Nieuws www.diepenveen-dorp.nl

Heeft u zelf een nieuwsitem, aankondigingen of vermeldenswaardige feiten, stuur dan een mail naar: [email protected]. De items voor plaatsing in deze rubriek moeten duidelijk een relatie met het dorp Diepenveen of directe omgeving hebben.


Diepenveen-Dorp stopt met actualiteiten

8 augustus 2013

Hans Tiebot, webmaster van Diepenveen-Dorp, stopt met de berichtgeving over alles wat redelijkerwijs met het dorp Diepenveen en directe omgeving te maken heeft. Het gaat hierbij om de rubriek Actualiteiten/Nieuws. Er zullen in principe geen nieuwe items meer verschijnen, alleen af en toe een (foto)verslag van een belangrijk evenement of indrukwekkende gebeurtenis. De overige rubrieken blijven overigens gewoon bestaan.

10 jaar Diepenveen-Dorp
Op 8 juni van dit jaar bestond de site Diepenveen-Dorp al 10 jaar. Hans liep rond de eeuwwisseling al met het plan een site over Diepenveen te maken en vooral te onderhouden. Eind 2002 deed hij een cursus webdesign. De eindopdracht daarvoor was het maken van een complete site. Dat werd de dus de site Diepenveen-Dorp. Na enkele maanden schaduwdraaien en de site vullen, ging deze in juni 2003 ‘online’.

De items voor de rubriek Actualiteiten/Nieuws schreef Hans deels zelf of nam hij over van andere nieuwsbronnen zoals De Stentor of van persberichten van onder andere de Gemeente Deventer. Ook kreeg hij artikelen aangeleverd door anderen van bijvoorbeeld verenigingen en belanghebbenden. Regelmatige leveranciers van foto’s en tekst waren Harry Mulder en Alex Schokker.

Het zelf schrijven van items kostte het meeste tijd. Allereerst moest het evenement bezocht worden, dat soms wel enkele uren in beslag nam. Tevens moesten daar foto’s bij gemaakt worden. Thuis moesten dan de aantekeningen uitgewerkt worden tot een goed lopende tekst en de foto’s bewerkt worden tot de juiste grootte, uitsnede en beeldkwaliteit. Vervolgens moesten de tekst en foto’s in het webprogramma opgemaakt en ge-upload worden. Al met al duurde het vaak enkele uren voor een item op de site stond. Het mooiste was natuurlijk om een gebeurtenis nog dezelfde dag op de site te zetten.

Al met al kostte het bijhouden van de site veel tijd naast het werk in de winkel van Bloemsierkunst Flierman, de vrijwillige Brandweer Diepenveen en het (bestuurs)lidmaatschap van enkele verenigingen. De vrijgekomen tijd wil Hans aan andere dingen gaan besteden.

In zijn openingspagina op de site is te lezen: ‘De site is voor een deel ontstaan uit idealisme, om de mensen van Diepenveen van informatie te voorzien op velerlei gebied en zodoende een bijdrage te leveren aan de identiteit en gemeenschapszin van het dorp Diepenveen’.
Hans hoopt dat de site in die 10 jaar inderdaad een bijdrage heeft geleverd aan bovenstaande en dat veel mensen met interesse en plezier de site hebben bezocht.
Het idealisme is met de komst van andere sites over Diepenveen een beetje komen te vervallen.

De overige rubrieken zullen bijgewerkt blijven, zodat de site hopelijk interessant blijft om te bezoeken. Reacties kunt u sturen naar het e-mailadres [email protected].

Naar begin

Nieuw onderdak voor Carinova Thuiszorg in Schalkaar en Diepenveen

16 juli 2013

Het Carinova wijkteam Schalkhaar is per 9 juli verhuisd van het Groene Kruisgebouw aan de Molenweg in Diepenveen naar Carinova woonzorglocatie Park Braband in Schalkaar.
Carinova wijkteam Diepenveen blijft nog even aan de Molenweg zitten. Maar vanaf 21 augustus zijn zij echter te vinden in Carinova woonzorglocatie Sparrenheuvel in Diepenveen.

Met deze verhuizing zitten de teams nog dichter bij hun cliënten in Schalkaar en Diepenveen. Daarmee wordt invulling gegeven aan het buurt- en wijkgericht werken van Carinova. Carinova is ‘Vertrouwd dichtbij’.

Afgezien van het nieuwe adres, blijven alle overige contactgegevens hetzelfde.
Heeft u een zorgvraag? Belt u dan met tel. 0900 86 62. Ook kunt u voor vragen terecht bij www.carinova.nl.

Naar begin

Dorpsstraat weer open voor verkeer

15 juli 2013

Zondag in alle vroegte heeft de aannemer de Dorpsstraat van alle kanten volledig afgezet met betonblokken, om te voorkomen dat er verkeer overheen zou gaan tijdens het asfalteren. Dit is bewust op zondag gedaan, om te voorkomen dat de winkels niet bereikbaar zouden zijn. De AH van Rob Middeldorp was deze zondag ook gesloten. Brasserie Zonnig was nog te bereiken via de Slingerbos.

Klik voor vergroting

Het aanbrengen van de roodbruine toplaag verliep voorspoedig en even na de middag was het werk al gereed en konden de machines afgevoerd worden. Maandagmorgen is de straat weer open gegaan voor verkeer. Er is nog wel sprake van enige hinder, omdat nog niet alle werkzaamheden klaar zijn. Zo zijn de stratenmakers nog druk bezig met het gedeelte van de trottoirs tussen de Draaiomsweg en Langs de Wetering. Verder krijgen alle parkeervakken witte hoekjes, zodat goed zichtbaar is waar een parkeervak zich bevindt.

Klik voor vergroting

De nieuwe lantaarnpalen zijn al geplaatst, maar moeten nog voorzien worden van armaturen. In het najaar worden de bomen pas geplant uit puur praktische overwegingen.

Op zaterdag 21 september zal de straat officieel geopend worden. De OVD is druk doende hiervoor een aantrekkelijk programma te maken. Deze dag zal ook de Burendag georganiseerd worden rond het Hof van salland.

Naar begin

Millenniumbaby

Door Harry Mulder
10 juli 2013

Klik voor vergroting Het is 12 januari 2000 als in huize Doornebosch een baby wordt geboren. Het is een jongetje, zijn ouders Bert en Sandra noemen hem Bryan. Niets bijzonders zou je denken, toch wel.
Bryan Doornebosch is de eerstgeborene in het jaar 2000 in Diepenveen en daardoor de Millenniumbaby van Diepenveen. Eigenlijk wàs hij de Millenniumbaby. Bryan is inmiddels een 13-jarige puber die dit jaar de basisschool heeft verlaten. Hij heeft groep 3 een jaar overgedaan.
Klik voor vergroting

Jan Pepping was de directeur van basisschool De Slingerbos toen Bryan daar op school kwam. Bryan kan zich nog herinneren dat meester Pepping “een hele aardige man” was, iets dat je vandaag de dag nòg wel hoort als er gesproken wordt over de oud-directeur. Op school heeft Bryan vooral aandacht voor geschiedenisles: “Ik heb ooit een geschiedenisboek gelezen en vond dat wel interessant, vooral over de 1e en 2e Wereldoorlog”. Spreekbeurten werden er ook gegeven, zo heeft Bryan verteld over de sportvisserij. “Voor die spreekbeurt heb ik mijn vishengels en andere spullen meegenomen”, vertelt Bryan enthousiast die samen met zijn vader regelmatig aan de waterkant te vinden is. Beiden zijn lid van de Diepenveense Hengelsport Vereniging (DHV).

Een andere hobby is voetballen, niet op het voetbalveld maar gewoon op “het pleintje achter” samen met kinderen uit de buurt. “De kinderen gaan hier heel sociaal met elkaar om en komen regelmatig bij elkaar over de vloer”, vult moeder Sandra aan. Paardrijden, dè hobby van oudere zus Kayleigh heeft Bryan ook eventjes gedaan, maar ging toch liever voetballen. Waar Bryan graag bij aanwezig is, is de jaarlijkse Trekkerslep aan de Schapenzandweg. “Mijn vader en moeder zijn al heel wat jaren liefhebbers van de Trekkerslep”, zegt Bryan. Zodoende is Bryan ook betrokken bij dit evenement. “De hele sfeer eromheen, de gezelligheid heeft ons altijd aangesproken”, zegt vader Bert. “We gaan altijd wat later kijken want dan komen de grotere, zwaardere tractoren op de baan”, zegt Bryan glunderend.

Bryan is een jongen met het hart op de goede plaats, is altijd bereid om anderen te helpen. Op school bood hij zijn hulp aan. Als zijn moeder nachtdienst heeft gehad en dus overdag moet slapen, is Bryan behulpzaam in huis. Als hij aanwezig is tijdens de maandelijkse kinderdisco in de Hof van Salland loopt hij spontaan op mensen af met de vraag “Kan ik u wat te drinken aanbieden”?
De periode op de Slingerbosschool is nu voorbij. Na de cito-toets, de afscheidsmusical en het schoolkamp op Ameland breekt een nieuwe fase aan voor Bryan, het Voortgezet Onderwijs. Na de zomervakantie gaat hij studeren op Het Slatink, op Mavo-niveau. Een volgende stap in het leven van Bryan Doornebosch.

Naar begin

Accordeon- en harmonicamuziekdag op de Eikelhof

8 juli 2013

Op zondag 28 juli is er weer een accordeon- en harmonicadag in ,,De Lepelaar”, Boxbergerweg 31, 8121 PS Eikelhof-Olst. Evenals vorige jaren komen er weer spelers uit alle windstreken. Ook zullen de diverse instrumenten weer heel gevarieerd zijn: accordeons, harmonica’s, mondharmonica’s en steiers.
Andere instrumenten zoals saxofoon, klarinet, bas, gitaar zijn ook welkom, mits er maar live gespeeld wordt.

Voor het podium is een goede geluidsinstallatie geregeld. Verder mag er in en om het gebouw zonder toestemming van de organisatie niet met versterking gespeeld worden, want dan zouden de verschillende muzikanten elkaar storen en het thema van deze dag is: gezelligheid en saamhorigheid.
Verder is er weer een goede begeleiding van zelfs twee drummers dit jaar. Bennie Salemink uit Aalten gaat de spelers op het podium begeleiden en Jan Meyer uit Zwolle zal dit jaar gaan drummen bij de grote groep vrije spelers.

De zaal wordt gratis beschikbaar gesteld en er zullen meerdere plekken zijn waar gespeeld kan worden.
Daar de spelers overal vandaan komen en soms een lange reis achter de rug hebben worden ze, evenals hun partners, door de eigenaars van ,,De Lepelaar” (Peter en Carla Vrielink) gastvrij ontvangen met een kopje koffie en iets lekkers erbij. Voor de muzikanten, die zich tot 13.00 uur kunnen inschrijven zijn er ook nog consumptiebonnen.

Klik voor vergroting

De dag begint met een grandioze opening om 11.00 uur met alle aanwezige spelers en de afsluiting zal om ongeveer 16.30 uur zijn, waarbij ook weer een ieder die ergens op kan spelen betrokken zal mogen zijn. Evenals vele andere spelers zullen dit jaar Gerard en Truus uit Mill ook weer aanwezig zijn.

De organisatie hoopt dat het weer net als vorig jaar een super dagje gaat worden en dat een ieder s’avonds weer voldaan naar huis gaat met de woorden: tot volgend jaar.
“Dus, spelers, partners en luisteraars, we hopen jullie allemaal te mogen begroeten op zondag 28 juli in uitspanning ,,De Lepelaar” in Eikelhof-Olst, waar de muzikanten zo gastvrij ontvangen worden en het publiek ook nog eens gratis entree heeft.”

Ook aan de kinderen is gedacht! Er is namelijk een mooie speeltuin met springkussen. Dus een dag vol plezier voor jong en oud, spelers en publiek!
Voor meer inlichtingen kunt u bellen: 0546 87 01 66 of e-mail: [email protected].
Tot ziens op zondag 28 juli.

Naar begin

Open dag Imkerij. Bloemen, bijen en honing op Het Nieuwe Veld

8 juli 2013

Bijen zijn belangrijk. Bijen bestuiven zo’n negentig gewassen waardoor de mens, maar ook vogels en andere dieren kunnen leven. Dank zij hun gesleep met stuifmeel eten wij aardbeien, appels, peren, courgettes en komkommers. Vogels verspreiden de zaden waardoor ook planten zich weer kunnen verspreiden. Op die manier neemt de variatie van planten toe. Dat heet biodiversiteit.

Het gaat slecht met de bijen. En niet alleen met de honingbij, slechts één van de 358 soorten bijen die ooit in Nederland zijn gezien. In heel Europa verdwijnen de hommels en bijen in een alarmerend tempo. Het vermoeden is groot dat onder meer insecticiden die de afgelopen decennia in zwang raakten flink hebben bijgedragen aan de bijensterfte.

De honingbij is nog altijd de meest voorkomende bij. Al duizenden jaren houden mensen de bijen voor hun honing. Kwekerij Het Nieuwe Veld heeft ook een imkerij. Daar zijn 26 bijenvolken op verschillende manieren gehuisvest. Een bijenvolk bestaat uit 1 koningin, enkele duizenden werkbijen en in de zomer enkele honderden darren (mannetjes). Hoe gaat dat allemaal? Hoe ziet een bijenkast er van binnen uit?

Bezoekers kunnen (met een beschermende bijenkap op) kijken naar de verzorging van de bijenvolken, helpen met honing slingeren en het vullen van honingpotten. Kinderen kunnen van bijenwas kaarsjes maken en honing proeven. Gewoon toekijken op een afstand en luisteren naar wat de imker allemaal vertelt mag ook.

Klik voor vergroting

Een prima idee dus om op zaterdag 13 juli van 11.00 tot 16.00 uur naar de Open Dag van Kwekerij Het Nieuwe Veld te komen. Genieten van koffie, thee of fris met huisgemaakte honingkoek kan eveneens in de tuin van Het Nieuwe Veld.
Het adres is Boxbergerweg 46 in Diepenveen.

Naar begin

Dickens’ schapen op het Wechelerveld

Door Harry Mulder
25 juni 2013

Wie kent niet het jaarlijkse Dickens Festijn dat eind december tienduizenden naar de binnenstad van Deventer doet komen om in het historische Bergkwartier de sfeer te proeven van het beroemde verhaal van Charles Dickens. Bezoekers wanen zich in de 19e eeuw, figuranten gehuld in kledij uit die tijd lopen rond in een prachtig aangekleed Middeleeuws decor. Al lopende door de smalle straatjes kom je opeens een kudde schapen tegen, deze schapen komen uit Diepenveen en grazen onder andere op het Wechelerveld.

Wie voor een wandeling of tijdens een fietstocht op het Wechelerveld komt kan een groot deel van het jaar deze schaapskudde tegenkomen. Eigenaar en herder Carl Koch is vaak aanwezig en voor wie geïnteresseerd is zal hij met veel passie informatie verstrekken over deze kudde.
Carl Koch vertelt: “De kudde, momenteel bestaande uit 33 schapen grazen hier al zes jaar. Ze zorgen ervoor dat het heideveld niet overwoekerd wordt door jonge boompjes en andere vormen van flora die de heide in de groei kunnen belemmeren. De schapen zijn zogenaamde Swifters en witte en blauwe Texelaars, ze zijn allemaal familie van elkaar. De twee rammen, de zogenaamde (bel-) hamels zijn gecastreerd zodat inteelt wordt voorkomen, ook zijn ze dan minder opstandig”.
In goed overleg met de Stichting IJssellandschap wordt bekeken in welke periode de schapen hier het beste kunnen grazen, dit om zoveel mogelijk rekening te houden met beschermde planten die op het Wechelerveld voorkomen. Het gedeelte waar de schapen grazen is omheind en verboden voor honden, dit ter bescherming van onder andere hagedissen en (ongevaarlijke) ringslangen die hier zijn gesignaleerd.
Carl Koch, die overigens niet de enige herder is die zich over deze kudde ontfermd vertelde dat hij hier een mijn gevonden heeft. Het Wechelerveld was vroeger een militair oefenterrein, in de volksmond het exercitieveld zoals sommigen het vandaag de dag nog noemen. Deze bestemming, eerder onder het Ministerie van Oorlog en later onder het Ministerie van Defensie bleef tot 2003 van kracht. Het vinden van die mijn gaf nog “een heel gedoe”, vertelt Carl Koch. “Eerst kwam een verkenner van de EOD (Explosieven Opruimers Dienst) die identificeerde een echte mijn en sloeg groot alarm. Achteraf bleek dat het een niet van een echte te onderscheiden ‘nepper’ was. Hun advies was om altijd te bellen als ik weer wat vind”, zegt de herder met een glimlach.

Klik voor vergroting   Klik voor vergroting

De schapen die overigens niet alleen figureren tijdens het Dickens Festijn, ze zijn onder andere ook onderdeel van het wandeltheater Dolorosa tijdens Pasen zijn gehuisvest aan de Frieswijkerweg waardoor ze maar een korte afstand hoeven af te leggen naar het Wechelerveld. Ook daar worden ze met liefde verzorgd en krijgen alle aandacht, niet in de laatste plaats van gezinnen met kinderen voor wie deze kudde een bezienswaardigheid is op het voormalige exercitieveld.

Naar begin

Wandelschoenen aan! Het Wandelnetwerk Salland is geopend!

25 juni 2013

Vrijdag 21 juni om 14.00 uur is het Wandelnetwerk Salland officieel geopend. Gedeputeerde van de provincie Overijssel de heer Theo Rietkerk onthulde samen met de burgemeester van de gemeente Raalte de heer Piet Zoon, burgemeester gemeente Olst-Wijhe de heer Ton Strien en wethouder Robin Hartogh Heys van de gemeente Deventer bij startpunt Nieuw Rande het eerste startpaneel van het Wandelnetwerk Salland.

Op de foto vlnr: burgemeester gemeente Olst-Wijhe de heer Ton Strien, burgemeester gemeente Raalte en voorzitter Recreatiegemeenschap Salland de heer Piet Zoon, gedeputeerde van de provincie Overijssel de heer Theo Rietkerk,
wethouder gemeente Deventer de heer Robin Hartogh Heys en bBestuurslid Recreatiegemeenschap Salland de heer Jaap Gerkes.

Klik voor vergroting

Nu begint het!
Het Wandelnetwerk Salland is gereed, en nu verder! Miel Termont, oud-voorzitter van de KNBLO en wandelspecialist: ‘Met het Wandelnetwerk Salland heb je goud in handen’! Theo Rietkerk, gedeputeerde van de provincie Overijssel geeft aan dat het nu zaak is om ondernemers en evenementen met het Wandelnetwerk Salland te verbinden en ‘we gaan voor de vierde opeenvolgende keer voor de titel van Wandelgemeente/regio van het jaar!’ Thea Huisman van Salland Marketing: ‘ het is nu aan de wandelaar om het Wandelnetwerk Salland te beleven’.

‘Wandelnetwerk Salland, net wat meer’: 46 startpunten, 140 gemarkeerde wandelroutes, 735 kilometer aan wandelpaden!
Het Wandelnetwerk Salland bestaat uit 46 startpunten met infopanelen, 140 gemarkeerde wandelroutes en 735 kilometer aan wandelpaden. Door het uitgekiende systeem van bewegwijzering combineert het wandelnetwerk honderden gemarkeerde wandelpaden. Er kan een ommetje van enkele kilometers gewandeld worden, maar ook de geoefende wandelaar komt volop aan zijn trekken. Bij elk startpunt staat een infopaneel met daarop de wandelroutes en informatie over de directe omgeving. Iedere route heeft een eigen kleur en lengte. Langs de route zijn routepalen met gekleurde pijlen. Onderweg kan op elk keuzepunt worden overgestapt op een andere kleur of route. Aan de hand van de kaart van het wandelnetwerk kan de wandelaar via de keuzepuntpalen een eigen route samenstellen.

De al bestaande LAW–wandelingen, de Sallandse Zandloper, plaatselijke ommetjes en andere gemarkeerde wandelroutes in Salland zijn opgenomen in het Wandelnetwerk Salland. Er ligt zelfs een geheel nieuwe langeafstandswandelroute: het Sallandpad, van 130 km. die door heel Salland voert. Het prettige voor de wandelaar is dat het Wandelnetwerk Salland aansluit op het wandelnetwerk van de buren: de regio’s Vechtdal en Twente.

De 46 startpanelen zijn allen voorzien van Layar, een applicatie op de smartphone waarmee u het paneel kunt scannen. Er verschijnt een digitale laag met icoontjes die u kunt aanklikken. Deze icoontjes linken naar leuke filmpjes of websites en geven nog meer beleving aan de locatie waar u op dat moment bent!

Het Wandelnetwerk Salland is aangelegd door Recreatiegemeenschap Salland. Hierin participeren de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Naast de bijdrage van de drie gemeenten heeft ook de provincie Overijssel financieel haar bijdrage geleverd. Op dit moment worden nog enkele startpanelen geplaatst, maar wandelend via de keuzepalen en met behulp van de Wandelkaart kunt u het Wandelnetwerk Salland volop gaan verkennen!

Salland Wandelland!
Met de campagne ‘Salland Wandelland’ zet Salland Marketing de komende jaren Salland als dé wandelregio van Nederland op de kaart. Gaat u graag goed voorbereid op pad? Koop dan de Wandelkaart Salland. Hierop staan alle wandelingen van het Wandelnetwerk Salland in kleur én met afstanden weergegeven. De Wandelkaart Salland is te koop voor € 5,95 bij de VVV’s, Toerist Infopunten, bij boekwinkels en diverse recreatiebedrijven in Salland. Meer info: www.sallandwandelland.nl.

De Sallandse Wandel4Daagse heeft in samenwerking met Salland Marketing en andere partijen, een mobiele wandelwebsite ontwikkeld. Met de mobiele wandelwebsite kan iedereen vanaf zijn/haar smartphone met behulp van GPS het gehele jaar routes in Salland wandelen. De mobiele wandelwebsite is goed voor zo'n 200 kilometer wandelplezier! Wandelaars zonder mobiel internet kunnen de routes eenvoudig downloaden en uitprinten via de computer. Kijk op www.salland.wandelweb.nl.

Blijf op de hoogte over alle wandelactiviteiten in Salland!
Kijk op www.sallandwandelland.nl, Op Twitter volg je @Wandelland en praat mee met #SallandWandelland en like Salland Wandelland op Facebook!

Naar begin

Gezellige Avondfietsvierdaagse

Door Harry Mulder
25 juni 2013

Buurtvereniging De Vossebelt organiseerde onlangs haar 38e Avondfietsvierdaagse, deze activiteit is één van de vele prachtige tradities die Diepenveen rijk is.
Het startbureau was deze keer gevestigd in de Hof van Salland waar An Bonte en Kristy van Tongeren zorgden voor een goed verloop bij de inschrijving. Alle deelnemers kregen een kaart op nummer en een routebeschrijving zodat men kon beginnen aan een tocht over 15 of 25 kilometer. De verschillende routes lieten de deelnemers de mooie plekjes in en rondom Diepenveen zien. Daar was dan ook alle tijd voor aangezien er geen tijdslimiet wordt gehanteerd. Halverwege de routes bij de controleposten werd de fietsers de mogelijkheid geboden om onder het genot van koffie en koek even bij te komen. “Wie wil een lekker kopje koffie en we hebben heerlijke koeken”, hoorde je steevast halverwege de korte route zeggen door Miranda en Evelien. Voor deze route hadden zich ruim honderd mensen ingeschreven, vooral gezinnen met kinderen. De 25 km route telde zo’n 40 sportievelingen, onder hen mensen die al vanaf de beginjaren meefietsen. Zo ook Jos Sanderse die samen met zijn vrouw heel wat kilometertjes heeft afgelegd in al die jaren. “Het kan natuurlijk niet anders dat de routes voor een groot deel elkaar overlappen maar toch fietsen we ieder jaar weer net een stukje anders. Het belangrijkste is uiteraard de gezelligheid onderweg”, zegt een enthousiaste Jos.
Mede-oprichter van buurtverening De Vossebelt, Jan Pannekoek is al vanaf het begin bij de fietsvierdaagse betrokken. “In de eerste jaren, toen nog bestuurslid zette ik altijd de routes uit”, zegt Jan. “Anderen moesten toen controleren of ik geen fout had gemaakt maar bijna altijd ging dat wel goed”. De heer Pannekoek, inmiddels de 80 gepasseerd is nog altijd actief als vrijwilliger. Hij brengt nog boekjes rond en helpt mee bij het kaarten. “Zolang de gezondheid het toelaat blijf ik meefietsen tijdens de Avondfietsvierdaagse”, zegt de bevlogen Diepenvener die iedere avond “de vijfentwintig” voor zijn rekening nam.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Een buitenactiviteit is in meer of mindere mate altijd afhankelijk van het weer. Er werden onweer en zware regenbuien verwacht op één van de dagen wat te merken was aan het aantal deelnemers. Henk Berends, die samen met John van de Kraats de controlepost op de 25 km bemande vertelde dat “buienradar” onmisbaar is. Hij liet zien dat de buien op tijd wegtrokken zodat de volgende etappe zonder problemen kon verlopen. Gelukkig is er nog altijd de vijfde dag om toch aan de vier dagen fietsen te komen, want dan kan men de prachtige medaille in ontvangst nemen. Met name de kinderen waren enorm trots op dit kleinood, de herinnering aan de 38e Avondfietsvierdaagse van buurtvereniging De Vossebelt.

Naar begin

Trekkerslep Diepenveen

25 juni 2013

Zaterdag 6 juli vindt het zomerevenement van Diepenveen plaats: de trekkerslep. Steigerende trekkers en rookpluimen zijn dan bij de trekkerslep te bewonderen. Jongerenvereniging PJO Diepenveen organiseert dit spektakel inmiddels voor de 26e keer.

Ongeveer 150 deelnemers uit de regio zullen proberen met hun trekkers de sleepwagen over 100 meter voort te "sleppen". Dit aantal deelnemers is een record voor de Diepenveense organisatie. De wedstrijd is één van de wedstrijden voor de Stöppelhaene-cup.

Vorig jaar liet de nieuw aangelegde kleibaan de organisatie helaas in de steek. Dit jaar hebben de jongeren er veel vertrouwen in dat de baan garant zal staan voor een prachtige wedstrijd.

Het slepterrein is aan de Schapenzandweg, naast de ijsbaan. De eerste slep begint om 13.00 uur. Naar verwachting zal de laatste slep om 23.00 uur zijn. Napraten kan in de tent met een drankje. Ook aan de kinderen is gedacht, er zal o.a. een springkussen op het terrein staan.

Samen met gezellige muziek van het Sallands Draaiteam gaat de PJO er een gezellige dag van maken.
Het bier staat koud. De snacks zijn warm. Kortom, alle ingrediënten voor een gezellig feestje.

Voor meer informatie: www.pjodiepenveen.nl

Naar begin

Carla 25 jaar Mevrouw Bingo

Door Harry Mulder
20 juni 2013

Al 25 jaar verzorgt Carla Krijt de tweewekelijkse Bingomiddag in Woon- en Zorgcentrum Sparrenheuvel. De Bingomiddag is een echte topper onder de activiteiten.

Carla Krijt is al 36 jaar als vrijwilliger verbonden aan Sparrenheuvel om ‘hand- en spantdiensten’ te verlenen, onder andere het eten uitserveren of met een bewoner mee naar het ziekenhuis. Ook verleent ze haar medewerking tijdens de Rolstoelwandelingen, een samenwerkingsverband tussen de activiteitencommissie en de Historische Vereniging. Het gebeurt wel eens dat er onvoldoende personeel en vrijwilligers aanwezig zijn door ziekte of vakanties. “Dan ben ik invaller want ik woon dichtbij”, zegt Carla.
Het vrijwilligerswerk, het helpen van mensen is verweven met Carla. Naast het werk dat zij doet voor Sparrenheuvel collecteert Carla al 35 jaar voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Als rayonhoofd heeft ze een hele verantwoording. Carla vertelt: “Destijds heb ik het overgenomen van de heer Knippenberg en heb de zorg dat alle bussen bij de collectanten komen. Een paar keer in de week moet ik de KWF-bus in het crematorium legen. Later wordt in het bijzijn van collectanten het geld geteld en naar de bank gebracht”.
In 2008 werd Carla voor haar inzet beloond met een Koninklijke Onderscheiding.

