! Vanaf 18.30 uur staat de thee voor u klaar.

Deze proefles is ter promotie van de cursus ‘acrobatiek voor volwassenen’ die vanaf 8 januari elke dinsdagavond in de Rozenfabriek wordt gegeven. Belangstellenden voor deze cursus worden extra uitgenodigd om te komen. Maar ook als u vooraf al weet dat u niet met de cursus mee gaat doen, bent u van harte uitgenodigd om op 8 januari te ervaren wat acrobatiek is. Zo’n kans krijgt u niet vaak!

In de acrobatiekcursus van Om en nabij leer je in een ontspannen sfeer acrobatiek waarvoor je niet sterk of lenig hoeft te zijn; plezier in sportief samenwerken is voldoende. Iedereen van 16 tot 60 jaar die lekker in z’n vel zit en van een sportieve activiteit houdt kan meedoen; een beetje lef is mooi meegenomen. Je begint met het leren van basistrucs. Zodra deze lukken worden de trucs moeilijker en uitgebouwd tot langere series. Gaandeweg nemen je spierbeheersing en lichaamsbesef toe, evenals kracht en souplesse. Bovendien verbeter je er je houding mee. Mooi meegenomen toch?

De Rozenfabriek, gelegen aan de Molenbelt nummer 31b, is op loopafstand van station Deventer en is dus voor iedereen uit de regio goed te bereiken. Neem wel de achteruitgang (onder het spoor door) en loop iets links en ga vervolgens rechts de Eendrachtstraat in. Deze straat heet iets verderop de Molenbelt.
Vooraf opgeven wordt op prijs gesteld, maar is niet noodzakelijk. Trek makkelijk zittende kleding aan. Er wordt op sokken, blote voeten of op turnschoentjes gewerkt.

Bent u deze dag verhinderd? Voor 10 euro kunt u alsnog een les op de proef meedoen en ervaren of acrobatiek iets voor u is. De lessen worden vrijwel elke dinsdagavond in de Rozenfabriek gegeven. Onze cursus komt in aanmerking voor Rechtop!-korting in Deventer en mogelijk ook voor Regelrecht!-korting in Apeldoorn.

Inlichtingen: Tel. 0572 36 37 33 / 06 12 91 71 71 voor acrobatiekstichting Om en nabij of surf naar www.acrobatiek.nl

Naar begin

Kerstconcert met High Tea op Landgoed Oldruitenborgh

29 november 2007

Op zondag 16 december a.s. op Landgoed Oldruitenborgh te Vollenhove valt er dit jaar te genieten van een Kerstconcert omlijst met een High Tea. Na het nuttigen van een uitgebreide High Tea zal het Pentacost Vocaal Ensemble, bestaande uit leden van het Nederlands Kamerkoor, een feestelijk concert met kerstmuziek uit Nederland, Duitsland, Zweden en Amerika ten gehore brengen. Daarin worden close-harmony bewerkingen afgewisseld met bekende traditionele kerstliederen, die u samen met de sfeervolle entourage in kerststemming brengen.

Klik voor vergroting

Pentacost legt zich behalve op de uitvoering van renaissancemuziek eveneens toe op swingende bewerkingen van vooraanstaande arrangeurs uit Amerika en Engeland. De meeste kerstmuziek uit het programma is te vinden op hun recente cd " An A Cappella Christmas".

Voor dit bijzondere gebeuren is de aanvangstijd 14.30 uur (zaal open vanaf 14.15 uur). De toegang voor het Kerstconcert bedraagt € 45,- inclusief de High Tea en het programmaboekje. Er zijn voor dit concert nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor reserveringen (noodzakelijk!) en meer informatie kunt u bellen naar 0570 59 36 66 of mailen naar info@oldruitenborgh.nl.

Naar begin

Het beste beentje voor

31-10-2007
Informatiebijeenkomst over sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking

Bewegen en sporten is voor iedereen belangrijk om gezond te blijven. Dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar waar vind je een club waar je je thuis voelt? Wie kan ondersteuning bieden als je niet alles zelf kunt? Hoe is het vervoer geregeld? Op de informatieavond van 20 november in het Open Hof krijgt u antwoord op deze vragen.

Twee verenigingen vertellen hun ervaringen met het starten van sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er informatietafels van clubs die diverse sportmogelijkheden bieden. In een discussie kunnen ouders en sportclubs ervaringen en knelpunten uitwisselen.

De informatiebijeenkomst wordt georganiseerd door de Regionale Federatie van Ouderverenigingen (RFvO Zuid West Overijssel), MEE IJsseloevers en Sport Service Centrum Deventer én vindt plaats in Het Open Hof, Karel de Grotelaan 361 in Deventer.
De avond begint om 19.30 uur; de zaal is om 19.15 uur geopend. U hoeft zich niet aan te melden voor de bijeenkomst en de toegang is gratis.

Voor informatie over het programma: Maddi de Munnik, consulente van de RFvO Zuid-West Overijssel m.demunnik@meeijsseloevers.nl.

Naar begin

Sallands Bachkoor komt naar Deventer

23 oktober 2007

Op 12 december a.s. zingt het Sallands Bachkoor in de Broederenkerk te Deventer uit het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach de cantates 1, 3, 4, 5, 6. Het 85 leden tellende koor o.l.v. dirigent Leendert Runia zingt al bijna 30 jaar, met groot enthousiasme, en staat garant voor hoge muzikale kwaliteit. U wordt een fantastische avond geboden, waarvan u zeker zult genieten.
Deze avond kunt u luisteren naar Nienke Oostenrijk (Sopraan), Marieke Koster (Alt), Andreas Post (Tenor) en Pieter Hendriks (Bas). Het koor wordt begeleid door het ‘Orkest van het Oosten’. Organist is Vincent van Laar.
De avond begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur is de kerk open.

Kaarten (€ 22.50 voorverkoop, € 20,- voor 65+, jeugd t/m 16 jr, € 12.50) zijn verkrijgbaar via website www.sallandsbachkoor.nl , VVV Deventer, boekwinkel ‘Manna’ (Boxbergerweg 62) en via leden van het koor. Aan de kerk kosten de kaarten € 25, -
De echte fijnproever kan, als hij / zij dat wil, deze avond nog extra genieten: er is een speciaal Bach Arrangement wat het volgende inhoudt: om 18.00 uur wordt u ontvangen in restaurant “de Keizerskroon” te Deventer. Na een aperitief wordt u een 3 - gangendiner geserveerd (incl. 2 consumpties). Na een kop koffie wandelt u vervolgens naar de Broederenkerk waar voor u een plaats voor het concert gereserveerd is. Inclusief entree kost u dit alles € 75,00.
Voelt u hiervoor, dan kunt u inschrijven en betalen: daarna ontvangt u de kaarten voor dit arrangement. Geef u hiervoor op via www.sallandsbachkoor.nl of telefonisch: 06 41 49 70 89 / 06 51 95 23 90.
Van harte aanbevolen: u zult gegarandeerd een vorstelijke avond hebben!!

Naar begin

Meldweek vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking

5 oktober 2007

WMO-taxi’s komen te laat, waardoor gebruikers te laat op hun afspraak in het ziekenhuis komen. Rolstoelen worden ondeskundig vastgemaakt, waardoor de veiligheid in gevaar komt. Kinderen staan ‘s avonds laat alleen buiten, omdat de regiotaxi hen is vergeten op te halen bij de sportclb. Medepassagiers pesten verstandelijk gehandicapten. Dit is zomaar en greep uit de veelvoorkomende problemen in het vervoer van (verstandelijk) gehandicapten.
Daarom houden de Regionale Federaties van Ouderverenigingen IJssel-Vecht en Zuid-West Overijssel en MEE IJsseloevers van maandag 22 oktober tot en met vrijdag 26 oktober een meldweek vervoer.

Tijdens de meldweek kunnen mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders/betrokkenen én instellingen/organisaties problemen melden over alle vormen van vervoer voor mensen met een verstandelijke beperking. Denk hierbij onder andere aan Openbaar Vervoer, Leerlingenvervoer, Valys, WMO-vervoer (bijv. regiotaxi), AWBZ vervoer en ziekenvervoer.

De RFvO en MEE IJsseloevers horen graag welke knelpunten u ervaart. Deze ervaringen gebruiken we om in gesprekken met de betrokken instanties en subsidieverstrekkers vervoer beter georganiseerd te krijgen in úw regio.

U kunt uw problemen, knelpunten en ervaringen van 22 tot en met 26 oktober melden op telefoon 038 455 66 66 of mailen naar vervoer@meeijsseloevers.nl van 9.00-17.00 en 18.30-21.00 uur (m.u.v. vrijdagavond). Ook kunt u kijken op de website www.rfvoijssel-vecht.nl.

Naar begin

Financiering van de zorg

Informatiebijeenkomst voor ouders en betrokkenen van mensen met een verstandelijke beperking

2 oktober 2007

'Hoe krijg ik de zorg die bij mijn zoon/dochter broer/zus past?’ is de centrale vraag tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. Het is de bedoeling dat met de komst van het nieuwe financieringssysteem iedereen die zorg krijgt die nodig is. Niet meer en niet minder. Bovendien wordt de positie van de cliënt die in een AWBZ instelling woont sterker. In het nieuwe systeem is zijn zorgvraag het uitgangspunt.

