Archief van nieuwsberichten2003

In dit archief staan de berichten van 2003. Klik op een van de onderstaande items voor de tekst van het bericht. Kijk voor overige berichten in een van de andere archieven.


Oliebollen en vuurwerk

30 december 2003

Ook Diepenveen maakt zich op voor de jaarwisseling. In veel winkels is het drukker dan normaal, omdat veel mensen extra boodschappen inslaan voor een gezellige oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.
De Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Diepenveen bakt volop oliebollen voor de Golff. De helft van de netto opbrengst is voor de kas van de vereniging. Vanaf 6.30 uur vanmorgen was voorzitter Paul de Wit al bezig met de voorbereidingen voor het beslag maken. Paul schat dat er deze dagen - dinsdag en woensdag - zo'n 400 kg oliebollenmeel en de nodige krenten en rozijnen doorgaan. Precieze aantallen weet hij niet, maar met Hans Middeldorp - eigenaar van de Golff - schat hij het aantal oliebollen op 8.000 tot 8.500.
Ook goede zaken doen de verkopers bij Pasman & Zn met de verkoop van vuurwerk. Gisteren is de eigenlijke verkoop begonnen, maar vorige week konden de mensen al bestellen. Deze bestelde pakketten zijn in het weekend en 's avonds al klaargemaakt, zodat de klanten snel geholpen kunnen worden.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Hans Rasker zaalvoetbaltoernooi

28 december 2003

De afdeling voetbal van DSC organiseerde deze zondag het inmiddels traditionele zaalvoetbaltoernooi tussen kerst en nieuwjaar in de sportzaal van het Hof van Salland. Het toernooi heet voortaan het ‘Hans Rasker’-toernooi.
De in april overleden voorzitter van DSC heeft in totaal 15 jaar waarvan 10 jaar als voorzitter dit toernooi voor DSC verzorgd. In goed overleg met zijn vrouw is besloten uit eerbetoon zijn naam aan dit gebeuren te verbinden. Hij was de grote stimulator en organisator achter dit toernooi.
Het toernooi heeft als doel in een ontspannen sfeer de spelers uit de seniorenteams, de damesteam en de A-teams binnen DSC een plezierige dag zaalvoetbal te bieden. De deelnemers konden zich ’s morgens aanmelden, waarna er tien teams werden gevormd in twee poules uit de 51 deelnemers. De teams hadden de namen van grote clubs: Ajax, HSV, Inter Milaan, Arsenal, PSV, Bremen, Juventus, Liverpool, Anderlecht en Brugge. Elk team speelde in de eigen poule vier wedstrijden van een kwartier. Aan het eind speelden de nummers twee van de poules voor de derde plaats. De nummers één speelden de finale.
De nieuwe voorzitter Jan Havenaar en mevrouw Rasker overhandigden aan het eind van de middag de prijzen. Mevrouw Rasker heeft voor dit toernooi de Hans Rasker wisselbokaal ter beschikking gesteld. Na de prijsuitreiking volgde een verloting met het rad van fortuin.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

 

Uitslag:
1. Juventus
2. Brugge
3. PSV

 

Klik voor vergroting

Naar begin

Juffrouw Kleiboertafeltennistoernooi

25 december 2003

Dinsdag 22 december organiseerde de afd. tafeltennis van DSC voor de 20-ste maal het juffrouw Kleiboertafeltennistoernooi voor de beide basisscholen in Diepenveen. Hierbij stond de gezelligheid voorop.
Aan het toernooi in het clubhuis van DSC deden 55 kinderen mee, die in twee groepen - groep 5/6 en groep 7/8 van de basisschool - streden om de hoogste eer.
Matijs van Leent werd uitgeroepen tot kampioen van Diepenveen. De prijzen werden uitgereikt door de voorzitter van de afd. tafeltennis, de heer E. Bos.

Uitslag groep 5/6 Uitslag groep 7/8
1. Alex Brouwer

1. Matijs van Leent

2. Bas brouwer 2. Nick de Witte
3. Jordi Schoot 3. Koen Peters
Beste meisje: Noor Gerrits Beste meisje: Maureen Goot Koerkamp


Klik voor vergroting
Foto's: Harry Mulder

Klik voor vergroting
Jordy, Noor, Alex en Bas

Klik voor vergroting
Matijs, Koen, Maureen en Nick

Naar begin

Verkeersborden 60 km aangepast

25 december 2003

Enkele dagen geleden kon u op deze site lezen, dat er maar liefst 5 verkeersborden waren geplaatst aan de Sallandsweg en Wildenbergsweg over een afstand van nog geen 200 meter nabij de IJsseldijk om de bestuurders te attenderen op de ingestelde 60 km-zone. Omwonenden wisten zelfs te vertellen, dat er in eerste instantie zelfs zes borden hadden gestaan.

De gemeente heeft zich blijkbaar deze kritiek aangetrokken, want afgelopen dinsdag heeft men het een en ander weer veranderd. Nu staan er aan de IJsseldijk nog slechts twee borden. Eén staat er bij het dijkhuisje en één bij de uitrit van de Wildenbergsweg. De borden zijn nu parallel aan de IJsseldijk geplaatst, zodat duidelijk is, dat de 60 km-zone niet voor de dijk zelf van toepassing is.
Al met al is dit toch al een hele verbetering in vergelijking met de eerdere 'kermis' aan borden. Op de Sallandsweg bij de bebouwde kom van Diepenveen staat echter nog steeds geen bord, evenals aan het eind van de Randerstraat bij de IJsseldijk.

Klik voor vergroting

Op dit bericht is een reactie ingezonden: zie Actualiteiten - Reacties

Naar begin

Sprong over Wechelerweg beklonken

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
20 december 2003
van een onzer verslaggevers

Woningbouw ten noorden de Wechelerweg lijkt beklonken. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad voelde er gisteravond niets voor uitbreidingswijk Steenbrugge te begrenzen tot de veelbesproken weg. Een verdeelde PvdA had de sleutel in handen, maar wilde zich uiteindelijk niet vastleggen.
De gemeenteraad van Deventer moest gisteravond de uitgangspunten voor Steenbrugge vastleggen. Dit is de geplande uitbreidingswijk ten noorden van Keizerslanden. De discussie gaat allang niet meer óf de wijk er moet komen, maar of er aan weerszijden van de Wechelerweg wordt gebouwd.
Nee, zeiden de fracties van GroenLinks, CDA, D66 en de ChristenUnie. Zij probeerden via een amendement te voorkomen dat er niet ten noorden van de Wechelerweg gebouwd wordt. De eis kreeg steun van de Socialistische Partij en twee leden van de PvdA (Ruud Boon en Gea Brouwer), net niet genoeg voor een meerderheid. Met 17 stemmen vóór en 19 tegen werd het amendement verworpen.
De PvdA bekleedde een sleutelpositie. Vanwege hun omvang in de raad hebben de sociaal-democraten altijd een belangrijke stem, maar omdat de partij niet op één lijn zat en omdat woordvoerder Matthijs Nijboer een veel gematigder pleidooi hield dan in de raadscommissie, werd het spannend.
Toen enkele weken geleden de uitgangspunten voor Steenbrugge in de raadscommissie werden besproken, sprak Nijboer over het ‘toefje boven de Wechelerweg‘. De PvdA‘er legde toen uit dat zijn partij Steenbrugge onder de Wechelerweg wilde beperken, maar dat een kleine sprong, ‘het toefje‘ bespreekbaar was als daarmee een mooie overgang van stad naar land kon worden gecreëerd. Na het pleidooi van Nijboer gisteravond, concludeerde CDA‘er Krista Nijssen (CDA) dat Nijboers ‘toefje‘ een ‘foefje‘ was geweest. ‘U geeft iedere kans om het gebied vol te bouwen.
Nijboer had even daarvoor gezegd dat zijn fractie zich vooral laat leiden door de woningbouwbehoefte. Hij wil één wijk die voorziet in het nijpende tekort aan sociale woningbouw, huurwoningen en starterswoningen. Als die wens alleen gerealiseerd kan worden door ook in het gebied ten noorden van de Wechelerweg te bouwen, moet dat maar, aldus Nijboer.
Toen was wel duidelijk dat de raad de door het college geformuleerde uitgangspunten voor Steenbrugge zou overnemen. Hierin wordt uitgegaan van ‘bescheiden‘ nieuwbouw ten noorden van de Wechelerweg. Opnieuw stemden GroenLinks, CDA, D66, SP, ChristenUnie en de PvdA‘ers Knol en Boon tegen. GroenLinks probeerde met zes amendementen de grenzen aan Steenbrugge nog scherper te stellen, maar ving telkens bot.

Naar begin

Steenbrugge een feit

23 december 2003

De gemeenteraad van Deventer heeft gisteravond in de raadsvergadering met een nipte meerderheid van 19 stemmen voor en 17 tegen gekozen voor de bouw van woningen op de locatie Steenbrugge. Hierbij wordt ook woningbouw toegestaan ten noorden van de Wechelerweg.
Het is nu wel te hopen, dat het college vast houdt aan haar uitgangspunt, dat alleen op deze manier een kwalitatief mooie en groene wijk gecreëerd kan worden en zich niet laat verleiden tot het bouwen van meer woningen.

Naar begin

Buitengebied 60 km

22 december 2003

Vorige week zijn in het buitengebied van Diepenveen diverse borden geplaatst om de bestuurders te attenderen op de nieuwe maximum snelheid van 60 km per uur. Je kunt je echter afvragen, of dit allemaal wel zo nodig is. Aan de IJsseldijk ter hoogte van de Sallandsweg en Wildenbergerweg staan maar liefst vijf grote borden met de aanduiding 60 km of einde 60 km op een stukje weg van nog geen 200 m.
Op het stukje parallelweg van de dijk tussen de Sallandsweg en de Wildenbergerweg staan drie borden. Deze zijn ook nog eens zo geplaatst, dat het verkeer op de IJsseldijk ook niet meer weet of je nu op de dijk 60 km of harder mag. Het is de vraag of er ooit iemand daar over de parallelweg harder rijdt dan 60 km per uur. Gezien de afstand (ongeveer 200 m) lijkt de plaatsing daar nogal overbodig. De gemeente had beter iets verder op in de Wildenbergerweg een bord kunnen plaatsen en dat stukje parallelweg verder buiten beschouwing kunnen laten. Dit was de duidelijkheid in ieder geval ten goede gekomen.
Waarom er twee borden aan weerszijden van de Sallandsweg ter hoogte van het Dijkhuisje staan, is ook onduidelijk. Bovendien staan de borden pal aan de toch al smalle weg. Uitwijken is ter plaatse niet meer mogelijk. Wie echter over de Sallandsweg het dorp uitrijdt, komt geen bord tegen bij de bebouwde kom-grens. Dit doet vermoeden, dat die twee borden aan weerszijden van de Sallandsweg hadden moeten worden geplaatst (een bij het dorp en een bij de dijk), maar de plaatsers van de borden dit verkeerd hebben geïnterpreteerd en de borden aan de dijkzijde aan weerszijden van de weg hebben geplaatst.
Aan het eind van de Randerstraat is ook geen bord te vinden, terwijl er bij het uitrijden van het dorp aan de Olsterweg wel weer een bord staat.
De heer A. Smeenk - die elke dag nog op de boerderij daar ter plaatse komt - vindt het allemaal maar kolder. Hij vindt, dat de gemeente 'dom' bezig is; zonde van de belastingcenten en bovendien nog landschapontsierend ook. Volgens hem kun je bijvoorbeeld over de Wildenbergerweg (veel gaten en deels zandweg) helemaal niet harder dan 60 km per uur. Zijn zoon E. Smeenk sluit zich bij die mening aan en merkt nog op dat gezien de vele uren die het plaatsen in beslag nam, het wel wat netter had gekund. Ook is het zicht door de grote borden bij het oprijden van de Rijksstraatweg een stuk slechter geworden.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Kerstconcert Diepenveens Gemengd Koor

21 december 2003

Het Diepenveens Gemengd Koor bracht zondagmiddag een kerstconcert ten gehore voor een goed gevulde Dorpskerk. Het koor zong internationale kerstliederen zoals Puer natus est nobis, As with gladness man of old Midwinter, Uns ist ein Kindlein heut geborn, O kindeke klein, Hoe leit dit kindeken, Joy to the world, The first Nowell en Tollite hostias.
Naast de nummers van het koor zongen de sopranen Ineke Wolff en Dettie Dantuma ieder enkele liederen zoals Brother James’prayer, Sancta Maria en Der Hirten Lied am Krippelein.
Voor de muzikale begeleiding en als gastoptreden verzorgden Metske Steensma en Paul Sonnenschein op piano en Liesbeth Boerman met fluit van ’t Stockvischgeselscap ook enkele instrumentale nummers.

Halverwege de uitvoering bracht Meta van Beek een kerstverhaal over de pastoor Monsieur l’Abbé uit een Frans dorpje, die jaren het plaatselijk koor had gedirigeerd. Tot op een dag een musicus, die nogal wat op- en aanmerkingen op de pastoor had, het overnam. De musicus legde echter veel te veel de nadruk op de techniek en het plezier verging de koorleden. Bij de pastoor hadden ze altijd met hun hart gezongen en er plezier aan beleefd.

Klik voor vergroting

De bezoekers van het kerstconcert van DGK hadden in ieder geval wel met plezier geluisterd naar het optreden.

Naar begin

Reactie Vereniging Landelijk Diepenveen Steenbrugge

21 december 2003
Ingezonden persbericht van de Vereniging Landelijk Diepenveen

Reactie Vereniging Landelijk Diepenveen op het voorstel van B&W aan de Raad over de randvoorwaarden voor een voorkeursmodel plan woonwijk Steenbrugge.
Raadsvergadering 22 december 2003, agendapunt 17.

Vereniging Landelijk Diepenveen:
Bevolking Diepenveen hecht groot belang aan indertijd gemaakte afspraak over het niet bouwen ten noorden van de Wechelerweg. Als B&W de Raad willen overhalen toch te besluiten over een Groot-Steenbrugge, dan toch zeker niet op basis van één A4-tje met randvoorwaarden? In het raadsvoorstel ontbreken de essentiële zaken op basis waarvan de Raad een gefundeerde keuze zou kunnen doen.
De Raad doet er op dit moment verstandig aan zich niet vast te leggen op enige woningbouw ten noorden van de Wechelerweg.

Diepenveen hecht aan de afspraak over Steenbrugge.
Op goede gronden is indertijd tussen de voormalige gemeenten Diepenveen en Deventer afgesproken dat de Wechelerweg de noordelijke begrenzing van de toekomstige nieuwbouwwijk Steenbrugge zou worden.
Diepenveen is inmiddels geannexeerd en sindsdien hebben B&W van Deventer bij herhaling laten blijken geen boodschap te hebben aan de afspraak van de voorgangers. Daarmee negerend dat het overgrote deel van de Diepenveense bevolking nog steeds een groot belang hecht aan het behoud van het landschap ten noorden van de Wechelerweg en een groot belang hecht aan de afspraak die hierover tussen de beide gemeenten is gemaakt.

B&W willen besluit van de Raad.
Tot op heden heeft de gemeenteraad zich niet uitgesproken over stadsuitbreiding ten noorden van de Wechelerweg. Maar nu is het dan zover. B&W vragen de raad de uitspraak te doen dat er ten noorden van de Wechelerweg wordt gebouwd. Verpakt in een lijstje met overwegend kwalitatieve overwegingen vragen B&W aan de Raad om in te stemmen met de beleidsuitspraak “Er wordt gebouwd ten noorden van de Wechelerweg”. Zonder die uitspraak zouden B&W niet concreter kunnen worden over de “contouren” voor Steenbrugge.

Geen onderbouwing raadsvoorstel.
En waar is de onderbouwing van dit onderdeel van het raadsvoorstel? Waar staat wat de eigenlijke doelstelling is? Waarom moet het landschap ten noorden van de Wechelerweg wijken voor stadsuitbreiding, en in welke mate? Geen enkele raming over het aantal hectares en het aantal woningen dat in het geding zou kunnen zijn. Wat moet worden verstaan onder een “bescheiden” sprong van Steenbrugge?
De Raad heeft nu geen helder beeld van wat B&W zouden willen met een sprong over de Wechelerweg. In het raadsvoorstel is niets vermeld over de fysieke proporties. Geen kaartje met de begrenzing van de bebouwing, geen aantal hectaren, geen aantallen woningen, niets over de veelbesproken modellen, niets over het niet betrekken van het Basismodel in de Milieu-effectrapportage.
B&W hebben voor zichzelf al aardig op een rijtje staan wat men zou kunnen bouwen ten noorden van de Wechelerweg. Waarom anders dat gedoe over een betere kwalitatieve afronding die alleen ten noorden van de Wechelerweg zou kunnen plaatsvinden, maar uiteraard ook ten zuiden van de Wechelerweg mogelijk is. Waarom verstoppertje spelen en de raad voorspiegelen dat het maar om een beperkt aantal woningen zou gaan? Enkele honderden woningen (500?) kun je moeilijk een bescheiden aantal noemen, afgezet tegen bijvoorbeeld het huidige aantal woningen in het dorp Diepenveen (1.730). En voor een klein aantal woningen zouden B&W zich op dit moment niet zo druk maken.
B&W zijn blijkbaar nogal bang dat een te groot deel van de Raad zal schrikken van de impact van de concrete plannen, en willen de Raad eerst aan zich verplichten voordat ze met de omvang van de voorgenomen woningbouwplannen op de proppen komen. Want als je de plannen in hun volle omvang voorlegt, wordt ook duidelijker wat er allemaal voor de woningbouw moet wijken.

Waar is de affiniteit met het politieke bedrijf?
Raadsleden die nog enig gevoel hebben voor het politieke bedrijf, en die nog een antenne hebben voor de gevoelens van de bevolking, zullen beamen dat in de lokale politiek de woningbouw ten noorden van de Wechelerweg al jaren een “major issue” is.
Dan kun je het niet maken om de kwestie met een zinnetje van acht woorden af te doen als onderdeel van een kwalitatieve randvoorwaarde voor een nieuwbouwplan.
Als B&W werkelijk zo zwaar tillen aan een sprong over de Wechelerweg moeten ze met een deugdelijk voorstel op hoofdlijnen komen. Dan kan de politiek met open vizier de degens kruisen over het al dan niet bouwen ten noorden van de Wechelerweg.

Conclusie.
De gemeenteraad doet er verstandig aan zich nu niet vast te leggen op enige stadsuitbreiding ten noorden van de Wechelerweg.

Naar begin

Man bekneld onder koe

18 december 2003

Op een boerderij aan de Sallandsweg is een 77-jarige man vanmorgen bekneld geraakt onder een koe. Bij controle in het ziekenhuis bleek dat de man een botje in de enkel had gebroken.
Het dier had juist die morgen vroeg afgekalfd en stond nog op de deel van de boerderij, waar de man ook woonachtig is. Hij wou de koe melken, om vervolgens de melk aan het kalf te geven. Hierbij zat hij gehurkt naast de koe op een krukje. Om de een of andere reden is de koe echter plotseling gaan liggen. De man kon niet zo snel wegkomen met als gevolg dat de koe op zijn benen kwam te liggen.
Door te schreeuwen wist hij de aandacht van de honden te trekken die op hun beurt met hun geblaf zijn schoondochter waarschuwden.
Met de hulp van een stagiare en een jongen wisten ze de koe zover omhoog te krijgen, dat de man er onder uit kon.

Naar begin

Danscafé Hof van Salland

18 december 2003

Vrijdagavond 19 december is er van 21.00 uur tot 00.30 uur een danscafé "door en voor" de Diepenveense jeugd van 16 tot en met 19 jaar in de benedenzaal van het "Hof van Salland".

Naar begin

Kerstwens voor een speciaal persoon

De kerstperiode is bij uitstek de tijd van het jaar om elkaar een kaartje te sturen met de beste wensen. De Diepenveense Winkeliers Vereniging heeft in het kader van de kerstgedachte een speciale actie voor de kerst.
U kunt tot en met zaterdag 20 december in de winkels bij een besteding een kerstwens invullen voor een speciaal persoon.
Om de een of andere reden vindt u, dat deze persoon iets extra’s verdient met de kerst. Dit kan bijvoorbeeld een dierbaar iemand zijn, een familielid, een eenzaam persoon, een hulpvaardige buur, iemand die altijd voor een ander klaar staat of uw partner. Schrijf daarbij tevens op, waarom deze persoon in uw ogen deze kerstwens verdient.
Onder de ‘mooiste’ kerstwensen worden er een aantal fraaie kerststukjes verloot. Deze kerststukjes worden in de dagen voor kerst met het ingevulde formulier bij de uitverkoren personen thuis bezorgd. Om praktische redenen moeten deze mensen in Diepenveen, Deventer of Olst wonen.
De kerstwensen voor deze personen krijgen ook een plaatsje op de website www.diepenveen-dorp.nl.