Klik voor vergroting

In de 25 jaar dat Mevrouw Bingo, zo wordt Carla ook wel genoemd, deze activiteit verzorgt, heeft ze het altijd naar haar zin. Onder het genot van een kopje koffie met koekje hebben de bewoners het enorm gezellig met elkaar. Vooral de spontane reacties maken het dat de bingo meer is dan alleen maar een spelletje. Carla geeft een paar voorbeelden: “De nummertjes gaan tot 75, dan roep ik soms 99. De mensen reageren dan met: nee, het is 66”. Of als Carla roept nummertje 10 dan zeggen de mensen in koor “wie niet weg is is gezien”. Een beetje dialectkennis is ook aanwezig, als Carla roept nummertje zeuvenendertig reageert steevast een persoon met de opmerking “dat is noe echt Dêventers”.
Uiteraard zijn er ook leuke prijsjes te winnen, zoals mooie bloemen of lekkere koeken. Bij een gelijke stand komt de grote dobbelsteen van piepschuim er aan te pas. Voor de verliezer is er nog altijd een rolletje snoep. Als na afloop van de bingo een bewoner zegt dat hij of zij niets gewonnen heeft zegt Carla “Ik heb alle ballen, ik heb alle prijzen en ik krijg ook niets”.

Het gaat om de gezelligheid en de gein met elkaar. “Anders houd je het ook geen 25 jaar vol”, zegt Carla met een grote glimlach.

Naar begin

Opening Wandelnetwerk Salland!

16 juni 2013

Op vrijdag 21 juni 2013 wordt het wandelnetwerk Salland feestelijk geopend. Er is hard gewerkt aan de realisatie van het wandelnetwerk. Alle tracés zijn verkend, met grondeigenaren is overleg gevoerd en de routepalen zijn geplaatst. De infopanelen bij de startpunten zijn de laatste markeringen die de grond in gaan.

Het Wandelnetwerk Salland is aangelegd door de Recreatiegemeenschap Salland. Hierin participeren de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Naast de bijdrage van de drie gemeenten heeft ook de provincie Overijssel financieel haar bijdrage geleverd.

Het wandelnetwerk Salland is mogelijk gemaakt doordat diverse terreineigenaren zoals Stichting IJssellandschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel maar ook partners zoals Waterschap Groot Salland hun medewerking hebben verleend. Ook diverse landgoedeigenaren en particulieren hebben toestemming gegeven voor het wandelen over hun gebied.

Het Wandelnetwerk Salland bestaat uit 46 startpunten met infopanelen, 140 gemarkeerde wandelroutes en 735 kilometer aan wandelpaden. Door het uitgekiende systeem van bewegwijzering combineert het wandelnetwerk honderden gemarkeerde wandelpaden. Er kan een ommetje van enkele kilometers gewandeld worden, maar ook de geoefende wandelaar komt volop aan zijn trekken. Bij elk startpunt staat een infopaneel met daarop de wandelroutes en informatie over de directe omgeving. Iedere route heeft een eigen kleur en lengte. Langs de route zijn routepalen met gekleurde pijlen. Onderweg kan op elk keuzepunt worden overgestapt op een andere kleur of route. Aan de hand van de kaart van het wandelnetwerk kan de wandelaar via de keuzepuntpalen een eigen route samenstellen.

De al bestaande LAW–wandelingen, de Sallandse Zandloper, plaatselijke ommetjes en andere gemarkeerde wandelroutes in Salland zijn opgenomen in het Wandelnetwerk Salland. Er ligt zelfs een geheel nieuwe langeafstandswandelroute: het Sallandpad van 130 km. die door heel Salland voert. Het prettige voor de wandelaar is dat het Wandelnetwerk Salland aansluit op het wandelnetwerk van de buren: het Vechtdal en Twente.

Salland Wandelland
Met de campagne ‘Salland Wandelland’ zet Salland Marketing de komende jaren Salland als dé wandelregio van Nederland op de kaart. Zo is er voor de wandelaars vanaf 21 juni een prachtige wandelkaart beschikbaar waarop alle wandelingen van het Sallandse Wandelnetwerk in kleur en met afstanden zijn weergegeven. De wandelkaart Salland is te koop voor € 5,95 bij de VVV’s, Toerist Infopunten en bij de boekwinkels in Salland.

De Sallandse Wandel4Daagse heeft in samenwerking met Salland Marketing en andere partijen, een mobiele wandelwebsite ontwikkeld. Vanaf 21 juni kunnen de volgende wandelingen gedownload worden: rondom Heeten, rondom Diepenveen en rondom Den Nul. De overige wandelingen worden na 21 juni op de mobiele wandelwebsite geplaatst. De wandelingen kunnen via de smartphone gewandeld worden, u kunt de wandeling ook uitprinten. Op de verschillende routes is o.a. informatie opgenomen over partners die aan de route gelegen zijn. Ook bevat elke wandeling een aantal stempelposten. Wandelaars maken door het verzamelen van stempels (digitale of fysieke stempels) per route kans op een mooie prijs die door de stempelposten wordt aangeboden. Kijk op: salland.wandelweb.nl.

Klik voor vergroting

Programma Salland Wandelweekend 21 t/m 23 juni 2013
Tijdens het wandelweekend worden er verschillende wandelactiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Deelname is geheel gratis.

Vrijdag 21 juni: Mid Summer Night Wandeling (ca. 6 km. vrije wandeling)
Tijd: 19.30-21.30 uur
Startlocatie: Geb en Gaia bij Nieuw Rande, Schapenzandweg 3, Diepenveen. Op de locatie speelt Trio Nocturna gezellige tangomuziek.

Zaterdag 22 en zondag 23 juni: Individuele wandeltochten over het Wandelnetwerk Salland
Startlocatie 1: Geb en Gaia bij Nieuw Rande, Schapenzandweg 3, Diepenveen
Startlocatie 2: Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, Den Nul
Startlocatie 3: Café Bosgoed, Dorpsstraat 17, Heeten
U kunt bij de startlocatie de gratis wandelroute ophalen. Het is ook mogelijk om vanaf de startlocatie de wandelroute via uw smartphone te wandelen via salland.wandelweb.nl.
Op deze routes zijn diverse Goudhaentjes verstopt. Wie er één vindt, ontvangt een gratis startbewijs voor de Sallandse Wandelvierdaagse van 22-25 oktober 2013!

Zaterdag 22 en zondag 23 juni: kids ontdekkingswandelroute met na afloop een glaasje ranja en een ijsje (gratis)
Startlocatie: Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, Den Nul
Tijd: 10.30-15.30 uur

Zondag 23 juni: Wandel workshop o.l.v. een wandelcoach (17,5 km.)
Startlocatie: Café Bosgoed, Dorpsstraat 17, Heeten
Tijd: 10.00-13.00 uur
Opgeven verplicht: uiterlijk woensdag 19 juni bij Salland Marketing via: [email protected] of 0570-600029 (max. 25 wandelaars). Deelname is gratis.

Blijf op de hoogte over alle wandelactiviteiten in Salland!
Kijk op www.sallandwandelland.nl, Op Twitter volg je @Wandelland en praat mee met #SallandWandelland en like Salland Wandelland op Facebook!

Naar begin

Kids Gear Childrenchoir uit Oeganda treedt op in dorpskerk

12 juni 2013

Zondag 23 juni komt het kinderkoor Kids Gear Childrenchoir uit Oeganda optreden in de Dorpskerk. Het begint om 15.00 uur. Iedereen is welkom! Toegang is gratis; er zal een collecte zijn die bestemd is voor het koor. Twee jaar geleden was het koor ook al te gast in de Dorpskerk en verzorgde toen een fantastisch, spetterend optreden. Dus komt dat zien en horen en meebeleven! En deel het bericht voor iedereen die hier misschien ook wel belangstelling voor heeft.

Naar begin

Demonstratie schapendrijven

Door Harry Mulder
11 juni 2013

Wie van u heeft nooit eens met bewondering gekeken naar het BBC-programma “Man and his dog”? Schapen die opgedreven worden door Border Collies, die door hun “handler” (hun baasje) gestuurd worden om zodoende de schapen een vooraf bepaalde richting op te drijven.

Om deze vorm van samenwerking tussen mens en dier van dichtbij mee te maken hoeft u niet ver van huis. Op de grens van Diepenveen en Olst aan de Randerstraat tussen het Randerpad en de Wildenbergsweg wordt regelmatig getraind door het team van Move4wards-Sheepdogs.
Op de vraag wat de betekenis is van de naam wordt geantwoord: “Move4wards is in meerdere opzichten een toepasselijk gekozen naam. Behalve het in letterlijke zin vooruit bewegen van schapen met behulp van een Bordercollie, proberen wij ook als individu ‘vooruit’ te komen. Daarbij geholpen door de honden die ons dagelijks confronteren met onze eigen tekortkomingen. Kortom, veel observeren, nog meer trainen en geduld….heel veel geduld.
Vanzelfsprekend in goede harmonie en met respect voor hond, schaap en natuur”.

Onlangs gaf teamlid Rob Bouwens met zijn Bordercollie, genaamd Owen een demonstratie op een zogenaamd Engels parcours. De schapen staan aan de andere kant van het parcours en moeten door de ‘lift’, het in beweging brengen, het opdrijven door de hond een linkse- of rechtse drive maken tussen de hekjes door naar een soort van houten box. De hond wordt zowel verbaal alsmede door fluitsignalen geïnstrueerd, om de schapen zo gedisciplineerd mogelijk een bepaalde richting op te drijven.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

In een wedstrijd wordt door een deskundige jury het samenspel tussen mens en dier, het wederzijds respect tussen handler en Bordercollie beoordeelt. Rob Bouwens is met zijn 3-jarige Bordercollie onlangs 2e geworden tijdens een wedstrijd op Terschelling. Hij deed mee in de 2e klasse. De 1e klasse is de beginnersklasse en om mee te kunnen en mogen doen aan internationale wedstrijden moet men in de 3-klasse zitten. “De parcoursen zijn dan veel groter waardoor de hond soms helemaal uit zicht is. Juist dan wordt duidelijk hoe goed mens en dier op elkaar ‘ingespeeld’ zijn”, zegt een enthousiaste Rob Bouwens.
Op de vraag waarom juist Bordercollies, een ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland hiervoor worden gebruikt antwoord Rob: “De Bordercollie heeft veel gelijkenis met het jachtpatroon van de wolf. Hij cirkelt met een grote boog om de kudde heen en hypnotiseert het schaap met zijn starende blik, alleen daardoor al kan hij een schaap dwingen voor hem opzij te gaan. Bordercollies worden hiervoor speciaal gefokt en als ze 1 jaar zijn volgt een trainingsprogramma. Uiteraard zijn de honden gedomesticeerd, gefokt en getraind om het doden achterwege te laten”.

Het demonstratieteam van Move4ward verzorgt informatieve en dynamische demonstraties en (bedrijfs-) Clinics waarbij alle facetten van het schapendrijven met Bordercollies voorbij komen.

Naar begin

Ernstig ongeval op IJsseldijk

9 juni 2013

Zondagmorgen is er een ernstig eenzijdig ongeval met een personenwagen gebeurd op de IJsseldijk nabij de Grondbergweg tegenover Nieuw Rande.

Een 61-jarige automobilist uit Den Nul kwam om onduidelijke redenen aan de rechterkant van de weg. Daar schampte hij een boom aan de rechterkant en reed vervolgens tegen het talud van de dijk op, om vervolgens enkele malen om te rollen en op de kop tot stilstand te komen.

De man was nog wel bij kennis, maar raakte ernstig gewond. Er kwamen politie, twee ambulances, de brandweer van Olst en de brandweer van Deventer ter plaatse om de man uit de auto te bevrijden en met spoed naar het Deventer Ziekenhuis te vervoeren.

De politie leidde het verkeer op de IJsseldijk tussen de Sallandsweg en de rotonde op de Platvoet om. Een bergingsvoertuig heeft het zwaar beschadigde wrak weggesleept.

Naar begin

Hoogwater in de IJssel

8 juni 2013

De afgelopen dagen is de IJssel buiten zijn oevers getreden en heeft grote delen van de uiterwaarden onder water gezet. Voor de boeren met land is dit een strop. Een gedeelte van het gras kon nog gemaaid en op tijd binnen gehaald worden. Andere delen konden niet meer gemaaid worden door het wassende water of omdat er een beheersbeperking vanwege de weidevogels op zit.

Klik voor vergroting

Ook Annette Harberink van de nieuwe natuurderij Keizersrande heeft met het hoge water temaken, omdat al haar land in de uiterwaarden ligt. Ze zal nu de nodige problemen hebben, om het vee aan het grazen te houden, maar ook om voldoende wintervoorraad binnen te halen. Voor het water is gezakt en de rommel die het water achterlaat is opgeruimd, is het zo een paar weken later.

Het water bereikte vandaag in Deventer een waterhoogte van 5.54 m NAP. De verwachting is, dat het water de komende dagen slechts langzaam zal zakken.

Klik voor vergroting

Naar begin

Werkzaamheden Dorpsstraat in fase 3

7 juni 2013

Medio vorige week zijn de bestratingwerkzaamheden aan de Dorpsstraat in fase 3 beland. De bestrating voor onder andere Pasman, Kemper, van Rijssen en de AH zijn nu klaar. Via een tijdelijke toegang is ook de parkeerplaats naast AH te gebruiken. Op de bomen na kan men zich nu al een redelijk beeld vormen hoe de straat er straks uit gaat zien.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Momenteel wordt het gedeelte tussen de AH en slager Harmsen onder handen genomen. De afslag naar de Slingerbos kan momenteel niet gebruikt worden. Vanuit de richting Deventer kan men de straat Langs de wetering in en zo om rijden naar de AH, Pasman, Kemper en van Rijssen. Voor brasserie Zonnig moet met een klein stukje lopen.

Het profiel van de Dorpsstraat is in dit gedeelte al weer zichtbaar, doordat de brede banden tussen het weggedeelte en het voetgangersgedeelte er al weer liggen. Nu is het een kwestie van opvullen, straten en asfalteren van dit gedeelte.

Het laatste gedeelte wordt over een paar weken aangepakt. Dan is de Slingerbos weer open, maar Langs de Wetering is dan afgesloten. Volgens Rob Middeldorp van de AH zal half juli het laatste gedeelte nog niet helemaal klaar zijn, maar zal de roodbruine toplaag van het asfalt voor de hele Dorpsstraat op zondag 14 juli in alle vroegte worden aangebracht. De aannemer zal de zaterdag er voor alles voorbereiden, zodat zondag vlot gewerkt kan worden. De laatste bestratingen zullen in de week erna door werknemers die niet op vakantie gaan worden afgemaakt.

De bomen zullen in de open vierkant plekken pas in het najaar geplant worden.

Naar begin

Fiets4daagse buurtvereniging De Vossebelt

7 juni 2013

Buurtvereniging De Vossebelt te Diepenveen organiseert van maandag 17 juni tot en met vrijdag 21 juni 2013 haar jaarlijkse Fiets4daagse. Dit jaar voor de 38e keer.
Er kan een afstand van 15 of 25 kilometer gefietst worden. Starten kan elke dag vanaf 18.00 tot 19.30 uur vanaf het Hof van Salland te Diepenveen.
Er kan gefietst worden voor een medaille. Daarvoor moet je wel 4 van de 5 avonden gefietst hebben.

Naar begin

Skiken bij de Diepenveense Sportclub

Door Harry Mulder
7 juni 2013

De Diepenveense Sportclub, afdeling Nordic Sports verzorgde onlangs weer een proefles skiken, ook wel nordic cross skaten genoemd.
Nordic Sports is de jongste telg van DSC. Als 9e afdeling werd deze tak van sport zo’n twee jaar geleden toegevoegd aan de omnivereniging. Ongeveer zeven jaar geleden ontstond de Skikeclub Salland, een vriendenclub die ter afwisseling van het langlaufen en het schaatsen ging skiken. Deze tak van sport kan gedurende het hele jaar door beoefend worden. Het skiken kan nog het beste gezien worden als het midden tussen langlaufen en schaatsen. In tegenstelling tot het meer bekendere skaten waarbij een aantal wieltjes onder de schoen zitten heeft men bij het skiken één wiel achter en één wiel voor de schoen. Iedere voet staat dus tussen twee wielen in. Deze wielen zijn luchtbanden waardoor het mogelijk is om op verschillende ondergronden te kunnen skiken. De skike heeft een rem en is zowel in de lengte alsmede in de breedte verstelbaar waardoor de gebruiker optimaal deze sport kan beoefenen.

Een paar keer per jaar worden proeflessen verzorgd. Deze vinden plaats op het handbalveld van DSC aan de Schuurmansweg. Deze keer gaf bestuurslid en trainer Hans Koers tekst en uitleg. Onder het genot van een bakkie koffie luisterden de deelnemers naar alle technische details over het materiaal en hoe men zich het beste kan voortbewegen op de skikes. Het is toch minder eenvoudig dan dat het lijkt, de juiste lichaamshouding is een voorwaarde voor een goede balans, voor een effectieve afzet waarvoor ook de afzetstokken de juiste lengte voor een ieder moet hebben. Het dragen van een helm is verplicht, het gebruik maken van knie- en elleboogbeschermers is aan te raden.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Na een proefles ter introductie wordt de mogelijkheid geboden om een basiscursus van drie lessen te volgen. Deze cyclus wordt een aantal keer per jaar herhaald.
“ Het skiken is een prima alternatief voor het langlaufen en tevens een goede conditietraining maar zo gauw er weer sneeuw ligt dan gaan de lange latten er weer onder”, zegt Hans Koers.

Naar begin

Stockvisch Award voor de Muziekkoepel!

7 juni 2013

Frank van der Linden werd door Rotary Deventer Noord uitgenodigd voor het clubdiner, om aansluitend een prachtige oorkonde in ontvangst te nemen, uit handen van wethouder Jos Pierey. Met het bijbehorende bedrag van 1000 euro komen we weer een stukje dichter bij een muziekkoepel voor het dorp Diepenveen.

Aansluitend aan de overhandiging mocht Frank een bijzonder geïnteresseerd publiek vertellen over het project van de nieuw te bouwen muziekkoepel.

Daarbij benadrukte hij nogmaals dat de koepel niet het uiteindelijke doel is maar een middel om mensen in Diepenveen samen te brengen tijdens nationale feestdagen, concerten en andere evenementen.

Klik voor vergroting

Een geslaagde avond, voor Frank , voor de hele werkgroep ‘Kennismaken en Ontmoeten’ van Ons Diepenveen 2020 maar indirect natuurlijk ook voor onze toekomstige muziekkoepel. En iedereen die daarvan gaat meegenieten.

Naar begin

Bloemen-, Bijen- en Honingfestival Imkervereniging Deventer

2 juni 2013

Afgelopen zaterdag vierde Imkervereniging Deventer haar 100 jarig bestaan. De vereniging organiseerde een Bloemen-, Bijen- en Honingfestival en een Symposium over ‘bij’ de tijds’ imkeren in en rond de kerk en in de naastgelegen pastorietuin. Jammer dat het weer niet meewerkte. Het was droog, maar met een temperatuur van 13 graden en een zon die achter de wolken bleef, voelde het kil aan.

In de kerk was een symposium, dat om 10.15 uur werd geopend door Sigis Sparenberg voorzitter van de Imker Vereniging Deventer en Jan Dommerholt voorzitter van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Een van de onderwerpen was neonicotinoïden en bijensterfte.
Buiten de kerk waren er vele kramen met van alles wat maar enigszins met bijen te maken had. Natuurlijk stonden er ook vele bijenkasten met bijenvolken er in. Ondanks het weer, vlogen de bijtjes af en aan.

Klik hier voor foto's van het festijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

De ballonnenwedstrijd 2013

29 mei 2013

Klik voor vergroting

Dit jaar gingen er op de laatste Koninginnedag ’s morgens bij de aubade van het Oranjecomité Diepenveen weer honderden ballonnen. Op het sein van burgemeester Heidema mochten de kinderen de ballonnen loslaten voor de ballonnenwedstrijd. Het was weer een kleurig gezicht van oranje, rood, wit en blauw.
Er zijn 29 kaartjes terug gestuurd, waarvan 6 uit Duitsland.
De winnaar is Luca Mensinga (foto links) uit groep 3 van de Zonnewijzer. Zijn ballon werd gevonden in Ochtmannien Süstedt in Duitsland in de buurt van Bremen. Tweede werd Evi Vere Bilijam (foto midden) uit groep 1a van de Slingerbos. Haar ballon werd gevonden in Affinghausen. De derde plaats ging naar Gydo de Winter (foto rechts) uit groep 5a van de Slingerbos. Zijn ballon werd in een tuin in Alfhausen gevonden door de hond des huizes.


Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Foto's winnaars Harry Mulder

Klik voor vergroting

Als je wilt weten hoe ballonnen zijn gevlogen zijn moet je deze link aanklikken.

De kinderen wiens kaartje is teruggestuurd ontvangen deze in de klas op vrijdag 31 mei.

Naar begin

Workshop: De bodem als basis voor een gezonde tuin

29 mei 2013
Als je ernaar streeft om in je tuin biologisch te werken, is het goed om de randvoorwaarden voor een gezonde plantengroei enigszins te kennen. Woensdagavond 5 juni wordt op de workshop De bodem als basis van Kwekerij Het Nieuwe Veld verteld over de bodem, de basis voor alle plantengroei. Een vruchtbare bodem is de beste basis voor gezonde plantengroei.
Aspecten die aan de orde komen zijn o.a. : grondsoorten, humus, storende lagen, bemesting, zuurgraad, bodemleven, watervasthoudend vermogen, grondbewerking en ‘mulchen’.
Op deze avond gaan we ook een bodemprofielgat maken op de kwekerij en u kunt wat grond meenemen van uw eigen tuin om de zuurgraad grofweg te bepalen.

Koffie, thee en home-made lekkers staan klaar voor de cursisten. Kosten € 18,50.
Opgave voor de Workshop ‘Bodem als basis’ via [email protected] onder vermelding van ‘Workshop Bodem als basis’, uw naam, adres en telefoonnummer of via tel. 06 53 97 21 68

Wanneer: woensdagavond 5 juni van 19.30 – 22.00 uur.
Waar: Kwekerij Het Nieuwe Veld, Boxbergerweg 46, Diepenveen.

Naar begin

Voorbereiding Kinderdagkamp

Door Harry Mulder
29 mei 2013

Tijdens de zomervakantie zal in het Kolkbos op het terrein van de scouting President Steyn aan de Averlose Houtweg weer het jaarlijkse Kinderdagkamp plaatsvinden. Van 5 tot en met 9 augustus zullen zo’n 250 kinderen vermaakt worden met een veelvoud aan activiteiten. De aankleding van het kamp heeft dit jaar een Middeleeuws karakter. Het thema van deze, inmiddels al weer de 33e editie zal dan zijn “Ridders en Jonkvrouwen”.

Het Kinderdagkamp ontstond naar het idee van “Jantje Beton”. Deze Stichting was destijds in het leven geroepen om kinderen van wat minder bedeelde ouders de mogelijkheid te bieden een leuke vakantie te hebben. Het eerste Kinderdagkamp werd in 1981 georganiseerd aan de Verlengde Randerstraat op het terrein van Challet de Lanckhorst, een houten villa dat later dienst deed als jongensinternaat “Holterhoek”. Door verandering van eigenaar hield het internaat vorig jaar op te bestaan.
In die eerste jaren deden er zo’n 50 à 60 kinderen mee maar door de komst van nieuwe wijken in Diepenveen groeide het aantal kinderen gestaag waardoor op een gegeven moment een bovengrens was bereikt. Meer dan 250 kinderen, het aantal dat tijdens de inschrijving al snel wordt bereikt, kan de organisatie niet huisvesten. Een groot team van enthousiaste vrijwilligers moet natuurlijk op een verantwoorde manier de kinderen een fantastische week bezorgen.
Iedere dag worden de kinderen met een huifkar opgehaald en teruggebracht, in de eerste jaren gebeurde dat met drie huifkarren die voortgetrokken werden met paarden. Tegenwoordig zijn er zeven huifkarren nodig om alle kinderen te vervoeren. De paarden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor tractoren.

Achter het succes van het Kinderdagkamp staat een team dat verscheidene maanden per jaar bezig is met de voorbereidingen. Eén van de werkgroepen is de B-ploeg. Al in het vroege voorjaar is de zogenaamde Bouwploeg al druk aan het werk om de rekwisieten die het gekozen thema illustreren te maken. Uiteraard wordt veel materiaal hergebruikt, materiaal dat in voorgaande jaren al is gebruikt maar ook materialen die door bedrijven beschikbaar zijn gesteld. Ook het onderhoud aan een paar huifkarren en het podium is een klus dat deze ploeg voor haar rekening neemt. De B-ploeg bestaande uit Anko Jan Marringa, Sander Nieuwenhuis, Joost Overbeek, Gert Preuter, Fred Schutte, Frank Visscher en Arjen de Winter is iedere donderdagavond aan het werk in en om de schuur van de familie Nieuwenhuis aan de Wetermansweg. Ook na afloop van het Kinderdagkamp zijn ze nog een aantal weken bezig om alle materialen na te kijken en eventueel te repareren. “Jaarlijks zijn we met de Bouwploeg zo’n zes maanden bezig voor het Kinderdagkamp. Het is al september als we met de laatste handelingen bezig zijn. Alle materialen worden nagekeken en netjes opgeborgen”, aldus Fred Schutte.

Klik voor vergroting

Zoals de foto laat zien moest de winterjas er nog aan te pas komen, eind mei. Het warme weer houden we nog te goed, in ieder geval in de vijfde week van de schoolvakantie tijdens de 33e Kinderdagkamp.

Naar begin

Imkervereniging Deventer 100 jaar

29 mei 2013

De Imkervereniging Deventer organiseert ter ere van haar 100-jarig bestaan een Bloemen-, Bijen- en Honingfestival en een Symposium over ‘bij’ de tijds’ imkeren op zaterdag 1 juni van 11.00 – 16.30 uur bij Kerkplein 5 (pastorietuin) te Diepenveen. De toegang is gratis.

Activiteiten op het Festival
Neem een kijkje in de bijenkast • Leer over het leven van de bij • Geniet van muziek en doorlopende filmvoorstelling • Koop geurige, kleurige bijenplanten en krijg informatie over hoe je van je tuin een bijenrestaurant maakt • Doe mee aan demonstraties en workshops zoals zaadbommetjes maken en bijenhotels timmeren • Bewonder de fototentoonstelling en de prachtige bijenkunst in de tuin • Verbaas je over bijzondere bijenkasten •
Speciale kinderactiviteiten: schminken - speuren als een bij – gezellige knutselworkshops– een bijenles in de bijenkeet.
Proef heerlijke voorjaarshoning, honingijs, honingwafels en mede….
En ‘bee happie’ op het terras in de tuin met een heerlijk kopje koffie of thee!

Programma Symposium
09.45 Inloop (programmaboekje afhalen en koffie en thee in de pastorietuin)
10.15 Opening door Sigis Sparenberg voorzitter IVD en Jan Dommerholt voorzitter NBV
10.30 Lezing 1 Jeroen van der Sluis over neonicotinoïden en bijensterfte
12.00 Markt en lunch
13.30 ‘Bie de neuze’ (satirisch intermezzo)
13.45 Burgemeester aan het woord?
14.00 Lezing 2 Theo Elzenga
15.30 Afsluiting
15.45 Drankje op het terras en tijd om nog even “bie te proaten”.

Na iedere lezing is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van standpunten.
Opgeven via de website www.imkersdeventer.nl.

Toegangsprijs symposium 15 euro (inclusief lunch en consumpties).