Consulente Dorien Kloosterman, van PhiladelphiaSupport gaat in op onderwerpen als de indicatiestelling, de mogelijkheden van een persoonsgebonden budget PGB, Zorg in Natura, zorgzwaartebekostiging, zorgovereenkomst en zorgplan. Belangrijk is het verschil met zoals het nu gaat en wat zijn de overeenkomsten? Verandert er veel voor mensen die in een instelling wonen?

Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen aan de deskundigen of in discussie te gaan naar aanleiding van het onderwerp.

De Regionale Federatie van Ouderverenigingen (RFvO Zuid West Overijssel) en MEE IJsseloevers organiseren in samenwerking met diverse organisaties op 15 oktober een bijeenkomst in Het Open Hof, Karel de Grotelaan 361 te Deventer. De avond begint om 19.30 uur, de zaal is om 19.15 uur geopend. De toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden voor de bijeenkomst.

Voor informatie over het programma, Maddi de Munnik, consulente van de RFvO Zuid-West Overijssel m.demunnik@meeijsseloevers.nl of Christine Linders, informatiemedewerkster van MEE IJsseloevers
c.linders@meeijsseloevers.nl Tel. 0570 66 78 78.

Naar begin

Nachttoernooi Pitch&Putt groot succes!

17 september 2007

Zaterdagavond om 21.00 uur werd door 55 deelnemers in 16 flights afgeslagen in het 2de open nachttoernooi van Bussloo. De temperatuur was aangenaam en er was een heldere lucht, zodat de deelnemers niet helemaal in het donker stonden te spelen. Op Bussloo is het zonder enige straatverlichting in de omgeving en de vele bomen erg spookachtig. Overal zie je de verlichte ballen en clubs bewegen. Voor enkele spelers maakt het 's nachts spelen weinig uit met het overdag spelen. Als je de afslagen goed raakt en je putts rollen goed is er ook weinig verschil. Maar de bal weg krijgen uit het hoge gras (de rough) is erg lastig en ook een goede putt maken op de aflopende greens is niet echt eenvoudig.

Om de spelers van de nodige doping te voorzien werd er tussendoor op de baan Glühwein geserveerd. Het merendeel van de spelers was geen lid van de Nederlandse Pitch&Putt Bond of een golfer en dat maakte de sfeer erg ontspannen. Regelmatig was er dan ook grote hilariteit bij het uit het water vissen van de ballen of werden er weer bomen getroffen door de deelnemers. Corrie Jansen uit Arnhem wist zelfs een hole in one te slaan, terwijl het haar 2de keer op een Pitch&Putt baan was.

Om circa 12.00 uur was de laatste flight binnen en kon de balans opgemaakt worden. De eerste plaats was voor de Voorsternaar Mark Gilligan met 61 slagen. Dit lid van Bussloo is langzamerhand een nachttoernooi specialist geworden. Op de 2de plaats eindigde Gillian Quanjer van Pitch&Putt Heerde met 64 slagen en op de 3de plaats eindigde Berrie Berends en Bas van Roosmalen van Bussloo, Wichert Droppers van Diepenheim en de niet Pitch&Putter Ruud Geestman uit Deventer. Omdat Ruud wel regelmatig Pitch&Putt speelt maar het zijn specialiteit niet is werd besloten dat hij de winnaar werd van de laatste te vergeven bokaal.

Besloten is dat na het moeizame eerste jaar en het succesvolle 2de jaar hier een jaarlijkse traditie van te maken. Volgend jaar 13 september is het volgende open nachttoernooi weer gepland.

Naar begin

Lopen voor je leven

Marathonactie van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (ncfs)

Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) is de meest voorkomende erfelijke ziekte. De aandoening is chronisch en NIET te genezen. Bij veel patiënten ontstaan voortdurend luchtwegklachten en spijsverteringsstoornissen. Tijdens het verloop van deze ziekte worden de klachten over het algemeen steeds ernstiger. In Nederland zijn ongeveer 1300 patiënten met taaislijmziekte.

Door wetenschappelijk onderzoek is de gemiddelde leeftijd van patiënten inmiddels sterk gestegen en de kwaliteit van leven verbeterd, maar we vinden dat dit altijd beter kan en moet. Gericht onderzoek vindt plaats in het Erasmus MC in Rotterdam en wordt gefinancierd uit deze marathonactie van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Marathonactie

In 2005 heeft een groep hardlopers deelgenomen aan de New York marathon en bijna 100.000 Euro aan sponsorgeld bij elkaar gelopen. Op 30 september gaat een groep de uitdaging opnieuw aan. Deze keer tijdens de marathon van Berlijn. De hardlopers zijn familie van of zijn bevriend met een persoon die deze aandoening heeft. Zij weten maar al te goed wat het betekent deze aandoening te hebben en zijn extra gemotiveerd om een jaar lang te trainen en deelname tot een succes te maken.
U kunt hen helpen. Door uw bijdrage zal wetenschappelijk onderzoek kunnen starten. Hiervoor zal het eindbedrag volledig benut gaan worden. Hoe hoger dit bedrag, hoe beter! Als u deze marathon wil steunen of de lopers een hart onder de riem wilt steken, geef dan uw bijdrage. Machtig de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting om éénmalig een bedrag van uw rekeningnummer af te schrijven.

Kijk voor meer informatie op de site ncfs: www.ncfs.nl of: www.cfmarathon.nl.

Naar begin

Ludieke actie tegen herstructurering

17 september 2007

Op vrijdag 21 september organiseert het actiecomité Witte Arkelstein een trektocht vanaf het winkelcentrum Borgele naar het kantoor van Woonbedrijf Ieder1 aan de Overstichtlaan. Met muziek en paarden trekt een stoet van bewoners naar het terrein van ieder1 om daar een tentenkamp op te zetten voor de toekomstig ‘daklozen’. Daar aangekomen worden de 1600 handtekeningen aangeboden die het actiecomité van Wittestein en Arkelstein de afgelopen weken heeft verzameld tegen de sloop van 91 sociale huurwoningen.

De buurt heeft zich nu, middels de 1600 handtekeningen, officieel massaal uitgesproken tegen deze plannen van Woonbedrijf Ieder1. “Getuige de lange wachtlijsten heeft Deventer niet een overschot, maar een tekort aan goedkope sociale huurwoningen. Dit schrijnende tekort zal door de vele sloopplannen in de Gemeente Deventer eerder groeien en de wachtlijsten groter maken.”

Woonbedrijf Ieder1 wil de 91 woningen slopen om er ca. 20 luxe duurdere woningen voor terug te zetten. In Borgele staan 1800 woningen, waarvan Woonbedrijf Ieder1 honderden woningen wil ontrekken uit het sociale woningaanbod. Dit wil zij bewerkstelligen door sloop, verkoop en huizen zodanig te renoveren dat deze boven de huursubsidiegrens komen. Ieder1 heeft inmiddels erkend dat er geen bouwtechnische en geen sociaaltechnische redenen zijn om te gaan slopen. Zij zegt te willen slopen om de hele wijk Borgele een facelift te geven en grotere differentiatie in het woningbestand aan te brengen.

Naar begin

Nachttoernooi Pitch&Putt Golf Bussloo

31 augustus 2007

Op zaterdag 15 september vindt het jaarlijkse open nachttoernooi plaats. De deelnemers spelen met verlichte ballen en ook de vlaggen, de holes, de afslagplaatsen en de clubs worden verlicht. Hierdoor lijkt het boomrijke landschap met de vele glooiingen op een plaats waar elk moment de ufo's kunnen landen. Uiteraard krijgt de winnaar een mooie beker, maar vooral gaat dit toernooi om de gezelligheid. Afgelopen jaar deden er 30 deelnemers mee en gehoopt wordt dat we dit jaar onze maximale 72 deelnemers gaan halen. Het nachttoernooi op Bussloo is het enige Pitch&Putt toernooi in Nederland waar deelnemers geen lid van de bond hoeven te zijn. Een beetje Pitch&Putt ervaring of golfervaring is niet noodzakelijk, maar wel prettig.

Inschrijven kan per mail via bussloo@pitch-putt.nl of per telefoon 0571 26 121 2. Het inschrijfgeld bedraagt € 20,- waarvan € 5,- borg voor de bal. Indien men geen eigen materialen heeft, worden die beschikbaar gesteld. Het toernooi begint om 20.30 uur.

Naar begin

Open Lessen bij IN BALANS

31 augustus 2007

IN BALANS verzorgt cursussen meditatie, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling via een lichaamsgerichte aanpak. In september gaat het nieuwe cursusprogramma van start, voorafgaand zijn er open lessen:

Maandag 10 september 20.00 uur: Actieve Meditatie
Dinsdag 11 september 19.30 uur en 25 september 9.00 u: Basiscursus massage vanuit Rebalancing
Donderdag 13 september 19.30 uur: Hart & Energie

IN BALANS is gevestigd aan de R. van Diepholtstraat 21 (voormalige laboratoriumschool) in Deventer.

Voor meer informatie en aanmelden: Annelies Holtkuile (0570) 677 185, aholtkuile-rebalancing@hetnet.nl Kijken op www.bewustinbalans.nl kan ook.