Naar begin

Enquête Dorpen Digitaal

17 december 2003
Uit: website gemeente Deventer Wijk 6

Door de taakgroep 'DORPEN DIGITAAL' is onlangs een enquête verspreid in het buitengebied van de gemeente Deventer (m.u.v. de dorpskern van Diepenveen en Schalkhaar).
Met het invullen van deze enquête kunnen bewoners hun belangstelling kenbaar maken voor goede internetvoorzieningen. De resultaten van de enquete worden vervolgens aan de gemeente aangeboden met het verzoek hier actie op te ondernemen.

Enquete
Alle bewoners van Deventer Buiten (m.u.v. de dorpskern Diepenveen en Schalkhaar) hebben in principe de enquete ontvangen. Mocht het toch zo zijn dat u deze niet hebt gekregen, kunt u het downloaden via de site van de gemeente Deventer: www.deventer.nl onder Wijken Wijk 6 onder het artikel Enquete Dorpen Digitaal. U vindt de enquete daar in de bijlage.

Retourneren voor 19 december!
Om de resultaten te kunnen verwerken, is het noodzakelijk dat de enquete voor 19 december wordt teruggestuurd. U kunt deze in een ongefrankeerde envelop retourneren aan:

Gemeente Deventer
Onderzoek en Statistiek
Antwoordnummer 225
7400 VB DEVENTER

De resultaten van de enquête zullen begin 2004 worden gepubliceerd.
Voor nadere informatie: Peter Paul Biekmann en/of HP Varenhorst tel. 06 25017414 of 06 51098184

Naar begin

Kerstmiddag Sparrenheuvel

16 december 2003

Op tweede kerstdag is er een gezellige kerstmiddag voor iedereen die deze dag niet alleen wil zijn. De Vrijwillige Hulpdienst, de ANBO, de Zonnebloem en de Hervormde Kerk nodigen belangstellenden hiervoor van harte uit. De mensen gaan bekende kerstliederen zingen en iemand vertelt een kerstverhaal. Er is koffie en thee met iets lekkers en een hapje en een drankje.

Naar begin

Afwijkende openingstijden winkels

15 december 2003

In Diepenveen zullen op woensdag 24 december en 31 december voor zover bekend bij de webmaster de meeste winkels om 16.00 uur sluiten.
Daarnaast is bekend dat het Voorhuys op maandag 22 december open is van 13.30 tot 17.30 uur.
Passe Partout is zaterdag 27 december de gehele dag gesloten en vrijdag 2 januari geopend vanaf 13.30 uur. Keurslager Harmsen is zaterdag 27 december ook de gehele dag gesloten.
Diervoeding en Hengelsport van Ginkel heeft een extra koopavond op dinsdag 23 december.
Bloemsierkunst Flierman is woensdagmiddag 17 december extra geopend van 13.30 tot 18.00 uur.
De Golff heeft donderdag 18 december van 18.00 tot 21.30 uur Moonlight Shopping, een sfeervolle koopavond met proeverijen, aanbiedingen en een verloting.

Naar begin

Kerstconcert Diepenveens Gemengd Koor

15 december 2003

Zondag 21 december brengt het Diepenveens Gemengd Koor een kerstconcert in de Dorpskerk van Diepenveen. Het programma bestaat uit internationale liederen. Aan dit gebeuren werken de sopraan Ineke Wolff en Meta van Beek met een voordracht mee.
Het concert begint om 15.30 uur. De kerk is al om 15.00 uur open. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 7,00 bij Passe Partout en zondag 21 december bij de kerk indien dan nog voorradig.

Naar begin

Kerstviering NBvP

15 december 2003

De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen Vrouwen van Nu afdeling Diepenveen organiseert donderdag 18 december haar jaarlijkse kerstviering.
Voor dit gebeuren is de liedjeszanger en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink uit Vorden uitgenodigd. Gery biedt een programma opgebouwd uit een of meer verhalen, afgewisseld met liedjes en ballades.
Het programma is geschikt voor de kleine zaal of een andere ruimte met een intieme sfeer. Zoals het een troubadour betaamt, kiest hij zijn verhalen bij het publiek dat hij die avond treft. De liederen en ballades zijn meestal geschreven door Gery Groot Zwaaftink zelf. Zij hebben een allerdaags, komisch of ontroerende thematiek. In Oost-Nederland vertelt Groot Zwaaftink in het Achterhoeks dialect, elders in het Nederlands.
Donderdagavond vertelt Gery voor de pauze het wereldberoemde kerstverhaal van Scrooge en Marley van Charles Dickens. Na de pauze brengt de troubadour anekdotes en liedjes in kerstsfeer ten gehore.
De avond begint om 19.45 uur in het Hof van Salland.

Naar begin

Jongerenactiviteit de Notenhof

14 december 2003

Op kleine schaal zijn enkele ouders het vorige jaar begonnen met het organiseren van activiteiten voor de middelbare scholieren van 12 tot 16 jaar, waarbij het initiatief lag bij de Tieners van de Dorpskerk. Samen met een groepje jongeren zijn een filmavond, een spelletjes avond, een dropping, een bowling avond e.d. georganiseerd.
De activiteiten hebben even stilgelegen maar nu gaan ze toch weer van start. Graag zou de groep wat meer jongeren bij de activiteiten betrekken. Daarom hebben een aantal jongeren de afgelopen week een brief ontvangen van de activiteiten. Ook was er een brief voor de ouders met tekst en uitleg.
De ‘uitval basis’ van de groep is voorlopig de Notenhof, het gemeenschapcentrum van de Dorpskerk aan de Dorpsstraat en de eerste avond is op 19 december van 19.00 uur tot uiterlijk 23.00 uur.
Eerst gaan de jongeren samen eten. De leiding zorgt voor een paar pannen stampot boerenkool. Men wil daarom wel graag een idee hebben omtrent de belangstelling. Ook vragen ze een kleine vergoeding: 2 euro per persoon voor de kosten van de avond. De Dorpskerk stelt de ruimte beschikbaar.
Wat ze die avond precies gaan doen en wat het vervolg is, hangt af van de wensen van de tieners. Er zullen verschillende spelletjes zijn, maar ook is er apparatuur om een (video) film te draaien. Maar het kan ook heel gezellig zijn, om gewoon wat te kletsen. Zelf mag de jeugd ook materiaal meenemen.
Deze avond zullen Helmi Lever en Peter Paul Biekmann voor de begeleiding zorgen, terwijl ook Imo Hundertmark tot het ‘team’ behoort.
Aanmelden kan telefonisch bij: Helmi Lever tel. 593493, schriftelijk Dorpsstraat 50 a (t.a.v. Helmi Lever) of per e-mail naar: PPBiekmann@yahoo.com.

Naar begin

Kerstzang De Vossebelt

14 december 2003

De afgelopen jaren heeft de buurtvereniging De Vossebelt een kerstzang georganiseerd. Dit jaar gebeurt dat weer op dezelfde informele wijze. De buurtvereniging zorgt voor sfeer, warme glühwein, chocolademelk en een lekker stuk kerstbrood. Het publiek moet voor de gezelligheid zorgen.
De avond vindt plaats op zaterdag 20 december van 19.00 tot 20.00 uur op de Voorhorsterbrink. Daar is een grote kerstboom geplaatst. De zang wordt live instrumentaal ondersteund. De buurtvereniging hoopt op een grote opkomst.

Naar begin

Inbraak Berends Bloemen

12 december 2003

Bij Berends Bloemen aan de Schapenzandweg is in de nacht van afgelopen woensdag op donderdag ingebroken. De dader had de winkeldeur geforceerd en zich op die manier toegang verschaft.
De inbraak werd ontdekt door de zoon van de eigenaar. Hij zag 's morgens vroeg de deur van de winkel openstaan. De eigenaar wist zeker, dat hij deze de avond er voor had afgesloten.
Na een inspectie in de winkel bleek de geldla uit de kassa te zijn ontvreemd. Na enig speurwerk met de politie vond de eigenaar deze terug bij de Rabobank. Het muntgeld uit de geldlade bleek op 8 eurocent na te zijn verdwenen.

Naar begin

Dorpskerstzang

12 december 2003

Zondagavond om 20.00 uur is er een dorpskerstzang in de dorpskerk van Diepenveen. Aan dit gebeuren werkt de zanggroep Joya uit Averlo mee. Wim Lubberding brengt een kerstvertelling voor de toehoorders.
Na afloop kunnen de aanwezigen nagenieten in een gezellige sfeer op het kerkplein met warme chocolademelk en glühwein.

Naar begin

Kerststukjes maken

10 december 2003

Het was een drukke dag voor een aantal leden van de Tuinbouwvereniging Diepenveen. Om 9.00 uur stonden zij klaar om de kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool Zonnewijzer te helpen bij het maken van kerststukjes. Rond 11.00 was het de beurt aan de leerlingen uit groep 7 en 8 van de Singerbos om onder begeleiding hun creatieve kunnen te tonen.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

In de middag was de Tuinbouwvereniging aanwezig bij het kerststukjes maken door de bewoners van 't Weterman. Hier werden daarna dia's getoond over het ontstaan van 't Weterman. Er was te zien hoe het terrein bouwrijp gemaakt werd met de aanleg van de riolering, de straten en de huizen.

Naar begin

Rookontwikkeling voormalige timmerfabriek

10 december 2003

Afgelopen nacht rond 1.00 uur waarschuwde een voorbijganger de brandweer, dat er rookontwikkeling was aan de achterzijde van de voormalig timmerfabriek Bijsterbosch aan de Oranjalaan. De brandweer was snel ter plaatse, omdat het pand aan de achterzijde van de brandweergarage ligt.
In een kleine afzonderlijke ruimte die vroeger voor opslag van zaagsel werd gebruikt, smeulde het in een hoek. De brandweerlieden konden dit snel blussen.
Blijkbaar hadden een of meerdere jongeren zich toegang verschaft tot deze ruimte. Naast matrassen en enkele flessen drank, was ook te zien, dat er brandende kaarsen waren gebruikt.

Naar begin

Vuilniswagen

9 december 2003

Onlangs heeft een deel van Diepenveen bericht thuis gehad, hoe de afvalcontainer aan de weg geplaatst dient te worden. Bij voorkeur twee naast elkaar met de opening naar de weg gekeerd. Dit in verband met de containerauto met arm, die de afvalcontainers eigenhandig kan oppakken en ledigen.

In het overige deel van Diepenveen werden de containers al op de nieuwe wijze geledigd. De vuilnismannen zelf zijn er minder blij mee, want er is nu een man minder nodig achter de auto. Ook gaat het niet sneller met deze methode volgens een der vuilnismannen.

Klik voor vergroting

Een ander probleem waar de mannen afgelopen dagen mee te maken kregen was de vorst. Met name in de groene containers was de inhoud bevroren en was moeilijk of slechts gedeeltelijk uit de containers te kloppen. GFT-afval bevat meer vocht en ook de bladeren van de laatste weken komen vaak nat in de conatiner. De container binnen vorstvrij zetten en pas vlak voor het ledigen buiten zetten zou deze problemen voorkomen. Helaas heeft niet iedereen een vorstvrije ruimte om een container neer te zetten.

Naar begin

Hoera beschuit met muisjes

8 december 2003

Het zal weinigen ontgaan zijn, dat er zondag 7 december 2003 een nieuwe troonopvolgster geboren is. Om een minuut na vijf was er een kerngezond prinsesje ter wereld gekomen in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Later op de avond toonde een trotse prins Willem Alexander zijn dochter aan de media.

Her en der in den lande waren Oranjeverenigingen en -comités al bezig een extra tintje aan dit heugelijke feit te geven. Ook de Stichting Oranjecomité Diepenveen had al een draaiboekje klaarliggen. Met hulp van ouders en leerkrachten smeerden ze maandagmorgen voor alle kinderen een beschuit met onder andere oranje en roze hagel.
De kinderen lieten dit zich goed smaken. De kleintjes wisten wel, dat er een baby was geboren. Maar dat dit kindje wellicht ooit de nieuwe koningin zou worden, ontging hen nog. Dat geeft ook niks, want het prinsesje krijgt het volgens prins Willem Alexander en prinses Maxima ook nog niet direct te horen.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Meer foto's in het Fotoalbum van: www.obs-slingerbos.nl

Naar begin

Prijswinnaars Sinterklaasaktie Diepenveense Winkeliers Vereniging 2003

Hoofdprijzen  
Home cinema set Fam. Roetert Boltelaan
Kleurentelevisie Fam. Witholt Burg. Arriënsweg
Tuinbank Fam. Moritz Lindelaan
Levensmiddelenpakket Fam. Meijer Langs de Wetering
   
Levensmiddelenpakket voor DWV-klantenpashouders  
Mevr. van de Noort Voorhorsterbrink  
Fam. Dikschei Boxbergerweg  
Fam. Diesen Lichtenbergerlaan  
   
Waardebonnenpakketten  
van Wieren Wechelerweg 38 B G. Preuter Sleedoornstraat 4
P. van Diesen Stijne van Sallandstraat 67 Fam. Bresser Wechelerweg 39
M. Willems Wechelerweg 24 A H. Schutte Boxbergerweg 16 B
Harmelink sr. Schapenzandweg 2 Arentsen Stijne van Sallandtstraat 24
G. Wiskerke Langs de Wetering 24 R. Preuter Schapenzandweg 8
A. Visser-de Jong Centuurbaan 401 Deventer L. Leicht De Otter 35 Deventer
G. Berends van Suchtelensingel 37 B. Hartman Boltelaan 28
P.G. Visser Boutensgaarde 116 Deventer N. Halfwerk Boltelaan 10
J. Busser Kerkplein 2  

De prijswinnaars van de waardebonnenpakketten kunnen hun prijs afhalen bij de Welkoop aan de Oranjelaan in Diepenveen.

Naar begin

Wonen, werken en recreëren tot 2025

Persbericht Gemeente Deventer
5 december 2003

Nieuw structuurplan Deventer
In de Burgerzaal van het Stadhuis heeft op 11 december tussen 20 en 22 uur de officiële presentatie plaats van het Structuurplan tijdens een 'Structuurplancafé'. Inwoners van Deventer kunnen kennisnemen van het plan door het bezoeken van een speciale tentoonstelling over het Structuurplan 'Synergie van stad en land'. In het Structuurplan staat de ruimtelijke ontwikkeling tot 2025 van de gemeente centraal. Het plan geeft in grote lijnen aan waar in de toekomst gewoond en gewerkt zal worden, maar ook waar ruimte is voor natuur, recreatie en landbouw. Het structuurplan is opgesteld in nauw overleg met bewoners, belangengroeperingen en bedrijven.

Het Structuurplanplan sluit aan bij de regionale structuurvisie. Andere plannen zijn een uitwerking of detaillering van het structuurplan. Voorbeelden van uitwerkingen van het Structuurplan zijn de recent verschenen ontwerp-ruimtelijke visies voor Diepenveen en Schalkhaar.

Het Structuurplan bestaat uit zeven speerpunten:

  1. Deventer: gastvrije Hanzestad in een stedelijk netwerkDeventer: gevarieerd en aantrekkelijk wonen
  2. Deventer: gevarieerd en aantrekkelijk wonen
  3. Deventer: economische dynamiek en werkgelegenheid
  4. Deventer: leefbaar en bereikbaar
  5. Deventer: duurzame en compacte vingerstad
  6. Deventer: uitdagend landelijk gebied
  7. Deventer: de menselijke maat

De zeven speerpunten zijn in het Structuurplan uitgewerkt in streefbeelden voor het landelijk gebied (Deventer Land) en het stedelijk gebied (Deventer Stad).

Deventer Land
Het behouden en ontwikkelen van de kwaliteiten van het landelijke gebied is uitgangspunt. De toekomstige ontwikkeling speelt in op de landschappelijke
structuur en de cultuurhistorische kwaliteiten.
De toeristische en recreatieve betekenis van het landelijke gebied wordt verder versterkt. Er is meer ruimte gereserveerd voor water. Er blijft ruimte voor een pluriforme landbouw conform de reconstructie.

Deventer Stad
In Deventer Stad is de stedelijke herstructurering, zowel voor wonen als werken, een van de belangrijkste opgaven, samen met het ontwikkelen van de verschillende inbreidingslocaties.
De stedelijke herstructurering wordt integraal aangepakt. Er ligt hier zowel een ruimtelijke, sociale als economische opgave. Inbreiding en stedelijke herstructurering worden zoveel mogelijk gekoppeld aan het versterken van de stedelijke groen- en waterstructuur en het verbeteren van de openbare ruimte.

Wonen en werken
Herstructureren en inbreiden kan niet alleen binnen de bestaande stad worden gerealiseerd. Zowel vanuit kwantitatief (te weinig ruimte) als kwalitatief oogpunt (gewenst woon- en werkmilieu) zijn ook locaties buiten de bestaande stad nodig. Er is een woningbouw- en werkgelegenheidsbehoefte van vier- tot vijfhonderd woningen per jaar en zeven tot acht hectare voor bedrijventerreinen. De benodigde acht- tot negenduizend vierkante meter kantoorvloeroppervlak per jaar kan hoofdzakelijk binnen het bestaande stedelijk gebied worden gerealiseerd. De totale woningbouwcapaciteit op locaties binnen de bestaande stad (inbreidingslocaties) is geschat op circa honderd à 150 woningen per jaar. De huidige uitleglocaties die Deventer in voorbereiding heeft (De Vijfhoek, Steenbrugge, Eikendal, Schalkhaar fase 1, Linderveld en bedrijvenpark A1) voorzien in de behoefte tot in ieder geval 2013 voor wonen en 2018 voor werken. Voor de periode hierna wordt ruimte gezocht voor nieuwe stedelijke uitbreidingslocaties ten noordoosten van Schalkhaar en binnen de Stedendriehoek.

Bereikbaarheid Deventer
Voor het zo goed mogelijk waarborgen van vooral de interne bereikbaarheid van Deventer is het aanpassen en verbeteren van de hoofdwegenstructuur noodzakelijk, waarbij de verschillende aansluitingen van de stad op de A1 als eerste worden aangepakt. Verbetering van de uitstraling van deze diverse 'stadsentrees' is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De centrumfunctie van Deventer wordt in de komende jaren verder versterkt. Zowel in- en rondom de binnenstad (Boreel, herontwikkeling pleinen, Stadskantoor, Bibliotheek) als rondom De Scheg (sport- en spektakelstrip) en Brinkgreven-Rielerenk (nieuwe ziekenhuis, zorg-as).

Deventer compacte en groene vingerstad
De toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Deventer krijgt gestalte in de vorm van een compacte en groene vingerstad. Dit concept combineert de beide streefbeelden voor Deventer Stad en Land.
De compacte en groene vingerstad is gebaseerd is op een concept waarbij stad en land elkaar complementeren, aanvullen en versterken. Met de compacte en groene vingerstad worden stad en land in samenhang ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van elkaars kwaliteiten. Het gaat om een aantrekkelijke stedelijke ontwikkeling, waarbij zoveel mogelijk mensen de nabijheid van het landelijk gebied kunnen ervaren en gebruiken als recreatief uitloopgebied. In de compacte en groene vingerstad vormen de dorpen Diepenveen en Schalkhaar herkenbare eenheden, zonder aan Deventer vast te groeien. Tegelijkertijd gaat het in de compacte en groene vingerstad om het ontwikkelen van een aantrekkelijk landelijk gebied, waarin kwaliteiten als een kleinschalig landschap met landgoederen, de aanwezigheid van een veelzijdige landbouw, natuurwaarden en het waterrijke karakter volop aanwezig zijn.

(Het structuurplan is te vinden op www.deventer.nl onder Plannen)

Naar begin

Sint in Diepenveen

5 december 2003

Zoals elk jaar zijn Sinterklaas en zijn Pieten ook nu weer in Diepenveen gearriveerd. Vanmorgen rond half negen kwamen ze aan op de hoek van de Gewestlaan en de Oranjelaan. Daar stonden de kinderen van de laagste groepen van de Slingerbos en Zonnewijzer hen op te wachten onder begeleiding van Sempre Crescendo.
Na eerst een rondje gemaakt te hebben langs de kinderen, vertrok de Sint met de koets gevolgd door een stoet van kinderen naar de Zonnewijzer. Later op de ochtend ging de Sint met zijn gevolg naar de Slingerbos.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting


Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Nieuwe ansichtkaarten Diepenveen

3 december 2003

Harry Mulder heeft onlangs een nieuwe serie ansichtkaarten van Diepenveen gemaakt. De serie bestaande uit vijf kaarten is verkrijgbaar bij Passe Partout.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

IJsbaan onder water

3 december 2003

Sinds enkele dagen toont het landschap aan de Schapenzandweg een andere aanblik. Net over de Zandwetering rechts is de groene wei veranderd in een grote watermassa.

De technische ploeg van de Diepenveense IJsvereniging De Molenkolk heeft de pomp in werking gesteld, om het land te bevloeien.
Nu is het wachten op de komst van Koning Winter. Maar hoewel de temperatuur de komende dagen langzaam zakt, lijkt het er nog niet op, dat de echte Vorst op korte termijn hier komt.
Voorlopig zijn het de eenden en de meeuwen die al zwemmend hun baantjes trekken op het water van de ijsbaan.

Klik voor vergroting

Als het gaat vriezen, zal op deze site (Diepenveen-Dorp) steeds te zien zijn, of de baan open is.