Jeroen van der Sluis
Jeroen van der Sluis is voor veel imkers inmiddels geen onbekende meer. Als docent nieuwe risico’s bij het Copernicus Instituut van de universiteit van Utrecht en gasthoogleraar aan de universiteit van Versailles kwam hij onlangs nog in het nieuws bij een uitzending van Zembla. Deze uitzending ging over bijensterfte in relatie tot het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw. Jeroen van der Sluis laat in zijn lezing aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken zien waar we op dit moment staan met onze honingbij en wat er inmiddels is onderzocht met betrekking tot de effecten van neonicotinoïden op de gezondheid van bijen en aanverwante insecten. Het geeft ons als imker zicht op waar we staan te midden van vele belangen en hoe we daarin zelf misschien keuzes moeten maken om de positie van de bij en onszelf als imkers te versterken.

Markt en lunch
Zie onder activiteiten op het Festival. Tevens live muziek (accordeon) en zang (Duzz uit Zutphen), verkoop van imkerbenodigdheden, honing en bijenvolkjes en informatie over diverse groene verenigingen.

Theo Elzenga
Theo Elzenga is hoogleraar Ecofysiologie van Planten aan de universiteit van Groningen en daarnaast praktiserend imker. Die combinatie maakt dat hij als geen ander een koppeling kan leggen tussen de wereld van de planten en die van de honingbij. Bestuiving en bevruchting komen in zijn lezing dus zeker aan de orde, maar ook over de waarneming en het oriëntatie vermogen van de honingbij kan hij boeiend vertellen. Vergist een bij zich wel eens als het gaat om de afstandsbepaling tussen kast en dracht en wat neemt een bij eigenlijk allemaal waar tijdens een vlucht? Een biologieles? Zeker niet, maar wel een handvat om meer te begrijpen over het gedrag van bijen. De wijze waarop je daarna als imker naar je eigen bijen kijkt zal na deze lezing zeker veranderd zijn.

Op onze website www.imkersdeventer.nl vindt u informatie over
• De geschiedenis van Imkervereniging Deventer van 1913 – 2013
• ‘Deventer imkers al een eeuw van alle markten thuis!’ Over de bijenmarkten die in Deventer werden gehouden.
• De in 1935 in Deventer en Diepenveen opgenomen Marofilm van dhr. Roosdorp ‘Bijen en bloemen’ waar onze imkervereniging de hand op wist te leggen. Deze film is inmiddels gedigitaliseerd en biedt een prachtig beeld van het imkeren in die tijd.

Klik hier voor een poster van dit gebeuren.

Naar begin

Kom op zaterdag 25 mei naar de Open dag van de aspergeboerderijen in Salland!

24 mei 2013

Op zaterdag 25 mei van 10.00-16.00 uur ben je van harte welkom op de Open dag bij de Sallandse aspergetelers. Je kan er van alles bekijken: van oogst tot consumptie en natuurlijk het proeven van de Sallandse asperge!

Salland is Aspergeland op en top! De aspergebedden zijn nu volop zichtbaar in het Sallandse landschap en de asperges steken hun goudgele koppen boven de grond. De Sallandse aspergetelers zijn trots op hun bedrijf en vertellen met veel plezier en enthousiasme wat er allemaal bij de aspergeteelt komt kijken. Je krijgt een indruk van de teelt van de asperges tot aan de uiteindelijke consumptie. Tijdens het hele aspergeseizoen (t/m 24 juni) zijn er dagverse asperges bij de telers aan huis te koop.

In totaal nemen vijf aspergetelers deel aan de Open dag.

Klik voor vergroting

Bij Aspergebedrijf De Boerkamp in Diepenveen kan je diverse variaties aan asperges proeven, bereid door een kok. Ook is er de gelegenheid om eigen gemaakte wijn te proeven.
Tuinderij Veldink in Diepenveen ontvangt jou graag in de boerderijwinkel en beantwoordt met veel plezier alle vragen over de aspergeteelt en de bereiding van asperges.
Bij Tuinderij Ogink in Raalte is het extra feest, aspergeteler Ogink bestaat dit jaar 50 jaar! En dat wordt groots gevierd met allerlei extra activiteiten.

Foto Salland Aspergeland

Bij Van der Kolk Asperges in Oudleusen kunt u uw verse asperges laten schillen en verpakken. Naast aspergeteler is Van der Kolk ook een zacht-fruitteler (aardbeien, frambozen, bramen). Je krijgt hier verschillende rondleidingen door tunnel en kas en er zijn diverse kramen met heerlijke hapjes, bereidt door een chef-kok. Ook leuk voor kinderen: zelf aardbeien plukken, vers uit de kas! Aspergeboerderij het Nijenhuis in Diffelen ligt in de regio Vechtdal. Tijdens de Open dag worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd waaronder kookdemonstraties, rondleidingen en proeverijen.

Voor meer informatie over de Open dag kijk je op: www.sallandaspergeland.nl.

Naar begin

Netwerkavond Ondernemersvereniging Diepenveen

24 mei 2013

Op vrijdag 31 mei organiseert de OVD weer een netwerkavond. Uiteraard is er dan weer volop gelegenheid om met collega-ondernemers te sparren over de ondernemerszaken en contacten uit te wisselen. De netwerkavond vindt plaats bij De Spil in Diepenveen aan de Draaiomsweg. Ben je benieuwd naar je gezondheid? Dan moet je deze netwerkavond zeker niet missen!

20.00 uur: Inloop en welkomstwoord
20.15 uur: Fred Hubregtse van De Spil leidt ons langs het zorgpad en vertelt ons alles over onze gezondheid:

Wat is de Nederlandse Norm voor gezond bewegen?
Wat moet ik doen om daar aan te voldoen?
De fysiofitheidsscan, wat wordt er gemeten?
Wat is je BMI en bloeddruk: stap op de gezonheidszuil van Salland en ..
Bent u fit genoeg: doe een rustige fietstest en we weten meer..
Etc.

Uiteraard is er volop ruimte voor al je gezondheidsvragen.

21.15 -22.15 uur: Drankjes en hapjes

Geef je snel op via onze website www.ovdiepenveen.nl of stuur een mailtje naar [email protected]. De avond is alleen bedoeld voor leden en introducés.

Naar begin

Proefles skiken (nordic cross skaten) in Diepenveen

24 mei 2013

DSC afdeling Nordic Sports organiseert een proefles skiken. Tijdens deze proefles kun je skiken onder begeleiding van instructeurs uitproberen. Kosten 15 euro, inclusief gebruik van materiaal. Datum: woensdag 5 juni, tijd: 19:30. Locatie: terrein Diepenveense Sport Club.
Meer informatie: www.skikeclubsalland.nl

Klik voor vergroting

Naar begin

Herbenoeming burgemeester Heidema

24 mei 2013

Op 1 juli 2013 is ir. A.P. Heidema 6 jaar burgemeester van Deventer. Op die datum loopt de benoemingstermijn af. Met het oog daarop heeft de gemeenteraad op 13 februari 2013 een positieve aanbeveling gedaan aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de herbenoeming van burgemeester Heidema.

Bij Koninklijk Besluit van 19 april 2013 is de heer Heidema herbenoemd voor opnieuw een periode van 6 jaar. De Commissaris van de Koning heeft de gemeenteraad hierover recentelijk geïnformeerd.

Als afronding van de procedure wordt de heer Heidema op woensdag 3 juli in de raadsvergadering beëdigd door Commissaris van de Koning mevrouw drs. A.T.H. Bijleveld-Schouten.

Naar begin

Verkeersexamen op de fiets

Door Harry Mulder
24 mei 2013

Ieder jaar doen kinderen uit groep 7 van de basisscholen verkeersexamen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer, wat bepaalde verkeersborden betekenen, wanneer je voorrang hebt en wanneer niet.

Vorige maand hebben de kinderen al een theorie-examen gehad, dit examen is landelijk vastgesteld door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het praktijkexamen mag door de scholen zelf ingeroosterd worden.

Afgelopen donderdag gingen kinderen van de Interconfessionele basisschool De Zonnewijzer de fiets op om een vooraf uitgestippelde route te fietsen. Deze route is al jarenlang dezelfde. Dit jaar kon vanwege de reconstructie geen gebruik gemaakt worden van de Dorpsstraat en fietsten de kinderen via de Molenweg naar de Oranjelaan. Na een ‘rondje’ Borgele ging de route terug via de Boxbergerweg, Lichtenbergerlaan, Nieuwe Aanleg en Schuurmansweg.
Zeven controleposten moesten de kinderen passeren, deze werden ingevuld door de ‘verkeersouders’ die streng maar rechtvaardig de deelnemende kinderen beoordeelden. Vooral het uitsteken van een arm bij het afslaan werd wel eens vergeten.
Over het algemeen hebben de kinderen goed hun best gedaan en ontvingen daarvoor een verkeersdiploma.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Diepenveen F4 Kampioen!

24 mei 2013

Klik voor vergroting

Afgelopen woensdag is het team F4 van het jeugdvoetbal van Voetbalvereniging Diepenveen na een spannende finale overtuigend kampioen geworden. Na afloop werden de spelertjes verrast met een medaille en een rondrit door het dorp in een echte legertruck.

Foto's Jolanda Struik

Klik voor vergroting

Naar begin

Club Fiesta

Door Harry Mulder
22 mei 2013

Onlangs organiseerde de Stichting Jongerenorganisatie Diepenveen (SJD) weer de Club Fiesta. Dit is een gezellige avond voor jeugdigen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs. Het idee voor het organiseren van deze activiteit is ontstaan uit de gedachte dat voor de leeftijdsgroep 12 t/m 16 jaar maar weinig wordt georganiseerd. Deze kinderen zijn net te oud om mee te doen aan activiteiten voor kinderen van de basisschool en vaak te jong om toegelaten te worden in een discotheek waar alcoholische versnaperingen te verkrijgen zijn.
De Club Fiesta is bedoeld voor kinderen uit Diepenveen waarbij het is toegestaan om een introducé mee te nemen, zij hoeven niet per sé uit ons dorp te komen. Wèl moet iedereen een ID-pas bij zich hebben en kunnen tonen, zodat de organisatie effectief kan optreden bij eventuele ongeregeldheden. Maar gelukkig is dat nog nooit nodig geweest, aldus voorzitter Wibo Paalman.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Om kinderen uit groep 8 van de basisschool al vast ‘warm’ te maken voor deze ‘tienerdisco’ mochten zij ook meegenieten van deze activiteit van de SJD.
De disjockeys Tom Kroeze en Robert Edelbroek die ook hun medewerking verlenen aan de maandelijkse Kinderdisco’s zorgden met muziek en laserlicht weer voor een waar spektakel. Op deze avond was er ook een gastoptreden van MJD en Viso, twee rappers uit Deventer. “Voor de afwisseling en om iets nieuws toe te voegen hebben we deze twee rappers uitgenodigd om hun medewerking te verlenen aan de Club Fiesta”, aldus Tom Kroeze.
De volgende Club Fiesta zal in oktober plaatsvinden, zoals altijd in de grote zaal van de Hof van Salland. Dan zijn ook de andere activiteiten van de SJD weer begonnen, zoals de Timmerclub, Kookclub, Schaakclub, Tienerclub, Kinderdisco en Zelfverdediging voor meiden.
“ We willen de kinderen hier in Diepenveen de mogelijkheid bieden om na schooltijd op een creatieve en leerzame manier hun vrije tijd in te vullen, om in een gezellige ambiance samen bezig te zijn. Dit kan natuurlijk alleen gerealiseerd worden dankzij de enorme inzet van veel vrijwilligers”, zegt Wibo Paalman.

Naar begin

Rondleiding Landgoed Frieswijk

17 mei 2013

Op zondag 26 mei is er een rondleiding op landgoed Frieswijk. Deze wordt verzorgd door een van de bewoners van het landgoed. U krijgt uitleg over het ontstaan van het 160 hectare grootte landgoed, de geschiedenis die terug gaat tot in de 13e eeuw, het landschap en de Engelse landschapsstijl en het huidige gebruik van het landgoed.
De rondleiding duurt 2 uur, de kosten zijn voor volwassenen € 3,-, voor kinderen tot 12 jaar € 1,50. U hoeft zich niet van te voren op te geven. De wandeling start om 13.30 uur bij de ingang van het landgoed aan de Raalterweg bij km-paaltje 2,1. Informatie vindt u op www.landgoedfrieswijk.nl.

Foto van Coralien van Hattem: bloeiende fruitbomen bij het koetshuis van Frieswijk.

Klik voor vergroting

Naar begin

Groene activiteiten in Diepenveen op 1 juni 2013

17 juni 2013

Op 1 juni zijn er twee ”groene” activiteiten in Diepenveen. De imker-vereniging Deventer e.o. organiseert ter ere van haar honderdjarig bestaan een activiteit naast de Dorpskerk in Diepenveen (zie ook www.imkersdeventer.nl).

Klik voor vergroting

De Vereniging voor Ecologisch leven en tuinieren, VELT, heeft haar jaarlijkse ECO-tuindagen waarbij voorbeeldtuinen gratis bezocht kunnen worden. In Diepenveen zijn dit Wechelerweg 27 (Inke Mensink en Jan Weggemans op zaterdag 1 juni 10.00 – 16.00 uur) en Schilderstraat 4 (Hannie Hendriks en Rudi Steenbruggen op zaterdag 1 én zondag 2 juni 10.00 – 16.00 uur).
De open dag van VELT is een landelijke activiteit. VELT heeft in Nederland en Vlaanderen 14.000 tuinierende leden en 100 afdelingen. Op de website www.velt.be staan heel veel nuttige tips voor tuiniers, met een accent op groente en fruit. De twee open tuinen aan de Wechelerweg en Schilderstraat zijn beide gemengde tuinen. Voorbeelden van groenten- en bloementuinen waar geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden, waar het goed toeven is en heerlijk uit gegeten kan worden.

Bijen zijn de vrienden van de tuiniers. Voor haar leden en geïnteresseerden organiseert de imkervereniging Deventer e.o. een symposium vanaf 10 uur met o.a. Jeroen van der Sluis over neonicotinoïden en bijensterfte en Theo Elzenga, hoogleraar ecofysiologie van planten. Verder is er voor iedereen een gratis bloemen, bijen en honingfestival van 11.00 – 16.30 uur in de pastorietuin van de dorpskerk. Op deze markt verkoopt o.a. Hanne Struik van Kwekerij Het Nieuwe Veld uit Diepenveen drachtplanten (www.kwekerijhetnieuweveld.nl).

Naast de dorpskerk, aan het Kerkpad, is de kwekerij Herma’s Border (open van 11-16 uur). Hier worden bijzondere vaste planten verkocht (www.hermaborder.nl).

Naar begin

Rabobank Coöperatiefonds ondersteunt lokale projecten

17 mei 2013

Negentien organisaties uit Salland waren woensdag 15 mei aanwezig in het Adviescentrum van Rabobank Salland in Deventer. Directievoorzitter Ed den Besten reikte aan hen een cheque uit voor een bijdrage uit het Coöperatiefonds van de bank.
In totaal gaf Rabobank Salland zo ruim € 83.000,- van de winst terug aan de lokale samenleving.

Directievoorzitter Den Besten: “Door deze € 83.000,- aan de lokale samenleving terug te geven hebben we weer een aantal mooie initiatieven kunnen ondersteunen. Daarmee stimuleren we de vitaliteit en leefbaarheid van de verschillende kernen in ons werkgebied. En dat doen we graag! Als Rabobank Salland voelen wij ons betrokken bij wat er speelt in Salland. Met een bijdrage uit het Coöperatiefonds worden activiteiten en projecten uit de lokale gemeenschap mede mogelijk gemaakt. Het fonds richt zich met name op eenmalige investeringen in projecten die het economische, sociale of culturele leven ten goede komen.” Rabobank Salland hoopt dit jaar nog veel organisaties te kunnen ondersteunen bij het realiseren van een project.

Klik voor vergroting

Organisaties die woensdag 15 mei een cheque ontvingen:

Lizet Wilbrink van Stichting Bij de Buuren is erg blij met het goede nieuws: “Namens de dames van Bij de Buuren kan ik melden dat wij hier onbeschrijflijk blij mee zijn! Deze toezegging draagt enorm bij aan de start van onze winkel in Olst waar we nette en schone tweedehands kleding en speelgoed gaan verkopen voor jong en oud.”

Diny Heidenrijk, coördinator van de werkgroep Stolpersteine in Raalte, geeft aan zeer verheugd te zijn met het bericht van toekenning van de bijdrage: “Met deze subsidie kunnen wij Stolpersteine (gedenkstenen) aanleggen voor huizen van Joodse gezinnen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Deze toekenning geeft blijk van maatschappelijke gedragenheid voor dit soort initiatieven.”

Vier keer per jaar komt de Commissie Coöperatiefonds van Rabobank Salland bijeen om de ingediende aanvragen te beoordelen. Dit is een van de vormen waarop de leden van de bank actief meepraten over het beleid van de bank. Via het Coöperatiefonds kunnen leden van de ledenraad een deel van de winst van de bank teruggeven aan de samenleving. Met deze tweede bijeenkomst van dit jaar is er in 2013 tot nu toe ongeveer € 163.000,- teruggegeven aan Salland. Meer informatie over het Coöperatiefonds is te vinden op de website www.salland.rabobank.nl. Directievoorzitter Ed den Besten onderstreepte dat ook met deze bijeenkomst de kernwaarden van de coöperatieve bank weer op een mooie manier zichtbaar zijn: dichtbij, betrokken en het belang van samenwerken. Het motto van de bank is niet voor niets: Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren.

Naar begin

Plaquette netjes opgeborgen

Door Harry Mulder
16 mei 2013

Tijdens de eerste fase van de recontructie aan de Dorpsstraat is er het nodige veranderd. Meest opvallende is het ‘ontstaan’ van het Dorpsplein naast de Hof van Salland. Dit komt onder andere doordat de bocht in de Roeterdsweg eruit gehaald is en de weg nu rechtdoor loopt en recht tegenover de Schapenzandweg aansluit op de Dorpsstraat, zoals het vroeger ook geweest is. Ook het weghalen van de fontein heeft meer ruimte opgeleverd.
Echter, achter de fontein stond een muurtje met daarin de plaquette “Zij aan Zij”. Deze plaquette is in 1966 door de echtgenote van de toenmalige burgemeester Crommelin ingemetseld in de muur van het toenmalige Dorpshuis. Toen deze werd afgebroken is de plaquette bewaard gebleven en later ingemetseld in het muurtje achter de fontein.

Door het verdwijnen van de fontein en het muurtje was de vraag voor een aantal mensen waar de plaquette dan gebleven was. Navraag leert dat de plaquette netjes opgeborgen is in de Hof van Salland. Martin Goedejohan, beheerder van de Hof van Salland vertelt: “De gemeente was op de hoogte van de historische waarde van de plaquette en in goed overleg met de aannemer is deze zorgvuldig verwijderd”. De plaquette ligt netjes opgeborgen in de Hof van Salland. “Wat er met de plaquette gaat gebeuren is nog onzeker, misschien kunnen we in samenwerking met de Historische Vereniging een mooi plekje vinden voor dit stukje geschiedenis van Diepenveen”, aldus Martin Goedejohan.

Klik voor vergroting

Naar begin

Lentefair 2013 druk bezocht

13 mei 2013

De vierde lentefair in de pastorietuin naast de dorpskerk is met Hemelvaartsdag door veel mensen bezocht. Er stonden allerlei kramen met benodigdheden voor huis en tuin, maar ook verenigingen en stichtingen zoals de Bijen Vereniging Deventer, de Bomenstichting en de Historische Vereniging.

Ook was er een stand met koffie en heerlijke taart. Er waren verschillende taarten ingeleverd voor de taartenwedstrijd, die na jurering te koop aangeboden werden. De eerste prijs (smaak en vormgeving) is gewonnen door Zonnig (Annemiek Graftdijk), de tweede prijs was voor Moniek Koetsier, en de derde prijs (meest orginele taart) ging naar Jasmijn Spit. Menigeen liet zich een stuk taart bij een kop koffie heerlijk smaken.

In de kerk kon men naar muziek luisteren en was er een merklappententoonstelling.

Klik hier voor foto's van de lentefair. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Diepenveen afgelopen weekend oranje gekleurd

2 mei 2013

Diepenveen heeft het afgelopen weekend en Koninginnedag kunnen genieten van verschillende activiteiten georganiseerd door Stichting Oranjecomité Diepenveen en de Ondernemersvereniging Diepenveen.

Vrijdagavond was er kinderdisco voor de kinderen van de basisscholen in twee leeftijdsgroepen met medewerking van Stichting Jongerenactiviteiten Diepenveen (SJD). Verschillende kinderen vermaakten zich prima in het Hof van Salland.

Zaterdagmiddag was de Spinning Marathon met instructeurs van sportschool Wellfit uit Deventer , die met ondersteuning van ‘opzwepende’ muziek in zes rondes van een half uur de steeds 18 deelnemers in het zweet joegen.
In de avond was er het Oranjebal in het Hof van Salland met optreden van de band Free Fall. Absoluut hoogtepunt van de avond was het optreden van Erwin Nijhoff, onder andere bekend van het populaire programma The Voice.
Voorzitter Jan Hoogenberg maakte tevens de opbrengst van de Spinning Marathon bekend. Een bedrag van € 1.400 gaat naar de Sterre Stichting, die zich inzet tegen kanker bij kinderen en de opvang van hun ouders. Een kleiner bedrag gaat naar het Oranjecomité voor de extra activiteiten dit jaar met de troonswisseling.

Op Koninginnedag konden de kinderen al vroeg terecht bij de Slingerbosschool om een ballon te halen voor de ballonnenwedstrijd. In optocht ging de stoet vooraf gegaan door muziekvereniging Sempre Crescendo naar de Julianaboom nabij de Zandwetering aan de Dorpsstraat. Tijdens de aubade daar zongen de kinderen enkele liedjes. Met versterking van enkele heren van zangvereniging Soli Deo Gloria en twee accordeonisten werd het Sallands Volkslied gezongen.
Burgemeester Heidema gaf na zijn toespraak waarin hij de troonswisseling van Koningin Beatrix naar Koning Willem Alexander ter sprake bracht het teken aan alle kinderen om de ballonnen los te laten. De lucht werd even oranje en rood-wit-blauw gekleurd door de vele ballonnen die in oostelijke richting wegdreven.

Na de aubade ging de burgemeester naar het nieuwe plein rondom het Hof van Salland, om daar een plaquette te onthullen van de koningslinde, die enkele dagen eerder was geplant. Tevens kon hij daar een kijkje nemen bij de activiteiten van het Oranjecomité. Eindelijk kon het comité alle spelletjes en optredens van bands in de muziektent op één locatie houden, nadat het eerste gedeelte van de herinrichting van de Dorpsstraat op de valreep zoals gepland gereed was gekomen. Ook konden de bezoekers hier op een groot scherm de plechtigheden van de abdicatie en inhuldiging en eedsaflegging volgen.

Duizenden mensen kwamen met Koninginnedag vooral na twaalf uur weer naar de Oranjebraderie in Diepenveen waar 300 kramen waren en enkele podia met bands of discomuziek. Vooral de Oranjelaan had het ‘zwaar’ te verduren als aanrijroute naar de braderie. Van de parkeerplaats daar werd goed gebruik gemaakt en vele fietsen stonden gestald tegen de bomen daar of op opritten. Al met al was het mede dankzij het fraaie weer een zeer geslaagde ‘laatste’ Koninginnedag.

Volgend jaar wordt Koningsdag gevierd op zaterdag 26 april.

Klik hier voor foto's gemaakt door Harry Mulder van alle activiteiten. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren. Klik hier voor nog meer foto's. Voor een video van de ballonnenwedstrijd tijdens de aubade klik hier.

Naar begin

Ongeval op Sallandsweg

1 mei 2013

Woensdagmiddag moesten politie, ambulance en brandweer Diepenveen uitrukken voor een eenzijdig ongeval aan de Sallandsweg nabij de IJsseldijk. Een 45-jarige automobilist uit Deventer botste met zijn auto tegen een transformatorhuisje aan het eind van de Sallandsweg naast de Dijkstoel.

De man kwam uit de richting Olst en moest remmen voor een voorganger. Volgens zijn visie functioneerden de remmen van zijn auto echter niet meer. Om een aanrijding te voorkomen stuurde de man naar de links, maar daar kwam hem een tegenligger tegemoet. Daarop stuurde hij nog verder naar links en kwam op de parallelweg van de dijk terecht richting de Dijkstoel. Met een scherpe bocht naar links wist hij het gebouwtje te ontwijken, maar ramde nog wel een 60km-verkeersbord. Vervolgens schoot hij over het fietspad en kwam tegen een transformatorhuisje tot stilstand.

De man is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Klik voor vergroting

Naar begin

Steun voor Sterre

29 april 2013

Afgelopen zaterdagavond werd tijdens de jaarlijkse feestavond van het Oranjecomité Diepenveen in de Hof van Salland op symbolische wijze een geldbedrag geschonken aan de Sterre Stichting. Deze Stichting zet zich in voor de behandeling van kanker bij kinderen en de begeleiding van de ouders hierbij. Speciale gast op deze avond Erwin Nyhoff, bekend van het televisieprogramma The Voice of Holland overhandigde de cheque aan Frank Freriks uit Raalte. Hij verloor een aantal jaren geleden zijn dochtertje Sterre die op 8-jarige leeftijd overleed aan de vreselijke ziekte.
Het geldbedrag was die middag tijdens de Spinningmarathon, ook een activiteit van het Oranjecomité bij elkaar gefietst.

Foto: Harry Mulder

Klik voor vergroting

Naar begin

Volop gezelligheid in Diepenveen op 30 april

29 april 2013

De laatste Koninginnedag op 30 april. Diepenveen maakt er weer een feest van. Natuurlijk kunt u vanaf 10.00 uur weer snuffelen op de braderie in het aanbod op de kramen. Maar er gebeurt meer.

's Ochtends vinden er diverse activiteiten plaats voor de inwoners van Diepenveen, zoals de aubade om 09.00 uur bij de vlaggenmast en een voorstelling voor de onderbouw van 09.45 uur tot 10.30 uur in het Hof van Salland.

Er zijn meerdere terrassen waar u kunt geniet van een kopje koffie of een drankje. En natuurlijk diverse podia met (live)muziek, voor elke smaak wat wils. De gehele dag heeft het Oranje comité bij het Hof van Salland een groot scherm opgesteld zodat u niets van de abdicatie en inhuldiging hoeft te missen.

De hinder van de herinrichting van de Dorpsstraat is in goed overleg met de aannemer en de gemeente zoveel mogelijk beperkt. Het feest kan dus beginnen, bent u erbij?

Naar begin

Uitvoering De Zonnewijzer

Door: Harry Mulder
27 april 2013

Interconfessionele basisschool De Zonnewijzer vierde afgelopen donderdag het 50-jarige jubileum van de school. Eigenlijk was dat jubileum vorig jaar augustus maar doordat de school toen een nieuwe directeur kreeg werd besloten om het jubileum door te schuiven naar dit jaar.

Klik voor vergroting Het jubileum werd gevierd met het optreden van alle kinderen, in de sportzaal van de Hof van Salland voerden zij de voorstelling ‘Mogli’ op. Deze voorstelling is gebaseerd op de Disney-film Jungle Book. Onder leiding van theaterbureau Spring werd in de ochtend door middel van workshops de voorstelling ingestudeerd. Kinderen waren verkleed als apen en olifanten en kwamen om beurten al dansend op met bijbehorende muziek. Het jungle-verhaal werd door de kinderen uit groep zeven verteld, zij hadden de teksten al eerder ontvangen zodat ze het geheel goed konden voorbereiden. Klik voor vergroting

 

Klik voor vergroting

In het kader van dit jubileum wordt er geen reünie georganiseerd. De school besloot niet in het verleden te duiken. “Dit jubileum staat volledig in het teken van de kinderen”, aldus directeur Nanneke Pol. Een lid van de Historische Vereniging heeft wèl van de gelegenheid gebruik gemaakt om in het verleden te duiken. Daarvoor zijn onder andere oud-directeuren geïnterviewd zoals de heer Jos Jongerius die van 1962 tot 1967 de eerste directeur was van deze school. Hierdoor ontstond een mooie dokumentatie van 1958 tot heden.

