Archief van nieuwsberichten 2009

In dit archief staan de berichten uit 2009. Klik op een van de onderstaande items voor de tekst van het bericht. Kijk voor overige berichten in een van de andere archieven.

Door omstandigheden is de site In de periode januari tot april 2009 niet bijgewerkt.

Free counter and web stats

Lichtjeswandeling tijdens kerstmarkt groot succes

20 december 2009

De lichtjeswandeling trok ondanks de barre kou veel wandelaars. Met de tocht liepen 120 kinderen en ook 120 volwassenen mee. De tocht ging vanaf de parkeerplaats van het Hof van Salland via de Schapenzandweg naar Nieuw Rande. Hier lieten twee midwinterhoornblazers hun klanken horen. Wie goed luisterde kon ook de twee midwinterhoorns die op de kerstmarkt bij de kerk stonden horen. Langs de route waren overal lichtjes neer gezet die in combinatie met de sneeuw voor een sprookjesachtige sfeer zorgen. Vanaf Nieuw Rande ging de wandeling door het bos richting Sallandsweg en via het kerkpad naar de kerstmarkt.

Foto: Harry Mulder

Klik voor vergroting

In de kerk waren er optredens van Sempre Crescendo, een orgelconcert en samenzang met medewerking van Frederik Kwakkel, gezangen van de zangvereniging Soli Deo Gloria en een optreden van Musica Vocale onder leiding van Wim Koelewijn.

Op de kerstmarkt liet het publiek het door de kou een beetje afweten, terwijl de standhouders flink hun best deden een beetje warm te blijven in de sfeervol verlichte kramen. Bij enkele gasheaters konden de mensen zich warmen, terwijl de kerstman al luidend over de kerstmarkt liep.
Ook de kinderen die de levende kerststal moesten bemannen zochten regelmatig een warmer plekje op.

Een domper op het geheel vormde de diefstal van een fiets van een van de wandelaars bij het Hof van Salland.

Klik hier voor foto's van de kerstmarkt voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Door het ijs gezakt

19 december 2009

Klik voor vergroting Zaterdag probeerden leden van de Diepenveense IJsvereniging De Molenkolk de ijsbaan aan de Schapenzandweg van sneeuw te ontdoen. Immers de sneeuwlaag werkt als een isolatiedeken over het ijs, waardoor de dikte ondanks de strenge vorst nauwelijks toeneemt. De ijslaag was slechts enkele centimeters en veel te dun om grote aantallen schaatsers te kunnen toelaten.
Met veegmachines werd een poging gedaan, maar na een deel te hebben geveegd zakte er een machine door het golvende ijs. Bij een latere poging zakte er nog een machine door het ijs waarbij de bestuurder natte voeten opliep.
De conclusie van dit alles kan niet anders zijn dan dat er de eerste dagen nog niet geschaatst kan worden op de ijsbaan in Diepenveen.
Klik voor vergroting

Naar begin

Koninginnedag Diepenveen op internet

Door Alex Schokker
18 december 2009

De koninginnedag 2009 in Diepenveen staat nu geheel op internet. Dit heeft Alex Schokker in samenwerking met "Mijn verhaal in Beeld" verzorgd.
Zij hebben een gehele reportage gemaakt van deze dag en dat is nu te bewonderen op www.alexschokker.tk en dan naar de Deventer Links en vervolgens onder het kopje Nieuws en fotosites Koninginnedag Diepenveen.

Naar begin

Kwik daalt, natuurijskoorts stijgt

16 december 2009

Om de dikte van het ijs te meten is nog net even te vroeg. Toch neemt de ijskoorts in de regio al toe. Ook bij de ijsbaan in Bathmen, waar - voor de foto - alvast peilstok en machine om het ijs te preparen van stal zijn gehaald.foto Ab Hakeboom
DEVENTER - De temperatuur daalt, de ijskoorts stijgt. De ijsclubs zijn er nu de vorst zijn intrede heeft gedaan helemaal klaar voor: laat maar komen die winter.


Bij een dikte van het natuurijs van zo'n 8 centimeter zetten de ijsclubs doorgaans het licht op groen. ,,Ik ben er net nog geweest en de baan is al helemaal dicht", zegt ijsmeester Jan Nijland uit Okkenbroek. "We staan in de startblokken. Maar drie nachten lang vijf graden vriezen is nodig.."

Soortgelijke reacties komen uit Harfsen, Bathmen en Holten. Men is hoopvol, maar beseft ook dat het weleens kan tegenvallen. ,,Eerst nog maar even afwachten.''

Sneeuw op het ijs kan ook roet in het eten gooien. Jaap van Dijk van de Stichting IJsbaan Bathmen: "Zeker als je nog niet op het ijs kunt om de sneeuw weg te halen. Sneeuw isoleert en zorgt dat de ijslaag minder groeit.'' IJsmeester Jan Grandia (ijsbaan in Terwolde): ,,Bovendien krijg je met sneeuw vaak ijs van mindere kwaliteit, het gaat brokkelen.''

In Holten is de baan zelfs net helemaal gerenoveerd. Wim Bouwhuis, voorzitter van ijsclub De Noordpool: "De bovenste laag van de bodem is weggegraven, die grond was verzuurd. Zure grond zorgt voor gasvorming en die belletjes zijn slecht voor het ijs. Verder hebben we in het midden een eiland gemaakt. Hier is ook een vorstvrije put. Van hieruit kunnen we de baan besproeien."

Als de vorst doorzet kan de baan in Nijbroek misschien al dit weekend open. De draaiboeken liggen klaar, vrijwilligers staan op scherp. ,,Maar we hebben nog maar één nacht vorst gehad'', zegt ijsmeester G. Bouwman. ,,Laten we nog even rustig blijven, alhoewel de kouvoorspellingen er aardig uitzien. We zijn trouwens vaak als een van de eerste banen open. Komt door de kleine baan, de beschutte ligging en omdat we al in november water op de baan zetten. Krijg je uiteindelijk veel kouder water.''

Ook bij ijsbaan de Vetweide in Almen houdt men ijs en weer in de gaten. ,,Als je opgeteld achter elkaar 's nachts 24 graden vorst hebt kan het'', zegt Henk Wiltink.

Maandag al schaatsen, het zou ideaal zijn, zegt ijsmeester Willem Brilleman (Diepenveense ijsvereniging). ,,Dan is de kerstvakantie net begonnen. Vorig jaar was dat perfect, die vorstperiode rond oud en nieuw. Maar het ijs is allesbepalend. Dat moet dik genoeg zijn.''

Net als veel andere ijsclubs kreeg Diepenveen vorig jaar veel bezoekers en dus extra inkomsten. Het maakte de aanschaf van een nieuwe koek en zopiekeet en nieuwe schuivers haalbaar. Ook in Almen is er geïnvesteerdin verlichting en nieuwe jassen voor vrijwilligers.

Naar begin

Actie voor bont lint 3FM-tocht rond Deventer

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
15 december 2009

DIEPENVEEN - Een groot, bont lint van mensen op steps, skates, skeelers, fietsen, enzovoorts. Diepenvener Hans Mulder hoopt dat zoveel mogelijk mensen op maandag 21 december door (de omgeving van) Deventer trekken, op weg naar Zwolle, om geld in te zamelen voor Serious Request.

De etappe Zutphen-Zwolle, die door Deventer, Diepenveen, Schalkhaar en Salland gaat, is onderdeel van een vijfdaagse tocht van Leerdam naar Groningen. Daar staat dit jaar het Glazen Huis van 3FM. De initiatiefnemers van de tocht hopen in Groningen minimaal 16.000 euro te kunnen overhandigen.

In overleg met 3FM is de malariabestrijding ditmaal als goed doel gekozen.

In het hele land worden, net als voorgaande jaren, acties voorbereid rond Serious Request.

Connie Renshof uit Arnhem nam vorig jaar al het initiatief om ongemotoriseerd vanuit vier windrichtingen naar het Glazen Huis te gaan. Dat stond toen in Breda.

Via allerlei contacten ontstond het idee van een tocht 'on wheels' van Leerdam naar het Glazen Huis. Leerdam is ook wel bekend als de Glasstad; vandaar ook link met het Glazen Huis en de naam van de tocht 'Van glasstad naar glazen huis'.

Hans Mulder: ,,In veel plaatsen langs de route zijn enthousiastelingen zoals ik al bezig om zoveel mogelijk deelnemers op de been te brengen.''

Het is leuk om individueel mee te doen aan de tocht, vertelt Mulder, maar hij doet ook een beroep op - bijvoorbeeld - groepen, scholen, verenigingen en bedrijven.

,,De tocht is in de kerstvakantie en biedt een mooie gelegenheid om met zijn allen lekker sportief bezig te zijn. Het is ook eens wat anders dan bij de kerstboom zitten of nog maar weer eens iets lekkers eten. Het moet een sportieve, gezellige dag worden. En dat ook nog eens voor het goede doel. Reden genoeg om mee te doen.''

Deelnemers kunnen zich door bijvoorbeeld vrienden, familie of bedrijven laten sponsoren of zelf besluiten iets te doneren.

,,De deelnemers kunnen zelf bepalen hoe ze geld voor het goede doel bijeen brengen'', meldt Mulder.

De Diepenvener wil zelf langs de route activiteiten organiseren, bijvoorbeeld handboogschieten, waarmee (ook) geld voor het goede doel wordt binnengehaald. ,,Ik stel me voor dat er ook wat los kan komen als mensen onderweg dat lint zien en spontaan gaan sponsoren.''

Mensen die de deelnemers onderweg van een natje of droogje willen voorzien kunnen zich ook bij Mulder melden.

Deelnemers kunnen alleen de etappe Zutphen-Zwolle meedoen, maar ook meerdere dagen of zelfs het hele vijfdaagse traject van 312 kilometer afleggen.

Mulder kan de deelnemers via zijn eigen bedrijf, maar ook via contacten die hij her en der heeft, aan materialen helpen. ,,Het gaat erom dat je on wheels meedoet. Maar een auto of een gemotoriseerd vervoermiddel is niet toegestaan. Maar met bijvoorbeeld een fiets, tandem, ligfiets of bakfiets kun je wél meedoen.''

Wie interesse heeft om mee te doen kan Hans Mulder bellen of e-mailen: 06-39753711, 0570-592902 of mulderheddes@home.nl.

www.glasstad-glazenhuis.nl

Naar begin

Uitstel dreigt voor De Schapekolk

Uit: De Stentor deventer Dagblad
door René Nijland.
14 december 2009

DIEPENVEEN - De kans dat leden van De Schapekolk in het najaar van 2011 op een gloednieuw tennispark aan de Boxbergerweg inDiepenveen een bal kunnen slaan is geslonken.

De vertraging wordt ogenschijnlijk veroorzaakt door de gemeente Deventer, die de vereniging geheel onvoorzien om aanvullende informatie vraagt omtrent de financiering van het park.

De totale investering moet volgens het bestuur van de club zodanig uitgewerkt zijn dat duidelijk wordt welk deel De Schapekolk betaalt, welk deel nodig is van de gemeente, hoe hoog de pachtprijs uitvalt die hier weer op gebaseerd is en hoe de pachtsom in de toekomstige begroting kan worden ingepast.

Een lastige rekenopgave.

Het tennisbestuur twijfelt sinds de extra 'eis' van de gemeente aan de professionaliteit van de vereniging. Te veel komt neer op de schouders van te weinig mensen. Bovendien is er te veel vrijblijvendheid en onvoldoende structuur.

Het bestuur van de tennisclub zegt overigens nog niet te weten of de voorgenomen verhuizing daadwerkelijk moet worden uitgesteld. "De precieze consequenties voor de planning zijn we aan het onderzoeken", meldt het bestuur op de website van de club. Consequenties voor het bestuur zélf zijn er wel, want de kans dat Joop Doornebos volgend jaar nog de voorzittershamer hanteert is nihil. In de komende ledenvergadering - morgenavond bij 't Hof vanSalland - stelt hij zich na tien jaar voorzitterschap niet herkiesbaar.

Als de leden hadden geopteerd voor een nieuw tennispark op de oude velden van Daventria, ook aan de Boxbergerweg maar niet in Diepenveen, was er mogelijk geen vuiltje aan de lucht geweest. Diepenveense leden maakten daar echter met succes bezwaar tegen. Dát nieuwe terrein - al in 2010 te realiseren - zou 'te ver' buiten het dorp liggen. Maar op de nu beoogde locatie 'naast de voetbal' is ook niet alles koek en ei. Omwonenden hebben moeite met de komst van De Schapekolk, net als de Diepenveense SC.

Complicerende factor: de club moet het veld ruimen op de huidige locatie aan de Crommelinlaan. Een projectontwikkelaar wil er huizen bouwen. Met dat gegeven in het achterhoofd is er al jaren weinig geïnvesteerd in de banen en de kantine. Het park loopt 'op zijn achterste benen' en kan een beperkt aantal jaren mee.

Naar begin

Kerstfair op Kwekerij Het Nieuwe Veld

11 december 2009

Op Kwekerij Het Nieuwe Veld is er op 20 december een Kerstfair. Het is voor de eerste keer dat er op Kwekerij het Nieuwe Veld een Kerstfair georganiseerd zal worden.
Speciaal voor kinderen zijn er een doe activiteiten rondom het thema kerst en natuur. Voor liefhebbers die van wandelen houden is er een mooie, verlichtte winterwandeling uitgezet. Op de route, in een boeren schuur, wordt een streeklegende verteld. Midwinterhoorn blazers op verschillende locaties vormen een muzikale dialoog.
Bezoekers kunnen bij een warm houtvuur genieten van een echte wintersfeer en er is de mogelijkheid om een heerlijke kop erwtensoep of chocolademelk te kopen.
De kerstfair is van 14.00 tot 19.00 uur op Kwekerij Het Nieuwe Veld, Boxbergerweg 46, 7431 PN, Diepenveen.
Klik voor een poster van de kerstfair.

Naar begin

Gang naar rechter dreigt rond skatebaan

Uit: De stentor Deventer Dagblad
10 december 2009

DIEPENVEEN - Bewoners van de Brinkerinckbaan in Diepenveen, waar de gemeente Deventer een mini-skatebaan wil aanleggen, gaan tot de hoogste rechter bezwaarmaken, nu de gemeente de plannen doorzet.

Dat zeggen omwonenden desgevraagd.

De buurtbewoners denken ijzersterk te staan. Zij verwijzen onder meer naar de kritische uitspraak van de gemeentelijke ombudscommissie. Die oordeelde de afgelopen zomer onder meer dat de gemeente eerst het draagvlak moet peilen, alvorens tot aanleg over te gaan. De uitspraak van de commissie is overigens een advies en is niet bindend.

In september besloten B en W af te zien van de skatebaan. Het college vreesde ellenlange procedures. Verder zou het dorp verdeeld zijn over de baan en zou de discussie de sfeer in Diepenveen vertroebelen. Een meerderheid in de gemeenteraad draaide het B en W- besluit enkele dagen later terug en vond dat de gemeente moest doorgaan met het plan.

De buurt heeft sinds dat besluit lange tijd niets van de gemeente vernomen, maar gisteren is een brief naar de bewoners gestuurd, met daarin de stand van zaken en de mededeling dat B en W binnenkort beslissen over de vergunningaanvraag. Vervolgens is het mogelijk bezwaar te maken tegen dat besluit.

De vergunningaanvraag is in de zomer al ingediend. Volgens omwonenden werd daarmee de afspraak geschonden dat er niets zou worden aangevraagd zo lang de procedure bij de ombudscommissie lipe. De buurtbewoners zeggen zeker bezwaar te maken tegen de vergunning en stappen desnoods naar de rechter.

De gemeente spant zich blijkens de brief in voor 'het groene karakter van het gebied en overlastvoorkomende maatregelen', zodat tegemoet wordt gekomen aan bezwaren van bewoners.

De skatebaandiscussie speelt al sinds 2007.

Naar begin

Kerstmarkt met lichtjeswandeling

10 december 2009

Lichtjeswandeling
De kerstmarkt op zaterdag 19 december in Diepenveen begint dit jaar met een lichtjeswandeling voor belangstellenden vanaf de parkeerplaats achter het Hof van Salland aan de Roeterdsweg. De kinderen krijgen daar een lampion aangeboden en het vertrek is om 16.30 uur. De wandeling duurt een klein uurtje en gaat via sfeervol verlichte bospaden naar de Kerstmarkt in en rond de sfeervol verlichte dorpskerk op het kerkplein. Stevig schoenen en eventueel een zaklantaarn zijn aan te raden.

Muziek en zang
In de kerk bijt muziekvereniging Sempre Cresendo om 16.30 uur de spits af met een programma van zang en muziek. Rond 17.45 uur is er een orgelconcert en samenzang met medewerking van Frederik Kwakkel. De zangvereniging Soli Deo Gloria treedt om 18.30 uur op. Tot slot is er een optreden van Musica Vocale onder leiding van Wim Koelewijn om 19.15 uur.

Kerstmarkt
Buiten is er weer een levende kerststal met Maria, Jozef en de herders en een aantal dieren. Voor de sfeer staan er her en der kerstbomen, branden er vuurkorven en ligt er plaatselijk sneeuw. De standhouders van de kerstmarkt staan in een aantal open tenten waaronder ook het publiek droog kan staan. Er staan ondernemers en verenigingen met eten, drinken en aan de kerst of winter verwante artikelen of ter ondersteuning van een goed doel. De kerstmarktcommissie heeft een boom vol loten gehangen, waarmee u een prijs kunt winnen. De kerstmarkt duurt van 16.30 tot 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Kerstmarktcommissie bestaande uit leden van de buurtvereniging De Vossebelt, Zangvereniging Soli Deo Gloria, de Protestante Gemeente Diepenveen en de Ondernemersvereniging Diepenveen. De Stichting Oranjecomité Diepenveen verzorgt de lichtjeswandeling. (foto: archief)

Klik voor vergroting

Klik voor een poster van de kerstmarkt en voor een poster van de lichtjeswandeling.

Naar begin

Protestantse Gemeente Diepenveen luidt kerkklokken

Persbericht Protestante Gemeente Diepenveen
10 december 2009

Kerken wereldwijd zullen op zondag 13 december om 15.00 uur hun klokken luiden om hun oproep voor een rechtvaardig en effectief klimaatverdrag te laten klinken.
Al sinds mensenheugenis en in alle culturen worden muziekinstrumenten zoals klokken of trommels gebruikt om mensen te waarschuwen voor gevaar. Op zondag 13 december 2009 naderen de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen hun ontknoping. De toekomst van de wereld staat op het spel. Laat daarom de kerkklokken luiden.
Over de hele wereld zullen geloofsgemeenschappen hun kerkklokken laten luiden. Ze geven hiermee een stem aan alle gelovigen die oproepen tot actie rond klimaatverandering. De kerkklokken luiden om ons te herinneren aan de verplichting die we hebben om Gods schepping te redden.

Hoe lang
Wereldwijd worden kerken opgeroepen om 350 keer de klokken, gongs, schalen of drums te luiden voor een rechtvaardig klimaat. 350 verwijst naar de 350 CO2 deeltjes per miljoen in onze atmosfeer. 350 is veilig volgens de meeste klimaatexperts. De huidige concentratie is 390 deeltjes. Als we niet drastisch de CO2-uitstoot verminderen zou de klimaatverandering wel eens onomkeerbare gevolgen kunnen hebben.
Als 350 slagen teveel wordt, dan is korter luiden (bijv. 35 slagen of 3,5 minuut) natuurlijk ook geen probleem. Het belangrijkste is dat de kerk mee doet met het klimaatklokken luiden.

Waarom
Ter gelegenheid van de klimaattop in Kopenhagen willen kerken, gelovigen, kerkelijke ontwikkelingsorganisaties en hun achterban een signaal geven aan wereldleiders dat ze een rechtvaardig en effectief klimaatverdrag moeten sluiten.
Gelovigen over de hele wereld roepen politici op om verantwoordelijkheid te nemen en een klimaat te scheppen voor gerechtigheid en rechtvaardigheid. Om de desastreuze effecten van klimaatverandering op mensen en de planeet af te wenden, is terugdringen van de CO2-uitstoot noodzakelijk. Bovendien moeten ontwikkelingslanden financieel geholpen worden in het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en het verminderen van hun CO2-uitstoot door duurzame ontwikkeling.

KlimaatKlokkenluiden is een initiatief van Cordaid, ICCO en kerk in Actie.

Naar begin

Ongeval Wechelerweg

8 december 2009

Afgelopen dinsdag rond 17.15 uur hebben twee auto’s elkaar geschampt, doordat beiden of een van beiden te weinig rechts hielden op de Wechelerweg net buiten de bebouwde kom. De bestuurders uit Deventer en Staphorst kwamen met de schrik vrij. Politie, ambulance en brandweer werden gealarmeerd, maar hoefden niet veel te doen.
Bij de twee auto’s raakten de linkervoorzijden flink beschadigd. Beide auto’s konden niet meer rijden en moesten afgesleept worden. Het verkeer is korte tijd gestremd geweest.

Naar begin

Intocht Sint in Diepenveen

4 december 2009

Hoewel het nog niet zijn verjaardag was, heeft Sint met zijn Pieten vanmorgen Diepenveen al aangedaan. In de regen kwam Sint in een koets gezeten aan via de Oranjelaan naar de Gewestlaan, waar de kinderen van de Slingerbos en Zonnewijzer met hun leerkrachten en veel ouders al op hem zaten te wachten. Het geheel werd opgevrolijkt met Sinterklaasliedjes door muziekvereniging Sempre Crescendo. Gelukkig werd het na de aankomst van de goedheiligman droog.
Traditiegetrouw stapte Sinterklaas uit en maakte een wandeling langs de kinderen en drukte vele van de kleintjes de hand. De Pieten dansten ondertussen rond en deelden her en der pepernoten en ander strooigoed uit.
Na een half uur nam de Sint weer plaats op de koets en ging hij gevolgd door een stoet van de kinderen en ouders richting de Zonnewijzer school. Later op de morgen ging hij naar de Slingerbos.

Klik hier voor foto's van de Sinterklaasintocht voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Heren 1 volleybal heeft nieuwe sponsor

2 december 2009

Klik voor vergroting

Het eerste heren team van volleybalvereniging DSC heeft met ingang van het seizoen 2009 - 2010 een nieuwe sponsor gekregen.
Deze is voor drie seizoenen “Moeke's Brasserie” aan de Oranjelaan 37 in Diepenveen.
De sponsor heeft het hele team voorzien van nieuwe shirts, trainingspakken en sporttassen.
Op de foto poseert het team in het nieuwe tenue bij Moeke's Brasserie.

Foto: DSC Volleybal

Naar begin

Reinier Klunder (12) overleden na treinongeval

2 december 2009

Maandagmiddag rond half zes is nabij de overweg met de Wetermansweg de 12-jarige jongen Reinier Klunder uit Diepenveen door een treinongeval om het leven gekomen. Het treinverkeer tussen Deventer en Olst lag hierdoor tot half tien ’s avonds stil.
Dinsdag werden kinderen die vorig jaar nog met hem in groep 8 van de Slingerbosschool hadden gezeten en kinderen die nu met hem in klas 1 op De Boerhaave van het Etty Hillesum Lyceum zaten door Slachtofferhulp opgevangen.
Reinier voetbalde bij het D3-team van DSC Voetbal. Deze vereniging heeft de trainingen van dinsdag en woensdag geannuleerd. Het wedstrijdprogramma voor zaterdag 5 december is geschrapt. Op deze dag is de uitvaart van Reinier. Voor de wedstrijden van zondag zal één minuut stilte voor aanvang gevraagd worden.

Naar begin

Inbrekers na achtervolging aangehouden

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
29 november 2009

Twee inbrekers zijn vrijdagmiddag aangehouden op de Raalterweg in Diepenveen (gemeente Deventer). Ze hadden 's ochtends geprobeerd in te breken in een huis aan de Gewestlaan in Diepenveen. Na een achtervolging door buurtbewoners en de politie kon het tweetal, afkomstig uit Vorden en Brummen, in de kraag worden gegrepen.

Naar begin

Oliebollenaktie Sempre Cresendo

Door Alex Schokker
28 november 2009

De plaatselijke muziekvereniging van Diepenveen Sempre Cresendo is zaterdagmorgen al vroeg begonnen met het bakken van oliebollen. Jaren lang hebben de leden in een oude schuur staan bakken, maar die tijd is nu echt voorbij.
De vereniging heeft de keuken van Zorgcentrum Sparrenheuvel weten te vinden die leeg staat. Dit in overleg met het bestuur van Sparrenheuvel. Men wil nu het zorgcentrum meer betrekken bij het dorp Diepenveen en dat is gelukt.
Verkopers gingen zaterdagmorgen vroeg op pad om de oliebollen aan de man te brengen: voor een zak oliebollen vier euro. De opbrengst zal gaan naar de vereniging voor nieuwe instrumenten.

Klik voor vergroting

Naar begin

Peddelen naar de klimaattop

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Sandra Bouck.
27 november 2009

DIEPENVEEN - Eline haalde nog bijna een streep door de rekening. Pieter Parmentiers eerste kleinkind is nog geen week oud.

Voor háár toekomst fietst hij vanaf 7 december in vijf dagen naar Kopenhagen. Daar demonstreert hij op 12 december, opdat tijdens de klimaattop (COP15) een zo goed mogelijk verdrag uit de bus komt. Maar als Eline dan nog niet geboren zou zijn, was hij niet vertrokken.

,,Kijk, ónze tijd zal het wel duren. Maar wij hebben met zijn allen al zoveel opgemaakt. Dat kunnen we echt niet zo achterlaten. Die overtuiging zit bij mij heel diep.'' Dat ook de Amerikaanse president Obama naar de conferentie komt en - belangrijker nog - zich wil binden aan een serieuze reductie van de C02-uitstoot in zijn land, vindt hij 'heel goed nieuws'.

Parmentier (58) is al jaren met het milieu bezig. Het gaat hem er om dat mensen zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid voor het nageslacht. Niet met grote woorden maar met aansprekende voorbeelden. ,,Weet je dat Europa met twee kolencentrales minder toe kan als iedereen zijn elektrische deurbel zou vervangen door een deurklopper? En dat er voor de fabricage van één liter melk een halve liter aardolie nodig is? Mensen realiseren zich dat vaak niet.''

De Diepenvener vertrekt op 7 december en moet dagelijks 150 kilometer afleggen om op tijd in Kopenhagen te zijn. De accommodaties zijn al lang volgeboekt en er worden tienduizenden demonstranten verwacht. Maar hij kon nog terecht in een jeugdherberg. Hij kan ook niet meteen terug want een dag na de actie mag hij op uitnodiging van de European Environment Agency nog meepraten.

Parmentier fietst graag. Eerder peddelde hij met vrienden bijvoorbeeld door Perú en Tibet, en vaak verbindt hij een goed doel aan de fysieke inspanning. Dit keer staat hij er alleen voor. Zijn fietsvrienden hebben geen tijd. ,,Voor mij is dit belangrijk. En bovendien is het voor een eenling gemakkelijker om onderweg onderdak te regelen.''

Hij wordt in Deventer en Diepenveen wél gesteund. Leerlingen van de Wiz@rd en Slingerbos maken tekeningen met klimaatveranderingen door de opwarming van de aarde als thema. De werkstukken gaan in de fietstassen mee. Andere kinderen kunnen hun tekening (een voetafdruk mag ook) uiterlijk 1 december versturen naar zijn huis aan de Oranjelaan 82 in Diepenveen. De milieu-activist weet niet hoeveel belangstelling er vanuit Deventer is voor de demonstratie. ,,Ik ken wel veel mensen die gaan. Vanuit Nederland gaat volgens mij zelfs een hele trein die kant op.'' Parmentier neemt op de terugweg ook de trein.

Naar begin

Plan huizen Diepenveen op terrein Berends rond

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 november 2009

DIEPENVEEN - De plannen voor nieuwbouw op het voormalige terrein van kwekerij Berends in Diepenveen zijn rond. Projectontwikkelaar Bouwfonds heeft er uiteindelijk voor gekozen om daar 15 vrijstaande woningen te bouwen. Het plan is recent ingediend bij de gemeente Deventer, zodat de benodigde bestemmingsplanwijziging binnenkort kan volgen. De verkoop start begin volgend jaar (februari/maart), zo meldt Bouwfonds.

De prijzen van de woningen schommelen tussen 550.000 en 700.000 euro.

Bouwfonds wilde aanvankelijk wat meer woningen bouwen op het terrein, waaronder een aantal twee-onder-kappers. Dat aanvankelijke plan is uiteindelijk bijgesteld, met nu 15 vrijstaande woningen als eindresultaat.

De planvorming is licht vertraagd. Dat komt echter niet door de kredietcrisis of de situatie op de huizenmarkt, zegt Bouwfonds. ,,We hebben iets meer tijd genomen puur omwille van de kwaliteit van het plan'', zegt Mike van Nes van Bouwfonds. ,,Dat wilden we op enkele punten nog iets verbeteren.''

De belangstelling voor het project is al groot, zo meldt Bouwfonds.

De sfeer van het monumentale Kerkplein in de oude kern van het dorp heeft als inspiratie gediend voor het plan. Bijvoorbeeld bij de de inrichting en inpassing van het gebied, dat direct aan de Zandwetering lig, maar ook door de karakteristieke stijl van de woningen.

Stedenbouwkundige van het plan is Oostzee stedenbouw uit Arnhem, architect is Henk Leeflang uit Vorden. De verkoop gaat via makelaardij Bronsvoord in Bathmen.

Naar begin

Handbal tenues naar Congo

25 november 2009

Overtollige tenues van DSC afdeling Handbal hebben een nieuwe bestemming gekregen in Kabwe (Congo).
Voorzitter André Peters van DSC Handbal is via zijn werk betrokken bij een project van O.B.S. de Wizzard en St. Diba. Zij willen een school herbouwen in Kabwe in de binnenlanden van Congo en organiseren dit schooljaar een aantal activiteiten, om het benodigde geld bijeen te krijgen.
Een ander onderdeel van dit project is het aanleggen van een waterput. Ook het krijgen van sporttenues was een wens. Deze wens kon DSC afdeling Handbal makkelijk in vervulling laten gaan, aangezien er nog een aantal oude tenues opgeslagen waren.
Marie Frederiks van St. Diba, oud inwoonster van Kabwe, is met een TV ploeg van DTV (Deventer Televisie) naar Kabwe geweest voor het maken van een documentaire. Zij hebben de tenues meegenomen en daar verdeeld onder de inwoners. De documentaire over Kabwe wordt eind november in 8 delen uitgezonden door DTV. In deel 5 is te zien hoe de tenues verdeeld worden.

Klik voor vergroting

Naar begin

Fietsenzaak in Rabo-pand Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
24 november 2009

DEVENTER/DIEPENVEEN - In de voormalige Rabo-bank in Diepenveen komt een fietsenhandel. Deventenaar John Lammertink (31) begint er onder de naam Lammertink Tweewielers een zelfstandige onderneming.

Lammertink, die gediplomeerd fietsenmaker is, werkte tot vorige week als accountmanager bij fietsengroothandel Aalten in Twello.
Met een eigen fietsenhandel, met waarschijnlijk ook verhuur van fietsen, komt een droom uit. ,,Dit wilde ik altijd. Ik keek al langer naar Diepenveen. Een goed draaiende fietsenhandel met ook verhuur is daar goed mogelijk.''
De zaak gaat op 9 januari open. Zijn vrouw Tatjana zal waar nodig bijspringen in de zaak.

De grond en het gebouw zijn recent gekocht door De Combi. Directeur Arie Beetsma meldt dat hij in eerste instantiedacht aan woningbouw op het terrein. Al te veel ruimte biedt het perceel echter niet en de huizenmarkt is ook niet geweldig. Daarj kwam bij dat hij plotselinfg in contact kwam met Lammertink. ,,Het is een jong, bevlogen stel dat een mooie zaak wil beginnen. Ik heb iets met mensen die lef tonen en er voor gaan. We zijn nog eens gaan nadenken en waren er snel uit. Zeker omdat een winkel aan die kant van de Dorpsstraat meerwaarde geeft. En het pand ziet er nog prima uit en past goed in de omgeving en bebouwing.''

Klik voor vergroting

De fietsenzaak in het pand is geen tijdelijke constructie, benadrukken de partijen. Lammertink huurt het pand.

Beetsma wil vaker in Diepenveen iets gaan doen en niet alleen voor woningbouw gaan, zoals nu bij het Rabo-pand. Hij houdt in de gaten waar zich aankoop- en ontwikkelkansen langs de Dorpsstraat en de Oranjelaan voordoen. ,,Ik heb iets met dat dorp. Ik begrijp ook dat er initiatieven zijn om de kern en het winkelgebied mooier en aantrekkelijker te maken. Dat spreekt mij wel aan.''

Tot voor kort wilde projectontwikkelaar Univast het gebouw slopen en er een gebouw met zes appartementen bouwen. De gemeente vond de maatvoering echter veel te fors, zodat dat plan sneuvelde.

Naar begin

Honden slachtoffer van rattengif

Uit; De Stentor Deventer Dagblad
door Bas Klaassen.
20 november 2009

DEVENTER/DIEPENVEEN - Onder hondenbezitters in Diepenveen is onrust ontstaan, nadat twee dieren vorige week plotseling doodziek werden.

Een van de honden kon met een bloedtransfusie ternauwernood worden gered, maar de andere overleed. Dierenarts Van der Meiden uit Nijverdal stelde in het bloed van de overlevende hond grote hoeveelheden rattengif vast. "Een cumarine-derivaat. Inname van dat gif zorgt ervoor dat een hond inwendig doodbloedt'', aldus de dierenarts.