Naar begin

Brandweer Diepenveen winnaar ademluchtwedstrijden

3 december 2003

Om hun vaardigheden op peil te houden oefenen brandweermensen regelmatig. Een andere vorm van oefenen is het deelnemen aan wedstrijden. Afgelopen weekend had de bedrijfsbrandweer van het Militaire Complex Bathmen aan de Croddendijk/Klinkenbeldsweg nabij Bathmen de ademluchtwedstrijden voor dit jaar georganiseerd. De wedstrijd bestond uit drie onderdelen: het model omhangen van de ademluchtapparatuur, een inzetje waarbij een slachtoffer en een vuurhaard moest worden gezocht en een hindernisbaan. Aan deze wedstrijd namen tien teams van elk vijf personen deel.
Aan het eind van de dag bleek het team van Brandweer Diepenveen de meeste punten te hebben vergaard.

Uitslag:

1
Diepenveen
729
6
MC Lettele
626
2
Deventer 2
703
7
Stora ENSO Wapenveld
606
3
Dalli de Klok
694
8
Mayr Melnhof
594
4
Deventer 1
673
9
AKZO Nobel Deventer
591
5
Akzo Nobel Wapenveld
643
10
Feluna groep
429

Naar begin

Reactie van de VLD op de ontwerp-nota structuurvisie Diepenveen

3 december 2003

Op de site van de Vereniging Landelijk Diepenveen is de reactie op de ontwerp-nota structuurvisie Diepenveen te lezen, die de vereniging heeft uitgesproken in een extra ledenvergadering op 18 november.

Deze reactie is te vinden op de site www.landelijkdiepenveen.nl onder Nieuw -> Laatste nieuws

Naar begin

Vlaginstructie bij geboorte eerste kind prins Willem Alexander en prinses Maxima

2 december 2003
Uit: gemeentenieuws gemeente Deventer

Het heeft al in veel kranten en bladen gestaan en op tv is er uitgebreid over gesproken: wordt het jongste koningskind een jongen of een meisje? De verwachting is dat hij of zij nog dit jaar wordt geboren. Ter gelegenheid van zo'n koninklijke geboorte geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een vlaginstructie uit. Hierin staat wanneer en hoe we kunnen vlaggen. Maar ook hoe het gaat wanneer de geboortedag op een zondag of een erkende feestdag valt.

Wanneer vlaggen:

Als het kind na 16 uur geboren wordt:

Hoe vlaggen:

Als de geboortedag een zon- of feestdag is:

Naar begin

Individuele Behandeling Afvalwater

2 december 2003
Uit: gemeentenieuws gemeente Deventer

De gemeente Deventer en de Bewonerswerkgroep Afvalwater Buitengebied nodigen loon- en grondwerkbedrijven uit vóór 9 december een offerte uit te brengen voor het plaatsen van voorzieningen voor de individuele behandeling van afvalwater (IBA) bij particulieren in het Deventer buitengebied (een IBA I: 6 m³ septic tank met infiltratiesysteem; een IBA II: optioneel).

Meerdere bedrijven in en om Deventer hebben hierover een brief van de gemeente ontvangen. Dit bericht is bedoeld eventuele overige belangstellende bedrijven de gelegenheid te bieden een offerte uit te brengen. Voor vragen kunt u contact opnemen met B. Voorhorst van de afdeling Milieu, telefoon 693975.

Naar begin

IJstaartenactie Jeugdcommissie DSC-voetbal

1 december 2003

De jeugdige spelers van de DSC afdeling voetbal komen wellicht bij u langs deze week, met het verzoek een ijstaart bij hen te bestellen. Met de opbrengst van deze actie wil de jeugdcommissie van de voetbal activiteiten voor de jeugd organiseren.
Het betreffen roomijstaarten met vanille van 1.250 ml en 20 cm doorsnee. De prijs van de speciale kerstijstaart is € 5,00 en kan worden voldaan bij aflevering. Op vrijdag 12 of zaterdag 13 december worden de bestelde taarten huis aan huis bezorgd.

Naar begin

Winkelsluiting Sinterklaasavond

1 december 2003

Op vrijdagavond 5 december sluiten de meeste winkels in Diepenveen in verband met de Sinterklaasviering om 17.00 uur. De Golff sluit om 18.00 uur.

Naar begin

Zwarte Pieten in het dorp

29 november 2003

De Zwarte Pieten hebben een drukke week achter de rug. Zaterdag moesten ze op verschillende plekken in Diepenveen zijn.

’ s Morgens begon het al bij DSC-voetbal. Alle kinderen van de E- en F-klasse mochten van de jeugdcommissie vrijdagavond hun schoen zetten in het clubhuis De Zunnebargh. In totaal brachten 70 jeugdleden hun schoen. Zaterdagmorgen hadden de Zwarte Pieten alle schoenen gevuld met een chocoladeletter en een fototoestelletje. Vanaf 10.00 uur konden de kinderen hun schoen weer ophalen bij twee Zwarte Pieten.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Foto: Jo-Anne Riemersma

Tussen 10.30 uur en 15.00 uur konden alle kinderen die hun formulier voor de etalagewedstrijd van de Diepenveense Winkeliers Vereniging hadden ingevuld, deze inleveren bij de Golff. Daar stonden twee Pieten die de kinderen een grappig etui met twee gelstiften gaven. Onder de 215 goede inzendingen (Zie ginds komt de stoomboot) gaven de Zwarte Pieten nog eens negen prijzen cadeau, die ze zelf bij de kinderen thuis brachten.
In het dorp liepen en fietsten nog meer Pieten rond, die her en der strooigoed uitdeelden en bonnetjes gaven aan mensen die een DWV-klantenpas bij zich hadden. Die konden dan hier mee een presentje ophalen bij de verschillende ondernemers.

Prijswinnaars kinderen:

Prijswinnaars kinderen

 

Noor van de Beek

Jasper Gorter

Frank Zwartjens

Lianne Kolkman

Daan van de Berg

Tom Linker

Marlies Hiemstra

Melanie de Bruijn

Pien van Heijst

 

Naar begin

Waterschap verhoogt tarieven met 6 tot 9%

Persbericht: Waterschap Groot Salland
28 november 2003

Inhaalslag bijna voltooid

Het Waterschap Groot Salland heeft de afgelopen jaren een fors aantal grote werken afgerond. De rioolwaterzuiveringen voldoen nu aan de wettelijke norm voor stikstofverwijdering en de dijkversterking is vrijwel gerealiseerd. De kosten van het waterschap liggen daardoor structureel op een hoger niveau dan enkele jaren geleden. De tarieven zijn daarom vorig jaar reeds fors verhoogd, maar zij waren toen nog niet kostendekkend. Het algemeen bestuur van het Waterschap Groot Salland heeft tijdens zijn vergadering op donderdag 20 november besloten de tarieven voor 2004 met 6 tot 9% te verhogen. Hierbij gaat het om de verschillende waterschapsbelastingen: de verontreinigingheffing, de ingezetenomslag, de omslag gebouwd en de omslag ongebouwd. Een modaal gezin gaat in 2004 € 258 betalen. Dat is € 21 meer dan in 2003: een verhoging van bijna 9%. De tarieven van Groot Salland liggen daarmee in 2004 vergeleken met de andere waterschappen in noordoost Nederland in de middenmoot. Daarmee is de inhaalslag ongeveer voltooid. Voor de volgende jaren voorziet het waterschap tariefstijgingen van 4% per jaar.

Projecten gereed
Het gaat met name om de balgstuw bij Ramspol, de waterkering Kampen-Midden, de versterkte dijken achter Ramspol, nieuw beheer en onderhoud waterkeringen, het watervoorzieningsplan Luttenberg (fase 2), uitbreiding van de rioolwaterzuiveringen Raalte, Deventer, Olst en Zwolle en nieuwbouw rioolwaterzuivering Hessenpoort. Door de investeringen op de rioolwaterzuiveringen maakt de stikstofverwijdering een sprong van 61% naar 75%. Minimaal 75% was nodig om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Meerjarenbegroting 2004 tot 2008
In de meerjarenbegroting staan diverse ontwikkelingen die de nodige investeringen tot gevolg hebben. In de meeste gevallen vloeien deze maatregelen voort uit landelijk beleid en Europese regelgeving.
De belangrijkste zijn:

Naar begin

Inbraakpoging aan Schimmelpennincksingel

28 november 2003

In de nacht van donderdag op vrijdag hield een man met een fiets zich verdacht op aan de Schimmelpennincksingel. Hij voelde aan autoportieren, om te kijken of die open waren. Bij een woning ‘inspecteerde’ hij alles.
Een overbuurvrouw werd gewekt door het geluid, dat de loszittende standaard van zijn fiets maakte. Zij vertrouwde de man niet en belde de politie. De inmiddels ook gewekte zoon des huizes ging poolshoogte nemen.
De verdachte man nam daarop de benen via de Vossebelt. Hij kon echter even later door drie politiewagens ingerekend worden aan de Doffegnieslaan ter hoogte van de Averlose Houtweg. Het bleek een bekende van de politie te zijn. De vrij nieuwe fiets van de man bleek gestolen te zijn.
Een week eerder was bij het gewekte gezin ’s avonds een fiets gestolen. Deze is nog niet terecht.

Naar begin

Nieuwsbrief Deventer Buiten

27 november 2003

In een van de afgelopen dagen is bij de bewoners de nieuwsbrief van Deventer Buiten door de bus gevallen. Deze najaars Nieuwsbrief van de Deventer wijkaanpak voor het buitengebied staat vol met zaken waar de burger zelf bij betrokken kan zijn.
Jan Helderman vertelt in een interview iets over het Dorpenplatform.
Burgemeester James van Lidth de Jeude benadrukt in zijn rol als wijkwethouder, dat de Wijkaanpak de eigen initiatieven en samenwerking van de bevolking juist heel goed ondersteunt: ‘Ik heb van veel “Diepenveners” gehoord dat mede dankzij de wijkaanpak de afstand tussen bewoners en gemeente veel kleiner blijkt dan ze vreesden. En dat vind ik een prachtig resultaat’.
Ook kunt u iets lezen over het thema ‘Jeugd en Jongeren’ of het thema ‘karakter van het dorp of buurtschap’.
Mensen worden onder andere opgeroepen om zitting te nemen in een werkgroep voor het oprichten van een jongerencentrum en een werkgroep voor aanbod activiteiten voor jongeren. Wilt u graag iets doen op het gebied van recreatie en toerisme, dan is de werkgroep over dit onderwerp wellicht iets voor u.

Naar begin

Inbraak winkel Het Voorhuys

26 november 2003

Afgelopen nacht rond 0.30 uur heeft iemand een steen door een van de etalageruiten van cadeauwinkel Het Voorhuys aan de Dorpsstraat gegooid. Uit de etalage is een klokje weggenomen.
De eigenares hoorde een doffe klap en ging even later met haar man poolshoogte nemen. Zij zagen dat er een ruit was ingegooid. Naast het ontbreken van het klokje waren er ook enkele artikelen door het glas en de baksteen beschadigd.

Buren hadden ook gerucht gehoord. Een buurman had rond die tijd een man zien fietsen door de Draaiomsweg.
De dief moet zich in ieder geval verwond hebben, want er waren meerdere bloedvlekken op het glas en een kussen te zien.
De politie was ’s nacht snel ter plaatse, maar heeft nog niemand aan kunnen houden. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.
Het is de tweede keer in drie maanden, dat het Voorhuys door het inbrekersgilde wordt bezocht.

Klik voor vergroting

Naar begin

Interview-boek groot succes

26 november 2003
Persbericht Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving

Het nieuwe interviewboek 'Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open' van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving is een groot succes. Binnen twee weken zijn er al duizend exemplaren verkocht van het 300 pagina’s tellende boek.

Niet alleen in Diepenveen en Olst, maar ook in Deventer blijkt veel belangstelling voor het boek te zijn vanwege de verhalen die zich afspelen in Keizerslanden, Borgele en de Platvoet. Tot 1960 was dat nog landelijke gebied en hoorde deze stadsdelen bij de voormalige gemeente Diepenveen. De bewoners waren dan ook op het dorp Diepenveen georiënteerd.
Het boek, dat 31 interviews bevat met oude Diepenveners, is nog voorradig in de Deventer boekhandels. Voorts is het te koop in Diepenveen, Borgele en Olst.

Tijdens de presentatie op donderdag 13 november in de Hof van Salland waren er meer dan 300 bezoekers, een ongekend aantal! Het bestuur van de historische vereniging is zeer verheugd over het verkoopresultaat tot nu toe.

Een deel van de opbrengsten zal gebruikt worden voor andere projecten. Zo worden er al jaren plannen gemaakt voor een monument ter herinnering aan station Diepenveen Oost. Het gebouw was ooit een belangrijke schakel aan de OLDO-spoorlijn tussen Deventer en Ommen. Het monument wordt zeer waarschijnlijk volgend jaar gerealiseerd.

Klik voor vergroting

Naar begin

Flip Jonkman 25 jaar dirigent

26 november 2003

Flip Jonkman is 25 jaar dirigent. Dit viert hij samen met zijn koren op zaterdag 29 november met een jubileumconcert van de Flipperkoren. Dit gebeuren met verschillende zangstijlen is te beluisteren in de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat te Ommen ’s avonds om 20.00 uur. Aan het geheel verlenen Joan Jonkman op piano en Alike Jonkman op trompet tevens hun medewerking. De toegang is gratis.
Flip is vier jaar dirigent van het koor Soli Deo Gloria uit Diepenveen en al langere tijd van de Cantorij van de NH kerk in Diepenveen.
Daarnaast is hij dirigent bij de ouderenkoren ‘In de Maat’ en ‘Herfstklanken’ uit Lemelerveld, Chr. Gem. Zangver. ‘D.E.V.’ uit Zalk, ouderenkoor ‘De Vechtzangers’ uit Dalfsen, ouderenkoor ‘Het Avondlied’ uit Ommen, ouderenkoor ‘Jubilate’ uit Vroomshoop, Neutrale Gem. Zangver. ‘Zang en Vriendschap Dieze’ uit Zwolle, en het Shantykoor ‘De Iselanders’ uit Zwolle.

Naar begin

Sinterklaasactie Diepenveense Winkeliers Vereniging

23 november 2003

Maandag 24 november gaat de Sinterklaasactie van de Diepenveense Winkeliers Vereniging weer van start. Al jaren is er zo'n actie. Tot midden jaren negentig werd de actie de zaterdag na Sinterklaas afgesloten met een prijsuitreiking vergezeld van een groot bal in het Hof van Salland. Vaste prik was dan altijd het Rad van Avontuur met taarten en rollades en het ringgooien met flessen drank. Hiervoor liep de belangstelling echter terug. Het toenmalige bestuur besloot toen af te zien van een afsluitend feest in de toch al drukke decembermaand. Toentertijd moesten de mensen Sinterklaaszegels sparen. Volle zegelvellen konden dan worden ingeleverd voor twee gulden of loten voor een van de prijzen van de verloting.

Hoewel de uitvoering de laatste jaren anders is, zijn er nog altijd fraaie prijzen te winnen. Dit jaar moet het winkelend publiek drie stempels verzamelen. Bij elke besteding groot of klein krijgt men een stempeltje. De prijzen zijn dit jaar:

Hoofdprijs Home Cinemaset met DVD en Dolby Digital geluid door 5 boxen
Tweede prijs Portable Kleuren TV aangeboden door de Rabobank
Derde prijs Fraaie tuinbank aangeboden door de Welkoop
Vierde prijs Levensmiddelenpakket t.w.v. € 100,00 aangeboden door Golff Middeldorp

Houders van een DWV-klantenpas maken bovendien nog kans op extra levensmiddelenpakketten. Daarnaast zijn er nog een aantal pakketten waardebonnen van de Diepenveense winkeliers te winnen.
Tot en met 5 december kunnen de stempelkaartjes worden ingeleverd bij de deelnemende winkeliers. 's Avonds volgt de trekking en worden de prijzen vervolgens bij de winnaars thuis bezorgd.

Naar begin

Start nieuwe activiteiten voor de jeugd in Diepenveen

19 november 2003
Persbericht klankbordgroep jeugd Diepenveen

Bij de Diepenveense jeugd wordt het al jaren als een gemis beleefd dat er geen geschikte locatie is om met je leeftijdsgenoten de tijd door te brengen of waar activiteiten kunnen worden georganiseerd. In het “Dorpenprogramma 2003-2004” van de Deventerwijkaanpak is dit dan ook opgenomen als één van de onderwerpen waar bewoners en gemeente zich voor willen gaan inzetten. Door een aantal ouders is er inmiddels al een zgn. klankbordgroep gevormd met het doel om samen met de jongeren vast te stellen wat de wensen en mogelijkheden zijn. Er zijn daarbij twee doelgroepen namelijk de jongeren van 12 tot en met 16 jaar en van 16 tot en met 18 jaar. De initiatiefnemers, Tjiske Nieuwenhuis, Jan Helderman, Marcel van Leent (allen ook lid van het Dorpenplatform), Gea Brouwer (raadslid van de PVDA) en Kitty Fernhout (vrijwilligster jongerenwerk) hebben inmiddels gesprekken gevoerd met Carla Hobert van de Raster Welzijnsgroep en Gerard Boschloo, bedrijfsleider van het “Hof van Salland”. Dit heeft ertoe geleid dat al op korte termijn resultaten zijn bereikt.
Met ingang van donderdagmiddag 27 november a.s. kunnen de Diepenveense jongeren van 12 tot en met 16 jaar wekelijks na schooltijd even lekker uitblazen tijdens de “jongeren-inloop”. Van 15.30 tot 18.00 uur kunnen ze in de benedenzaal van het “Hof van Salland” onder toezicht tafeltennissen, darten, muziek luisteren of gewoon lekker praten met hun vrienden. De inloop is gratis maar voor de drankjes wordt een kleine vergoeding gerekend. Er wordt geen alcohol geschonken. Met een brief en bijgevoegde flyer wordt de jeugd van Diepenveen hierover geïnformeerd.
Uiteraard staan we open voor nieuwe ideeën/wensen van de jeugd. Zo wordt er aan gedacht om naast de “jongeren-inloop” ongeveer 1 keer per maand een soort thema avond te organiseren wat kan variëren van film of disco tot een survival. De klankbordgroep en het jongerenwerk van Raster Welzijnsgroep kunnen dit niet alleen. Bij deze worden dan ook ouders of andere betrokkenen uitgenodigd om zich mee in te zetten om voor en met de jongeren te werken aan de leefbaarheid in Diepenveen, ook voor de jeugd. Laten we er samen wat van maken. Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij Carla Hobert, jongerenwerker Raster Welzijnsgroep 0570-625876 of Tjitske Nieuwenhuis, Dorpenplatform Diepenveen, 0570-591177.
Ook voor de jongeren vanaf 16 jaar wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om aan hun wensen tegemoet te kunnen komen. De eerste gesprekken hiervoor hebben inmiddels plaatsgevonden. Jeugd van Diepenveen, er is dus weer van alles te beleven. Grijp je kans, laat van je horen en doe mee!

Met vriendelijk groet van de klankbordgroep jeugd Diepenveen

Naar begin

Diepenveen in Sinterklaassfeer

18 november 2003

Afgelopen zaterdag is de goede Sint weer in Nederland gearriveerd en zijn de kleintjes weer in de ban van het hele Sint-gebeuren. Ook Diepenveen is weer in sfeer gehuld met lichtjes en Zwarte Pieten. Her en der kijken vanaf de daken van de winkels de Zwarte Pieten toe, of er ook stoute kinderen zijn.

Klik voor vergroting

Voor de jeigd is de etalagewedstrijd van de Diepenveense Winkeliers Vereniging afgelopen zaterdag begonnen. Op de basisscholen zijn formulieren uitgedeeld met de namen van de winkeliers. Overal moeten de kinderen een letter zoeken. Samen vormen die letters een zin. Zaterdag 29 november kunnen de kinderen hun formulier inleveren bij de Golff tussen 10.30 en 15.00 uur, waar enkele Zwarte Pieten aanwezig zullen zijn met een klein presentje voor elk kind. Onder de goede oplossingen worden ook nog enkele prijzen verloot.
Reserveformulieren zijn verkrijgbaar bij Deco Home Pasman of hier te downloaden.

Naar begin

Blad, blad en nog eens blad

18 november 2003

Door de vorst in de nachten aan het eind van oktober en het begin van november zijn de bladeren heel snel bruin gekleurd en vielen ze vorige week massaal van de bomen. Overal ligt een dik pak bladeren. Wie door Diepenveen heen rijdt ziet her en der mensen ijverig bezig de bladeren bij elkaar te harken, te blazen of te zuigen.
Ook de gemeentewerkers zijn momenteel druk bezig alle bladeren te verzamelen en af te voeren met zuigwagens en vrachtwagens met een kraantje. Tot half december zullen ze hiermee doorgaan. Zorg dus, dat u voor die tijd de bladeren uit uw tuin aan de weg hebt liggen.