Na afloop van de voorstelling kregen alle kinderen nog een precentje, een rugzak met allerlei spulletjes mee naar huis.

Klik voor vergroting

Naar begin

Lentefair in de Pastorietuin te Diepenveen

26 april 2013

De historische plek rond de Diepenveense kerk met de prachtige pastorietuin aan Kerkplein 5 te Diepenveen is donderdag 9 mei – Hemelvaartsdag - van 11.30 tot 17.00 uur het decor voor een Lentefair in Engelse sfeer. In de historische kloosterkerk zijn zang- en muziekoptredens. Ook is er een kleine tentoonstelling van mooie historische merklappen te bewonderen.

Er is een gezellige groenmarkt met planten, bloemen, tuin- en natuurinformatie en ambachtelijke tuinproducten zoals jams/chutneys, sappen en lavendelolie. Diepenveense groenondernemers presenteren hun producten of activiteiten. Bezoekers kunnen bloemen, planten, biologische groenten en andere ‘groen’materialen kopen.

Verschillende in Diepenveen actieve verenigingen zoals Groei en Bloei, de Imkervereniging, de Historische Vereniging en Duurzaam Diepenveen vertellen u over hun activiteiten. Er zijn demonstraties bloemschikken, korfvlechten en knutselworkshops voor de kinderen.

Aan het begin van de middag is de prijsuitreiking van de taartenwedstrijd door een deskundige jury. Daarna worden de taarten geserveerd op het tuinterras. Onder het genot van een kopje koffie of (Engelse) thee met taart of een boerenijsje kunt u hier genieten van de mooi aangelegde pastorietuin met een imkerij en een groentetuin.

Nieuw dit jaar is een wandelroute (4,5 km) vanaf de Lentefair door het landschap ten westen van het dorp Diepenveen met de landhuizen, de weiden en de bossen.

Klik voor vergroting

De Lentefair is in 4 jaar tijd een succesvol evenement geworden in Diepenveen. Het initiatief is ontstaan vanuit ‘groene’ vrijwilligers die belangstellenden willen laten genieten van deze prachtige historische locatie en het groene hart van Diepenveen. De toegang is gratis.
Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk met de fiets te komen. Dit in het kader van de duurzame en groene sfeer van de activiteit maar natuurlijk ook om parkeerproblemen te voorkomen.

Voor vragen en inlichtingen kunt u terecht bij Dhr. Henk Spit, 0570 59 12 71 of bij Mevr. Hanne Struik, 06 53 97 21 68. Ook kunt u de activiteit volgen via de website www.lentefairdiepenveen.nl

Naar begin

Holwortel in bloei

Door: Harry Mulder
26 april 2013

Klik voor vergroting Ieder jaar in de maand april wordt ons historische kerkplein opgesierd met de bloei van de Holwortel. Dit plantje is nog een overblijfsel uit de oudheid.
Adellijke lieden namen uit verre landen vreemde planten mee die vervolgens door de geestelijkheid geplant en gecultiveerd werden rondom kastelen en kerken. De adel was rijk en bouwde zijn kastelen met stenen (in plaats van met hout) Vandaar de uitdrukking “steenrijk”. Het Friese woord stins betekent steen. De meegebrachte planten uit de verre landen bracht men in verband met de rijkdom en werden daarom ook stinzeplanten genoemd.
Ook in Diepenveen werd eeuwenlang de grond bemest met de handen en zonder allerlei toevoegingen waardoor er een zeldzame stinzeflora ontstond zoals: sneeuwklokje, krokus, wilde tulp en narcis, akelei, winteraconiet en niet te vergeten de holwortel die ons kerkplein opsiert met roze en witte kleurenpracht.

Naar begin

Oranjejaarmarkt in Diepenveen

26 april 2013

De Diepenveense winkeliersvereniging organiseert op 30 april van 9 tot 17 uur een markt voor de verkoop van tweedehands artikelen in de Dorpsstraat, Oranjelaan, Slingerbos en Langs de Wetering.

Als gevolg hiervan zijn de Dorpsstraat tussen de Molenweg en de Kleikoele, het Slingerbos en de Roeterdsweg voor verkeer afgesloten van maandag 29 april 18 uur tot dinsdag 30 april circa 23 uur. Verder zijn als gevolg van deze afsluiting vanaf de Dorpsstraat ook afgesloten de Draaiomsweg, Langs de Wetering, het Slingerbos en de Roeterdsweg.

Parkeren
In de Molenweg, tussen de Oranjelaan en Van Doetinchemlaan, is het verboden te parkeren. Het parkeerverbod aan beide zijden van de weg wordt met verbodsborden aangegeven. Bezoekers kunnen hun voertuig parkeren op een drietal speciaal ingestelde parkeerterreinen:

P1: Het Weterman
P2: Schapenzandweg
P3: van Doetinchemlaan

Omleiding en busdienst
Als gevolg van deze afsluitingen wordt het doorgaande verkeer vanuit Deventer via de Boxbergerweg, Wechelerweg en Schuurmansweg en vice versa omgeleid.

Naar begin

Jubileum De Zonnewijzer

Tekst en foto's: Harry Mulder
26 april 2013

Dit jaar viert de interconfessionele basisschool De Zonnewijzer het 50-jarige jubileum van de school. Eigenlijk was dat jubileum vorig jaar al maar door organisatorische omstandigheden wordt het dit jaar gevierd.

Het ontstaan van de school
In december 1958 werden de eerste ideeën geopperd om voor de groeiende katholieke bevolking een lagere school te stichten. Men ging van de mogelijkheid uit om tegelijk te voorzien in de behoefte aan een eigen centrum, tevens dienend als kerkgebouw.
In de uitbreidingsplannen van de gemeente was zelfs hiervoor al terrein gereserveerd, de hoek Molenweg en Lindelaan zou voor deze kerk bestemd worden. Begin 1959 werden de eerste gesprekken gevoerd tussen de Stichting Sint Bernardus en het gemeentebestuur over de plannen om in Diepenveen een katholieke school te realiseren. Diepenveense kinderen die meestal lopend naar een Katholieke school in Deventer moesten konden voortaan in eigen dorp blijven.

Het gemeentebestuur was bereid om haar medewerking te verlenen, echter het ‘kerkterrein’ nabij de Lindelaan was te klein en men was van mening dat de school dichter bij het dorpscentrum gebouwd moest worden. Korte tijd later werd met instemming van het gemeentebestuur het huidige schoolterrein gekocht: 2.856 m2 à f 4,20.De Aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Alferink gaf op 20 maart 1959 toestemming voor het stichten van de school. Nadat op 3 februari 1960 het uitbreidingsplan gewijzigd was en later dat jaar de inspecteur, de heer Dubel de bouwplannen goedgekeurd had volgde op 27 februari 1961 de aanbesteding. De bouw liet nog even op zich wachten. Destijds had men nog een ‘rijksgoedkeuring’ nodig die op 5 oktober 1961 werd verleend. Naar ontwerp van architect Jac. Haket/G. Heijnen kon de hoofdaannemer de firma van de Wal uit Hengelo beginnen met de bouw.

Foto: 1958. Voor de bouw van de school liepen de koeien hier nog te grazen.

Klik voor vergroting

Jos Jongerius
Op 23 augustus 1962 werd de Katholieke lagere school geopend. De school startte met 4 leerjaren en 44 leerlingen. Het eerste hoofd der school was de heer Jos Jongerius. De heer Jongerius werkte voordien op een school in Houten en solliciteerde op een oproep in het Schoolblad. “Na een aantal gesprekken volgde spoedig de benoeming, het bestuur kocht toen voor ons een huis aan de Roeterdsweg”, zegt Jos Jongerius.
Aanvankelijk had de school twee leerkrachten, juf Anneke Geurtsen kreeg klas 1 en 2 en Jos Jongerius klas 3 en 4. Mevrouw Duivenvoorde-Geurtsen vertelt: “Voordat ik in Diepenveen kwam werkte ik op een schooltje in Baak, dat was altijd een eind rijden vanuit Deventer. Toen er vraag kwam naar leerkrachten voor een nieuwe school in Diepenveen heb ik direct gereageerd en werd meteen benoemd. Voor mij was dat veel praktischer, ik hoefde vanaf die tijd maar een klein eindje te fietsen”. Veel kan ze zich niet meer herinneren, ze is maar twee jaar verbonden geweest aan deze school. “In 1964 trouwde ik met Jan Duivenvoorde (van de bloemenwinkel aan de Diepenveenseweg in Deventer) en hielp toen mee in de zaak. Wat ik me kan herinneren aan de tijd dat ik nog schooljuf was is dat het gewoon een klein, gezellig dorpsschooltje was”. Nadat Anneke Geurtsen van school weg was kwam haar zus Ineke als leerkracht. Daarna kwam Ria Viester.
Ieder schooljaar kwam er een klas bij waardoor de school na een paar jaar gegroeid was naar 66 leerlingen, aldus Jos Jongerius. “We hadden toen twee groepen, klas 1,2,3 en klas 4,5,6.
We kregen een 3e leerkracht in de persoon van Rein Pennekamp waardoor we de klassen in drie groepen konden verdelen. Een moeder van één onzer leerlingen (mevrouw Haaster) was onze vaste invalkracht”.
Jos Jongerius vertelt verder: “Op school werden natuurlijk ook verschillende feesten gevierd, zoals het Kerstfeest en Paasfeest. Het Sinterklaasfeest mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Twee zwarte pieten gingen ’s avonds alle gezinnen af. Ik heb ook eens meegedaan. Toen ik aanbelde bij mij thuis opende onze zoon (5 jaar) de deur en zei: “Ha, pap!” Heb ik mij daarvoor zwart gemaakt!”
“ Wat mij niet beviel in die jaren was dat ik op zaterdagmorgen naar school moest en dat men van mij verwachtte dat ik de schooltuin bijhield zoals grasmaaien. Gescheiden gymnastiek voor jongens en voor meisjes was toen nog aan de orde. Gelukkig is niet alles in ere gehouden”.
Bij de start in 1962 was de verwachting dat de school zou uitgroeien tot een volledige school. In 1967 toen de school vijf jaar bestond was het nog een 3-mansschool, drie leerkrachten en er werd op korte termijn geen groei voorzien. “In dat jaar verscheen er een oproep voor een grote school in IJsselstein. Omdat ik daar gewerkt had heb ik gereageerd. IJsselstein trok mij ook omdat ik daar mijn vrouw heb leren kennen. Voor mij was ‘Diepenveen’ een zeer intense periode waarop ik met veel genoegen terugkijk”, aldus de heer Jos Jongerius.

Jos Franken
Opvolger van de heer Jongerius was de heer Jos Franken. Hij is de langstzittende schoolhoofd
geweest op deze school, van 1967 tot 1989.
Afkomstig uit een familie van schoolmeesters en schooljuffrouwen koos Jos Franken na acht jaar priesterstudie voor het onderwijs. Aangespoord door de toenmalige minister Cals, die door het gebrek aan leerkrachten iedereen met HBS of gymnasium opriep voor een spoedcursus onderwijs, stond de in Baak geboren en getogen Jos Franken na vijftien maanden katholieke kweekschool in Arnhem voor de klas.
“ In 1955 ben ik begonnen als leerkracht op de Martinusschool in Twello. Daar ben ik maar twee jaar geweest. Van 1957 tot 1967 ben ik tien jaar verbonden geweest aan de Bernardusschool aan de Jacob van Deventerstraat”. In 1967 tenslotte belandde de heer Franken als bovenmeester, zo heette dat toen op de katholieke school in Diepenveen.

Over het ontstaan van de school kan de heer Jos Franken nog wel het één en ander vertellen. Men had destijds behoefte aan Katholieke scholen in het buitengebied. Deventer begon te groeien, de nieuwbouwwijken Keizerslanden en Borgele zaten eraan te komen. “Pastoor Schopman, de bouwpastoor van de Mariakerk ging destijds samen met de directeur van de Stichting Sint Bernardus, de heer Jannink en een paar ouders naar alle parochianen toe om te inventariseren of er interesse bestond voor het realiseren van een Katholieke school in Diepenveen. Dat was nog een hele klus want onze parochie liep helemaal door tot de Randerstraat. Ik meen me te herinneren dat men toen aan ongeveer 30 handtekeningen genoeg had om een school te mogen laten bouwen”, zegt de heer Franken. Aldus geschiedde.
Toen Jos Franken in 1967 begon telde de school zo’n 60 leerlingen. Ook Diepenveen begon te groeien, een paar jaar later begon men in Diepenveen te bouwen aan de wijk De Vossebelt, daar waren ook huizen bij van de Deventer Kring van Werkgevers (DKW) met veel jonge gezinnen. Het aantal leerlingen begon sterk te groeien, de eerste uitbreiding sinds de opening was daardoor aanstaande. In 1974 werd het vierde lokaal in gebruik genomen.

Uiteraard speelt het geloof op een katholieke school een belangrijke rol. Iedere week op vrijdagochtend kwam pastoor Schopman om de Heilige Eucharistieviering te verzorgen. Als de pastoor niet kon dan kwam een kapelaan in plaats van hem, dat kon dan kapelaan Jan Peters of kapelaan Spenkelink zijn.
In heel Nederland werden in de jaren zeventig minder kinderen geboren wat natuurlijk z’n weerslag had op het aantal leerlingen per school. Het voortbestaan van een school is daarvan afhankelijk. Drie scholen in de gemeente Diepenveen moesten toen hun deuren sluiten. De Katholieke school in Diepenveen had net voldoende leerlingen om te mogen blijven bestaan.
“ Dat kwam vooral door de komst van de wijken Tjoenemarke en de ‘Crommelinbuurt’ in de jaren tachtig”, aldus de toenmalige schoolhoofd.
In die tijd kwamen ook de eerste kleuters op school, dat was in 1983. Voordien zaten alle kleuters, katholieke en protestantse bij elkaar op één school. Aanvankelijk in een houten schooltje op de plek waar nu de peuterspeelzaal aan de Slingerbos staat en later in het gebouw aan de Crommelinlaan dat nu dienst doet als bibliotheek. De kleuterschool stond onder leiding van Marijke Bevers. Officieel konden kleuterklassen in 1985 toegevoegd worden aan de lagere scholen door de invoering van de Wet op het basisonderwijs. Dat betekende dat de lagere school voortaan basisschool heette, een school met acht groepen. De eerste kleuterjuf van De Zonnewijzer werd Angelique Akkerman.
Niet lang daarna werd de school interconfessioneel. Dat betekent een school voor kinderen van verschillende christelijke denominaties. Tot die tijd werden scholen die onder de katholieke stichting Bernardus vielen benoemd met de naam van de straat waaraan desbetreffende school stond, bijvoorbeeld de Dorrestraatschool bij de Mariakerk of de Julianastraatschool in Keizerslanden. De katholieke school in Diepenveen werd toen ook wel de ‘Molenwegschool’ genoemd. Men vond dat de scholen een eigentijdse naam moest hebben. Daarom werden toen namen bedacht voor deze scholen, zoals ‘De Wegwijzer’ of ‘De Kompas”. Jos Franken bedacht toen de naam ‘De Zonnewijzer’. De voormalige katholieke school Sint Bernardus aan de Molenweg heet vanaf die tijd Interconfessionele basisschool De Zonnewijzer.
In 1989 maakte Jos Franken gebruik van de zogenaamde DOP-regeling (Doorstroming Onderwijzend Personeel) “Gelukkig heb ik hiervan gebruik kunnen maken gezien het feit dat deze regeling maar kort heeft bestaan. Deze regeling was zo aantrekkelijk dat in de jaren 1988/1989 landelijk zo’n 10.000 leerkrachten zijn uitgetreden. Voor de Staatskas betekende dit een hoge kostenpost, daardoor was de DOP-regeling geen lang leven beschoren”.
De heer Jos Franken woont nog steeds in de voormalige schoolwoning aan de Roeterdsweg, hij is erg muzikaal en al vele jaren organist en dirigent van het Diepenveens herenkoor.

Huub Scott
Na het vertrek van Jos Franken werd Huub Scott aangesteld als directeur van De Zonnewijzer. Huub Scott, geboren in Den Bosch was al op meerdere Sint Bernardusscholen werkzaam geweest als directeur zoals op de school aan de Beatrixstraat in Keizerslanden, Wittenstein in Borgele en de Dorrestraatschool achter de Mariakerk.
Deze scholen waren groter, huisvestten meer leerlingen dan “het schooltje” in Diepenveen, een echt dorpsschooltje. Huub vertelt: ”Het mooie aan een school in een dorp is het saamhorigheidsgevoel, het contract met de mensen. Ook de inbreng van de Diepenveense verenigingen, bijvoorbeeld mensen van de Tuinbouwvereniging verzorgden ieder jaar een begoniawedstrijd, wat ze nog steeds doen waarbij het de bedoeling is dat de kinderen in de zomermaanden een begoniastekje laten uitgroeien tot een mooie plant en in december hielpen zij de kinderen bij het maken van Kerstbakjes. Muziekvereniging Sempre Crescendo verzorgde wel eens een voorspeelochtend of –middag. Voor de Paasvieringen en Kerstvieringen mochten we gebruik maken van het Protestantse kerkje hier in Diepenveen. In een dorp zijn ook de ouders bereidwilliger om de school te helpen daar waar het nodig is. Nogmaals een echt dorpsschooltje”.
Op school speelde het geloof ook een belangrijke rol. Toen in de tweede helft van de jaren tachtig de school interconfessioneel werd en ook kinderen uit niet katholieke gezinnen bij ons op school kwamen, wat overigens voor die tijd ook al het geval was kwam zowel de pastoor als de dominee op school. Wat de kinderen daarvan leerden werd door het maken van tekeningen en het zingen tot uiting gebracht. Ook door het opvoeren van toneelspel werd aan de ouders getoond wat de kinderen geleerd hadden over het geloof. In verband met de beperkte ruimte in school werden deze opvoeringen gehouden in Het Open Hof aan de Karel de Grotelaan in Deventer.
Op de vraag of hij nog een paar anekdotes kan vertellen antwoordt Huub: “Bij ons op school zaten natuurlijk ook kinderen die van de boerderij kwamen. Op een dag zei een leerling dat zijn vader een computer voor de varkens had gekocht. Toen ik hem vertelde dat er dan wel een groot toetsenbord bij moest zitten werd er toch even nagedacht”. In de winter met z’n allen schaatsen op de Molenkolk, eerst het prikkeldraad over en dan door het weiland van boer Krijt en in de zomermaanden natuurlijk de schoolreisjes, zegt Huub.
Een bijzondere herinnering heb ik aan het schoolkamp in Den Haag, we zouden eigenlijk naar Lunteren op de Veluwe gaan maar door de MKZ-crisis kon dat natuurlijk niet. Een hele belevenis, helemaal naar de andere kant van Nederland, een paar kinderen dachten dat we al bijna in Engeland waren. Een bezoek aan het strand bij Scheveningen kon natuurlijk niet uitblijven. De meeste kinderen hadden nog nooit een zee gezien en konden toen zomaar ‘pootje baden’ in de Noordzee, althans voor eventjes. Ik herinner me nog dat de kinderen net zo snel het water uit gingen als dat ze erin gingen, zo koud was het water. Wat de kinderen toen in Den Haag ook leuk vonden was de tram. Midden in de tram tussen twee wagons heb je een soort draaischijf (afdekking van de koppeling) door daar bovenop te staan draaide je alle kanten op, daar beleefden de kinderen veel plezier aan. Tijdens een schoolkamp zijn de nachtrusten natuurlijk niet optimaal. Daardoor gebeurde het dat één van de begeleidsters nogal wat slaperig uit het raam hing tijdens een ritje met de tram waarop ze werd aangesproken door een zwerver met de vraag: “Heb je al een slaapplaats?”

Nieuwbouw
In september 2002 was het leerlingenaantal dusdanig groot dat uitbreiding van de school mogelijk was. In maart 2003 werd begonnen met voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw. Het schoolplein werd wel iets kleiner maar daar stond tegenover dat er twee lokalen bijkwamen waarvan er één zou gaan fungeren als multifunctionele ruimte waarin onder andere gesport kan worden. In de school werd ook het één en ander veranderd, in het verlengde van de hoofdingang kwam een lange gang dat tegenwoordig ook multifunctioneel wordt gebruikt. Kinderen leren in deze ruimte bijvoorbeeld al spelenderwijs hoe ze om moeten gaan met de computer.

Klik voor vergroting

Op 11 september 2003 was het dan zover, de nieuwbouw werd officieel geopend. Huub Scott viel de eer te beurt om een plaquette van plactic, met daarop het logo van De Zonnewijzer aan te brengen op de buitenmuur. Na het zingen van het openingslied lieten alle kinderen gele ballonnen, de kleur van het logo het luchtruim kiezen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden alle kinderen, ouders, buren en bestuurleden de nieuwe lokalen bewonderen.

Er zat weer groei in de school.Na het vertrek van Huub Scott, tien jaar geleden heeft deze school meerdere directeuren gehad, onder andere Hennie Beckers (interim), Charles Schutte en Elly Langenakker.

Foto: 11 september 2003. Met het aanbrengen van een plaquette opent Huub Scott de nieuwe lokalen

Marita Krabbe-Peters
Marita Krabbe-Peters is de langstzittende leerkracht op basisschool De Zonnewijzer geweest. Maar liefst 27 jaar heeft zij op deze school voor de klas gestaan, van 1984 tot 2011.
Als kind ging ze al naar deze school, als meisjes van zes jaar kwam Marita in de klas van juffrouw Moser. Het was toen nog een klein schooltje met een paar lokalen, zegt Marita. Andere leerkrachten waar ik les van kreeg waren onder andere Rein Pennekamp en Jos Franken, hij was tevens het hoofd van de school.
Na de middelbare school en de Pedagogische Academie kwam Marita in 1984 als groepsleerkracht op deze school. De school bestond inmiddels uit vier lokalen en telde ongeveer 65 leerlingen, herinnert Marita zich. Haar collega’s waren toen Jos Franken, Rein Pennekamp en Angelique Akkerman. Marita kreeg de groepen 3 en 4 onder haar hoede. “Het was wel even wennen om Jos en Rein te mogen zeggen, als leerling sprak je ze immers aan als meneer Franken en meneer Pennekamp”.
Op een school gebeurt er iedere week wel iets bijzonders maar wat ik me nog goed kan herinneren is dat tijdens een verbouwing er tijdelijk onvoldoende ruimte was voor alle groepen. Het gevolg daarvan was dat ik met mijn groep een half jaar lang in het directiekamertje moest zitten, een veel te kleine ruimte voor een hele groep. Je begrijpt dat dat soms bijzondere situaties opleverde, de kinderen kropen soms letterlijk over elkaar heen. “Maar gezellig dat we het toen met elkaar hadden”, zegt Marita.


In 2011 verliet Marita de school, “ik heb ‘het boek’ De Zonnewijzer uitgelezen”, zegt ze. In die 27 jaren heb ik de school zien groeien, heb veel collega’s zien komen en gaan, heb altijd in een geweldig team mogen werken. Sommige kinderen die ik toen in de groep had komen nu ook weer op school maar nu om hún kinderen te brengen en op te halen.
Marita is nu verbonden aan het ROC-Aventus, op het MBO-niveau geeft ze les in voornamelijk Nederlands, communicatie en rekenen. Een nieuwe uitdaging!

Foto: Juni 2011. Marita Krabbe-Peters temidden van haar groep 8 kort voor haar vertrek.

Klik voor vergroting

Rianne Burema-Loman
Rianne Burema is de kleuterjuf van De Zonnewijzer. Zij werkt inmiddels ruim 20 jaar op deze basisschool en ook al heeft ze al eens een keer voor de klas gestaan in groep 3 en 4 haar voorkeur gaat toch uit naar de kinderen in de groepen 1 en 2, de kleuters. Deze kinderen zijn onderverdeeld in twee zogenaamde combinatiegroepen, dat betekent dat de kleuters uit de groepen 1 en 2 samen in één groep zitten. Naast Rianne heeft ook collega Sonja een groep onder haar hoede.
In de twintig jaar dat Rianne verbonden is aan deze school heeft ze natuurlijk het nodige meegemaakt. Natuurlijk de uitbreidingen, door het groeiende aantal leerlingen was men genoodzaakt om toch weer één of meerdere lokalen bij te bouwen. “De laatste verbouwing tot nu toe was die van tien jaar geleden, Huub Scott heeft toen de nieuwe lokalen geopend. Huub was een hele fijne collega”, aldus Rianne. Ook heeft ze verschillende collega´s zien komen en gaan, dat krijg je natuurlijk vanzelf als je al zolang verbonden bent aan de school. Een ander gevolg daarvan is dat er nu een stagiaire meeloopt op school die als kleuter bij Rianne in de groep heeft gezeten.
De school is al ongeveer 25 jaar interconfessioneel, kinderen van verschillende gezindten doorlopen op De Zonnewijzer het basisonderwijs. Daarom is de catechese ook een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. In deze lessen leren de leerlingen over het Christendom en andere godsdiensten. Het uitgangspunt is het in respect voor elkaar leren omgaan met elkaar.
“ Wij werken op deze school met de methode Trefwoord”, zegt Rianne. Deze methode, gerelateerd aan de bijbel is gericht geschreven voor de onder-, midden- en bovenbouw en wordt met name gebruikt in aanloop naar het Paasfeest en Kerstfeest.

Goede herinneringen bewaart Rianne aan de periode toen Huub Scott nog de directeur was. “Tijdens een hittegolf ging de brandslang mee naar buiten het schoolplein op. Door recht omhoog in de lucht te spuiten maakten we een waterfontein waaronder de kinderen zich konden afkoelen. Kletsnat waren ze maar belangrijker was dat ze ontzettend veel plezier met elkander hadden”. Saamhorigheidsgevoel is een woord dat onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met deze school. Rianne vertelt: “Samen met de ouders op een aantal zaterdagen het groen rondom de school onderhouden of met de kinderen de beukenhaagjes planten op het plein en niet te vergeten de uitstapjes die we maakten. We zijn met de kinderen eens een keer op bezoek geweest bij bakker Paalman en bij kapper Legebeke. Zelfs een uitstapje naar vliegveld Teuge konden we realiseren, natuurlijk met de welwillende medewerking van een aantal ouders. Ook speurtochten in het Kolkbos werden georganiseerd, na afloop met z´n allen lekker boerenkool eten in het clubhuis van de scouting”. Goede herinneringen bewaart Rianne ook aan de Schoolpleinfeesten. “Alle kinderen uit alle groepen die samen aan het spelen zijn, samen met de ouders en de leerkrachten onder het genot van een hapje en een drankje met een geweldig feest ieder schooljaar afsluiten”.
Nog steeds werkt Rianne in een geweldig team, een team dat met ondersteuning van bereidwillige ouders de kinderen iets te bieden heeft. Waarin een klein schooltje groot kan zijn.

Antoin Scholten
Op een school zitten altijd kinderen die op latere leeftijd door hun maatschappelijke positie een bepaalde bekendheid genieten. Zo ook Antoin Scholten, hij werd in 1986 gemeenteraadslid en in 1991 wethouder voor de gemeente Deventer. Van 1999 tot 2001 was hij hier loco-burgemeester, de eerste twee jaar dat Diepenveen tot de gemeente Deventer behoorde. Na tien jaar burgemeester van Zwijndrecht te zijn geweest is hij sinds vorig jaar burgemeester van Venlo.
Antoin Scholten kwam in januari 1969 als 4e-klasser op de Katholieke school in Diepenveen. “Ik kwam in de klas van meneer Pennekamp”, zegt Antoin. “Daarvoor zat ik op de Bernardusschool aan de Broederenstraat en op de school van Jan Marsman in Joppe”.
Op de vraag of hij nog een paar anekdotes weet te vertellen zegt hij: ”Oei, wat moet ik diep in mijn geheugen graven. Generaties scholieren die onder het bewind van de heer Franken de school hebben bezocht herinneren zich ongetwijfeld de telefoon in het ‘kamertje’ naast de hoofdingang. Als de telefoon ging was de bovenmeester even weg en was het ‘keten’ in de klas. Op een warme zomerdag stonden alle ramen open, de telefoon ging. Meester Franken weg en alle leerlingen klommen door het raam naar buiten. Het hoofd der school kon dat soort spontane dynamiek weinig waarderen”.