John Winter, de eigenaar van de honden, heeft in het pas geopende hondenlosloopgebied Het Boerenbosje waarschuwingen opgehangen voor hondenbezitters. Hij vermoedt dat zijn honden, Duitse herder Tango en Rusty, een zesjarige Jack Russell-achtige die overleed aan het gif, bewust vergiftigd zijn. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. "Iemand heeft misschien 'iets' bij me over de schutting gegooid. Anders is het misschien in het Boerenbosje gebeurd. Mijn honden liepen vrijwel nooit los'', aldus John Winter. Hij maakt verder duidelijk dat eventuele daders hem voorlopig beter niet tegen het lijf kunnen lopen. "Dit vind ik zó laf.Als je wat tegen mij hebt, bel dan bij me aan. Vergiftig geen hond die zich niet kan verweren.''

Volgens dierenarts Van der Meiden is het zeker niet uitgesloten dat de honden met opzet zijn vergiftigd, maar hij acht het waarschijnlijker dat de honden ergens slordig beheerd rattengif binnen hebben gekregen. Van der Meidens kliniek is gespecialiseerd in bloedtransfusies en behandelt jaarlijks zo'n 20 geïntoxiceerde honden. Slordigheid is volgens hem de meest voorkomende oorzaak van vergiftiging. "Mensen die met gif werken moeten zorgen dat ongedierte er wél bij kan, maar honden niet.''

Na de oproep van Winter hing ook een andere buurtbewoner een oproep in het Boerenbosje.Zijn hond overleed vorige week ook onder verdachte omstandigheden, maar er bleek geen verband te zijn tussen de sterfgevallen. "Mensen vinden het al snel verdacht als hun hond plotseling overlijdt'', zegt Van der Meiden. "Als ze dan zo'n waarschuwing zien hangen is een verband heel snel gelegd.''

Naar begin

Roeterdsweg onherkenbaar

20 november 2009

Wie de laatste weken niet in de Roeterdsweg is geweest, zal met enige verbazing de metarmorfose van de weg in ogenschouw nemen. Alle bomen langs de weg zijn omgehaald met behulp van twee grote kranen. Enkele kleine exemplaren hebben een nieuwe stek gevonden aan de Oranjelaan.
Inmiddels wordt al het hout afgevoerd en is de aannemer met groot materieel begonnen met het compleet opnieuw aanleggen van de weg. Alle grond onder de weg wordt afgegraven en uitgezeefd. De ontstane ruimte wordt opgevuld met gebroken puin. Daar overheen komt een nieuwe asfaltlaag. Alle bewoners krijgen een oprit tot aan de weg.
De verwachting is dat de werkzaamheden tot de kerst gaan duren.

Klik voor vergroting

Naar begin

Parkeerplaats voor AH

20 november 2009

Klik voor vergroting Momenteel kunnen klanten van de AH niet parkeren naast de AH-vestiging aan de Dorpsstraat. Na lang wachten en vele onderzoeken en vergunningaanvragen is het de familie Middeldorp gelukt het terrein naast de winkel te bestemmen tot parkeerplaats met 32 plaatsen. Inmiddels ligt een groot gedeelte van de stenen al op hun plek. De verwachting is, dat de klus binnen enkele weken is geklaard.
Tevens wordt achter aan het gebouw een overkapping en extra magazijnruimte gebouwd voor de ontvangst van goederen.

Naar begin

Brand woning Boxbergerweg

11 november 2009

Net na de middag werden de bejaarde bewoners van een woning aan de Boxbergerweg nabij de Schuurmansweg door een passerend meisje op de fiets en een buurvrouw gewaarschuwd, dat hun bovenverdieping in brand stond. Zij zaten juist aan hun middageten en hadden nog niets in de gaten gehad.

Klik voor vergroting

Foto: Alex Schokker

De gealarmeerde brandweer rukte uit met twee tankautospuiten van de korpsen Diepenveen en Deventer en een hoogwerker. Bij aankomst van de brandweer was de brand boven al uitslaand zowel achter als voor. De brandweer kon voorkomen dat de brand zich naar de benedenverdieping uitbreidde, maar de bovenverdieping brandde geheel uit. Wel liep de benedenverdieping waterschade op.
De bewoners zijn in eerste instantie door de buren opgevangen en later naar een van hun kinderen gegaan.
Klik voor vergroting

Naar begin

'Diepenveen kan gezelliger'

10 november 2009

DIEPENVEEN - De Dorpsstraat in Diepenveen moet voor het winkelend publiek een 'warmer' verblijfsgebied worden. Het aanpalende deel van de Oranjelaan kan mogelijk bij de herinrichting worden betrokken.

Er moet aandacht blijven voor een dorpsplein.

Dat zijn de kernpunten van een nieuw plan van drie inwoners voor herinrichting van het winkelgebied in Diepenveen.

De drie 'betrokken' inwoners, de landschapsarchitecten Josje Kruiswijk en Ernst Lohle en architect Peter van Woerden, hebben het plan al gepresenteerd aan de Ondernemersvereniging Diepenveen (OVD) en de Vereniging Landelijk Diepenveen (VLD).

Zij kijken er positief tegenaan en zien het als een goed uitgangspunt om samen met de gemeente tot een plan te komen. De gemeente trekt acht ton uit voor herinrichting van - alleen - de Dorpsstraat.

De drie willen met het plan 'iets doen voor de gemeenschap'. Van Woerden: ,,Wij hebben dit op persoonlijke titel ontwikkeld.''

Het initiatief borduurt voort op een oud OVD-plan voor de Dorpsstraat. Die straat ademt te veel de sfeer van een doorgaande weg. De auto is ook bij de drie nog welkom, maar de straat moet wel meer worden ingericht als prettig verblijfsgebied.

Nieuw ten opzichte van het OVD-plan is dat het winkelgebied zou kunnen beginnen bij de winkels op de hoek Molenweg-Oranjelaan, in plaats van op de hoek Dorpsstraat-Draaiomsweg.

Een entree moet de bezoekers visueel en gevoelsmatig laten ervaren dat ze het centrumgebied binnenkomen, vinden de drie. Het gebied moet voelen als 'een rode loper'. Aanplant van bomen en hagen is daarbij een belangrijk facet.

De drie denken al na over details, zoals sfeervolle klinkerbestrating in plaats van asfalt. Er is ook een wens om de huidige trottoirs te laten vervallen.

De initiatiefnemers kijken trouwens verder dan alleen de herinrichting van de Dorpsstraat. Opvallend is de suggestie om de Roe-

terdsweg iets te verleggen, waardoor meer ruimte ontstaat voor een terras voor de Hof van Salland.

Het plan spreekt verder van 'zoeklokaties' voor een multifunctioneel dorpsplein, waar onder meer de markt kan worden gehouden. ,,Hopelijk beperkt de gemeente zich niet tot de herinrichting en blijft ook een plein, inclusief daarvoor benodigde financiën, een reële optie. Desnoods in de toekomst. Wij hebben in ons plan bewust zoeklocaties opgenomen. Waar het ons vooral om gaat is dat het idee voor een dorpsplein bij iedereen blijft leven. Het dorp mist nu zo'n aangename, centrale plek.''

De initiatiefnemers noemen drie mogelijke opties: het voormalige Berends-terrein, het perceel naast het parkeerterrein van Albert Heijn en de hoek Gewestlaan/ Oranjelaan bij 'Moeke'. Die laatste plek lijkt het meest praktisch met het oog op de beschikbare ruimte (openbaar groen).

De drie kennen de beperkingen van de andere opties. Op het terrein-Berends komen huizen en naast het AH-parkeerterrein staat een huis. De drie stellen dat er wellicht meer mogelijkheden zijn als de gemeente een rol gaat spelen, bijvoorbeeld bij de aankoop of ruil van grond. ,,We willen vooral dat het idee van een plein blijft leven, zodat je er op kunt inspelen als zich een kans voordoet. De dorpskern moet gezelliger worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Gorssel en Heeten al is gebeurd.''

De gemeente zegt in een reactie 'goed in gesprek te zijn met de initiatiefnemers'. Projectontwikkelaar Bouwfonds noemt een plein op (een deel van het) Berends-terrein 'onrealistisch'. Het plan van het Bouwfonds voor huizenbouw is immers in volle gang.

Naar begin

Na dinertje in je eigen auto naar huis

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
9 november 2009

DEVENTER - Een avondje dineren, een wijntje erbij en in je eigen auto naar huis gebracht worden? Het kan, bijvoorbeeld bij restaurant De Roetertshof in Diepenveen.

Daan Temminck (21) uit Deventer en Dicky Ypes (2o) uit Diepenveen tekenen voor de chauffeursdienst.

De dienst is voor De Roetertshof een extra service en voor het bedrijf van de twee studenten een leuke bijverdienste. ,,Hoewel het voornaamste is dat dit ons naamsbekendheid oplevert'', zegt Ypes. Met Temminck heeft hij het bedrijf DD Chauffeursdienst. ,,We bieden hoofdzakelijk privéchauffeurs aan voor zakelijke of privé-ritten. Mensen vinden het prettig als ze niet zelf hoeven te rijden.''

Afgezien van De Roetertshof werkt DD niet met restaurants samen. ,,Wij kenden Bert Roetert van De Roetertshof. Voor ons is dit een extraatje. Bovendien komen er bij de Roetershof veel gasten voor wie een privéchauffeursdienst iets kan zijn. ''

Volgens Ypes is het bijzonder dat voor een restaurant een thuisbrengservice dagelijkse kost is. ,,Ik weet dat het gebeurt bij feesten of trouwerijen. Maar restaurants die de thuisbrengservice aanbieden is bijzonder, zeker in deze regio.''

Bert Roetert noemt de dienst 'een uitkomst'. ,,Een groot voordeel is dat mensen in hun eigen auto naar huis gebracht worden. Pak je een taxi, dan moet je de dag erna terugkomen om de auto op te halen.''

DD telt naast Ypes en Temminck nóg een aantal studenten die als chauffeur ingezet kunnen worden. Bij de terugbrengservice bij De Roetertshof rukt DD uit met een chauffeur én iemand in een volgauto. Ypes: ,,De chauffeur moet natuurlijk terugkomen. Ik heb zelf een auto. Indien nodig, dan is de auto van de moeder van Daan beschikbaar als volgauto.''

Het duo heeft onder de naam De Koeriersdienst Deventer ook een pakketservice. ,,Nu willen we het uitbouwen en aan bekendheid werken. Zo komt er een site. Daan studeert nog, ik begin volgend jaar weer. Het is goed te combineren.''

Naar begin

Scooter uitgebrand

9 november 2009

Afgelopen vrijdagavond rond 19.30 uur rukte Brandweer Diepenveen uit voor een in brand staande scooter. Deze lag op de Neusinkdijk op villapark het Eikendal zonder dat er iemand bij was. De scooter was bij aankomst van de brandweer al bijna geheel uitgebrand. De politie nam het inslagnummer op en zal proberen de eigenaar te achterhalen.

Naar begin

Nieuwe natuur in Diepenveen en Lettele

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
3 november 2009

DIEPENVEEN/LETTELE - Het Waterschap Groot Salland en de Stichting IJssellandschap hebben een gebied van in totaal 29 hectare flink onder handen genomen. De steile oevers van de Moespotleide op De Kranenkamp zijn afgegraven, zodat het water langzamer stroomt en het gebied rond de leide natter wordt.

Hetzelfde is gebeurd met de Lettelerleide. Hier hebben de natuurbeheerders er ook voor dat de watergang meer slingert (meandert) dan voorheen. Ook is met boeren afgesproken dat in de directe omgeving van de twee watergangen geen mest meer wordt gebruikt.

Het werk aan de Moespot- en Lettelerleide is in het najaar van 2008 begonnen. Momenteel gaan IJssellandschap en Groot Salland werken aan wandelpaden in beide gebieden en ook worden informatiepanelen en routepaaltjes geplaatst. Waarschijnlijk zijn deze werkzaamheden eind november klaar.

De afspraken over mestgebruik en de werkzaamheden - bij de Moespotleide is 50.000 kubieke meter grond afgegraven - moeten er voor zorgen dat er veel méér soorten planten en dieren komen. Volgens IJssellandschap heeft de herinrichting al effect. Bijzondere plantensoorten als de veldrus, holpijp, waterviolier en waterpunge zijn volgens IJssellandschap al te zien.

In de Lettelerleide is ook een vistrap gemaakt. Groot Salland verwacht dat hierdoor vissen als het bermpje en de drie- en tiendoornige stekelbaars in de leide gaan voorkomen. Verder wordt de verdroging van het nabijgelegen natuurgebied De Slenk bij Lettele aangepakt.

Bij de Moespotleide zijn ook enkele poelen gegraven. Deze moeten het nieuwe 'thuis' worden van de zeldzame kamsalamander.

Naar begin

Jan Bruggeman kampioen bij Vogelvreugd

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door correspondent Henk Jansen
1 november 2009

OLST/MIDDEL - Vogelvreugd Olst - Diepenveen kan terugzien op een succesvol verloop van haar afdelingstentoonstelling. De sterk in leeftijd uiteenlopende leden van Vogelvreugd hebben één ding gemeen en dat is de passie voor hun hobby. Door er de nodige energie in te steken weten zij de kwaliteit op peil te houden.

De talrijke bezoekers, onder wie burgemeester Strien en wethouder Van den Berg, die vanuit de gehele regio naar buurthuis Het Middelpunt te Middel waren gekomen, konden in de knusse expositieruimte volop genieten van 360 door de leden ingebrachte vogels. De kwaliteit van de vogels was goed, zo blijkt uit de beoordeling van de keurmeesters, die ook tevreden waren over kwaliteit van de nieuwe aanwas. In de verkoopklasse bestond voor de door leden aangeboden vogels veel animo en mede door de goede kwaliteit ging er menig vogeltje over in andere handen. Naast het vogels kijken, en een gezellig onderonsje, was ook ruimte voor een aantal andere activiteiten zoals het Rad van Fortuin.

Bij de prijsuitreiking, vrijdagavond, was het in de jeugdklasse Menno Groot - Lipman die volgens voorzitter Karin Senden - Brants 'met een kruiwagen vol medailles naar huis ging', met onder meer een bondsmedaille en de Vrije Derby Jeugd voor zijn vogel in de categorie Melanine Zwart Rood Mozaïek type 2 enkelingen. Tim Assink, die zijn debuut maakte op deze tentoonstelling, ging met 90 punten voor zijn gele schimmel kanarie met de H. Schrijverbokaal aan de haal.

Jan Bruggeman mocht uit handen van Deventer wethouder Swarts het felbegeerde bondskruis in ontvangst nemen voor zijn Geel Schimmel; met deze vogel werd hij met 93 punten hoofdgroepwinnaar, legde hij beslag op de Rabobokaal en werd ook Algemeen Kampioen van Vogelvreugd.

Bondsmedailles waren er voor Wim Buis met een Rood Schimmel, T. van Beek met Agaat rood mozaïek, J. Harmens was succesvol met een Fife Fancy melanine, A. Legebeke kreeg de medaille voor een Bichenowastrilde wildkleurige tropische cultuurvogel, B. Scheltinga kreeg 90 punten voor zijn Catharina parkiet. Andries Bosch scoorde 91 punten met zijn witte tropische standaardvogel.

Hoofdgroepkampioenen waren: Jan Bruggeman met 91 punten voor een Albino recessief, een stam Lipochroom Geel intensief, een stel Geel schimmel, 91 punten voor een Scotch Fancy lipochroom intensief. Tonny Groot -Lipman 183 punten voor een stel Rood Intensief en 181 punten voor een stel Rood schimmel, een stel Isabel rood schimmel, verder nog 90 punten voor een Fiorino gekuifd. Diane van Beek met 92 punten voor een stam Agaat rood intensief en 185 punten voor stel Agaat rood. Jan van de Vegt met 91 punten voor Isabel wit dominant en 90 punten voor zijn Diamant duif. Anton Verwoolde met 91 punten voor een Bruinopaal wit recessief. Raymond Scheltinga met 91 punten voor zijn Zwartonyx wit recessief. Ton van Beek 91 punten voor zijn Melanine Zwart intensief. Jan van Werven kreeg 91 punten voor zijn gekuifde Gloster Corona. Harry Steenbergen met 91 punten voor zijn grijze tropische standaardvogel. Karin Senden kreeg 91 punten voor haar Europese Groenling cultuurvogel.

Wie meer informatie wil over het houden en kweken van vogels kan terecht bij Tino van Beek, tel 0570-590280.

Naar begin

Geschiedenis Auping bij Historische Vereniging Diepenveen

2 november 2009

De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving heeft op donderdag 5 november weer een bijzondere historische avond. Onderwerp is de geschiedenis van beddenfabriek Auping die bij de oprichting op het grondgebied van de gemeente Diepenveen stond, namelijk aan de Boxbergerweg in Keizerslanden.

De presentatie van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) wordt verzorgd door de auteurs van het bijbehorende boek: René Berends en Sam de Visser.
In de pauze is er gelegenheid om foto’s te kijken; ook wordt het 10e knipselboek ‘Diepenveen in de krant 2008’ gepresenteerd. Na de pauze volgt er een verrassend optreden.

De avond is vrij toegankelijk en begint om 20 uur (zaal open 19.30) in de Hof van Salland te Diepenveen.
Meer informatie via www.historischeverenigingdiepenveen.nl.

Naar begin

Sterfbedgesteggel in Diepenveen

Door Alex Schokker
1 november 2009

Vrijdag- en zaterdagavond werd in het Hof van Salland door toneelvereniging Tot Nut en Genoegen de klucht ‘Sterfbedgesteggel’ opgevoerd voor het publiek.
Burgemeester Andries Heidema was een van de genodigden. Ook iets bijzonders was dat Anne Kruit (19) voor het eerst op de planken stond bij de verenging. Beide ouders spelen al jaren mee en zelfs haar opa.
De klucht speelt zich af rond een stokoude, steenrijke dame die stervende is en de familie die er flink van profiteert,om de erfenis naar zich toe te trekken.

Op de foto de stok oude en rijke dame op haar sterf bed.

Klik voor vergroting

Naar begin

Bruggeman beste vogels 2009

Door Alex Schokker
1 november 2009

Klik voor vergroting

Afgelopen weekend hield de vogelvereniging Vogelvreugd Olst - Diepenveenhaar jaarlijkse tentoonstelling.
In de serie van de kanaries is de heer Bruggeman uit Olst als beste uit de bus gekomen met zijn vogels. Hij heeft dit keer het Bondskruis ontvangen.
Een bondsmedaille ontvingen de volgende kwekers:
WHJ Buis uit Raalte, T van Beek uit Diepenveen, JH Harmsen uit Deventer, A.Bosch uit Olst, AA Legebeke uit Olst, B Scheltinga uit Olst en JA Bruggeman een Bondsmedaille en Bondskruis.

In totaal waren er 30 inzenders bij de Vogelvreugd Olst-Diepenveen. Men kon de vogels het gehele weekend bezichtigen in het clubhuis Middelpunt in Middel.

Op de foto: Voorzitter Karin Senden-Brants en bestuurslid Tonny Groot-Lipman.

Naar begin

Diepenveen gereed voor de vorst

Door Alex Schokker
1 november 2009

Klik voor vergroting De Diepenveense IJsvereniging De Molenkolk heeft afgelopen maandag de start weer gemaakt met de voorbereidingen voor de ijsbaan aan de Schapenzandweg. Er werd een opgeknapte koek- en zopitent geplaatst op het terrein.
Dit werd gedaan door de ijsmeesters Wim Brilleman ( ruim 25 jaar werkzaam voor de IJsverenging) en Richard Brilleman. Van de dames was Ria Brilleman aanwezig die ook de koek- en zopi tent verzorgt. In de maand december zal de ijsclub het weiland onder laten lopen met water, zodat Diepenveen klaar is voor de vorst. Op de foto wordt de koek- en zopi tent geplaatst.

Naar begin

Eye Catchers Living in Style nieuw in Diepenveen

29 oktober 2009

Op zaterdag 31 oktober openen Dianne Roesink en Eric Berends hun nieuwe winkel voor woninginrichting en woonaccessoires op de hoek van de Oranjelaan en de Draaiomsweg. Onder de naam Eye Catchers Living in Style komen ze met een nieuw winkelconcept in Diepenveen. Naast een ruim aanbod woondecoraties kan de klant ook terecht voor adviezen op het gebied van wonen, kleur en interieur.

Woonadvies
Eric hoopt dat de mensen met name komen voor een advies. Afhankelijk van de wensen van de klant kan hij dan een voorstel maken en dat vast leggen in een plattegrond en een 3D-tekening. Als de klant tevreden is met het ontwerp, kan Eye Catchers behulpzaam zijn bij de uitvoer van het plan. Dit kan zijn het leveren van meubels vanuit de eigen winkel of advies bij de aanschaf van artikelen elders.

Verbouwing
De afgelopen maanden is het stel met veel hulp druk geweest met de verbouwing en inrichting van het pand, waar Makelaardij Vrielink was gevestigd. Vrielink zit hier nog steeds, maar is naar de bovenverdieping verhuisd en is via een opgang aan de achterzijde bereikbaar. In de huizen- en bedrijfsgebouwenmarkt zoeken de mensen steeds meer via internet en schermen. Hiervoor is geen groot kantoor meer nodig.
Aan de buitenzijde kreeg het pand een schilderbeurt. De rode stenen werden wit en zwart geschilderd hetgeen het pand beter doet opvallen en een specifieke uitstraling geeft. Binnen is een muur weggebroken, waardoor een L-vormige winkelruimte van 100 vierkante meter is ontstaan. Deze ruimte is ook ingericht in de kleuren wit en zwart.
Op stellingen staan woondecoraties zoals, kandelaren, vazen, lantaarns, verlichtingsarmaturen, potten en kussens. Daartussen staan enkele banken, tafels, stoelen, grote potten en staande verlichtingsarmaturen. Boven de tafels hangen sfeervolle armaturen. In de relatief kleine winkel kunnen uiteraard niet veel meubels worden geshowd. Met behulp van stalen kan de klant bijvoorbeeld zien hoe de aanwezige bank ook te leveren is in 20 andere kleuren en vormen.
Eric en Dianne hopen met de winkel een trendy en betaalbare uitstraling te hebben, hoewel er ook beslist duurdere artikelen bij staan. In een dorp als Diepenveen is daar zeker markt voor, aldus Eric.

De woonwinkel vormt voor het stel een aanvulling op hun werkzaamheden elders. Eric blijft met zijn bedrijf Eye Catchers als freelance etaleur en adviseur bij het inrichten van panden werken. Dianne werkt drie dagen in de week als etaleur bij V&D. Voorlopig zal door de week één van beiden aanwezig zijn en zaterdag allebei. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. (www.eye-catchers-diepenveen.nl)

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Mevrouw Klein Bronsvoort 100 jaar

Door Harry Mulder
28 oktober 2009

Mevrouw Klein Bronsvoort werd in 1909 geboren als Anne Maatman en woonde met haar ouders, drie zussen en een broer op boerderij ‘De Pekelharing’ op de Platvoet. Na de lagere school moest ook Anne aan het werk wat in die tijd eerder regel dan uitzondering was. Vanaf haar achtiende ging ze bij andere families werken. Eerst werkte ze bij Wim en Dina Roetert-Daggert, later ook bij de familie Jansen van de ‘Tangerij’ aan de Randerstraat en de familie Ten Have in Wesepe.
In 1931 is Anne getrouwd met Willem Klein Bronsvoort die al op boerderij ‘De Kooi’ woonde. Hun adres was toen nog Tjoene 16, dat later veranderde in Ganzekooisweg 1.

Willem en Anne leefden van een paar koeien, varkens en kippen. Iedere vrijdag met een mand vol eieren naar de markt, vertelt Anne. In 1933 werd dochter Jopie geboren, hun enig kind. Zij trouwde in 1957 met Geert Kremers en kregen twee kinderen, Wim en Ida.
Anne Klein Bronsvoort, die inmiddels al vijf achter-kleinkinderen heeft woonde tot anderhalf jaar geleden nog thuis aan de Ganzekooisweg. Tegenwoordig geniet zij van haar oude dag in woon- en zorgcentrum Sparrenheuvel.
Is 100 jaar oud? Niet voor Anne Klein Bronsvoort. Iedere twee weken doet zij mee met de bingo. Ook sjoelen en de gymnastiek vindt zij leuk.
Burgemeester Andries Heidema kwam haar persoonlijk feliciteren, wat zij bijzonder op prijs stelde.

Bij de foto: Mevrouw Klein Bronsvoort samen met haar dochter en kleindochter op de foto met de burgemeester.

Klik voor vergroting

Naar begin

Salland in de ban van het pokeren

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
Nees Westerhout
23 oktober 2009

DEN NUL - Salland is de komende twee maanden in de greep van het pokeren. In drie horeca-etablissementen - café Ripperda in Den Nul, café Laurel's in Raalte en café Moeke in Diepenveen - spelen tweehonderd Sallandse pokeraars mee in de voorronde van het Pokerkampioenschap van Nederland.

De voorronde bestaat uit zes, zeven en acht speelavonden, waarvan de eerste inmiddels is afgewerkt. De pokeravonden zijn volledig legaal en er wordt niet om geld gespeeld.

Per locatie gaan uiteindelijk twee spelers door naar de grote Regiofinale in Outland Rotterdam, begin 2010. Dat is de winnaar van het overall klassement van de voorronde en de beste pokeraar in de Play Off Sit and Go. Die play off wordt na afloop van de voorronde gespeeld door de weekwinnaars.

Het Nederlands Pokerkampioenschap beleeft zijn derde aflevering. Op zevenhonderd locaties spelen in het hele land 50.000 pokerliefhebbers om de felbegeerde plekken in de Regiofinale. De uiteindelijke winnaar van het kampioenschap wacht vrijwel zeker een lucratief sponsorcontract. Dat ging in elk geval op voor de winnaar van 2008, de student Pieter de Korver. Hij ging met zijn team Pokerstars Europa in en won uiteindelijk in mei 2008 de finale van de European Poker in Monaco. De absolute Europese pokerhoofdprijs, goed voor 2,3 miljoen euro.

Toernooileider Robert Koerhuis van cafe Ripperda is blij met de grote belangstelling voor het pokertoernooi. 'Als je toch zo'n tweehonderd pokeraars om tafel krijgt, jong en oud, dan geeft dat wel aan dat pokeren nog steeds populair is'. Of er potentiële kampioenskandidaten tussen zitten kan hij moeilijk beoordelen. 'Er zijn goeie spelers bij, maar ik schat dat de helft van de deelnemers echt gaat voor een plek in de Regiofinale. De anderen vinden het gewoon leuk een avondje te pokeren'.

Bij Ripperda wordt gespeeld op 23/10, 30/10,13/11, 27/11, 4/12 en 11/12, bij café Laurel's op 23/10, 6/11, 28/11, 4/12 en 12/12. De spelavonden van Moeke zijn 28/10, 11, 25/11, 2/12 en 9/12. Omdat vijf speelavonden meetellen voor het eindklassement kan men zich op de avond zelf nog inschrijven. Deelname is gratis.

Naar begin

Ploegwedstrijden Diepenveen

25 oktober 2009

Zondag 18 oktober zijn in Diepenveen de ploegwedstrijden van PJO Diepenveen gehouden in de uiterwaarden nabij Nieuw Rande.

Maar liefst 42 deelnemers deden mee met hun trekker en ploeg. Dit is voor PJO Diepenveen een record. Vooral de oldtimerklasses worden de laatste jaren steeds populairder. Er werd geploegd in vier verschillende klassen. Er waren zeven nieuwkomers.

Door het mooie weer en het vele publiek, heerste er een gezellige sfeer.

Uitslag
2-schaar-wentel
1 Stefan Schreur, Averlo, 246,75 punten
2 Bert Bresser, Diepenveen, 229,25 punten
3 Gerjan Roetert, Wesepe, 218,25 punten

3-schaar-wentel
1 Dirk Lagerwey, Epe, 226,25 punten
2 Bas Nieuwenhuis, Diepenveen, 215 punten
3 Erik Trompert, Averlo, 197,5 punten

Oldtimers Heen-en-weergaand
1 Henk Klein Velderman, Laren, 161 punten
1 Jan Wolters, Colmschate, 152,5 punten
3 Martin Schoneveld, Epse, 144,5 punten

Oldtimers Rondgaand
1 Harm Bonder, Eext, 160,5 punten
2 Roel Mennega, Eext, 155 punten
3 Johan Schoneveld, Epse, 152 punten

Beste nieuwkomer
Roel Mennega, Eext, 1ste plaats bij Oldtimers Rondgaand

Klik hier voor foto's van de ploegwedstrijden voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Bouw Diepenveen op gang ondanks malaise

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
20 oktober 2009

DIEPENVEEN - De malaise op de huizenmarkt en de economische recessie lijken (nog) weinig gevolgen te hebben voor de nieuwbouwprojecten in Diepenveen.

Woonstichting De Marken verwacht op 1 november te beginnen met de bouw van de Boschhoekgaarde (zorgappartementen, huur- en koop) naast Sparrenheuvel. De start is licht vertraagd. Hoofdoorzaak: is de kwakkelende huizenmarkt: mensen hebben moeite hun huidige woning te verkopen. ,,Maar we denken dat we op 1 november zover zijn dat we kunnen starten.''

Johan Penninkhof, projectontwikkelaar van de nieuwbouw (winkels met daarboven luxe-appartementen) tegenover Keurslager Harmsen aan de Dorpsstraat, trapt op de rem. Hij stipt de ongunstige huizenmarkt en ook het bankwezen aan als oorzaak van de vertraging. ,,Banken zijn kritischer bij het verstrekken van kredieten. Waar ze voorheen al ergens instapten als er 60 procent van de woningen is verkocht, is dat nu 80. Dat schuift ook de bouw op. Ook aannemers willen exacter weten wat het gaat kosten.'' Penninkhof, die eerder aangaf dat het project niet het beleg op zijn brood is, neemt dan ook de tijd. ,,Maar we zijn heus bezig. Binnenkort hopen we een aannemer te selecteren.''

De recessie leidt (nog) niet tot vertraging bij andere nieuwbouwprojecten. Dat zeggen het Bouwfonds, dat het terrein van voorheen kweker Berends ontwikkelt, en aannemer Nikkels (het Bramhaar). Op het 'Berendsterrein' komen vrijstaande huizen. Mike van Nes van het Bouwfonds meldt dat de verkoop begin 2010 van start gaat. Dat is al langer de planning; de invulling van het plan vergde wat extra aandacht. ,,Dan praat je over ruimtelijke en plantechnische aspecten.'' Dat is nu nagenoeg rond. Het bestemmingsplan wordt binnenkort verwacht.

Gekozen is uiteindelijk voor vijftien vrijstaande woningen. Eerder was sprake van veertien vrijstaande huizen en een twee-onder-één kap en aanvankelijk zelfs van achttien huizen. Van Nes sluit niet uit dat de verkoop moeilijker gaat dan normaal. ,,Het project is gewild. Wel raken mensen hun huidige huis moeilijker kwijt. Daar kunnen óók wij bij dit project nog last van krijgen.''

Het Bramhaar, een complex met 41 appartementen, waarvan zeventien huur en twee vrijstaande woningen, gaat nog vóór de Kerst in de verkoop, zegt bouwbedrijf Nikkels. ,,Wij starten later dan we wilden, maar dat komt puur door de bezwaarprocedures.'' De rechter schoof de laatste bezwaren in juni opzij. Het plan is nu onherroepelijk. ,,Zo'n periode tot de Kerst is niet ongebruikelijk bij het voorbereiden van de verkoop. Wij hebben in die zin geen last van de recessie.'' Het plan dateert al van 2005. De afgelopen jaren kwamen er al flink wat inschrijvingen; het project lijkt nog steeds gewild.

Eikendal, de villawijk die door de gemeente wordt ontwikkeld, loopt onverminderd stroef. Er zijn nauwelijks kavels verkocht. Volgens de gemeente is dat te wijten aan het feit dat mensen hun huidige huis maar moeilijk kunnen verkopen. De verwachte eerste opbrengsten van de verkoop zijn van drie miljoen euro teruggeschroefd naar nul euro.

Naar begin

Zonnewijzer als eerste 'verkeersveilig'

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Sandra Bouck
donderdag 15 oktober 2009

DIEPENVEEN - Als het goed is, trekt vanaf vandaag geregeld een fluorescerend lint door Diepenveen richting school of sportclub.Alle leerlingen van basisschool De Zonnewijzer zijn gisteren in een veiligheidshesje gestoken. Dat gebeurde aan het eind van het ANWB-project Streetwise, dat kinderen met het verkeer vertrouwd maakt.

De Zonnewijzer had de 'primeur' van een proef die formeel na de herfstvakantie begint. Dankzij regiocoördinator Celina Trekop van Streetwise die haar kinderen op de Diepenveense school heeft. De ANWB verstrekt duizend hesjes aan acht scholen in de provincies Overijssel en Noord- en Zuid-Holland. Voordat de hesjes daarna eventueel massaal uitgedeeld gaan worden, wil de organisatie weten of ze wel gebruikt worden. ,,Over drie maanden worden de scholen gebeld om hun ervaringen te vertellen'', legt Celina Trekop uit.

Directeur Charles Schutte vindt het een goed initiatief. ,,Je ziet wel eens joggers of ruiters met zo'n hesje. Die kun je in het donker veel beter zien. Er gaat ook een brief naar de ouders met een oproep om ze zoveel mogelijk te gebruiken. Het is niet de bedoeling dat ze in de kast blijven liggen.''