Klik voor vergroting

Naar begin

Jongeren Diepenveen onder dak

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Minke Schuthof

15 NOVEMBER 2003 - DIEPENVEEN - Diepenveen is binnenkort een jongereninloop rijker. Vanaf 27 november kunnen jongeren tussen de 12 en 16 jaar terecht in het Hof van Salland voor een potje tafeltennis, muziek luisteren, of gewoon bijkletsen.

Voorlopig alleen op de donderdagmiddag. Maar in geval er een ware stormloop ontstaat, worden dat er misschien wel meer, hopen Jongerenwerker Carla Hobert en vrijwilliger Kitty Fernhout van Raster welzijnsgroep.
Het initiatief voor de inloop komt van een aantal leden van het Dorpenplatform en een raadslid. Tot nu toe is er geen plek in het dorp voor jongeren waar ze even kunnen uitblazen na school en gewoon wat kletsen, zonder meteen iets actiefs te moeten doen. Veel Diepenveners vonden dat een gemis, de jongeren zelf niet in de laatste plaats. De pogingen een hangplek op te zetten met een groepje dat vaak bij de Molenkolk rondhing, liepen een paar maanden geleden op niets uit.
De wens voor een eigen stek bleef wél bestaan. De leden van het dorpenplatform hebben zelf ook kinderen van 12-plus, weet Hobert. Ze is heel blij met het initiatief vanuit het dorp, want ‘als jongerenwerker alleen krijg je zoiets niet voor elkaar‘. De inzet van ouders is straks bovendien onmisbaar: ‘Voor vervoer bij een excursie, of om een keer bardienst te draaien.‘ De bar schenkt trouwens enkel frisse drankjes, geen alcohol. Tijdens de inloopmiddagen is er begeleiding vanuit Raster; naast Hobert zijn dat Kitty Fernhout en stagiaire Wendy Burgers.
De inloop is bedoeld voor jeugd tot en met 16 jaar. De 16-plussers hebben daarmee nog steeds geen eigen stek. Er zijn wel plannen in de maak: aanstaande maandagavond komen wat jongeren vanaf 19.30 uur bij elkaar in het Hof van Salland om te overleggen. Een vaste avond aan het eind van de week zou mooi zijn, denkt Hobert. Maar dan moet er ook maar net een ruimte beschikbaar zijn.

Naar begin

Zappen met Sempre Crescendo

16 novmber 2003

Wie afgelopen zaterdagavond eens lekker wilde zappen voor de TV, kon dat nu ook eens buiten de deur doen en wel in het Hof van Salland bij het jaarconcert van Sempre Crescendo.
Om 19.30 uur kwam Christa de Winter de sportzaal binnen wandelen en wilde met het publiek eens lekker ontspannen zappen. De vereniging had daarvooor een aantal leuke video-opnamen gemaakt, die werden getoond op een groot scherm. Maar elke zender had zo z’n beperkingen, totdat het kanaal van Sempre Crescendo er voor kwam.
Daar werd het publiek welkom geheten door Hans Helsloot Jr., die de presentatie van de avond overdroeg aan zijn vader Hans Helsloot senior. Jammer dat daarna de beamer nauwelijks meer gebruikt werd. Het was misschien leuker geweest als die presentatie ook vooraf opgenomen was en op het scherm te zien was geweest. Nu ging het televisie-effect een beetje verloren.
Het publiek kon genieten van een aantal genres, die op een of andere wijze iets met de televisie te maken had. Het orkest en de drumband wisten de ongeveer 300 belangstellenden de hele avond te boeien.

Na de pauze bracht het orkest samen met het Diepenveens kinderkoor op charmante wijze een nummer uit de musical The Sound of Music met medewerking van de solisten Jeroen Voorhorst en Floor Stappers.Het publiek genoot zichtbaar van het kookprogramma Diners Club, dat de drumband met veel visueel effect voor het voetlicht bracht. Met potten, pannen, schalen en bestek wist de band een heel ritmisch geheel neer te zetten.

Klik voor vergroting

Naar begin

Heemtuin overgedragen aan Stichting Natuur Anders

16 november 2003

Zaterdag rond 12.00 uur is de heemtuin aan de Nieuwe Aanleg overgedragen aan Stichting Natuur Anders in het bijzijn van wethouder Ina Adema. Namens de stichting ondertekende Peter Heijke de overdrachtsakte. Gon Jellema en Elly Presser van de Milieuvereniging Diepenveen mochten het nieuwe informatiebord van de Heemtuin onthullen. Daarop was te zien, dat de Heemtuin later de Kattedoorn zal gaan heten.

Klik voor vergroting

Vanaf 1988 had de Milieuvereniging Diepenveen gestalte gegeven aan de tuin. De opzet was een aantal inheemse terreinen te creëren en de daarbij behorende planten te laten groeien. In de tuin zijn onder andere een kalkrijke lemen heuvel en een poel aangebracht. Verder zijn er van oudsher nog een sprengbeek en een elzensingel. Ook is een een stenen wal aangebracht en takkensingels.
Voor de Milieuvereniging was het echter steeds moeilijker voldoende vrijwilligers te vinden, die het vele werk voor de aanleg en vooral onderhoud van de tuin wilden doen. Daarom is de tuin in maart terug gegeven aan de sector stads- en dorpsbeheer van de gemeente Deventer.

Klik voor vergroting

Gon Jellema heeft vele uren besteed aan de tuin en neemt met weemoed afscheid. Ze wil op dit moment een stap terug doen, om de Stichting Natuur Anders niet voor de voeten te lopen. Ze heeft er vertrouwen in, dat Peter Heijke de tuin goed zal beheren. Ze realiseert zich ook, dat het anders dan haar zienswijzen zal zijn. Ze ziet voor haar zelf nog wel een rol weggelegd op het educatieve vlak voor bijvoorbeeld rondleidingen.

Stichting Natuur Anders heeft een tweeledig doel: natuurontwikkeling en herstel op een ecologische manier en de opvang van mensen. Zij vangt ondermeer ex- en psychiatrische patienten, mensen die reïntegreren op de arbeidsmarkt, zoals bij EKD en Sallcon, en moeilijk lerende jongeren op. Ook biedt de stichting mogelijkheden voor stages en projecten voor scholen op het natuurvlak.
De tuin zal ook toegankelijk blijven voor recreatie en educatie. De bedoeling is er excursies te organiseren en projecten, zoals het maken van vlechthagen.

Naar begin

Grote belangstelling voor historische avond

14 november 2003

Klik voor vergroting

Voor een bomvolle zaal opende voorzitter Herman Hogen Esch gisteren de historsche avond van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving. Een aantal van de naar schatting 300 mensen moest noodgedwongen genoegen nemen met een staanplaats. Een enkeling liep mopperend weg voor de aanvang van het eerste lustrum.

Het eerste deel van de avond presenteerde de textielgroep een aantal merklappen. Dit zijn borduursels, waar vroeger veel tijd aan werd besteed. Voor allerlei momenten in het leven, zoals een geboorte, een huwelijk en zelfs een overlijden werden deze merklappen geborduurd. Gerda Snijders vertelde op vlotte wijze namens de textielgroep, verder bestaande uit Riek Visser, Janny Busser, Mientje Denekamp en Ali de Vries het een en ander over dit onderwerp. Een aantal merklappen was te bezichtigen in de pauze.
De hoofdschotel van de avond bestond natuurlijk uit de presentatie van het tweede interviewboek: ‘Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open, over Diepenveen-dorp en omgeving, Rande, Borgele, Platvoet en Keizerslanden en Klooster Sion’. Wilbert Derksen bedankte de interviewers van het boek. Dit waren Eva Akkersdijk-Bosch, Hanneke Denekamp-ten Napel, Wilbert Derksen, Gerrit Hemeltjen, Henk (Pier) Karrenbeld, Herman Siemelink en Wim de Weerd. Ook Harry Mulder kreeg een pluim voor onder meer de portretfotografie.

Aan oud-burgemeester Oudenhof viel de eer te beurt, om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Oudenhoven wees er op hoe belangrijk het was, om de herinnering vast te leggen. Hij memoreerde ook nog oud-burgemeester Crommelin, die hem eens had voorgehouden, dat het oude en bestaande in Diepenveen hem lief waren. De noodzaak tot veranderingen waren echter ook nodig. Dit had alleen maar een kans van slagen, als het met liefde gebeurde. Oudenhoven onderstreepte dan ook nogmaals, dat we met liefde en respect met ons verleden moeten omgaan.

klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder


Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder
Hanneke Denekamp en Pier Karenbeld presenteerden in dialect gehuld in klederdracht de 31 geïnterviewden uit het boek. Zij deden dit op een vlotte, humoristische wijze in dichtvorm. Halverwege werden ze ‘abrupt onderbroken’ door Herman Denekamp ook in klederdracht met de opmerking, dat ze allerlei zaken, zoals de oude geschiedenis, de bedrijven en de verenigingen vergaten te vermelden. Hier werd min of meer de basis gelegd voor wellicht een derde boek.

In de pauze maakten veel mensen gebruik van de gelegenheid een boek te kopen voor € 17,50. Ook is het boek in Diepenveen te koop bij Jan van Ginkel Hengelsport, Keurslager Harmsen, Passe Partout, Slijterij Kleinbussink en ’t Voorhuys. Verder is het te koop in Deventer bij Boekhandel Borgele, Boekhandel Praamstra, Boekhandel Aalpoel en Schouten en in Olst bij Boekhandel Korten.
Na de pauze wist Janna van de Berg de aanwezigen te boeien met drie verhalen over vroeger, waaronder het verhaal van de rover Grote Pier en de heks van Lettele, dat een verklaring geeft van het kruis aan de Boxbergerweg.
Aan het eind van de avond bleek de grens van 300 leden gepasseerd te zijn. Na loting viel de eer van het 300-ste te beurt aan de heer Zwiers.

Naar begin

Extra ledenvergadering VLD

Persbericht Vereniging landelijk Diepenveen
11 november 2003.

De Vereniging Landelijk Diepenveen houdt een extra ledenvergadering over de gemeenteljke structuurvisie voor het dorp en de directe omgeving op dinsdagavond 18 november 2003 om 20.00 uur in het Hof van Salland.

In de jaarvergadering op 21 oktober 2003 was onvoldoende tijd beschikbaar voor een goede bespreking van de gemeentelijke nota Structuurvisie Diepenveen. Daarom is een extra vergadering uitgeschreven met een tweeledige doelstelling:
§ onderlinge uitwisseling van standpunten en ideeën over de ruimtelijke ontwikkeling van ons dorp en de directe omgeving;
§ gezamenlijke meningsvorming ter voorbereiding op de door het bestuur te leveren schriftelijke reactie, en meningsvorming over het verdere overleg van het bestuur met het gemeentebestuur en andere belanghebbenden over ontwikkelingen in en rond Diepenveen.

Om de veelheid aan mogelijke discussiepunten een beetje hanteerbaar te houden. zal de bespreking van de nota plaatsvinden aan de hand van een 7-tal thema’s:
Algemene beoordeling van de nota.
Bevolkingssamenstelling, ontwikkeling inwonertal en woningbouw in het dorp.
Appartementenbouw in het dorp.
De veranderingssuggesties voor de dorpsrand.
Dorpscentrum.
Verkeersafwikkeling en –infrastructuur.
Buitengebied.

Naar begin

Nieuw hek voor de Zonnewijzer

13 november 2003

Na de uitbreiding met een nieuw leslokaal, een multi-functionele ruimte en een kamer voor interne begeleiding en remedial teaching is onlangs ook het nieuwe hekwerk rond de basisschool de Zonnewijzer gemonteerd. Bij de officiële opening op 11 september was de bestrating nog niet zover klaar. Nu zijn alle werkzaamheden afgerond en biedt de school een keurige aanblik, waar de kinderen vast met plezier heengaan.

Klik voor vergroting

Naar begin

60 jaar getrouwd

13 november 2003

Al 60 jaar delen de echtelieden van het paar Dikschei-Klein Bronsvoort lief en leed met elkaar. Vandaag vieren zij op Sparrenheuvel hun diamanten bruiloft in een kleine kring met een etentje. Ondanks dat meneer Dikschei (88 jaar) iets minder goed ter been is, zijn ze verder gezond en volgens mevrouw Dikschei-Klein Bronsvoort (87) zijn ze nog lang niet op elkaar uitgekeken.
Echtpaar Dikschei: van harte proficiat en nog vele goede, gezonde jaren!

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Naar begin

Diepenveners verhalen over hun dorp

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Marion Visser

13 NOVEMBER 2003 - DIEPENVEEN - Spionage, Duitsers, het verzet, onderduikers, Canadezen en een neerstortend vliegtuig, kortom: oorlog in Diepenveen. Het is een van de vele onderwerpen in het boek ‘Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open‘ van de Historische Vereniging Diepenveen en omstreken. Het boek wordt vanavond gepresenteerd.

De verhalen in het ruim 300 pagina's tellende boek geven een beeld van het leven in Diepenveen in de eerste helft van de vorige eeuw. Toen maakten ook Platvoet, Keizerslanden, Hanendorp en de landgoederen De Hoek, Overvelde en De Kranenkamp daar nog deel van uit.

Diepenveen was in die tijd in heel Nederland bekend door de ‘Diepenveensche Tabakcentrale‘, blijkt uit een van de verhalen. Het leven in klooster Sion en de jachtpartijen op de landgoederen, waaraan prins Hendrik meedeed, worden beschreven, evenals het ‘Smokkelpad‘ in Borgele waarmee, de Tol kon worden omzeild. Verhalen over de oprichting van de Diepenveense Sport Club, de muziekvereniging Sempre Crescendo, de opkomst van het socialisme, de smederij, kruidenierswinkel van Ten Kleij en Auping schetsen het leven in het dorp zelf.

Net als in het eerste boekje dat in november 2001 verscheen, tekende de interviewgroep van de Historische Vereniging de geschiedenis van Diepenveen op uit de monden van oude Diepenveners.

‘Het idee voor het eerste boek ontstond in mijn tandartspraktijk, waar ik veel verhalen over vroeger hoorde van oude Diepenveners‘, vertelt een trotse Wilbert Derksen, ‘aanvoerder‘ van de interviewgroep. ‘Nu zijn er nog mensen in leven die de eerste helft van de vorige eeuw hebben meegemaakt en er enthousiast over kunnen vertellen. Dat levert een schat aan informatie op over het dorpsleven in die tijd. Tijdens de interviews voor het eerste boek bleek er nog genoeg informatie te zijn voor een tweede.‘

Hij hoopt dat dit boek net zo enthousiast ontvangen wordt als het eerste boek. De eerste druk van 600 stuks was binnen enkele dagen uitverkocht. Dit keer zijn er daarom 1500 exemplaren gedrukt.

Het boek is te koop tijdens de Historische Avond vanavond vanaf 19.30 uur in het Hof van Salland. Daarna is het boek verkrijgbaar bij vijf Diepenveense winkeliers, in Deventer bij Boekhandel Borgele, Boekhandel Praamstra, Boekhandel Aalpoel en Schouten en in Olst bij Boekhandel Korten. De prijs bedraagt 17,50 euro.

Naar begin

Druk bezochte inspraak avond structuurvisie

13 november 2003

Zoals verwacht is de eerste inspraakavond over de structuurvisie Diepenveen goed bezocht. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik hun bezorgdheid over een aantal punten te geven. Voorafgaand aan de eigenlijke inspraakavond hadden mensen vanaf 18.30 uur nog de gelegenheid bij verschillende ambtenaren vragen over de visie te stellen.
Om 19.00 uur opende de avondvoorzitster Dorine Cleton de avond en gaf toelichting over de opzet van de avond.
Vervolgens gingen de mensen in groepen uiteen om per groep te discussiëren over een thema. Deze thema’s waren verkeer, wonen, Eikendal/Steenbrugge en de dorpskern en winkelvoorzieningen.

In de plenaire terugkoppeling werden de bevindingen uit de verschillende groepen gepresenteerd, waarna de aanwezigen er op konden reageren. Daaruit kwamen verschillende tegengestelde belangen naar voren.
Net als op de inloopavond op 15 oktober was er veel bezorgdheid over de effecten van met name Steenbrugge en in iets mindere mate van het Eikendal op het verkeer in het dorp. Graag wil men duidelijkheid omtrent de werkelijke behoefte aan woningbouw en de doelgroepen daarin.
Een groep bewoners van de Gewestlaan pleitte er voor vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid voor hun wijk de Wechelerweg tussen Boxbergerweg en Raalterweg af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer en een 30-km zone in te stellen met verkeersobstakels in de Lichtenbergerlaan en Gewestlaan. Liefst zouden zij dit los zien van de structuurvisie en al op korte termijn deze maatregelen uitgevoerd zien, omdat zij al lange tijd hierover met de gemeente in discussie zijn.
In hun ogen moet verkeer voor het centrum vanuit Steenbrugge over de Keizer Karellaan, Havezatelaan en Oranjelaan geleid worden. Over een goede ontsluiting voor fietsers vanuit Steenbrugge werd veel positiever geoordeeld.
Anderen betwijfelden de verwachte toestroom vanuit Steenbrugge en onderstreepten net als in de visie het belang van een zekere toestroom voor het op peil houden van de voorzieningen in het dorp. Steenbrugge wordt in de eerste plaats ontsloten richting Keizerslanden en richting Raalterweg/N348.
Maar ook extra verkeer op de Oranjelaan wordt als probleem gezien. Hierbij kwamen oplossingsvarianten ter sprake met of zonder fietspaden. Fietspaden langs de Oranjelaan zou juist een toename van de snelheid weer in de hand werken en ten koste gaan van de bomen langs de weg. Een andere optie zou dan het instellen van een 30-km zone zijn voor de hele weg.
Problemen worden er ook voorzien voor de Molenweg met de verwachte extra toeloop van schoolkinderen. Het is nog steeds niet duidelijk of er in Steenbrugge zelf een school komt. Op de Molenweg is het nu al druk tijdens de aanvang- en sluitingstijden van de scholen. Men onderkende wel, dat Diepenveners daar ook zelf debet aan zijn.
Ook werd er juist aandacht gevraagd voor een goede ontsluiting van het dorp voor de Diepenveners zelf met name in de oost-west verbindeningen, waarbij diverse varianten de revue passeerden. De meest vergaande oplossing was een plan om de Randerstraat als derde rondweg van Deventer te beschouwen met een nieuwe brug over de IJssel en het doortrekken naar de nieuwe N348.
In ieder geval werd de gemeente het dringende advies gegeven toch nog eens goed te kijken naar de hele infrastructuur.

Het plan voor een dorpsplein als ontmoetingspunt, voor dorpsactiviteiten en een markt werd positief beoordeeld, maar het moest geen veredelde parkeerplaats worden. Ook een gezellige, verkeersluwe dorpsstraat en een behoud van de winkelfuncties is gewenst.
Ten aanzien van de mogelijke bouwlocaties werden de plannen voor de hoek Oranjelaan/Wetermansweg en de Driehoeksweg als ongewenst beschouwd. Zij doen afbreuk aan de groene ruimte rondom het dorp.
De buurt rondom de voetbalvelden heeft behoefte aan meer duidelijk over de invulling van het gebied. Het is onduidelijk waar de tennisbanen gepland zijn en of de komst van een hal wel gewenst is. Ook over de invulling van het vrijkomend gebied van de huidige tennisbanen werd verschillend gedacht.

Wethouder Ina Adema gaf als afsluiting van de avond aan hoe het vervolgtraject er uit ziet. De verslagen van de inspraakavonden worden met de schriftelijke reacties op ambtelijk niveau verwerkt in een reactienota. Vervolgens zal een aangepast ontwerp structuurvisie door B&W aangeboden worden aan de raad in het voorjaar. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe voorafgaand daaraan de terugkoppeling naar de bevolking plaats vindt. Dit kan bijvoorbeeld een extra traditionele informatieavond zijn of een inloopavond.
De wethouder zag de uitdaging voor de gemeente, om uit de verschillende tegenstrijdige belangen en de afweging daarvan toch een win/win situatie te creëren.
Ze benadrukte nogmaals de uitgangspunten, dat Diepenveen een dorp moet blijven, waarbij aan de woonvragen voldaan kan worden en de winkelvoorzieningen gehandhaafd kunnen blijven en de grote druk op de infrastructuur een punt van zorg is.

Naar begin

Volop plannen in Diepenveen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van een onzer verslaggevers

13 NOVEMBER 2003 - DIEPENVEEN - Veel Diepenveners grepen gisteravond de kans om ideëen te opperen over de toekomst van hun dorp met beide handen aan. In het Wapen van Diepenveen brachten inwoners plus- en minpunten van de structuurvisie voor hun dorp in kaart.