Mevrouw Betsie Hellewegen-Slinkman
Een leerlinge van het eerste uur was Betsie Slinkman. ”Op de Katholieke school in Diepenveen ben ik in de derde klas begonnen, voor die tijd zat ik op de Dorrestraatschool naast de Mariakerk. Wij woonden toen in de Acaciastraat in de Draaiomsbuurt en moesten een eind lopen naar school maar je wist niet beter. Dus de komst van de nieuwe school in 1962 betekende dat we gewoon in het dorp bleven”. Betsie Hellewegen vertelt verder: “Wat ik me nog goed herinner is dat we vaak met een omweg naar school gingen, door het Dikkersbos”. Het Dikkersbos was het gebied tussen waar nu de bibliotheek staat en de huidige Veldkampweg, huizen stonden er nog niet. “In de winter als het donker was vonden wij het enorm spannend om daar doorheen te lopen. Of slootje springen aan de Roeterdsweg”.
In die tijd speelde op een Katholieke school het geloof een belangrijke rol. “O ja, iedere vrijdagochtend een Eucharistieviering met pastoor Schopman. We moesten brood meenemen van huis want je mocht pas wat eten nadat je ‘ter communie’ was geweest, de Heilige Hostie had ontvangen”, zegt Betsie.
Wat we vaak na schooltijd deden was thee drinken bij Marie Timmerarends-Meeuwenberg die recht tegenover de school woonde. Zij maakte altijd de school schoon en wij hielpen haar daarmee”. Als Betsie dan wat later thuis kwam zei haar moeder: “Als ie op schole schoon kunt maken dan kun ie thuus ook wel schoonmaken”.
En natuurlijk de schoolreisjes, de 6e-klassers (de schoolverlaters) gingen een paar dagen naar Mosterdveen en de andere klassen maakten een dagtochtje. “Ik herinner me nog dat we naar de speeltuin van Schoot aan de Spanjaardsdijk in Heeten gingen (tegenwoordig cafe-restaurant Reimink) ’s Morgens mocht ik luxe broodjes (kadetjes) bij bakker Paalman halen waarop mijn moeder gebakken eieren deed. De school zorgde voor limonade, een melkbus helemaal vol. En een lol dat we daar hadden in de speeltuin. Echt een leuke tijd”.

Klik voor vergroting

Momenteel telt de school 145 leerlingen, zegt de huidige directeur Nanneke Pol. Zij is inmiddels de zevende directeur van deze school.
Op donderdag 25 april zal het jubileum gevierd worden, de kinderen gaan onder leiding van theaterbureau Spring een toneelstuk instuderen. ’s Middags zal in de sportzaal van de Hof van Salland de uitvoering plaats hebben, alle ouders zijn dan welkom om dan samen met de kinderen en de leerkrachten het jubileum te vieren.

Foto links: Vlnr: Jos Franken, hij is de langstzittende hoofd van de school geweest (1967- 1989), Jos Jongerius, hij was het eerste hoofd van de school (1962-1967)
en Nanneke Pol, zij is de huidige directeur van De Zonnewijzer. Foto rechts: 2013

Klik voor vergroting

Naar begin

Feestweekend Oranjecomité Diepenveen

17 april 2013

Het Oranjecomité Diepenveen organiseert rondom Koninginnedag 2013 weer verschillende activiteiten.

Kinderdisco
Op vrijdag 26 april is, onder de naam “Kings and Queens”, een disco voor de kinderen van de basisscholen. Vanaf 17.00 uur is de zaal gereserveerd voor de kinderen van de onderbouw; vanaf 20.00 uur is de vloer vrij voor de kinderen van de bovenbouw. Het Oranjediscofeest vindt plaats in Hof van Salland en wordt samen met Stichting Jongerenactiviteiten Diepenveen (SJD) georganiseerd.

Spinningmarathon

Zaterdag 27 april wordt al weer voor vierde keer een spinningmarathon georganiseerd. In Het Hof van Salland kunnen sportievelingen zich inzetten voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Sterre Stichting uit Raalte. De Sterre Stichting zet zich in voor de behandeling van kanker bij kinderen en de begeleiding van de ouders hierbij. Meer informatie over de Sterre Stichting is te vinden op www.sterre-freriksen.nl. Ook wordt een deel van de opbrengst gebruikt om de activiteiten van het Oranjecomité dit jaar mogelijk te maken. De spinningmarathon begint om 13.00 uur. Aanmelden kan via de website www.oranjecomitediepenveen.nl of [email protected] of op de dag zelf in Het Hof van Salland.

Klik voor vergroting

Seniorenmiddag
Zaterdagmiddag 27 april organiseert het Oranjecomité Diepenveen in Sparrenheuvel een workshop voor de senioren. Onder begeleiding wordt gewerkt aan bloemstukken die betrekking hebben op de troonswisseling op 30 april. De workshop in Sparrenheuvel start om 14.00 uur.

Feestavond

Klik voor vergroting

Zaterdagavond 27 april vindt in Hof van Salland de jaarlijkse feestavond plaats. Deuren van de zaal gaan vanaf 20.00 uur open. De avond wordt muzikaal verzorgd door de band Free Fall. Speciale gast van de avond is Erwin Nyhoff, de voormalig zanger van de Priodigal Sons die vorig jaar zijn come back maakte via The Voice of Holland. Daarin viel hij op met zijn vertolking van The River van Bruce Springsteen. Nyhoff is mogelijk de meest populaire deelnemer die The Voice heeft gehad. Kaarten voor de avond kosten € 7,50; voor donateurs van het Oranjecomité is de avond gratis.

Foto's archief 2012

Koninginnedag
Op Koninginnedag wordt om 9.00 uur ’s ochtends de jaarlijkse aubade, in aanwezigheid van de leerlingen van de basisscholen, afgenomen door burgemeester A. Heidema. Muzikaal wordt de aubade begeleid door Sempre Crescendo. Sempre Crescendo vertrekt samen met de kinderen om 8.45 uur van het schoolplein van de Slingerbos aan de Molenweg. Om 9.00 uur wordt de aubade afgenomen en de vlag gehesen. Daarna gaan de kinderen onder begeleiding van Sempre Crescendo naar Het Hof van Salland, waar op het nieuwe plein door burgemeester Heidema symbolisch een Koningslinde wordt geplant.
Aansluitend vindt voor de kinderen van de onderbouw in Hof van Salland een voorstelling plaats van circus Pavarini uit Zwolle. Buiten begint op dat moment de kleedjesmarkt voor dekinderen van de bovenbouw. Wie de abdicatie wil volgen kan dat doen via een groot scherm dat op het Oranjeplein staat opgesteld. Op datzelfde Oranjeplein vinden de hele dag oudhollandse spelen plaats en wordt tussen 11.00 uur en 14.00 uur door verschillende bands in de muziekkoepel opgetreden.
Vanaf 14.00 uur is op het grote scherm de inhuldiging van Koning Willem Alexander te volgen.

De Ondernemersvereniging Diepenveen organiseert op 30 april weer de grootste en gezelligste braderie van Salland. Diverse standhouders prijzen hun waren in de Dorpsstraat en de zijstraten van de Dorpsstraat aan.
Op diverse terrasjes kan weer genoten worden van een hapje en drankje en (live)muziek.

Meer informatie over de activiteiten op Koninginnedag en het feestweekend kan gevonden worden op de website van Het Oranjecomité www.oranjecomitediepenveen.nl

Naar begin

Open Boerderijendag Diepenveen – Olst

16 april 2013

Op zondag 21 april organiseren L.T.O. Noord afdeling Salland en ZijActief Olst-Boskamp tussen 11.00 en 16.00 uur de jaarlijkse fietstocht met daarin opgenomen de open boerderijendag onder de titel “Burger bezoekt boer”. Dit jaar zijn 5 bedrijven in Diepenveen en Olst bereid gevonden hun deuren te openen voor het publiek. De fietsroute kan op elk van de deelnemende bedrijven worden gestart en de deelname is gratis.

De bedrijven zijn:

Melkvee- en aspergebedrijf “De Boerkamp”, Oranjelaan 19, Diepenveen
Op erve “de Boerkamp” wordt door de familie Nieuwenhuis landbouw bedreven. Er worden 65 koeien gemolken door een melkrobot. Moderne melktechniek zorgt voor comfort voor de boer en de koe. Daarnaast worden asperges geteeld en thuis vermarkt in de eigen winkel. U kunt deze dag alles te weten komen over Sallandse asperges en de melkrobot in bedrijf zien.

Zorg en recreatie Boerderij “De Kleine Wildenberg”, Wildenbergsweg 6, Diepenveen
Een gemengd bedrijf dat in de loop der tijd is veranderd tot een veelzijdige onderneming met als belangrijkste neventakken de zorgboerderij en de recreatieve overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast is er een rustpunt en een groepsaccommodatie “het Pegge-Huis”. Er is die dag een rondleiding en er zullen ezels van de stichting De grote Ezel aanwezig zijn.

Melkveebedrijf Jansen v.d. Sligte- v.d. Toorn, Jan Schamhartstraat 101, Olst
Op dit bedrijf zijn 100 melkkoeien en 70 stuks jongvee aanwezig. Het jongvee is gehuisvest in een nieuwe stal. Op het bedrijf wordt 12 ha. maïs en 43 ha. gras verbouwd voor de koeien. Duurzaamheid is hier erg belangrijk, daarom zijn er verschillende maatregelen genomen en zonnepanelen geïnstalleerd. Om 12.00 uur gaan hier de koeien voor het eerst dit jaar naar buiten.

Fruitteeltbedrijf van Vilsteren, Jan Schamhartstraat 88, Olst
Van bloesem naar appel. “Wij kunnen u alles vertellen over het telen van appels, peren en pruimen. Hoe we ze bewaren, het sorteren en de verkoop. En…..over bijen en bloeiende bomen.”

Loonbedrijf Gubbels, Kletterstraat 23a, Olst
“Wij kunnen u verschillende machines laten zien en u veel vertellen over het bewerken van het land, het poten, dorsen en malen van maïs. Voor kinderen is het indrukwekkend om de grote trekkers te zien.”

De organisatie verwelkomt u graag op de bedrijven en op elk van de bedrijven zijn activiteiten die geschikt zijn voor kinderen. De fietsroute is ongeveer 15 km. dus een dag voor het hele gezin.

Naar begin

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

15 april 2013

Op 4 Mei 2013 is er om 19.00 uur de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk te Diepenveen m.m.v. scholieren van de Slingerbos en de Zonnewijzer.
In zijn herdenkingsrede spreekt oud vluchteling Blind Altchi met als thema: “Vrijheid spreek je af”.

Aansluitend is er de Stille Tocht rond 19.45 uur vanaf de Dorpskerk naar het Monument op de begraafplaats aan de Roeterdsweg.
De herdenking wordt muzikaal ondersteund door F. Kwakkel op het orgel, het Diepenveens Herenkoor o.l.v. Jos Franken en Muziekvereniging Sempre Crescendo (begraafplaats).

Klik voor een flyer van de bijeenkomst.

Naar begin

Reconstructie Dorpsstraat en Roeterdsweg

15 april 2013

De werkzaamheden aan de Dorpsstraat en de Roeterdsweg vorderen gestaag. Op de foto is te zien dat links voor de fietswinkel van Lammertink de stoep al grotendeels is gelegd.
Door het verleggen van de Roeterdsweg, zoals de loop vroeger ook is geweest, en het verdwijnen van de fontein, ontstaat er bij het Hof van Salland veel meer ruimte tussen het pand en de weg. Dit wordt allemaal bestraat, zodat er met speciale dagen zoals Koninginnedag en volgend jaar Koningsdag, meer ruimte is voor activiteiten.

Het is de bedoeling dat deze werkzaamheden op 30 april zover zijn afgerond, dat de Oranjebraderie doorgang kan vinden.

Klik voor vergroting

Naar begin

Koninklijk Tennis voor Kids op schoolplein OBS Slingerbos Diepenveen

15 april 2013

Op Koninginnedag organiseert TC de Schapekolk in Diepenveen Tennis Sport & Spel voor de jeugd. Iedereen is van harte welkom om tussen 9.00 en 12.00 uur mee te doen en een balletje te slaan. Het evenement vindt plaats op het schoolplein van OBS Slingerbos in Diepenveen, dus in de route van de kleedjesmarkt op de Oranjebraderie. Er kunnen leuke prijsjes worden gewonnen.

Op 30 april zal het schoolplein van OBS Slingerbos in Diepenveen veranderen in een mini-tennispark waar kinderen op een leuke manier kennis kunnen maken met tennis. Alle kinderen die meedoen worden beloond met een prijs uit de grabbelton. Twee trainers van de tennisschool TennisAgent begeleiden het evenement. TC de Schapekolk werkt vanaf dit tennisseizoen samen met tennistrainer Mark Verra van TennisAgent. Mark staat bekend als een trainer die kinderen op een speelse wijze kennis laat maken met tennis. Ook jeugd die al tennist is van harte welkom.

TC de Schapekolk, de Diepenveense tennisvereniging voor jong en oud, wil de komende tijd zoveel mogelijk inwoners van Diepenveen en omgeving kennis laten maken met tennis. Met een mooi nieuw park in het vooruitzicht, ziet de toekomst van de Schapekolk er weer zonnig uit. Tot die tijd is er in Diepenveen op het huidige park met 12 banen nog plaats voor nieuwe leden. Voor meer informatie: www.schapekolk.nl.

Naar begin

De droomwereld van DSC

12 april 2013

Klik voor vergroting De afdeling gym en jazz van DSC in Diepenveen houdt op zaterdag 20 en zondag 21 april haar tweejaarlijkse uitvoering. Het thema van de 2,5 uur durende voorstelling is deze keer ‘droomwereld’. De uitvoering begint zaterdag om 19.00 uur en zondag om 14.00 uur, beide dagen in het Hof van Salland aan de Dorpsstraat 30 in Diepenveen.
Toegangskaarten kosten 7,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor kinderen onder de 4 jaar is de entree gratis. De kaartverkoop voor beide voorstellingen is op zaterdag 20 april van 10.00 uur tot 12.00 uur in het Hof aan Salland óf voorafgaand aan beide voorstellingen aan de zaal.
Meer informatie op www.dscdiepenveen.nl. Foto's Harry Mulder
Klik voor vergroting

Naar begin

Diepenveen eerste bij brandweerwedstrijden in Ommen

7 april 2013

Afgelopen zaterdag 6 april is een van de teams van Brandweer Diepenveen bij de brandweerwedstrijden van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijden Comité) in Ommen in de 112-klasse als eerste geëindigd. In deze 112-klasse krijgen de ploegen een incident voorgeschoteld, dat te maken heeft met brand, hulpverlening en/of gevaarlijke stoffen.

Daarnaast was er ook een wedstrijdbaan in de HD TAS-klasse, waar de deelnemers een brand in een pand moeten bestrijden met hogedrukstralen.

Aan deze provinciale wedstrijden deden in elke klasse 10 teams mee. Het eerste team van Diepenveen heeft zich geplaatst voor de gewestelijke wedstrijden op 25 mei in Garderen. Het tweede team van Diepenveen, het team van Brandweer Deventer en het team van Bathmen wisten zich niet te plaatsen voor een volgende ronde.

Op de foto het team van Diepenveen 1 met op de voorgrond zittend vlnr. Hans de Jong (chauffer/pompbediende), Jeroen Altorf (bevelvoerder), achter staand de manschappen Hans Tiebot, Mikel Zomermaand, Jacco Thomassen en Peter Kroes.

Klik voor vergroting

Naar begin

Nederlands-Indië in de School van Frieswijk

5 april 2013

Op zondagmiddag 7 april aandacht voor Nederlands-Indië in de School van Frieswijk. Een concert met klassieke muziek uit Nederlands-Indië door Roy Mononoetoe en Joep Walter. Aansluitend, beelden uit Nederlands-Indië met de vertoning van de documentaire Moeder Dao (1995). Uiteraard mogen de Indische hapjes ook niet ontbreken! Deze zullen verzorgd worden door Jet Kellner en zijn tegen een geringe vergoeding beschikbaar.

Muziek - Roy Mononoetoe en Joep Walter
Gamelan is de benaming voor zowel de muziekstijl, de muziekinstrumenten als de bespelersgroep ervan in Indonesië. Alles in een Indonesische gamelan wijkt af van de Europese muziek. De instrumenten zelf maar ook de stemming. De verschillen manifesteren zich doorgaans ook per eiland. De stemming van een gamelan is pentatonisch, dat wil zeggen in een toonladder die uit slechts vijf tonen bestaat. Hoewel de Hollanders al eeuwen in Indië waren, hadden zij nooit zelf enige belangstelling voor deze Indonesische wijze van muziek maken. Europa maakte pas echt kennis met de gamelan in de wereldtentoonstellingen, die in de late 19e eeuw in zwang kwamen. Nederland schermde daar enorm met zijn rijke koloniale bezit. Componisten als Debussy, Ravel en Poulenc werden er zo door gegrepen dat zij het toonsysteem zijn gaan toepassen in eigen composities. Ook Benjamin Britten en de Canadees Colin McPhee kwamen zozeer in de ban, van met name de Balinese gamelan, dat zij zelfs werken voor 4-handig piano hebben geschreven en uitgevoerd, volgens de regels der gamelan.
In Nederland zelf is het nooit echt wat geworden. Alleen Bernard van den Sigtenhorst Meijer heeft in zijn jonge jaren zeer beeldende liederen en karakterstukjes geschreven geïnspireerd op de Oosterse sfeer. In Nederlands-Indië kwam er echter een aantal componisten op die, met de Westerse klassieke muziek als basis en de klassieke Javaanse gamelan als inspiratiebron, een unieke synthese tot stand wisten te brengen tussen beide genres. Belangrijke namen onder hen zijn Paul Seelig en Constant van de Wall. Om deze muziek eens aan de vergetelheid te ontrukken hoort u op deze middag een afwisselend en verrassend programma van enkele van deze onbekende grootheden. Het is muziek die hoort bij het tempoe doeloe van 1900-1940. De muziek is dus vrijwel onbekend. En totaal anders van karakter dan de “volkse” krontjong, die nog steeds in Indonesië zelf en bij de Indische bevolkingsgroep in Nederland populair is.
De muziek wordt uitgevoerd door de tenor Roy Mononoetoe, aan de piano begeleid door Joep Walter. De teksten zijn vaak in het Maleis of Soendanees. Meer toelichting zal gegeven worden tijdens het optreden. Tevens zullen zij u het een en ander vertellen over het Indische muziekleven in het algemeen in de laatste eeuw van Indië.

Beelden - Moeder Dao
Documentaire van Vincent Monnikendam over het leven in voormalig Nederlands-Indië, samengesteld uit documentairefilms gemaakt in de periode 1912-1932. De beelden zijn voorzien van citaten uit oud-Javaanse en moderne Indonesische gedichten, alsmede teksten en gezang van Niassers, Toradja’s en Sundanezen.

Hapjes – Jet Kellner
De Indische hapjes zullen verzorgd worden door Jet Kellner en zijn tegen een geringe vergoeding te verkrijgen. Jet Kellner is eigenaresse van Via Vacare. Een bijzonder vakantieresort op het eiland Gili Gede voor de zuidwestkust van Lombok in Indonesië.

Zondag 7 april 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar | Aanvang 12.00 uur | Entree € 15,- | Elke tweede kaart slechts € 10,-! | Reserveringen [email protected] of 0570 530115 | www.schoolvanfrieswijk.nl

Naar begin

Rondleiding Landgoed Frieswijk

5 april 2013

Op zondag 7 april is er om 13.30 uur een rondleiding op landgoed Frieswijk. Het late voorjaar kondigt zich aan met de terugkeer van eenden en meerkoeten op de grachten en vijver op landgoed Frieswijk. De akkers zijn geploegd, de sneeuwklokjes bloeien. De rondleiding wordt verzorgd door een bewoner van het landgoed die vertelt over de geschiedenis van het 160 hectare grote landgoed, de Engelse landschapsstijl die nog goed te herkennen is en het huidig gebruik van het landgoed.

Klik voor vergroting

De rondleiding duurt 2 uur, de kosten zijn voor volwassenen € 3,00, voor kinderen tot 12 jaar € 1,50. U hoeft zich niet van te voren op te geven. Parkeergelegenheid en start wandeling bij de ingang van het landgoed aan de Raalterweg bij km-paaltje 2,1. Informatie vindt u op www.landgoedfrieswijk.nl.

Bijgevoegde foto uit archief van Coralien van Hattem: Het voorjaar kondigt zich aan met de terugkeer van watervogels op de vijver op Landgoed Frieswijk.


Naar begin

De Wijkwinkel: één punt voor al uw vragen

4 april 2013

De Wijkwinkel is één punt voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg. Zo kunt u in de Wijkwinkel informatie krijgen over vervoersmogelijkheden, het huishouden of een gehandicaptenparkeerkaart. Maar ook over thuiszorg, het verpleeghuis of het snoeien van gemeentegroen of vuil op straat.

Doorverwijzing en spreekuren
De medewerkers zijn in de Wijkwinkels aanwezig om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken. Soms verwijst de medewerker door naar andere organisaties, zoals algemeen maatschappelijk werk of een ouderenadviseur. U kunt ook een afspraak maken voor één van de vele spreekuren in de Wijkwinkels. Bijvoorbeeld het belastingspreekuur, het inloopspreekuur van de wijkagent, het spreekuur van de Wijkwethouder, het spreekuur van de buurtcontactwerker of van Publiekszaken Zorg van de gemeente.

Ook in úw buurt een Wijkwinkel
Wijkwinkels vindt u in:
Colmschate http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Colmschate
Centrum http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Centrum
Keizerslanden http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Keizerslanden
Rivierenwijk http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Rivierenwijk
Schalkhaar http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Schalkhaar
Bathmen http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Bathmen
Diepenveen http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Diepenveen
Lettele http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Lettele
Okkenbroek http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Locaties%20-%20Wijkwinkel%20Okkenbroek

De service varieert per Wijkwinkel. Meestal zijn medewerkers aanwezig die u informatie of advies geven. In de kleinere Wijkwinkels is het aanbod van diensten beperkter. Maar u kunt er altijd terecht voor folders en digitale informatie of bel met 0570 67 57 00.

Activiteiten en radio
De Wijkwinkel organiseert samen met de maatschappelijke organisaties diverse activiteiten zoals themamiddagen, inloopbijeenkomsten, lezingen en films. Deze activiteiten http://www.wijkwinkeldeventer.nl/index.php?id=108 vinden in diverse buurten en dorpen binnen de gemeente Deventer plaats.
Naast deze activiteiten verzorgt de Wijkwinkel wekelijks samen met de Bibliotheek http://www.obdeventer.nl/ en DRTV het radioprogramma ‘Brink 70’
http://www.wijkwinkeldeventer.nl/Radio-uitzendingen. In dit radioprogramma komt een maatschappelijk onderwerp of organisatie aan bod.

Digitale Wijkwinkel
Naast de Wijkwinkels in de buurten en dorpen is er een digitale Wijkwinkel. Deze website met Sociale Kaart (een bundeling van advies en adressen over wonen, welzijn en zorg) is daar onderdeel van. Ook biedt de Wijkwinkel de mogelijkheid om digitaal contact te leggen en een vraag te stellen of de Wijkwinkel te volgen, zoals via Facebook https://www.facebook.com/wijkwinkeldeventer en Twitter https://twitter.com/wijkwinkel, het Teleloket http://www.wijkwinkeldeventer.nl/index.php?id=110&pi=89&news_item_id=73 of per mail [email protected]
De website van de Wijkwinkel bereikt u via www.wijkwinkeldeventer.nl

Naar begin

Plaatsing eerste routepaal Wandelnetwerk Salland

4 april 2013

Met het plaatsen van de eerste routepaal voor het Wandelnetwerk Salland door burgemeester Piet Zoon Raalte, burgemeester Ton Strien Olst-Wijhe en wethouder Robin Hartogh Heys Deventer werd woensdagmiddag 3 april het startsein gegeven voor de aanleg van het Wandelnetwerk Salland door Recreatiegemeenschap Salland.

Wandelnetwerk Salland

Het wandelnetwerk bestaat uit bijna 700 kilometer aan wandelroutes. Deze worden voorzien van 48 startpunten, 435 keuzepunten en ruim 1700 routepalen.
Het wandelnetwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde rondwandelingen met elk een lengte van minimaal 2 kilometer. Het Wandelnetwerk Salland sluit aan op het wandelnetwerk van Twente en van het Vechtdal. De bewegwijzering is uniform binnen de provincie Overijssel. De markering gebeurt met routepalen met metalen banden en gekleurde pijlen. Iedere route heeft een eigen kleur en elke route is in twee richtingen te bewandelen. Daar waar de routes elkaar raken worden palen gezet, herkenbaar aan een oranje kop met een letter-cijfercombinatie, de zgn. keuzepunt palen.

Klik voor vergroting

Op diverse strategische punten komen startpunten met een informatiepaneel. Hierop staat een kaart met de wandelingen en interessante plekken in de omgeving. Het wandelnetwerk krijgt een extra Sallands tintje omdat nagenoeg alle routepalen gemaakt zijn van eikenhout afkomstig uit Sallandse bossen en gemaakt door de Sallandse ondernemer Richard Wigink uit Holten. Het Deventer Groenbedrijf /Sallcon zorgt voor de plaatsing en onderhoud van de routepalen.

Wandelroutes
Alle bestaande, gemarkeerde wandelroutes worden in het Wandelnetwerk Salland opgenomen. De Lange Afstand Wandelingen zoals het Marskramerpad, het Maarten van Rossumpad, het Hanzestedenpad en het streekpad de Sallandse Zandloper zijn daar voorbeelden van. Ook gemarkeerde wandelroutes van natuurorganisaties zijn in het Wandelnetwerk Salland opgenomen. In Salland zijn op diverse plekken prachtige wandelommetjes gemaakt zoals in Bathmen, Welsum, Schalkhaar, Wesepe, Nieuw-Heeten, Luttenberg, Mariënheem en Heino door lokale enthousiaste vrijwilligers. De ommetjes hebben op dit moment de markeringspalen van het Wandelnetwerk Salland en worden volledig geïntegreerd in het Wandelnetwerk. Ze blijven herkenbaar aan het logostikkertje onder de routepijlen. De bestaande wandelroutes vormen de basis voor het Wandelnetwerk Salland maar ook nieuwe routes zijn toegevoegd langs mooie plekken in Salland.

Medewerkers van bureau Routenetwerk en bureau Trap zijn een jaar lang intensief bezig geweest om met alle grondeigenaren gesprekken te voeren. Zonder de belangeloze medewerking en toestemming van gemeenten, natuurorganisaties, waterschappen, landgoedeigenaren, agrariërs en particulieren was de realisatie van een wandelnetwerk in Salland niet mogelijk geweest. Alle wandelroutes zijn opgenomen in een gedetailleerd bestek en de locatie van de routepalen is bepaald met foto en GPS –coördinaat.

Campagne Salland Wandelland
Met de campagne Salland Wandelland zet Salland Marketing het wandelen in Salland regionaal en landelijk op de kaart. Zo is tijdens de Fiets- en Wandelbeurs begin februari in de Amsterdam RAI, de aanleg van het Wandelnetwerk Salland al aangekondigd. Momenteel worden de teksten en foto’s voor de infopanelen langs het wandelnetwerk door Salland Marketing samengesteld en zijn de voorbereidingen voor de nieuwe Wandelkaart Salland gestart. Deze kaart is beschikbaar vanaf de opening van het Wandelnetwerk Salland. Samen met de Sallandse Wandelvierdaagse en andere partijen wordt gewerkt aan een Wandelapp voor Salland.
Tot slot wordt in het najaar gestart met de marketing en promotie van het nieuwe Sallandpad van 120 kilometer, langs de mooiste plekjes van Salland. Tevens worden er samen met Sallandse ondernemers wandelarrangementen ontwikkeld.