De vraag is natuurlijk of de kinderen de hesjes wel aandoen. Pepijn Boonman (9), die dagelijks vanuit Borgele naar De Zonnewijzer fietst, is heel duidelijk: ,,Tuurlijk. Elke dag. Het is een mooi hesje. Waarom zou je het dan niet aandoen?'' Ook Jinke Janssen (10) van de Platvoet en Kaylee van den Berg (10) uit Diepenveen knikken. ,,Wij tweetjes gaan ze zeker dragen.'' Luuk Hijenga is wat minder overtuigd. Maar zijn moeder Jolanda Konijnenberg wil het wel graag. ,,En vooral ook 's avonds naar de voetbalclub. Als ze om zeven uur terugkomen, schemert het al.''

Babette te Winkel, de moeder van Erik Frohn, herinnert zich dat haar zoon een jaar of drie geleden een vriendje had dat zo'n hesje aan moest. ,,Ze waren een jaar of vijf. Die jongen ging ineens heel onbenullig fietsen. Hij dacht dat hij ook beschermd was als er een auto over hem heen zou gaan. Je moet de kinderen dus wel goed duidelijk maken dat het alleen gaat om hun zichtbaarheid en dat ze goed moeten oppassen.''

Erik fietst dagelijks van de Platvoet via de deels onverlichte Wetermansweg naar school. Zijn moeder wilde hem eerst een fluorescerende rugzak meegeven, maar dat hoeft nu niet meer. Overigens zijn de hesjes voor 4,95 euro ook in de ANWB-winkel te koop.

Naar begin

Alfabet aan poppen en beesten

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Natasja van Dulmen
14 oktober 2009

DIEPENVEEN - In het huis van Claar van Leent lijkt werkelijk alles in het teken van stofjes en frutsels te staan. Zij begon ooit met het geven van creatieve workshops in Amsterdam.

Haar klantenkring groeide en na een poosje kon ze van haar bedrijfje leven. Vorig jaar verruilde ze het hectische leven van de grote stad voor de gemoedelijke sfeer van Diepenveen. Naast de cursussen en kinderpartijtjes boort ze nu een nieuwe markt aan: via haar webwinkel verkoopt ze handgemaakte poppen en beesten, naar eigen ontwerp en van handgesponnen wol.

Ze gebruikt haar woonruimte ook als atelier. En dat is te zien: kasten vol kralen, spinnewielen, bonte wandkleden en manden met knuffelbeesten. Het is maar een kleine greep uit wat er allemaal in de knusse huiskamer te zien is.

De geboren Haagse studeerde aan de Rietveldacademie en volgde een opleiding Creatieve Educatie. Sinds 2004 verzorgt ze verjaardagspartijtjes en cursussen. Kinderen leren dan bijvoorbeeld schilderen à la Picasso. Of spijkerschilderijen maken of tasjes borduren. Ook volwassenen kunnen bij haar in de leer. Met haar wolatelier het Blauwe Schaap geeft ze spinlessen aan individuen of duo's.

,,Járen geleden raakte ik gefascineerd door wol. Ik heb een spinnewiel aangeschaft en ging aan het werk", vertelt ze. Ondertussen weet ze alles over het materiaal en de bewerking ervan. Ze reinigt, twijnt en kaardt de wol. Ook verft ze het in alle kleuren van de regenboog en bewerkt ze het tot vilt. ,,Maar de laatste tijd ben ik vooral bezig met het ontwerpen en maken van poppen en beesten. Allemaal van handgesponnen wol, want dat heeft een mooie textuur. Ik kreeg zóveel enthousiaste reacties, dat ik er serieus mee aan het werk ben gegaan."

De poppen en beesten hebben hetzelfde ontwerp, maar verschillen toch nét iets van elkaar. ,,Het begon met Annie. Daarna volgde een donkere versie van de pop Bella. Toen ontstond het idee om het hele alfabet te maken." Paardje Chop Chop, kabouter Daantje, slak juffrouw Eva en sneeuwpopje Flok werden 'geboren'. ,,Het ontwerp voor Gerardus de schildpad is nu bijna klaar. En Harry ga ik van echt kamelenhaar maken."

Voordat haar webwinkel 'Poppenenbeesten.nl' professioneel van start kon gaan, moest de onderneemster eerst het nodige voorwerk verrichten. Samen met haar Marokkaanse ex-man en haar huidige vriend reisde ze naar Marokko. Met zijn drieën gingen ze zoek naar wol, spinsters en haaksters. ,,Nu komen er balen ruwe wol vanuit dat land naar Diepenveen. Die worden hier verwerkt. Ook zijn er een paar Marokkaanse vrouwen die de wol daar ter plekke verven en spinnen."

n het maken van een pop of beest gaat enorm veel tijd zitten. ,,Al snel acht tot veertien uur. Dus dat kan ik niet allemaal alléén blijven doen. Daarom werkt een haakster voor mij. Maar ik zorg altijd zelf voor de finishing touch.''

Naar begin

Ploegwedstrijdn PJO Diepenveen

14 oktober 2009

Op zondag 18 oktober houdt PJO Diepenveen weer de jaarlijkse ploegwedstrijden. Ruim 40 deelnemers zullen hun vakmanschap tonen met hun trekker en ploeg. Er zal gestreden worden in de klassen 2-Schaar, 3-Schaar, en Oldtimers-rondgaand en Oldtimers-heen-en-weergaand.

Het wedstrijdterrein ligt aan de IJsseldijk, tegenover huis Nieuw Rande. Om 11.00 uur zal er gestart worden met de beginvoren.De prijsuitreiking zal omstreeks 16.30 uur zijn.

Doel bij het wedstrijdploegen is om een perceeltje van ongeveer 20 are zo netjes mogelijk om te ploegen. Daarbij wordt gelet wordt op het recht rijden, goed onderwerken van de stoppel en vlak neer leggen van de grond. Een vakkundige jury zal het werk van de deelnemers beoordelen.

Naast prijzen voor de winnaars van iedere klasse, is er ook een prijs voor de beste nieuwkomer.

Naar begin

Nieuwe eigenaren Catering en Kookstudio Boschloo

11 oktober 2009

Sinds half augustus zijn Jan (43) en Silvia (40) Visser de nieuwe eigenaren van Catering en Kookstudio Boschloo. Zij hebben de zaak overgenomen van de oprichters van de Kookstudio Gerard en Erna Boschloo. De overdracht is in volledige harmonie verlopen. De zaak houdt bijvoorbeeld de zelfde naam en wordt in grote lijnen op dezelfde manier voortgezet.

Ervaring
Zowel Jan als Silvia hebben de nodige jaren ervaring in de horeca wereld en bezitten alle benodigde horecadiploma’s. Jan heeft 25 en Silvia 22 jaar ervaring in de horecabranche.
Als kind hielp Jan al mee in het café, restaurant en winkel Visser van zijn ouders in Okkenbroek. Samen met Silvia heeft hij een aantal jaren het restaurantgedeelte als bistro voortgezet. Helaas was de loop toen al uit het restaurant en bleef het stel niets anders over dan er een punt achter te zetten.
Momenteel heeft Jan een 36-urige baan bij Dimence op het Brinkgreventerrein nabij Schalkhaar. In zijn vrije uren heeft hij regelmatige geoberd onder andere in het Hof van Salland en de Kranekamp, waar hij Gerard Boschloo van kent.
Silvia heeft jaren bij horecabedrijf ’t Losse Hoes in Holten gewerkt. Ook werkte ze indertijd bij ’t Wapen van Diepenveen voor het omgedoopt werd tot Moeke Admiraal. ’t Losse Hoes werd vorig jaar failliet verklaard, waardoor ze op straat kwam te staan. Op dat moment wou ze even uit de horeca en ging als huishoudelijke hulp aan de slag bij Carinova. Maar het verlangen naar een nieuwe uitdaging in de horeca kwam terug. Zij zal met name overdag de tent moeten runnen in de Kookstudio. Hun twee zonen Stefan (12) en Gerton (10) helpen al geregeld mee in de zaak.

Toekomst
De Kookstudio gaat op dezelfde wijze voort. Met groepen vanaf 10 personen kan gezamenlijk een drie- of viergangendiner worden bereid en uiteraard aansluitend worden genuttigd in het voorste deel van de studio met bijpassende wijnen of andere consumpties. Jan en Silvia willen daarbij ook allerlei thema’s aanbieden waarmee een diner kan worden gemaakt.

Klik voor vergroting Nieuw zijn de workshops die het tweetal wil aanbieden. De mensen kunnen zich daar individueel voor opgeven en bij voldoende opgave kan dan een workshop worden gepland. Jan en Silvia hebben al plannen voor een wild- en een visworkshop.
Ook nieuw zijn de kinderpartijtjes, waarbij de kinderen zelf pannenkoeken kunnen bakken of een compleet driegangen menu kunnen bereiden.
Volgens Jan is er in Diepenveen gebrek aan een kleine zaal voor grote verjaardagen van bijvoorbeeld ouderen of kleine feesten. Catering en Kookstudio Boschloo kan een zaaltje bieden voor 30 personen. Als met statafels wordt gewerkt kunnen er 40 personen in.
Hierbij kunnen de gasten van een hapje en een drankje worden voorzien, maar ook is het mogelijk uit de keuken een diner te serveren.
Met hun cateringservice kunnen ze dit alles ook aan huis voor de klanten serveren.
Meer informatie is te vinden op de website www.ckb-diepenveen.nl.

Naar begin

Toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’ brengt klucht

10 oktober 2009

Toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’ uit Diepenveen staat op 30 en 31 oktober op de planken met de klucht "Sterfbedgesteggel" van Mart Moors.

De uitvoering vindt plaats in de Hof van Salland, Dorpsstraat 30 te Diepenveen en begint om 20.00 uur. Beide avonden zijn rookvrij en op zaterdag is er na afloop een verloting. Op zaterdagavond is er na de voorstelling tevens de gelegenheid tot dansen op muziek van Joop Kaal.

Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in de Hof van Salland op 21 en 28 oktober van 19.00-20.00 uur.
Op de avonden zelf kunt u ook kaarten kopen aan de kassa à 7,50 euro.

De spelers hopen op veel publiek!

Korte inhoud van het stuk
Het verhaal Sterfbedgesteggel gaat over de stokoude en steenrijke Delphine Hogenduyn. Zij is een krasse, venijnige dame die niet voor één gat te vangen is.
Haar familie bestaat voornamelijk uit hooghartige en onbetrouwbare personen. De oude Delphine is stervende.
Zelfs vanuit haar sterfbed probeert ze haar familie een hak te zetten. Het gevolg is een reeks van conflicten met haar kleindochter Inge.
Een kleindochter die ze niet accepteert en die ze zelfs verafschuwt.
Terwijl de overige familieleden proberen om hun aandeel in de erfenis veilig te stellen, voeren oma en kleindochter een hevige oorlog.
Een oorlog waarin list, bedrog en zelfs moordplannen niet worden geschuwd.
Wie zal aan het langste eind trekken? De vernuftige, gluiperige oude Delphine of de pittige, daadkrachtige jonge Inge.

Naar begin


DSC afd. gymnastiek te Diepenveen is voor recreatie gymgroepen op zoek naar een ENTHOUSIASTE GYMLEIDSTER

Onze voorkeur gaat uit naar gediplomeerde leiding. Ook kunnen mensen reageren, die in opleiding zijn.

Van onze leiding verwachten wij, dat zij op een verantwoorde wijze de lessen geven en zich betrokken voelen bij verenigingsactiviteiten.
Wij bieden ondersteuning waar nodig, een prima ingerichte sportzaal en een gezellige sfeer!

Heb je belangstelling neem dan contact op met Ronnie Boomkamp, tel. 0570 59 19 24,
e-mail r.g.boomkamp@home.nl

Vervolgtraining Nordic Walking voor de regio Raalte, Diepenveen, Deventer, Olst, Wijhe en Wesepe

10 oktober 2009

Voor mensen die de techniek van het Nordic Walken enigszins beheersen organiseert Nordic Walking Salland vervolgtrainingen. Deze trainingen bestaan uit verbeteren èn verder inslijpen van de Nordic Walking techniek naast verbeteren van de algehele conditie en uithoudingsvermogen.
De trainingen starten bij Eetcafé De Lepelaar, Uitspanning De Eikelhof, Boxbergerweg 31, Eikelhof/Olst.

De vervolgtrainingen worden gehouden iedere woensdagmorgen om 9.00 uur, woensdagmiddag om 14.00 uur. Verder iedere zondagmorgen om 9.00 uur en om 11.00 uur. De trainingen duren ongeveer 1 ½ uur en staan olv gecertificeerde trainers. Bij aanmelding kunt u de eerste twee lessen gratis mee wandelen.

Nordic Walking is ook uitstekend geschikt voor mensen met COPD, diabetes, Parkinson, artrose of reuma.

Wilt u de techniek van het Nordic Walken nog leren, dan kunt u zich opgeven voor een techniekcursus van ongeveer 6 lessen.

Zorg voor makkelijk zittende kleding en wandelschoenen. Bij regenachtig weer dient u zelf voor regenkleding te zorgen.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden en informatie vragen op tel. 06 46 62 28 06, per mail info@nordicwalking-salland.nl.

Naar begin

“Moorddadig”

10 oktober 2009

Zondag 18 oktober 12.00 uur speelt het Rigor Mortis Ensemble in de School van Frieswijk: Moordliederen over Nederlandse moorden.

Moord is van alle tijden. Moordballaden ook. In Nederland lijkt het echter een vergeten traditie te zijn. Zeker als het gaat om misdrijven die daadwerkelijk in ons land hebben plaatsgevonden, kent Nederland een cultureel gat. Dit wordt gedicht door het Rigor Mortis Ensemble.

Het is een prachtige, huiveringwekkende verzameling moordliederen, die herinnert aan een aantal schokkende gebeurtenissen in ons land. Daarnaast brengt het Rigor Mortis Ensemble ook veel onbekende moorden onder de aandacht die zeker niet minder aangrijpend zijn.
Mieke Rous, Dick Dijkman, Erik van Loo en Wim Rietveld hebben de vrijheid genomen om de moordzaken naar eigen fantasie en in alle artistieke ongebondenheid te bezingen. De bekende feiten zijn leidraad, maar de persoonlijke perspectieven van de betrokkenen in de zaak de eigenlijke thematiek. Jaloezie, wanhoop en waanzin komen in vele verschijningsvormen bij Rigor Mortis Ensemble aan de orde. De muzikale omlijsting - met als basis: gitaar, contrabas en accordeon - voegt zich met gepaste soberheid naar deze verhalen.

Klik voor vergroting

Als intermezzo wordt een filmpje uit 1933 getoond dat we uit het archief van Beeld en Geluid hebben gevist: de schimmenfilm De Moord van Raamsdonk van Frans Gast.

Entree € 10,00. Reserveren via info@schoolvanfrieswijk.nl of 0570 53 01 15

Naar begin

Spannende struintocht voor kinderen

Voel, hoor en ruik de natuur met de boswachter!

Persbericht Staatsbosbeheer
10 oktober 2009

De herfst zit weer in de lucht... tijd om met de boswachter van Staatsbosbeheer naar buiten te gaan! Laarzen aan en lekker struinen door de oernatuur van de Duursche Waarden of het prachtige landgoed Nijendal. Voel de wind, ruik de herfst en… wat schiet daar weg tussen de bladeren?

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en niet bang voor lekker struinen en vieze vingers? Kom dan samen met de boswachter genieten van een spannende struintocht! Noteer de volgende data dan vast in je agenda. Hopelijk tot dan ennuh.. vergeet je zintuigen niet!

Zaterdag 17 oktober struinen we over landgoed Nijendal. Een mooi oud landgoed met veel bos, akkers en velden. Daar waar donkere hoekjes zijn, waar vossen rondsluipen en oude bomen kraken. Genoeg om te beleven. Start: Informatiecentrum de Zoogenbrink, Molenweg 3, Olst.

Zaterdag 24 oktober neemt de boswachter je mee naar de oernatuur van de Duursche Waarden. Ruige natuur waar de rivier de IJssel lekker de ruimte krijgt. De wind om je oren, spannende sluiproutes door het struikgewas… maar van wie zijn die kleine, door het veld kronkelende paadjes? Start: parkeerplaats steenfabriek Fortmond (na Fortmonderweg 18).

Voor beide data geldt:
Deelname € 1,50
Tijd 9.00 - 12.00u
Aanmelden 0548 61 27 11 (di t/m zo 10.00 – 17.00u)
Minimaal aantal deelnemers 6
Inlichtingen Lobke Hek; 06 50 25 40 83 of l.hek@staatsbosbeheer.nl
Tip Laarzen, oude kleren en lange broek.
Ouders mogen mee, maar het hoeft niet.

Naar begin

Gezocht: marktkooplui in Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
9 oktober 2009

DIEPENVEEN - Met het verdwijnen van groente- en fruithandel Klaassen op de markt in Diepenveen is de vraag of de term 'markt' nog wel op zijn plaats is. Alleen kaashandel Roorda staat nu nog op de Diepenveense markt, elke donderdagmiddag naast de Hof van Salland. ,,We staan donderdagmorgen al op de markt in Zutphen'', aldus Louise Klaassen. ,,De combinatie met 's middags de markt in Diepenveen was niet meer vol te houden. We worden een dagje ouder.''

Het Zutphense stel vraagt zich af hoe de toekomst van de Diepenveense markt er uitziet. ,,We hebben links en rechts collega's gevraagd ons op te volgen in Diepenveen. Maar tot nu toe heeft zich niemand aangediend. Dat is jammer. Ik begrijp dat de marktmeester van de gemeente Deventer er nu mee bezig is. Aanvankelijk stonden er in Diepenveen ook een visboer, een notenboer en een bakker op de markt. Nu is alleen de kaasboer nog over. Wij hebben overigens al die jaren prima klandizie gehad in Diepenveen. We hebben daar sinds de start van de markt gestaan, zeventien jaar maar liefst. Dat zegt wel iets. Klanten kwamen uit Diepenveen maar ook van ver daarbuiten, speciaal voor onze groente en fruit. Een goede, grotere markt in het dorp is mogelijk. Voor een groenteboer is het zeker een goede plek.''

De gemeente bevestigt dat de marktmeester bezig is een opvolger voor Klaassen te vinden. ,,Er is een wachtlijst met marktkooplui die graag in Deventer willen staan. Die gaan we nu af. Mocht zich niemand aandienen, dan zetten we een advertentie in vakbladen.''

De gemeente meldt overigens dat de markt in Diepenveen formeel geen markt is. ,,Van een markt spreek je pas vanaf zeven kramen. Zijn het er minder, dan is het een standplaats. Dat is hier ook het geval.'' Het beleid van de gemeente is er op gericht zich in te spannen voor een optimale bezetting van markten en standplaatsen.

Voorzitter Peter Heijboer van de Ondernemers Vereniging Diepenveen vindt het jammer dat er nog maar één kraam over is. Overigens heeft de OVD geen directe bemoeienis met de markt. Wel houdt de OVD binnenkort een enquête onder winkelend publiek in Diepenveen. Gevraagd wordt wat men van het winkelbestand in het dorp vindt en wat men eventueel mist. In dat onderzoek naar de tevredenheid en wensen wordt expliciet naar de invulling van de markt gevraagd. Met die resultaten kunnen mogelijk geïnteresseerde marktkooplui hun voordeel doen.

Roorda blijft ook alleen de markt trouw. Daarbij speelt mee dat de marktkoopman uit Diepenveen komt en er in het dorp geen kaaswinkel is.

Naar begin

Diepenveense markt zonder groente en fruit

Door: Harry Mulder
3 oktober 2009

Na een periode van precies 17 jaar zijn Eef en Gerrie Klaassen gestopt met de groente- en fruitkraam die iedere donderdagmiddag op de parkeerplaats van
de Hof van Salland stond. Om gezondheidsredenen doen zij een stapje terug, immers op de andere dagen van de week staan ze op markten in Eerbeek,
Gorssel en hun woonplaats Zutphen.

Op 1 oktober 1992 werd met behulp van de toenmalige burgemeester van den Bergh de Diepenveense markt opgezet. ,,Voor ons was het een nieuwe uitdaging om ook aan deze kant van Deventer onze groente en fruit te verkopen. Al 40 jaar zit ik in deze handel”, zegt Eef. ,,We hebben een echt familiebedrijf. Mijn grootvader ging vroeger met paard en wagen de groente rondbrengen”.

Dat de familie Klaassen in de afgelopen 17 jaar een vertrouwensband opbouwde met de Diepenveense bevolking, bleek wel uit het feit, dat velen op 1 oktober naar de markt kwamen om Eef en Gerrie te bedanken voor al die jaren waarin er altijd tijd was voor een praatje met de mensen. Velen namen op de laatste dag een bloemetje of presentje mee voor Eef en Gerrie. Van Femke Willemsen, de kleindochter van Gerard en Gerda Peters kreeg Gerrie een prachtig boeket bloemen (zie foto) wat haar tot tranen roerde.

Of er in de toekomst nog plaats is voor een Diepenveense markt zal nog moeten blijken. Voorlopig is kaashandel Roorda de enige ondernemer die donderdagmiddag aanwezig is op de parkeerplaats van de Hof van Salland.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Laatste bezwaar Eikendal van tafel

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
29 september 2009

DEN HAAG - De Raad van State heeft het laatste bezwaar tegen Eikendal in Diepenveen van tafel geveegd. Het bestemmingsplan voor rond 140 villa's is daarmee definitief.

De bezwaarmaker, een omwonende, stelde dat het gemeentelijke beleid een minder eenzijdige bevolkingsopbouw nastreeft en spreiding van goedkope en dure huizen daar niet bij past. Verder zou de gemeente de keuze voor louter villa's op Eikendal niet goed beargumenteerd hebben. Maar de Raad van State verwerpt de bezwaren. Speerpunt van de gemeente is bevordering van 'gevarieerd en aantrekkelijk' wonen. Het aanbod aan de bovenkant van de woningmarkt vergroten past daar bij én is beargumenteerd. De bezwaarmaker koppelde het 'eenzijdige woningaanbod' aan de term 'emancipatie', een uitgangspunt bij planontwikkeling. Volgens de Raad van State is de term 'emancipatie' in deze irrelevant en verwijst het naar zaken zoals openbaar vervoer of winkels, zodat leven en werken te combineren is. Een eerder bezwaar in 2008 was wél succesvol: het noordelijke deel van het gebied blijft onbebouwd.

De verkoop van de kavels loopt onverminderd slecht. Fase I (20 villa's) is nog lang niet verkocht.

Naar begin

Fiat waterschap plannen 'Laage Diepenveen'

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 september 2009

ZWOLLE - Het waterschap zet de plannen voor de plaatsing van een kunstwerk en aanplant van een wilgenbos bij de Zandwetering in Diepenveen door.

Het Algemeen Bestuur schoof donderdag bezwaren van omwonenden opzij. Zij vrezen onder meer aantasting van het nu open landschap. Ook zouden de bomen te dicht op de huizen komen, met overlast van muggen als gevolg. Nu het waterschap het plan heeft vastgesteld, kan de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor het gebied maken. In die procedure is opnieuw bezwaar mogelijk. Hoofddoel van de plannen is meer ruimte voor water creëren in en om de wetering.

Naar begin

Deventer wint Overijsselse Landschapsprijs

25 september 2009

De gemeente Deventer heeft de Overijsselse landschapsprijs 2009 gewonnen. Dat heeft de jury van Landschap Overijssel tijdens de jaarlijkse contactmiddag gemeenten van de Provincie vandaag bekendgemaakt. De landschapsprijs wordt uitgereikt aan de gemeente die zich actief inzet voor natuur en landschap, zowel op het gebied van beleidsvorming als uitvoering. De zorg van de aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden staat daarbij centraal.

Gosse Hiemstra, wethouder plattelandsontwikkeling heeft namens de gemeente Deventer de prijs in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een fraaie plaquette en een bedrag van € 5.000,-. Deventer heeft een ‘voorbeeldig’ natuur- en landschapsbeleid, met name voor de zorg voor de particuliere elementen. Met deze prijs wil Landschap Overijssel de gemeente die zich sterk maakt voor het landschapsbeleid en de praktische uitvoering daarvan, bijzonder in het zonnetje zetten.

Jury
De jury bestaat uit drie deskundigen op het gebied van het landschap en wordt voorgezeten door Gedeputeerde P. Jansen van de provincie Overijssel. Deventer wint volgens de jury vanwege:
• het hebben van een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) en een uitvoeringsplan
• een actieve rol van gemeentebestuurders bij het tot stand brengen en uitvoeren van natuur- en landschapsbeleid (waaronder ook cultuurhistorie)
• het reserveren van structureel geld voor aanleg, herstel en langdurig beheer van particuliere landschapselementen door het reserveren van € 150.000 voor een periode van vijf jaar in het Fonds Kostbaar Salland
• het hebben van een of meer deskundige medewerkers (waar onder ecoloog, landschapsarchitect, monumentenzorg)
• innovatief; voortrekkersrol (o.a. leveren projectleider en expertise) voor het Landschapsontwikkelingsplan en het bestemmingsplan Buitengebied
• van een stedelijke gemeente Deventer, na de gemeentelijke herindeling laten zien dat de zorg van het buitengebied hoog in het vaandel staat.
Naast Deventer waren de gemeenten Steenwijkerland, Borne en Losser genomineerd voor de landschapsprijs 2009.

Apetrots
Wethouder Gosse Hiemstra: “Ik ben natuurlijk apetrots op deze prijs. Dit beschouw ik als een beloning voor vier jaar goed landschaps- en plattelandsbeleid. Beleidsmatig en financieel is veel geïnvesteerd in het prachtige landschap rondom Deventer. De cultuurhistorische inventarisatie van het buitengebied, Streekeigen huis en erf, Leaderprojecten, de ecologische visie, de gebiedsuitwerking Frieswijk Oostermaet en de natuurontwikkeling Gooiermars. Dat kunnen we natuurlijk niet allemaal alleen. We benutten daar voor de kracht van stad en platteland. De agrarische natuurvereniging bijvoorbeeld en de stichting Natuur Anders. Vergeet ook niet de landgoedeigenaren en particulieren, initiatieven zoals rustpunten, de bijzondere overnachtingsplekken en de fiets- en wandelpadenstructuur om van het prachtige Sallandse landschap te genieten.”

Naar begin

Geld voor restauratie abdij Sion

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 september 2009

DIEPENVEEN - Abdij Sion in Diepenveen krijgt van de provincie Overijssel in totaal 2.702567 euro voor de restauratie van het gebouw, zo heeft gedeputeerde Ranter gisteren bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in havezate Het Nijenhuis in Wijhe.

Daarnaast krijgen onder meer de rooms-katholieke kerken op de Boskamp, op de Boerhaar en in Wijhe geld.

De restauratieprojecten krijgen subsidie in het kader van het Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010, dat provinciale staten in het voorjaar hebben vastgesteld. Om op korte termijn een impuls te geven aan de bouwsector geeft de provincie 85 procent subsidie op de restauratiekosten van projecten waarmee vóór 1 maart 2010 kan worden begonnen.

Eerder kwam het Gildehotel in Deventer ook al in aanmerking voor een restauratiesubsidie. Het Gildehotel ontving 80.132,70 euro. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het herstel van de gevels, vervanging van de terrazzovloer in de binnentuin, dakbedekking en goten, alsmede verbetering van de ventilatie in de kapconstructie.

Naar begin

'Verbijstering' over skatebaan

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 september 2009

DIEPENVEEN - Ze voelen zich heen en weer geslingerd als in een achtbaan. Bewoners van de Brinke- rinckbaan in Diepenveen zijn 'verbijsterd' dat er, op aandringen van de gemeenteraad, tóch een skatebaan komt aan 'hun' straat.

Donderdag nog belde burgemeester Heidema met Marion Brienen van het bewonerscomité, dat tégen de baan is. ,,B en W zien af van de skatebaan'', meldde de burgemeester haar. Vrijdagavond toastte de buurt op de goede afloop. Maar gistermorgen verslikte men zich bijkans in het ontbijt, bij het lezen van het nieuws dat de raad het college van B en W had teruggefloten en vindt dat de baan er wél moet komen. ,,Ik ben verbijsterd'', zegt Brienen. Ook elders in de buurt klinken termen als 'sprakeloos' en 'ongelooflijk'.

De fracties die in de gemeenteraad vóór de motie stemden krijgen er van langs. Bewoonster Marianne Lahr: ,,Dit is ineens een politiek item geworden. Nooit hoorde je de raad erover. Ik begrijp dat er gewoon is gezegd: 'Er moet iets komen voor de jeugd in Diepenveen'. Kennelijk wil men zich met het thema jeugd even manifesteren met het oog op de verkiezingen.''

Brienen zegt dat de raad haar huiswerk niet heeft gedaan. Bewoners schakelden de ombudscommissie in. Die vond dat de gemeente eerst beter moet aantonen of er behoefte is aan een skatebaan. Verder laakte de commissie het ontbreken van inspraak over de invulling van de speelplek. ,,Wij zijn voor een voldongen feit gesteld. Ik heb de fracties dat rapport opgestuurd. Of ze hebben het niet gelezen of ze begrijpen het niet. Ze manoevreren zich nu in een onmogelijke positie.'' Zeker lijkt dat de buurt in de vergunningenprocedures tot het uiterste bezwaar zal maken. ,,We staan sterk, zeker met dat advies van de commissie.''

Naar begin

Discussie skatebaan verhit gemoederen in Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 september 2009

DIEPENVEEN - Burgemeester Heidema hield woensdag in de raadsvergadering tevergeefs een pleidooi om te stoppen met de plannen voor de skatebaan aan de Brinkerinckbaan in Diepenveen. Na protesten van aanwonenden en uitzichtsloze gesprekken zagen B e n W er vorige week, ook al met het oog op dreigende lange procedures, geen heil meer in om door te gaan met het plan.

Met zichtbare tegenzin aanvaardde Heidema de motie om dat tóch te doen.

Marion Brienen van het bewonerscomité is kritisch over de rol van Heidema. ,,Hij had ook in de media niet moeten benadrukken dat men in Diepenveen niets wil voor jongeren. Dat speelt hier zeker niet. En het is niet het hele verhaal. Die heldere uitspraak van de commissie ligt er toch ook? Dát is relevant. Men neemt ons niet serieus. En uit niets blijkt dat er in het dorp draagvlak is voor de baan. Dáár gaat het vooral om.''

Brienen zegt dat de buurt niets tegen spelende kinderen heeft. ,,Integendeel. Het speelveld dat hier al is, wordt intensief gebruikt. Daar zijn nooit klachten over. Met een skatebaan krijg je andere jongeren, de baan past niet in het groen en er is geen behoefte aan. Ik hoor er ook nooit iemand over. De scholen zijn nooit geconsulteerd. Indertijd waren er vier moeders die op een avond van de Wijkaanpak een skatebaan als wens uiten. Is dat draagvlak? En kijk eens hoeveel skatebanen in de stad nooit worden gebruikt.''

De twee jaar durende discussie verhit de gemoederen. Volgens Brienen haakten de 'vier moeders', kennelijk geschrokken door alle commotie, min of meer af. Bij het winkelen werden zij boos aangekeken. ,,In de supermarkt was het niet altijd gezellig, heb ik begrepen. De gemeente benaderde de scholen pas toen het besluit voor een baan vaststond. De vraag was om maquettes in school te plaatsen. Maar de scholen wilden dat niet. Dat zegt iets. De fout ligt bij de gemeente. Zo'n grote voorziening regel je niet via de Wijkaanpak.''

Heidema nam afstand van de kritiek dat er geen inspraak zou zijn geweest. Samengevat: er waren vier lokaties in beeld. Maar overal was protest. Als B en W dan een plek geschikt vinden, moeten die - met het oog op het algemeen belang van zo'n voorziening - uiteindelijk kunnen beslissen.

Naar begin

Raad wil skatebaan wél

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
24 september 2009

DEVENTER - Er komt tóch een skatebaan aan de Brinkerinckbaan in Diepenveen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad floot gisteravond het college van B en W terug. Dat had juist vorige week gezien de protesten in de buurt besloten af te zien van de aanleg van de skatebaan.

Het doorzetten van de aanleg van de skatebaan, waar CDA, PvdA en Algemeen Plattelandsbelang op aandrongen, vormde het einde van een opmerkelijk debat in de raad. Portefeuillehouder Andries Heidema ontraadde namens het college de raad meermaals om de motie aan te nemen. Het was vergeefs. Jannie Lamberts (CDA) drong in die motie (mede namens PvdA en APB) aan op doorzetten van het plan. Afblazen betekent volgens haar dat kinderen in de kou staan. Bovendien zou het een verkeerd signaal zijn dat als je als buurt maar lang genoeg tegen bent een plan niet wordt uitgevoerd. Het college redeneerde juist de andere kant uit. B en W zagen er geen heil in gezien de bezwaren en lange vergunningprocedures. Heidema: ,,Ik heb persoonlijk geprobeerd de stappen te maken met alle partijen, maar dat is niet gelukt. De discussie rond de skatebaan heeft in het dorp voor een splijtzwam gezorgd. In die negatieve sfeer doorgaan heeft geen zin.''

Naar begin

Apart procedure voor Schapekolk

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
23 september 2009

DIEPENVEEN - De politiek spreekt zich vanavond niet uit over de verhuizing van tennisvereniging de Schapekolk naar de weilanden aan de Boxbergerweg / M. van Brielstraat.

In het herziene, nieuwe bestemmingsplan voor Diepenveen dorp, dat de politiek vanavond bespreekt, is het terrein uit het plan gehaald. De gemeente regelt de verhuizing straks met een apart bestemmingsplan voor het gebied. Tegen de verhuizing is bezwaar uit de buurt. De gemeente wilde in het bestemmingsplan dat vanavond voorligt regelen dat B en W de grond te zijner tijd als sport konden bestemmen. Om niet nu én ten tijde van de daadwerkelijke wijziging verwachte bezwaarprocedures te doorlopen, is het gebied uit het plan geknipt. Bij dat aparte bestemmingsplan kunnen betrokkenen zich over een concreet plan uitspreken. Er zijn diverse bezwaarmakers tegen de verhuizing.