De Diepenveners discussieerden, verdeeld over vier groepen, over de thema‘s dorpsplein, wonen, groen en verkeer. Daarna volgde de inventarisatie. Absoluut geen hoogbouw in het dorp, stelde de woongroep vast. De tennisbanen wel verplaatsen, maar geen hal bouwen, was een andere conclusie. De ‘groene groep‘ had zich gebogen over de gevolgen van de toekomstige wijken Eikendal en Steenbrugge. Goed voor middenstand - met name Eikendal - en scholen, maar ook problemen met toenemend verkeer naar en van het dorp. En komt er eigenlijk een nieuwe school in Steenbrugge? Of komt er eentje bij in het dorp, vroeg de groep zich af. De verkeersgroep kwam met concrete ideëen over de Oranjelaan als meest logische hoofdontsluiting van het centrum van Diepenveen. De smalle weg moet dan bij voorkeur veranderen in een 30 kilometer zone, zonder fietspad maar wél geflankeerd door bomen. Met het alternatief, maximaal 50 kilometer met fietspad, voorziet de groep een ware racebaan. Wat betreft het dorpsplein was de groep unaniem: aan een veredelde parkeerplaats is geen behoefte. Wel is er behoefte aan een onmoetingsplek, maar niet zoals in de visie staat beschreven. En de Dorpsstraat moet een gezellige, verkeersluwe straat worden, liefst met brede trottoirs.

Vanavond is er nogmaals gelegenheid te discussiëren en daarbij in te spreken op de plannen van de gemeente Deventer. De structuurvisie, die ervan uitgaat dat het dorp ‘dorp‘ moet blijven, beslaat de komende jaren. Bewoners kunnen daarnaast tot 30 november schriftelijk inspreken. Het verslag, met aanbevelingen, gaat dan naar het college. Volgend voorjaar volgt een tweede, aangepast plan.

Naar begin

Heemtuin Diepenveen krijgt nieuwe beheerder

Persbericht Gemeente Deventer
Week 46, 11 november 2003

Na jarenlange deskundige inzet van de milieuvereniging Diepenveen wordt op 15 november om 12 uur het beheer van de heemtuin Diepenveen aan Stichting Natuur Anders overgedragen. De heemtuin, aan de Nieuwe Aanleg te Diepenveen, krijgt hiermee een belangrijke impuls voor behoud in de toekomst. Naast de officiële overdracht door wethouder Ina Adema is er een rondleiding voor belangstellenden om nader kennis te maken met de heemtuin.
De komende vijf jaar gaat Stichting Natuur Anders het beheer van de heemtuin voortzetten. De heemtuin Diepenveen is in 1988 op initiatief van de Milieuvereniging Diepenveen ontwikkeld. Samen met vrijwilligers uit het dorp Diepenveen en de Deventer Vrijwilligersorganisatie heeft de Milieuvereniging Diepenveen het beheer van het terrein gecoördineerd. Het resultaat van een jarenlange inzet is een heemtuin met verschillende terreintypen waar inheemse planten voorkomen in hun natuurlijke omgeving. Naast bijzondere plantensoorten, zoals de beschermde breedbladige orchis, is het terrein rijk aan een groot aantal vlinders, amfibieën en vogels. Ook restanten van het oorspronkelijke landschap waaronder een oude sprengbeek en een elzensingel zijn in de heemtuin gehandhaafd gebleven.

De toekomst
Vanuit de sociale en maatschappelijke betrokkenheid bij verschillende leer- en integratieprojecten zal Stichting Natuur Anders inhaken op de educatieve aspecten van de heemtuin. Kleine recreatieve projecten, zoals een snoeidag, het vlechten van heggen en het verzorgen van rondleidingen worden op termijn uitgezet. Ideeën voor het opstarten van nieuwe educatieve en recreatieve mogelijkheden binnen de heemtuin, zoals thema excursies, zijn natuurlijk altijd welkom.
Belangstellenden die benieuwd zijn wat er bloeit, groeit en voorkomt op het terrein van de heemtuin zijn op 15 november welkom. Aansluitend verzorgt Stichting Natuur Anders een rondleiding.

Naar begin

Jaarconcert Sempre Crescendo

12 november 2003

De muziekvereniging Sempre Crescendo voert haar jaarconcert uit op zaterdag 15 november in het Hof van Salland. De uitvoering heeft als titel 'Zappen met Sempre Crescendo' meegekregen.
Het concert plaatst het publiek als het ware in een huiskamer van een muzikale familie, waar het mag meekijken naar hun televisie. Zo kan men er achter komen, dat deze familie toch wel iets heeft met muziek. De televisie uitzendingen in Nederland zijn gelardeerd met muziek. Al zappend krijgt de luisteraar die avond een breed scala van muziekstukken voorgeschoteld met thema's zoals het weer, klassieke muziek, soap-, musical-, film en programmamuziek. Naast de muziek is ook in het decor de invloed van de televisie terug te vinden
Naast het orkest en drumband van Sempre Crescendo zingen en spelen er ook nog enkele solisten mee: Jeroen Voorhorst, Floor Stappers en Wouter Witholt. Bij het musicalnummer van The sound of Music doet het Diepenveens Kinderkoor o.l.v. Nelleke Kuipers mee. De leiding van het orkest is in handen van dirigente Christa Leemkuil en van de drumband berust deze bij Gerrit Reinders.
De avond begint om 19.30 uur, maar vanaf 18.45 is de zaal al open. Kaarten à € 3,50 dient u bij voorkeur te reserveren bij Christa de Winter via telefoonnummer 0570 51 60 66. Donateurs betalen slechts de helft van de prijs.

Naar begin

Tentoonstelling Diepenveense Vogelvrienden vereniging

9 november 2003

Afgelopen weekend hield de Diepenveense Vogelvereniging haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het Hof van Salland.Het publiek kon op zaterdag en zondag van het gekwetter en gefluit, maar vooral ook van de schoonheid van de bijna 150 vogels genieten. Met dank aan een aantal ondernemers uit Diepenveen voor het beschikbaar stellen van materiaal, hadden de leden het geheel fraai aangekleed.
Vrijdagavond was de opening van dit gebeuren met onder andere de huldiging van Anton Bruggeman, die 40 jaar bij de Diepenveense vereniging is geweest.
Vorige week waren de vogels al naar de zaal in het Hof van Salland gebracht, waar zij woensdag zijn gekeurd door vakkundige juryleden. Zij beoordeelden de vogels over het geheel genomen als goed, hoewel ze ook een aantal kanttekeningen en adviezen hadden. Zaterdagavond werden de verschillende prijzen tijdens de feestavond uitgereikt.

In 2004 is de verening van plan om samen met de Vereniging Deventer Vogevrienden De Gekleurde Zanger de regiotentoonstelling te organiseren. Wellicht is dat een eerste opstap, om tot een verdergaande samenwerking tussen beide verenigingen te komen.

Klik voor vergroting

Naar begin

Historische avond op 13 november in Diepenveen

9 november 2003

Op donderdag 13 november houdt de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving weer een historische avond in de Hof van Salland (aanvang 19.30 uur). Tijdens deze avond wordt het 2e interviewboek gepresenteerd en komt er de bekende verhalenvertelster Janna van den Berg. Verder is er een expositie van merklappen.

Het wordt een bijzondere avond want de vereniging presenteert haar tweede interviewboek van maar liefst 300 bladzijden. Het boek bevat 38 interviews met oudere Diepenveners en daarnaast vele bekende en onbekende oude foto’s. Vooral de oorlog komt ter sprake in het boek en verder staan er veel verhalen over de omgeving: Keizerslanden, Borgele, Hanendorp en de Platvoet die vroeger bij Diepenveen hoorden. Verder zijn er interviews met bewoners van de landgoederen Nieuw Rande, De Hoek, Kranenburg en Overvelde.
Ook is er een verhaal over Klooster Sion opgenomen. Tijdens de presentatie komt er ook een optreden in Diepenveens dialect.
In de pauze kunnen de aanwezigen een groot aantal oude en nieuwe merklappen uit Diepenveen bewonderen. Daarover zal ook uitleg worden gegeven.
Verder zal verhalenvertelster Janna van den Berg vertellen over de historie van Diepenveen.

Het nieuwe interviewboek ‘Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open’ is te koop tijdens de avond en daarna bij vijf Diepenveense winkeliers. Ook in de Deventer boekhandels en in Olst zal het boek verkrijgbaar zijn na 13 november.

Naar begin

Donateursavond Tuinbouwvereniging

7 november 2003

De Tuinbouwvereniging Diepenveen houdt dinsdag 11 november haar jaarlijkse donateursavond in het Hof van Salland. Jan van de Knokke zal de leden en donateurs aan de hand van dia's het een en ander vertellen over 'Zwerven door bos en heide'. Na de pauze zullen de prijzen voor de mooiste tuinen worden uitgereikt.
De avond begint om 20.00 uur.

Naar begin

Kinderkledingsbeurs 't Spölhuusken

6 november 2003

De stichting Peuterspeelgroep Diepenveen-dorp 't Spölhuusken houdt vrijdagavond 7 november van 19.00 tot 20.00 uur een beurs voor kinderkleding en speelgoed. Wie interesse heeft in gebruikte, schone kleding of speelgoed voor een aantrekkelijke prijs kan terecht in het gebouw van de stichting aan de Slingerbos 4.
De opbrengst komt ten goede aan materiaal voor de peuterspeelzaal.

Naar begin

Goa op de Platvoet

5 november 2003

Het musicalspektakel Goa heeft momenteel haar tenten opgeslagen op de Platvoet aan de Zwolseweg. Deze paardenmusical reist op dit moment door Nederland. Na de eerste succesvolle tournee van deze productie door Duitsland en Nederland, welke drie jaar rondreisde, volgde vanaf september de tweede productie van Franz Althoff, Günther Fröhlich en Gino Edwards.
Wederom is er een hoofdrol weggelegd voor 70 edele hengsten, waaronder vurige Andalusiërs, prachtige Arabieren en pikzwarte Friezen, maar ook zijn er ezels, geiten, pony’s en kamelen. Daarnaast zorgen 55 acteurs, dansers, zangers en andere artiesten voor een schitterende show, met allerlei effecten op het gebied van licht, geluid, water en zelfs sneeuw.
De theatertent biedt plaats aan 1488 toeschouwers en een piste van 1000 vierkante meter.
In het verhaal staat de eeuwigdurende strijd tussen goed en kwaad centraal. Goa, de heerser van het Rijk der Duisternis, probeert met zijn duivelsvorstin de ziel van alle paarden te stelen. Want wie de paarden bezit, heeft ook de macht over de mensen en hun dromen en fantasie. Wat blijft is dan een zielloze wereld zonder trouw, liefde en schoonheid.
Het verhaal begint in de achterbuurt van een grote stad, waar Joey, de aanvoerder van een straatbende per ongeluk in het toverbos belandt en de fee Angie en haar vrienden leert kennen. Goa heeft de godin van de fantasie gevangen gezet. Alleen met hulp van Angie en haar vrienden kan ze verlost worden. Zij moeten daartoe alle stukken van een toverkristal verspreid over de wereld bijeen zien te brengen, voordat Goa ze in handen krijgt. Zo reizen ze de wereld over door woestijnen, reuzenfonteinen, langs de kozakken en door een winters landschap.
De show is een mengeling van circus, theater en musical en is nog tot en met zondag 9 november in Deventer te zien. Op donderdag en vrijdag om 20.00 uur, zaterdag om 15.00 en 20.00 uur en op zondag om 13.00 en 16.30 uur.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Café restaurant De Kranenkamp in andere handen

2 november 2003

Op vrijdag 31 oktober hebben Gerard en Erna Boschloo na 13 jaar afscheid genomen van Restaurant Café De Kranenkamp aan de Raalterweg. Tijdens de receptie namen ruim 400 mensen afscheid van Erna en Gerard en maakten kennis met de nieuwe bedrijfleidster Monique Klunder.
Gerard was vorig jaar al in dienst getreden als beheerder van het Hof van Salland. De verkoop van De Kranenkamp verliep echter niet voorspoedig, zodat het paar zich genoodzaakt zag de zaak voort te zetten naast de functie bij het Hof van salland. Na enkele bijna-verkopen is dan nu De Kranenkamp in andere handen over gegaan en wel naar familie van Monique Klunder. Het is haar bedoeling de zaak op dezelfde voet voort te zetten. Wel is inmiddels de speeltuin naar achteren verplaatst en zijn er extra terrassen aangelegd met een ruimer uitzicht over de landerijen. Ook het lopend buffet op zondag blijft op de kaart staan van 14.00 tot 21.00 uur. Naast allerlei koude gerechten wordt er doorlopend vers warm vlees in de keuken bereid.

Naar begin

Diepenveense Vogelvriendenvereniging 50 jaar

2 november 2003

Afgelopen weekend vierde de Diepenveense Vogelvrienden Vereniging haar 50 jarig bestaan. Dit vond plaats in het Hof van Salland. Helaas kwamen lang niet alle van de 45 leden naar de receptie. Tijdens de viering werd er een jubileumboekje gepresenteerd. Hierin staan onder andere een aantal interviews met leden, teksten uit het contactblad van het eerste uur en het ledenbestand in de loop der jaren.
Het volgende weekend is de jaarlijkse vogelshow in het Hof van Salland. Dan wordt Anton Bruggeman in het zonnetje gezet vanwege zijn 40 jarig lidmaatschap van de Diepenveense vereniging. Voor hij bij Diepenveen kwam, is Anton ook elders lid geweest. Hij is dus
al langer lid van de Nederlandse Bond van Vogelvrienden. In Diepenveen heeft Anton 33 jaar in het bestuur gezeten.
Op de vogelshow zijn weer allerlei vogels te bewonderen, zoals kanaries, postuurkanaries, tropische vogels, zebravinken, grasparkieten, grote parkieten, sijzen, wildzangers, merels en kwartels. De show is voor publiek geopend op zaterdag 8 november van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag 9 november van 10.00 topt 17.00 uur.

Naar begin

Herfst in Diepenveen

2 november 2003

Elk jaargetij heeft zijn charme en zijn aangezicht. De winter het koele van sneeuw en ijs. De lente met zijn frisgroene kleuren en bloemenpracht. De zomer de zonovergoten stranden en terrassen en felle kleuren.
De herfst de warme kleuren van rode, gele en bruine tinten van bladeren en bessen, maar ook de kaal wordende bomen, gure regenbuien en mist.
Maar wie er oog voor heeft, kan vooral genieten van die prachtige kleuren. Kijk omhoog, omlaag en van je af.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

College verbindt zich aan programma's wijkaanpak 2003 tot en met 2004

31 oktober 2003
Persbericht Gemeente Deventer

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft de wijkprogramma's voor de wijken 1 (De Hoven), 2, 4, 5 en 6 (voormalige gemeente Diepenveen) vastgesteld. In de wijkprogramma's zijn de wensen en ideeën van bewoners gebundeld in herkenbare thema's en voorzien van concrete, tastbare resultaten.
Thema's die het meeste voorkomen zijn Jongeren, Verkeersveiligheid en Schoon. Deze thema's worden niet alleen in de wijken maar ook stedelijk opgepakt.
Nieuw is dat het college de programma's van de wijken vaststelt en zich daarmee verbindt aan het realiseren van de wensen en ideeën in 2003 en 2004. De sterkere bestuurlijke betrokkenheid bij de Wijkaanpak vloeit voort uit het collegeprogramma. Burgemeester en wethouders hebben kritisch gekeken of alle resultaten kunnen worden waargemaakt. Enkele voorstellen zijn niet overgenomen of komen eerst later aan de beurt.

Startbijeenkomsten
Per wijk wordt in aanwezigheid van de wijkwethouder een startbijeenkomst gehouden, waarbij de meest betrokken gemeentelijke afdelingen een toelichting geven op hun bijdrage aan het realiseren van het programma.

Buurt Aan Zet
Voor de wijken 1 (Binnenstad) en wijk 3 lopen de bestaande Buurt Aan Zet-programma's nog door tot en met 2004.

(Op de site van de gemeente Deventer is o.a. het Dorpenprogramma te downloaden onder Nieuws-Persberichten-Kies: 29-10-2003 Wijkaanpak)

Naar begin

Inspraakavonden over structuurvisie Diepenveen

31 oktober 2003
Uit gemeentenieuws Gemeente Deventer

Over de structuurvisie Diepenveen heeft op woensdag 12 en donderdag 13 november inspraak plaats in het Wapen van Diepenveen, Oranjelaan 37. Gezien de verwachte grote belangstelling is gekozen voor twee inspraakavonden die qua opzet identiek zijn.
Beide bijeenkomsten starten om 18.30 uur. Tijdens de bijeenkomsten kunnen bewoners themagewijs in groepen discussiëren over de visie.

Zie voor verder programma onder rubriek: Structuurvisie

Naar begin

Voorrangssituatie rotonde Boxbergerweg gewijzigd

31 oktober 2003

Wie nu per auto de rotonde met de Boxbergerweg, de Wechelerweg en de Lichtenbergerlaan nadert, moet goed op de fietsers letten. De afgelopen dagen is de voorrangssituatie veranderd.
Voorheen moesten de fietsers bij het oversteken van de Lichtenbergerlaan en de Boxbergerweg het verkeer op die wegen voorrang verlenen. Sinds 31 oktober is de situatie gewijzigd. Wegwerkers hebben de haaientanden op de fietspaden verwijderd en nieuwe tanden op de rijstroken van de wegen aangebracht voor de fietspaden.
Het verkeer op de wegen moet nu de fietsers voorrang verlenen, zowel bij het oprijden als bij het verlaten van de rotonde. Hierbij is extra oplettendheid vereist, omdat er op de fietspaden tweerichtingsverkeer mogelijk is. Het autoverkeer wordt op dit moment (nog!) niet door borden op de hoogte gesteld van deze nieuwe situatie.

Naar begin

Wijkbewoners in digitale redacties

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van een onzer verslaggevers

29 OKTOBER 2003 - DEVENTER - Alle wijken in Deventer krijgen begin volgend jaar een wijkwebsite met interactiviteit als sleutelwoord. Bewoners gaan zelf als redacteur aan de slag om de sites van informatie te voorzien en te onderhouden.

De digitale platforms worden opgezet door Raster welzijnsgroep in het kader van wijkaanpak en zijn nog volop in ontwikkeling. Op de nieuwe sites draait alles om interactiviteit, vertelt André Loskamp, opbouwwerker bij Raster. ‘De platforms moeten echt een instrument worden voor, en vooral ván bewoners. Zodat mensen elkaar kunnen informeren over dingen die ook voor anderen in de wijk interessant zijn.‘

De opzet wordt daarmee heel anders dan bijvoorbeeld die van de huidige site van Colmschate (www.wijk-5.nl), de enige wijk die al digitale stappen zette tot nu toe. Deze heeft voornamelijk een informatieve functie, aldus Loslakmp. ‘Het is wel mogelijk te reageren, maar in heel beperkte mate. Nu onderhouden twee á drie mensen de site, meer is dus niet mogelijk.‘ Dat gaat met de komst van de nieuwe platforms veranderen. Een veel groter aantal bewoners neemt dan als redacteur het onderhoud van de site voor zijn rekening. Het kader van de wijkwebsites blijft wel hetzelfde, namelijk bewoners informeren en activeren wat betreft leefbaarheid en wijkaanpak. ‘De sites zijn vanzelfsprekend voor iedereen te bekijken, maar alleen redacteuren kunnen de informatie op de site plaatsen.‘ In principe kan iedereen redacteur worden, maar in eerste instantie benadert de loodsopbouwwerker van de wijk diegenen die al vertrouwd zijn met internet en actief zijn op het gebied van leefbaarheid, licht Loskamp toe. Het project wordt gefinancierd door DevEnter Digitaal, met subsidie van de overheid. Dit project onderzoekt of het mogelijk is met behulp van digitale middelen de kwaliteit van de samenleving te verbeteren. Wijkaanpak fungeert als ‘backoffice‘, als een soort ondersteunende dienst. ‘Met sommige dingen moet ook wat worden gedaan in ‘real life‘. Op die manier kan de wijkaanpak dat zo nodig oppakken.‘ De komende twee maanden wordt hard gewerkt om de sites verder te ontwikkelen. Begin december hoopt Loskamp in ieder geval één site zover klaar te hebben dat deze kan proefdraaien. Lancering van alle sites staat gepland voor de allereerste dag van het nieuwe jaar, op 1 januari 2004.

Naar begin

Bureau ‘matcht‘ digitale wensen van dorpen

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van een onzer verslaggevers

29 OKTOBER 2003 - DIEPENVEEN - Een organisatiebureau kijkt in opdracht van Dorpen Digitaal of de digitale wensen van inwoners van de dorpen te combineren zijn met wat instellingen kunnen bieden. De resultaten zijn naar verwachting in de loop van december bekend.

In het buitengebied verdwijnen steeds meer voorzieningen, en Bewonersgroep Dorpen Digitaal wil kijken of die voorzieningen te behouden zijn via het internet. Eerst heeft de bewonersgroep de behoefte aan digitale producten en diensten bij inwoners van Diepenveen, Schalkhaar, Lettele en Okkenbroek geïnventariseerd tijdens twee bijeenkomsten. Zoals aangifte doen via internet, een virtuele mediatheek of een digitale klas bij ziekte. ‘Er zijn heel veel wensen en ideëen op tafel gelegd. Een organisatiebureau is nu bezig die te ‘matchen‘, vertelt Valentijn Hijink, opbouwwerker bij Raster welzijnsgroep. Dat wil zeggen: kijken of deze te combineren zijn met wat politie, huisarts, ziekenhuis, scholen en gemeente kunnen bieden aan digitale mogelijkheden.