Naar begin

Ngonifo

Brengt 15 oktober 2006 in de School van Frieswijk
12.00 – 14.00 uur

Wat Vertel Je Me nu
Wat we van ver halen is lekker. Ook verhalen en muziek van ver zijn lekker. Ze smaken anders, exotisch, soms een beetje vreemd. Maar... als ze je eenmaal te pakken hebben dan smaken ze naar meer. Een menu van lekkere, zoete of pittige verhalen, overgoten met een muzikaal sausje. Of is het muziek met hier en daar een verhaal uit West Afrika. Luister naar de ritmische klanken, gespeeld op de djembe, op de doendoen, de tama, n’goni en andere instrumenten uit West-Afrika en laat het verhaal je meevoeren naar een andere wereld.

Ngonifo bestaat uit
Victor Sams, Adrie en Stella Gloudemans

De n’gonifo, n’konifo of sere zijn de verhalenvertellers van de jagers uit de Malinke-cultuur uit West Afrika. Ze bespelen de donso n’goni, de traditionele zessnarige jagersharp. Rond 1960 hebben de jongeren, voornamelijk in Mali, zich deze jagersharp ‘toegeëigend’ en zijn dit instrument gaan aanpassen aan hun eigen behoefte. Het aantal snaren werd uitgebreid, met de stemming werd geëxperimenteerd en zo ontstond de kamalé n’goni: de harp van de jongeren.

Victor Sams en Adrie Gloudemans bespelen ieder op hun eigen manier dit instrument. Victor is
percussionist en zanger; Adrie is verhalenverteller die zichzelf begeleidt met percussie-instrumenten en de n’goni. Met ondersteuning van Stella op doundoun en karignan brengen ze liedjes en muzikale vertellingen waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen want in (West) Afrika zijn muziek enverhalen een sociale gebeurtenis.

Met dit concert wordt de tentoonstelling geopend van kunst uit Uganda.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd met Art for Development en omvat Afrikaanse kunst uit Uganda o.a van Fred Mutebi. Ook is een deel van de tentoonstelling vervaardigd door Afrikaanse schoolkinderen

Toegansprijs € 10,00 p.p.
Reserveren via info@schoolvanfrieswijk.nlinfo@schoolvanfrieswijk.nl
Of 0570-530115

Naar begin

ALBERT HEIJN ZOEKT TALENT MET HAMSTERIMITATIE-EVENEMENT

25 september 2006

‘Word een hamster’evenement op donderdag 28 september 2006 in Albert Heijn Keizerslanden Deventer.

Deventer- Wie kan het beste een hamster imiteren? Daar draait het om bij het ‘Word een hamster’-evenement dat ter gelegenheid van de aankomende hamsterweken 150 Albert Heijn filialen bezoekt. Het evenement doet op donderdag 28 september 2006 tussen 15:00 en 19:00 de Albert Heijn aan het Karel de Groteplein 20 aan. De hamsterweken, die weer grootse kortingen bieden, zijn gestart op maandag 11 september.

Albert Heijn en zijn hamsters zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna iedere Nederlander kent de kraat ‘hamsterééén!’ en heel veel kinderen in ons land zijn al op de foto geweest met een van de hamsters die met regelmaat de AH-filialen bezoeken. Tijdens het hamsterevent ‘Word een hamster’ bezoekt een filmcrew 150 filialen door heel Nederland. Kinderen kunnen in een kleine filmsetting in de winkel de hamster nadoen. De kinderen worden hierbij aangemoedigd door een echte hamster en het ‘Word een hamster’team. Het optreden wordt opgenomen met een webcam en is na vier dagen terug te zien op internet via www.ah.nl/wordeenhamster. Bezoekers van de site kunnen op internet filmpjes bekijken en hun stem uitbrengen op het meest bijzondere filmpje. Per provincie is er een winnaar die uiteindelijk nog een keer mee mag doen om de landelijke titel. De winnaar wint een VIP-dag: heel even als een echte ster door het leven.

Het startsein voor het evenement wordt gegeven door de populaire presentator Nick Solis van het programma At Nick van Nickelodeon, de omroep die zich met name toelegt op programma’s voor kinderen.

Naar begin

Oogstfeest in de Tuin van hEden

14 augustus 2006

Stichting Oostermaet Centrum voor Duurzaam Ondernemen organiseert op zaterdag 26 augustus een Oogstfeest in de Tuin van hEden van 11.00 - 21.00 uur te Okkenbroek (Deventer).
Oostermaet is een ecologisch centrum dat nog volop in ontwikkeling is. Het centrum wil mensen inspireren tot duurzaamheid bij alles wat zij ondernemen.
Het Oogstfeest wordt gevierd met tal van activiteiten. In de eerste plaats zijn er raakvlakken met de Tuin van hEden. Met deze voorbeeldtuin laat Oostermaet zien hoe men door volledige samenwerking met de natuur kan bijdragen aan een harmonische, duurzame en ecologische verbinding met de aarde en de kosmos.
Daarnaast zijn er lezingen over historische houtconstructies, karnmolens en co-creatief tuinieren en telen met aansluitend rondleidingen door de ecologische Tuin van hEden.
Onder de hooiberg schetst een bomenlezer aan de hand van een door u getekende boom uw karakter. Er worden oude landbouwwerktuigen geëxposeerd, de resultaten van de workshops door Bewust Wandelen getoond, er wordt gemusiceerd, gezongen en gedanst.

Natuurlijk zijn er ook allerhande hapjes en drankjes van proeverij tot een volledige maaltijd, gemaakt van producten uit de Tuin van hEden. Vanaf 18.00 uuur wordt een viergangendiner opgediend in de Tuin van hEden voor € 10.- (bij vooraf reserveren) of € 12.- (de dag zelf). Het Oogstfeest vindt plaats op Boerderij Grote Brander, Oerdijk 192, 7435 PK Okkenbroek. De toegang is gratis.
Programma, informatie en reservatie diner: tel. 0570 51 70 46, email info@oostermaet.nl, www.oostermaet.nl of www.bewustwandelen.nl

Klik voor vergroting

Naar begin

Loonwerker vindt passeerhaven ‘grote onzin’

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door GERARD POTIJK

2 AUGUSTUS 2006 - SCHALKHAAR - Een tractor met aanhanger op de rijbaan waar je als automobilist niet voorbij komt. De provincie Overijssel heeft er iets op bedacht: tractor-passeerborden bij parkeerhavens waarmee proef wordt gedraaid op de Raalterweg. Niet iedereen is er blij mee.

Het nieuwe verkeersbord heeft bij loonwerker Wim Markvoort uit Schalkhaar tot wrevel geleid. ‘ Ik vind die borden grote onzin,’ laat Wim Markvoort van het gelijknamige loonwerkbedrijf uit Schalkhaar onomwonden weten. ‘De weg is van ons allemaal. Waarom zou ik aan de kant gaan voor iemand die misschien wel minder haast heeft?’

Een loonwerker heeft altijd haast, wil Markvoort maar zeggen en dus geen belang bij wachten in passeerhavens tot de laatste auto voorbij is. ‘Een beetje automobilist haalt in als de weg vrij is. Het zijn de knoeiers die dat niet durven en voor een lange sliert auto’s zorgen.’

Markvoort kreeg deze winter van de provincie bericht dat de passeer-borden eraan zaten te komen. ‘Ik heb teruggemaild dat ze er beter niet aan kunnen beginnen omdat het niks uithaalt. Maar een paar weken geleden stonden ze er opeens toch.’

Markvoorts dochter Wilma, mede-eigenaar van het bedrijf wilde van de provincie weten wat de status van die borden was. ‘We kregen te horen dat het om een proef ging. En dat zo’n bord niet verplicht om een passeerhaven op te zoeken zodra er een auto achter de tractor rijdt.’

Veel automobilisten weten dat volgens haar niet en worden boos als een tractor de passeerhaven links laat liggen. ‘Dat is al enkele keren gebeurd heb ik van de jongen gehoord. Zo’n automobilist beseft niet dat wij ook haast hebben. We rijden niet voor piet snot op de weg.’

Een van die ‘jongens’ is medewerker Jürgen Hazelhekke die ervaart hoe lastig de praktijk is. ‘Als ik met de hakselaar op pad ga, rijden twee losse transportwagens mee en een tractor om vast te rijden. Vier voertuigen terwijl er nauwelijks één combinatie in zo’n passeerhaven past. Dan heb je er ook niks aan.’

Los daarvan: ook Hazelhekke is niet van plan om plaats te maken voor ‘gewone’ automobilisten. ‘Vrachtwagens laat ik er langs die kunnen niet snel passeren. Anderen moeten zelf zien dat ze voorbij komen. Wij zijn ook aan het werk en willen ook graag doorrijden.’