Opening 21 juni 2013
Het Wandelnetwerk Salland wordt geopend op vrijdag 21 juni 2013. In het weekend van 21-23 juni 2013 worden tal van wandelactiviteiten in Salland georganiseerd. Tot die tijd zullen steeds meer routepalen in het Sallandse landschap te zien zijn, wat kan uitnodigen om te gaan wandelen, echter is het Wandelnetwerk Salland pas compleet op 21 juni 2013.

De aanleg van het Wandelnetwerk Salland is financieel mogelijk gemaakt door bijdrages van de provincie Overijssel, de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Blijf op de hoogte over wandelen in Salland via www.sallandwandelland.nl en www.facebook.com/sallandwandelland

Naar begin

Zondag 21 april Goalmaster bij DSC Diepenveen

Ex-international Theo de Jong geeft gasttraining aan pupillen

4 april 2013

Speciaal voor de D-, E- en F-pupillen wordt eenmalig een Goalmaster voetbalclinic gehouden bij DSC Diepenveen op zondag 21 april. Ex-international Theo de Jong, die jarenlang bij Feyenoord speelde en ook trainer bij Go Ahead Eagles is geweest, komt voor deze bijzondere activiteit naar sportpark de Zunnebargh.

De demonstratietraining wordt georganiseerd om fondsen te werven voor de bestrijding van kanker waar helaas elk gezin vroeg of laat weleens mee te maken krijgt. Op 29 april 2012 overleed Clemens van Heck als gevolg van deze ziekte. Zijn zonen Olivier (A1) en Cédric (eerste elftal) zijn verbonden aan Diepenveen. Clemens was zelf actief als vrijwilliger voor de vereniging.

Alpe d’HuZes
Zijn vrouw Marie-Francoise van Heck neemt dit jaar deel aan de wielerwedstrijd Alpe d’HuZes om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Een van de activiteiten die wordt gehouden, is deze bijzondere clinic, die wordt verzorgd door Herman Poos, de bedenker van dit programma en levensvriend van Clemens.

Goalmaster is een trainingsprogramma voor voetballende kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar. De demonstratietraining duurt twee uur en bestaat uit een circuitvorm met een competitievorm met finales die leiden tot individuele winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën. Zowel jongens als meisjes kunnen hier aan deelnemen.

Maximaal 72 deelnemers
Aan Goalmaster kunnen maximaal 72 jeugdspelers meedoen. Bij voorkeur 24 D-, 24 E- en 24 F-pupillen want dat zorgt voor de beste en leukste competitie.

Goalmaster is in 1994 bedacht en ontwikkeld door voetbaljournalist Herman Poos en hoofdredacteur Henny Kormelink van de Voetbaltrainer. De toenmalige trainers van Ajax (Louis van Gaal), Feyenoord (Wim Jansen) en PSV (Hans Westerhof) ondersteunden de activiteiten met als doel kinderen meer en beter te laten voetballen. Goalmaster is later overgenomen door de KNVB en bestaat nog steeds als een voetbalpromotie-activiteit.

In de loop der jaren hebben vele tienduizenden kinderen over het hele land deelgenomen aan Goalmaster. De Tros heeft zelfs een tv programma naar Goalmaster vernoemd. Ook diverse andere tv programma’s (Eurosport, Jeugdjournaal en TROS sport) hebben er uitvoering aandacht besteed, zie ook dit filmpje op Youtube.

Talentontdekker
Theo de Jong komt belangeloos naar Diepenveen als vriend van Herman Poos en om een bijdrage te leveren aan het goede doel. Hij wordt in Nederland gezien als een van de belangrijkste ontdekkers van talenten, zoals de ex-internationals Jaap Stam, Bert Konterman en de Finse verdediger Sami Hyypia die jarenlang bij Liverpool speelde. Theo de Jong werkte zelf als trainer in Trinidad Tobago, China, Iran, Cameroen, Albanië en Finland.

Jeugdspelers van DSC Diepenveen kunnen zich tot vrijdag 19 april inschrijven voor deze training bij voorzitter Rob Spliethof. Email: [email protected]. Telefoon: 0650896750

De training begint zondag 21 april om 10.00 uur en is om 12.00 uur afgelopen. Hoofdtrainer Hans Nijboer en voorzitter Rob Spliethof, die zelf ook hoofdtrainer is geweest, verlenen er onder andere hun medewerking aan, evenals de zonen van Clemens van Heck, Olivier en Cédric.

Bijdrage aan kankerbestrijding
Aan elke deelnemer wordt een bijdrage van 15 euro gevraagd. Gaarne dit bedrag zondag 21 april ter plekke voor de training contant (en graag gepast) te betalen. De volledige opbrengst van de training wordt besteed aan de bestrijding van kanker. De organisatie zelf stelt nog leuke prijzen beschikbaar voor de beste spelers in de verschillende leeftijdsgroepen.

Toeschouwers zijn vanzelfsprekend van harte welkom.

Naar begin

Toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’ brengt blijspel

4 april 2013

Toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’ uit Diepenveen staat op 12 en 13 april 2013 op de planken met het stuk Ontkoppeld van Neil Simon.

De uitvoering vindt plaats in het Hof van Salland, Dorpsstraat 30 te Diepenveen en begint om 20.00 uur. Beide avonden zijn rookvrij en op beide avonden is er na afloop een verloting.

Kaarten à € 7,50 zijn op beide avonden van 19.00 uur tot 20.00 uur aan de zaal verkrijgbaar.

De spelers hopen op veel publiek!

Korte inhoud van het stuk:
Het appartement van Olive Madison is de verzamelplaats van een groepje vriendinnen, die elke vrijdag bij elkaar komen om Triviant te spelen. Olive is gescheiden en lijkt zich, afgezien van het feit dat ze een enorme chaoot is, redelijk goed te kunnen redden in haar eentje. Als een van de vriendinnen, Florence Unger, ook gaat scheiden, nodigt Olive haar onmiddellijk uit zolang bij haar te komen wonen.
Alle vriendinnen, inclusief Olive zelf, zijn namelijk bang dat Florence de scheiding niet aan kan en rare dingen zal gaan doen. Grotere tegenpolen zijn echter ondenkbaar en het duurt dan ook niet lang voordat de bom barst tussen het neurotische kasplantje Florence en de rommelige stoere Olive. De directe aanleiding hiertoe wordt gevormd door de twee Spaanse broers die ook in het gebouw wonen. Olive heeft haar zinnen op hen gezet, maar wordt hierin danig gedwarsboomd door Florence. Uiteindelijk is bij Olive de maat vol en zet ze Florence haar huis uit. En dan wordt Florence liefdevol opgenomen door..............???????????

Naar begin

Paasvuur in Diepenveen

31 maart 2013

Zondagavond werd dan toch het paasvuur aan de Koopmansweg ontstoken. In eerste instantie vond de gemeente dit niet verantwoord, omdat door de Veiligheidsregio IJsselland ‘code oranje’ was uitgevaardigd. Het weer van de afgelopen dagen met minder wind en af en toe een vlokje neerslag, maakte het verschil.
Vooraf ging een stoet van kinderen met lampions vanaf boerderij ’t Grutterink naar de houtstapel. Hier ontstak Gerard Peters met een gasbrander het vuur. Eerst leek de bult moeizaam te gaan branden, maar na een half uur kwam het vuur er goed in en brandde de stapel als een fakkel. De honderden toeschouwers gingen steeds verder van het paasvuur af staan door de intense hitte.

Klik hier voor foto's van het paasvuur. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Klik hier voor een video van het paasvuur aan de Koopmansweg in Diepenveen.

Naar begin

Paasvuur gaat toch in de hens

31 maart 2013

De gemeente Deventer geeft dankzij de weersomstandigheden van de afgelopen dagen toch toestemming om de paasvuren in de haar gebied te ontsteken op Eerste Paasdag. De oostenwind is grotendeels gaan liggen en lichte sneeuwval heeft alles iets vochtiger gemaakt.

Ook het paasvuur aan de Koopmansweg zal vanavond ontstoken worden. Kinderen van de basisscholen worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de lampiontocht. Hiervoor moeten zij zich verzamelen om 20.30 uur bij boerderij ’t Grutterink aan de Schapenzandweg nabij de spoorovergang. Vanaf daar gaat het in optocht naar het paasvuur heen. Het paasvuur zal rond 21.00 uur worden ontstoken.

Naar begin

Historische avond 4 april 2013

29 maart 2013

Belangstellenden voor de historie van Diepenveen zijn van harte welkom op donderdag 4 april in de Hof van Salland te Diepenveen. Vanaf 21.00 uur in het openbaar gedeelte worden twee interessante lezingen gegeven over de Diepenveense geschiedenis. Voor leden begint om 20.00 uur de ledenvergadering.

Het programma begint met een presentatie van de nieuwe Collectie Bank van de Historische Vereniging; een mogelijkheid om de collectie van historische foto’s en documenten via internet te bezichtigen en van commentaar te voorzien. Als voorbeeld van de mogelijkheden van deze Collectie Bank zal er een oude film over Diepenveen worden vertoond die sinds kort in bezit is.

Hierna volgt een lezing van Ewout van der Horst (Stichting Sallands Erfgoed) over de typische kenmerken van Sallandse boerderijen en over het boerenleven in voorbije dagen; natuurlijk met speciale aandacht voor de historische boerderijen in Diepenveen. Een boek over dit onderwerp zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar worden uitgebracht.

Naar begin

Paasvuur in Diepenveen

28 maart 2013

Ook dit jaar is er weer een paasvuur gemaakt door de ‘Buren van de bossen van Nieuw Rande’. Lag het paasvuur voorgaande jaren ergens tussen de families Peters en Schokker aan de Schapenzandweg, dit jaar is als locatie de Koopmansweg gekozen. Dit is gedaan, omdat bij de vorige locatie de vonkenregen in de rook een nabij gelegen woonboerderij bedreigde.

Als alles mee zit, wordt de takkenbult op eerste Paasdag ’s avonds aangestoken. Voorafgaand is er weer een lampionoptocht voor de jeugd vanaf de boerderij ’t Grutterink aan de Schapenzandweg nabij de spoorwegovergang. De stoet vertrekt als de schemering invalt.

Klik voor vergroting

De Veiligheidsregio IJsselland heeft inmiddels code oranje uit laten gaan, hetgeen betekent dat de gemeenten geadviseerd wordt geen paasvuren te laten ontbranden. De gemeente Deventer heeft voor alle paasvuren dit advies overgenomen. Helaas is er zoals het er nu naar uitziet met Pasen geen paasvuur aan de Koopmansweg. Wanneer het paasvuur dan ontstoken wordt, is nog niet bekend.

Naar begin

Nieuw Rande houdt uitverkoop

Roer om op 'Villa NR': zaterdag veiling en uitverkoop groot deel interieur.

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Martijn Ubels
21 maart 2013

DIEPENVEEN - Dat Huis NieuwRande met de nieuwe exploitanten een regelrechte metamorfose ondergaat, blijkt uit de openbare verkoop annex veiling op het statige landhuis in Diepenveen. Zaterdag gaat vrijwel het complete interieur in de uitverkoop. "Nieuw Rande krijgt een nieuwe uitstraling en nieuwe opzet. Daar past andere meubilair en een andere inrichting en sfeer bij", zegt Andre Klein Schaars, die met vrouw Bibi en Dirk Jan Bonsink Nieuw Rande tot 'Villa NR' omturnt.

De zaken worden grondig aangepakt: veel van de bestaande meubels en wat al niet meer gaat in de uitverkoop. Het landhuis is van binnen flink gestript. Wat de deur uit mag, staat uitgestald in de koetsenpoort. Een greep uit het aanbod: spiegels, kasten, tafels, lampen(kappen), stoelen, fauteuils, windlichten en blinkende dienbladen. Zelfs bijzondere mandjes, designwerk van de bekende Italiaanse ontwerper Alessi. Prima spul, maar niet passend bij de uitstraling van Villa NR. Dat wordt een café, restaurant en hotel met een vlotte en vrolijke uitstraling en een plek waar de deur altijd open staat, aldus de exploitanten. Zelfs een opgezette kop van een everzwijn gaat in de uitverkoop. Maar ook Leolux-stoelen, meubilair waar je in de winkel flink voor betaalt.

De opening van Villa NR is op 5 april. In het landhuis is de richting in volle gang. Er wordt geschilderd – wanden, deuren, plafonds -, muren zijn kaal, vloerbedekking is eruit gehaald en op bijvoorbeeld een aantal kroonluchters na is er weinig meer over van de statige, zware inrichting van voorheen.

Naar begin

Molenweg geblokkeerd door omgewaaide boom

23 maart 2013

Zaterdagmiddag even na half twee waaide in het bos aan de Molenweg een grote den om over de weg. Hierdoor was de Molenweg geheel geblokkeerd, terwijl deze momenteel als omleidroute wordt gebruikt door de werkzaamheden aan de Dorpsstraat.

De brandweer was snel ter plaatse. In een mum van tijd werd de boom in stukken gezaagd en werden de restanten in de berm gelegd.

Klik voor vergroting

 

Naar begin

Tennis Clinic voor kinderen uit Diepenveen

22 maart 2013

Op donderdag 28 maart van 16.30 tot 18.00 uur organiseert TC de Schapekolk in samenwerking met TennisAgent een Tennis Clinic voor kinderen uit Diepenveen en omgeving op het terrein aan de Burg. Crommelinlaan. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met tennis. Ook kinderen die al tennissen zijn van harte welkom. Daarnaast biedt TC de Schapekolk een uniek lente-lidmaatschap aan voor de maanden april en mei, inclusief vier lessen voor maar € 39,00. Aanmelden voor de Clinic is niet nodig. Aanmelden voor het lidmaatschap kan via de site www.schapekolk.nl.

Naar begin

Dorpsstraat op de schop

21 maart 2013

De herinrichting vaan de Dorpsstraat is in een volgende fase beland. Het afgelopen jaar zijn de bomen gekapt en verschillende leidingen vervangen en verlegd. Nu is de feitelijke herinrichting begonnen. Rond het Hof van Salland zijn de wegen en trottoirs bijna geheel weggehaald. De kruising van de Roeterdsweg en de Dorpsstraat is geheel weg en ook de kruising van de Schapenzandweg en Dorpsstraat is opgebroken. De foto is genomen vanaf de Schapenzandweg richting Roeterdsweg. De Dorpsstraat loopt midden door het beeld als een donkere band. Links is het Hof van Salland te zien.

Aan de zuidkant is de Dorpsstraat opgebroken tot de firma Pasman en supermarkt Albert Heijn, zodat alle winkels bereikbaar zijn. Aan de noordkant is de Dorpsstraat gestremd tot en met de parkeerplaats van het Hof van Salland. Fietsenzaak Lammertink is per auto niet bereikbaar, maar is wel te voet en per fiets bereikbaar, evenals de geldautomaat daar. De Roeterdsweg is opgebroken tot en met de kruising met het Slingerbos.

Klik voor vergroting

Het verkeer wordt via de Brinkerinkbaan en de Molenweg omgeleid, hetgeen met name bij de scholen tot overlast kan leiden.

In deze fase wordt de Roeterdsweg rechtstreeks met de Schapenzandweg verbonden, zoals het vroeger ook is geweest. Naast het Hof van Salland is dan plaats voor een klein plein.

Bij het stukje van de Oranjelaan ter hoogte van Passe Partout is de aannemer bezig de trottoirs te vernieuwen.

Als alles mee zit, is deze fase voor Koninginnedag zover gereed, dat de Oranjebraderie ongestoord door kan gaan.

Naar begin

Proefles Nordic cross skaten

17 maart 2013

Op zaterdag 23 maart organiseert DSC afdeling Nordic Sport een proefles nordic cross skaten op het DSC terrein aan de Schuurmansweg tussen 11.00 en 12.30 uur.

Kosten: 15 euro, inclusief huur materiaal en anderhalf uur instructie
Inschrijven via: [email protected]
Meer informatie op: www.skikeclubsalland.nl/cursussen/

Naar begin

Aaltje Harmsen 65 jaar bij Soli Deo Gloria

17 maart 2013

Afgelopen zaterdag had de gemengde zangvereniging Soli Deo Gloria haar jaarlijkse uitvoering in het Hof van Salland. Om 19.30 uur zong het koor samen met de aanwezigen de samenzang ‘Wat de toekomst brenge moge’, waarna voorzitter Ap Smeenk de avond opende voor een volle zaal.

Het eerste deel van de avond bestond uit een kort optreden van het koor met een zestal geestelijke en wereldse liederen, die op humoristische wijze werden aangekondigd door dirigente Joan Jonkman. Marijn Ziero begeleidde het koor op piano.

Klik voor vergroting Halverwege het optreden nam Ap Smeenk het woord om koorlid Aaltje Harmsen in het zonnetje te zetten vanwege haar 65 jarig jubileum. Voor Aaltje Harmsen begon de zangcarrière in 1947 en wel als lid van Soli Deo Gloria in Colmschate. Zij bleef na haar huwelijk in 1954 hier lid, omdat er in Diepenveen toentertijd twee christelijke koren waren en zij geen keus kon maken.
Met de fusie van de Diepenveense koren tot het huidige koor, was de keus gemakkelijker. Het toeval wilde, dat ook dit koor Soli Deo Gloria als naam kreeg. Hier was ze een actief en behulpzaam lid, die de ruimte voor de repetities gereed maakte, koffie schonk en de zieke leden bezocht.
Aaltje is maar liefst 65 jaar lid van een zangkoor en daarvoor kreeg zij een kristallen vaas met een gravure van het logo van de zangvereniging en het aantal jaren dat ze lid is geweest.

Na het optreden verzorgde de toneelvereniging O.C.H. uit Holten het blijspel ‘Leugens hebben mooie benen’.

Naar begin

'Bewoners Eikendal compenseren'

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
15 maart 2013

De paar bewoners op Eikendal lijken zich in de herschikking die wethouder los Pierey voorstelt te kunnen vinden. Om de kavelverkoop op Eikendal uit het slop te trekken wil Pierey het gebied in tweeën knippen. In het zuidelijke deel kleinere kavels en ruimte voor twee-onder-een-kappers.
Het gebied ten noorden van het parkbos in het gebied blijft zoals het is. Door de crisis zijn er nog maar vijf villa's gebouwd.
Bewoner Stef Löhr: "Ik vind het goed dat de kavelindeling in het noorden intact blijft." De Diepenvener doelt op de hoogwaardige architectuur en ruimtelijke opzet, uitgangspunten die voor bewoners mede de keuze bepaalden voor Eikendal. "Het is jammer dat er weinig kavels verkocht zijn. Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente daar nu iets aan wil doen." Over de prijskorting van de gemeente (15 procent op kavels, kan oplopend tot 75 mille) kan Löhr niets zeggen. "Ik heb me daar niet in verdiept. Dat lijkt me sowieso iets dat je moet accepteren." Volgens Löhr is er door de gemeente goed overlegd over de aanpassingen op Eikendal.
Eén bewoner vindt - anoniem - dat de gemeente bewoners, die de hoofdprijs betaalden, moet compenseren. "Want Eikendal is na vijf jaar helaas nog niet wat het moest zijn. Zo is het erg winderig met zo weinig huizen."
Pierey overweegt een begeleidend superviserend architect bij het ontwerpproces van een villa niet meer te verplichten. Dat wakkert zorgen aan over 'de kwaliteit van de villa's'. Verder kost het bouwen dan mogelijk minder.
Opsteker is dat de gemeente is begonnen om de semi-permanente wegen bij het plukje villa's te vervangen voor definitieve bestrating. Het zuidelijke deel is nog niet verkaveld en bouwrijp gemaakt, 'Eikendal-noord' wel.

Naar begin

Hofwoningen Eikendal van baan

Harleman komt na moeizame verkoop met plan.

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Martijn Ubels|
15 maart 2013

DIEPENVEEN - De vier collectief te ontwikkelen hofwoningen op Eikendal zijn van de baan. Aannemersbedrijf Harleman heeft het initiatief genomen voor een nieuw plan voor dit deel van de nieuwbouw in Diepenveen.
Het gaat om een eigentijds, strak gebouw, in een U-vorm. De bouw omvat zes á zeven huizen met gemeenschappelijk onderhoud en groen rondom. Doelgroep van de riante, levensloopbestendige huizen zijn 'medioren' (55-plussers). 'Dichter bij elkaar wonen maar met privacy', typeert Harleman.
Gemeente en bouwer spreken nog over het plan. Er is nog geen akkoord. Het gaat met name over de prijs die de gemeente wil voor•de grond. Harleman wil de huizen zelf ontwikkelen. De aannemer bouwde een villa op Eikendal. De bewoner wees op de malaise rond de hofwoningen. Mogelijk is er een bestemmingsplanwijziging nodig: dit gezien het aantal woningen dat Harleman in het gebouw verwerkt.
E. De Jong van stichting Hofwoningen Eikendal zegt dat voor de hofwoningen geen markt blijkt."We hebben ons teruggetrokken." Estateforyou en DJT Advies vormden het stichtingsbestuur.

Naar begin

De Kracht van Salland: Inwoners en organisaties werken samen aan de toekomst van Salland

15 maart 2013

Op vrijdag 8 maart vond er een bijeenkomst plaats met ongeveer vijftig inwoners en ondernemers uit Salland. Zij brainstormden over de toekomst van Salland. Hieronder een impressie van deze inspirerende bijeenkomst.

Wie eenmaal in Salland woont, wil niet meer weg. Het is er heerlijk wonen, werken en recreëren te midden van groen, water, bos en levendige gemeenschappen. Dat is mede het resultaat van twee gebiedsprogramma’s die eind 2013 aflopen. Onder de noemer De Kracht van Salland werkt een hecht netwerk van vrijwilligers en organisaties aan nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Een bijeenkomst op 8 maart in Boerhaar leverde een scala aan projectideeën en activiteiten op. Deze moeten de ‘pareltjes’ van Salland beter vermarkten, promoten, verbinden en benutten.

Salland is een mooie groene streek met weidse uiterwaarden, weteringen en monumentale boerderijen in een prachtig coulissenlandschap. Een streek waar het heerlijk fietsen, wandelen en verblijven is. Een authentiek stukje Nederland met hechte gemeenschappen waar naoberschap nog heel gewoon is. De Sallanders zijn een trots en realistisch volkje, voorzichtig en ondernemend tegelijk. De partners en de provincie Overijssel hebben 70 miljoen euro geïnvesteerd in Salland door middels van het gebiedsprogramma Salland en het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling ‘Leader Salland’.

Tastbare resultaten
De investeringen leverden vele tastbare resultaten, zoals 8 Kulturhuzen, 90 erven voorzien van streekeigen beplanting, 18 Dorpsontwikkelingsplannen, 17 km natuurlijke oevers, 23 vispasseerbare stuwen, 6 Sallandse ommetjes, 12 nieuwe ondernemingen, 15 toeristische activiteiten en nog veel, veel meer. De enorme daadkracht is het resultaat van een krachtig netwerk dat is ontstaan tussen de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, de waterschappen Groot Salland en Rijn en IJssel, provincie, ondernemers, vrijwilligers en organisaties. Sallanders wisten elkaar te vinden en bundelden kracht, kennis en ondernemerschap.

De Kracht van Salland
Beide gebiedsprogramma’s lopen eind 2013 af. Salland wil de krachtige samenwerking en resultaatgerichtheid vasthouden en richt zich met De Kracht van Salland op de volgende fase. De vorige programma’s investeerden vooral in landschapselementen, routes, waterberging, landbouwontwikkelingsgebieden en voorzieningen in de dorpen. De Kracht van Salland moet deze ‘parels’ beter met elkaar verbinden, promoten, vermarkten en benutten. Zo zet De Kracht van Salland het gebied goed op de kaart en worden landschap, economie en samenleving versterkt. Ondernemerschap, bundeling van kracht en kennis, burgerkracht, en duurzaamheid vormen de rode draad in De Kracht van Salland.

Sallanders denken en doen mee
Inwoners leveren volop ideeën aan voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied. In december en januari zijn er circa vijftig interviews gehouden met allerlei Sallanders. Zij gaven vooral aan dat Salland mooi is en dat de inwoners zich verbonden voelen met elkaar. Sallanders zijn ook initiatiefrijk en vragen om een nieuwe relatie tussen overheid en burgers. Uit deze interviews zijn zes thema’s gedestilleerd: Sallands landschap en landbouw, bereikbaarheid en verbinding, lokale kracht, relatie overheid – burger, Sallandse economie, veranderende gemeenschappen.

Sallanders bouwen aan Salland
Met deze thema’s gingen zo’n zeventig Sallanders begin februari aan de slag. In brainstormsessies probeerden zij tot de kern van deze thema’s te komen: waar liggen verbeterpunten en kansen. Dit leverde veel sprankelende ideeën op, die zij op vrijdag 8 maart in Zaal Logtenberg in Boerhaar concreet uitwerkten tot prototypes. In werkateliers knutselden zij aan ideeën zoals de teelt van cranberry’s in waterbergingsgebieden van het waterschap en het gebruik van Layar voor Sallandse dorpen. Martin Dijkman van het Toeristisch Platform Luttenberg: “Het Platform wil Luttenberg beter op de toeristische kaart zetten door overnachtingsmogelijkheden, bezienswaardigheden en aanbiedingen met behulp van Layar (app voor smartphone) als parels aan een snoer te rijgen. De app bevat verschillende lagen die de omgeving tot leven brengen. Maar toeristen komen niet alleen voor Luttenberg naar Salland. Daarom probeer ik Sallanders uit andere dorpen ook te interesseren voor dit idee.”

Streekproducten
Ook waren er bijvoorbeeld plannen op het gebied van zorg, het besturen van vrijwilligersorganisaties, streektaal en streekproducten. Thea Huisman van Salland Marketing: “Producenten van streekproducten hebben onvoldoende contact met mogelijke afnemers zoals restaurants. Wij willen producent en afnemers verbinden, zodat je eisen kunt uitwisselen. We denken ook aan een Salland label op de producten. Zo kunnen we de regio nog meer op de kaart zetten.” De oogst aan ideeën en activiteiten wordt door het hechte netwerk van Sallanders en organisaties opgepakt en kan de basis zijn voor het nieuwe gebiedsprogramma De Kracht van Salland 2014-2020. De dag werd ingeleid en afgesloten door een Zuidelijke verrassing: poppenspeler Armand Schreurs die een aantal ideeën en uitspraken op komische wijze vorm gaf.

Aanhaken?
De Kracht van Salland zit vooral in de Sallanders. Samen werken we aan een mooier en beter Salland. Samen zetten we Salland steviger op de kaart. Sallanders die goede ideeën hebben of een projectidee met anderen willen oppakken, zijn van harte welkom. Meer informatie is te vinden op krachtvansalland.nlof via Mireille Groot Koerkamp: [email protected]

Naar begin

Jubilarissen Schietvereniging De Vijf Rozen

Door Harry Mulder
15 maart 2013

Tijdens de ledenvergadering van schietvereniging De Vijf Rozen werden dit jaar maar liefst vier leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. Ook de clubkampioenen in de verschillende klassen werden bekend gemaakt en konden de wisselbeker mee naar huis nemen.

Klik voor vergroting

Jan Braakhekke (voorzitter) en Willem Daggert zijn maar liefst 40 jaar lid van deze vereniging, zij ontvingen hiervoor een prachtige herinnering en natuurlijk de bloemen.
Twee leden vierden het Zilveren jubileum (25 jaar) dit waren Jo Braakhekke en Henk Timmer, hiervoor ontvingen zij een zilveren bord met daarop resp. een pistoolschutter en een geweerschutter.

Het bestuur van de Schietvereniging die dit jaar 55 jaar bestaat, gerekend vanaf de heroprichting in 1958 deelde tijdens de vergadering ook de wisselbekers uit aan de clubkampioenen. Dat zijn de leden die in hun klasse het hoogste gemiddelde hebben geschoten.

Clubkampioenen klein kaliber geweer (6mm)
Klasse A Gert Hulleman 56.50
Klasse B Albert Tiebot 54.73
Klasse C Sebastiaan Bloemen 51.46

Clubkampioenen klein kaliber pistool (6mm)
Klasse A Peter Hulleman 40.92
Klasse B Ronald Franken 37.38

Clubkampioen bij de junioren die met luchtgeweer schieten is Martijn Smeenk met 46.08

Na afloop van de vergadering werd in het clubhuis aan de Olsterweg nog gezellig nagepraat onder het genot van een alcoholische versnapering.