Naar begin

Deense stagiaires aan het werk in Diepenveen

25 oktober 2003

In de week van 5 t/m 10 oktober was een groep van veertien studenten in de leeftijd van 15 en 16 jaar uit Denemarken van de Vestervangschool uit Esberg op bezoek in Deventer en omstreken. Dit betrof een uitwisselingsproject van het Etty Hillesum Lyceum.
De Deense jongeren moesten proberen zelfstandig te zijn, meer ervaring op te doen met engels en duits en zich verdiepen in de nederlandse cultuur en de arbeidsmarkt. De veertien jongeren waren ondergebracht bij gastgezinnen. Overdag werkten ze bij bedrijven in Deventer en omgeving. In Diepenveen waren stagiaires bij Bloemsierkunst Flierman, woon- en zorgcentrum Sparrenheuvel, Maison Pavette en Manege Tjoonk.
Op de website van hun school staan diverse foto’s van deze week: klik hier

Naar begin

Concert NH-kerk uitgesteld

25 oktober 2003

Het voor zondag 26 oktober aangekondigde concert van José Kras en Corina Westphal in de NH-kerk (14.40 uur) kan wegens ziekte van Corina Westphal geen doorgang vinden en wordt verschoven naar een nader te bepalen tijdstip.

Naar begin

Foto Ben Kiers bekroond

Persbericht: Kodak Professional Portrait Award 2002/’03
24 oktober 2003

Amsterdam, 5 oktober 2003. Fotograaf Ben Kiers uit Diepenveen kreeg vandaag een tweede prijs in de grote, nationale portretwedstrijd om de Kodak Professional Portrait Award, een fotowedstrijd voor vakfotografen met als thema 'Het portret in het interieur'.
De nationale jury reikte de prijs uit vanwege de kwaliteit en de originaliteit van de bekroonde foto. Deze lag aanzienlijk hoger dan gemiddeld. De jury had veel lof voor de mooie symmetrie in de portretopname van Sterre van der Gouw. "Heel puur, een hele mooie foto. Een aansprekende plaat die nooit gaat vervelen. De opname heeft iets tijdloos en past in ieder interieur", aldus de jury in een toelichting.

Foto’s die Ben Kiers maakt getuigen van veel liefde voor het vak en aandacht voor de mens achter de foto. De kritische vakjury heeft voor het werk van Ben Kiers gekozen uit 124 inzendingen van even zovele Nederlandse vakfotografen.
De wedstrijd stond in het teken van originele, vernieuwende portretfoto’s met voldoende aantrekkingskracht voor een opvallende plaats in het interieur.
De jury heeft bij haar keuze vooral gelet op aspecten als vakmanschap, creativiteit, emotie en innovatie.
Bij de publieksprijs kreeg Ben Kiers 142 stemmen. Daarmee kreeg hij de derde plaats. In totaal brachten 4500 mensen een stem uit op de 124 inzendingen
.

Klik voor vergroting

Naar begin

College wil begraafplaatsen Tjoenerhof en Roeterdsweg Diepenveen privatiseren

Persbericht gemeente Deventer 23 oktober 2003

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer is van plan de begraafplaatsen Roeterdsweg en Tjoenerhof in Diepenveen te privatiseren. Op basis van aanbevelingen uit een haalbaarheidsonderzoek is het plan het beheer en de exploitatie van de begraafplaatsen over te dragen aan derden. Na inspraak en contractvorming met een externe partij neemt de gemeente een definitief besluit.

De gemeente heeft in het vooronderzoek een aantal belanghebbenden en betrokkenen gesproken om te toetsen wat hun visie op de privatisering was. Samen met de bevindingen uit het onderzoek is een aantal randvoorwaarden opgesteld, zoals het respecteren van bestaande grafrechten, afspraken over kwaliteitsniveau van de terreinen en graven maar ook afspraken over tarieven.
Belangrijke randvoorwaarden zijn het behoud van de beeldkwaliteit van beide begraafplaatsen en in het bijzonder het kenmerkende authentieke en monumentale karakter van de begraafplaats Roeterdsweg.
In 1995 zijn de begraafplaatsen Raalterweg en Colmschate in de gemeente Deventer al geprivatiseerd. Privatisering van activiteiten betekent voor de gemeente het besturen op afstand, waarbij het financiële risico wordt verminderd en de marktwerking bevorderd.

Inspraak

Het beleidsvoornemen 'Privatisering van de begraafplaatsen Roeterdsweg en Tjoenerhof te Diepenveen' ligt vanaf 21 oktober ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Stadskantoor, Burseplein 20 en op de locatie Schalkhaar, Koningin Wilhelminalaan 13, Schalkhaar. Bewoners en belanghebbenden kunnen tot 1 december reageren op het beleidsvoornemen waarna het definitieve voorstel wordt opgesteld.

Klik voor vergroting

Naar begin

105 jarige

24 oktober 2003

Mevrouw Jantina van Gennip-Broekema vierde onlangs haar 105e verjaardag en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Deventer. Loco-burgemeester Bert Doonebos feliciteerde haar namens de gemeente.

Zij werd op 23 oktober 1898 (!) geboren in het Groningse Usquert, waar zij tot 1939 gewoond heeft. Vlak voor de oorlog verhuisde de familie van Gennip naar Diepenveen, naar de Wechelerweg. Hier had haar man Fokke een handel in landbouwproducten. Nog tot haar 99e heeft ze, inmiddels weduwe daar zelfstandig gewoond. Na een heupbreuk is ze echter verhuisd naar woon- en zorgcentrum Sparrenheuvel.
Tegenwoordig verblijft ze hoofdzakelijk op haar kamer, omdat haar gezichtsvermogen het niet meer toelaat, om deel te nemen aan activiteiten.
Tevreden kijkt Jantina van Gennip terug en is één van de weinigen die in drie eeuwen leefde.

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Naar begin

Winterse verrassing

24 oktober 2003

Wie vrijdagmorgen laat opstond en de gordijnen open deed, zal even met zijn ogen geknipperd hebben. Niet alleen door het witte licht, maar ook van verbazing. Rond half negen begon het zo waar te sneeuwen en een half uur later lag er in Diepenveen een wit tapijt van enkele centimeters. Het weer blijft dit jaar verbazen. Was het in september nog zomers warm, oktober is tot nu toe aan de frisse kant geweest. De laatste nachten zelfs stevige nachtvorst.
Maar wel fraai voor een mooie foto: deels nog groene bomen, deels met herfstkleuren en nu zelfs met een witte deken.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Historische vereniging viert eerste lustrum

24 oktober 2003

De historische vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving bestaat dit jaar vijf jaar. Op 6 oktober 1998, vlak voor de samenvoeging van Deventer en Diepenveen, werd de start gemaakt van de vereniging aan de grote tafel van restaurant de Roetertshof aan het kerkplein.
Inmiddels is er veel gebeurd: er werden drie boeken en een kalender uitgegeven en drukbezochte historische avonden georganiseerd. Er zijn thans bijna 300 leden.
Het bestuur van de vereniging wil de leden bedanken voor hun trouw en geeft ieder een prachtige herinnering aan dit eerste lustrum, namelijk een foto van een aquarel van de kloosterkerk van Diepenveen, gemaakt door Jef Koning. Hij maakt al jaren tekeningen, schilderijen en etsen van ons dorp en is werkzaam in de ‘Naai- en Breischool’ aan de Dorpsstraat.
Donderdag 13 november is er om 19.30 uur een ‘Historische Avond’ in de Hof van Salland met ondermeer merklappen uit Diepenveen, de presentatie van het tweede interviewboek, een verhalenvertelster en gezelligheid van vroeger.

Hans Ekkel maakte een bijzonder gedicht bij de foto:
Diepenveens kerkje

(klik op de foto voor een vergroting en het gedicht)

Klik voor vergroting

Naar begin

‘Leden VLD staan achter dorpsvisie‘

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van een onzer verslaggevers

23 OKTOBER 2003 - DIEPENVEEN - Tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Landelijk Diepenveen dinsdag liet een voormalig bestuurslid zich kritisch uit. Van verdeeldheid is echter geen sprake, aldus penningmeester Theo ten Have.

Voormalig bestuurslid Peter Paul Biekman vindt de manier waarop de gemeente en ook de VLD omgaat met de plannen voor de toekomst van het dorp niet de juiste. ‘Veel inwoners hebben nu het idee dat er door allerlei mensen iets voor hen is uitgedacht. Ze kunnen nu alleen nog inspreken.‘ Naar zijn mening was het beter geweest vooraf bij zoveel mogelijk Diepenveners te rade te gaan. Ook het inventariseren van meningen van niet-VLD-leden hoort daarbij, denkt hij. ‘Dat is een heel ander startpunt dan waar de gemeente voor heeft gekozen.‘ De VLD heeft na onderzoek door studenten van Saxion zelf een dorpsvisie ontwikkeld. Biekman: ‘Het bestuur heeft dat proces versneld. Onverstandig: met het mobiliseren en betrekken van een groter deel van de bevolking kun je veel beter weerwoord geven aan de politiek. Wat de VLD de gemeente verwijt, doet ze op deze manier zelf ook.‘ Inhoudelijk heeft hij weinig bezwaren tegen de huidige dorpsvisie, het gaat hem puur om de procedure.
Peter Paul Biekman is eerder dit jaar uit het bestuur van de vereniging gestapt. Van het oude bestuur is alleen penningmeester Theo ten Have overgebleven. Dat heeft veel meer te maken met een reguliere wisseling van de wacht dan met een ‘bestuurscrisis‘, stellen beiden.
Het beeld van verdeeldheid binnen het bestuur van de vereniging is volstrekt vertekend, benadrukt Theo ten Have. ‘Biekmans vertrek verliep in goede harmonie.‘ Er is eerder wel uitvoerig gediscusseerd over de aanpak van de dorpsvisie, aldus Ten Have. ‘Die discussie moeten we niet nog een keer gaan overdoen.‘ De VLD heeft de visie inderdaad versneld om de gemeente Deventer voor te kunnen houden. ‘De dorpsvisie wordt gedragen door de leden, zo bleek dinsdag tijdens de ledenvergadering. En daar zijn we blij mee. De VLD kan deze zo als ‘onderlegger‘ gebruiken om de verdere koers te bepalen.‘
‘ Want hoewel de vereniging faliekant tegen stadsuitbreiding is, moeten we zorgen in gesprek te blijven met de gemeente‘, stelt hij. Veel leden vinden dat met name de gevolgen voor het verkeer in het dorp behoorlijk worden onderschat.

Naar begin

Playbackshow DSC Club van Honderd

23 oktober 2003

Zaterdagavond 19 oktober organiseerde de Club van Honderd van DSC een playbackshow voor zowel jeugd als volwassenen. Ongeveer 300 mensen konden in het clubhuis van DSC De Zunnebargh vanaf 19.30 uur genieten van diverse optredens. De ene 'artiest' probeerde zo goed mogelijk de geïmiteerde act neer te zetten, terwijl andere entertainers er meer een komisch geheel van maakten.
Na de optredens volgde de prijsuitreiking, waarna het nog lange tijd gezellig toeven bleef.

Prijswinnaars mini's:
1. Romy
2. Maureen Kruitbosch
3. Michelle, Marlot en Lara

Prijswinnaars groten:
1. Leonieke, Marloes, Wendy, Cecilia, Liesbeth, Claudia
2. De Buhnebeesten DSC Showgroep
3. Wimmie Blummen

Naar begin

In Diepenveen nog steeds argwaan over Deventer

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
door Ada Meijer-Koers

22 OKTOBER 2003 - DIEPENVEEN - Nog steeds heeft een aantal inwoners van Diepenveen moeite met (de aansluiting bij) de gemeente Deventer.

Anderen, met name zij die meer contact met de gemeentebestuurders hebben gehad, zijn hun argwaan wel kwijt. Dit heeft geleid tot verdeeldheid, niet alleen onder de inwoners maar ook in het bestuur van de Vereniging Landelijk Diepenveen, zo bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst in het Hof van Salland.

De VLD heeft samen met studenten van Saxion Hogeschool IJselland een dorpsvisie en een gemeentelijke structuur opgesteld.
Hiermee wil de Vereniging Landelijk Diepenveen haar standpunten over de toekomst van het dorp duidelijk maken aan de gemeente Deventer. Tijdens de algemene ledenvergadering van gisteravond, die overigens matig werd bezocht, konden inwoners hun zegje doen.
Er werd twijfel geuit over het effect van de rapporten van VLD. Enkelen waren van mening dat het gemeentebestuur van Deventer alleen luistert naar massale protesten.
Eén ander discussiepunt was het uitbreidingsplan van de supermarkt Golff. Er bleek vrees te bestaan voor de komst van een prijsstunter als Aldi of Lidl, evenals voor leegstand in de winkelruimtes onder een appartementencomplex waar plannen voor zijn. Een ander heikel punt is de bebouwing van fraaie stukjes Diepenveen.

ANGST

De angst voor de oprukkende stad Deventer is niet weggenomen, ook niet door de ‘Diepenveense‘ wethouder. Ook bleek dat het dorpenplatform voor Diepenveen, Okkenbroek, Lettele en Schalkhaar voor menig Diepenvener nog onbekend is.

Naar begin

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Kiekeboe

20 oktober 2003

Kinderdagverblijf Kiekeboe organiseert een kinderkleding- en speelgoedbeurs op vrijdag 24 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in het nieuwe gebouw aan de Burg. Arriensweg 11a.
Nette en schone kleding en/of speelgoed kan iedere morgen tussen 8.45 en 10.00 uur ingeleverd worden bij één van de vestigingen van kinderdagverblijf Kiekeboe, Burg. Arriensweg 11a in Diepenveen of Kolkmansweg 38 in Schalkhaar.
De opbrengst van deze beurs wordt besteed aan nieuw speelgoed voor de kinderen. De niet verkochte kleding gaat naar een goed doel.

Naar begin

Rommelmarkt Buurtvereniging Vossebelt

19 oktober 2003

Op zaterdag 18 oktober was Manege Veldhuus omgetoverd tot een marktplaats. Hier vond de jaarlijkse rommelmarkt plaats van buurtvereniging De Vossebelt. Veel mensen uit Diepenveen en omgeving brachten een bezoek aan de markt, die dit jaar € 300,00 meer opbracht dan vorig jaar.
Van de opbrengst wordt ieder jaar voor de kleine kinderen een reisje georganiseerd naar Het Land van Jan Klaassen. De iets oudere kinderen mogen elk jaar naar Attractiepark Slagharen. Het vorig weekend hebben deze kinderen zich kostelijk en kosteloos kunnen vermaken in het attractiepark.

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Naar begin

NBvP Diepenveen 65 jaar

19 oktober 2003

Afgelopen donderdagavond vierde de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen haar 65 jarig bestaan in het Hof van Salland. Er waren twee jubilarissen die 65 jaar lid waren geweest. Mevrouw Veldink is vanaf de oprichting in 1938 lid geweest van de afdeling Diepenveen. Mevrouw Edzes is in totaal 65 jaar lid geweest van de NBvP. Ze was naast Diepenveen eerder lid van Giethoorn.
Voorts kon presidente Annie Ruiter namens het bestuur nog eens vijf dames in het zonnetje zetten die 50 jaar of langer lid waren geweest en 19 dames noemen die 40 jaar of langer lid waren van de afdeling.
Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten van het cabaret ‘Jeetje Mina’ uit Haaksbergen.

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Klik voor vergroting
Foto: Harry Mulder

Naar begin

Lezing Egyptische dodencultus

19 oktober 2003

Drs. Huub Pragt verzorgt maandagavond 20 oktober in het centrum voor uitvaartverzorging Steenbrugge aan de Raalterweg 29 een lezing over de Egyptische dodencultus en de vloek van de farao. Daarnaast zijn er een replica van een sacrofaag met mummie (1500 v. Chr.) en een originele kattenmummie (300 v. Chr.) te zien.
De toegang is gratis. Wel dient u te reserveren via tel. 0570 62 27 84.

Naar begin

Discussie over toekomst nieuwe wijk Steenbrugge

Van website gemeente Deventer: Gemeentenieuws 18 oktober 2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft de discussienotitie ‘Voorkeursmodel Steenbrugge, de randvoorwaarden’ vastgesteld. In deze notitie staat een aantal belangrijke afwegingsfactoren die volgens het college relevant zijn voor de keuze van een voorkeursmodel voor de nieuwe woonwijk.
Op 13 oktober heeft de commissie Ruimtelijk-Fysieke Ontwikkeling over de toekomst van de nieuwe woonwijk Steenbrugge gediscussieerd. Daarbij is onder meer gesproken over de nadere begrenzing van de woonwijk.

Discussiepunten

De commissie heeft gesproken over de belangrijkste onderwerpen die het uiteindelijke ontwerp van de wijk gaan bepalen. Belangrijk discussiepunt was de ‘sprong over de Wechelerweg’. Andere belangrijke punten waren de ruimte voor toekomstplannen voor de Zandwetering, de wijze van ontsluiting en de manier waarop de stadsrand vorm moet krijgen.

Opvatting college

Het college van burgemeester en wethouders is, op basis van een brede afweging aangevuld met de genoemde discussiepunten, tot een aantal conclusies gekomen. De belangrijkste opvatting van het college is dat zij bebouwing aan weerszijden van de Wechelerweg noodzakelijk en verstandig acht, onder meer om te kunnen voorzien in een voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige woningen en woonbuurten. Tevens heeft het Milieueffectrapport volgens het college voldoende inzichtelijk gemaakt dat het realiseren van een woonwijk aan weerszijden van de Wechelerweg mogelijk is zonder natuur en milieu ernstig te schaden.

11.000 woningen tot en met 2025

Woningbouw in Steenbrugge staat niet op zich maar maakt onderdeel uit van het voorontwerp Structuurplan en de nota Wonen. Steenbrugge is de eerste fase van een programma dat uiteindelijk moet leiden tot het realiseren van circa 11.000 woningen tot en met 2025.

Vanuit landschappelijke waterhuishoudkundige overwegingen heeft het college een voorkeur voor bebouwing op de hogere delen in het gebied. Ook vindt het college dat in de toekomst het doortrekken van de Karel de Grotelaan nodig is om een goede ontsluiting van Steenbrugge te garanderen en de omliggende dorpen en wijken te ontlasten.

Duurzame stadswijk

Het college respecteert de grenzen van de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur en kiest voor een heldere groenstructuur in de nieuwe wijk. Op deze wijze kan Steenbrugge een hoogwaardige en duurzame stadswijk worden met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Belangrijke randvoorwaarde is voorts dat Steenbrugge voldoende geld moet opleveren om andere investeringen binnen Deventer te kunnen blijven doen, aldus het college.

Vervolg

Nu de commissie de randvoorwaarden heeft geformuleerd wordt gewerkt aan een stedenbouwkundige schets. Dit is de basis voor de uiteindelijke structuurschets voor Steenbrugge die in het voorjaar van 2004 klaar moet zijn. Deze structuurschets is de basis voor stedenbouwkundige masterplannen en het bestemmingsplan.

Naar begin

Concert in kerk Diepenveen

18 oktober 2003

“Ach, wie so bald verhallet der Reigen”
“ Wandelt sich Frühling in Winterzeit”

Twee regels uit het “Herbstlied”van Felix Mendelssohn Bartholdy, één van de stemmige liederen die op 26 oktober a.s. in de sfeervolle Nederlands Hervormde kerk van Diepenveen ten gehore worden gebracht.
De sopraan José Kras en de mezzo-sopraan Corina Westphal uit Edam bieden u een grotendeels romantisch programma aan. Zij zullen werken van o.a. Mendelssohn, Franck, Brahms en Dvorák uitvoeren en worden daarbij begeleid door de pianist Eric Noya.
Wij nodigen u van harte uit te komen luisteren naar dit romantische concert, soms onstuimig, dan weer verstild zoals de herfst zelf.
Aanvang: 14.30 uur. Entree: Euro 10,- Kinderen: Euro 5,-

Naar begin

Binnenkort ook ADSL in Diepenveen

16 oktober 2003

Het kan niet op in Diepenveen. Eerst duurde het tijden duren voor er enige ontwikkelingen waren in het snel kunnen internetten voor een vaste prijs per maand. Nu komt de een na de andere mogelijkheid ter beschikking. In juni kwam draadloos internet beschikbaar door Introweb/Skyaccess voor een deel van Diepenveen. In september werd dan eindelijk @Home breedbandinternet van Essent kabelcom operationeel, waarmee het mogelijk is met grote snelheid over het internet te surfen.
Vandaag viel bij veel mensen een brief in de bus, dat in december ook ADSL voor Diepenveen beschikbaar komt. Deze optie is met name interessant voor mensen die geen kabel hebben, zoals in het buitengebied, of niet afhankelijk daarvan willen zijn. ADSL werkt via de telefoonkabel. Via een splitter en een modem is het mogelijk snel te internetten, terwijl de telefoon - analoog of ISDN - gewoon beschikbaar blijft.