Naar begin

Bewust Wandelen en de Kunstvogel organiseren de Droomtuin als opwarmertje voor de Deventerboekenmarkt

20 juli 2006

Voorafgaand aan de grootste boekenmarkt van Europa met 878 kramen langs de IJssel van de historische Hanzestad Deventer, kun je de Droomtuin volgen van 1 tot 5 augustus. Deze vijfdaagse workshop richt zich tot iedereen die boeiend wil leren vertellen, voor wie gedichten wil schrijven of al heeft geschreven, wie creatief wil musiceren, componeren en instrumenten maken en wie het contact met de natuur wil herstellen en verdiepen. Het resultaat is te zien op zaterdag 5 augustus tijdens een opvoering voor publiek. De organisatie berust bij een internationale samenwerking van Bewust Wandelen uit Deventer/Nederland en de Kunstvogel Gent/België en wordt gehouden op een boerderij midden in de natuur. De dag nadien, ’s zondags kun je een bezoek brengen aan de Deventer boekenmarkt waar je naast de 6 km kraampjes van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder¬land verder nog kunt genieten van straattheater, kunst, muziek en exposities op allerhande pleintjes en terrassen.

In de Droomtuin gaan we op zoek naar het spanningsveld tussen natuur en cultuur en creëren we een wereld waarin heden en verleden, verbeelding en herinnering voordurend in elkaar overgaan, een gebied aan de overkant van de tijd. Tijdens het onderdeel ‘vertellen’ onderzoek je niet alleen welke eigen unieke plaats de verteller in de 21e eeuw inneemt maar leer je ook de basistechnieken van een verhaalopbouw en efficiënte trucjes om het publiek voor je te winnen. Het creatieve schrijfproces, het aanwakkeren van je schrijfplezier, fantasie en taalspel doe je tijdens ‘poëzie in de droomtuin’. Vanuit de gedachte dat alles trilling is van het ruisen van de wind, het kabbelende water, de menselijke stem tot een instrument, wordt er met ‘muziek in de droomtuin’ omgegaan. In de workshop tuinieren leer je onder andere dat door samen te werken met de natuur, er een nieuwe wereld voor je opengaat, het tuinontwerp veel boeiender wordt en het onderhoud minder vermoeiend. Vanuit de verschillende invalshoeken werken we toe naar een gezamenlijk resultaat waarbij al het geleerde in een wervelend creatief spel, in open natuur voor publiek wordt gebracht.
Aan de Droomtuin werken mee: Peter Jonaert en Jase van Grembergen van de Kunstvogel uit Gent, een organisatie die kunsteducatieve projecten initieert, de Belgische kustenaars Merel de Roose en Lena Faict en Kris Tolomei van Bewust Wandelen uit Deventer, projectbureau op het gebied van culturele planologie en geomantie.

De workshop gaat door bij Stichting Oostermaet Centrum voor Duurzaam Ondernemen, Oerdijk 192, te Okkenbroek (Deventer) Nederland en kost € 480.- alles inclusief behalve vervoer.
Inschrijving: Bewust Wandelen, Kris Tolomei tel. 00 31 (0) 570 51 70 46 of De Kunstvogel tel. 00 32 (0)9 259 29 36. Web: www.bewustwandelen.nl, of www.dekunstvogel.be.

Bewust Wandelen
Bewust Wandelen organiseert allerlei projecten, workshops, wandelingen en cursussen op het gebied van culturele planologie en geomantie. Geomantie betekent letterlijk, kennis van de aarde. Deze eeuwenoude kunst werd bedreven door geomanten (vroegere planologen) die aan de hand van tekens in de natuur, de ruimte optimaal indeelden volledig in harmonie met deze natuur. Door middel van haar activiteiten toont Bewust Wandelen hoe we deze oude universele kennis op eenvoudige wijze in ons dagelijks leven kunnen integreren.

Zo organiseert Bewust Wandelen de workshops: Oogstfeest Tuin van hEden 26 augustus ’06.

Naar begin

Van heinde en ver op de fiets naar de fair

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van onze verslaggevers

3 JULI 2006 - LETTELE - De grote hitte heeft de mensen er niet van weerhouden zondag op te stomen naar Lettele voor de plattelandsfair bij zuivelboerderij ‘n Aanvang. Gelokt door de ‘koesafari’ of door de nieuwe koers die de boerderij is ingeslagen. Het was doorlopend erg druk. Fietsers kwamen van heinde en ver.

Verse worst, harde worst en andere streeproducten konden worden geproefd en gekocht bij de plattelandsfair op boerderij ‘n Aanvang. De boerderij werd geopend door gedeputeerde Piet Jansen en een look-a-like van prinses Máxima. Foto RONALD HISSINK
De naam ‘koesafari’ wekte nogal wilde verwachtingen. Ga je dan koetje rijden of is het meer koeknuffelen? Geen van beiden, zo bleek. Het was meer een informatieve les van de veearts. Tussen de koeien, dat dan wel. Liesbeth Grijsen van ‘n Aanvang’ vertelde dat het beter voor de dieren is om ze niet aan te raken maar ze zeer rustig te benaderen. Eigenlijk was het zondag te warm voor de koeien om buiten te zijn. Maar als je een koesafari aanbiedt, moeten de koeien toch naar buiten.

Jur, Rico en Ragnar waren er blij om. Ze gingen mee op ‘koesafari’ en vroegen honderduit. Veearts Joost de Veer van Cowsultancy gaf antwoord en vertelde hoe je kan zien dat ze tevreden zijn en wanneer ze genoeg eten. ‘Wanneer je kiest voor dierenwelzijn is het moeilijk een balans te vinden tussen wat echt goed is voor de dier en wat de dierenbescherming denkt dat goed is voor de koe’, vertelt Joost de Veer. Dit botst en daardoor is het moeilijk boeren mee te krijgen in veranderingen.

Grijsen liep glunderend rond. Ze vertelde dat vanaf het opperen van het plan tot en met vandaag de medewerking van Letteler ondernemers en verenigingen geweldig was.

Er waren doorlopend veel bezoekers, ook van buiten Lettele. Vooral veel belangstelling was er voor de demonstraties rietdekken en houtzagen, maar ook voor het koersballen. Deskundige Bennie Zandbelt vertelde dat koersbal echt niet een typische plattelandsport is. Het heeft zijn oorsprong in Australië, en wordt vooral gespeeld door ouderen omdat het spel niet veel conditie, maar wel concentratie en samenspel vraagt. Koersbal wordt in Lettele beoefend sinds een aantal jaren.

Het was een zeer afwisselend opgezette fair, met genoeg eten en drinken, een kinderdraaimolen die continu draaide en rondleidingen door stallen en productieruimtes.

Gedeputeerde Piet Jansen, die bij de provincie Overijssel verantwoordelijk is voor plattelandsvernieuwing, opende ‘s morgens de fair. De provincie heeft de andere koers van het gezin Grijsen/Mensink een stevige impuls gegeven met subsidie. Het gezin houdt koeien maar verkoopt daarnaast allerhande plattelandsproducten.

Onder begeleiding van een motoragent met loeiende sirene kwam ook nog ‘Prinses Máxima’ langs, althans een ‘replica’, compleet met lijfwachten. Ze mocht een lintje doorknippen waar Jansen in een bakje omhoog werd getild om een fraai bord aan de gevel te bevestigen.

Klik voor vergroting

Naar begin

Cairah ter Beek wint Rabobank prijsvraag Schalkhaar Life

16 juni 2006

De achtjarige Cairah ter Beek uit Diepenveen heeft meegedaan aan de prijsvraag van de Rabobank tijdens de braderie Schalkhaar Life op 28 mei jl. Van de vele deelnemers was zij de enige die het juiste aantal sleutelhangers in de vaas raadde. Op donderdag 8 juni heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden op het Rabobankkantoor in Schalkhaar. De gelukkige Cairah ontving uit handen van Inge Rogier en Marga Hulsebos een kadobon van Bart Smit ter waarde van € 20,-, een zonneklep en iets lekkers.

Op zondag 28 mei heeft de Winkeliersvereniging Schalkhaar in het kader van het jaarlijkse evenement 'Schalkhaar Life' een braderie georganiseerd. Ook de Rabobank was hierbij aanwezig met een kraam. De kraam was helemaal ingericht op de doelgroep jeugd/jongeren. Zo konden kinderen deelnemen aan een prijsvraag en konden ze het 'stokkenvangspel' en/of 'de bibberspiraal' spelen. Verder waren er diverse weggevertjes voor de kinderen. De prijsvraag bestond uit twee vragen:
Hoeveel sleutelhangers zitten er in de vaas?; Hoe heet de figuur die rondloopt op de braderie? De juiste antwoorden waren 89 stuks en Plosie. Cairah ter Beek was de enige deelnemer die beide vragen goed beantwoordde.

Klik voor vergroting

Naar begin

Riviernatuurtocht

16 juni 2006
Persbericht Staatsbosbeheer

Publiekswandeling Duursche Waarden

Staatsbosbeheer organiseert op dinsdagavond 27 juni weer een rondwandeling door het natuurontwikkelingsproject de Duursche Waarden tussen Olst en Wijhe. Deze wandeling staat onder leiding van speciaal hiervoor opgeleide natuurgidsen.

In de afgelopen winter zijn de voorbereidingen gestart voor de aanleg van een extra nevengeul en zijn er dertien natuurvriendelijke oevers langs de IJssel ingericht.

Aanvang 19.00 uur. Plaats: parkeerplaats bij de steenfabriek Fortmond bij Den Nul.
Tijdsduur 1,5 - 2 uur.
Kijker aanbevolen, evenals laarzen bij vochtig weer.
Honden niet toegestaan.