Het huidige park aan de Burg. Crommelinlaan is verouderd. Onderhoud is hard nodig. De grond is van projectontwikkelaar Plegt Vos, dat er - na de verhuizing - echter huizen wil bouwen.

Vereniging Landelijk Diepenveen meent dat als de gemeente de sportbestemming op het terrein handhaaft de club kan blijven zitten. De gemeente meldde eerder dat een tennisbaan qua licht en geluid niet past in de dorpskern.

B en W staan maximaal 12 woningen toe op het huidige tennispark en wijzen een verzoek van Plegt Vos voor meer. af. Die noemde recent in een brief 12 huizen op het terrein 'economisch onhaalbaar'.

De VLD vindt dat een visie in het bestemmingsplan ontbreekt. 'Werkgroep Diepenveen blijft dorp' vindt dat bij vervangende nieuwbouw een maximale hoogte van huizen (goot- en nokhoogte 6 en 10 meter) niet altijd past bij het 'dorpse karakter'. De groep pleit voor maatwerk per straat.

De gemeente meldt dat de hoogtes op de plekken ook golden in het huidige bestemmingsplan en dat bestaande rechten niet zijn in te perken. 'Verder is er nog altijd de welstand om bouwplannen te toetsen', aldus de gemeente.

Naar begin

'Jeugd niet welkom in dorp'

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
22 september 2009

DEVENTER - Bep Spa uit in haar weblog kritiek op de gang van zaken. Voor het verzet van bewoners gebruikt zij het woord 'traineren'. Verder schrijft ze 'dat je het gevoel krijgt dat jongeren in Diepenveen niet welkom zijn'.

Volgens haar is de vrees voor overlast niet terecht omdat het niet gaat om 'een plek waar men verveeld rondhangt, maar om een plek voor sportieve jongeren met een eigen, actieve leefstijl en cultuur'. ,,De gemeente moet niet met de mond belijden dat de jeugd serieus moet worden genomen, om vervolgens alleen maar de oren te laten hangen naar volwassenen die bang zijn voor overlast.'' Tegenstanders moeten in hun gedachten teruggaan naar toen zij zelf jong waren en een eigen plek wilden, zegt Spa. Net als het CDA stelt zij dat er wél behoefte is aan een baan.

Jongeren en ouders hebben er om gevraagd en het plan kwam als grootste wens uit de bus op een avond van de wijkaanpak, aldus Spa. Maar de buurt stelt dat die avond niet representatief is - er waren weinig mensen - en er nog maar weinig over zijn van de jongeren die in 2005 ijverden voor een skatebaan.

De discussie over de skatebaan loopt nu al ruim twee jaar. Overleg en interventie door burgemeester Heidema namen het protest niet weg. Heidema meldde vorige week overigens dat het maar niet mogelijk is in Diepenveen iets voor jongeren van de grond te krijgen. Hij kondigde aan daarover met de gemeenschap in gesprek te willen. Het is geven en nemen en mensen moet elkaar iets gunnen, aldus Heidema.

De gemeente heeft overigens al enkele voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de skatebaan. Zo is er al gewekt aan ontwerpvarianten. Ook heeft de gemeente een aanlegvergunning aangevraagd, wat weer wrevel wekte bij de buurt omdat de Ombudscommissie zich nog niet had uitgesproken over de bezwaren.

Het buurtcomité was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Naar begin

'Wél skatebaan'

Uit: de Stentor Deventer Dagblad
22 september 2009

DEVENTER - Het CDA verzet zich tegen het besluit van het college van B en W om - na protesten uit de buurt - af te zien van de aanleg van een skatebaan in Diepenveen.

De partij vindt dat de voorziening aan de Brinkerinckbaan er wél moet komen en wil morgen proberen daar in de gemeenteraadsvergadering steun voor te krijgen.

Het is een nieuwe wending in de al sinds 2007 lopende discussie. Omwonenden vrezen overlast en aantasting van het groen en stellen bovendien dat er geen behoefte aan de baan is. Nadat de gemeente bleef vasthouden aan het plan schakelde de buurt de gemeentelijke Ombudscommissie in. Die concludeerde in juli dat de gemeente eerst moest aantonen dat er draagvlak voor de voorziening is.

Het CDA vindt dat de gemeente 'zwicht' voor de bezwaren en kinderen nu in de kou komen te staan en dat er wél behoefte aan de baan is. Om later problemen met jeugd te voorkomen 'moeten we hen nu een eigen ruimte geven waar ze hun gang kunnen gaan'.

Duidelijke spelregels zorgen er voor dat er geen overlast ontstaat, aldus het CDA. Het CDA vindt de Brinkerinckbaan 'de meest geschikte plek', ook omdat er toch al een speelplek is, de baan een geringe omvang heeft en groen wordt gespaard. Ook Bep Spa (PvdA) laakt het afblazen van het plan.

Naar begin

Gezamenlijke vergoedingsregeling voor behoud Sallandse landschap

Feestelijke start op landgoed De Haere

24 september 2009

Om het behoud van het Sallandse landschap een extra impuls te geven wordt op zaterdag 26 september de vergoedingsregeling Kostbaar Salland geïntroduceerd. Gedeputeerde Piet Jansen geeft op feestelijke wijze het startsein voor deze regeling tijdens een Sallandse markt op landgoed De Haere in Olst.

Kostbaar Salland
Houtwallen, kikkerpoelen en hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor het Sallandse landschap. Het aantal landschapselementen is echter in de loop van de tijd in de regio sterk afgenomen. De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, de Stichting IJssellandschap en de Provincie Overijssel hebben voor de komende vijf jaar in totaal 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het behoud van het Sallandse landschap. De provincie neemt daarvan 2 miljoen euro voor zijn rekening. De gelden worden beschikbaar gesteld in het kader van de provinciale regeling Groene en Blauwe diensten.

Groene en blauwe diensten
Groene en blauwe diensten zijn gericht op het beheer van natuur en landschap in het agrarisch cultuurlandschap (zoals houtwallen en oevers) en op het vasthouden van water op percelen en in de watergangen. Daarnaast kan een groene dienst ook bestaan uit het gedogen van een pad of een landschapselement.

De stichting Kostbaar Salland i.o. zorgt voor de coördinatie van de uitvoering van groene en blauwe diensten. Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) Salland is leidend. De stichting wordt ondersteund door een nog aan te stellen landschapscoördinator voor Salland. De uitvoering van de regeling ligt bij de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel.

Zodra een aanvraag door een landeigenaar voor onderhoud van een landschapselement is goedgekeurd, wordt een onderhoudscontract afgesloten met de aanvrager en geld beschikbaar gesteld. De bijdrage is voor een periode van 21 jaar gegarandeerd.

Sallandse markt
Het Sallandse landschap en de natuur staan centraal tijdens de markt op zaterdag 26 september van 14.00 tot 18.00 uur op landgoed De Haere in Olst. Tijdens de markt zijn er tal van activiteiten, zoals informatie over de vergoedingsregeling en andere initiatieven die spelen in de regio, demonstraties landschapsonderhoud of het proeven van heerlijke streekproducten. Er is muziek en ook is er een expositie van foto’s te zien die zijn ingezonden voor de fotowedstrijd Kostbaar Salland. En dat alles in de typische Sallandse sfeer en gastvrijheid. De markt is voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie
Voor meer informatie over groene en blauwe diensten, de startbijeenkomst en de fotowedstrijd wordt u verwezen naar www.sallandbuiten.nl, de websites van de deelnemers of www.groeneblauwedienstenoverijssel.nl.

Naar begin

Begoniawedstrijd Tuinbouwvereniging

Door: Harry Mulder
18 september 2009

Ook dit jaar organiseerde de Tuinbouwvereniging Diepenveen weer een begoniawedstrijd voor scholieren van de beide basisscholen.
In het voorjaar werden begoniastekjes uitgedeeld die de kinderen gedurende de zomer moesten opkweken tot een mooie begoniaplant.
Het mooie en warme weer in de afgelopen maanden zorgde ervoor dat de kwaliteit van de planten bijzonder hoog was. De jury had daarom de grootste moeite om te beslissen welke kinderen in de prijzen vielen. Jan Berends, voorzitter van de Tuinbouwvereniging, vertelde waaraan een mooie begoniaplant moet voldoen en legde uit dat “de grootste niet altijd de mooiste hoeft te zijn”.
Op iedere school werdéén winnaar aangewezen plus een aantal eervolle vermeldingen.

De Zonnewijzer

1e prijs

Jesse Aalderink
  Eervolle vermelding Tim Legebeke, Jan Struik, Michael Bos, Nienke Oldenburger
     
De Slingerbos 1e prijs Jeffrey Blanken
  Eervolle vermelding Josine Marinus, Laurens Lafranca, Yannick Rubertus, Koen Nieuwenhuis, Anniek Smeenk, Cill Ekhardt, Dominique Jansen, Fleur Kuiper, Daniek Rogier, Luna de Klein

Klik voor vergroting   Klik voor vergroting

Naar begin

Geen mini skatebaan aan Brinkerinckbaan in Diepenveen

18 september 2009

Ondanks onderzoek naar een geschikte locatie en veel overleg met omwonenden, blijven er teveel bezwaren tegen de aanleg van een verzonken skatebaan aan de Brinkerinckbaan in Diepenveen. De aanleg van de skatebaan voor kinderen gaat daarom niet door.
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Meest geschikte plek
De afgelopen twee jaar is gewerkt aan het plan om in Diepenveen een mini skatebaan voor kinderen aan te leggen. Kinderen en hun ouders hebben daar om gevraagd en de gemeente heeft dit initiatief actief ondersteund. Na een onderzoek werd het groene speelgebied langs de Brinkerinckbaan gekozen als meest geschikte plek. Diverse omwonenden van dit gebied gaven aan grote moeite te hebben met dit voornemen.

Veel overleg
Er is veel met betrokkenen gesproken over de plek voor de skatebaan, de vormgeving en inpassing in het groengebied. Ondanks alles heeft dit niet geleid tot begrip en draagvlak voor dit plan bij omwonenden. Eerst is bij de gemeente en daarna bij de Ombudscommissie bezwaar gemaakt tegen het plan. De Ombudscommissie heeft onlangs geadviseerd opnieuw onderzoek te doen naar het draagvlak voor een mini skatebaan in Diepenveen.

Vertraging
Het college heeft geconstateerd dat het verder doorlopen van alle beroep- en bezwaarprocedures met omwonenden de aanleg van de skatebaan met nog eens twee jaar zou kunnen vertragen. Tot die tijd, en mogelijk ook na aanleg, zal de skatebaan leiden tot ergernis en spanning tussen voor- en tegenstanders. Alhoewel het college het betreurt heeft zij daarom besloten te stoppen met de plannen om een mini skatebaan op deze locatie in Diepenveen aan te leggen.

Zoeken naar oplossingen
Burgemeester en wethouders stellen met zorg vast dat er voor jongeren in Diepenveen in de openbare ruimte in het dorp geen voorzieningen tot stand lijken te kunnen komen. Het college vindt het belangrijk dat binnen de Diepenveense gemeenschap hiervoor in goed onderling overleg oplossingen gevonden worden. Het college wil dit graag actief ondersteunen en daarin meedenken.

Naar begin

Cursus reanimatie bij Hart voor Diepenveen

17 september 2009

De vorig jaar opgerichte Stichting Hart voor Diepenveen heeft onlangs twee Automatische Externe defibrillatros (AED’s) aangeschaft en vijf kasten. Deze laatste zijn bedoeld om de aangeschafte en al aanwezige AED’s in Diepenveen vrij toegankelijk buiten neer te hangen.

Op dit moment hangen er in Diepenveen AED’s bij Brandweer Diepenveen, Huisartsen Diepenveen, Paramedisch Centrum De Spil, Hof van Salland, Tennisclub De Schapekolk, DSC De Zunnebargh, Sallandsche Golfclub De Hoek, Bloemsierkunst Flierman en op woon- en zorgstichting Sparrenheuvel.
Van deze AED’s verwacht de stichting er in goed overleg met de eigenaren enkele buiten te kunnen hangen in vrij toegankelijke kasten.
De nieuwe AED’s zijn gepland voor de Olsterweg en de wijk De Tjoenermarken.

Aan het begin van het jaar is er een voorlichtingsavond gehouden in het Hof van Salland voor geïnteresseerden. Hierbij konden mensen zich opgeven voor een cursus reanimatie/AED-gebruik. Ook was er voorlichting over het SMS-waarschuwingssysteem. Bij dit systeem krijgen tien mensen die in de directe nabijheid van een slachtoffer met hartstilstand wonen via de 112-centrale uit Zwolle een SMS-bericht met een noodoproep. Vijf mensen krijgen de opdracht om naar het slachtoffer te gaan en vijf mensen de opdracht de dichtbij zijnde AED te halen en vervolgens naar het adres van het slachtoffer te gaan.
Dit voorjaar heeft de stichting vier keer een cursus verzorgd voor 31 beginners en voor 5 mensen die een herhalingscursus hebben gedaan in Paramedisch Centrum De Spil.

Naast deze nieuwe mensen zijn er verschillende mensen, die via hun werk of vereniging al een reanimatiecursus/AED-gebruik hebben gevolgd. Ook al deze mensen kunnen voor zover ze gecertificeerd zijn in het SMS-systeem opgenomen worden.
Hart voor Diepenveen hoopt dit najaar opgenomen te worden in het SMS-systeem.

Eind oktober wil de Stichting weer een cursus reanimatie/AED-gebruik geven in De Spil. In één avond leren de cursisten de techniek van het reanimeren en het gebruik van een AED hierbij. Om gecertificeerd te blijven moet men jaarlijks een herhalingscursus van één avond bijwonen. Belangstellenden kunnen zich bij voorkeur per e-mail hartvoordiepenveen@gmail.com aanmelden of telefonisch bij Jeannet van Essen tel. 0570 54 62 94. Geef daarbij even aan welke avond u beslist niet kunt. De deelnamekosten bedragen € 30,00.

Naar begin

Muziekvereniging Diepenveen wil orkest nieuw leven inblazen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
16 september 2009

DIEPENVEEN - Muziekvereniging Sempre Crescendo in Diepenveen begint volgende week met een campagne om het orkest van de vereniging nieuw leven in te blazen. Met een koerswijziging naar wat meer populaire muziek hoopt de vereniging nieuwe muzikanten aan te trekken.
Veel orkesten en drumbands hebben moeite om het hoofd boven water te houden door vergrijzing en terugloop van het aantal muzikanten.

Ook Sempre Crescendo kampt met dat verschijnsel en dat is ook de aanleiding voor de koersverlegging, zegt bestuurslid Alien Groot Koerkamp. Ze weerspreekt met klem het gerucht dat het besluit tot opheffing van de vereniging is genomen en dat de muzikanten worden ondergebracht bij andere verenigingen, maar bevestigt wel dat het steeds moeilijker wordt om het aantal leden op peil te houden. ,,Bij de drumband gaat het goed. Maar bij het orkest hebben we de afgelopen jaren te maken gehad met leden die door diverse oorzaken moesten afhaken. Nu hebben we nog maar ongeveer twintig mensen bij het orkest. Zij willen heel graag blijven spelen in Diepenveen, maar hebben wel versterking nodig. Een muziekvereniging hóórt toch bij Diepenveen, het is traditie.''

Het vernieuwde orkest gaat zich richten op allerlei muziekstijlen; naast klassieke muziek ook popmuziek en filmmuziek. Blazers, strijkers, gitaristen, slagwerkers en toetsenisten (met eigen instrument en enige ervaring) zijn welkom. Volgende week wordt er uitgebreid geflyerd in het dorp om belangstellenden uit te nodigen voor open repetities op 5 en 12 oktober in de Hof van Salland.

Wie niet op de open repetitie kan komen maar wel belangstelling heeft kan contact opnemen via orkestdiepenveen@hotmail.com.

Naar begin

Nieuwe voorzitter Stichting Recreatie Deventer Buiten

14 september 2009

De Stichting Recreatie Deventer Buiten heeft een nieuwe voorzitter, de heer drs. Ad van den Bergh uit Schalkhaar. Deze oud-burgemeester van de gemeente Diepenveen neemt met veel plezier de voorzittershamer over van Wim Odé. De laatste was sinds 2005 voorzitter van het bestuur dat bestaat uit bewoners van de dorpen uit het buitengebied van de gemeente Deventer.

Routes
Sinds het begin heeft de Stichting flink aan de weg getimmerd en veel nieuwe initiatieven ontplooid. Voorbeelden zijn de Rustpunten waarvan er inmiddels 67 functioneren in Salland, de gidsengroep, de fietsroutes (Kikkerroute, 3 Bedrijvenroutes, de 4-Kerkdorpenroute) en de koolzaadwandelingen. Ook organiseerde de Stichting samen met het Historisch Museum een expositie over de dorpen.

Nominatie Vrijwilligersprijs
Een groot succes is de promotiekar van ‘Met Salland de boer op’ , een initiatief van de werkgroep marketing in samenwerking met het Sallands Bureau voor Toerisme. Bij dit laatste is ook het SBT partner. De ‘promokar’ werkt met vrijwilligers en biedt hiermee toeristische informatie en streekproducten op allerlei evenementen in de regio. Dit jaar is ‘Met Salland de Boer op’ genomineerd voor de Vrijwilligersprijs van Overijssel.
De Stichting zelf kreeg vorig jaar de Vrijwilligersprijs van de gemeente Deventer.

Melk en Meer
De stichting werkt ook samen met de zuivelwinkel ‘Melk en Meer’ aan het Marienburghplein, waar o.a. zuivel en streekproducten worden verkocht en toeristische informatie wordt aangeboden.
Een laatste plan van de Stichting is het project ‘Leer mij Salland kennen’ met lezingen over de geschiedenis en met excursies. Op dit moment zijn ruim 45 vrijwilligers actief.
Meer informatie via de website www.recreatiedeventerbuiten.nl.

Samenwerking
Naast een bewoner uit Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Averlo/Frieswijk zit sinds januari 2009 ook een vertegenwoordiger van Bathmen Promotie in het bestuur.
De stichting werkt nauw samen met de VVV-Deventer en het Sallands Bureau voor Toerisme (SBT). Ook zijn er contacten met Hogeschool Saxion via de Plattelandswerkplaats.

Naar begin

Geen crisis voor Rommelmarkt

13 september 2009

De Rommelmarkt in Diepenveen heeft dit jaar bruto ongeveer 350 euro meer opgebracht dan vorig jaar. De Rommelmarktcommissie hoopt hetzelfde bedrag uit te kunnen keren dan vorig jaar na het voldoen van alle kosten. Toen werd er 18.000 euro verdeeld.

Dit jaar liep vooral de verkoop buiten van meubelen en fietsen goed. Binnen deden de elektrisch spullen het goed. De veiling bracht ook iets meer op.
Regelmatig kreeg de organisatie de opmerking, dat de rommelmarkt zo overzichtelijk georganiseerd was. Al jaren doet de commissie het op deze wijze met ruimte voor elke productgroep, zoals de boeken, bloemen, speelgoed, kleding en schoeisel, riet, elektra, huishoudelijke artikelen in verschillend prijsklassen, meubilair, fietsen en allerhande.

Pech was er dit jaar voor de oliebollenbakkers. Hoewel zij 's morgens al om 5.00 uur aanwezig waren in de kelder van Sparrenheuvel, konden zij pas veel later de oliebollen gaan bakken, omdat het deeg niet wilde rijzen. Waarschijn bevatte het kant en klare oliebollenmengsel door een fabricagefout geen gist.

Van de opbrengst is zoals gewoonlijk 60 % bestemd voor de Protestantse Kerk Diepenveen en de parochie Maria Koningin te Deventer. De parochie zal haar bedrag besteden ten behoeve van de Diepenveense inwoners van de parochie.
Het resterende bedrag wordt dit jaar verdeeld onder de I.C. Basisschool De Zonnewijzer, LR & PC Diepenveen, Scouting Pres. Steyn en St. Oranjecomité Diepenveen.

Een bezoekster van de rommelmarkt had zaterdag pech. Terwijl zij spulletjes op de markt zocht, werd haar fiets gestolen. Ze was vergeten de fiets op slot te zetten. Gelukkig kon ze weer lachen, toen de Rommelmarktcommissie haar een fiets uit de te verkopen fietsen aanbood.

Klik hier voor foto's van de rommelmarkt voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Hennepkwekerijen ontmanteld in Deventer

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
9 september 2009

DEVENTER/DIEPENVEEN - Op vijf adressen inDeventer en Diepenveen zijn gisteren hennepkwekerijen ontmanteld. De grootste vangst deed de politie aan de Lichtenbergerlaan in Diepenveen.

In een woning werden daar 378 wietplanten aangetroffen.

In een huis aan de Kwikstaart waren drie kwekerijen gevestigd met in totaal 266 planten. Aan de Zandkreekstraat vond de politie twee kwekerijen in een huis waar 206 planten werden gekweekt. Verder ontdekte de politie kwekerijen aan de Landstraat (96 planten) en in een pand aan het Wezenland. Hier stonden 138 plantjes. Op alle locaties werd illegaal stroom afgetapt.

Naar begin

Bezichtiging dorpskerk

3 september 2009

Op zaterdag 12 september zal de Dorpskerk te Diepenveen in het kader van de landelijke Open Monumentendag opengesteld worden voor het publiek.

De oude dorpskerk is een 600 jaar oude middeleeuwse kloosterkerk. Op het Kerkplein in Diepenveen stond vroeger een vrouwenklooster. In 1400 werd het klooster gesticht, dat in de traditie van de Moderne Devotie stond. In 1578 werd het klooster verwoest, alleen de ruine van de kapel en de kosterij en pastorie zijn bewaard.

In 1720 werd de kerk gerestaureerd en als protestantse kerk in gebruik genomen. Na verschillende restauraties heeft het zijn huidige aanzien gekregen.

De kerkzaal is deze zaterdag te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 14.00 en 15.00 uur zal er prachtig orgelspel ten gehore worden gebracht door dhr. F. Kwakkel. Deze dag zijn er mensen aanwezig in de kerk om eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. De entree is gratis!

Naar begin

Huiskamerbibliotheek op Sparrenheuvel

Gratis bibliotheeklidmaatschap voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Zorggroep De Leiboom

3 september 2009
door Harry Mulder

Zorggroep De Leiboom en Openbare Bibliotheek Deventer hebben een nieuwe vorm van dienstverlening ontwikkeld: ‘de huiskamerbibliotheek'.
Op drie locaties van Zorggroep De Leiboom (Sparrenheuvel in Diepenveen, Park Braband in Schalkhaar en Huize Salland in Colmschate) is een huiskamerbibliotheek ingericht met een goede collectie (luister)boeken, DVD's, CD's, tijdschriften en andere media. Alle bewoners, medewerkers en vrijwilligers ontvangen gratis een volwaardig lidmaatschap, waarmee ze niet alleen materialen uit de huiskamerbibliotheken kunnen lenen maar ook terecht kunnen in de Openbare Bibliotheek Deventer en in alle andere filialen. Tevens kunnen er materialen gereserveerd worden die, indien gewenst, kosteloos thuis worden bezorgd. Daarnaast organiseert de Openbare Bibliotheek Deventer vijf keer per jaar een culturele of informatieve activiteit op de betreffende locaties van Zorggroep De Leiboom.

Opening door Dhr. Jan Terlouw
De eerste huiskamerbibliotheek werd dinsdag 1 september officieel in gebruik genomen in woonzorgcentrum Sparrenheuvel in Diepenveen.
Na de ondertekening van het samenwerkingscontract door de heer J. Debeij, directeur Openbare Bibliotheek Deventer en de heer J. Steenbruggen, locatiemanager Sparrenheuvel werd de feestelijke openingshandeling verricht door de heer Dr. Jan Terlouw, oud-politicus en auteur van vele boeken. Hij hield een inleiding over het belang van lezen en las voor uit eigen werk. Vervolgens overhandigde de heer Jan Terlouw een bibliotheekpasje aan de heer W. Morsman, bewoner van Sparrenheuvel. Hem viel de eer te beurt om als eerste een boek uit te mogen zoeken. Dat hij het boek ‘Zoektocht in Katoren’ van Jan Terlouw uitzocht berust louter op toeval.

Klik hier voor foto's van dit gebeuren voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Ophaaldag Rommelmarkt

30 augustus 2009

Zaterdag 12 september wordt voor de 36e maal de jaarlijkse rommelmarkt in Diepenveen gehouden.
Zoals in de huis aan huis verspreide folder van de Rommelmarktcommissie is te lezen, heeft de rommelmarkt als doelstellling geld in te zamelen voor goede doelen.
Van de opbrengst is zoals gewoonlijk 60 % bestemd voor de Protestantse Kerk Diepenveen en de parochie Maria Koningin te Deventer. De parochie zal haar bedrag besteden ten behoeve van de Diepenveense inwoners van de parochie.
Het resterende bedrag wordt jaarlijks onder een der basisscholen en aan aantal verenigingen verdeeld. Dit jaar zijn dat de I.C. Basisschool De Zonnewijzer, LR & PC Diepenveen, Scouting Pres. Steyn en St. Oranjecomité Diepenveen.

Het hele jaar door worden er al spullen ingezameld en is er al een grote hoeveelheid materiaal in opslag. Op zaterdag 5 september gaan meerdere groepen mensen met tractoren en wagens vanaf 9.30 uur in en om Diepenveen rond om bruikbare ’rommel’ in te zamelen. De rommelmarktcommissie verzoekt iedereen alleen spullen van enige waarde mee te geven en geen materiaal welke alleen goed is voor afvoer naar de stortplaats, omdat anders aanzienlijke stortkosten moeten worden betaald voor niet verkochte spullen. Dit zal de opbrengst uiteraard sterk verminderen.
Diepvriezers en koelkasten worden niet meegenomen in verband met wettelijke regelingen met betrekking tot terugwinning van CFK-gassen. Defecte TV-toestellen worden eveneens niet meegenomen.

De week daarna is er weer een grote klus te doen door alles te sorteren en in orde te brengen voor de rommelmarkt zelf in en om het Hof van Salland. De rommelmarkt steunt dan ook op de medewerking van vele vrijwilligers.

Klik voor vergroting

Tijdens de rommelmarkt die om 9.00 uur aanvangt is er tevens weer om 11.00 uur de bekende veiling onder toezicht van Smalbraak notarissen.
In en rond het Hof van Salland worden de volgende zaken te koop aangeboden: boeken, bloemen, fietsen, handwerken, loten voor een grote verloting, meubelen en ander huisraad, kleding en schoeisel, radio, tv en elektra, oliebollen, speelgoed, schilderijen etc.

Meer info is te vinden op www.rommelmarktdiepenveen.nl.

Naar begin

Presentatie nieuwe workshops en cursussen Atelier Netty Blasman

24 augustus 2009

Op zaterdag 26 en zondag 27 september presenteert Atelier Netty Blasman aan de Oranjelaan 48 te Diepenveen de cursussen/ workshops voor het seizoen 2009 – 2010.

U kunt tijdens het open weekend een kijkje komen nemen naar de nieuwe workshops en kennismaken met de allernieuwste hobbytrends.

Het cursusprogramma biedt u een grote verscheidenheid. Naast de bestaande workshops, is het programma dit jaar uitgebreid met het maken van sieraden van polymeer klei en glaskralen.

U krijgt bij alle workshops individuele begeleiding en u kunt kiezen uit een groot aantal voorbeelden.

Ook dit seizoen kunt u weer werken met textielverharder en Stone Art.
De African Ladies blijven een succes en er zijn een aantal vervolg workshops gemaakt.

Dit seizoen zijn een aantal nieuwe technieken uitgewerkt in schilderijen en beelden.
U kunt alles aanpassen aan uw eigen smaak en kleur, zodat u, na een avondje ontspannen werken, naar huis gaat met een origineel werkstuk.

De inloopworkshops, waarbij u tegen een gering bedrag aan de slag gaat en in korte tijd zelf iets moois hebt gemaakt, zijn er ook weer in het komende cursusseizoen. In deze “make and takes” zit bijvooorbeeld het maken van een ketting met glaskralen.

Klik voor vergroting

Het aantal kinderworkshops is uitgebreid en biedt een aantal trendy workshops aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Keramiek- en porseleinschilderen, mozaieken met tegels en glas, decoupage met To Do papier, werken met lood, glas en verf, kaarten maken, sieraden maken……..het is slechts een kleine greep uit het uitgebreide workshopprogramma van het Atelier.

De cursussen en workshops worden ’s avonds, overdag en in het weekend gegeven.
Ook is er plaats voor kinderfeestjes, vrijgezellenfeesten, familiedagen en bedrijfsuitjes.

U kunt zich tijdens het open weekend laten informeren over de verschillende mogelijkheden van het volgen van een workshop. Tevens bestaat er de mogelijkheid om u op te geven voor de workshops/cursussen.

De deur staat voor u open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig.

Kijk voor meer informatie ook op www.ateliernettyblasman.nl

Naar begin

Zomeravondgenot in de Tuin der Lusten

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door Benny Koerhuis.
24 augustus 2009

OLST - Een vlucht wilde ganzen vliegt in v-vorm gakkend richting de IJsseluiterwaarden. Een houtduif koert op deze zonnige zomeravond hoog in een boom die uitzicht biedt op het park rond de Olster havezate De Haere. Maar het is niet zomaar een zomeravond. Honderden bezoekers genieten er een weekeind lang van het theaterfestival 'de Tuin der Lusten'.

Onder prima weersomstandigheden zijn verspreid over het landgoed langs de IJssel tussen Olst en Diepenveen negen verschillende acts te zien van artiesten uit binnen- en buitenland. Verspreid over het park rond De Haere hebben de gezelschappen Mimbre, Dogwolf, Waterlanders & Dansacademie, Yvonne van den Akker, Satya Dancecompany, Irene van Geest, Marije Nie en Teatro Pachuco hun natuurlijke podia ingericht. Op een plek waar je het typisch Sallandse coulissenlandschap inkijkt heeft het Belgisch-Portugese duo Dogwolf (voorheen Compagnie NouS) bijvoorbeeld een houten container geplaatst. In deze cargo-box, waarvan de houten panelen uitneembaar zijn en verraderlijk kunnen schuiven, speelt zich een intrigerende ontmoeting af tussen beide heren, compleet met gedanste vechtpartij.

Tussen de bedrijven door is er op het centrale terras met zitjes en stijlvolle parasols volop gelegenheid voor een glaasje fris, bier of wijn. Maar een verkwikkend kopje ouderwets gezette 'pruttelkoffie' gaat er op deze frisse nazomeravond ook wel in. Her en der staan fakkels en vuurkorven, waar jong en oud op plaids of klapstoeltjes en gewapend met koelboxen en rieten manden omheen zit om te picknicken. Een enkeling laat zich allerlei lekkernijen voorschotelen door aan te schuiven aan de speciale 'Tafel der Lusten'.

Gaandeweg de avond daalt de temperatuur op het lommerrijke landgoed flink. Een trui of jack is op dat moment geen overbodige luxe. En op de terugweg naar de parkeerplaats of fietsenstalling blijkt een zaklantaarn ook handig te zijn, want het bospad wordt niet verlicht. Puur natuur, laten we maar zeggen op deze maanloze avond. Diezelfde maan staat ook centraal in de ruim drie kwartier durende act van het internationale gezelschap Teatro Pachuco, dat de voorstelling 'Esperando La Luna' brengt. Een zeilboot met aan boord een kapitein, zijn bemanning, een dichter en een vrouwelijke verstekeling - die op de woelige baren baby Luna baart - beleeft een barre tocht compleet met schipbreuk. Het levert een vermakelijke mix van straattheater, circus en sfeervolle muziek op, dat wordt beloond met een klaterend applaus; en in de verte eendengesnater.

Van 24 tot en met 27 september is er nog een 'Tuin der Lusten', bij huis Den Berg in Dalfsen. Voor meer informatie www.detuinderlusten.nl

Naar begin

Waterpret

19 augustus 2009

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Met de hitte van vandaag met 30 graden is er maar een plek waar het goed toeven is: aan het water.

Zo dachten ook de zusjes Babs en Milou en hun nichtje Lotte er over. Ze vermaakten zich prima in de Zandwetering bij Langs de Wetering. Aan een touw zwaaiend lieten ze zich in de wetering vallen.

Op deze manier wordt er ook recreatief gebruik gemaakt van de wetering.

Morgen is het weer een prima dag met verwachte temperaturen boven de dertig graden om van het water te genieten.

Naar begin

Laatste ponykamp op Noordwijk

Door Harry Mulder
17 augustus 2009

Na een periode van 33 jaar is er een einde gekomen aan de jaarlijkse ponykampweken op het terrein van manege Noordwijk aan de Randerstraat.
Wim en Mientje Roetert begonnen in 1976 met het verhuren van paarden en pony’s. Tevens kon onder deskundige leiding rijles worden genomen waar in de loop van de tijd veel kinderen gebruik van gemaakt hebben. ,,Gemiddeld hadden zo’n 50 à 60 kinderen hier rijles, zegt Mientje Roetert. ,,De kinderen van toen zijn nu de ouders die weer met hun kinderen hier rondrijden. Soms klopt een vader of moeder mij op de schouder en vraagt dan: kent u me nog, mevrouw Roetert?”
Traditie tijdens de jaarlijkse ponyweek of ruiterkamp was het bakken van pannenkoeken, ze waren niet aan te slepen.
Binnenkort zal voor de laatste keer onder leiding van een instructeur gereden kunnen worden. Daarna blijft het nog wel mogelijk om hier paard te rijden, maar dan ieder voor zichzelf. Wim en Mientje gaan het wat rustiger aan doen voor zover dat kan en zullen met voldoening terug kunnen kijken op al die jaren waar zoveel kinderen plezier aan beleefd hebben.
Op de laatste dag van het ponykamp kregen alle kinderen een herinneringsrozet. Ook de begeleidsters, Wendy en Debby de Weerd en Elena Wichers Schreur werden bedankt voor hun deskundige leiding in de afgelopen jaren en kregen natuurlijk ook een rozet.