Naar begin

Jaarvergadering Vereniging Landelijk Diepenveen

16 oktober 2003

Persbericht Vereniging Landelijk Diepenveen

De Vereniging Landelijk Diepenveen houdt haar jaarvergadering op dinsdagavond 21 oktober 2003 in het Hof van Salland. Aanvang: 20.00 uur.

De ledenvergadering bestaat uit twee delen. Voor de pauze de huishoudelijike zaken, waaronder de begroting voor het verenigingsjaar 2003/2004 en de benoeming van nieuwe bestuursleden. Na de pauze vraagt het bestuur het oordeel van de leden over de dorpsvisie die het op verzoek van de ledenvergadering heeft opgesteld. Onder de titel Diepenveen – het dorp blijft dorp, heeft het bestuur zijn zorgen, ideeën, wensen en opvattingen gebundeld over de toekomst van het dorp, de dorpsgemeenschap en het omringende buitengebied. De dorpsvisie zal in de komende jaren leidraad vormen voor de activiteiten van de vereniging. Tot besluit van de vergadering wordt met de leden overlegd over de inbreng die Landelijk Diepenveen zal leveren in het traject dat moet leiden tot vaststelling van de actuele nota van B&W over de ruimtelijke structuur van het dorp en het omringende landschap.

Naar begin

Inloopavond druk bezocht

16 oktober 2003

Op de woensdagavond 15 oktober gehouden inloopavond leek het meer te gaan over Steenbrugge en het Eikeldal, dan om de structuurvisie van het dorp Diepenveen. Blijkbaar zien veel mensen met name Steenbrugge als een grote bedreiging. Hierdoor kwam de presentatie van de eigenlijke visie niet echt uit de verf. Thema's als het dorpsplein, het Zandweteringpark en de recreatieve mogelijkheden kwamen nauwelijks aan bod.
Het eerste deel van de avond gaf de heer Nijssen een toelichting op de structuurvisie. Daarna was er de mogelijkheid tot vragen stellen. Tijdens het laatste deel konden de aanwezigen in kleine groepjes met de ambtenaren van gedachten wisselen.

Pim Nijssen, ambtenaar van ruimtelijke ordening, benadrukte in zijn presentatie, dat er voor Steenbrugge en het Eikendal aparte trajecten lopen en dat deze in de visie voor het dorp Diepenveen als uitgangspunten gelden.
De bijna 200 aanwezigen spraken keer op keer hun zorg uit over de effecten die zo’n grote wijk toch moet hebben op het dorp. Wethouder Ina Adema gaf aan, dat de wijk voor een belangrijk deel ontsloten wordt richting Deventer (Keizerslanden) en bewust gescheiden door een groenstrook is gepland ten opzichte van Diepenveen. De vergelijking werd gemaakt met Borgele, dat dichter bij Diepenveen is gelegen en waar meer woningen zijn en waarvan de invloeden op Diepenveen toch beperkt zijn.
De heer Nijssen hielp nog een misverstand de wereld uit omtrent de Welkooplocatie. Bedoeld wordt het terrein naast de onderneming, dat nu nog in gebruik is door de Regionale Brandweer Stedendriehoek. Dit wordt in december overgedragen aan de gemeente Deventer. Er is geen sprake van, dat de Welkoop gaat stoppen of verhuizen.

In het voortraject, waarbij onder meer is gesproken met de ondernemers, kwam naar voren dat Diepenveen met name voor het in stand houden van het winkelbestand Steenbrugge ‘nodig’ heeft. In de visie wordt gesteld, dat puur voor het aantal bewoners van Diepenveen de voorzieningen meer dan voldoende zijn. In de gesprekken aan het eind van de avond waarschuwde een der ambtenaren zelfs voor een verdere uitstroom van ondernemers.
Tijdens de avond kwam ook een aantal malen de sociale gevolgen van Steenbrugge voor Diepenveen ter sprake. Als voorbeelden werden genoemd, dat kinderen naar de als goed bekend staande basisscholen in Diepenveen gaan en mensen deelnemen in het verenigingsleven.
Theo ten Have van de VLD gaf nog even aan, dat het structurele overleg met de gemeente niet zo gladjes was verlopen, als Ina Adema deze avond de aanwezigen probeerde te laten geloven.
Bij veel aanwezigen heerste de opvatting, dat de structuurvisie van Diepenveen pas aan de orde kan komen, als er meer duidelijkheid is over Steenbrugge en het Eikendal.

Op 12 november is er een inspraakavond, waarbij eventueel themagewijs op de visie kan worden gereageerd. Tot 30 november kan men schriftelijk reageren. In het voorjaar van 2004 hoopt de gemeente de structuurvisie definitief vast te stellen, waarna de bestemmingsplannen voor Diepenveen tot één nieuw bestemmingsplan kunnen worden geactualiseerd.

Zie ook artikelen onder Actualiteiten Structuurvisie

Naar begin

Raad tegen weidse opzet Steenbrugge

Uit: De Stentor Deventer Dagblad 14 oktober 2003
van een onzer verslaggevers

14 OKTOBER 2003 - DEVENTER - Een ruime meerderheid van de Deventer gemeenteraad ziet niets in een omvangrijke nieuwbouwwijk Steenbrugge ten noorden van Keizerslanden. Het moet moet een compacte stadswijk worden, waarbij een ‘sprongetje‘ over de Wechelerweg mogelijk blijft.

De commissie Ruimtelijk-Fysieke Ontwikkeling kon gisteravond aangeven hoe zij dacht over de ontwikkeling van Steenbrugge, de volgende grote stadsuitbreidingswijk van Deventer.
Het werd een soms chaotische discussie, die zich toch vooral toespitste op de vraag of er wél of níet gebouwd wordt ten noorden van de Wechelerweg. Voor Algemeen Deventer Belang en de VVD is het wel duidelijk. Zij willen een ruime wijk in het groen en die is alleen aan weerszijden van de Wechelerweg te realiseren. Ook burgemeesters en wethouders denken in die richting.
De overige fracties willen de bebouwing beperkt houden tot de Wechelerweg. Waarbij voor de PvdA-fractie de veelbesproken weg geen keiharde grens is. PvdA‘er Matthijs Nijboer sprak over een eventueel ‘sprongetje‘ en een ‘toefje‘. ‘Honderden woningen ten noorden van de Wechelerweg zien wij niet zitten, maar als de stap nodig is om een goede overgang tussen stad en land te verkrijgen, dan zullen wij deze niet blokkeren.‘
Hoeveel woningen er precies in Steenbrugge komen, werd niet helemaal duidelijk. Uiteindelijk zullen het er ongeveer 1500 zijn. Volgens wethouder Ina Adema is een omvangrijke nieuwbouwlocatie nodig om de vraag naar nieuwe woningen te kunnen voldoen. Bij die stelling plaatsen verschillende fracties vraagtekens.

BUITENGEBIED

Het was Krista Nijssen (CDA) die haar collega‘s verbaasde met een verkapt pleidooi voor nieuwbouw in het buitengebied. Voor het CDA is de sprong over de Wechelerweg ‘niet aan de orde‘, want hierdoor wordt het landschap te zeer schade aangedaan. Nijssen snapt dat er nieuwbouw nodig is. Zij zoekt de oplossing vooral in nieuwe locaties binnen de huidige stad, maar sluit ook bouwen in het buitengebied niet uit.
Wethouder Ina Adema hoorde alle opvattingen aan. Zij zal deze verwerken in concrete uitgangspunten voor Steenbrugge. Hierover neemt de raad nog dit jaar een besluit.

Naar begin

Oprichtingsdata verenigingen, stichtingen en bedrijven

13 oktober 2003

De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving wil graag van alle verenigingen, stichtingen en bedrijven de oprichtingsdatum weten. Enkele data zijn al bij de vereniging bekend:

1934 Sallandse Golfclub 'De Hoek'
1935 Diepenveense Sport Club (DSC)
1951 Diepenveense Hengelaars Vereniging
1973 Rommelmarkt
1998 Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving
1999 Vereniging Landelijk Diepenveen

U kunt de oprichtingsdata mailen naar het e-mailadres van de vereniging: hisverdiepenveen@hotmail.com

Naar begin

LR & PC Diepenveen in het nieuw

12 oktober 2003

De landelijke rijvereniging en ponyclub Diepenveen heeft zondag nieuwe bodywarmers en paardendekens ontvangen in de manege Tjoonk aan de Ganzekooisweg. De firma Intralux BV Telecommunicatie schonk de club 50 bodywarmers. De firma Assendorp Installatietechniek Deventer overhandigde 25 paardendekens.
Dit alles gebeurde op een clubdag van de vereniging. De ruiters en amazones konden kiezen, wat ze die dag gingen doen. Tien combinaties maakten een prachtige buitenrit op de Holterberg. De andere leden namen deel aan een oefenspringparcours.

Manege Tjoonk is onlangs uitgebreid met een tweede overdekte rijhal, zodat de deelnemers in de ene hal konden losspringen en in de andere hal hun prestaties in een parcours konden tonen.
Aan het eind van de dag konden de leden zich te goed doen aan een smakelijke barbeque.

Klik voor vergroting

Naar begin

Ploegwedstrijden PJO Diepenveen

12 oktober 2003

De Plattelands Jongeren Overijssel (PJO) afdeling Diepenveen hield op zondag 12 oktober haar jaarlijkse ploegwedstrijd. Op een 9 hectare groot terrein, waar binnen enkele jaren een deel van de wijk Steenbrugge zal verrijzen, probeerden maar liefst 36 deelnemers uit de regio Salland zo netjes mogelijk hun voren te trekken. Er werd geploegd in de klassen 2-, 3- en 4-schaar-wentel en oldtimers.

Een jury, bestaande uit twee man per klasse beoordeelde het ploegwerk op onder andere de onderdelen beginvoor, geploegde sneden, dekking van groen en stoppel, de geer en de eindvoor. Voor de klassen 2-schaar-wentel en 3-schaar-wentel gold deze wedstrijd als voorronde voor het Overijssels kampioenschap van 2004.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Uitslag old-timers:
1 75,5 pnt Hans Hulsegge, Wesepe
2 74,5 pnt Henk Schreur, Averlo
3 68,5 pnt Jan Wolters, Colmschate

Uitslag 2-schaar-wentel:
1 163,0 pnt Bert Bresser, Diepenveen
2 151,5 pnt Christiaan Klein Koerkamp, Bathmen
3 147,5 pnt Hans Nieuwenhuis, Diepenveen

Uitslag 3-schaar-wentel:
1 168,0 pnt Stefan Schreur, Averlo

2 167,0 pnt Mark Grootentraast, Averlo

3 155,5 pnt Bastiaan Flierman, Averlo

Naar begin

Gemeente ziet door de bomen het bos niet meer

11 oktober 2003

De gemeente is momenteel druk aan het snoeien in Diepenveen. Dat is zeker. Wanneer ze nu waar aan het snoeien zijn is minder zeker. Op de website van de gemeente Deventer (www.deventer.nl) kunt u onder gemeentenieuws vinden, dat er aan de Wechelerweg wordt gesnoeid vanaf 6 oktober en aan de Wetermansweg van 16 tot 18 oktober. Onder de wegwerkzaamheden is echter te vinden, dat er aan de Wechelerweg van 6 tot 18 oktober wordt gesnoeid en aan de Wetermansweg van 13 tot 25 oktober.

Om het allemaal nog verwarrender te maken, is op het bord ter plaatse van de rotonde van de Wechelerweg te lezen, dat i.v.m. snoeiwerkzaamheden de weg overdag afgesloten is van 6 tot 15 oktober. Bij de Wetermansweg staat aan de kant van de Oranjelaan, dat de weg overdag is afgesloten van 15 tot 23 oktober.

De tekst op de website onder Nieuws > Gemeentenieuws (momentopname zaterdag 11 oktober)


De tekst op de website onder Nieuws > Wegwerkzaamheden (momentopname zaterdag 11 oktober)


Naar begin

Gaslekkage

11 oktober 2003

Afgelopen donderdag rond het middaguur werd Brandweer Diepenveen gealarmeerd voor een gaslek. Bij de alarmcentrale waren meerdere meldingen binnengekomen van een gaslucht op de Oranjelaan/Havezatelaan nabij de Zandwetering. Na enig zoeken vond de brandweer en de ook aanwezige OVD, dat een der gasputten van de Gasunie een klein beetje lekte. Dit is later op de dag door de Gasunie verholpen.

Klik voor vergroting
Foto: Henk Deunk

Naar begin

Reactie Vereniging Landelijk Diepenveen op de discussienotitie van B&W

Persbericht
9 0ktober 2003

Reactie Vereniging Landelijk Diepenveen op de discussienotitie van B&W over de randvoorwaarden voor een voorkeursmodel plan woonwijk Steenbrugge. Die discussienotitie is geagendeerd door de raadscommissie RFO voor haar vergadering op maandag 13 oktober 2003.

Vereniging Landelijk Diepenveen: B&W zetten alles op alles om gemeenteraad te verleiden tot sprong over Wechelerweg. Discussienotitie is kundig stukje werk dat de vele steekhoudende argumenten tegen woningbouw ten noorden van Wechelerweg uit het zicht houdt. Waar zijn de gedetailleerde resultaten van de modellenstudie en de inspraakronde? Waar is de weerlegging van de gedetailleerde kritiek op een Groot Steenbrugge?

B&W zetten Raad voor het blok.
De Vereniging Landelijk Diepenveen heeft bewondering voor de wijze waarop Burgemeester en Wethouders een forse slag willen slaan in de besluitvorming over de omvang van de toekomstige wijk Steenbrugge. B&W willen voorkomen dat de discussie in de raad zich gaat toespitsen op de vele steekhoudende argumenten tegen woningbouw ten noorden van de Wechelerweg. Het college heeft daarom een discussienotitie aan de raad voorgelegd, waarbij de raad als het ware bij de hand wordt genomen en stap-voor-stap langs een aantal door B&W geselecteerde argumenten wordt geleid. De centrale suggestie die in het stuk van B&W ligt besloten, is dat legio problemen de raad boven het hoofd gaan groeien als deze nu de kans zou laten liggen om één integraal plan te laten maken voor een Groot Steenbrugge, dus inclusief woningbouw ten noorden van de Wechelerweg. B&W suggereren dat met een Groot Steenbrugge uiteindelijk alle belangen het beste zijn gediend.

Klein Steenbrugge is niet klein.
Geheel ten onrechte wekt de bijzonder zorgvuldig geselecteerde argumentatie van B&W de indruk dat de raad met een Klein Steenbrugge een kat in de zak zou kopen. Met een wat nuchterder presentatie van de relevante jaartallen, woningaantallen, en woningdichtheden zou blijken dat een Klein Steenbrugge geen kleine wijk wordt en een aanwinst voor Deventer kan zijn. Met als extra winst voor de gehele bevolking dat het fraaie landschap ten noorden van de Wechelerweg kan worden veilig gesteld. B&W suggereren een onvermijdelijke noodzakelijkheid (of is het een noodzakelijke onvermijdelijkheid?), maar de gesuggereerde noodzaak van een Groot Steenbrugge is in het geheel niet aangetoond, en al helemaal niet in deze discussienotitie.

Details modellenstudie uit het zicht gehouden.
De modellenstudie van afgelopen zomer bood een redelijk houvast voor een beoordeling van de diverse planaspecten. Maar de resultaten van die studie en de aanvullende kennis en herwaardering die met de inspraakreacties is opgedaan, zijn nu ineens uit het zicht verdwenen. In de koelkast? Eerst een besluit over de zogenaamde randvoorwaarden (lees: Groot Steenbrugge) en dan pas weer aandacht voor de details van de modellenstudie? Wat is er gedaan met bijvoorbeeld de inspraakreactie van onze vereniging?

Hoe sterk staat de Raad in zijn schoenen?
Zoals gezegd bewondering voor deze slimme aanpak van B&W. Wij zijn benieuwd of de raad hiervoor zwicht of ook onze bewondering afdwingt door met kennis van zaken de problematiek tot de proporties van een Klein Steenbrugge terug te brengen.


Onze eerdere reactie op de modellenstudie.
En voor al degenen die hun kennis willen bijspijkeren over feiten en fictie in woningbouwland, verwijzen wij naar onze brief van 19 mei 2003, waarin het bestuur van onze vereniging beargumenteert waarom een keuze voor een kwalitatief grote wijk Steenbrugge ten zuiden van de Wechelerweg de voorkeur verdient

Naar begin

Commissie discussieert maandag over toekomst nieuwe wijk Steenbrugge

Persbericht gemeente Deventer
Week 41, 9 oktober 2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft de discussienotitie 'Voorkeursmodel Steenbrugge, de randvoorwaarden' vastgesteld. In deze notitie staat een aantal belangrijke afwegingsfactoren die volgens het college relevant zijn voor de keuze van een voorkeursmodel voor de nieuwe woonwijk. Maandag 13 oktober a.s. discussieert de commissie Ruimtelijke Fysieke Ontwikkeling over de toekomst van de nieuwe woonwijk Steenbrugge. De commissie doet naar verwachting tijdens de vergadering onder meer een uitspraak over de nadere begrenzing van de woonwijk.

Discussiepunten

De commissie bediscussieert de belangrijkste onderwerpen die het uiteindelijke ontwerp van de wijk gaan bepalen. Belangrijk discussiepunt is de 'sprong over de Wechelerweg'. Andere belangrijke punten zijn de ruimte voor toekomstplannen voor de Zandwetering, de wijze van ontsluiting en de manier waarop de stadsrand vorm moet krijgen.

Opvatting college

Het college is op basis van een brede afweging aangevuld met de genoemde discussiepunten tot een aantal conclusies gekomen. De belangrijkste opvatting van het college is dat zij bebouwing aan weerszijden van de Wechelerweg noodzakelijk en verstandig acht, onder meer om te kunnen voorzien in een voldoende aanbod aan kwalitatief hoogwaardige woningen en woonbuurten. Tevens heeft het Milieueffectrapport (MER) volgens het college voldoende inzichtelijk gemaakt dat het realiseren van een woonwijk aan weerszijden van de Wechelerweg mogelijk is zonder natuur en milieu ernstig te schaden.

11.000 woningen tot en met 2025

Woningbouw in Steenbrugge staat niet op zich maar maakt onderdeel uit van het voorontwerp Structuurplan en de nota Wonen. Steenbrugge is de eerste fase van een programma dat uiteindelijke moet leiden tot het realiseren van circa 11.000 woningen tot en met 2025.

Vanuit landschappelijke waterhuishoudkundige overwegingen heeft het college een voorkeur voor bebouwing op de hogere delen in het gebied. Ook vindt het college dat in de toekomst het doortrekken van de Karel de Grotelaan nodig om een goede ontsluiting van Steenbrugge te garanderen en de omliggende dorpen en wijken te ontlasten.

Klik voor vergroting

Duurzame stadswijk

Het college respecteert de grenzen van de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur en kiest voor een heldere groenstructuur in de nieuwe wijk. Op deze wijze kan Steenbrugge een hoogwaardige en duurzame stadswijk worden met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Belangrijke randvoorwaarde is voorts dat Steenbrugge voldoende geld moet opleveren om andere investeringen binnen de gemeente Deventer te kunnen blijven doen, aldus het college.

Vervolg

Na formulering van de randvoorwaarden door de commissie wordt gewerkt aan een stedenbouwkundige schets. Dit is de basis voor de uiteindelijke structuurschets voor Steenbrugge die het het voorjaar van 2004 klaar moet zijn. Deze structuurschets is de basis voor stedenbouwkundige masterplannen en het bestemmingsplan.

Naar begin

Steenbrugge aan weerszijden Wechelerweg

Uit: De Stentor Deventer Dagblad
van een onzer verslaggevers

8 OKTOBER 2003 - DEVENTER - Steenbrugge kan wat betreft B en W van Deventer verrijzen aan weerszijden van de Wechelerweg. Er is echter geen sprake van een collegebesluit, maar van ‘een mening‘.
Ten noorden van Keizerslanden moet de volgende grote Deventer nieuwbouwwijk komen. Op tafel liggen modellen die aangeven hoe die er uit kan zien. B en W maken hieruit geen keuze. Ze laten dat over aan de raad.

Volgens wethouder Ina Adema komt het college nu maximaal tegemoet aan de wensen van de raad. De fracties moeten uiteindelijk precies aangeven in welke richting B en W Steenbrugge moeten ontwikkelen. ‘Er moest nog iets te kiezen zijn. Aan dat verzoek geven wij maximaal gehoor door de meest cruciale vragen aan de raad voor te leggen en niet als college zelf al knopen door te hakken.‘
Adema bestrijdt dat B en W niet gezamenlijk tot de keuze voor één model konden komen. Het college weet welke richting het op wil. ‘De modellen zijn geen van alle ideaal. We moeten nu elementen nemen uit de verschillende mogelijkheden en die tot één plan smeden. Een aantal elementaire keuzes vormt de basis.‘
Over die keuzes gaat de raad nu praten, te beginnen aanstaande maandag in de raadscommissie Ruimtelijk-Fysieke Ontwikkeling. De politiek moet kiezen voor behoud van landschap (alleen bouwen ten zuiden van de Wechelerweg) of kwaliteit van woning. Voor een ruim opgezette wijk met 2000 woningen is het noodzakelijk om aan weerszijden van de weg te bouwen.
Ook moet de raad een uitspraak doen over de verkeersafwikkeling in de nieuwe wijk (via de Karel de Grotelaan).
Bij een keuze voor bouwen aan weerszijden van Wechelerweg is volgens Adema een mooie, groene en ruime wijk te realiseren. Dit is mogelijk zonder de natuur en het milieu te zeer te schaden, zo heeft de milieu-effectrapportage (mer) geleerd. Volgens Adema moet in de nieuwe wijk dan wel maximaal gebruik worden gemaakt van de bestaande landschappelijke waarden, zoals hoogteverschillen en water.