Kosten: € 3,= voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar € 1,50.
Inlichting bij Staatsbosbeheer: Natalie van Dijk 06 50 25 40 83

Naar begin

Voorverkoop ABS-AJAX zeer voortvarend van start

14 juni 2006

De belangstelling voor de wedstrijd ABS-AJAX op dinsdag 11 juli op sportpark
De Looënk in Bathmen is zeer groot. Via de voorverkoopadressen zijn de afgelopen twee weken inmiddels meer dan 50% van de beschikbare 3.500 toegangsbewijzen verkocht.
Het ziet er naar uit dat de wedstrijd, met de aftrap om 19.30 uur, voortijdig uitverkocht raakt. De organisatie van deze wedstrijd, de afdeling Voetbal van ABS, adviseert u niet te lang meer te wachten met het kopen van een toegangsbewijs. U hebt een unieke kans om de sterren van AJAX (waarschijnlijk met laatste aankoop Gabri) met eigen ogen te zien spelen.

Een toegangsbewijs kost € 12,50 en is te verkrijgen bij de volgende voorverkoopadressen: Café De Brink en The Read Shop in Bathmen; Sport 2000 Buitink in Colmschate en Twello; Intersport John Oude Wesselink (Boxbergerweg) en ANWB/VVV-winkel in Deventer; Café Buitenlust in Harfsen; Café Bosgoed in Heeten; Foto-Video-Cd-shop Ten Velde in Holten; Café De Hoek in Gorssel; H.C.R. Stegeman in Laren; Café Spikker in Lettele; Fotografie Hans Makkink in Lochem, Discus Gersen Dierenspeciaalzaak in Raalte en Café
De Lindeboom in Schalkhaar.

Meer informatie over deze wedstrijd kunt u vinden op de website www.absbathmen.nl(button voetbal).

Naar begin

Lekker in je vel en in balans!

9 juni 2006

Open lessen Rebalancing, massage en actieve meditatie

Wil je leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt, diep ontspannen, of leren masseren? Ben je geinteresseerd in bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei en wil je nieuwe dingen ontdekken over jezelf? Zaterdag 17 juni zijn er in Deventer open lessen Rebalancing, -massage en actieve meditatie.

In de cursussen staan plezier en ontspanning centraal. Je komt weer in verbinding met je lichaam en leert diep ontspannen. Je leert werken en leven vanuit je centrum en krijgt technieken aangereikt voor ademhaling, ontspanning en massage. Dit alles leidt tot meer vitaliteit, bewustzijn, levenslust en vrijheid, ook in je dagelijks leven! Er is veel aandacht voor ieders persoonlijke proces en spirituele groei.

Klik voor vergroting

Open lessen:
Zaterdag 17 juni: 10.00 - 13.00 uur ‘Rebalancing & de kunst van het aanraken en ontspannen’. Prijs: 20,00.
14.00 – 15.30 uur. Actief mediteren prijs: 10,00.
Plaats: De Fermerie, Muggeplein 9 Deventer.

Annelies Holtkuile is lichaamsgerichte coach en rebalancer met een praktijk in Deventer en Zwolle. Naast individuele begeleiding geeft ze ook cursussen en workshops.

Informatie en aanmelding: Praktijk voor Lichaamswerk & Bewustzijn, Annelies Holtkuile, tel. (0570) 67 71 85 aholtkuile-rebalancing@hetnet.nl. Meer info over Rebalancing in Nederland www.rebalancing.nl

Naar begin

Expositie Rabobank kunst in Kulturhus Olst-Wijhe

1 juni 2006

Op vrijdag 9 juni 2006 om 16.00 uur vindt in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst de opening plaats van de expositie van een representatief deel van de Rabobank kunstcollectie. De heer Johan Meijerink, extern kunstadviseur van Rabobank Zuid-Salland, zal de expositie officieel openen. De expositie bestaat uit circa veertig werken van ruim twintig kunstenaars en is te bezichtigen tot en met zaterdag 16 september 2006. De opening op vrijdagmiddag 9 juni is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

“Het is de eerste keer dat een gedeelte van de verzameling de neus buiten de eigen deuren steekt. Een primeur dus voor het Holstohus en de Rabobank”, aldus Johan Meijerink. Rabobank Zuid-Salland verzamelt beeldende kunst sinds 1996. Vanuit de sterke lokale betrokkenheid van de Rabobank werd het idee geboren alleen werk uit de provincie Overijssel te verzamelen. De expositie toont veel verschillende kunstwerken en technieken, zoals olieverf- en acrylschilderijen, fotografie en diverse grafische technieken. In de expositie zijn onder andere werken te zien van Elsbeth Cochius, Bert de Wilde, Branka Perosevic, Liesbeth Frohn en Jan Bouman.

Het zou plezierig zijn u te mogen begroeten bij de opening of tijdens de expositie en om te kunnen constateren dat kunst uit de provincie niet hetzelfde is als provinciale kunst. De expositie is vanaf vrijdagmiddag 9 juni tot en met zaterdag 16 september te bezichtigen op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De expositie is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Klik voor vergroting

Naar begin

De Hypotheek-weekend-break

1 juni 2006
Persbericht: Rabobank Zuid-Salland

Onder deze naam opent Rabobank Zuid-Salland op iedere eerste zaterdag van de maand haar deuren voor iedereen die vragen heeft omtrent hypotheken. Op zaterdag 3 juni 2006 zijn de kantoren van Rabobank Zuid-Salland aan de Singel 9 in Deventer en Salomonszegel 1 in Colmschate van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Heeft u plannen om een (andere) woning te kopen of wilt u graag een second opinion over uw huidige hypotheek? Iedereen kan op deze dagen geheel vrijblijvend bij de bank binnenlopen voor een hypotheekgesprek. Onder de bezoekers verloot de Rabobank een all-inclusive ski-arrangement van het Alpincenter in Bottrop.

Lage rentestand
Nog steeds staat de hypotheekrente op een bijzonder laag niveau. Zo’n lage rentestand maakt het kopen van een eigen woning bijzonder aantrekkelijk. Maar ook het oversluiten van uw huidige hypotheek kan zeer voordelig zijn. Recent liet de hypotheekrente lichte schommelingen zien. Dit is nog geen zorgwekkende ontwikkeling, maar het geeft wel aan dat de huidige lage rentestand niet eeuwig zal voortduren. Op dit moment is de rente zo laag dat de kans op een stijging veel groter is dan de kans op een daling. Een goed moment dus om actie te ondernemen.

Eerlijk antwoord
Loopt u al een tijdje rond met het idee een woning te kopen, maar bent u nog terughoudend omdat u niet goed weet of het financieel past bij uw situatie? Wilt u eens en voor altijd weten of oversluiten voor u interessant is? Aarzel dan niet langer en kom naar de hypothekeninloopdag van Rabobank Zuid-Salland. Want één ding is wel duidelijk, voor een eerlijk en deskundig advies bent u bij de Rabobank aan het goede adres.

Bezoekers maken kans op een ski-arrangement
Of u nu Rabobankklant bent of niet, u bent van harte welkom op de hypothekeninloopdag iedere eerste zaterdag van de maand. Ontdek op zaterdag 3 juni wat de voordelen zijn van een Rabobankhypotheek en ontvang na uw bezoek een leuk presentje. Daarnaast verloot de Rabobank iedere maand onder de bezoekers een all-inclusive ski-arrangement van het Alpincenter in Bottrop*.

* vraag Rabobank Zuid-Salland naar de voorwaarden; alleen bezoekers van de hypothekeninloopdag maken kans op dit arrangement.