Naar begin

Dorpsarchief Diepenveen 15 jaar

Door Harry Mulder
4 maart 2015

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving werd opgericht.
Het ontstaan van de vereniging komt voort uit het verschijnen van het boek “In de schaduw van de stad”, de geschiedenis van de gemeente Diepenveen. Dit boek dat in 1998 verscheen is geschreven door Jan ten Hove (deel 1) en Wim Coster (deel 2) en werd destijds aangeboden aan de inwoners van de gemeente Diepenveen. Door de gemeentelijke herindeling werd de gemeente Diepenveen op 1 januari 1999 toegevoegd aan de gemeente Deventer.

Voor de gemeenteraad van Diepenveen een reden om voornoemde boeken te laten schrijven. Aan dit boek werkte een groep vrijwilligers mee uit de gemeente Diepenveen. Uit ons dorp waren dat Wim Roetert, Wim Janssen, de hr. Dogterom, Lamberthe de Jong en Harry Mulder.

Tijdens het verzamelen van oude foto’s en het bespreken van documentatie bleek dat ons dorp nog geen historische vereniging kende. Men hoopte dat na de gemeentelijke herindeling de identiteit van Diepenveen niet verloren zou gaan. Bovendien was er bij de inwoners nog veel bekend over het verleden, daarom namen Wim Roetert en Lamberthe de Jong het initiatief tot het oprichten van de vereniging. Een groep van 13 mensen begon met het opzetten van de structuur. Aanvankelijk werden de vergaderingen gehouden in de Roetershof, eigenaar Bert Roetert maakte ook deel uit van de zogenaamde beginnersgroep. Tegenwoordig vergadert het bestuur in de Hof van Salland.

Doelstelling van de vereniging is: 1. De geschiedenis van dit gebied onderzoeken 2. Materiaal dat betrekking heeft op die geschiedenis verzamelen, ordenen en toegankelijk maken 3. Zaken met cultureel-historische waarde helpen in stand te houden.

Momenteel telt de vereniging meer dan 400 leden waarvan een deel actief lid is. Deze actieve leden geven onder andere vorm aan de verschillende werkgroepen. Zo heeft de vereniging een PR-groep, een Foto-archiefgroep, een Knipselgroep en een Textielgroep. Ook een Verzamelgroep en een Foto-onderzoekgroep ontbreken niet. En niet te vergeten de mensen van de Interviewgroep, zij hebben in de afgelopen 15 jaar van heel wat mensen hun wetenswaardigheden op papier gezet. Dit heeft onder andere geresulteerd in twee prachtige publicaties waarin oudere mensen een boekje open deden over hun herinneringen en zo een deel van de geschiedenis van deze omgeving aan de vereniging toevertrouwde.

Boeken over de Diepenveense Tabakcentrale (DTC) de kokosfabriek, de Kloosterboerderijen, de zusters van het Vrouwenklooster en de Diepenveense slagers waren zeer gewild, en niet in de laatste plaats het Bakkersboek dat in 2011 verscheen. Als warme broodjes gingen ze over de toonbank. Daarnaast zijn nog een tal van publicaties uitgegeven.

Klik voor vergroting In het kader van dit jubileum is de vitrine van de vereniging gevuld met alle publicaties die in de afgelopen 15 jaar verschenen zijn, gelardeerd met mooie foto’s. De vitrine staat in de bibliotheek aan de Burgemeester Crommelinlaan en wordt onderhouden door leden van de Foto-archiefgroep, zij zijn iedere dinsdagmiddag aanwezig om oude- en nieuwe foto’s te verwerken in het foto-archief. Dus, als u nog oude foto’s heeft van Diepenveen en omgeving kom gerust eens naar de bibliotheek, de foto-archiefgroep kan er dan een scan van maken zodat u uw kostbare foto’s gelijk weer mee terug kan nemen.
U kunt dan tevens de vitrine bewonderen, ook een andere vitrine met daarin verzameld materiaal van de Textielgroep is te zien.
Voor meer informatie over de vereniging en de geschiedenis van deze streek is te vinden op www.historischeverenigingdiepenveen.nl

Naar begin

Rustpunten Salland promoten streektaal

“Eh! Eh! Lej holdt oew babbelegoeskes veur oe, denk t’r an!“

4 maart 2013

De rustpunten in Salland starten dit jaar met een nieuw project. Het project “kunst bij rustpunten” is afgerond en de komende jaren staat het thema van de streektaal centraal. Alle ruim 50 rustpunten kunnen meedoen door op elk rustpunt een spandoek te hangen met een aansprekende tekst. Uit het boekje “Het Beste van Broos” kunnen rustpunthouders een tekst kiezen die hen aanspreekt. Alle rustpunthouders ontvangen het boekje, uitgegeven door de IJsselacademie. Het boekje bevat een bloemlezing van de beste Sallandse verhalen.

Broos Seemann is in Deventer geboren, was onderwijzer en had een grote liefde voor het platteland. Hij woonde dan ook lang in de schaduw van de Lemeler Berg. Velen zullen Broos kennen door zijn wekelijkse stukjes “Broenvenne” in het Sallands Dagblad. Ook in het Deventer Dagblad haalde hij herinneringen op aan zijn geboortestad. Broos Seemann overleed in 1998, 64 jaar oud.

Op 18 maart komen de rustpunten bijeen op de Flierweide in Bathmen voor de start van het nieuwe seizoen. Philomene Bloemhoff van de IJsselacademie zal een kort verhaal houden over Broos Seemann en ook de weduwe van Broos zal aanwezig zijn en verleent alle medewerking aan dit project. Een van de mooiste verhalen van Broos zal worden voorgedragen door de bekende liedjeszanger en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink, die ook zal optreden.
Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Recreatie Deventer Buiten, waar de Sallandse rustpunten onder vallen.

Naar begin

‘Ik durf het maar te vragen’

Het Oranje comité is op zoek naar een eenvoudig en gebruiksvriendelijk administratie systeem waar de volgende zaken uitgevoerd worden:
- de leden/donateurs administratie
- de Financiele mutaties (het liefst gekoppeld aan het banksysteem oa automatische incasso)
- Financiele verslaglegging

Heeft iemand tips en/of ervaring met een (wellicht open source ) oplossing.

Voor reacties: [email protected]

Alvast enorm bedankt namens het Oranje Comité Diepeenveen, Gerbrand Oonk

Wilgen weer geknot

Door Harry Mulder
4 maart 2013

In de afgelopen weken zijn medewerkers van het Deventer Groenbedrijf weer druk bezig geweest om snoeiwerkzaamheden te verrichten in ons dorp. Aan de Swedera van Runenweg zijn de wilgen weer geknot wat gelijk een ander aanzien geeft.

Het knotten van de wilgen gebeurt ongeveer één keer in de vier jaar. Het onderhoud aan het groen langs de Molenkolk vergde wat meer tijd. In de loop der jaren waren er Elzenbomen gegroeid langs het water. Deze Elzen, ook wel Zwarte- of gewone Elzen genoemd zijn in tegenstelling tot de wilgen niet geplant maar op natuurlijke wijze ontstaan. Elzenbomen houden van moerassige grond en gedijen dus prima langs de waterkant. Op den duur worden deze bomen zo groot dat er als het ware een ‘muur van groen’ ontstaat, voor sportvissers wordt het dan lastiger om een goed ‘stekkie’ te vinden. Op voordracht van de Diepenveense hengelsportvereniging (DHV) en in goed overleg met de gemeente is daarom besloten om deze bomen, ook wel opschot genoemd te laten verwijderen. De wilgen aan de Molenkolk blijven uiteraard behouden en zijn alleen geknot. Vanaf het wandelpad heeft men nu vrij zicht op de kolk met de dorpskerk als decor.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Uitvoering Soli Deo Gloria

4 maart 2013

Zaterdag 16 maart 2013 houdt de zangvereniging Soli Deo Gloria haar jaarlijkse uitvoering in het Hof van Salland, Dorpsstraat 30 in Diepenveen. De aanvang is 19.30 uur.

Voor de pauze brengen de leden liederen ten gehore van Tom Parker, John Denver, Oscar Hammerstein e.a. Dit alles onder leiding van dirigent Joan Jonkman met aan de piano de heer Marijn Siero.

Na de pauze presenteert toneelvereniging O.C.H. Holten een blijspel genaamd: ‘Leugens hebben mooie benen’.

Ook is er weer een verloting met mooie prijzen.
Al met al belooft het een prachtige avond te worden, waarbij Soli Deo Gloria hoopt u te mogen begroeten. U bent van harte welkom.

Ook is de vereniging op zoek naar leden en donateurs. Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met de voorzitter, de heer A. Smeenk, via e-mail [email protected], secretaris mw. G.B. Elsman-Beeftink, via e-mail [email protected] of telefonisch via de penningmeester, dhr. J. Nieuwenhuis 0570 59 13 88. U doet er de vereniging een groot plezier mee!

Naar begin

Jubilerende muziekvereniging Sempre Crescendo bakt oliebollen in Diepenveen

4 maart 2013

Op zaterdag 9 maart bakken leden van muziekvereniging Sempre Crescendo in Diepenveen traditiegetrouw heerlijke verse oliebollen. De warme bollen worden vanaf 10.00 uur huis-aan-huis in het dorp verkocht. Ook staat er weer een oliebollenkraam voor de supermarkt aan de Dorpsstraat in Diepenveen.
De oliebollenactie van Sempre Crescendo bestaat al vele tientallen jaren. Twee keer per jaar zetten de leden zich in voor het bakken en verkopen van oliebollen.
Overigens viert de muziekvereniging van Diepenveen dit jaar haar 90 jarig jubileum!

Naar begin

Programma School van Frieswijk 9 en 10 maart

Bernard Brogue – Singer-songwriter
Zaterdag 9 maart 2013 | 20.30 uur

Singer-songwriter Bernard Brogue klinkt ‘zo Brits als een Bobby' (Music Maker, 1999) en herinnert aan grootheden zoals John Martyn, Nick Drake en Luka Bloom. Een eclecticus bij wie naast folk ook pop en jazzinvloeden hoorbaar zijn.
Bernard toert al jaren door Europa. In 1996 wordt zijn song Down River als tweede beste song van de gerenommeerde singer-songwriterwedstrijd van het Edinburgh International Festival gekozen. Down River verschijnt later op zijn debuutalbum Birdwatching (1999). Ook in Londen wordt hij vervolgens warm onthaald in de legendarische folkclubs in Soho, Londen (Bunjies, The 12 Bar). Sinds 2001 speelt hij samen met vaste begeleiders Tom Janssen (fretless bass en keyboards) en Vincent Gal (slagwerk), waar hij ook het album Escape the day (2006) mee heeft opgenomen. Ook verzorgt Kaz Lux (ex-Brainbox) gastvocalen op een van de songs van dit album.
Begin december 2006 is de single Not before Christmas voor het eerst verschenen. ‘Ga niet weg net voor de kerst’, is het thema van deze mooie melancholieke tegenhanger van de bekende jubelende kersthits die door diverse regionale omroepen en de Wereldomroep rond de kerstdagen gedraaid is.
Intussen doet Bernard, zowel solo als met band, optredens in het hele land en is Schotland zijn tweede thuis. In 2012 stond hij opnieuw op het podium van het Edinburgh International Festival. Momenteel is hij ver gevorderd met de opnames van zijn volgende album. Maar voordat het zover is, live bij de School van Frieswijk te bewonderen op zaterdagavond 9 maart!

Zaterdag 9 maart 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar | Aanvang 20.30 uur | Entree € 10,00 | Elke tweede kaart slechts € 5,-!

Lenny Kuhr solo – Liefdeslied
Zondag 10 maart 2013 | 20.30 uur

Het allereerste optreden van 2012 in de School van Frieswijk was dat van Lenny Kuhr. Een Nederlandse singer-songwriter die geen introductie meer nodig heeft. Ook dit jaar zal zij alle aspecten van de liefde bezingen door op zondagmiddag 10 maart diverse nummers van haar album Liefdeslied ten gehore te brengen.

‘Vaak weten we met onze liefde voor een ander geen raad. We weten niet hoe we het moeten zeggen of uitdrukken en dan is het fijn om een vorm te hebben waarin je dat wel kunt. Een lied, een liefdeslied. Over verliefde liefde, liefde die euforisch maakt, of die juist pijn doet door het missen, liefde die beknelt en boos maakt, liefde die vertedert, liefde die bevrijdt, liefde die alles overstijgt en die vleugels geeft.’ – Lenny Kuhr

Dit optreden was vorig jaar binnen korte tijd uitverkocht. Wij raden u dan ook aan om uw kaarten tijdig te reserveren.

Zondag 10 maart 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar | Aanvang 12.00 uur | Entree € 15,00 | Elke tweede kaart slechts € 10,00!

Saskia Obdeijn - expositie
9 maart t/m 5 april | gratis

Saskia Obdeijn (1981, Lettele) heeft in 2007 de kunstacademie in Zwolle afgerond als illustrator. Naast vrij werk, waar zij regelmatig mee exposeert, schildert zij ook in opdracht. Daarnaast geeft zij cursussen en workshops aan volwassenen en kinderen.
De mens staat vaak centraal in haar werk, soms vanuit een psychologische benadering, soms de pure lijfelijkheid.
‘ Bij het portret zoek ik naar specifieke kenmerken maar daarnaast neem ik de vrijheid om in kleur en ruimte te experimenteren. Een beetje groen, blauw of geel dat ineens opduikt in het gezicht dat vind ik fascinerend. Soms laat ik onderhuidse emoties doorschemeren of ik kies een houding of kleur die gemoedstoestand verraadt. Met mijn achtergrond als leerkracht in het basisonderwijs is de wereld van het kind ook een van mijn thema’s. Hoe het kind al spelend opgaat in zijn omgeving of handeling, dat probeer ik vast te leggen.’
Onlangs is een schilderij van Saskia Obdeijn uitgekozen voor de tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' in paleis Het Loo in Apeldoorn. Uit 2000 inzendingen werden 65 werken geselecteerd voor de tentoonstelling ter ere van Beatrix' 75ste verjaardag.
Komende maand hangen haar werken in de School van Frieswijk. Op afspraak gratis te bewonderen.
9 maart t/m 5 april 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar

Reserveringen [email protected] of 0570 530115 | www.schoolvanfrieswijk.nl

Naar begin

IJsbaan of Zwembad

Door Harry Mulder
27 februari 2013

Klik voor vergroting Krijgen we in Diepenveen een nieuwe ijbaan of zwembad "Het Eikendal" ???
Nee, door werkzaamheden elders moet overtollig water afgevoerd worden. Dit gebeurt door middel van een buizenstelsel dat het water over de Schuurmansweg heen het Eikendal in laat lopen. De sloot aan de Molenweg kon al het water niet verwerken waardoor het water het land overstroomde.
Klik voor vergroting

Naar begin

Braderie Diepenveen gaat gewoon door

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
22 februari 2013

DIEPENVEEN - De grootschalige werkzaamheden aan de Dorpsstraat in Diepenveen dit voorjaar zijn geen belemmering voor de Oranjebraderie. Organisatie en gemeente zijn overeengekomen dat, wat er ook gebeurt, de weg dicht ligt op 30 april en losse materialen zijn verwijderd, zodat het Diepenveense Oranjespektakel gewoon door kan gaan.
Vermoedelijk begint de grondige herinrichting van de Dorpsstraat begin maart. "We hebben een goed gesprek met de gemeente gehad", zegt Fons Sijm, de nieuwe voorzitter van de braderiecommissie. "Toegezegd is dat de weg op de dertigste dicht ligt. De herinrichting van de weg zal dan zeker niet klaar zijn, maar de straat zal niet open liggen. Het komt er op neer dat een deel van de Dorpsstraat al vernieuwd zal zijn en een ander deel nog onder handen genomen moet worden." De weg wordt in meerdere fases aangepakt. "De braderie valt precies tussen twee fases in. We zijn heel tevreden met de medewerking van de gemeente en de aannemer."
De herinrichting had eigenlijk al eind 2012 klaar moeten zijn. Voorbereidende werkzaamheden - kabels
en leidingen verleggen – bleken complexer te zijn dan gedacht en zijn nog bezig. Dit jaar.zorgde de vorst voor vertraging.

Naar begin

Blues en So in Hof van Salland

23 februari 2013

Klik voor vergroting

Op zaterdagavond 9 maart speelt de band Blues en So in het Hof van Salland te Diepenveen. Aanvang 21.00 uur, toegang gratis.

Het repertoire van de band beslaat nummers van o.a. Stevie Ray Vaughn, Jonny Lang, Lenny Kravitz, Muddy Waters en Eric Clapton. De band is aangesloten bij de Stichting Sixties Alive in Deventer. Blues en So kon je ook horen op de Bluesnight festivals in Deventer, met Koninginnedag in Diepenveen en Woodstock Alive in Bathmen.

Blues en So bestaat uit Gert Krommendijk (zang, basgitaar), Edwin Nagtzaam (zang, gitaar), Bennie Schill (zang, gitaar) en Rob van der Werf (drums). De vier bandleden speelden eerder in diverse bands en komen uit Deventer, Diepenveen en Olst. De naam van de band zegt het al: naast blues worden uitstapjes gemaakt naar andersoortige nummers. Zie ook: www.blues-en-so.nl

Naar begin

Wijkwinkel

23 februari 2013

De Wijkwinkel, één punt voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg.
U kunt in de Wijkwinkel bijvoorbeeld informatie krijgen over de aanvraag van een scootmobiel, hulp in de huishouding of een gehandicaptenparkeerkaart. Maar ook over thuiszorg, het verpleeghuis of het snoeien van gemeentegroen en vuil op straat. De Bibliotheek-/WW-medewerkers helpen u graag verder.

Ook in úw buurt is een Wijkwinkel.
Wijkwinkels treft u aan in de Bibliotheken Centrum, Colmschate, Keizerslanden en Rivierenwijk. Maar ook Schalkhaar, Okkenbroek, Lettele en Bathmen kennen al een Wijkwinkel. In Diepenveen vindt u de Wijkwinkel in de Bibliotheek aan Burgemeester Crommelinlaan 1.
De service varieert per Wijkwinkel. U kunt er altijd terecht voor folders en digitale informatie van organisaties die diensten bieden op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Hebt u thuis een computer met internet en Skype, dan kunt u via het ‘Teleloket’ uw vraag stellen op de website van de Wijkwinkel www.wijkwinkeldeventer.nl.

Digitale Wijkwinkel
www.wijkwinkeldeventer.nl is een uitgebreide digitale informatiebron, die antwoord geeft op uw vragen. Naast tekstinformatie kunt u ook beeld- en geluidsopnames raadplegen. Bovendien staan de spreekuren van aangesloten organisaties per Wijkwinkel vermeld.
In het onderdeel Sociale Kaart www.lokaalloket.nl/deventer staat belangrijke informatie van organisaties die in Deventer en omgeving diensten aanbieden op het gebied van met wonen, welzijn en zorg. Zoekt u bijvoorbeeld een podotherapeut of verzorgingshuis in de buurt of wilt u meer weten over kinderopvang of warme maaltijden aan huis? De sociale kaart biedt uitkomst.
Voor vragen waarop u het antwoord niet kon vinden, stuurt u een bericht naar: [email protected]

Activiteiten
De Wijkwinkel organiseert, in samenwerking met partnerorganisaties, regelmatig informatieve thema-avonden over onderwerpen die te maken hebben met wonen, welzijn en zorg. Bijvoorbeeld over thema’s zoals geestelijke gezondheid, opvoeding, dementie, erfrecht, enzovoorts.
De aankondigingen van deze thema-avonden hangen altijd ruim van te voren op het publicatiebord in de Bibliotheek/Wijkwinkel, maar zijn ook te vinden in onze activiteitenagenda linksonder op onze homepage van www.wijkwinkeldeventer.nl
In de Wijkwinkel Diepenveen kunt u altijd terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheek. De Bibliotheekmedewerkers beantwoorden ook Wijkwinkelvragen.

Naar begin

Portretschilderen bij ExactElke

23 februari 2013

Zaterdag 2 maart is er een workshop portretschilderen bij ExactElke (locatie Diepenveen).
In 4 uur tijd maak je een uniek schilderij in pop-art stijl of 2-kleurig.

Kosten: popart € 45,-; 2-kleuren € 40,- (inclusief 1 consumptie en lekkers)

Aanmelden kan tot 22 februari.
Mail naar: [email protected]
(Meer info op website www.exactelke.com of facebookpagina)

Klik voor vergroting

Naar begin

Excursie Ossewaard

23 februari 2013

Kan jij nog stilte horen? Loop je hoofd leeg en je hart vol.

Onder dit thema organiseert “Landbeleven” op vrijdag 8 maart een excursie in de Ossenwaard bij Deventer.
Gedurende een 3,5 tot 4 uur durende belevingstocht wordt actief aandacht besteed aan de zintuigen horen, ruiken, voelen, zien en proeven.
Het doel van de excursie is om ons meer bewust te zijn van onze zintuigen en om deze bewuster te gebruiken in het ervaren en begrijpen van onze omgeving.

Wij zijn altijd druk, ook als we niet druk zijn.
We werken de hele week en als we niet werken moeten we van alles regelen en organiseren. En als we niet bezig zijn denken we er over na. Klusjes in huis, een etentje voor vrienden, administratie, familiebezoek, boodschappen, huishouden, sporten etcetera, etcetera.
En soms lopen we er even uit, in het weekend of op een zomeravond, samen, of in een groep. Ter ontspanning, zeggen we...... maar ondertussen praten we de hele wandeling over het werk, over vrienden, over klusjes, over het sporten.....We praten of denken de hele rode route van 10 kilometer vol, komen thuis en.....weten eigenlijk niet waar we geweest zijn, wat we wel en niet gezien hebben, wat we niet gehoord hebben, niet gevoeld hebben, niet beleefd hebben.

Want we zijn druk geweest!

Hoe laat je echt los als je buiten bent?....besef je nog waar je bent, waar je vandaan komt, wie je bent en waar je je goed bij voelt?
Leer (weer) om te kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven, je intuïtie te gebruiken en kom weer echt tot rust.....loop je hoofd leeg en struin je hart vol!

Deze excursie gaat op de eerste plaats over (be)leven en je (weer) bewust worden van je omgeving.Met eenvoudige individuele en gezamenlijke activiteiten en uitwisseling van onze ervaringen leren we weer contact met onze omgeving te maken door te luisteren, voelen, ruiken, horen en te proeven.

Aanvang 10:00 uur
Kosten per persoon: € 10,00
Maximaal 15 personen
Exacte verzamelplaats na aanmelding
Aanmelding: [email protected]
Aanvullende info: www.landbeleven.nl

Andere data:
30 maart Landgoed Oostermaet Lettele-Bathmen 10:00 uur
31 maart Ossewaard Deventer 17:00 uur
19 april Landgoed Oostermaet Lettele-Bathmen 10:00 uur

Naar begin

Groene vrijwilligersdag zaterdag 23 maart

16 februari 2013

Jaarlijks vindt de landelijke Natuurwerkdag plaats op de 1e zaterdag in november. Altijd een groot succes, zowel qua aantal deelnemers als wat betreft het enthousiasme van deze vele vrijwilligers, jong en oud. Gezien dit succes organiseert IJssellandschap een extra natuurwerkdag op zaterdag 23 maart bij Landgoed de Haere te Olst. Men gaat lekker een ochtend aan de slag op het landgoed en is gelijk in de gelegenheid om kennis te maken met IJssellandschap en haar groene vrijwilligers(werk). Aanmelden kan via [email protected]. Koffie/thee en nazit met soep en broodje wordt u aangeboden.

IJssellandschap is ontstaan uit haar rechtsvoorganger 'de Verenigde Gestichten' beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Door de eeuwen heen zijn we met zorg en respect omgegaan met het land, de natuur, de mensen die er wonen en de mensen die er willen recreëren. Volgens goed rentmeesterschap hebben we de bezittingen in de loop der tijd laten groeien en ontwikkeld ten behoeve van de inwoners van stad én land.

Het vrijwilligerswerk is een goede manier om mensen meer bij hun naaste omgeving te kunnen betrekken en tegelijkertijd die omgeving nog beter te onderhouden en te laten zien. Het onderhoudswerk speelt zich altijd af op en rondom de landgoederen van IJssellandschap in de gemeente Deventer of Olst (Haere), en bestaat uit handwerk dat met de handzaag of knipschaar gedaan kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van overheersende en ongewenste soorten op plekken waar jong bos opgroeit, het knotten van wilgen en het aanleggen van takkenwallen waar vogels en andere bosdieren hun toevlucht kunnen vinden.
Op dit moment zijn er twee groepen vrijwilligers. Een wekelijkse groep op dinsdagmorgen en een maandelijkse groep op zaterdagmorgen. Deze laatste groep houdt zich voornamelijk op rondom landgoed Nieuw Rande in Diepenveen. De dinsdaggroep wisselt van locatie. Voor beide groepen geldt dat aanvulling van harte welkom is.

GROENE VRIJWILLIGERSDAG IJSSELLANDSCHAP
Zaterdag 23 maart 2013
Start: 09.30 uur
Einde: ca. 12.30 uur
Landgoed de Haere te Olst, Haereweg 4
Aanmelden graag via: [email protected]
Meer informatie via Jet Nieboer of Gerben Visser: 0570 63 59 55

Weerbestendige kleding en goed schoeisel is geen overbodige luxe! Uiteraard zijn handschoenen en gereedschap voor u aanwezig. Ook wordt er voor koffie/thee en een broodje gezorgd.

Naar begin

Welkom in Salland bij Huis Nieuw Rande en de Haere

16 februari 2013

IJssellandschap gunt de exploitatie van Huis Nieuw Rande (Diepenveen) en de Haere (Olst) aan Bibi Kleine Schaars - Kok, André Kleine Schaars en kok Jan Dirk Bonsink. Geen onbekende namen in de regio, namelijk de exploitanten van NUNU in Schalkhaar. Zij deden mee aan de aanbestedingsprocedure die was uitgeschreven door IJssellandschap als eigenaar van de beide landgoederen. Jaap Starkenburg, directeur IJssellandschap is blij met de uitkomst: “Het gemotiveerde drietal Kleine Schaars, Kok en Bonsink heeft een fris en eigentijds concept bedacht voor beide huizen met als basis de toegankelijkheid voor een breed publiek en een ruime openstelling van 6 dagen per week”.

Ieder huis krijgt zijn eigen karakter en invulling. Huis Nieuw Rande zal als café, restaurant en hotel worden ingericht en is tevens geschikt voor groepen met diverse doeleinden. De Haere wordt een cultureel centrum; een OPEN inloopcentrum waar je veel informatie kunt inwinnen over o.a. de omgeving en De Haere. Met activiteiten, een programmering voor kleine optredens en kunsttentoonstellingen. Ook is het huis beschikbaar voor yoga, meditatie, klankconcerten… en natuurlijk voor een lekker kopje koffie met appeltaart.

Starkenburg: “voor ons als IJssellandschap is het belangrijk dat beide huizen zich ontwikkelen als centra voor de streek en dat ze als cultuurhistorisch erfgoed te bezoeken zijn. Tevens kunnen de huizen door de horecabestemming ook een snijpunt vormen voor de producten van boeren uit de streek, waaronder ook pachters van IJssellandschap. De combinatie van Huis Nieuw Rande met de nieuw dit jaar te openen Natuurderij KeizersRande, initiatief van de stichting, is ook een prachtige gelegenheid. Sallandse samenwerking staat voorop “.