Klik hier voor foto's van het laatste ponykamp voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Fietstocht Diepenveen

13 augustus 2009

Zondag 16 augustus organiseert de Stichting Recreatie Deventer Buiten een fietstocht in en om Diepenveen. Belangstellenden worden om 13.30 uur bij de kerk in Diepenveen verwacht. De kosten bedragen € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen tot 12 jaar.

Na bezichtiging van de voormalige kloosterkerk start de 25 km lange fietstocht in Diepenveen en voert u langs ruim twintig historische plekken in en rond Diepenveen. Bijvoorbeeld langs Huize ‘Nieuw Rande’, de kozakkenlinde, het oude station Eikelhof, landgoed Overvelde, het eerste gemeentehuis, de oude naai- en
breischool en de middeleeuwse toren van Oud Rande.

Naar begin

Anti Tankmijn gevonden in Diepenveen

12 augustus 2009
door Alex Schokker

De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) heeft gisteravond op het voormalige militaire oefenterrein aan de Wechelerweg in Diepenveen een anti-tankmijn onschadelijk gemaakt.
Het projectiel was met een metaaldetector gevonden door Patrick Ligtenberg uit Deventer. Het projectiel moet er zeker veertig jaar gelegen hebben. Vroeger was het een oefenterrein voor militairen, die van de Westenbergkazerne in Schalkhaar kwamen. De anti-tankmijn is door de EOD meegenomen.

Foto: Alex Schokker

Klik voor vergroting

Naar begin

Handtekeningen tegen kappen niet-slechte bomen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
12 augustus 2009

DIEPENVEEN – Een bewoner van de Wechelerweg heeft in zijn directe omgeving bijna dertig handtekeningen verzameld tegen de voorgenomen kap van niet-slechte bomen. Het betreft 49 beuken, meer specifiek 21 bomen nabij de rotonde met de Boxbergerweg. Volgens de bewoner, J.A. Weggemans, knoopt de gemeente drie verschillende kaplocaties kunstmatig aan elkaar voor een rekenkundig gelijk. Uitgangspunt bij laanboomverjonging is dat meer dan 40 procent van bomen slecht moeten zijn. De Wechelerweg is ooit opgeknipt in twee delen. Middenin ligt genoemde rotonde. Nieuwe linden in de Wechelerweg sluiten aan op linden van de Lichtenbergerlaan. Weggemans wijst op een externe inspectie van de bomen, waaruit blijkt dat er 8 slecht zijn, 21 matig en 21 goed. In totaal dus slechts 16 procent.
Volgens hem is er sprake geweest van zeer oppervlakkig onderzoek: alleen visuele waarneming.

Eerder was er overigens van een groep andere bewoners al protest tegen de kap.

Het omzagen van de (gezonde) bomen jaagt de gemeente onnodig op kosten, stelt Weggemans. Wethouder Berkelder heeft toegezegd nog eens naar de situatie te kijken.

Naar begin

Vuilniswagen vat vlam

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
11 augustus 2009

DIEPENVEEN - In een vuilniswagen van Circulus heeft vanmiddag korte tijd een brandje gewoed. Dat gebeurde in de Schildersstraat in Diepenveen.

Buurtbewoners grepen toen het vuurtje ontstond kordaat in. ,,Zij zijn direct gaan blussen'', verhaalt Circulus-woordvoerder Rob Zegers. ,,Kort daarna is de brandweer erbij gekomen.''

De oorzaak van de brand is onduidelijk. Zegers meldt dat vuilnismensen toen de auto door Diepenveen-dorp reed tot twee keer toe een knal hoorden. ,,De knallen kwamen uit de ruimte waarin het huisvuil ligt. De mannen zijn gaan kijken en zagen dat er een brandje was ontstaan. Het zou kunnen liggen aan de wagen of aan iets in het huisvuil."

Het gebeurt soms wel eens dat er in het huisvuil wat ligt te smeulen en er vuur ontstaat. Die knallen - het waren overigens geen harde knallen - komen echter zelden voor.''

In verband met mogelijk ontploffingsgevaar - de brand deed zich voor in de buurt van de benzinetank, kwam de politie in actie om kijkers op afstand te houden.

De beschadigde vuilniswagen moest worden afgesleept. De oorzaak van de brand wordt nader onderzocht.

Naar begin

'Postbode' licht man brutaal op

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
7 augustus 2009

DIEPENVEEN - Een man die zich voordeed als postbode heeft op brutale wijze een 87-jarige Diepenvener via een skimtruc aan huis 2000 euro afhandig gemaakt. De Diepenvener deed dinsdag de deur open, toen er een man aan de deur stond.

De man kwam zogenaamd een pakje afleveren. De kosten zouden 69 cent zijn. De 'postbode' verzocht de Diepenvener dit bedrag op een mobiele pinautomaat te pinnen. Tijdens het pinnen draaide de 'postbode' zich om. Vermoedelijk was het apparaat geprepareerd om gegevens te skimmen. Een dag later bleek er 2000 euro van de rekening te zijn afgeschreven. De 1,75 meter lange verdachte heeft een normaal postuur en een getinte huidskleur.

Naar begin

Koude oorlog inspiratiebron Tuin der Lusten

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door Raymond Korse.
05 augustus 2009

OLST/DIEPENVEEN - De IJssellinie is een belangrijke inspiratiebron voor de theatervoorstellingen en dansacts die te zien tijdens het nieuwe festival Tuin der Lusten.

Het festival is van 20 tot en met 23 augustus op landgoed De Haere, het geheime middelpunt van de Nederlandse verdediging tegen de Russen tijdens de Koude Oorlog.

Wat zou er gebeurd zijn als het bijvoorbeeld in 1961 tijdens de Cubacrisis tot een treffen zou zijn gekomen tussen Oost en West? Dan zou een strook van 120 kilometer langs de IJssel onder water zijn gezet in verband met de verdediging van het Westen van Nederland tegen de oprukkende Russen. Het Festival Tuin der Lusten laat dit in beelden zien.

In totaal zijn er negen voorstellingen, door acht groepen. Het gaat om hedendaags circustheater, dansvoorstellingen met acrobatiek, clownerie en beweging. Om 16.00 uur gaat de poort open, de laatste voorstelling is omstreeks 23.00 uur afgelopen. Dan is er tijd om na te praten op het centrale terras voor het landhuis.

Het festival heeft een aantal vaste elementen. De opening is elke dag voor Mimbre uit Londen, met de voorstelling Until Now. Het gaat om een act waarbij drie acrobates allerlei onverwachte figuren en hoogstandjes laten zien en die als thema 'Afscheid' heeft, over het verlaten van de grond waar je vandaan komt. Elke dag wordt ook afgesloten door het Londense gezelschap met The Bridge, waarbij de actrices de grenzen opzoeken met bijzondere circustechnieken.

Daarnaast zijn er optredens van gerenommeerde groepen als het Belgische Compagnie NouS, dat een gedanst verhaal vertelt over een transportkist. Irene van Geest danst de voorstelling 'Wij leven hier tot we sterven' en Yvonne van den Akker speelt 'Sporen'.

's Avonds stijgt het water figuurlijk met acts van Drowning by Beauty, een voorstelling van Waterlanders uit Wageningen op basis van de schilderijen van John William Waterhouse. Aansluitend danst Satya Dancecompagnie een driehoeksverhouding op het water.

's Avonds is er ook Teatro Pachuco uit België, Mexico en de VS, door de organisatoren van de Tuin der Lusten omschreven als 'een clowneske acrobatische en poëtische voorstelling over een zeiltocht, waarbij uiteindelijk drie drenkelingen ronddobberen op drijvende koffers. Als Mimbre de avond volgens planning heeft afgesloten, volgt nog een toegift. Marije Nie tapt dan op water.

Wie de gehele dag wil meemaken kan op het festivalterrein terecht bij de Tafel der Lusten. Daar presenteert kok Leo Dirks een picknick. Deelname kost 25 euro; reservering via de website www.detuinderlusten.nl is noodzakelijk. Via de site kunnen nu ook al kaartjes worden besteld. De entree bedraagt vijftien euro.

Naar begin

Kinderdagkamp

6 augustus 2009

Afgelopen maandag is het Kinderdagkamp weer van start gegaan. Traditiegetrouw worden dagelijks tussen 9.00 en 10.00 uur alle 275 kinderen die deelnemen aan het kamp met tractoren en overdekte wagens opgehaald bij de haltes aan de Lindelaan, Burg. Crommelinlaan, Roeterdsweg, Voorhorsterbrink en de Stijne van Sallandtstraat. Bij elke halte noteert Sjef huifkar – Fred Schutte – of alle kinderen present zijn. Vervolgens gaat het in een bonte stoet naar het padvindersterrein in het Kolkbos, waar vele vrijwilligers het tentenkamp in gereedheid hadden gebracht.

De organisatie heeft dit jaar uitstekend weer. De afgelopen dagen hebben de kinderen zich vermaakt met hutten bouwen, allerlei spelletjes, bezichtigen van een brandweerwagen en spuiten met een brandweerslang, een survivaltocht in het bos en af en toe een lekker hap uit de keuken. Morgen is de laatste dag van het kamp, die net als voorgaande jaren wordt afgesloten met een kindervoorstelling.

Klik hier voor foto's van het kinderdagkamp voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Het Kinderdagkamp heeft ook een eigen site met foto's: www.kinderdagkamp.nl.

Naar begin

Tenniskleuters voor het eerst aan slag

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door René Nijland.
1 augustus 2009

DEVENTER - Voor het eerst in de 38-jarige historie van de Deventer tenniskampioenschappen gaan kleuters en kleine kinderen de baan op. Deze zogeheten mini's, in de leeftijd van vier tot en met zeven jaar, spelen het GROTEmini DTK op het 'gravel' van de Schapekolk.

Dat gebeurt woensdagmiddag 12 augustus op speciale miniveldjes met zachte ballen in een kinderculinaire omgeving van poffertjes, pannenkoeken en ijsjes. Een springkussen en de Wii (tennis) maken het sportieve evenement van 10.00 tot 15.00 uur compleet. Opgeven kan tot en met 6 augustus via www.deschapekolk.nl . De organisatie rekent op deelname van honderd mini's.

Tennissers die zeker tien keer zo oud zijn spelen hun eigen toernooi op de banen van Slagvaardig op Borgele. Deze Deventer Driedaagse voor veteranen, die vorig jaar voor het eerst op deze manier werd gehouden, is op dinsdag, woensdag en donderdag. De belangstelling voor deze discipline groeit sterk: er hebben zich al 70 veteranen ingeschreven. De laatste (finale)dag is op de Schapekolk, waar ook wordt gebarbecued.

De organisatie van de Deventer tenniskampioenschappen, die zich zoals gebruikelijk inzet voor de promotie van de tennissport, wil graag benadrukken dat veel mogelijk is dankzij Toyota Morrenhof, inmiddels tien jaar in Deventer en sinds twee jaar de hoofdsponsor. De Deventer kampioenen Petra de Haan en Bas van der Linden mochten vorig jaar in een cabrio van het bedrijf rondtoeren. Van der Linden verdedigt zijn titel zeker, maar hij krijgt geduchte concurrentie. Er zijn al zeven inschrijvingen in zijn klasse. En dat is veel. Bij de topdames valt het aantal inschrijvingen tot op heden nogal tegen. Dat neemt niet weg dat de organisatie er eigenlijk zonder meer vanuit gaat dat het totaal-aantal inschrijvingen van 775 in 2008 wordt overtroffen. Toernooien in de regio merken ook dat de animo na wat magere jaren weer toeneemt. Voor alle categorieën 3 tot en met 9 kan tot en met 3 augustus worden ingeschreven. Alle deelnemers krijgen zaterdag een feestavond aangeboden in de Hof van Salland in Diepenveen. De organisatie is in handen van de Schapekolk.

Een feesttent op het eigen complex was door gebrek aan ruimte geen serieuze optie. De hoofdsponsor denkt nog na over een taxiregeling. www.deventertennis.nl

Naar begin

Nog enkele kaarten voor Literatuur op je bord!

31 juli 2009

Met Sopraan Esther Pierweijer (bekend van “Jonge Leu en Oale Groond”), schrijver Ronald Giphart, studenten Muziektheater ArtEZ Arnhem en (ex) Deventer Stadsdichter Jos Paardekoper

Diepenveen – Tijdens de grootste Boekenmarkt in Deventer houdt Huis Nieuw Rande op zondag 2 augustus een cultureel feestje onder het motto ‘Literatuur op je bord’. Schrijver Ronald Giphart, de sopraan Esther Pierweijer, studenten en afgestudeerden van Muziektheater van het ArtEZ en Jos Paardekoper schuiven ieder een literair “gerecht” op de borden van gasten. Als “dessert” de finale van de voorleeswedstrijd onder jongeren van 11 en 12 jaar.

Sopraan Esther Pierweijer was vier seizoenen te zien in de serie “Van Jonge Leu en Oale Groond”. Ook nam zij deel aan het RTL-4 programma “Singing Bee” met Gordon. Op muzikaal gebied won zij meerdere prijzen, waaronder het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en zong zij diverse rollen in opera en musical/theaterproducties.

Door studenten en afgestudeerden van het Muziektheater ArtEZ, conservatorium Arnhem wordt ondermeer de Minestronesoep van Theo Nijland bezongen, evenals de Willem Wilmink’s Aardappelsalade.

Jos Paardekoper - per 1 augustus ex-Deventer Stadsdichter - zal tijdens Literatuur op je Bord zijn eerste optreden als ‘vrije man’ verzorgen. Hij is een van de acteurs/zangers die ervoor zorgt dat de gasten gevoed worden met literatuur.

Schrijver Ronald Giphart behoeft weinig introductie; hij schreef diverse succesvolle romans, waarvan een aantal – met evenveel succes - zijn verfilmd. Ronald is ook de juryvoorzitter van de voorleeswedstrijd, waarmee het evenement wordt afgesloten.

Voor Literatuur op je Bord zijn nog enkele kaarten beschikbaar, inclusief lunch, koffie en thee € 35,00 per volwassene en € 17,50 per jeugdige tot 12 jaar.
Zie www.literatuuropjebord.nl of telefoon 0570 59 36 66.

Naar begin

Veertig jaar boswachter in een boek

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door Gerard Bons
29 juli 2009

OLST - De allereerste nesten van aalscholver en grauwe gans in de Duursche Waarden en de vangst van palingstropers.

Het zijn enkele van de belevenissen in het boswachtersleven van Wil Gerritse (62), die de komende maanden te boek worden gesteld. De 'onthulling' is op 1 december, als dit boegbeeld van natuurbeheer na veertig Sallandse jaren afscheid neemt.

,,Het zal niet louter verhalen over mijn werk en belevenissen bevatten'', vertelt hij in een kantoor achter de Zoogenbrink. Dit bezoekerscentrum tussen Diepenveen en Olst is al twee decennia uitvalsbasis voor zijn werk, wandelingen en groene speurtochten door de tamelijk droge bossen van Salland.

Ergens in 2010 opent Staatsbosbeheer in de Duursche Waarden een nieuw bezoekerscentrum. Jarenlang hoopte Gerritse daar afscheid te nemen, ook omdat dit groeiende gebied zo uniek is en een voorbeeldfunctie kreeg.

Gerritse: ,,Ongeveer de helft van het boek beschrijft de ontwikkeling van de Duursche Waarden in de afgelopen twintig jaar. Het was het eerste natuurontwikkelingsproject bij een rivier.''

Inmiddels maken de overheden voor talloze uiterwaarden dergelijke plannen, miljoenen vrachtwagenladingen klei en zand worden her en der weggehaald om het rivierwater ruimte te geven snel naar de zee of het IJsselmeer te stromen. Dat gaat ook allemaal gebeuren in de Deventer Keizerswaarden en Welsumer Waarden, betoogt Gerritse. De Duursche Waarden bewijzen hoe vlot de natuur zich kan herstellen.

Het boek is het tweede in een serietje over de Nederlandse boswachterij. In de eerste speelt Cor Huiting de hoofdrol, de boswachter van Veenhuizen, waar potige bajesklanten het bosonderhoud verrichten. Gerritse laat zich bijstaan door een door Staatsbosbeheer aangestelde tekstschrijver, Leen Dekker. Die interviewt hem geregeld. Het wordt dus nog een verrassing hoeveel oude herinneringen worden opgenomen, zoals die twee, drie eerste jaren in natuurgebieden in Markelo, Friesland en blauwgrassenreservaat Bruuk bij Groesbeek. Terwijl hij in veertig jaar stropersjacht in Salland best wel eens is bedreigd, is hij alleen in het Gelderse natuurgebied als leerling-boswachter echt beschoten. De laatste jaren ontwikkelde Gerritse een beetje de functie van ambassadeur van het Hollandse 'natte natuurbeheer' en verkenner in wetlands elders. De Pripjat, een immens ooibos op de grens van Wit-Rusland en de Oekraïne, staat hem het duidelijkst bij. ,,Je hebt daar geen dijken en dat maakt het ook afwijkend van onze situatie en heel interessant.''

Naar begin

Stroomstoring in Diepenveen

28 juli 2009

Dinsdagmiddag rond de klok van 13.00 uur knalde aan de van Suchtelensingel de stroom er uit en ontstond een flink gat in de voortuin van een van de bewoners.
Vermoedelijk is de oorzaak een beschadigde elektriciteitskabel door het onlangs leggen van de glasvezel kabel. Deze kabel is vermoedelijk gaan smeulen en heeft de storing veroorzaakt.
Twee uur heeft de Vossebelt in Diepenveen zonder stroom gezeten. Rond 14.15 uur had iedereen weer stroom.

Klik voor vergroting

Foto: Alex Schokker

Naar begin

Ongeval Ganzekooisweg

28 juli 2009

Dinsdagnacht rond 3.00 uur botste een personenauto met flinke snelheid met de linker zijkant tegen een boom. De twee inzittenden, twee jongemannen van 18 en 19 jaar uit Deventer en Amsterdam, zijn met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer verleende assistentie bij het bevrijden van een der slachtoffers.
De jongemannen waren even er voor vertrokken van een feestje. Wellicht kan alcohol een rol hebben gespeeld naar de toedracht van het eenzijdig ongeval.

Naar begin

Landbouw met wat de natuur je biedt

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door onze correspondent Joke Solen
27 juli 2009

SALLANDS ERFGOED U moet toch wel weer een eindje terug om bij De Oosterwaarde te komen. Over het houten bruggetje de eerste weg rechts en dan alsmaar recht door.

Aan de linkerkant ziet u dan vanzelf de boerderij met de borden". Het was even zoeken, maar eenmaal op het erf van het biologisch-dynamische landbouwbedrijf De Oosterwaarde in Diepenveen aangekomen was de ontvangst door Tineke Bakker (44) heel hartelijk. Rondom de boerderij is het stil, de zon en de warmte doen hun werk. Ook bij de bouw van een nieuwe kapschuur gecombineerd met een groenteloods en koelcel met daarnaast een werkplaats en een kamer voor stagiaires is geen teken van leven. Alleen op de deel van de boerenhoeve is bedrijvigheid. Het is donderdag, de wekelijkse oogstdag en dat betekent dat er veel groentesoorten klaar moeten worden gemaakt voor levering aan de 240 huishoudens in Deventer, Diepenveen, Olst, Wijhe en Stenenkamer. Buiten zijn enkele dames druk bezig met het schoonmaken van verse uien. "We doen dit werk graag. Het is voor ons ontspanning", is hun reactie. Bakker lacht en kijkt tevreden naar de werkers.

Onder het motto: 'Gezond voedsel en zorg voor de aarde. Wekelijks groente uit eigen streek, zo van het land op uw bord', doet ze de bedrijfsvoering. Samen met haar man Tjeerd en hun drie jonge kinderen bewoont ze de boerderij aan de Sallandsweg nummer 6 in Diepenveen. De locatie in het prachtige Sallandse landschap ligt midden in de natuur tussen Nieuwe Rande en de IJsselijk. Tjeerd heeft deels de zorg voor de kinderen en het voorhuis. Bakker is dagelijks te vinden in het achterhuis of op de akkers.

Op jonge leeftijd had ze al interesse in de biologische landbouw en het milieu. "Dat gevoel werd alsmaar sterker bij mijn omzwervingen in het buitenland. Biologische landbouw is voor mij belangrijk, ja eigenlijk vanzelfsprekend", zegt ze.

"Tijdens mijn verblijf in Noorwegen werd die interesse, voortgekomen uit de fascinatie en liefde voor de natuur, steeds groter. Ik ging een opleiding volgen om me in deze materie te verdiepen en me op praktisch gebied verder te bekwamen. De opleiding voor biologische boer volgde ik op de De Warmonderhof, tegenwoordig gevestigd in Dronten.''

Samen met een klasgenote van de landbouwopleiding kwam Bakker in 1994 naar Diepenveen en begon met het opzetten van een biologisch dynamisch landbouwbedrijf. Ze betrokken daarvoor in het buitengebied een oude boerderij, in erfpacht uitgegeven door Stichting IJssellandschap. Op de eeuwenoude esgrond werd stap voor stap gewerkt om het doel te verwezenlijken. Bakker: "Voor mij is deze teeltwijze een blijvende ontdekkingstocht, je moet het doen met wat de natuur je biedt, zoals natuurlijke mest, vruchtwisseling, diversiteit in landschapselementen en gewassen. Geen kunstmatige toevoegingen dus zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Zo leer je de levensprocessen in de planten en de bodem steeds beter kennen kun je er steeds beter mee samenwerken". Om de start te markeren kreeg de boerderij de toepasselijke naam De Oosterwaarde. "De naam heeft alles in zich: aarde, waarde en associeert met iets landschappelijks zoals uiterwaarden en 'ten oosten van'.

Naar begin

Geslaagde Roggemaaiersdag bij Olst

Uit: De Stentor Sallands Dagblad
door Raymond Korse
26 juli 2009

OLST - Enkele honderden belangstellenden hebben zaterdagmiddag de Roggemaaiersdag bij infocentrum De Zoogenbrink bezocht. Na Luttenberg en Raalte is deze roggemaaiersdag nabij Olst de derde op rij in Salland. Dat maakt voor de interesse niet uit.

De 84-jarige Gerard Smeenk uit Wesepe staat licht voorover gebogen met zicht en piklat aan de rand van een klein roggeveld. Geroutineerd beweegt hij zijn gereedschap op en neer. ,,Leuk om te doen. En ik kan het nog, hè. Al wordt het wat zwaar'', aldus de gepensioneerde boer.

Smeenk behoort tot de vaste kern roggemaaiers die al voor de twaalfde keer meewerkt aan de Roggemaaiersdag bij de informatieboerderij van staatsbosbeheer de Zoogenbrink. De eerste elf edities werden gehouden onder auspiciën van LTO Olst-Wijhe en Staatsbosbeheer.

Nadat LTO Olst-Wijhe opging in LTO Salland dreigde het einde voor het evenement, dat jaarlijks een grote, vaste groep bezoekers trekt. LTO Salland wil zich vooral met de Roggemaaiersdag in Raalte afficheren. De Agrarische Natuurvereniging Groen Salland sprong echter in het gat dat LTO liet vallen en pakte de organisatie met Staatsbosbeheer op.

Voor de bezoekers was deze organisatorische wissel niet merkbaar: de opzet is hetzelfde. Stands van natuurverenigingen en aan de landbouw gelieerde organisaties werden vergezeld van stands waar je knieperties en pannenkoeken kon kopen. En het roggemaaien ging als altijd.

Voor het vellen van de gerst werd gebruik gemaakt van de vaste groep roggemaaiers die het veld met handgereedschap te lijf ging, maar er was ook te zien hoe boeren vroeger met trekpaard en aflegger rogge maaiden. Evert en Margrieta Leeflang uit Hall lieten dit zien. Ook de werking van een aflegger en zelfbinder achter een oude trekker getoond, met dank aan de graanmaaier van Jan Grootentraast uit Diepenveen.

Dat allemaal in de prachtige omgeving van de Zoogenbrink, sinds 1989 het informatiecentrum van Staatsbosbeheer. De boerderij gaat dicht op het moment dat het nieuwe infocentrum van Staatsbosbeheer bij de Duursche Waarden (Den Nul/Fortmond) wordt geopend. De Zoogenbrink zal dan door staatsbosbeheer als vakantieboerderij worden verhuurd, meldt boswachter Wil Gerritse.

,,We moeten dan even kijken of we deze roggemaaiersdag kunnen laten doorgaan op deze plek'', aldus Gerritse. ,,Bij het nieuwe infocentrum komt ook rogge, maar dat is wel een heel andere ambiance dan hier. Dit is natuurlijk een fantastische plek, het hoort ook in dit landschap.'' In principe kan de Roggemaaiersdag ook worden georganiseerd zonder dat de Zoogenbrink wordt gebruikt.

Dat vindt ook Herman Menkveld. De Olster biologische akkerbouwer is al twaalf jaar betrokken bij de Roggemaaiersdag. Hij is zowel bij de LTO als bij de agrarische natuurvereniging betrokken en het stond voor hem dan ook vast dat de natuurvereniging de organisatie zou overnemen van LTO. ,,Als je het een keer niet organiseert, krijg je zo'n evenement nooit meer aan de praat.''

Naar begin

Fotowedstrijd Kostbaar Salland

24 juli 2009

Stichting IJssellandschap en de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer willen de schoonheid en verscheidenheid van het Sallandse landschap extra onder de aandacht brengen. Daarom organiseren zij een fotowedstrijd. Alle hobbyfotografen uit de drie gemeenten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de fotowedstrijd Kostbaar Salland. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Kostbaar Salland
Houtwallen, kikkerpoelen en hoogstamboomgaarden zijn karakteristiek voor het Sallandse landschap. Het aantal landschapselementen is echter in de loop van de tijd in de regio sterk afgenomen. De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte en de Stichting IJssellandschap willen daarom het mooie landschap van Salland extra onder de aandacht brengen bij het publiek.

De bedoeling is dat ingezonden foto’s gebruikt gaan worden voor publiciteit door de Stichting Kostbaar Salland i.o.. De stichting gaat zich inzetten voor het behoud en beheer van het Sallandse cultuurlandschap. Samenwerking wordt daarbij gezocht met onder andere de drie gemeenten en stichting IJssellandschap. Stichting Kostbaar Salland wordt gehuisvest op landgoed De Haere in Olst.

Voorwaarden
De fotowedstrijd loopt tot en met 11 september 2009. Foto’s kunnen gestuurd worden naar fotowedstrijddeventer@gmail.com. Op www.sallandbuiten.nl zijn de voorwaarden te vinden.
De foto’s worden beoordeeld door een beroepsfotograaf, wethouders van Raalte, van Olst-Wijhe en van Deventer en de directeur-rentmeester van Stichting IJssellandschap.

Prijzen
De hoofdprijs voor de mooiste foto is een overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt in de prachtige Sallandse Bed & Breakfast Spijkvoorde te Lettele. De tweede is prijs een heerlijke lunch voor twee personen bij Huis de Haere te Olst. De derde prijs is een mand met (h)eerlijke Sallandse streekproducten. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 26 september 2009 op De Haere.

Daarnaast wacht deelnemers onvergetelijke roem. De foto’s zijn voor iedereen te zien op de website www.sallandbuiten.nl. Ook kan de Stichting Kostbaar Salland i.o. gebruik maken van fotomateriaal voor publiciteit.

Naar begin

Jubileumboek schetst fraai beeld van golfclub 'de Hoek'

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Martijn Ubels
21 juli 2009

Razend enthousiast keerde Jan van der Lande, één van de directeuren van Noury van der Lande NV, in 1927 terug van een bezoek aan Engeland.

Van der Lande was in de ban geraakt van een in Nederland tamelijk onbekende sport: golf. Aan de huidige Kon. Wilhelminalaan in Schalkhaar richtte hij een oefenterreintje in. De grond was van zijn vader, wiens huis aan de andere kant van de weg lag. Van der Lande legde zo de basis voor de 'Sallandsche golfclub de Hoek'.

Het fraaie jubileumboek belicht heden en verleden van de club. Er is gegrasduind in archieven en oude foto's. Het resultaat is een waardevol boek, voor insiders én buitenstaanders.

Door Van der Lande raakten anderen ook in de ban van de golfsport, zodat op het terrein al gauw de Britse professional mr. Isherwood lessen ging geven.

Van der Lande en consorten, vooral industriëlen en notabelen uit de regio, bogen in 1929 het oefenbaantje om in een golfbaan van 3 holes. Het initiatief van die mannen geldt als voorloper van 'de Hoek', die in 1933 werd opgericht. Dat gebeurde toen zich de unieke kans voordeed grond aan de Boxbergerweg in Diepenveen van de Ankersmit Katoenfabrieken te pachten. De 25 hectare grond voor een baan van 9 holes maakte deel uit van landgoed 'de Hoek'.

Op 8 september 1934 werden het clubhuis en baan officieus geopend. In het boek staan fraaie oude foto's van het eerste bestuur, leden van het eerste uur en oude schetsen van de allereerste baan.

Het bestuur legde voor de aanleg contacten met Frank Spalding. Die Engelsman was als professional in dienst bij de 'Twentsche Golfclub'. Het boek bevat correspondentie met de Brit. De club dacht aanvankelijk aan zes holes. Spalding: ,,Six holes would be really a joke. Nine holes is a course at least.''

Het boek bevat leuke anekdotes. Zoals over de boer Nokkert, die in de begintijd ook voor het onderhoud van de baan zorgde en naast de green woonde. In een schrijven verzoekt het bestuur hem in 1948 ervoor te zorgen dat zijn kippen niet meer de green opkomen. Ook voor de postbode was het wennen. De clubsecretaris vraagt in 1947 aan de PTT de postbode te verbieden over de green te fietsen.

Het boek besteedt ook aandacht aan de historie van het landgoed, de grote waarde die de club hecht aan (het onderhoud van) natuur, vogels en beesten op het terrein, het clubleven en de leden, waaronder prominenten, die ook landelijk veel voor de golfsport betekenden. ,,De mensen uit de club die het boek samenstelden verdienen een groot compliment'', zegt huidig voorzitter Henk Kloeze.

De club staat er goed voor, zegt hij. ,,De baan is eind jaren tachtig naar 18 holes uitgebreid. Dat was nogal wat, hoor, ook financieel. Het is een goede zet geweest. Met 18 holes heb je echt een volwassen golfbaan.'' Ook de ledengroei door de uitbreiding pakte goed uit. ,,Het kleinschalige karakter, belangrijk voor de club, bleef behouden.''

Waar op commerciële banen reserveren nodig is en het druk kan zijn, heerst op 'de Sallandsche' vaak rust. ,,Daar hechten de leden aan, zij kunnen eigenlijk altijd terecht.'' Overigens kunnen ook buitenstaanders - als 'greenfee'-speler - de baan op. Maar kortingsacties en arrangementen voor die 'incidentele bezoekers', zoals op commerciële banen, zul je bij de Sallandsche niet aantreffen. ,,We hechten aan het kleinschalige karakter.''

Vandaar ook dat de club een wachtlijst kent. Sinds jaar en dag kent de club de Kennismakings Advies Commissie (KAC). Onder meer het oordeel van de KAC bepaalt of iemand als lid geschikt is. Zo streng als in de begintijd - je moest zelfs worden gevraagd - is het allang niet meer.

Wie lid is, is tevens mede-eigenaar van de baan. Dat kost eenmalig 1400 euro. Verder verstrekt een lid een lening aan de club in de vorm van een certificaat á 2000 euro. De jaarlijkse contributie is 790 euro. Tegenover de inkomsten staan flinke kosten. Zo heeft de club zes greenkeepers in dienst.

Het mede-eigenaarschap is een bewuste keuze, omdat het ook het clubgevoel en de gedeelde verantwoordelijkheid versterkt.

Naast het recreatieve aspect zijn de wedstrijdteams en dus de basis, de jeugd, belangrijk voor de Sallandsche. Met onder andere Dewi Claire Schreefel, die als klein meisje begon bij de club, brengt de club toppers voort. 10 procent van de club bestaat uit jeugdleden. Tot en met 12 jaar kost lid zijn slechts 75 euro per jaar. ,,'s Zondags zie je ze al vanaf zes jaar oefenen met pro John Balvert. De sport is steeds populairder, ook bij jonge jongeren. Mooi.'' De eerste week van september staat bol van de jubileumfeestelijkheden. Op de baan in Diepenveen is dan ook het NK Matchplay voor amateurs (dames en heren).

Naar begin

Oordeel over advies skatebaan komt later

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
17 juli 2009

DIEPENVEEN - De gemeente Deventer weet nog niet hoe het de situatie rond de plannen voor een skatebaan aan de Brinkerincklaan in Diepenveen gaat aanpakken.

Op 18 augustus vergadert het college van B en W over het advies van de Ombudscommissie en pas dan is er meer duidelijkheid.

Donderdag werd bekend dat de commissie vindt dat de gemeente moet onderzoeken of er wel voldoende draagvlak is voor een skatebaan in Diepenveen. Dit is slechts een advies en de gemeente kan het oordeel van de commissie negeren.