Naar begin

Contact met de natuur staat centraal bij Bewust Wandelen in de zomer 2006

21 mei 2006

Bewust Wandelen organiseert allerlei projecten, workshops, wandelingen en cursussen op het gebied van culturele planologie en geomantie. Deze eeuwenoude kunst werd bedreven door geomanten (vroegere planologen) die aan de hand van tekens in de natuur, de ruimte optimaal indeelden volledig in harmonie met de natuur. Geomantie komt uit het Grieks en betekent letterlijk, kennis van de aarde. Onder Leven op Aarde stelt Bewust Wandelen een waaier voor van Leren (opleidingen), Doen (workshops) en Zien (uitstappen). Soms zullen wij mensen de bouwstenen aanreiken en soms zullen zij vanuit het Leven op Aarde ons aangereikt worden. Zo ontstaat er een boeiend en uiteenlopend programma dat de intuïtieve inzichten, waarnemingen en ideeën omzet in de praktische voedsel- en woningbehoeften van de mens. Leven op Aarde is scheppen, verankeren, doordrenken en stromen.
In de zomer 2006 organiseert Bewust Wandelen onder Doen verschillende workshops die veelal aan de Tuin van hEden gerelateerd zijn. Deze ecologische tuin op boerderij Grote Brander is ontworpen volledig in samenspraak met De Natuur in al zijn zichtbare en onzichtbare dimensies. Voor wie graag buiten is, wil genieten van de rust en stilte en een diep en innig contact met de natuur wil aangaan, kan zich opgeven voor de workshop ‘Meditatief tuinieren in de Tuin van hEden’ van donderdag 29 juni tot zondag 2 juli. Tijdens deze samenwerking met de natuur kun je oude patronen loslaten en heel je niet alleen jezelf maar draag je ook bij aan de verbetering en heling van de bodem en de aarde.
Van dinsdag 11 juli tot zaterdag 15 juli leer je in de workshop ‘Bachus in de Tuin van hEden’ je eigen wijn maken en samenwerken met de natuur in de teelttuin. Natuurlijk leer je ook het verschil proeven en ruiken tussen goede en slechte wijn, bezoeken we een wijngaard en krijg je een demonstratie hoe je zelf likeur en bier kan maken. Na vier dagen ga je naar huis met 5 liter wijn op gisting en veel nieuwe kennis over co-creatief telen, oogsten en verwerken. Want je kunt het zo gek niet bedenken van elke plant is wel een wijntje te maken. Het drankgedeelte wordt gegeven door wijnmakers van Raalte en Bewust Wandelen geeft het co-creatief telen.
De workshop ‘Wegwijs met leem’ wordt op velerlei vraag voor de vierde keer gehouden samen met Hout-en Leem van vrijdag 21 juli tot zondag 23 juli. Men leert werken met strobalenleem, strostampleem, bouwen met leemstenen, leemstukken en nog veel meer. Wacht niet te lang met inschrijven want de plaatsen zijn beperkt voor deze workshop.
Om reeds in de stemming te komen voor de Deventer boekenmarkt van zondag 6 augustus kan men deelnemen aan de workshop ‘De Droomtuin’. Deze vijfdaagse workshop richt zich tot iedereen die boeiend wil leren vertellen, voor wie gedichten wil schrijven of al heeft geschreven, wie creatief wil musiceren, componeren en instrumenten maken en wie het contact met de natuur wil herstellen en verdiepen. In de Droomtuin wordt van dinsdag 1 tot zaterdag 5 augustus gezocht naar het spanningsveld tussen natuur en cultuur. Een internationale samenwerking van Bewust Wandelen met de kunsteducatieve vereniging De Kunstvogel uit Gent (België) en twee Belgische kunstenaressen zorgen voor de begeleiding. Het resultaat is te zien op zaterdag 5 augustus tijdens een performance voor publiek.
Verder organiseert Bewust Wandelen onder de noemer Zien in het kader van het Vechtdalvertelfestival, een fietstocht te Holthone op 27 mei van 14.00 tot 16.30 uur. Vertrek vanaf de restaurant de Ganzehoeve te Holthone. Hier is ook de samenkomst voor de workshop ‘praten met bomen’ die dezelfde dag ’s morgens van 10.00 tot 13.00 uur wordt gehouden.
Noteer ook alvast in uw agenda het ‘Oogstfeest’ van de Tuin van hEden op boerderij Grote Brander te Okkenbroek op zaterdag 26 augustus.

Alle activiteiten tenzij anders vermeld gaan door bij Stichting Oostermaet Centrum voor Duurzaam Ondernemen, Oerdijk 192, te Okkenbroek (Deventer) Nederland. Zowel Bewust Wandelen als Stichting Oostermaet werken met vrijwilligers voor allerhande werkzaamheden zoals tuinonderhoud, klussen, administratieve werkzaamheden, verwerken van oogsten en koken tijdens meerdaagse activiteiten. Wie zich kan vinden in het programma en doelstellingen hierboven beschreven en graag als vrijwilliger mee wil werken aan de uitbouw ervan, kan naar onderstaand telefoonnummer bellen voor een afspraak.
Voor informatie en inschrijving: Bewust Wandelen, Kris Tolomei tel. 00 31 (0) 570 51 70 46.
Website: www.bewustwandelen.nl

Naar begin

Thema-avond over Lichaam en Bewustzijn
‘ Je bent meer dan je denkt’

15 mei 2006

Op woensdagavond 24 mei van 19.30 tot 22.00 uur is er in de Woestijnroos een thema-avond over ‘lichaam en bewustzijn’. Het lichaam als sleutel tot persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Annelies Holtkuile is lichaamsgerichte coach en rebalancer met een praktijk in Deventer en Zwolle. Naast individuele begeleiding geeft ze ook cursussen en workshops.

‘We hebben ons lichaam nodig om te kunnen voelen, maar in onze maatschappij en werk ligt de nadruk sterk op denken en weten. Veel mensen raken daardoor vervreemd van hun gevoel en lichaam. We willen het in ons leven vaak allemaal bepalen met ons denken, maar alles werkt beter wanneer we luisteren naar ons lichaam en gevoel. Ons lichaam, onze weefsels en cellen hebben ook bewustzijn en geheugen, dat zit niet uitsluitend in ons hoofd. Via ons lichaam kunnen we in contact komen met een wereld die veel groter en ruimer is dan we denken, want we zijn zoveel meer dan we denken!’

De avond start om 19.30 uur in de Kleine Overstraat 30-32 te Deventer. Entree: € 6, - Meer informatie en aanmelding via: Annelies Holtkuile (0570) 677 185 of aholtkuile-rebalancing@hetnet.nl.

Naar begin

Loesje schrijft een boek in één dag

26 april 2006

Woensdag 3 mei is door de VN uitgeroepen tot dag van de persvrijheid. Loesje vindt persvrijheid erg belangrijk en grijpt dit moment aan voor een uniek project: ze gaat in één dag een boek schrijven. Dit boek zal gaan over vrijheid van meningsuiting en alle ideeën die meeschrijvende mensen daarbij hebben. Iedereen kan meeschrijven aan Het boek.

Het boek 'Why keep your right to remain silent' komt 1 juli uit. Alle deelnemers ontvangen een exemplaar. Over de hele wereld heeft Loesje op 3 mei schrijfbijeenkomsten georganiseerd. Loesjegroepen uit Armenië, Georgië, Wit-Rusland, Slovenië, Zweden, Oostenrijk, Griekenland, Portugal, Kroatië, België, Roemenië, Estland, Duistland, Hongarije, Macedonië, Italië, Polen, Rusland, Servië, Turkije, Moldavië, Letland, Nepal en Litouwen doen mee.

In Loesje's moederland Nederland zal er uiteraard ook veel geschreven worden. Zo zullen Loesje-groepen uit Deventer, Tilburg, Ede, Arnhem, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Den Helder de deuren open gooien en de pennen ter hand nemen. Aan deze schrijfbijeenkomsten kan iedereen deelnemen. Deelname is gratis. Voor de dichtstbijzijnde schrijflocatie kunnen geïnteresseerden mailen naar: boekin1dag@loesje.nl.

Na de schrijfbijeenkomsten zullen de schrijvers wereldwijd via internettelefonie en webcams met elkaar hun ervaringen uitwisselen. Zo hoopt Loesje samen met vele anderen op woensdag 3 mei in één dag een schitterend boek vol te schrijven.

Naar begin

Rankingtoernooi Bussloo Koninginnedag

13 april 2006

Op zondag 30 april vindt het eerste rankingtoernooi plaats op de baan van Pitch&Putt Golf Bussloo.
Het toernooi is ingedeeld in vier categorieën te weten open, dames, senioren en junioren. Vooral bij de open wordt verwacht dat het een spannende strijd wordt, omdat de meeste spelers uit het Nederlandse team meedoen.
De Nederlandse teamspelers zorgen voor veel spektakel door met elke slag de vlag aan te vallen. De birdies en zelfs holes in one kunnen dan ook regelmatig bewonderd worden.
Voor veel leden van Pitch&Putt Golf Bussloo gaat dit toernooi de vuurdoop worden in de toernooiwereld. Bussloo heeft twee ijzers in het vuur voor de eventuele prijzen.
Bij de open wordt verwacht dat Rob Mittendorff zich gaat kwalificeren voor de finale en bij de junioren wordt de nummer drie van Nederland Yorick Esser een goede kans toegedicht op een hoge klassering.
Het toernooi is gratis te bezoeken. Op bepaalde delen van de baan komen toeschouwerzones, zodat het spel van dichtbij bewonderd kan worden.

Naar begin

Seizoensworkshops: ‘Leven met de seizoenen’

3 april 2006

ZWOLLE/OKKENBROEK – Speciaal voor natuur- en tuinliefhebbers organiseren Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en Stichting Oostermaet Centrum voor Duurzaam Ondernemen dit jaar een serie van vier seizoensworkshops in Okkenbroek bij Deventer. Hierbij worden de vier seizoenen vanuit verschillende invalshoeken belicht, steeds met de vaste aandachtspunten ‘tuin en natuur’, ‘wonen met de seizoenen’ en de ‘symboliek van jaarfeesten’.

De natuur lijkt ver weg in onze stedelijke cultuur. Om haar te vinden, moet gezocht worden, actief en bewust. Dat kan door de seizoenen te vieren en beleven. De seizoensworkshops op boerderij op Boerderij Grote Brander nemen belangstellenden mee op reis door de seizoenen, iedere keer met vaste aandachtspunten.