De nieuwe exploitanten ervaren het als een geweldige kans om de beide huizen in een nieuwe sfeer in te zetten als open cultuurhistorisch centra te midden van de mooie landgoederen. Bibi Kleine Schaars: “Het is voor ons een geweldige uitdaging om deze prachtige landhuizen nieuw LEVEN in te blazen…want hoeveel Sallanders zijn er überhaupt in deze huizen binnen geweest? We kwamen er afgelopen tijd achter dat veel lokale mensen deze buitenplaatsen niet echt kennen. Voor ons nog meer uitdaging om hier wat aan te doen: deuren open, drempel eruit! Een toegankelijk bedrijf maken. André Kleine Schaars vult aan: “Wij voelen ons hiertoe geroepen. Als drietal zien wij in onszelf de Gouden driehoek. We kennen Jan Dirk (de 3e schakel) nu 4 jaar , waarin hij als zzp-er de keuken bij NUNU heeft opgezet. Wij vullen elkaar perfect aan en bundelen onze krachten, waaruit met NUNU, Nieuw Rande en de Haere een nieuwe gastvrije gouden driehoek op de Sallandse kaart verschijnt waar iedereen van harte welkom is.

Naar begin

Plechtige Professie in Abdij Sion

Tekst en foto’s Harry Mulder

In de kerk van Abdij Sion onderging broeder Paulus de monastieke professie en monnikswijding.
Broeder Paulus, geboren in Maastricht als Ad van Bavel kwam 12 jaar geleden naar Diepenveen om hier in de Orde van de Cisterciënzers als monnik te leven. Na het noviciaat (= proeftijd voor kloosterlingen) deed broeder Paulus 3 jaar geleden de zogenaamde kleine professie (tijdelijke Gelofte) en nu dus de plechtige professie.
Broeder Paulus van Bavel legde zijn plechtige professie af tijdens de eucharistie, voorgegaan door Celebrant broeder Alberic, abt van Abdij Sion en Diaken broeder Guerric uit Westmalle, Belgie.
Na de ondervraging en bevestiging van de keuze tot professie, het ondertekenen van de oorkonde op het altaar en de monnikswijding werd broeder Paulus bekleed met de kovel. Tot het moment van plechtige professie draagt een monnik een mantel, dus met een split. De split symboliseert “je kunt er nog uit”. De kovel omhult je helemaal, symbolisch voor “je omkleed je met Christus, toewijding aan God”, aldus broeder Paulus.

Tekst van de Oorkonde
“Ik, broeder Paulus, beloof stabiliteit, monastieke levensgedrag en gehoorzaamheid tot de dood volgens de Regel van Sint Benedictus, abt, voor God en al zijn heiligen, in dit klooster Abdij Sion te Diepenveen, van de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie, opgericht ter ere van de heilige Moeder van God, Maria, altijd Maagd, in aanwezigheid van Dom Alberic Bruschke, abt van dit klooster”.

Na afloop van de eucharistie werden alle aanwezigen in de Abdijkerk in de gelegenheid gesteld om broeder Paulus te feliciteren met zijn plechtige professie.

Klik hier voor foto's van deze professie. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Ouder worden in de 21e eeuw, vloek of zegen?

1 februari 2013

Op donderdag 14 februari geeft prof. Frits de Lange, hoogleraar Ethiek aan de Theologische universiteit te Kampen, een lezing met als thema "Ouder worden in de 21e eeuw, vloek of zegen" in de Dorpskerk te Diepenveen aanvang 20.00 uur. De kerk is open om 19.30 uur. De avond is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De avond wordt georganiseerd door de Regionale commissie Vorming en Toerusting Protestandse kerken Deventer e.o.

Ouderen van nu worden anders oud dan die van vroeger. Zij zijn als babyboomers geboren na de oorlog. Ze zijn vaak gezonder en vitaler, beter opgeleid, ondernemender en mondiger dan hun ouders of grootouders. Voor deze Nieuwe Oudere is het belangrijk om ook in de kwetsbare, hoge ouderdom de regie over het eigen leven te houden. Zelfredzaamheid wordt van groot belang. En als dat niet meer lukt: de thuiszorg.
Het lijkt er wel op alsof je het zelf helemaal moet maken, je oude dag. Gezond en fit blijven, zo lang mogelijk natuurlijk. Maar kan dat? Als je maar oud genoeg wordt, word je vanzelf afhankelijk van de zorg van anderen. Ouder worden betekent hoe dan ook verlies aan gezondheid, mobiliteit en mogelijkheden. Hoogbejaarde ouderen worden kwetsbaar en verliezen soms al hun zelfredzaamheid. Is dan het leven nog de moeite waard, of is het dan ‘voltooid’ en kan het maar beter eindigen?
De zin van de ouderdom als levensfase met een eigen betekenis lijkt in onze cultuur ver te zoeken. Willen we toe naar een waardige ouderdom in een vergrijsde samenleving, dan zullen we de angst en de afkeer van de ouderdom moeten erkennen en overwinnen. Om op zoek te gaan naar nieuwe aantrekkelijke beelden voor die fase van ons leven. Heeft de christelijke traditie die misschien ook te bieden?

Frits de Lange

Naar begin

Judolessen in Diepenveen

28 januari 2013

Vanaf zaterdag 2 februari start de Budo Vereniging Deventer met judolessen in Diepenveen in het Hof van Salland. Onder leiding van een gediplomeerde judoleraar kunnen meisjes en jongens op de zaterdagmorgen judolessen volgen.
De lestijd voor 6 tot 9 jarigen is van 9.30 tot 10.30 uur en voor 10 en 10+ jarigen van 10.30 tot 11.30 uur.
Wanneer u wilt deelnemen aan bovenstaande of meer informatie wilt, neem dan contact op met Budo Vereniging Deventer via [email protected] of kom kijken in Diepenveen in het Hof van Salland.

Naar begin

DSC Midwinterloop

20 januari 2013

Dit jaar deed het weer de 36e DSC Midwinterloop weer eens eer aan. Met een temperatuur van -5 en een stevige oostenwind voelde het aan als -10 of zelfs lager. Dit was ongetwijfeld een van de redenen dat het animo bij de Kidsrun wat minder was. De tientallen kinderen gingen om 11.00 uur in vijf groepen van start met afstanden van 300, 600 en 1200 m. Bij de finish liet menig kind – soms huilend van de kou - zich in de armen van meestal moeders vallen. Voor alle dappere deelnemertjes was er een medaille en voor de snelste kids een roos.
Om 13.00 uur ging de midwinterloop voor de ouderen van start in de afstanden 4.5, 7, 10 en 15 km door een winters landschap van Kolkbos. Aan dit gebeuren namen ongeveer 200 deelnemers deel.

Klik hier voor foto's van de 36e midwinterloop. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren. Klik hier voor foto's die Harry Mulder heeft gemaakt tijdens de Midwinterloop.

Uitslagen Kidsrun:

Groep 1-2 Meisjes
1.Eline Buwalda
2.Lotte Ridderbos

Groep 3-4 Meisjes
1. Jane Post
2. Esmee Lieftink
3. Milou Hoppereijs

Groep 5-8 Meisjes
1. Noor Kroonen
2. Margot Hollander
3. Roes Roerdink

     

Groep 1-2 Jongens
1. Luuk Udink
2. Sam Ridderbos
3. Ties Huizer

Groep 3-4 Jongens
1. Davey Blanken
2. Roy Stegink
3. Maikel Potkamp

Groep 5-8 Jongens
1. Mark Stegink
2. Jaap Salvada
3. Philip Buwalda

Uitslagen Midwinterloop
15 KM.
1. Gerard Gerritsen 1.05.14 uur
2. Erik Beltman 1.06.56
3. Max Eijer 1.07.57
1e dame Marjolein Snippe 1.10.05

10 KM.

1. Jeremy Eilander 37.30 min.
2. Jaap van Netten 38.15
3. Guus Langkamp 43.24
1e dame Janny van de Tuuk 55.02

7 KM.
1. Pascal Smeenk 29.01 min.
2. Erwin Veldman 29.44
3. W. Jansen 33.05

4,5 KM.

1. Tjun Nijland 21.13 min.
2. Michel Stam 21.15
3. Hugo Gramsma 22.01

Meer informatie is te vinden op de site van DSC/midwinterloop.

Naar begin

Expositie Diepenveense Schilderclub

18 januari 2013

Vanaf 16 januari tot 17 april heeft de Diepenveense Schildersclub een expositie in de gangen van Sparrenheuvel. Er hangen ongeveer 50 schilderijen van de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook wordt er keramiek van 4 leden tentoongesteld in de vitrines. De toegang is gratis.

Naar begin

36e Midwinterloop in Diepenveen

Zondag 20 januari 2013 organiseert DSC een sportief begin van 2013

10 januari 2013

De Diepenveense sportclub (DSC) organiseert op 20 januari 2013 de bekende DSC midwinterloop. Het is al weer de 36e editie van dit succesvolle evenement.
De midwinterloop start vanaf het sportcomplex in Diepenveen. Rond de 300 deelnemers beginnen 2013 met deze sportieve loop.

Midwinterloop
De midwinterloop start om 13.00 uur vanaf het sportcomplex van DSC aan de Schuurmansweg in Diepenveen.
Vanaf 12.00 uur kunnen de deelnemers zich inschrijven. Dit kan in het clubhuis van DSC aan de Schuurmansweg in Diepenveen.
Het parcours loopt door het prachtige Kolkbos in Diepenveen. Hier zijn 4 rondes uitgezet met verschillende afstanden, zodat er voor iedereen een geschikte afstand te lopen is.
De deelnemers lopen over verschillende wegen, namelijk teer- en verharde wegen en zand- en bospaden. Alle deelnemers krijgen bij het behalen van de finish een passende herinnering. Tijdens de midwinterloop is er digitale tijdwaarneming en kleed- en douchegelegenheid aanwezig.

Afstanden en inschrijfgeld
Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden:
•   4,5 kilometer
•   7    kilometer
• 10    kilometer
• 15    kilometer

Het inschrijfgeld voor de afstanden is als volgt:
• 2,50 euro p.p. -   4,5 kilometer
• 3,00 euro p.p. -   7    kilometer
• 3,50 euro p.p. - 10    kilometer
• 3,50 euro p.p. - 15    kilometer
Leerlingen van de basisscholen hebben gratis toegang tot alle afstanden.

Alle informatie is na te lezen op www.dscdiepenveen.nl/midwinterloop of op de poster.

Contact Als er vragen zijn, kan er contact opgenomen worden met de volgende personen.
Dicky Bos 0570 62 25 65
Herman Zarink 0570 61 06 37
Of mailen met [email protected]

Kindsrun
Net als voorgaande jaren is er voorafgaand aan deze midwinterloop een 'Kidsrun'. Deze scholierenloop is speciaal voor kinderen van groep 1 t/m 8. De afstanden zijn aan de leeftijden aangepast en gaan rond de sportvelden van DSC.
De kinderen van groep 1 en 2 lopen 300 meter, de kinderen van groep 3 en 4 lopen 600 meter en de groepen 5 t/m 8 lopen 1200 meter.
Deze 'Kidsrun' start om 11.00 uur vanaf het sportcomplex van DSC aan de Schuurmansweg. Deelname voor de kinderen is gratis. Aan het eind van de 'Kindrun' ontvangen de kinderen een mooie herinnering.
De inschrijving voor de 'Kindsrun' start om 10.30 uur in de kantine van het clubhuis 'De Zunnebargh' aan de Schuurmansweg in Diepenveen.
Het is ook mogelijk om je nu al in te schrijven bij Edith Kortstee. Dit kan per telefoon: 0570 59 27 48 of per e-mail: [email protected]. Ook is bij haar extra informatie te verkrijgen over de 'Kindsrun' of u kunt de poster nalezen.

Naar begin

Nieuwjaarsreceptie Diepenveese Sport Club

Door Jans Hidding
9 januari 2013

Zondag 6 januari heeft de nieuwjaarsreceptie van DSC plaatsgevonden in het clubhuis aan de Schuurmansweg. Voorafgaand aan de receptie vond om 2 uur een voetbalwedstrijd plaats tussen het huidige eerste van Diepenveen en het eerste uit 1990. In een uitermate leuke wedstrijd trokken de oud spelers na goed partij te hebben gegeven uiteindelijk aan het kortste eind. De vele toeschouwers hebben kunnen genieten van een leuke sportieve wedstrijd met mooi voetbal en dat alles bij goed voetbalweer, waarbij zo nu en dan de zon ook nog even doorbrak.

Na afloop van de wedstrijd begaf iedereen zich naar de kantine waar onder het genot van een hapje en een drankje iedereen kon toosten op het nieuwe jaar. OMNI Voorzitter Paul de Groot blikte in zijn welkomstwoord terug op het afgelopen jaar, waarin DSC in ledental is gegroeid tot zo’n 1400 leden, verdeeld over 9 afdelingen en waarin de club er financieel gezond voor staat. Paul blikte terug op herinrichtingsplannen ten aanzien van een nieuw kunstgrasveld en de verplaatsing van de tennis naar de sportvelden. Tot slot wenste Paul een ieder namens het bestuur een voorspoedig, gezond en sportief 2013 toe.
Na de toespraak werd zoals ieder jaar ook deze middag de van Vemden bokaal uitgereikt aan de vrijwilliger die het afgelopen jaar en de jaren daaraan voorafgaand veel voor de vereniging heeft betekend. Dit jaar is Harry Tielbeke tot winnaar uitgeroepen uit de door diverse afdelingen ingediende genomineerden. Alvorens de winnaar van het afgelopen jaar, Joop van Beek het woord kon richten tot Harry, werd Joop eerst nog zelf even in het zonnetje gezet, aangezien hij zelf het afgelopen jaar niet aanwezig kon zijn bij de uitreiking. Ronnie Boomkamp hield een korte toespraak tot Joop en overhandigde alsnog de bij de bokaal behorende prijs en een bos bloemen.

Klik voor vergroting

Daarna blikte Joop in zijn toespraak terug op het vele vrijwilligerswerk wat Harry voor DSC heeft gedaan: Harry is o.a. de grote animator voor de verandering op het sportcomplex te weten: een nieuw kunstgrasveld op het bestaande 1e veld incl. verlichting en een nieuw grasveld aan de Boxbergerweg. Hierdoor kan op het huidige 3e veld Tennisvereniging de Schapekolk hun banen aanleggen en een tijdelijke huisvesting plaatsen. Voor deze veranderingen heeft Harry samen met Paul de Groot verschillende gesprekken gevoerd met allerlei gemeentelijke instanties, maar ook met de omwonenden van ons sportcomplex. Daarnaast is de oprichting van de nieuwe Kantine Commissie mede Harry zijn werk geweest.

Foto links Hans Voortman, rechts Ko Huttinga

Klik voor vergroting

Ook heeft Harry veel werk verricht in het optimaliseren van de Omni statuten en het schrijven van een nieuw huishoudelijk reglement. Ook is Harry als vrijwilliger actief binnen de tafeltennis en is hij jarenlang voorzitter van deze afdeling geweest en heeft in die hoedanigheid al die tijd de vergaderingen van het Hoofdbestuur bijgewoond en ook hierbinnen een zeer actieve rol gespeeld. Joop overhandigd de prijs en een bos bloemen en de beker werd overhandigd door de kleinkinderen van dhr. van Vemden, Lieke en Youri.
Na de uitreiking was het tijd voor iedereen om weer even bij te praten, terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken op het komend jaar. Dit alles in een goed gevulde zaal waar meer dan 200 leden aanwezig waren. Dit met dank aan de Club van 100, die dit jaar het overgrote deel van de organisatie op zich heeft genomen en tevens de wedstrijd georganiseerd heeft. Al met al kan er terug gekeken worden op een zeer geslaagde middag die op een dergelijke manier zeker een vervolg zal krijgen.

Naar begin

Leer Salland kennen

9 januari 2013

Zes avonden cursus over Salland: start 4 maart 2013

De stichting Recreatie Deventer Buiten dit voorjaar weer de cursus ‘Leer mij Salland kennen’. De cursus is voor en door Sallanders. De locaties zijn in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst/Wijhe en Raalte.
Elke avond kent een thema: geschiedenis, economie, cultuur en taal, bestuur, dorpen, religie en landgoederen, passend bij de locatie. Twaalf deskundige docenten vertellen, waaronder historicus Clemens Hogenstijn, historicus Ewout van der Horst, Jaap Starkenburg directeur IJssellandschap en Mieke Conijn van het Kunstenlab. De cursus wordt afgesloten met een dagexcursie door Salland.
De eerste van de zes bijeenkomsten is op maandagavond 4 maart in Huize Nieuw Rande om 19.30 uur. Andere locaties zijn o.a. kasteel De Haere in Olst, de School van Frieswijk , de kerk van Wesepe, het Kultuurhuus in Broekland en zuivelboerderij ’n Aanvang in Lettele. De kosten zijn € 150 inclusief de excursie.
In het voorjaar 2014 wordt de cursus waarschijnlijk herhaald.
Meer informatie op www.recreatiedeventerbuiten.nl. Aanmelden via www.vustedendriehoek.nl

De cursus richt zich op Salland als totaal, maar legt wel nadruk op het landelijk gebied met connecties met de stad Deventer. De organiserende werkgroep van Stichting Recreatie Deventer Buiten, Leader Salland en IJssellandschap wil laten zien hoe mooi Salland is en hoe interessant de geschiedenis. Daarom is ook voor locaties in het buitengebied gekozen om zo inderdaad ‘Salland beter te leren kennen’. Zowel nieuwe bewoners van Salland als mensen die hun hele leven hier al wonen, waren enthousiast over de voorgaande cursussen. Ook de contacten tussen de cursisten onderling waren een succes.

Naar begin

Voorstellingen en expositie School van Frieswijk

9 januari 2012

Niki Romijn met Roos van jou mond - Theaterconcert met gedichten van Ingrid Jonker

Het nieuwe jaar begint op zaterdag 12 januari bij de School van Frieswijk met Roos van jou mond van Niki Romijn. Roos van jou mond is een theaterconcert waarbij het leven en werk van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker centraal staan. Niki Romijn toerde een aantal jaar door Nederland en oogstte daarbij veel waardering met haar muzikale bewerkingen van Jonkers gedichten. Ook haar optreden in Zuid-Afrika maakte grote indruk.
Ingrid Jonker (1933-1965) was een fel tegenstander van de apartheid en werd jarenlang monddood gehouden door het strenge censuurbeleid van de regering. Een regering waar haar eigen vader ironisch genoeg zitting in had. Er verschenen slechts drie dichtbundels van haar hand, maar inmiddels is Ingrid Jonker bijna verheven tot cultfiguur en de meest toonaangevende dichter van haar generatie.
Met haar expressieve stem en bevlogen vertolking geeft Niki Romijn de woorden van Ingrid Jonker een nieuwe lading. De zee, de liefde, de politiek, haar dochtertje, de verstoorde relatie met haar vader, allemaal elementen van het verhaal dat door de muziek heen loopt. Ze zingt de gedichten in het Zuid-Afrikaans en begeleidt zichzelf aan de vleugel, bijgestaan door bassist Erik Robaard.

Zaterdag 12 januari 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar | Aanvang 20.30 uur | Entree € 10,00 | Elke tweede kaart slechts € 5,00!

Camadou – Franse chansons

Op zondagmiddag 13 januari wordt, in samenwerking met Alliance Française, een matinée chantante gebracht door Camadou. Een matinée chantante is een mix van Franse bekende chansons uit heden en verleden. Van Brel en Aznavour tot Salvador, Bruni en eigen chansons van het debuutalbum Camadou. Zang, afgewisseld met instrumentale intermezzi in de bal musette, samba, paso doble, waltz en java stijl uit de jaren 1915-1960, bekend van de Parijse cafés uit de tijd van Edith Piaf.
Camadou, Carole Marie Doucet is afkomstig uit Canada en is autodidact. Ze heeft overal ter wereld gewoond, is zowel veeltalig als veelzijdig en heeft sinds de jaren negentig een pied à terre in Nederland. Al sinds haar kindertijd verzint ze gedichten en liedjes, zich begeleidend op de gitaar. Camadou treedt op met Dasha Beltiukova en Hans van Gelderen en heeft een cd van eigen werk uitgebracht in december 2010. Hartstocht, melancholie en humor zijn de kenmerken, uitgedrukt in zowel Frans als Engels. Poëzie en muziek zijn haar passie.
Dasha Beltiukova was zeven jaar toen ze haar eerste dwarsfluitlessen kreeg en drie jaar later debuteerde ze als soliste in het concertgebouw van Minsk. In 1995 won ze de tweede prijs in een internationaal muziekconcours voor Jonge Muzikanten in Rusland. Dasha is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft vele malen gespeeld met kamer- en symfonieorkesten in Wit-Rusland. In 2003 gaf ze aan de Zhengzhou University in China een masterclass-presentation in combinatie met een serie concerten. Tegenwoordig treedt Dasha zowel solo als met zang, viool, gitaar en harp op in Nederland, Rusland en de Verenigde Staten.

Hans van Gelderen studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Dick Visser. Als begeleider van de Amerikaanse tenor Henry Muldrow en met het Duits/ Nederlandse gitaarduo Titze & Van Gelderen begon zijn internationale carrière. Sinds 1996 speelt hij in fado-ensembles van Maria de Fatima, Monica Triga en Maria Fernandes. Hij nam meerdere cd's op. Naast het klassieke repertoire, jazz met een knipoog en oude muziek, zijn daarop ook composities van zijn hand te beluisteren. Een zeer bevlogen en veelzijdige gitarist.

Zondag 13 januari 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar | Aanvang 12.00 uur | Entree € 15,00 | Elke tweede kaart slechts € 10,00!

Klik voor vergroting

Roelofje van Opzeeland - Expositie

Deze maand zal de expositie van Roelofje van Zeeland te bezichtigen zijn in de School van Frieswijk. Belangstellenden kunnen op afspraak langskomen. Op zondag 27 januari zal Roelofje van Opzeeland ook zelf aanwezig zijn.
Begin vorige eeuw besloot onze overheid om op enkele witte vlekken van de kaart Lagere scholen te stichten. De loopafstand, zo meende men, mocht geen belemmering zijn om onderwijs te volgen. Zo woont u nu dus op loopafstand van de expositie van Roelofje van Opzeeland in de School van Frieswijk.
Roelofje van Opzeeland maakt fantasierijke abstracte kunst. Zij schildert bij voorkeur haar thema's in heftige abstracte vormen en kleuren en min of meer geabstraheerde gestalten en gezichtsuitdrukkingen. Deze emotie legt Roelofje ook in haar beelden, die zij hakt uit harde steensoorten en verwoordt in haar poëzie. In sommige gevallen vergezelt een gedicht haar schilderij.
Roelofje exposeert internationaal in onder andere Amsterdam, Cannes, Florence, London, New York, Parijs en het Japanse Keizerlijk paleis. Zij heeft diverse prijzen gewonnen zoals zilveren medailles van Arts-Sciences-Lettres Parijs en M.C.A. Cannes en ook de prix d'honneur van het Keizerlijk hof in Japan.
Naast schilderen en beeldhouwen is Roelofje actief als organisator van kunst. Sinds enige jaren organiseert zij regelmatig kunstmanifestaties. Zo heeft zij, voor de tweede keer, een delegatie van Nederlandse kunstenaars geformeerd voor een expositie in de Carrousel du Louvre december 2012. In 2011 organiseerde zij de ‘Dutch Preview', een vóór-expositie voor de Biënnale van Florence. Het puikje daarvan exposeert nu in Parijs.

Tot en met 11 januari zal de expositie van Esther de Wilde nog te bezichtigen zijn in de School van Frieswijk. Belangstellenden kunnen op afspraak langskomen. Een kunstenares zonder specifiek verhaal, maar een die u uitdaagt om te komen kijken en uw eigen emoties te ervaren.

Vanaf 11 januari 2013 | School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2, Schalkhaar

Reserveringen [email protected] of 0570 530115 | www.schoolvanfrieswijk.nl

Naar begin

Nieuwe toeristische folder: ‘Naar Salland vanuit Deventer’

dorpen en buitengebied van Deventer

3 januari 2013

Steeds meer bezoekers van de stad Deventer ontdekken het buitengebied van Deventer. De toeristische folder gaat over het fraaie buitengebied van de gemeente Deventer dat onderdeel uitmaakt van de regio Salland.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdag 2 januari 2013 is de nieuwe toeristische folder gepresenteerd. De folder is herschreven aan de hand van de voormalige folder ‘Deventer, dorpen en buurtschappen’ en biedt een overzicht van de dorpen en buurtschappen in de gemeente Deventer. Daarnaast vind je een overzicht van landgoederen, historische gebouwen, bezienswaardigheden, boerderijwinkels, restaurants en overnachtingsmogelijkheden in de gemeente Deventer.

Het buitengebied van Deventer is uniek, gastvrij en het absoluut waard om te bezoeken, zeker als je van landschappen, rustieke boerderijen, monumentale landgoederen/buitenplaatsen, wandelen, fietsen, lekker eten en rust houdt. In de folder staan vele tips om erop uit te trekken in het buitengebied van Deventer. Een mooie wandel- of fietstocht met aansluitend een heerlijke stop bij één van de restaurants. Of bezoek een molen of boerderij voor lekkere Sallandse streekproducten. Genieten kan ook dichtbij huis!

De folder ‘Naar Salland vanuit Deventer’ is gratis verkrijgbaar bij VVV Deventer, en via de webwinkel op www.vvvdeventer.nl en binnenkort ook op www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl.

De folder is uitgegeven door Salland Marketing en is tot stand gekomen door samenwerking met de gemeente Deventer en VVV Deventer.

Maak alvast kennis met het buitengebied van Deventer op www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl.

Naar begin

Inloopavond mountainbikeroute IJsselland

3 januari 2013

In Salland wordt gewerkt aan een netwerk van mountainbikeroutes. Twee van vier nieuwe mountainbikeroutes zijn in oktober 2012 geopend bij het Wechelerveld (ten noorden van Deventer/Schalkhaar, aan een zijweg van de N348) en Oostermaet (Lettele). Deze worden inmiddels al veelvuldig gebruikt. Op 9 januari 2013 start de aanleg van de derde route: IJsselland.

De IJsselland-route is ca. 35 km lang en begint eveneens bij het Wechelerveld en loopt via De Hoek, buurtschap Eikelhof, De Haere en Nieuw Rande naar het gebied ten noorden van Diepenveen. Tevens wordt vanuit Olst (IJsbaan-Sportpark Overwetering) een verbindingsroute aangelegd. De bewegwijzerde routes maken gebruik van bestaande - vooral onverharde - paden en stukken single track. Dat zijn smalle paden die speciaal voor de mountainbikers aangelegd worden; uitdagend voor de mountainbikers en geen hinder voor ruiters/wandelaars.

Vrijwilligers van Tourclub Boskamp en andere wielerverenigingen helpen mee met de realisatie van deze route. Het is de bedoeling dat nog voor de zomer de routepalen geplaatst worden. In 2013 wordt in totaal 200 km route aangelegd in Salland. Deze worden onderling verbonden en aangesloten op omliggende gebieden als de Sallandse Heuvelrug.

Geïnteresseerden die alvast willen zien waar de IJsselland-route loopt zijn van harte welkom op woensdag 9 januari a.s. tussen 19.30 en 20.30 uur in De Lepelaar, Boxbergerweg 31, 8121 PS te Eikelhof-Olst. Hier kan men de kaart van de route zien en uitleg krijgen van enthousiaste mountainbikers. Aansluitend volgt uitleg voor de vrijwilligers.

Het project mountainbiken in Salland wordt uitgevoerd in opdracht van Salland Marketing en is mogelijk dankzij bijdragen van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, de provincie Overijssel en Leader Salland.

Naar begin

Carbid blijft traditie

Door: Harry Mulder
3 januari 2013

Al jarenlang is het schieten met carbid een traditie. Vooral op het platteland wordt op deze wijze het oude jaar uitgeluid. Ook in Diepenveen wordt deze traditie in ere gehouden.
In een weiland worden een aantal oude melkbussen opgesteld die meestal oorverdovende knallen produceren, gehoorbescherming is dan ook zeker geen overbodige luxe.
Jongeren uit de omgeving maken er dan ook een waar spektakel van. Onder het genot van een alcoholische versnapering en oliebollen vermaakt een ieder zich tijdens deze traditie.

Klik hier voor foto's van het carbid schieten aan de Schapenzandweg. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Dit was het laatste bericht Naar begin