Volgens de gemeente blijkt de behoefte voor een skatebaan uit een wijkaanpakronde uit 2005. Toen werd dit idee door bewoners naar voren gebracht. Verder past, volgens de gemeente, een skatebaan bij een dorp van de omvang van Diepenveen. Dat is gebaseerd op landelijke vuistregels.

Bewoners van de Brinkerincklaan zijn tegen de komst van zo'n baan en vroegen de Ombudscommissie om een oordeel. Ondertussen had de gemeente al een aanlegvergunning aangevraagd en dat schoot de bewoners in het verkeerde keelgat.

Naar begin

Studie nodig naar draagvlak skatebaan

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
16 juli 2009

DIEPENVEEN - Voordat een skatebaan aan de Brinkerincklaan in Diepenveen wordt gebouwd, moet de gemeente Deventer eerst uitzoeken of in het dorp wel draagvlak voor zo'n baan is. Pas daarna mogen verdere stappen worden ondernomen. De Deventer Ombudscommissie doet deze uitspraak naar aanleiding van een klacht van omwonenden van de Brinkerincklaan.

Zij hebben geprotesteerd tegen dit plan, maar stellen dat de gemeente niet tijdig genoeg heeft gereageerd op die klacht.

De Ombudscommissie geeft de omwonenden op dat punt gelijk. Overigens erkent de gemeente dat dit 'onbehoorlijk' was.

Het idee voor een skatebaan komt uit een wijkaanpakronde in 2005. Verder zegt de gemeente dat bij een dorp van de omvang van Diepenveen, een skatebaan past. Dat is gebaseerd op landelijke regels. Voor de gemeente reden genoeg om een baan aan te leggen, maar de commissie wil eerst nader onderzoek naar de noodzaak. En stelt daarmee de protesterende omwonenden ook in het gelijk.

Naar begin

 

Zone 30-kilometer in Diepenveen werkt niet

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
15 juli 2009

DIEPENVEEN - De gemeente neemt maatregelen tegen hardrijders in de Wechelerweg in Diepenveen. In overleg met de buurt is daar enige tijd terug een verkeersdrempel verwijderd en werd het gebied 30 kilometerzone.

Destijds ingevoerde verkeersremmende maatregelen sorteren (nog) geen effect en leiden voor omwonenden tot geluidsoverlast, blijkt nu. Dat laatste ontstaat door een vlak van enkele meters in het wegdek, waar 'streetprints' is aangebracht. Dat zijn kleinere steentjes. De opvallende kleur alsmede het 'trillende' geluid dat je voelt als je erover heenrijdt, moet de automobilist er bewuster van maken dat de weg geen racebaan is.

In de praktijk trekken automobilisten zich er weinig van aan. Bovendien blijken de streetsprints als er met hoge snelheid overheen wordt gereden lawaai voor omwonenden te veroorzaken. Er komt sowieso een matrixbord, dat de snelheid aangeeft, en mogelijk wegversmallende maatregelen.

Vrijdag zijn provisorisch rioolbuizen op de weg gelegd, die dienen als tijdelijke versmalling van de rijbaan. De drempel werd geschrapt na de discussie over drempels en verkeersobstakels in het dorp. Het gros daarvan verwijderde de gemeenten na protesten in het dorp.

Naar begin

Weer protesten over Steenbrugge

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
9 juli 2009

DIEPENVEEN - De groene long, ingeklemd tussen Kleine Wetering, Boxbergerweg en Wechelerweg, moet onbebouwd blijven, meldt Van Baalen.

Hij refereert aan afspraken in het Masterplan en Structuurplan, waar het bestemmingsplan op voortborduurt. ,,En later zijn er nog toezeggingen gedaan door wethouder Adema.''

Dat gebeurde na een eerder protest, in 2008. In het voorontwerp was toen de groene long ineens als 'wonen-uit te werken' bestempeld. Dat werd aangepast: het gebied kreeg de bestemming 'groen'. ,,Ook in het model voor 1200 huizen op Steenbrugge, dat B en W in december presenteerden, was alles conform die afspraken.''

Van Baalen, woordvoerder namens aanwonenden van de Wechelerweg en Boxbergerweg, sprak de laatste twee jaren geregeld met ambtenaren en wethouders. ,,Over die watergang is nooit iets gemeld. Toen we de eind mei vrijgegeven stukken lazen, zagen we slechts op twee plekken kort iets over die verlegging. Erg summier en vaag. Verder staat er niets in de stukken.''

Op basis van een niet-openbaar stuk, een concept-stedenbouwkundige kaart, concludeert de buurt dat de verlegging op het uiterste punt '150 meter' is. Men komt daarop door te gaan rekenen aan de hand van de plankaart, waar het water anders loopt dan nu.

,,Op de gemeente-pagina in de Deventer Post van 27 mei staat dat de bestemming voor het gebied westelijk van de watergang veranderd is in 'groen' en de ideeën voor huizen zijn vervallen. We dachten: het is geregeld. Er staat niets over het verleggen van het water. Zo ga je toch niet met elkaar om?''

De gemeente noemt de watergang steevast Borgelerleide. ,,Maar dat klopt niet, want die loopt noordelijk van de Wechelerweg'', aldus Van Baalen, die zich afvraagt 'of B en W ambtenaren wel voldoende aansturen én hoe de kosten worden gedekt. ,,Ik lees daar niets over.''

De gemeente zegt dat de zaak 'heel anders' ligt. ,,Het gaat om een verlegging van hooguit enkele meters.'' Van over de watergang heen bouwen is geen sprake, aldus de gemeente. ,,De verlegging is louter bedoeld om een aantal kavels iets groter te kunnen maken.''

,,De huizen van de protesterende bewoners staan op enkele honderden meters afstand. Met een verlegging van enkele meters blijft dat gebied een groene buffer. De informatie in de Deventer Post klopt.''

Naar begin

Diepenveen-dorp met vakantie

8 juli 2009

De webmaster van Diepenveen-dorp gaat met vakantie. Hierdoor zal de site tot zondag 19 juli niet bij gewerkt worden.
Voor het laatste nieuws kunt u wellicht op de site van de Stentor kijken.

Naar begin

Eikendal weer bij Raad van State

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
8 juli 2009

DIEPENVEEN - De Raad van State buigt zich morgen (weer) over de bouw van villawijk Eikendal in Diepenveen. De zaak is aangespannen door omwonende Ten Have, die vorig jaar - met succes - ook al aanklopte bij de raad.

Hij voert nu aan dat de gemeente ten onrechte kiest voor louter villa's. Dat is volgens hem in strijd met een van de streekplan-principes. 'Emancipatie' is er daar één van en dat houdt in dat moet worden gestreefd naar een minder eenzijdige bevolkingsopbouw van buurten en wijken.

De provincie heeft echter géén bezwaar en keurde het (herziene) bestemmingsplan goed. Volgens de provincie moet het begrip emancipatie niet binnen elk plan afzonderlijk worden bekeken, maar op het totaal. Eikendal is al in ontwikkeling en wordt gefaseerd gebouwd. Thans is de eerste fase, de verkoop van de eerste 20 kavels, in ontwikkeling. De gemeente zegt dat het bezwaar geen invloed op die eerste fase heeft. Mocht de Raad van State de gemeente terugfluiten, dan is een planaanpassing in de latere fases nog mogelijk, aldus de gemeente. Er is overigens nog geen enkele kavel verkocht.

Ten Have vocht vorig jaar de bouw van de noordelijkste punt van het Eikendal aan. Hij wees er toen op dat het ministerie van LNV toestemming had gegeven voor de bouw van Eikendal, op voorwaarde dat de noordelijkste punt onbebouwd zou blijven in verband met de aanwezigheid van uilen. De Raad gaf Ten Have toen gelijk.

Naar begin

Test redt wellicht ook straat zonder glasvezel

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
7 juli 2009

DEVENTER - Dat de Averlose Houtweg, in de bebouwde kom van Diepenveen, verstoken dreigt te blijven van glasvezel, heeft veel reacties losgemaakt.

Glashart, het bedrijf dat het glasvezelnet in de gemeente Deventer aanlegt, stelt dat de afstanden in de 'overgeslagen' Averlose Houtweg te groot zijn en aanleg daardoor 'onrendabel' is.

Intussen is er een ontwikkeling gaande die de bewoners enige hoop biedt. Er wordt namelijk getest of het signaal kan worden overgebracht door (relatief goedkope) antennes, in plaats van via een glasvezelkabel. Dat zou (duur) graafwerk overbodig maken.

Deze krant berichtte vorige week over het probleem. Uit reacties op destentor.nl blijkt dat ook enkele huizen net buiten de bebouwde kom eenzelfde lot zou treffen als de Averlose Houtweg. Verder is er vrees dat adressen in het buitengebied erbij inschieten en de gemeente 'maar moet ingrijpen'. Ook verwijzen lezers naar naar eerdere juichende berichten: 'heel' Deventer zou glasvezel krijgen.

De gemeente zegt in een reactie (nogmaals) dat de aanleg een particulier, commercieel initiatief is. ,,We hebben natuurlijk wel onderhandeld en een hoge dekking, van rond 40.000 aansluitingen, bewerkstelligd. Maar verder kunnen wij weinig doen. Het is geen initiatief van de gemeente.'' Glashart zegt op basis van te maken kosten afwegingen te maken.

De gemeente meldt nog dat de wet bedrijven als Glashart niet verplicht overal in een gemeente glasvezel te leggen. ,,Alleen KPN heeft een verplichting op élk adres telefonie aan te liggen. En als gemeente mogen wij geen glasvezel aanleggen.''

Bij het experiment met de antennes wordt het glasvezelsignaal wordt als het ware afgetapt en vervolgens verder door de lucht verzonden. De techniek is in principe bedoeld voor het buitengebied, maar kan ook een 'maatoplossing' voor één enkele straat zijn.

Vooralsnog kan al over meer dan 2,5 kilometer gezonden worden. Met een fijnmazig antennenetwerk kan een groot gebied bestreken worden. Er worden bestaande antennes en nieuwe antennes gebruikt. ,,Nieuwe antennes zijn heel dun en vallen niet tot nauwelijks op in het landschap.''

De proef is een initiatief van 'marktpartijen', de gemeente kijkt mee. Er wordt onder meer getest hoe sterk het signaal moet zijn om bomen en andere obstakels te omzeilen. ,,Het oogt veelbelovend, maar de mogelijkheden hangen af van het welslagen van de proef.''

Naar begin

Wetering-nieuwe-stijl al zichtbaar

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
7 juli 2009

DEVENTER/DIEPENVEEN - De Zandwetering-nieuwe-stijl bij Deventer en Diepenveen krijgt langzaam maar zeker vorm. De voorheen rechte, hoge wal van de watergang heeft de laatste weken op diverse plekken een metamorfose ondergaan.

Graafmachines hebben grond uit de wal 'gehapt'. Op die plekken is de wetering iets breder geworden en loopt het talud geleidelijk op.

De maatregelen geven het water meer ruimte. Zodoende kan de wetering bij een groot aanbod meer water bergen. De voorheen kaarsrechte wetering krijgt ook een natuurlijker loop, waardoor natuurontwikkeling wordt gestimuleerd.

Ook in de zogenoemde retentiegebieden - flinke, afgegraven percelen naast de wetering - wordt water vastgehouden. Bij lange periodes van droogte zorgt die berging er voor dat er voldoende water aanwezig blijft.

Bij het Vlierspad, naast sportpark Borgele, zijn graafmachines nog druk bezig om een retentiegebied vorm te geven. Er is al flink wat grond afgegraven. De opgeworpen zandbulten blíjven. Kinderen hebben de 'heuvels' inmiddels als speelplek ontdekt. Ook de toekomstige poelen zijn al zichtbaar.

Er moet een natuurlijk gebied ontstaan, waar onder meer de salamander zich moet kunnen ontwikkelen. Het gebied blijft toegankelijk voor wandelaars. Zij kunnen straks zelfs doorlopen tot aan de Wetermansweg in Diepenveen.

Het talud van de wetering is bij Borgele aardig intact gebleven. Richting Diepenveen ligt dat anders. Tussen de Wetermansweg en de Dorpsstraat is de wal 'afgevlakt'. Borden waarschuwen mensen die oevers niet te betreden. Er is namelijk kans op drijfzand.

Anders dan bij Borgele zit het graafwerk op andere plekken langs de stroom er zo goed als op.

Op diverse plekken heeft het waterschap Groot-Salland alleen de 'eigen' ruimte op de oude wal kunnen gebruiken voor de afgravingswerkzaamheden. Het is nog niet mogelijk het profiel verder - landinwaarts - te verbreden doordat er geen overeenstemming is met eigenaren van het land. Het waterschap hoopt later alsnog over deze gronden te kunnen beschikken. Verkoop geschiedt echter alleen op vrijwillige basis.

Ook in het Laage Diepenveen is de wal afgegraven. Later worden daar ook flinke stukken weiland geschikt gemaakt voor waterberging. De discussie over een (wandel)labyrint in dat gebied, inclusief de komst van een kunstwerk, loopt nog. Het waterschap neemt na de zomer een besluit over het kunstwerk, waar veel protest tegen is.

In totaal wordt voor 45.000 kubieke meter ruimte gezocht tussen Deventer en Diepenveen-Noord. Zo'n 65 procent is al gevonden: 45 procent in het Laage Diepenveen, 20 procent langs de oevers elders en bij Borgele. Het waterschap voert nog gesprekken over gronden voor de resterende benodigde capaciteit. Lukt dat niet, dan worden bergingen meer zuidwaarts een optie of moet water worden afgevoerd via de koppelleiding, meer noordwaarts.

Het streven is echter dat elk gebied zijn eigen broek ophoudt en 'Zwolle', waar het weteringwater terecht komt, wordt ontlast.

Naar begin

Trekkerslep PJO Diepenveen

6 juli 2009

Afgelopen zaterdag organiseerde Plattelands Jongeren Overijssel afd. Diepenveen haar jaarlijkse Trekkerslep op het terrein aan de Schapenzandweg. Ruim 100 deelnemers hadden zich voor de wedstrijden ingeschreven verspreid over 14 klassen. Naar schatting zo’n 400 belangstellenden keken onder schitterende weersomstandigheden toe, hoe de deelnemers de sleepwagen zo ver mogelijk over de baan van 100 m sleepten.

De Trekkerslepcommissie had dit jaar de slepwagen van de Stoppelhaenecommissie ingehuurd. Deze wagen is door een aantal leden helemaal zelf ontwikkeld en gemonteerd. Het hele voortbewegingsmechanisme is bijna helemaal hydraulisch uitgevoerd. Met alle ballastgewichten erin weegt de wagen 28 ton.
Spectaculair zijn altijd de Superstandaardklassen met tractoren waaraan flink gesleuteld is. Een van de mooiste was de Superstandaard C 5000 kg. Hierin namen de Gebr. Bruggeman met een John Deere en Bert Bonsing met een Zetor het tegen elkaar op. Brullende motoren met huilende turbo’s en zwarte rookpluimen uit de uitlaat gaven de toeschouwers waar ze voor kwamen.
In de standaardklassen deden er ook verschillende Diepenveners mee. In de klasse tot 3800 kg veroverde Nick Loukes de eerste plaats. Net als alle andere winnaars in de overige klassen mag hij meedoen in de finale van de Stoppelhaene.

De organisatie had het de dagen er voor druk gehad met het gereed maken van de baan. Door de droogte moest het land dagenlang worden besproeid om een redelijke baan te krijgen.

Klik hier voor foto's van de trekkerslep voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren. De uitslagen staan op de site van de PJO Diepenveen: www.pjodiepenveen.nl.

Naar begin

Inspraak herplant Wechelerweg

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
6 juli 2009

DIEPENVEEN - De gemeente Deventer wil de keuze voor lindes als her te planten bomen aan de Wechelerweg in Diepenveen heroverwegen, maar houdt wel vast aan de kap van bijna 50 beuken aan die weg.

Dat valt tenminste op te maken uit een huis-aan-huis verspreide brief.

De voorgenomen kap stuitte vorig jaar op protest van ongeveer de hele straat. Aanwonenden en de Bomenstichting vonden de kap onnodig en vreesden dat het karakteristieke beeld van de weg in gevaar komt. De keuze om als vervanging lindes te planten viel niet in goede aarde.

De grootschalige kap is hard nodig omdat meer dan 40 procent van de beuken er slecht aan toe is, zo meldt de gemeente. ,,Bij storm zijn onveilige situaties mogelijk.''

Ondanks negatieve 'zienswijzen' (bezwaren) van de buurt is besloten de kapvergunning te verlenen, aldus de gemeente. Na de gemeentelijke publicatie start de bezwaartermijn start.

De gemeente houdt op 9 juli van 19.00 tot 20.30 uur een inloopavond over de (noodzaak van de) kap in de Hof van Salland. Het gemeentebestuur 'wil bewoners laten meedenken welke bomen terug moeten komen'.

Opmerkelijk is dat de informatiesessie pas na de besluitvorming wordt belegd en ook nog eens midden in de zomer.

Toch is er nog ruimte voor overleg: ,,Als mensen wat betreft de herplant aangeven dat ze alleen beuken willen is dat bespreekbaar'', aldus de gemeente.

Naar begin

Wateroverlast Slingerbosschool

3 juli 2009

Het noodweer vanmiddag rond 16.00 uur was de oorzaak van wateroverlast bij de Slingerbosschool. Doordat de afvoeren het vele water niet zo snel konden verwerken, liep een gedeelte via putjes in het toilet en een van de gangen terug uit het riool. Dit leidde tot een overstroming in de centrale hal/entree, toilet en één van de gangen.
Brandweer Diepenveen heeft het meeste water met trekkers en een aanwezige waterstofzuiger opgeruimd.

Naar begin

Bloemenpracht aan Dorpsstraat

3 juli 2009

Aan de Dorpsstraat op de hoek met Langs de Wetering staat momenteel de bouwkavel van Penninkhof in volle bloei. Dit hebben we te danken aan Jannie Hellewegen die nabij het perceel woont.
Om te voorkomen, dat ze het hele jaar tegen een ruw terrein aan zou kijken, vroeg ze de heer Penninkhof of ze er een mengsel bloemenzaad mocht zaaien. Daar de bouw van het geplande appartementencomplex met winkelruimtes er onder toch nog even op zich laat wachten, stemde de heer Penninkhof in met het idee.
Jannie vroeg haar broer Herman Menkveld, om het perceel zaaiklaar te maken. Met haar man Roel zaaide ze het perceel in met een mengsel van veldbloemen. Nu kan iedereen genieten van het fraaie aanzicht van de bloemenpracht.
Het bijenvolk van Sigis Sparenberg, voorzitter van de Imkersvereniging Deventer, doet zich te goed aan de nectar in de bloemen.

Klik voor vergroting

Naar begin

Bermbrand langs het spoor

2 juli 2009

Klik voor vergroting Donderdagavond rond 19.30 uur werd de brandweer van Diepenveen gealarmeerd voor een bermbrand langs het spoor nabij de volkstuinen bij Oud Rande.
Het kostte de brandweer enige moeite om via een smal pad met overhangende takken en begroeiing bij de plek van de brand te komen. Toen de tankautospuit ter plaatse was, hadden omstanders de brand grotendeels gedoofd. Uit voorzorg spoten de brandweermannen er een laag water overheen.
De treinen reden tijdens de brand met lastgeving, hetgeen inhoudt, dat ze langzaam rijden nabij het incident.

Naar begin

Kinderatelier de Blauwe Ezel

1 juli 2009

In december is Claar van Leent in Diepenveen komen wonen. Zij heeft thuis aan ’t Weterman 2 een kleinschalig, huiselijk kinderatelier waar de nadruk ligt op kwaliteit en aandacht voor het individuele kind.
Er zijn cursussen, partijtjes en workshops op het gebied van tekenen, schilderen en knutselen voor kinderen vanaf 6 jaar.
Voor het komend seizoen heeft ze al enkele cursussen op het programma staan. Op vrijdag 11 september start er een cursus tekenen en schilderen (9 lessen). Woensdag 30 september start er een cursus Textiel (5 lessen).
Haar website is www.kinderatelierdeblauweezel.nl. Alle informatie over de cursussen en workshops is te lezen op www.kinderatelierdeblauweezel.blogspot.com.

Naar begin

Glasvezel Diepenveen heeft voeten in aarde

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
30 juni 2009

DIEPENVEEN - Hij zag overal in het dorp de stoep open gaan en werklui druk gravend het glasvezelnetwerk aanleggen. Maar aan de Averlose Houtweg, nota bene in de bebouwde kom van Diepenveen, gebeurde niets, zo constateerde Bert Hondelink. ,,Heel Deventer wordt verglaasd en krijgt gratis glasvezel, maar ons slaan ze over'', stelt Hondelink namens zes huishoudens uit de straat.

Hij informeerde al bij Glashart, dat Deventer 'verglaast' en de kabels legt. Glashart gaf als reden dat de huizen te ver van de weg en van elkaar af liggen. Glashart bevestigt tegenover deze krant de aanleg van glasvezel in de straat daarom 'onrendabel' te vinden. Voor zover bekend is de Averlose Houtweg de enige straat in de bebouwde kom in de gemeente Deventer die dit malheur treft.

Naar begin

Trekkerslep Diepenveen

28 juni 2009

De slepcommissie van jongerenvereniging PJO Diepenveen is weer druk bezig met de laatste voorbereidingen voor haar trekkerslepwedstrijd. Zaterdag 4 Juli zullen ronkende en rokende tractoren weer proberen een sleepwagen over 100 meter voort te slepen. Evenals voorgaande jaren zal het spektakel weer plaatsvinden aan de Schapenzandweg, vlakbij de Diepenveense ijsbaan. De eerste slep zal om 15.00 uur worden getrokken.

Van belang is niet alleen de trekkracht van de tractor, maar ook afstelling van de tractor en tactiek van de trekkerbestuurder. Ook enig stuurmanskunst om de loskomende pk’s van tractor in goede banen te leiden is vereist. Er hebben zich ruim 100 deelnemers aangemeld. De tractoren komen uit de wijde omgeving, van regio Zwolle tot de Achterhoek. Natuurlijk zullen ook plaatselijke favorieten hun opwachting maken.

De Diepenveense wedstrijd is een voorronde voor de regionale finaledag tijdens de Stöppelhaene in Raalte. Er wordt gestart in meerdere klassen, afhankelijk van gewicht en de originele staat van de tractor. De winnaar van elke klasse plaatst zich voor de finaledag.

Voor de kinderen staat er een groot springkussen.
Na afloop van de slep is er gezellige muziek van de DJ in de tent.

De slepcommissie heeft er het volste vertrouwen in dat het weer een geslaagd evenement wordt en verwacht het nodige spectakel van de tractoren en hun bestuurders. Voor de liefhebbers van pakkende pk’s of gewoon gezelligheid een must om te komen.

Klik voor vergroting
Foto: Archief

Naar begin

Verkeersader Oranjelaan weer open

26 juni 2009

Vrijdag aan het eind van de middag is een van de belangrijkste verkeersaders van Diepenveen de Oranjelaan weer voor het gemotoriseerd verkeer opengesteld.
Woensdag en donderdag waren er asfalteerwerkzaamheden aan de weg, waarbij net als het zuidelijke deel er rode fietsstroken zijn aangebracht. Vrijdag is de belijning aan gebracht. Voor cafetaria de Komeet en Expert Diepenveen zijn verhoogde bushaltes aangebracht, zodat reizigers makkelijker kunnen in- en uitstappen.

Sinds maandag 4 mei was de Oranjelaan in fasen vooral overdag moeilijk begaanbaar in verband met het werkverkeer op en aan de weg.

Naar begin

DSC overweegt andere locatie sportcomplex

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Martijn Ubels
24 juni 2009

DIEPENVEEN – De Diepenveense Sportclub (DSC) overweegt serieus te verhuizen van de huidige locatie aan de Schuurmansweg in het dorp. Dat zegt voorzitter Eduard Heijser. Hij stelt dat de huidige locatie niet meer voldoet. Met het oog op nieuwbouw van Steenbrugge veracht hij verdere capaciteitsproblemen.

Uit de pas vastgestelde Sportnota blijkt dat DSC niet bovenaan het lijstje te staat van sportparken waar de gemeente geld in wil steken. Heijser: ,,Teleurstellend. Andere wegen bewandelen is een optie. We overwegen een verhuizing. Ik heb een projectontwikkelaar achter de hand die op onze huidige locatie huizen zou willen bouwen. Het geld dat dat opbrengt kan je investeren in een nieuw sportpark. Ik denk dat als we zelf het voortouw nemen en met dat plan naar de gemeente stappen er eerder wat gebeurt dan maar blijven wachten op actie van de gemeente. ”Heijser wil niet zeggen welke alternatieve locatie hij in gedachte heeft. ,,Die plek hou ik nog even achter de kiezen. Maar het is een serieus plan.”

Heijser stelt dat DSC nu al te weinig kleedruimte en velden heeft. Aanwas van jeugd zal verder groeien zodra Steenbrugge klaar is. Een wens van DSC is ook een sporthal met wedstrijdafmetingen in het dorp, liefst op het complex. ‘’We praten al jaren met de gemeente. Op verzoek van de gemeente hebben we zelfs een visie en knelpunten opgesteld. Als ik de nota zie, krijg ik het idee dat daar weinig mee wordt gedaan.”

Het huidig onderkomen van DSC uitbreiden is overigens ook lastig nu tennisclub de Schapekolk definitief wil verhuizen naar het weiland naast DSC (hoek Melchior van Brielstraat / Boxbergerweg).

Naar begin

Ronald Giphart op je bord bij Huis Nieuw Rande

22 juni 2009

Diepenveen - Op 2 augustus 2009 is Huis Nieuw Rande dé plek waar literatuur, muziek en eten samensmelten, tijdens ‘Literatuur op je bord’. Dit evenement - in het verleden bekend onder ‘Literaire Lunch’- valt traditioneel samen met Europa’s Grootste Boekenmarkt in Deventer.

Vanaf 11.30 uur heten Ronald Giphart en Monique Linthorst van Huis Nieuw Rande de gasten van harte welkom met een heerlijk bakje ‘Troost’. Troost verwijst naar het bekende boek van Giphart, waarin de hoofdpersoon topkok Art Troost de wereld beschouwt als een groothandel in ingrediënten. Zo ziet Troost prompt een frêle wildschotel met gemarineerde spiering en een geraffineerde soep van raapjes, thee en zwemkrab als hij drie vrouwen op straat ziet lopen.

Het programma start rond 12 uur, bij mooi weer, in de landschapstuin. De gasten gaan genieten van een zintuigen prikkelende lunch. Huis Nieuw Rande schuift op bijzondere wijze, componisten, dichters en schrijvers van naam, op uw bordje. Als ‘dessert’ de drie finalisten van de georganiseerde voorleeswedstrijd onder jongeren van 11 en 12 jaar. ‘Literatuur op je bord’ zal rond 14.30 uur eindigen.

De tarieven voor een zeer uniek evenement bedragen voor volwassenen € 35,00 en voor kinderen tot 12 jaar € 17,50. Voor de gasten is er tevens de mogelijkheid om te overnachten op het landgoed in een heuse landhuiskamer.
Geïnteresseerde kunnen voor meer informatie over het programma en vervoer van de boekenmarkt naar Huis Nieuw Rande terecht op een website, www.literatuuropjebord.nl of contact opnemen met Huis Nieuw Rande 0570 59 36 66.

Naar begin

Forse bomenkap in Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
19 juni 2009

DEVENTER – Aan de Roeterdsweg midden in Diepenveen worden zeker 30 beuken en één eik gekapt. De kap is nodig omdat de bomen in mindere conditie verkeren. Het gaat om karakteristieke bomen, met een forse levensduur. Er volgt herplant. Kap en herplant gebeurt in het kader het Laanboomverjongingsbeleid. Volgens de gemeente zien bewoners de noodzaak in en zijn ze akkoord met het plan. Het is op een informatiebijeenkomst onlangs besproken.

Het merendeel van de bomen staat in de openbare ruimte. Voor die 23 bomen is door de gemeente een vergunning aangevraagd. Acht bomen staan op particuliere grond. Voor de kap van die bomen is door de zes adressen langs de Roeterdsweg afzonderlijk een kapvergunning aangevraagd. ‘’Omdat die bomen niet op onze grond staan kunnen wij niet dat niet zelf doen”, aldus de gemeente. ‘’Maar ook die particulieren staan achter de kap en hebbben en hebben inmiddels de kapvergunningen aangevraagd.” Ook die kap maakt deel uit van het project laanboomverjonging in de Roeterdsweg.

Een vergelijkbaar project aan de Wechelerweg, elders in het dorp loopt minder gladjes. Tegen de kap van 49 beuken protesteerden eind vorig jaar omwonenden en Bomenstichting. Volgens de bezwaarmakers zijn lang niet alle beuken er slacht aan toe en wijzigt herplant met lindes het karakteristieke aanzicht van de weg. Eind 2008 zijn bezwareningediend. Die zijn tot op heden nog niet behandeld. Laanboomverjinging kan als meer dan 40 procent van de bomen niet goed is. Bij beuken kan het zijn dat ook een aantal gezondere bomen sneuvelen, meldt de gemeente. Door de kap van slechte exemplaren kunnen ‘omgevingsomstandigheden’ voor gezondere bomen dermate veranderen dat ook die in mindere conditie raken.

Naar begin

Stichting Hart voor Diepenveen schaft AED’s aan

19 juni 2009

De vorig jaar opgerichte Stichting Hart voor Diepenveen heeft onlangs twee AED’s aangeschaft en vijf kasten. Deze laatste zijn bedoeld om de aangeschafte en al aanwezige AED’s vrij toegankelijk buiten neer te hangen.

Vorig najaar heeft de stichting in samenwerking met de Ondernemersvereniging Diepenveen een verlotingactie gehouden voor de aanschaf van AED’s en het geven van cursussen reanimatie en gebruik van een AED (Automatische Externe defibrillator).

Aan het begin van het jaar is er een voorlichtingsavond gehouden in het Hof van Salland voor geïnteresseerden. Hierbij konden mensen zich opgeven voor een cursus reanimatie/AED-gebruik. Ook was er voorlichting over het SMS-waarschuwingssysteem. Bij dit systeem krijgen tien mensen die in de directe nabijheid van een slachtoffer met hartstilstand wonen via de 112-centrale een SMS-bericht met een noodoproep. Vijf mensen krijgen de opdracht om naar het slachtoffer te gaan en vijf mensen de opdracht de dichtbij zijnde AED te halen en vervolgens naar het adres van het slachtoffer te gaan.
Dit voorjaar heeft de stichting vier keer een cursus verzorgd voor 31 beginners en voor 5 mensen die een herhalingscursus hebben gedaan in Paramedisch Centrum De Spil.

Frank Hammann (midden) en
Jeanet van Essen (links) geven een cursus

Klik voor vergroting

Naast deze nieuwe mensen zijn er verschillende mensen, die via hun werk of vereniging al een reanimatiecursus/AED-gebruik hebben gevolgd. Ook al deze mensen kunnen voor zover ze gecertificeerd zijn in het SMS-systeem.
Hart voor Diepenveen hoopt dit najaar opgenomen te worden in het SMS-systeem.

Op dit moment hangen er in Diepenveen AED’s bij Brandweer Diepenveen, Huisartsen Diepenveen, Paramedisch Centrum De Spil, Hof van Salland, Tennisclub De Schapekolk, DSC De Zunnebargh, Sallandsche Golfclub De Hoek, Bloemsierkunst Flierman en op woon- en zorgstichting Sparrenheuvel.
Van deze AED’s verwacht de stichting er in goed overleg met de eigenaren enkele buiten te kunnen hangen in vrij toegankelijke kasten.
De nieuwe AED’s zijn gepland voor de Olsterweg en de wijk De Tjoenermarken.
De Stichting zal jaarlijks beginners- en herhalingscursussen blijven verzorgen en streven naar meer AED’s in Diepenveen.

Naar begin

Veel fietsers met fietsvierdaagse

19 juni 2009

Klik voor vergroting

De fietsvierdaagse van buurtvereniging De Vossebelt heeft dit jaar bijna 200 deelnemers getrokken. Volgens voorzitter Fred Schutte waren er misschien nog wel meer fietsers gekomen, als niet in Deventer tegelijk de wandelvierdaagse was geweest. Het mooie weer van de afgelopen dagen heeft in ieder geval ook meegewerkt aan de hoge opkomst.
Vanaf maandag was er de mogelijkheid elke avond een tocht van 15 of 25 km te fietsen. Halverwege de route stond er steeds een post voor een drankje of een versnapering. De tochten gingen door Diepenveen en plaatsen in de wijde omgeving zoals Epse, Twello, de Vijfhoek, Lettele, Schalkhaar, Fortmond en Olst. Vrijdagavond fietsen de deelnemers de laatste tocht.
Om in aanmerking te komen voor een medaille moet er tenminste vier van de vijf avonden gefietst worden. Aan het eind van de avond kunnen alle routes van de afgelopen dagen meegenomen worden voor wie op een ander tijdstip nog eens een ronde wil fietsen.

Naar begin

Bezwaren Bramhaar verworpen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
18 juni 2009

ZWOLLE/DIEPENVEEN - De bestuursrechter heeft de bezwaren van de Vereniging Landelijk Diepenveen (VLD) tegen de bouw van appartementencomplex het Bramhaar in Diepenveen van tafel geveegd.

De rechter vindt drie bouwlagen in het dorp geen probleem.