Klik voor vergroting Het onderdeel ‘tuin en natuur’ vindt plaats in de ecologische tuin van de Stichting Oostermaet. Door middel van gerichte oefeningen beleven deelnemers de ontwikkeling van de tuin door de seizoenen heen. Daarbij mogen ze ook zelf de handen uit de mouwen steken.
In het onderdeel “wonen met de seizoenen” wordt gekeken naar de invloed van de verschillende seizoenen op ons woongedrag en hoe mensen hun leefomgeving daarop aanpassen.
Het laatste onderdeel gaat over de symboliek van de jaarfeesten. Deze vormen een soort ankerpunten in het seizoen. Door deze feesten te beleven en te vieren worden mensen zicht bewust van de diepere betekenis van de verschillende seizoenen. Ook wordt tijdens iedere workshop een lunch geserveerd die is aangepast aan het seizoen.

De seizoensworkshops vinden plaats op zaterdag 13 mei (lente), zondag 9 juli (zomer), zondag 22 oktober (herfst) en vrijdag 8 december (winter) en duren van 10.00 tot 16.30 uur. Opgave en meer informatie bij Kris Tolomei van de Stichting Oostermaet, telefoon (0570) 51 70 46, e-mail info@oostermaet.nl.

De workshops vinden plaats op Boerderij Grote Brander, Oerdijk 192, te Okkenbroek (bij Deventer). De kosten bedragen 55 euro per keer (inclusief lunch). Mensen die de hele serie workshops volgen, krijgen 20 euro korting evenals leden van de Stichting Oostermaet.

Naar begin

Rijbewijs ruiters vóór wetgeving

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
van een onzer verslaggevers

17 MAART 2006 - ERMELO/RAALTE - Je kunt maar beter zelf een goed rijbewijs voor koetsiers en ruiters regelen, dan dat de overheid het straks als verplichting gaat opleggen. Met die gedachte sloot de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter deze week een alliantie met het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Doel: een goede opleiding in elkaar zetten, met een theoretisch deel en een praktisch examen. Net als bij de automobilist.

Niet elke manegehouder staat bij voorbaat te springen. Waarom zou je uit jezelf zoiets aanbieden, als de wetgever er nog niet mee komt? - is de opinie bij een deel van de leden van Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (de FNRS) in Ermelo. ‘Het jaagt de ruiter straks alleen maar op meer kosten.’

Toch is het merendeel welwillend, schat Wilfried Franken, één van de managers bij de Federatie. ‘De algemene teneur is dat we in ons vak gebaat zijn met betere trainingen, met ruiters die beter inspelen op het verkeer, dat immer steeds maar drukker wordt. De hogere kosten zijn niet eens zo’n probleem, als de opleiding straks tenminste borgstaat voor kwaliteit. Dan wordt het papier ook meer waard, met prijs en kwaliteit in evenwicht’.

Het zijn de argumenten die Toon Hulshof, de voorzitter van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen zelf ook gebruikt. De stichting verzorgt elk jaar zo’n 7000 tot 8000 examens voor ruiters en koetsiers. Een officiële status hebben die niet - de paardenliefhebbers doen het louter op basis van vrijwilligheid.

‘Maar dat wettelijke regels komen? Een kwestie van tijd. In Nederland is alles geregeld. Ter land, ter zee en in de lucht, alleen voor ruiters is er tot op heden niets’, zegt hij. Nu zit er toevalligerwijze een jurist van Verkeer en Waterstaat in z’n stichtingsbestuur, en zo weet Hulshof dat op het ministerie al over regelgeving wordt nagedacht. ‘Terecht ook. Er is nog niets op dat vlak. Je moet achttien zijn om in een auto te rijden, voor een brommer is een certificaat nodig, maar als een achtjarige met een span van vier paarden de openbare weg op wil, dan mag dat. Da’s toch gek?’

De ambities van zijn Stichting zijn hoog, vandaar de samenwerking met het CBR. ‘Die nemen al zes jaar de theorie-examens van de burgerluchtvaart af en sinds vorig jaar de binnenvaartexamens’. En kan dan misschien ook met een timmersmansoog naar de regeltjes kijken, of het ontbreken ervan. De stichting zelf wil het praktische deel ter hand nemen.

Naar begin

‘Langs de levenslijn’

18 maart 2006
Informatieavond ‘Persoonsgebonden budget of zorg in natura?’

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en MEE IJsseloevers organiseren een voorlichtingsavond over de AWBZ: PGB of zorg in natura. De bijeenkomst is op dinsdagavond 21 maart en begint om 20.00 uur in Het Open Hof aan de Karel de Grotelaan 361 te Deventer. Deelname is gratis. De informatiebijeenkomst is bedoeld mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten.

Andrea Bergs en Maries Hoekman van het Zorgkantoor Midden IJssel gaan in op de begrippen en de keuze waarvoor ouders/familie staan, zodra de indicatie is gesteld. De consequenties daarvan komen aan bod en de medewerkers van het Zorgkantoor gaan in op de acht stappen om zelf zorg in te kopen. De vraag of een PGB kansen en mogelijkheden biedt voor mensen met een verstandelijke beperking zal op de avond worden beantwoord.
Dhr. Martin van Zelm van het netwerk ‘Naar Keuze’ zal specifiek vertellen over de ervaringen die ouders nu al hebben opgedaan met het PGB.

De voorlichtingsbijeenkomsten van FvO en MEE vinden iedere 3e dinsdagavond van de maand plaats en zijn gratis toegankelijk. De bijeenkomst in april gaat in op vrije tijdsbesteding.
Voor meer informatie: mw. Marjan Gildemeester, voorzitter van de FvO Zuid-West Overijssel, tel.: 0570-619683. Ook voor het melden van klachten of het aanmelden voor vrijwilligerswerk. MEE IJsseloevers: dhr. A. Corporaal, tel.: 0570 66 78 78.

Naar begin

Oud plaatsgenote Eke Simons concerteert in Bathmen

12 maart 2006
Persbericht: Stichting Muziekkring Bathmen

In de concertserie uigaande van de Stichting Muziekkring Bathmen vindt op zondag 26 maart wel een heel bijzonder concert plaats. Onze oud plaatsgenote de pianiste Eke Simons zal dan met medewerking van een strijkkwartet in onze Dorpskerk concerteren.
Vorig jaar studeerde Eke af aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag, momenteel studeert ze voor het diploma uitvoerend musicus Solospel en Liedbegeleiding bij David Kuijken.
Eke heeft al diverse optredens op haar naam o.a. in de Anton Philipszaal in Den Haag en Stadsgehoorzaal in Leiden en in de meest vooraanstaande muziektempel van Nederland: het Concertgebouw in Amsterdam.
Eke heeft naast een grote passie voor solospel ook een grote liefde voor het spelen van kamermuziek, zowel met vocalisten als met instrumentalisten. Met de sopraan Caroline Cartens vormt zij nu een vast duo.
Voor het concert in Bathmen staan een aantal werken voor piano solo op het programma o.a. van Robert Schuman Exercizes op een thema van Beethoven en een sonate van Janacek. Met het strijkkwartet bestaande uit :
Merel Junge (viool), Hadewijch Hofland (viool), Lotte de Vries (altviool) en Elisabeth Wiklander (cello) speelt Eke het pianoconcert nr. 12 in A, KV 414 van Wolfgang Amadeus Mozart. Er bestaan meerdere pianoconcerten van Mozart waarbij naast de gebruikelijke orkestbegeleiding een zetting bestaat met begeleiding door een strijkkwartet. Juist in de fraaie goed klinkende ruimte van onze Dorpskerk komt een uitvoering van een pianoconcert van Mozart in een “pianoquintet” uitstekend tot z’n recht.
Met nadruk willen wij u er op wijzen dat de aanvangstijd van het concert afwijkt van wat u gewend bent.
Concert: aanvang 20.00 uur. Entree € 10.00 (incl. consumptie).

Naar begin

‘Het oudersteunpunt’ breidt aanbod themabijeenkomsten uit

25 februari 2006

SCHALKHAAR - Sinds 22 oktober 2005 is binnen de ‘school van Frieswijk’ gelegen aan de Avergoorsedijk 2 in Schalkhaar ‘HET OUDERSTEUNPUNT’ gevestigd. Iedere zaterdagochtend zijn ouders, docenten en andere geïnteresseerden van 09.30 uur – 12.00 uur welkom om ervaringen te delen, informatie uit te wisselen, visie te ontwikkelen, dilemma’s te bespreken en zorgen te uiten op het gebied van het opvoeden en begeleiden van kinderen.

De reeks themabijeenkomsten, die sinds 14 januari om de week worden gehouden, wordt wegens succes uitgebreid. Zaterdag 25 februari komt ‘het drukke kind’ aan bod, 11 maart ‘het gepeste kind’, 25 maart ‘het hoogbegaafde kind’ en 08 april ‘het gescheiden kind’.

De informatie die kindertherapeut, Susanne Vunderink, geeft over de uiteenlopende onderwerpen is toegankelijk, inspirerend en direct inzetbaar in de praktijk. Op verzoek kunnen de 'vrije zaterdagen’ (4 maart, 18 maart, 1 april en 15 april) gebruikt worden om dieper op de stof in te gaan, vaardigheden te oefenen, ervaringen te delen, visie te ontwikkelen en dilemma's te bespreken.

Wilt u bij één of meerdere bijeenkomsten aanwezig zijn, meldt u zich dan aan. Dit kan door een email te sturen naar info@susanne-vunderink.nl of te bellen naar 0570 530176 / 06 23396495. De kosten bedragen € 10,- per bijeenkomst.