De VLD was naar de rechter gestapt vanwege de door de gemeente verleende bouwvergunning en vrijstelling van het bestemmingsplan. Het Bramhaar is een nieuwbouwproject van 41 appartementen en 2 woningen. Het wordt gebouwd aan de Oranjelaan in het dorp, grofweg ingeklemd tussen de Welkoop en Umbgrovelaan.

De VLD heeft met name moeite met de derde bouwlaag van het complex. De VLD vindt het gebouw 'te massaal' ten opzichte van de omgeving. De VLD verwijst ook naar de structuurvisie, waarin staat bouw moet passen bij het dorpse karakter.

De rechter veegt het punt van de drie bouwlagen in haar uitspraak van tafel, in verstrekkende bewoordingen. 'De structuurvisie staat het realiseren van een gebouw met drie etages zonder meer toe, zonder daaraan beperkende voorwaarden te stellen.' De rechter verwijst verder naar de stedenkundige onderbouwing en stelt dat de vrijstelling voor het Bramhaar terecht is verleend. Bezwaren voor verlies van privacy van omwonenden vindt de rechter ongegrond. 'De privacy wordt gewaarborgd door het sparen van bestaande bomen en aanplanten extra groen'.

De VLD gaat mogelijk in beroep bij de Raad van State.

Naar begin

Eindelijk geld voor winkelgebied Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
16 juni 2009

DIEPENVEEN - De gemeente gaat mogelijk al direct na de zomer aan de slag om te komen tot een herinrichtingsplan voor het winkelgebied in Diepenveen. Dat maakte de gemeente gisteravond bekend op een druk bezocht ondernemerscafé in restaurant de Roetertshof. De herinrichting moet de Dorpsstraat in de dorpskern een stuk aantrekkelijker maken als winkelgebied.

In de pas gepresenteerde voorjaarsnota is voor komend jaar nog geen geld vrijgemaakt voor de Dorpsstraat. Voor de directe periode daarna is het winkelgebied echter wel benoemd als prioriteit door B en W. In de meerjarenplanning wordt acht ton voor het gebied vrijgemaakt.

Nu de herinrichting - voor het eerst - als prioriteit benoemd is inclusief kostenraming, kan op ambtelijk niveau begonnen worden met de planvorming. Dat gebeurt mogelijk al na de zomer. De herinrichting is een langgekoesterde wens van de ondernemers. Geld van de gemeente voor de plannen was er echter nooit. De ondernemers hebben al langere tijd een plan liggen dat het gebied verkeersluwer moet maken en aantrekkelijker om op het gemak te winkelen. De Dorpsstaat is nu nog teveel een rechttoe-rechtaan, doorgaande weg. Ook de verkeersveiligheid kan beter. De ondernemers worden nadrukkelijk betrokken bij de plannen.

De ondernemers kondigden aan in principe op 31 augustus in eigen kring naar een actualisering van de eerdere plannen te kijken. Eerder werd al bekend dat tegen een ander plan, dat van AH Middeldorp om de parkeerplaats naast de super te verharden, geen bezwaren meer zijn. De procedure voor een vergunning is een afrondende fase.

Naar begin

Fietsvierdaagse Vossebelt

14 juni 2009

Maandagavond 15 juni gaat de 34-ste fietsavondvierdaagse van start. Er zijn twee afstanden: 15 en 25 km.
Onderweg staan halverwege beide routes controleposten, waar gebruik kan worden gemaakt van een kopje koffie, een drankje of een gevulde koek.

De routes die door eigen mensen worden uitgezet, gaan iedere avond een andere kant op en lopen vrijwel geheel door Diepenveen en de bosrijke omgeving.
Startplaats is al jaren cafetaria de Komeet aan de Oranjelaan. De starttijd is vanaf 18.00 uur tot 19.30 uur.

Van maandag- tot vrijdagavond kan men een van de twee afstanden fietsen. Om in aanmerking te komen voor een herinneringsmedaille dient men vier van de vijf routes uit te fietsen. Aan het einde van de week kunt u alle routes mee krijgen naar huis.

Klik voor vergroting
Foto: archief 2006

Naar begin

Rondleiding Landgoed Frieswijk

13 juni 2009

Zondag 21 juni is er een rondleiding te voet op landgoed Frieswijk. Om 13.30 uur is de start bij de ingang aan de Raalterweg bij km-paaltje 2,1.
De zomer heeft haar intrede gedaan op landgoed Frieswijk. De gewassen staan er mooi bij en de koeien lopen in de wei. Van oudsher gaan landbouw en bosbouw op landgoederen samen. Daardoor ontstaat een aantrekkelijk en afwisselend landschap.
Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de historie van Landgoed Frieswijk en over hoe natuur en landbouw tegenwoordig gecombineerd worden.
De rondleiding duurt 2 uur. Volwassenen betalen € 3,00 en kinderen tot 12 jaar € 1,50. Informatie vindt u op www.landgoedfrieswijk.nl. Opgave is niet nodig!

Naar begin

Impuls voor wonen op landgoed De Hoek

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
11 juni 2009

Twee huizen en ‘herstel landschapselementen’ Diepenveens landgoed.

DIEPENVEEN – Op landgoed De Hoek in Diepenveen komt ruimte voor twee vrijstaande woningen. Oude landschapselementen komen bovendien terug in het landgoed. Dat meldt ASR Vastgoed en Vermogensbeheer, eigenaar van het landgoed ten oosten van het dorp.

De woningen zijn mogelijk in het kader van de rood voor rood-regeling. Kavels kunnen dan een woonbestemming krijgen als een landschapontsierend agrarisch bedrijfsgebouw gesloopt is.
Op De Hoek verdwenen onlangs schuren en stallen van een inmiddels verplaatst boerenbedrijf. Geld dat vrijkomt als gevolg van kavelverkoop moet wel de kwaliteit van het landschap versterken.
Het landschapsplan voor De Hoek voorziet in terugkeer danwel herstel van waterpartijen, houtwallen, een boomgaard en oude lanen. Die plannen worden uitgevoerd zodra de kavels zijn verkocht.

De vrije kavels liggen aan de Hoekweg, vlakbij al aanwezige bebouwing op De Hoek. Tamelijk dichtbij elkaar staan aan de zandweg al een landhuis en twee boerderijen. De nieuwe bouwkavels liggen niet – zoals meestal wel het geval is – op de plek van de gesloopte stallen en schuren. ,,Dat komt omdat die schuren en stallen als het ware om het landhuis heen lagen”, zegt Eelco Schurer, rentmeester van ASR.
,,Daar kun je niet omheen gaan bouwen. Vandaar dat de kavels iets verderop, ten zuidwesten van de bestane bebouwing liggen. Maar die concentratie op De Hoek handhaven we. De woonfunctiemoet je niet te veel versnipperd op het landgoed terugvinden.”
Schurermeldt dat zowel ASR als de gemeente de voormalige boerderij, waar door boer Groot Koerkamp onder meer varkens werden gehouden ongewenst vonden. ,,Met de nieuwbouw vervalt ook de milieuvergunning.”
Groot Koerkamp boert al een stuk verderop aan de Averlose Houtweg. ,,De gesprekken met alle betrokkenen, waaronder Groot Koerkamp, verliepen heel prettig. Op de nieuwe plek heeft hij veel meer ruimte en mogelijkheden. En wij kunnen nu het landschap op De Hoek nog mooier maken. Dit is voor iedereen een mooie ontwikkeling.”
De kavels à 1500 vierkante meter kosten 5,5 ton. Het hoogwaardig bouwontwerp moet voldoen aan bij het landschap passende voorwaarden. Het maximale bouwvolume (woonvolume) is om en nabij de 750 kuub.

De Hoek is ongeveer 130 hectare groot (exclusief terrein belendende golfbaan). Het landgoed was vroeger van de familie Ankersmit.
Een van de nieuwe kavels is al verkocht. De benodigde bestemmingsplanprocedure zal binnenkort starten.

Naar begin

Veel muziek in School van Frieswijk

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
11 juni 2009

DEVENTER - De School van Frieswijk maakt zich op voor een weekeinde vol muziek met vrijdagavond een openluchtconcert, en twee concerten op zaterdagavond en zondagmiddag.

De deels uit Deventer afkomstige band Fools of Funk speelt vrijdagavond 12 juni in de tuin van de School van Frieswijk. Het repertoire van Fools of Funk bevat soul, funk, maar ook disco en jazzy top-40-muziek. Aanvang 20.30 uur. De Nederlandse zangeres Lana Wolf maakt zaterdagavond (20.30 uur) haar opwachting voor een intiem concert met gitarist Jay-P Beijersbergen. Zij doet vanaf januari mee met de theaterproductie 'Rockopera in concert' van het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Zondagmiddag 14 juni (12.00 uur) geeft zangeres Brenda Frans een jazz-optreden met gitarist Thomas Zoetelief en bassist Koos Wiltenburg. Brenda Frans zingt jazz, soul en wereldmuziek.

Kaarten: info@schoolvanfrieswijk.nl of 0570 530115.

Naar begin

Staat van Deventer

Persbericht Gemeente Deventer
8 juni 2009

Schatkamer vol gegevens op internet ontsloten

‘De Staat van Deventer’ een nieuwe website die visueel aantrekkelijk een schat aan informatie biedt over de gemeente Deventer. Op een intuïtieve manier kan heel eenvoudig informatie worden verkregen over Deventer of zelfs over de eigen wijk. Daarbij kunnen die gegevens ook vergeleken worden met de situatie elders in Nederland. Zo is Deventer minder vergrijsd dan de rest van Nederland. Deventer is veiliger dan gemiddeld, maar er wordt hier meer vernield. Een Deventenaar produceert 50 kilo minder afval dan de gemiddelde Nederlander. Een kleine greep uit informatie die ‘De Staat van Deventer’ in een oogopslag zichtbaar maakt.

De Staat van Deventer is een nieuwe informatiebron van de gemeente Deventer waarin over tientallen verschillende onderwerpen allerlei gegevens te vinden zijn. U vindt ze op www.staatvandeventer.nl of via de site van de gemeente.

Vooruit blikken met prognoses
In de Staat van Deventer vindt u cijfers vinden over heel Deventer maar ook over de wijk waar u woont. U kunt terugblikken in de tijd, was het vroeger beter dan nu? Of gaan we de goede kant op? Voor sommige onderwerpen kunt u zelfs vooruitblikken in de tijd aan de hand van prognoses. De cijfers worden veelal vergeleken met die van de rest van Nederland. Wie wil weten hoe het er in zijn eigen wijk voorstaat typt zijn postcode in.

Achtergrondinformatie
De Staat van Deventer bevat niet alleen cijfers. In korte overzichtelijke teksten wordt achtergrondinformatie gegeven over het onderwerp of over het betreffende gebied. In veel gevallen kan doorgeklikt worden naar bronbestanden van de gemeente, zoals het Statistisch Jaarboek of Zakboek of externe bronnen. Maar het gebruiksgemak staat voorop: iedereen zal snel overweg kunnen met deze intuïtieve wijze van presenteren.

Toekomstvisie Deventer 2030
De Staat van Deventer maakt onderdeel uit van het project Toekomstvisie Deventer 2030. Een weg naar de toekomst heeft natuurlijk een startpunt. Als we willen weten wat er de komende jaren, en uiteindelijk in 2030, is veranderd, moeten we weten hoe Deventer er nu voor staat. Deze informatie biedt de Staat van Deventer. Op internet worden de gegevens steeds ververst. De Staat van Deventer wordt door de raad betrokken bij de afwegingen voor de voorjaarsnota.

Naar begin

Van Rijssen bakt ze al honderd jaar bruin

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door onze correspondent Joke Solen.
2 juni 2009

WESEPE - De exacte datum van oprichting staat niet geregisteerd bij de Kamer van Koophandel. Maar Gejo (46) en Anita(48) van Rijssen weten zeker dat hun gelijknamige bakkerij aan de Raalterweg in Wesepe begin juni honderd jaar bestaat.

Van Rijssen luxe brood en banketbakkerij is sinds jaar en dag gevestigd in Wesepe. Sinds april 2007 is er ook een filiaal in Diepenveen. ,,Ook in dat dorp zijn wij de enige bakker'', zegt Gejo van Rijssen die samen met drie medewerkers het bakkerswerk voor zijn rekening neemt. Zijn vrouw Anita zwaait de scepter over de winkel en tekent voor de administratie en bijbehorende werkzaamheden. In Diepenveen is Riet Slinkman het aanspreekpunt.

Bakker zijn is werken wanneer anderen nog geruime tijd op een oor liggen. ,,Ik sta elke nacht, zes dagen in de week, om een uur naast mijn bed. Dat moet wel om het brood, gebak en bijkomende producten op tijd klaar te krijgen. Och, je went eraan", zegt de bakker. "Het bakkerswerk is een prachtig vak. Ik vind het gewoon leuk. Natuurlijk moet je productie draaien, maar daarnaast kun je je ook heerlijk uitleven en nieuwe producten uitproberen. En als die bij de consument goed aanslaan is de dag weer helemaal goed.''

Omdat er op doordeweekse dagen hard gewerkt moet worden zijn zaterdagavond en zondag heilig voor het bakkersechtpaar. ,,Op die dagen hoeven we ook niet zonodig op visite te gaan of andere mensen thuis te ontvangen. Wij vinden het heerlijk om dan samen met ons gezin thuis te zijn en te genieten van de rust.''

Gejo Van Rijssen is de vierde generatie in de familie die voor het bakkersvak gekozen heeft. Zijn overgrootvader Jans ging hem voor en begon destijds aan de Malbergerweg bij de familie Uenk brood te bakken. Zijn zoon Johan volgde hem op en verhuisde met het bedrijf naar de huidige locatie aan de Raalterweg. Zoon Jo, de vader van Gejo zette in 1961 het bedrijf voort. Vanaf 1 januari 1992 runnen Gejo en Anita van Rijssen met nog wat steun van de ouders het bakkersbedrijf. Opvallend bij de verschillende generaties was dat er elke keer twee dochters en een zoon geboren werden. De zoon werd steeds bakker. De drie dochters van de vierde generatie breken met die traditie. Anita van Rijssen: Onze tweede dochter Lisanne kijkt wel eens wat een bakkersopleiding in houdt. We pushen haar niet, wij wijzen haar zelfs op de nadelen. Ze moet zelf weten wat ze later gaat doen. Haar man vult aan: ,,Als je kwaliteit levert en de klant optimaal van dienst bent, heb je als bakker toekoemst. De klant is en blijft koning.''

Naar begin

Ondernemerscafé Diepenveen 15 juni

4 juni 2009

Informatie, discussie en netwerk

Op maandag 15 juni organiseren de Ondernemersvereniging Diepenveen (OVD), het MKB-Deventer en de gemeente een ondernemerscafé voor ondernemers uit Diepenveen. Het ondernemerscafé wordt gehouden in De Roetertshof, Kerkplein 6-7. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Tijdens de bijeenkomst komen diverse actuele onderwerpen aan de orde, zoals:

• bedrijven vestigen in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen;
• stand van zaken herinrichting Dorpsstraat;
• lokale aanpak economische crisis;
• opzet enquête naar winkelbestand Diepenveen;
• activiteiten Ondernemersvereniging Diepenveen (o.a. netwerkavonden, ontwikkeling Dorpsstraat, samenwerking met MKB-Deventer);
• activiteiten MKB-Deventer (o.a. Keurmerk Veilig Ondernemen, energiebesparing en glasvezel).

De organiserende partijen vinden het belangrijk om samen met u de actuele ontwikkelingen te bespreken en te zoeken naar ideeën en oplossingen.

Bij de bijeenkomst zijn onder andere Andries van den Berg (wethouder economische zaken), Peter Heijboer (voorzitter OVD) en Henk Scharp (voorzitter MKB-Deventer) aanwezig om vragen te beantwoorden en te discussiëren. Natuurlijk is de avond ook heel geschikt voor uw netwerk.

Bent u ondernemer in Diepenveen, dan bent u van harte welkom bij het ondernemerscafé. U hoeft geen lid van de OVD te zijn. Ook introducés zijn van harte welkom. Aanmelden voor het ondernemerscafé kan via: fd.vriezen@deventer.nl

Naar begin

Groen licht parkeren AH Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
28 mei 2009

DIEPENVEEN – Niets lijkt de aanleg van een verharde, volwaardige parkeervoorziening voor 36 auto’s aan de Dorpsstraat in Diepenveen naast Albert Heijn nog in de weg te staan. De gemeente wil meewerken aan het plan en heeft nu een bouwvergunning verleend aan supermarkt-ondernemer Middeldorp. Tegen de aanvraag van de vergunning waren geen bezwaren ingediend, aldus de gemeente. Bezwaren tegen de voorziening lijken er dan ook niet meer te zijn.
In het verleden waren de Vereniging Landelijk Diepenveen en de Stichting Monumenten Buitengebied tegen het parkeren naast de AH. Een gesprek in 2007 tussen de betrokkenen haalde de kou uit de lucht. Middeldorp wil de parkeerplaatsen aankleden met groen. Er is ook toestemming om een klein openliggend deel achter de zaak te overkappen.

Naar begin

Oranjelaan geasfalteerd

28 mei 2009

Donderdag is het eerste gedeelte van de Oranjelaan geasfalteerd door de firma BAM. De weg is nu voorzien van een zwart middengedeelte en twee rode fietsstroken. De lagen werden tegelijk aangebracht – warm tegen warm -, waardoor de levensduur zo’n vijf jaar langer is.

Klik voor vergroting

Onderwijl waren stratenmakers bezig met het opnieuw bestraten van de opritten naar de aanwonenden. Hiervoor zullen ze de komende dagen ook nog nodig hebben.
Vrijdag wordt de belijning aangebracht, zodat hopelijk de weg daarna weer open kan.

De komende twee weken wordt het gedeelte tussen de Wechelerweg en Gewestlaan aangepakt. Daarna volgt het deel tussen de Gewestlaan en de Molenweg.

Klik voor vergroting

Naar begin

Zandwetering krijgt een heel andere aanblik

Waterschap is begonnen met werkzaamheden waterloop.

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
26 mei 2009

DIEPENVEEN – Het waterschap is gestart met werkzaamheden bij de Zandwetering bij Borgele en Diepenveen. Graafmachines graven links en rechts de oevers af.
Momenteel is dat het geval in deel tussen de Havezatelaan (Borgele) en Schapenzandweg in het dorp. Binnenkort volgt het deel verder noordwaarts, tot aan de Randerstraat.

Naast de stroom, bij het Vlierspad zijn al bomen gekapt en wordt ook naast de wetering grond afgegraven. Het groene gebied pal naast de stroom, ingeklemd tussen wetering, sportpark en bebouwing op Borgele, wordt waterbergingsgebied. Ook op een aantal andere plekken komen dergelijke gebieden om water vast te houden.
De maatregelen geven de wetering een nieuw gezicht, met meer ruimte voor water en natuur. Klimaatveranderingen zorgen dat er vaker extreem veel neerslag in korte tijd valt en voor perioden met een tekort aan water. De rechte wal die de wetering nu kent verdwijnt, wordt afgegraven, zodat als er veel regen valt de berm onder water komt te staan. Dat zorgt ook voor meer natuurontwikkeling; bermen en oevers raken begroeid met riet zodat dieren zich meer kunnen verplaatsen.
Bij het Vlierspad geven twee heuvels midden in het toekomstige waterbergingsgebied straks uitzicht over de wetering. Het Vlierspad ligt straks tussen wetering en waterberging in. Als het veel regent, staat er wateraan beide kanten van het pad. Straks kan men vanaf het Vlierspad door het boerenland naar de Wetermansweg in Diepenveen lopen. Nu is het gebeid niet toegankelijk.

Er komt ook een retentiegebied op landgoed Roobrug, ten noorden van het dorp. Dat particuliere gebied is niet toegankelijk.
De werkzaamheden vormen fase I en zijn in september afgerond. Fase II betreft het Laage Diepenveen, ten noorden van het dorp. Dat plan is nog veel omvattender. Het afgraven van de oevers (fase I) start ook daar binnenkort. Fase II betreft echter de realisatie van waterberging op aanpalende gronden en de komst van een labyrint met kunstwerk in het gebied. Het is te voet - de plannen voorzien in een wandelpad vanaf de Dorpsstraat naar de Randerstraat - te bezoeken. Er komt een extra brug voor voetgangers over de wetering.
Een aantal bewoners verzet zich tegen de komst van het kunstwerk en labyrint. Zij spreken van landschapontsiering. Het waterschap zal nog reageren op de bezwaren en dan het defenitieve plan vaststellen. De gemeente is voor de aanleg van de retentiegebieden in het Laage Diepenveen, waar geen bezwaar tegen is, een bestemmingsplanprocedure gestart.

Het waterschap meldt dat voor de fase I (afgraven wal en berm) er overeenstemming is met de meeste grondeigenaren (onder meer boeren), zodat smalle stroken weiland pal langs de wetering die niet in het bezit waren van het waterschap ook afgegraven kunnen worden.
Daarmee is 20 procent van de gezochte extra ruimte (45.000 kuub) voor water een feit. Zo’n 45 procent wordt gerealiseerd in het Laage Diepenveen. Het waterschap hoopt de overige ruimte (4 hectare) binnen vijf jaar te realiseren. Het waterschap denkt dat eigenaren in de toekomst wel (meer) grond willen verkopen voor (gedeeld) gebruik voor waterretentie.

Klik voor vergroting

Naar begin

Uitstel vonnis appartementen Het Bramhaar

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
25 mei 2009

ZWOLLE/DIEPENVEEN - De bestuursrechter doet na verwachting pas over enkele weken een uitspraak over de bouw van appartementencomplex Het Bramhaar in Diepenveen.

Tegen de door gemeente verleende bouwvergunning is bezwaar gemaakt door de Vereniging Landelijk Diepenveen (VLD). De rechtbank heeft meer tijd nodig om tot een vonnis te komen.

De VLD stelt dat de hoogte van het complex in strijd is met de uitgangspunten voor nieuwbouw in Diepenveen en de bouw het dorpse karakter aantast. Het Bramhaar krijgt drie lagen. De VLD heeft grote moeite met die derde bouwlaag.

De rechtszaak diende dit voorjaar.

Naar begin

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Ingrid Willems.
maandag 25 mei 2009

DIEPENVEEN - De vrijwilligers van DSC Diepenveen lopen op deze zaterdagochtend druk heen en weer om de laatste puntjes op de i te zetten.

Ze zijn op elkaar ingespeeld, het team oogt als een geoliede machine. Iedereen kent zijn taak. Johan Nijenhuis kan rustig even een praatje met deze en gene maken en af en toe klopt een vrijwilliger bij hem aan om bijvoorbeeld even een sleutel te lenen. Ontspannen kijkt de voorzitter van de toernooicommissie van het Gerrits jeugdvoetbaltoernooi naar de drie velden die er als een biljartlaken bijliggen. Inmiddels druppelen de jonge voetballers het sportpark aan de Schuurmansweg binnen. Al heel wat jaren houdt Nijenhuis zich bezig met de organisatie van dit voetbaltoernooi waar verenigingen uit de wijde regio naartoe komen. ,,We hebben dit jaar alle clubs uit het district Oost benaderd. Dan heb je het over pakweg 250 clubs. Uiteindelijk hebben zich 59 verenigingen met in totaal 160 teams ingeschreven. Dat is een goede score maar wel iets minder dan vorige jaren. Er is veel concurrentie van andere toernooien. Dit weekeinde houden bijvoorbeeld SV Colmschate en voetbalvereniging Activia ook jeugdtoernooien. Maar die concurrentie vind ik goed. Voetbalclubs moeten kunnen kiezen. En we hanteren hier het principe, wie zich inschrijft kan meedoen. We hebben geen reservelijst.''

Een toernooi is volgens Nijenhuis een prachtige afsluiting van het seizoen. ,,Het mooie is dat alles op een dag om voetbal draait. En dat je op diezelfde dag prijzen kunt winnen. Daar hoef je niet een heel seizoen voor te voetballen.'' Een ander voordeel van toernooien is dat de teams nu eens tegen verenigingen spelen waar ze in de competitie nooit mee te maken hebben. ,,We hebben bijvoorbeeld clubs uit Nijmegen en omstreken. Dat is hartstikke leuk. Zo'n dag een groot feest. Zeker bij de allerkleinsten. Hele families met opa's en oma's komen mee.''

Het Gerrits jeugdtoernooi in Diepenveen is vernoemd naar Henk Gerrits, inmiddels in de zeventig. Gerrits schrijft nog wel een voorwoord in het programmaboekje maar laat zijn gezicht top het terrein nauwelijks meer zien. Hij kwakkelt volgens Nijenhuis met zijn gezondheid maar voelt zich nog altijd zeer betrokken bij het toernooi dat 32 jaar geleden voor het eerst gehouden werd. Nijenhuis: ,,Twee leden namen toen het initiatief en omdat Gerritsen een zeer prominent lid was en zich altijd zeer inspande voor de jeugd heeft het toernooi zijn naam gekregen.''

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting Nijenhuis beseft maar al te goed dat het Gerritstoernooi, dat in totaal vier dagen beslaat, niet kan draaien zonder vrijwilligers. ,,Er lopen er hier meer dan vijftig rond. Ook wij merken het steeds moeilijker wordt om mensen te krijgen maar vooralsnog mogen we niet mopperen.'' Nijenhuis is zelf zo begaan met het toernooi dat hij er graag vanuit zijn huidige woonplaats Beuningen voor terugkomt. ,,Ik vind het nog altijd mooi om erbij te zijn.''

Niet alleen op de velden van DSC Diepenveen speelden dit weekeinde toernooivoetballers, in de gemeente Deventer vormden ook de velden van Davo (Rielerenk), SC Colmschate (Vijfhoek) en Sportclub Deventer (sportpark Zandweerd) het toneel van toernooien. Davo hield vrijdag haar jaarlijkse Leo Koerstoernooi, vernoemd naar een prominent op jonge leeftijd overleden lid. Aan belangstelling voor dit toernooi geen gebrek. ,,We konden maximaal 96 teams inschrijven, twintig teams moesten we teleurstellen. Dat is jammer maar meer capaciteit hebben we niet,'' aldus voorzitter Edwin Mulder. Zaterdag hield SVColmschate haar Jeroen van Leeuwentoernooi, eveneens vernoemd naar een op jonge leeftijd overleden prominent lid. Op de velden in De Vijfhoek streden teams van twaalf verenigingen om de hoogste eer.Er waren zelfs clubs uit Italië en Denemarken. ,,Het mooie van dit toernooi is dat hier de selectieteams niet centraal staan. Het is vooral een fairplay-toernooi waar sportiviteit en plezier voorop staat. Een ander gerenommeerd toernooi afgelopen weekeinde was het Frans Hemmelderteroernooi. Op de velden van sportpark Zandweerd streden zeven eerste teams tegen elkaar tijdens de 24e editie van het Frans Hemmeldertoernooi. Het toernooi, met als gastheer Sportclub Deventer, is overigens nog een van de weinige toernooien in de regio waar alleen eerste elftallen strijden.

Naar begin

Opening Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld

25 mei 2009

Afgelopen zaterdagmorgen opende burgemeester Andries Heidema samen met locatiebeheerder Hanne Struik de nieuwe zorgkwekeij Het Nieuwe Veld aan de Boxbergerweg.

Onder grote belangstelling moest er met een heggenschaar stevig worden geknipt voor de ingang vrijgemaakt was en de tuin toegankelijk voor het publiek. Op de kwekerij waren verschillende activiteiten georganiseerd waaronder een demonstratie van de imkerij, het schminken van kinderen, kaarsen trekken van bijenwas, bloemschikken en het beschilderen van bloempotjes.
Ondanks een hevige regenbui hebben enkele honderden bezoekers in de tuin rondgelopen en aan de activiteiten deelgenomen. Kwekerij Het Nieuwe Veld is een kwekerij van bijzondere vaste planten met zorg voor mensen die door omstandigheden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Er zijn mogelijkheden voor arbeidstraining, stage en zinvolle dagbesteding. Hanne Struik werkt met een groep vrijwilligers en deelnemers het hele jaar rond aan de vermeerdering van planten, onderhoud van de tuin.

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Onder leiding van Sigis Sparenberg werken deelnemers mee in de imkerij, waar honing van eigen kwekerij wordt geproduceerd.
De kwekerij is nu 5200 m² groot, waarop een imkerij en verschillende zitjes ingericht zijn, waar klanten onder het genot van kopjes thee kunnen genieten van het echte Sallandse landschap. Van april tot november is de kwekerij op de vrijdag en zaterdag geopend voor de verkoop van planten en boeketten.

Klik hier voor foto's van het Nieuwe Veld voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren (foto's Harry Mulder).

Naar begin

Johan Koeslag leerling molenaar

21 mei 2009

De 64 jarige Johan Koeslag uit Diepenveen is momenteel leerling molenaar bij de Bökkersmolen in Olst.
Johan was vroeger docent aan de landbouwschool en is nu met de vut. Hij krijgt nu een opleiding in de molen als molenaar. Hij is verbonden aan de stichting PUM (Programma Uitgezonden Managers).
Het is ook erg leuk om dit te doen, aldus de Diepenvener.

Klik voor vergroting

Naar begin

DSC Open Diepenveense Tafeltennisavond

20 mei 2009

Op vrijdagavond 5 juni organiseert de afdeling Tafeltennis van DSC een Open Diepenveense Tafeltennisavond. Klik hier om de flyer van dit gebeuren te bekijken.

Naar begin

'Festival op 't Nijenhuis' op De Haere

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Raymond Korse.
16 mei 2009

OLST - Het Festival op 't Nijenhuis dat in 2006 en 2007 werd gehouden nabij Heino, wordt dit jaar nieuw leven in geblazen.

Plaats van handeling is echter niet de kasteeltuin van 't Nijenhuis maar het landgoed De Haere nabij Olst. Op 14 juni van dit jaar is het zover.

Het festival kreeg vorig jaar geen vervolg en het leek erop dat het een stille dood zou sterven. Maar de Stichting Community Festivals dat voor de organisatie tekende, heeft het toch voor elkaar gekregen een derde aflevering op te zetten. Met medewerking van de stichting IJssellandschap, dat kantoor houdt in de havezate langs de boorden van de IJssel tussen Olst en Diepenveen.

Tijdens het festival krijgen bezoekers een cultureel en muzikaal 'menu' voorgeschoteld van gipsy tot folk en van klassiek tot fanfare. Ook zijn er solisten en grote koren. En dat allemaal in een mooie mix van amateurs en professionals, ook uit de regio. In totaal gaat het om vijftien optredens. ,,Je hoeft niet per se een muziekliefhebber te zijn om te kunnen genieten van een heerlijke sfeer'', prijst Wim Logtenberg van de stichting Community Festivals het evenement aan.

In totaal zijn er tweeduizend kaarten beschikbaar. Het evenement begint om twee uur 's middags, 's avonds omstreeks negen uur is het afgelopen. Het is het eerste grote festival op De Haere van dit seizoen, in augustus volgt nog de Tuin der Lusten. Daarbij gaat het om theater, zang en dans. De afgelopen jaren werden er op De Haere ook slotgrachtconcerten georganiseerd door de eerdere bewoners van het landhuis, de familie Van Dedem. Het slotgrachtconcert bestaat echter niet meer.

Naar begin

Lintje voor Diepenvener Van Ham

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
19 mei 2009

DEVENTER - Amo van Ham uit Diepenveen is gisteravond benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De oud-gymnastiekdocent van het Alexander Hegius kreeg de koninklijke onderscheiding in sport- en recreatiecentrum De Scheg. Van Ham is tegenwoordig zwemonderwijzer.

Hij kan 'kinderen die structuur nodig hebben tot grootse prestaties laten komen'.

In 1966 was hij één van de initiatiefnemers en oprichters van een enthousiaste groep mensen die zwemles gaf aan kinderen die om medische of gedragsmatige redenen niet mee kunnen met de reguliere zwemlessen. Zwemles leidt niet alleen tot het bezit van een diploma, maar heeft ook therapeutische waarde voor de kinderen. Verder is Amo van Ham maatschappelijk betrokken de Diepenveense gemeenschap en ook zette hij zich sinds de oprichting in 1982 in voor de belangenvereniging Alexander Hegius Scholengemeenschap

Naar begin

Brandweerkorps Diepenveen tweede op provinciale wedstrijd

17 mei 2009

Het brandweerkorps van Diepenveen is afgelopen zaterdag als tweede geëindigd in de klasse 112 tijdens de provinciale wedstrijden voor brandweerkorpsen. In deze klasse kunnen de korpsen alles verwachten, wat in de praktijk ook voorkomt. Dit kan een brand zijn, maar ook hulpverlening bij een ongeval of een incident met gevaarlijke stof of combinaties daarvan. De organisatie was dit jaar in handen van het korps uit Gramsbergen (Hardenberg) en het AWBC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité).

De organisatie had voor de enscenering een vrachtschip geregeld aan de wal van het Overijssels Kanaal. Op het schip was brand ontstaan. Op de wal was bij hijswerkzaamheden een zware ijzeren balk losgeraakt en boven op een persoon gevallen, die er met zijn arm onder bekneld zat. Bij aankomst van de gealarmeerde brandweer dook vanaf de achterkant van het schip een man met een brandende hand het water in. Deze bleek niet te kunnen zwemmen. Na een korte verkenning en uitvragen van de schipper kreeg je te horen dat er brand was in de machinekamer en er nog een slachtoffer vermist was.
Aan de bevelvoerder was het de taak prioriteiten te stellen in de volgorde van redding van de slachtoffers en de aanpak van de brand.
Het korps Diepenveen ging met een ploeg van twee het slachtoffer in het water redden met een reddingsboei die standaard al naast de brug hing. Vanwege de hoge wal moest er ook nog een ladder geplaatst worden om de drenkeling op de kant de laten klimmen.
Onderwijl ging een ander tweetal onder dekking van een hogedrukstraal het schip op en redde het slachtoffer in de machinekamer.
Als laatste werd de man die met zijn arm onder een 760 kg zware balk lag bevrijd uit zijn benarde positie. Hierbij werd de balk aan een kant met een hydraulische spreider opgetild.
Na het gereedmaken van de waterwinning met een zuigleiding op open water en vervolgens het weer inpakken van alle gebruikte materialen was de klus geklaard.

In de klasse 112 deden er 9 korpsen mee. Daarnaast was er ook nog een wedstrijd in de TAS HD-klasse (tankautospuit hogedruk). Dit was midden in het dorp met een ‘brand’ in een winkelpand met uitbreiding naar de eerste verdieping en twee slachtoffers.

Aan het eind van de dag rond 18.30 uur deed de organisatie verslag van het verloop van de dag met lof voor de behandeling van de slachtoffers en enkele leerpunten.
Vóór de prijsuitreiking trad Erik Hulzebosch op, die met enkele liedjes en de manier waarop hij het een en ander aan elkaar praatte de zaal plat kreeg. Het laatste liedje zong hij samen met zijn broer Gert Jan, postcommandant van Gramsbergen.

In de 112 klasse eindigde Diepenveen op een verdienstelijke tweede plaats. Eerste werd het korps van Wesepe en derde het korps van Borne. Alle drie gaan zij door naar de gewestelijke wedstrijden op 13 juni in Helledoorn.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Yarden introduceert asverstrooiing per ballon

12 mei 2009

Intiem en sfeervol tweede afscheid

Uitvaartorganisatie Yarden introduceert een nieuwe vorm van asverstrooiing, verstrooiing van de as via een speciale ballon. Yarden is hiermee de eerste grote uitvaartorganisatie die deze ballonverstrooiing landelijk aanbiedt. Ballonverstrooiing past in de trend dat nabestaanden steeds vaker een tweede moment van afscheid creëren op het moment van de asbestemming. Deze intieme manier van afscheid nemen, helpt nabestaanden bij het verwerkingsproces. De stijgende ballon symboliseert het loslaten van de overledene.

Ivonne Kapelle, locatiemanager Yarden crematorium en begraafplaats Steenbrugge: “Wij merken dat steeds meer mensen behoefte hebben aan een unieke en persoonlijke manier van afscheid nemen van een dierbare. Dat stopt niet bij de uitvaart. Ballonverstrooiing is de nieuwste vorm van asverstrooiing. Voor de nabestaanden een intieme manier van afscheid nemen. De stijgende ballon symboliseert het loslaten van de overledene. Ook hier in en rondom Diepenveen is deze vorm van asverstrooiing mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan plekken als recreatieplas Bussloo of de uiterwaarden van de IJssel. Hier is voldoende sfeer, rust en ruimte om de ballon op te laten en dat maakt dit een zeer geschikte plek voor deze manier van afscheid nemen.”

Klik voor vergroting

Ballonverstrooiing
De ballon wordt gevuld met een aanzienlijk deel van de as van de overledene en heliumgas. Helium is een natuurlijk, niet giftig en onbrandbaar gas. De ballon is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en niet schadelijk voor het milieu. De nabestaanden krijgen alle tijd om op eigen wijze afscheid te nemen en vervolgens de ballon los te laten. Op een hoogte van ongeveer 20 kilometer knapt de ballon door de toegenomen luchtdruk en wordt de as door de wind meegevoerd. De ballon is bij helder weer 6 tot 8 minuten te volgen. Voor nabestaanden, waaronder ook vaak kinderen, een bijzonder moment. Kinderen kunnen hun eigen kleine met helium gevulde ballonnen tegelijkertijd met de grote ballon oplaten. Samen met bijvoorbeeld een persoonlijke brief of tekening.

Foto: Yarden

Yarden
Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Yarden begrijpt dat. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Naar begin

Informatiecentrum Steenbrugge medio dit jaar open

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
11 mei 2009

DEVENTER - Medio dit jaar opent de gemeente Deventer een informatiecentrum waarin de nieuwbouwplannen voor Steenbrugge en het Zandweteringpark uiteengezet zijn.

Het centrum komt in de schuur bij Boerderij Steenbrugge aan de Wechelerweg 52 in Diepenveen. Geïnteresseerde en potentiële kopers kunnen in het informatiecentrum terecht voor meer informatie. De start van de bouw van de in totaal 1200 woningen tellende wijk is gepland in 2010, zodat de eerste woningen in 2011 kunnen worden bewoond. Dit jaar begint de aannemer met voorbereidende werkzaamheden.

B en W hebben inmiddels het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld waarin onder meer het aantal woningen staat vermeld. Het plan ligt nu ter inspraak.

Naar begin

B&W stellen ontwerpbestemmingsplan Steenbrugge vast

Persbericht Gemeente Deventer
11 mei 2008

Eerste woningen in 2011 bewoond

Burgemeester en wethouders van Deventer hebben het ontwerpbestemmingsplan Steenbrugge vastgesteld en voor inspraak vrijgegeven. Aanpassing van het bestemmingsplan is noodzakelijk om de bouw van de wijk mogelijk te maken. Steenbrugge ligt ten noorden van de Zandwetering en wordt ontsloten door de Wechelerweg, de Raalterweg, de Zandwetering en de Boxbergerweg.

De raad moet zich nog uitspreken over het ontwerpbestemmingsplan Steenbrugge en het ontwerp-exploitatieplan Steenbrugge-Zandwetering.

Plan aangepast
Onder andere op verzoek van bewoners in de buurt van Borgele/Diepenveen is het ontwerpbestemmingsplan ten opzichte van het voorontwerp bestemmingsplan op een aantal punten aangepast. In plaats van 1450 woningen worden er maximaal 1200 woningen ontwikkeld. Het gebied ten westen van de Borgelerleide is bestemd als ‘groen’ in plaats van ‘wonen – uit te werken’. De eerder gedachte moerasbuurt is hiermee komen te vervallen. Ook een aantal gebieden ten noorden van de zandwetering is bestemd als ‘groen’ in plaats van ‘wonen – uit te werken’. Het bouwvlak van het crematorium is gewijzigd en de milieuzones van verschillende bedrijven die hinder veroorzaken zijn op de bijbehorende kaart opgenomen.

Eerste nieuwe woonwijk in deze eeuw
Wethouder Andries van den Berg: “Ik ben er trots op dat we onze eerste nieuwe Deventer wijk van de 21e eeuw gaan bouwen. Een eigentijdse en toekomstbestendige wijk.”

Woonbuurten
Er komen drie woonbuurten in Steenbrugge: de Zandweteringzone aan de zuidkant, waar de woningen worden verweven met het open landschap van het Zandweteringpark, ten tweede het centrale (Sallandse) dorp, een verzameling van woonbuurten met een vrij hoge dichtheid rond een aantal centrale pleinen en ten slotte de noordelijke zone, waar de erven en buurtschappen worden omgeven door een landschap van bosjes en open ruimten.

Start bouw
De start van de bouw is gepland in 2010, zodat de woningen in 2011 kunnen worden bewoond. Dit jaar begint de aannemer met voorbereidende werkzaamheden.

Informatiecentrum
De gemeente is van plan een Informatiecentrum in te richten in de schuur bij Boerderij Steenbrugge aan de Wechelerweg 52 in Diepenveen. Hierin worden alle plannen over Steenbrugge en het Zandweteringpark tentoongesteld. Geïnteresseerden potentiële kopers kunnen in het informatiecentrum terecht voor meer informatie. Het is de bedoeling dit nieuwe informatiecentrum medio 2009 te openen.

Naar begin

Unieke expositie van Vietnamese kunst bij Circle Art Next

11 mei 2009

Bezoek op Hemelvaartsdag, zondag 24 mei en op eerste en tweede Pinksterdag de prachtige expositie van kunst uit Vietnam en bewonder de originele Vietnamese Laqcuer painting en de prachtige gekleurde houtsnedes van kunstenaars als Phong, Ngoc en andere Vietnamese kunstenaars.

De expositie is samengesteld door Karin Nikkessen en Arne Keuning uit Diepenveen. Inspiratie voor de expositie hebben ze opgedaan door hun reis afgelopen winter naar Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Daar hebben ze Vietnamese kunstenaars ontmoet, ateliers van kunstenaars bezocht en zich verdiept in de techniek van Lacquer Paintings. Samen zijn ze de initiatiefnemers achter Circle Art Next.

De techniek van Lacquer Paintings levert prachtige kunstwerken op die uniek zijn in hun presentatie, door het harde strakke oppervlak, de bijzondere dieptewerking en de opvallend warme kleuren en nuanceringen. Naast Lacquer (“lak”) zijn de kunstwerken voorzien van materialen als eierschalen, schelpen, bladgoud en zilver.

Naast Laquer Paintings tonen we ook de bijzondere en kleurrijke houtsneden van de Vietnamese kunstenaar Ngoc.

Expositiedagen en openingstijden:
• donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag)
• zondag 24 mei
• zondag 31 mei (1e Pinksterdag)
• maandag 1 juni (2e Pinksterdag)

Iedereen is van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is vrij.

Foto: Circle Art Next met een Vietnamese kunstenaar, Karin Nikkessen en Arne Keuning

Klik voor vergroting

Adres expositie:

Molenweg 23
7431 BG Diepenveen

Over Circle Art Next
Circle Art Next is een parttime kunstbedrijf, opgezet uit liefde voor de kunst. Al meer dan 5 jaar organiseren Karin Nikkessen en Arne Keuning exposities bij hun thuis. Iedere expositie kiezen zij een inspirerend thema en richten ze hun huis hiermee in.

Karin Nikkessen werkt in het dagelijks leven als leerkracht op de Deventer Montessori School en Arne Keuning is projectmanager internet.

Meer informatie over de expositie, foto’s van bezoek aan kunstenaars in Hanoi en de uitnodiging zijn te vinden op www.circle-art-next.nl.

Naar begin

Concours Diepenveen

10 mei 2009

De Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Diepenveen heeft een druk weekend achter de rug. De afgelopen dagen waren er vele vrijwilligers in touw om het concours hippique in goede banen te leiden aan de Randerstraat nabij de IJsseldijk.
Dit begon vrijdagmiddag al met de nationale springrubrieken 130, 135, 140 en 150 waarvoor 70 combinaties waren. Helaas moest rond 17.00 uur het springen afgelast worden. Een opstekende harde wind blies de hindernissen en hekken omver, waardoor het niet verantwoord meer was door te gaan.
De zaterdag en zondag waren de weergoden de concourscommissie veel gunstiger gezind en kon er een druk programma worden afgewerkt met in totaal 1400 starts. Zaterdag verschenen de ponyruiters aan de start in de diverse klassen van springen en dressuur. Op zaterdagmiddag werd tevens al een aantal rubrieken voor de paarden verreden.
Voor zondag stond naast de landelijke rubrieken voor springen en dressuur de nationale dressuur op het programma in de klassen ZZ-Licht, ZZ-Zwaar, Prix St. Georges, Intermédiaire I/II en de Grand Prix.

Klik hier voor foto's van het concours voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Aspergeseizoen toch nog vlot op gang

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
9 mei 2009

DIEPENVEEN - Aspergeteler Hans Nieuwenhuis dacht rond Koninginnedag het eerste 'witte goud' te kunnen steken. Maar al op 17 april verlieten de eerste klanten boerderij de Boerkamp aan de Oranjelaan in Diepenveen en inmiddels draait het aspergeseizoen op volle toeren. ,,Dat is opmerkelijk'', vertelt Nieuwenhuis, want pas medio maart was het droog genoeg het plastic over de bedden te trekken.

Het plastic zorgt voor een broeierig klimaat, waardoor de eerste asperges eerder de kop opsteken. ,,Vorig jaar ging het plastic er vijf weken eerder op. Vandaar dat ik dacht dat de eerste oogst nu nog wel even op zich zou laten wachten.'' Maar april was extreem warm en zonnig, waardoor de oogst toch nog vrij snel op gang kwam.

De eerste asperges zelf nuttigen is traditie. ,,Dat was dit keer met Pasen. Het is altijd weer een mooi moment als je binnenkomt met de allereerste asperges.''

Ook bij de klant is de asperge dit jaar weer in trek. Geregeld gaat de telefoon, met het verzoek asperges klaar te leggen. Overigens kun je ook op de bonnefooi dagverse asperges kopen in de boerderijwinkel. Met aardappels, ham, saus (uit Duitsland) en wijn vind je er alle ingrediënten voor een lekker maal.

Sinds 2007 verkoopt Nieuwenhuis, die met plaatsgenoot Wim Veldink is aangesloten bij Salland Aspergeland, de groente ook geschild. ,,Mensen informeerden daar geregeld naar. In 2007 hebben we een schilmachine aangeschaft. Dat was een investering, maar we hebben er geen spijt van. Er is veel vraag naar geschilde asperges.''

Voor Nieuwenhuis is het wel vervelend dat de Oranjelaan tussen Diepenveen en Deventer sinds maandag op de schop wordt genomen. De weg is afgesloten voor doorgaand, maar de Boerkamp is - ook met de auto - nog altijd bereikbaar. ,,Dat uitgerekend in het aspergeseizoen aan de weg wordt gewerkt is niet ideaal. Maar het moet toch ééns gebeuren. Gelukkig weet de klant ons toch te vinden.''

Met de kredietcrisis in het achterhoofd had Nieuwenhuis, die alleen aan particulieren verkoopt, er eerst nog wel een hard hoofd in. ,,Maar ik las net in een vakblad dat mensen wellicht minder asperges eten bij de horeca, maar ook dat de crisis geen invloed heeft op de verkoop aan particulieren. Ik weet niet of dat klopt; wij merken in ieder geval niets van de crisis. Sterker, de verkoop loopt nóg beter dan voorgaande jaren.''

Naar begin

Eikendal wéér bij Raad van State

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
6 mei 2009

DEVENTER/DIEPENVEEN - De Raad van State buigt zich binnenkort wederom over de ontwikkeling van villawijk Eikendal in Diepenveen.

De zaak is aangespannen door een aanwonende.

Kern van het bezwaar is dat onvoldoende duidelijk is gemaakt waarom in de wijk louter villa's in het dure prijssegment moeten komen en geen woningen in andere (prijs)klassen. De zaak dient formeel tegen de provincie, die onlangs het (herziene) bestemmingsplan heeft vastgesteld.

Vorig jaar diende er ook al een zaak over Eikendal. Het ging toen om de ontwikkeling van de noordelijkste punt van het gebied. De gemeente Deventer wilde ook dáár villa's bouwen, maar de rechter schrapte die mogelijkheid.

De Raad van State vond bebouwing van het puntje in strijd met voorwaarden van het ministerie van LNV. Die verleende in verband met de Flora- en Faunawet toestemming voor woningbouw, op voorwaarde dat het noordelijkste puntje onbebouwd zou blijven.

Voor het aantal villa's - 140 - had die uitspraak geen gevolgen, wel voor de inrichting van het gebied, meldde de gemeente toen.

De nieuwe zaak is aangespannen omdat de bezwaarmaker vindt dat in het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan de noodzaak van de bouw van louter villa's niet of onvoldoende is beargumenteerd.

De verwachting is dat de gevolgen van de uitspraak in deze zaak minder verstrekkend zullen zijn dan die van vorig jaar. Nu zou het meer gaan om een vormtechnische weeffout, die met argumentatie snel te repareren is.

Op Eikendal, dat ten noorden van het dorp Diepenveen ligt, rust niet bepaald een zegen. De villawijk wordt in fases ontwikkeld. 'Deel 1' (de eerste twintig villa's) is bij lange na nog niet verkocht.

Naar begin

Nationale rubrieken op Concours Diepenveen

6 mei 2008

De Landelijke Rijvereniging & Ponyclub Diepenveen organiseert op 8, 9 en 10 mei 2009 haar jaarlijkse Concours Hippique Diepenveen. Het fraaie decor van dit in alle opzichten groeiende hippische evenement zal wederom worden gevormd door de locatie die in 2006 voor het eerst werd verkregen: het ca. 12 ha. grote en prachtig gelegen terrein aan de Randerstraat, nabij de IJsseldijk/Rijksstraatweg op de grens van Diepenveen en Olst.
De organisatie is erin geslaagd een omvangrijk programma samen te stellen. De landelijke wedstrijden voor pony's en paarden worden verreden in de rubrieken B tot en met Z2-dressuur en BB tot en met ZZ-springen.
Verder staan op het programma, net als in de voorgaande jaren, de Nationale Dressuur in de klassen ZZ-Licht, ZZ-Zwaar, Prix St. Georges, Intermédiaire I/II en de Grand Prix en het Nationaal Springen in de categorieën D (130), C (135), B (140) en A (150). Het nationaal springen begint vrijdag om 13.00 uur met de categorie D (130).
De parcoursen worden gebouwd door Kris van Gelder, de man die in 2006 het parcours bouwde voor de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo en daarnaast beschikt over internationale ervaring.

Klik voor vergroting
Foto archief

Door de grote diversiteit aan wedstrijdklassen kunnen zowel topruiters/-amazones als beginnende ruiters/amazones zich inschrijven voor deelname aan dit Concours.

Naar begin

Herdenking en Stille Tocht

5 mei 2009

Veel mensen bezochten maandagavond de herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse dorpkerk. Hieraan werkten de heren Loggen en Jellema, scholieren van de Slingerbos en de Zonnewijzer, het koor Soli Deo Gloria o.l.v. F. Jonkman, Ds Henk Spit en organist F. Kwakkel mee.
Een bijzonder welkom was er voor de halfbroer van een van de begraven piloten uit Zweden.
Aan het begin werden er 7 kaarsen als symbool voor de 7 oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Roeterdsweg de kerk binnengebracht.
Na de bijeenkomst kregen de aanwezigen bloemen in de nationale kleuren uitgereikt door de scholieren en gingen ze in een lange stoet naar de begraafplaats, waar Sempre Crescendo koraalmuziek speelde.
Na het Taptoe signaal volgde een stilte van 2 minuten en daarna het Wilhelmus. Een krans werd gelegd door de gemeente Deventer namens de burgers van Diepenveen. Joke Riemersma droeg het gedicht ‘I come to say goodbye’ voor. Met de samenzang ‘Blijf mij nabij’ en het leggen van de bloemen door iedereen eindigde de bijeenkomst.

Naar begin

Oranjelaan op de schop

1 mei 2009

Maandag 4 mei start de gemeente met het uitvoeren van maatregelen om de verkeersveiligheid van de Oranjelaan te verbeteren. De straat wordt ingericht als 30-kilometergebied. De werkzaamheden worden gecombineerd met onderhouds- en vervangingswerkzaamheden.

Welke werkzaamheden
De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

Planning en fasering
De aannemer Dusseldorp start de werkzaamheden op maandag 4 mei. De werkzaamheden worden in drie fasen uitgevoerd, om de woningen en bedrijven zo goed mogelijk bereikbaar te houden. De fasering is als volgt:

Omleiding
Tijdens de werkzaamheden is de Oranjelaan afgesloten voor doorgaand verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid. De route is aangegeven met omleidingsborden. Fietsers worden ter plaatse langs de werkzaamheden geleid.

Bereikbaarheid
Gedurende de werkzaamheden blijven de woningen en bedrijven zolang mogelijk bereikbaar voor bestemmingsverkeer. In de eerste fase zijn Bloemsierkunst Flierman en Aspergebedrijf de Boerkamp gewoon bereikbaar.

Naar begin

Diepenveen-dorp weer actueel

1 mei 2009

Na een onderbreking vanaf half november 2008 wegens ziekte werkt uw webmaster de site Diepenveen-dorp vanaf heden weer bij.

Het is echter een flinke klus alle activiteiten in Diepenveen te verslaan. Uw webmaster zou het geweldig vinden, als er mensen zijn die een aankondiging of een verslag van een activiteit eventueel vergezeld van een foto (minimale resolutie 640X480) sturen. Dit kunt u mailen naar redactie@diepenveen-dorp.nl.

Verder wil de webmaster u vragen, de gegevens vermeld in de rubrieken Verenigingen, Maatschappelijke instellingen en Bedrijven te controleren. Wijzigingen kunt u mailen naar info@diepenveen-dorp.nl.

Naar begin

800 flyers voor betere buslijn Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
1 mei 2009

DIEPENVEEN - De taakgroep voor een betere busdienst van en naar Diepenveen heeft de afgelopen dagen liefst 800 flyers huis-aan-huis uitgedeeld in het dorp.

De groep wil Diepenveners zo stimuleren zich morgen om 9.20 uur en 10.20 uur te verzamelen bij één van de bushaltes van lijn 161 in het dorp. Door met een massa bij de bus te wachten wil de actiegroep provincie en Connexxion duidelijk maken dat er in Diepenveen behoefte is aan een betere busdienst. ,,We hebben er alles aan gedaan en hopen op zoveel mogelijk mensen'', aldus actievoerster Hilde Nab.

Volgens de provincie en Connexxion is er te weinig belangstelling is in Diepenveen voor de bus. Als weerwoord zegt de taakgroep dat buslijn 161 - de enige verbinding in het dorp - zover is uitgekleed dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Zo is het volgens de leden van de taakgroep heel moeilijk om met de bus het ziekenhuis van Deventer te bereiken en sluit de dienstregeling niet aan op de treinen.

Naar begin

Koninginnedag in Diepenveen

30 april 2009

Op Koninginnedag kwamen de schoolkinderen weer bijeen om ter ere van de koningin te zingen. Op het schoolplein vn de Slingerbosschool kregen ze allemaal een oranje ballon voor ze in een oranje gekleurde stoet vooraf gegaan door de drumband van Sempre Crescendo naar de vlaggenmast bij Riemersma liepen.
Hier sprak voorzitter Jan Hoogenberg van de Stichting Oranjecomité Diepenveen de mensen toe. Vervolgens speelde Sempre Crescendo het Wilhelmus, waarna de kinderen de ballonnen loslieten.
Wethouder Jos Fleskes in de hoedanigheid van loco-burgemeester roemde de zang van de kinderen en nodigde iedereen uit driewerf hoera te roepen, zodat ze het in Apeldoorn nog zouden horen.

Klik voor vergroting

Klik hier voor foto's van de aubade voor kabel/ADSL en hier voor internettoegang via een telefoonlijn. Klik op de blauwe pijltjes rechtsonder om door de foto's te bladeren.

Naar begin

Vast trio bouwt Oranjebraderie op

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Sandra Bouck
30 april 2009

DIEPENVEEN - Als we de organisatie mogen geloven, zijn vanochtend tegen 4.30 uur de eerste verkopers al op de Diepenveense braderie neergestreken en schuifelen vandaag 30.000 tot 35.000 mensen door het dorp.

Patrick Legebeke, Jan Berends en Jan van Ginkel waren gisteren een uur of vijf in touw met de opbouw van de 240 kramen en de benummering van kramen en kleedjes. "We doen het al jaren met zijn drieën volgens een strak draaiboek. En dat gaat prima", aldus Legebeke. "Overdag en 's avonds bij het afbreken zijn gemiddeld tien vrijwilligers tegelijk aan het werk. Dat moeten er ook weer niet te veel zijn, anders loop je elkaar maar in de weg. Zo sparen we het inschakelen van de gemeentereiniging uit en kunnen we de kraamhuur laag houden. We houden steeds nét zoveel over, dat we de aanloopkosten voor het volgende jaar kunnen betalen."

Legebeke is blij dat hij de gang van zaken uit de doeken kan doen want elk jaar klinkt na afloop gemor omdat er onduidelijkheid zou zijn over de tarieven. Daarom nu voor eens en altijd: een kraam afhuren kost 25 euro en een grondplaats 10 euro, maar alleen volwassenen moeten hiervoor betalen. Kinderen van de Diepenveense basisscholen krijgen gratis een plaatsje toegewezen en de overige jeugd kan zelf een plekje zoeken.

De Diepenveense braderie is al jaren een ongekende hit in de regio op Koninginnedag. Het evenement moet overigens niet worden verward met een vrijmarkt. "De vrijmarkt is in Deventer. Wij werken altijd met aangewezen plaatsen en dus met aanmelding-vooraf voor de kramen. We willen ook de veiligheid proberen te waarborgen", aldus Legebeke. ,,We houden altijd een paar kramen achter de hand want er kunnen zich natuurlijk altijd calamiteiten voordoen." Hij bedoelt daarmee niet dat er bepaalde minder goede plekken zijn waar men liever niet staat. "Dat is niet aan de orde. De mensen lopen eigenlijk een achtje door het dorp. Er zijn dus geen afgelegen hoekjes. Wel komt het voor dat men liever niet naast een bepaald iemand staat, bijvoorbeeld omdat er ruzie is of zo. Daar moet je dan op kunnen inspelen."

Wát er verkocht wordt maakt Legebeke, Berends en Van Ginkel niet uit. Handelaren worden niet geweerd. Legebeke schat dat die ongeveer 30 procent van het totaal- aantal verkopers uitmaken. Wel laten ze de verkoop van allerlei etenswaar liever over aan de vakmensen uit het dorp, uit angst voor problemen met de Warenwet. "We willen niet dat onze goede naam in het geding komt."

Naar begin

Lintjesregen

29 april 2009

Onderstaand zijn de vijf mensen uit Diepenveen genoemd, die afgelopen woensdag een lintje kregen uitgereikt door burgemeester Andries Heidema in de Bergkerk.

Op de foto staan Alex Schokker en mevrouw Beek - Rennings. Foto: Harry Mulder.

Klik voor vergroting

Mevrouw M.O.M. Beek – Rennings
Mevrouw Beek ontplooide / ontplooit de volgende activiteiten:

1980 – 1996

organisator van het oliebollen bakken en de verkoop ervan tijdens de jaarlijkse rommelmarkt in Diepenveen

1974 – heden

bloeddonor

1980 – heden

collecte lopen voor o.a. het Rode Kruis, Reumafonds, Kankerbestrijding, Maag-Lever-Darmstichting, Hartstichting

1982 – heden

lid en bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Diepenveen

1985 – heden

lid van de Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen waar ze o.a. ouderen begeleidt van Sparrenheuvel naar de dokter of een ziekenhuisbezoek, lid is van de activiteiten commissie die voor Sparrenheuvel bijzondere gebeurtenissen en feesten bedenkt en organiseert, en daarnaast schenkt ze twee keer in de week koffie bij bewoners van Sparrenheuvel

1990 – heden

lid en bestuurslid van Protestantse Vrouwen Groep Diepenveen

Mevrouw M.O.M. Beek – Rennings is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J. Kloeze
De heer Kloeze ontplooide / ontplooit de volgende activiteiten:

 

Carrière bij werkgever RPC Tedeco-Gizeh en Thomassen en Drijver

1971 – 1983

diverse functies binnen het bedrijf Thomassen en Drijver Verblifa

1983 – 1985

verkoopleider bij Tedeco

1985 – 2008

General Manager van Tedeco, later van de cluster RPC Tedeco-Gizeh

1998 – heden

voorzitter van de Stichting Beheer van Gelden Vervroegde Uittreding RPC Tedeco-Gizeh

2000 – heden

voorzitter van de Stichting Pensioenfonds RPC Tedeco-Gizeh

2001 – heden

Executive Director van de Board van RPC Tedeco-Gizeh, hij was verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het bedrijf in Deventer in 2002 aan de Bergweidedijk en heeft zich zeer ingezet voor behoud van de werkgelegenheid in Deventer

2008 – heden

Purchasing Manager

 

Overige activiteiten

1981 – 1995

bestuurslid, DB-lid, vice-voorzitter, lid financiële commissie van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zuid West Overijssel

1991 – 1998

bestuurslid Adelaars Business Club, hierin een grote bijdrage geleverd aan het voortbestaan van GoAhead Eagles

1991 – 2005

voorzitter en bestuurslid van de Deventer Kring van Werkgevers

1996 – heden


Treasurer, Vice-president, President van de European Food Service and Packaging Association (huidige naam Pack2Go)

2000 – heden

Commissaris Salland Gezondheidszorg

2003 – heden

voorzitter ‘De Gulden Adelaar’ cultuurprijs van de gemeente Deventer

2005 – heden

voorzitter Stichting disposables Benelux, heeft als doel het publiek, de gebruikers, maatschappelijke groeperingen en de politiek te informeren over eenmalig gebruikte kartonnen en kunststof bekers, alsmede het bevorderen van de inzameling en herverwerking hiervan

De heer H.J. Kloeze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A. Schokker
De heer Schokker ontplooide / ontplooit de volgende activiteiten:

1978 – heden

hij vervulde talrijke activiteiten voor zieken en bejaarden in Deventer en omgeving, o.a. bij de Deventer Ziekenomroep voor bejaarden presenteert hij het programma ‘gezelligheid kent geen tijd’, in de verpleegtehuizen in Almen en Deventer is hij enkele jaren twee dagen per week aanwezig om de verpleegden gezelligheid te bezorgen

1980 – heden

vrijwillig fotograaf voor Nieuws TV, Salland Net, Deventer TV en kabelkrant, Stadskrant en WUZ Telegraaf, er kunnen geen bijzondere gelegenheden in de regio plaatsvinden of de heer Schokker is met zijn camera aanwezig, tal van media maken of maakten regelmatig gebruik van zijn foto’s

1986 – 1992

presentaties van talentenjachten, zang en muziek

1987

presenteerde de heer Schokker in de ontspanningszaal van het St. Jozef Verpleegtehuis met medewerking van Holland Concord Management Deventer, het AS-team en het actiecomité Polen een grootse playbackshow en rad van avontuur voor ‘Deventer helpt Wodzistaw (Polen) opnieuw’

2003 – heden

figurant in het Charles Dickensfestijn

2004 – heden

opstarten eigen website voor verenigingen en bevolking van Deventer regio

2007 – heden

lid van Buurtlink.nl, deze site promoot Deventer en Diepenveen met foto’s en buurtberichten, het doel van Buurlink is het verbeteren van de sociale cohesie in de buurten, meer contacten, begrip en leefbaarheid

De heer A. Schokker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer G.J. van Drimmelen
De heer van Drimmelen ontplooide / ontplooit de volgende activiteiten:

1980 – 1989

lid regionaal samenwerkingsverband notarissen in Twente / Federatie Notariële Samenwerkingsverbanden

1984 – 1992

secretaris Stichting Salland Doopsgezind Tehuis voor Ouderen en Stichting Salland bungalows (zorgwoningen voor ouderen)

1990 – 1995

lid Oudervereniging Geert Grote College, aanwezig bij open dagen en bij feestelijkheden rond de examens, voerde overleg met de schoolleiding over beleid, financiën en welzijn van de leerlingen

1990 – 1997

secretaris / voorzitter VVV Veluwe IJsselvallei, hij zette zich in voor de opkomende toeristische ontwikkelingen en heeft een reorganisatie en verhuizing van de VVV meegemaakt

1994 – 2000

penningmeester Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, Ring Zutphen

1995 – heden

secretaris Stichting Luikenfonds gemeente Voorst

1999 – 2008

lid / voorzitter deelnemersraad en stuurgroep regio Oost Netwerk Notarissen, de regio overlegt over in te nemen standpunten over notariële en commerciële aangelegenheden, hij nam daarin initiatieven voor te formuleren adviezen

1999 – 2008

vertrouwensnotaris Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, hij heeft hierin veel adviezen verleend aan collega’s die hem als vertrouwensnotaris hebben geraadpleegd

2007 – heden

secretaris Sallandsche Golfclub “De Hoek”

2007 – heden

secretaris Andries de la Fontaine Verweij Fonds, het doel hiervan is het verlenen van hulp aan individuele personen of gezinnen die in een financiële noodsituatie zitten.

De heer G.J. van Drimmelen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.A. van Ham
De heer van Ham ontplooide / ontplooit de volgende activiteiten:

1966 – heden

begeleider werkgroep hydrotherapie, de heer van Ham is één van de initiatiefnemers en oprichters van een enthousiaste groep mensen die zwemles geven aan kinderen die om medische- of gedragsmatige redenen niet mee kunnen met de reguliere zwemlessen, als penningmeester bij deze groep steekt hij er veel tijd in om alles goed inzichtelijk te krijgen

1970 – heden

belangenbehartiger dorp Diepenveen, de heer van Ham is zeer betrokken bij het wel en wee in de Diepenveense gemeenschap, zo houdt hij zich bezig met de verkeersveiligheid in het dorp, waarbij het kind en de oudere mens zijn bijzondere aandacht hebben

1982 – heden

medeoprichter, secretaris en penningmeester belangenvereniging Alexander Hegius Scholengemeenschap, het doel van de belangenvereniging is het sluiten van collectieve verzekeringscontracten voor haar leden

1985 – 1987

bestuurslid Koninklijk Deventer Cricket (DC) en Footbal Club Utile Dulci (FC UD); voorzitter cricketcommissie

De heer J.A. van Ham is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Naar begin

Tv-opnames in Nieuw Rande over geloof

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
29 april 2009

DIEPENVEEN - Acht jongeren uit vier verschillende religies komen in het weekeinde van 1 tot en met 3 mei bij elkaar in Huis Nieuw Rande in Diepenveen.

Daar zullen zij met elkaar praten over hun geloof. De Hindoestaanse omroep OHM en de Islamitische omroep NIO zullen het programma later dit jaar uitzenden.

Tijdens het weekeinde zal een aantal bekende Nederlanders als 'mystery guests' mee komen discussiëren. Zaterdagavond (20.00 uur - 21.30 uur) is er een open avond in Nieuw Rande die wordt gepresenteerd door Quintis Ristie (van Raymann is Laat). Hierbij zijn inwoners van Diepenveen van harte welkom.

Dit was het laatste bericht Naar begin