Naar begin

Pitch&Putt Bussloo betrekt 1 maart nieuw clubhuis

18 februari 2006
Persbericht Pith&Putt Bussloo

BUSSLOO – In de laatste maanden van het afgelopen jaar heeft de 18holes golfbaan van Pitch&Putt 'het golfspel voor iedereen!' bewezen een welkome aanvulling te zijn op het totale recreatiegebeuren in dit mooie natuurgebied midden in de stedendriehoek. De bezoekers zijn enthousiast. De laagdrempelige variant van golf wint steeds meer aan populariteit. Aangezien er geen eisen worden gesteld aan betreding van de baan en ook alle materialen ter beschikking worden gesteld is het zowel ideaal voor groepen, maar ook voor individuen. Daarnaast is het ledental snel gegroeid.

De bouw van het clubhuis (in Ierse pubstijl) is bijna afgerond. Het bijzondere aan het uit hout opgetrokken clubhuis is, dat al het hout wat wordt verwerkt afkomstig is van Nederlandse landgoederen en FSC goedgekeurd en biedt plaats aan ca. 120 gasten. Diverse arrangementen zijn dan in eigen huis mogelijk. De baan gaat 1 maart 2006 weer open voor het publiek. Jong en oud kunnen zich hier dagelijks tot zonsondergang vermaken. Iedereen kan bij gebruik van de baan op het speciaal aangelegde parkeerterrein gratis parkeren. Reserveren is aanbevolen om teleurstelling te voorkomen.

Info: www.pitch-putt.nl (->banen->Bussloo).

Naar begin

MEE IJsseloevers helpt u bij het invullen van uw belastingformulier

Deventer, 10 februari 2006

Belasting invulavonden voor mensen met een beperking bij MEE IJsseloevers in Deventer

Mensen met een beperking en/of chronische ziekte hebben in veel gevallen recht op teruggave van belasting door de extra uitgaven in verband met de handicap of ziekte. Uit ervaring is gebleken, dat veel mensen ten onrechte denken, dat zij niet in aanmerking komen voor een teruggave van de inkomstenbelasting. Daarom organiseert MEE IJsseloevers in samenwerking met de ANGO een belasting invulavond, t.w. op maandag 27 februari, Diepenveenseweg 149 te Deventer van 19.00 uur tot 22.00 uur.
De kosten zijn per aangifte: voor ANGO leden: gratis. Voor personen die aangesloten zijn bij de Federatie van Ouderverenigingen: € 10,00. Voor niet leden € 35,00. Deze kosten moeten ter plaatse worden voldaan.
Aanmelding is noodzakelijk. Dit kan tot 24 februari door middel van een aanmeldingsformulier. Deze kunt u opvragen bij het informatiecentrum van MEE IJsseloevers, tel. 038 455 46 46.

Naar begin

Informatieavond ‘Recht op €1000,-?’

9 februari 2006

Voorlichtingsbijeenkomst voor mensen met een verstandelijke beperking

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en MEE IJsseloevers organiseren op dinsdag 21 februari om 19.30 uur in Het Openhof, Karel de Grotelaan 361 in Deventer een informatieve bijeenkomst over belastingen en subsidieregelingen. De informatiebijeenkomst is bedoeld mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten.
Verstandelijk gehandicapten laten massaal de kans lopen op belastingteruggave. In de voorlichtingsbijeenkomst gaat dhr. Harry Heemskerk, fiscaal jurist met ervaring binnen de doelgroep, in op dit gegeven. Gemiddeld betreft dit ongeveer duizend euro per persoon. Daarbij gaat het om buitengewone uitgaven, vooral ziektekosten, subsidies en allerlei eigen bijdragen; regelingen die de regering heeft ingevoerd om te bezuinigen op de staatskas. Om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen daarvan de dupe zouden worden introduceerde het kabinet tegelijk een reeks van (fiscale) tegemoetkomingen. In de praktijk blijken die echter zo ingewikkeld, dat ouders/verwanten of bewindvoerders er geen gebruik van maken. Dhr. Heemskerk zal in de voorlichtingsbijeenkomst ingaan op die regelingen en deelnemers daarin wegwijs maken.
Martin van Wijk van MEE IJsseloevers zal deelnemers informeren over de methode ‘Aangifte loont’. Ook organiseert MEE IJsseloevers een belastinginvulavond op 28 februari, Diepenveensweg 149 in Deventer. Aanmelding van te voren is nodig, tel.: 038-455 46 46.

De voorlichtingsbijeenkomsten van FvO en MEE vinden iedere 3e dinsdagavond van de maand plaats en zijn gratis toegankelijk. De bijeenkomst in maart gaat in op ‘persoonsgebonden budget’.
Voor informatie over het programma of voor vrijwillige medewerking in de voorbereiding of uitvoering van de bijeenkomsten, h.tebraake@fvo.nlóf j.westendorp@meeijsseloevers.nl, tel. 038 455 46 46.

Naar begin

Open les zelfverdediging voor meisjes en vrouwen

30 januari 2006

Datum: 9 februari 2006
Plaats: activiteitenruimte Raster in het Haarhuus in Schalkhaar
Tijd: 18.30 - 19.30 uur meisjes en 19.30 - 20.30 uur vrouwen.
Ervaren docent: Conny van der Graaf.
Deelname is gratis en er is gelegenheid voor het stellen van vragen.
Info en opgave via inschrijfformulier Raster Welzijnsgroep: telefoon 0570 62 58 76 of 06 12 77 28 72.

Naar begin

Het oudersteunpunt in Schalkhaar start met themabijeenkomsten

13 januari 2006

SCHALKHAAR - Zaterdag 14 januari start in ‘het oudersteunpunt’, gevestigd in de school van Frieswijk aan de Avergoorsedijk 2 te Schalkhaar, een reeks bijeenkomsten die bedoeld zijn om ouders en docenten binnen het basisonderwijs te ondersteunen bij de opvoeding en begeleiding van kinderen.

‘Wanneer je als ouder of docent een idee hebt wat er met een kind aan de hand is wil dat niet automatisch zeggen dat je weet hoe je het kan begeleiden zodat het kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Wie is het kind achter de sticker en hoe krijg je met hem of haar contact? Hoe kun je het kind helpen om het beste uit zichzelf te halen en om zo evenwichtig en gelukkig mogelijk door het leven te gaan.’
Kindertherapeut, Susanne Vunderink, zal om de twee weken, op zaterdagochtend tussen 9.30 uur en 12.00 uur uiteenlopende ‘stickers’ die kinderen krijgen opgeplakt op geheel eigen wijze aan de orde laten komen. Naast het verstrekken van uitgebreide informatie zal gebruik worden gemaakt van de aanwezige kennis en ervaring om de theorie kleur te geven en een verbinding te leggen naar de praktijk.

Zaterdag 14 januari zal van start worden gegaan met een bijeenkomst over ‘het agressieve / explosieve kind’, 28 januari komt ‘het angstige kind’, 11 februari ‘het verwaarloosde kind’ en 25 februari ‘het drukke kind’ aan bod.

Wilt u bij één of meerdere bijeenkomsten aanwezig zijn, meldt u zich dan aan. Dit kan door een email te sturen naar info@susanne-vunderink.nl of te bellen naar tel. 0570 53 01 76 / 06 23 39 64 95. De kosten bedragen € 10,- per bijeenkomst.

Naar begin

‘Krijg ik wat ik wil?’

Voorlichtingsbijeenkomst voor mensen met een verstandelijke beperking

8 januari 2006
Persbericht Stichting RFvO Zuid-West Overijssel

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en MEE IJsseloevers organiseren op dinsdag 17 januari om 20.00 uur in Het Openhof, Karel de Grotelaan 361 in Deventer een informatieve bijeenkomst voor mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten.
Het thema van de avond is indicatiestelling door het Centrum Indicatiestelling Zorg.

Sinds een jaar is het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) operationeel. Voor toegang tot zorgverlening is een indicatie nodig. In de bijeenkomst zal Yvonne Wilbrink, medewerker van CIZ daarover uitleg geven. Centraal staat de vraag of mensen met een verstandelijke beperking krijgen wat ze willen. Hoe zwaar telt bijvoorbeeld de mantelzorg mee bij de indicatiestelling? Wat is gebruikelijke zorg? Op welke functies word ik geïndiceerd? Waar kan ik vragen stellen als ik de indicatie niet begrijp? Op deze en andere specifieke vragen zal antwoord worden verschaft.

De bijeenkomsten in het kader van de voorlichtingscyclus ‘Langs de levenslijn’ zijn bedoeld voor ouders en verwanten van mensen met een beperking; iedere derde dinsdag van de maand om 20.00 uur in Het Open Hof. Op 21 februari staat het onderwerp Belastingen centraal.

Voor meer informatie: mw. Marjan Gildemeester, voorzitter van de FvO Zuid-West Overijssel, T: 0570-619683. Ook voor het melden van klachten of het aanmelden voor vrijwilligerswerk. MEE IJsseloevers: dhr. Arjen Corporaal, T: 0570-667878.

Dit was het laatste bricht Naar begin