Naar begin

Ploegwedstrijden PJO Diepenveen

8 oktober 2003

De Plattelands Jongeren Overijssel (PJO) afdeling Diepenveen houdt op zondag 12 oktober weer haar jaarlijkse ploegwedstrijd. In totaal zullen maar liefst 38 deelnemers uit de regio Salland proberen zo netjes mogelijk hun voren te trekken. Er zal geploegd worden in de klassen 2-schaar-wentel, 3-schaar-wentel en old-timers.

De wedstrijden worden gehouden op een 9 hectare groot perceel van de Stichting IJssellandschap, gelegen op de hoek Raalterweg/Wechelerweg in Diepenveen. Om 11.30 uur zal er begonnen worden met de beginvoren en de prijsuitreiking zal om ongeveer 16.00 uur in de tent op het terrein plaatsvinden.

Een jury zal het ploegwerk beoordelen op onder andere de onderdelen beginvoor, geploegde sneden, dekking van groen en stoppel, de geer en de eindvoor. Voor de klassen 2-schaar-wentel en 3-schaar-wentel geldt deze wedstrijd als voorronde voor het Overijssels kampioenschap van 2004.

Naar begin

Attractiepark Slagharen overspoeld met Diepenveners

5 oktober 2003

In het verleden konden kinderen na hun verjaardag altijd hun spaarpot legen bij de Rabobank en kregen dan een presentje. Dit jaar heeft de Rabobank Zuid-Salland – waarbij ook Diepenveen hoort - dit anders aangepakt. Alle gezinnen met kinderen tot en met twaalf jaar (3359 stuks) kregen een brief thuis met de mogelijkheid gezinskaarten te halen voor een bezoek aan het Attractiepark Slagharen. Men kon kiezen voor zaterdag 4, zondag 5, zaterdag 11 en zondag 12 oktober.
Het afgelopen weekend maakten al ruim 800 gezinnen van die mogelijkheid gebruik. Voor het volgende weekend verwacht de bank zelfs een nog grotere toestroom.
Medewerkers van de bank ontvingen op vrijwillige basis de uitgenodigde gezinnen bij de entree van het park.
Hoewel de weersverwachtingen matig tot slecht waren, viel het met het weer allemaal reuze mee. Veel kinderen en ouders hebben dan ook genoten van een dagje Slagharen.

Klik voor vergroting
Klik voor vergrotin
Klik voor vergrotin

Naar begin

Zendmast T-Mobile

3 oktober 2003

Aan de Randerstraat tussen de IJsseldijk en de Wildenbergerweg is vorige week door telecomaanbieder T-Mobile een bijna 40 meter hoge zendmast geplaatst voor onder meer het mobiele telefoonverkeer. De mast werd in delen aangevoerd en ter plaatse geassembleerd.
Op dit moment wordt de apparatuur van de mast nog met een noodaggregaat gevoed. Als de metalen rijplaten - nodig voor de zware vrachtwagens en de mobiele kraan - zijn verwijderd, kan Essent een kabel leggen voor de stroomvoorziening.
Bij de locatiekeuze is door de welstandscommissie enigzins rekening gehouden met de horizonvervuiling door het grote object. Vanaf de Randerstraat valt de mast nauwelijks op. Deze is alleen maar zichtbaar vanaf de IJsseldijk, de Wildenbergerweg en deels vanaf de Sallandsweg.

klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting

Naar begin

Rookworst Keurslager Harmsen smaakt naar meer!

2 oktober 2003

Tijdens de nationale productkeuring georganiseerd door de vereniging van Keurslagers op 22 en 23 september jl. is de rookworst van keurslager Harmsen door een onafhankelijk team van deskundigen gekeurd. De jury stelde dat de geur, kleur en smaak en samenstelling van deze rookworst van prima kwaliteit zijn. Daarom verdient deze het predikaat goudkeur!
Uiteraard is keurslager Harmsen heel tevreden met het behaalde totaal van 97 van de 100 punten. Juist aan het begin van het rookworstseizoen is het behalen van goudkeur voor dit product een goede stimulans. Niet in de laatste plaats omdat men de kwaliteit in het oog blijft houden.

Alle 565 Keurslagers, die bij de vereniging van Keurslagers zijn aangesloten, hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Zo wordt elke keurslager jaarlijks minimaal drie keer onaangekondigd gekeurd op kwaliteit, versheid, presentatie, assortiment, hygiëne en service. Regelmatig vindt er ook een productkeuring plaats.

Klik voor vergroting

Naar begin

Snoeiwerkzaamheden

2 oktober 2003

De gemeente begint op 6 oktober in het buitengebied van Diepenveen met het snoeien van bomen aan de Wechelerweg. Verkeer wordt omgeleid over het Wezenland, de Keizer Karellaan, en terug. De boomtakken aan de Wetermansweg zijn tussen 16 en 18 oktober aan de beurt. Ook hier komt een verkeersomleiding via de Oranjelaan, Havezathelaan, Laan van Borgele, Overstichtlaan, Zwolseweg, en terug.

Naar begin

Informatiebijeenkomst voor bewoners over toekomst Diepenveen

PERSBERICHT Gemeente Deventer
Week 40, 1 oktober 2003

In het Wapen van Diepenveen heeft op woensdag 15 oktober van 19.30 tot 21.30 uur de eerste informatiebijeenkomst voor bewoners plaats over de toekomstplannen voor Diepenveen.Tijdens de bijeenkomst krijgen de bewoners de gelegenheid hun mening te geven over de ruimtelijke structuurvisie voor Diepenveen. Naast deze algemene informatieavond over de visie wordt na 15 oktober ook nog een themavond gepland waar mensen hun mening kunnen geven over specifieke onderwerpen die in het dorp spelen. De gemeente heeft in de afgelopen weken al diverse gesprekken gevoerd met belangengroepen om te horen wat de mensen van de plannen vinden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de zomer de ruimtelijke structuurvisie voor Diepenveen vastgesteld. Uitgangspunt van het plan is dat het karakter van Diepenveen behouden blijft. De visie is een uitwerking van het Deventer Structuurplan 2025, het ruimtelijke toekomstplan van de gemeente Deventer.

De structuurvisie Diepenveen beschrijft de kernkwaliteiten van het dorp, zoals de groene omgeving, het kleinschalige karakter van de woonwijken en de functie van het voorzieningencentrum. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de bouw van Steenbrugge en mogelijke inbreidingslocaties. Voor het dorp worden naast de al geplande ontwikkelingen als Steenbrugge en Eikendal geen nieuwe grootschalige ingrepen voorzien. Nieuwbouw op vrijkomende plekken in het dorp moet passen bij de schaal van het dorp.

Naar begin

Kerkendag gemeente Diepenveen

29 september 2003

Thema: ‘Zingend de Boer op’.
Een kleine 100 gemeenteleden, twee dominee’s, een organist, een pianist, een dirigent en twee zangkoren. Dat waren de ingrediënten voor een bijzonder geslaagde Kerkendag, de traditionele start van het nieuwe kerkelijke jaar in de gemeente Diepenveen.
Na een korte kerkdienst vertrokken de gemeenteleden naar vier verschillende boerderijlocaties om daar een nieuw lied in te studeren. Tenoren, Alten, Sopranen en Bassen, ieder naar hun eigen plek bij een van de boeren en de omgeving van de kerk. Nadat het lied, een tekst van Ds. Hein de Bie, was ingestudeerd kwam ieder naar Huis Nieuw Rande waar de verschillende stemmen samen het lied zongen.
Na de samenzang was er tijdens het lunchbuffet voldoende gelegenheid om met elkaar bij te praten en te genieten van de heerlijke ambiance.
Ook de zustergemeente in Tepla werd niet vergeten. Er was een perfecte wijn te koop waarvan de winst besteed wordt voor de renovatie van het gemeenschapscentrum in Tepla.
Al met al een heerlijke dag en een goede start van het nieuwe jaar. Ieder die deze dag verhinderd was heeft veel gemist.

Klik voor vergroting

Foto's en video: Peter Paul Biekmann

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting

Tekst van het Kerkendag lied

Vijfentwintig kerkendagen, kwart eeuw voorbij
Tijd viel nimmer te vertragen, kwart eeuw voorbij.
Door veel stemmen voortgedreven,
Zwerven mensen door het leven
Steeds door raadselen omgeven, in ’t aards getij.

Kerk en bijbel willen binden, mensen aaneen
Nieuwe wegen helpen vinden, in Diepenveen
En verenigd rond de boeken
Vinden wij soms wat wij zoeken
Eindeloos veel invalshoeken, voor elk mens één.Over vijfentwintig jaren, klinkt nog een lied
Van de vreugde op de aarde, die God gebiedt
Laat ons samen blijven zingen
Over ’t goed dat wij ontvingen
Over zoveel zegeningen, die je geniet.

Naar begin

Pech

28 september 2003

De bestuurder van deze auto had zaterdag bij zijn bezoek aan de Verenigingenmarkt pech. De kapotte zijruit was dit keer niet het gevolg van een inbraak. Bij het dichtslaan van de portieren knapte de ruit spontaan. Dit komt wel meer voor bij dit type auto's zonder omlijsting. Vervelend was bovendien, dat de bestuurder de auto had geleend van zijn kameraad.

Klik voor vergroting

Naar begin

Koeien op weg

28 september 2003

Vrijdagavond laat liepen er koeien los op de Sallandsweg. De politie kon voorkomen, dat ze richting het spoor liepen. De koeien kwamen uit een wei voor de woonboerderij van Oud Rande. De eigenaar van de koeien gaat er van uit, dat het hek door iemand is opengezet. Het is vrijwel onmogelijk, dat de koeien het hek zelf hebben open gewrikt.
De dieren liepen nog door een tuin van een woning aan het Kerkpad, voor ze in een wei daar konden worden gedreven
.

Naar begin

Verenigingenmarkt en Najaarsactie DWV

27 september 2003

Zaterdag rond 11.00 uur opende burgemeester drs. J. van Lidth de Jeude de Verenigingenmarkt in en rond het Hof van Salland. Hij deed dit met medewerking van brandweer Diepenveen door een papieren wand - gemaakt door de scoutinggroep Pres. Steyn - kapot te spuiten.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

In zijn introductietoespraak ging Marcel Schoemaker, de voorzitter van de organiserende vereniging VLD in samenwerking met het Hof van Salland, kort in op de structuurvisie van het dorp Diepenveen. Ook refereerde hij aan de actualiteit over de gekozen burgemeester. Door een goede structuurvisie neer te leggen, zou de burgemeester zieltjes winnen in Diepenveen.
De burgevader merkte fijntjes op, dat hij in de hoedanigheid als wijkwethouder aanwezig was. Voorts 'controleerde' hij of alle ruim 30 verenigingen aanwezig waren. Ook vroeg hij aandacht voor het brandweerkorps van Diepenveen, dat op zoek is naar nieuwe mannen of vrouwen. Hij verwees naar de pet, die hij bij de openingshandeling had gedragen: 'Die pet past ons allemaal'.
De gehele dag door tot 17.00 uur waren er verschillende optredens, demonstraties en voorstellingen van de diverse verenigingen. De brandweer was aanwezig met de demonstraties 'Vlam in de pan' en 'Warmtebeeldcamera en ademluchtbescherming'.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Tevens was er de Najaarsactie van de Diepenveense Winkeliers Vereniging. Vooral de kinderspelen her en der bij de winkels mochten zich verheugen in een grote belangstelling. De hoofdprijs van de stempelactie - een hotelarrangement met een bezoek aan de musical 'De 3 Musketiers' werd gewonnen door mevrouw Koldewijn uit de Wetermansweg.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

De voorzitter van de VLD toonde zich na afloop van de verenigingenmarkt tevreden met de deze dag, evenals de meeste verenigingen, stichtingen en organisaties.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Illegaal afval storten

25 september 2003

Regelmatig menen onverlaten hun afval te moeten storten in het fraaie buitengebied van Diepenveen. Vaak blijkt het om afval van hennepplantages te gaan. Als de planten zijn geoogst, worden de restanten gedumpt langs een rustige weg, zoals hier de Wildenbergerweg.
Ziet u een iemand afval dumpen, schrijf het nummerbord op en waarschuw dan de politie. Helaas zijn de daders meestal niet te achterhalen, zodat de gemeenschap opdraait voor de opruimingskosten van dit landschapontsierend afval.

Klik voor vergroting

Naar begin

Begoniawedstrijd basisscholen

25 september 2003

Elk jaar organiseert de Tuinbouwvereniging Diepenveen een begoniawedstrijd voor de kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen. In het voorjaar krijgen alle kinderen een stekje. Het is aan hun de taak een zo mooi mogelijke plant te kweken. Dat houdt ondermeer in verpotten in een juist passende pot, bemesten, vochtig houden, een juiste standplaats kiezen, bloemknoppen verwijderen voor een rijkere bloei en een dosis geluk.

Deze donderdag moesten de kinderen de opgekweekte plant mee naar school nemen. In totaal kwamen er van beide scholen 67 planten terug. De jury bestaande uit de heren Piet Mulder, Jan Kamphuis en Johan Jeurlink hadden er een hele klus aan, om de mooiste er uit te zoeken. Zij kenden op beide scholen twee prijzen toe en een aantal eervolle vermeldingen. De winnende begonia's zijn zaterdag 27 september te bezichtigen in de stand van de Tuinbouwvereniging op de Verenigingenmarkt in het Hof van Salland.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Uitslag

  Slingerbos Zonnewijzer
Eerste prijs Suzan Tiebot Maartje Wilgers
Tweede prijs Arno Mentink Manon Zwartjens
Eervolle vermelding Fabian in 't Veld Bram Nieuwdorp
Eervolle vermelding Wilbert Jan Derksen Jesper Hulman
Eervolle vermelding Marc de Rooy  
Eervolle vermelding Melanie de Bruyn  
Eervolle vermelding Edwin Steunenberg  
Eervolle vermelding Menno Harmelink  
Eervolle vermelding Inze Diteweg  
Eervolle vermelding Ronald Nijkamp  

Naar begin

Ruiten Slingerbosschool ingegooid

25 september 2003

In het vorige weekend waarschijnlijk op zondagavond zijn er 10 ruiten ingegooid van de Slingerbosschool. De politie gaat uit van vandalisme. Maandag is een schildersbedrijf de hele dag bezig geweest, om de ruiten te vervangen.
Een buurtonderzoek leverde helaas niets op. Het publiek wordt gevraagd extra alert te zijn.

Naar begin

Verenigingenmarkt Diepenveen 2003

17 september 2003

Ervaar en leer het verenigingsleven van Diepenveen kennen.

Voor de tweede keer organiseert de Vereniging Landelijk Diepenveen, samen met het zalencentrum het Hof van Salland, de Verenigingenmarkt, dé uitmarkt voor Diepenveen. Dit gebeuren vindt plaats op zaterdag 27 september tussen 11.00 uur en 17.00 uur in de diverse zalen van het Hof van Salland. Burgemeester drs.J. van Lihth de Jeude zal de markt met medewerking van de brandweer en de Scouting Pres. Steyngroep openen.

Meer dan 30 (!) verenigingen zullen zich in een marktkraam presenteren op hun eigen, specifieke wijze. Naast informatie staat de gezelligheid hoog aangeschreven. Niet in de laatste plaats door de optredens van de verschillende muziek- en zangverenigingen, zoals het shantykoor De Heren van de Hijs, Musical- en Operette Vereniging Deventer (voorheen DOOV) en muziekvereniging Sempre Crescendo. De sportverenigingen van DSC geven weer talrijke demonstraties.

De enorme variëteit aan overige verenigingen, van imkers tot amateursschilders, zorgt, dat er écht voor ieder wat wils is.

De Verenigingenmarkt wordt gelijktijdig gehouden met de Najaarsactie van de Diepenveense Winkeliersvereniging. Deze dag zijn er bij de verschillende ondernemers proeverijen, demonstraties, presentaties en kinderspelen. Aan deze Najaarsactie is evenals voorgaande jaren een stempelactie gekoppeld, waarvan de afsluiting bij de kraam van de Diepenveense Winkeliersvereniging in het Hof van Salland plaats vindt. De hoofdprijs is een 3 Musketiers hotelarrangement voor twee personen. In dit arrangement zijn onder andere inbegrepen eersterangs toegangskaarten voor de prachtige musical Eén voor allen, allen voor Eén van Joop van den Ende in het Nieuwe Luxortheater te Rotterdam en een hotelovernachting met ontbijtbuffet.

Ook de jeugd wordt niet vergeten. Naast een professionele clown met vele verrassende acts tijdens de Verenigingenmarkt in het Hof van Salland is er een spelcircuit voor de kinderen van de basisscholen met leuke spelletjes en bezigheden bij de verschillende ondernemers in het dorp. Als een kind alle spelletjes doet, krijgt het hiervoor een versnapering bij de kraam van de Winkeliersvereniging en maakt tevens kans op een prijsje.

De Scouting Pres. Steyngroep en het brandweerkorps Diepenveen zullen spectaculaire demonstraties geven op de parkeerplaats voor de ingang van het Hof van Salland.

Al en al reden genoeg om deze dag vrij te houden. We zien u en uw kinderen graag!

Naar begin

Waterschap Groot Salland heft beregeningsverbod op

Het Waterschap Groot Salland heft met ingang van 12 september 2003 het beregeningsverbod uit oppervlakte- en grondwater op. Het verbod kan worden opgeheven omdat het peil in de watergangen die worden gevoed met IJssel- en Vechtwater weer op het gewenste niveau kan worden gehouden. Het gebied waarvoor een beregeningsverbod gold heeft een oppervlakte van ca. 80.000 ha. Het verbod is op donderdag 14 augustus 2003 ingesteld.

Waardering
Het waterschapsbestuur heeft veel waardering voor de manier waarop, vooral door agrariërs, begrip is getoond voor het beregeningsverbod dat in de afgelopen droge periode moest worden afgekondigd. Door de medewerking kon het waterpeil in de grotere sloten en kanalen goed op niveau worden gehouden. Grote schade aan keringen, beschoeiingen, flora en fauna is hiermee voorkomen.

Naar begin

Plattelandsvrouwen 65 jaar

14 september 2003

De afdeling Diepenveen van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen bestaat op 19 september 65 jaar. Daarom is de vitrine van de Historische Vereniging, te vinden in de bibliotheek van Diepenveen, de komende weken gewijd aan deze afdeling. De expositie bestaat o.a. uit een ‘bevrijdingsrok’, die na de oorlog uit allerlei lapjes gemaakt en verder veel foto’s, een merklap, diverse boeken e.d. De expositie is te bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
De afdeling ‘N.B.v.P. / Vrouwen van Nu’ is nog steeds zeer actief in dorp Diepenveen en zorgt bijvoorbeeld voor de kniepertjes tijdens de Oranjebraderie op 30 april. In 1938 werd er gestart met 32 leden en thans zijn ongeveer 180 (waaronder veel dames die al 40 jaar lid zijn) van de afdeling.

Op maandagmiddag is ook de fotoarchiefgroep van de Historische Vereniging aanwezig in de bibliotheek. Vanaf 27 september zal deze groep op dinsdagmiddag aanwezig zijn tussen 14.30 en 16 uur. Belangstellenden kunnen dan de ruim 20 fotoboeken bekijken.

Naar begin

Open monumentendag

14 september 2003

De Open Monumentendag op zaterdag 13 had dit jaar als thema “Landelijke Bouwkunst” aansluitend op het Jaar van de Boerderij. In en rondom Deventer werd een zeer aantrekkelijk programma aangeboden waarin veel aandacht was voor het landelijk gebied en de agrarische bouwkunst in het bijzonder.
De mensen konden allerlei aspecten zien van het Sallandse platteland, de landbouw, cultuurhistorie en de landelijke bouwkunst.

In Diepenveen was er een fietstocht door Diepenveen, Schalkhaar en Lettele. Deze begon bij boerderij de Kleverkamp aan de Wechelerweg. Ook vertrokken daar regelmatig 2 koetsen van het Aangespannen Paard uit Bathmen en was daar een presentatie ingericht van de boerderijen rond Diepenveen.
Aan de Wildenbergerweg kon men zien, hoe vroeger een knipmuts werd gewassen, gedroogd, gestijfd, gestreken en in plooi gebracht. Al met al kostte dat vroeger toch gauw tien uur werk per muts.
In Diepenveen was er verder nog een wandeltocht van Oud naar Nieuw Rande, waarbij ook de toren van Oud Rande kon worden bezichtigd. Bij Erve Klein Grutterink – de ijsboerderij - aan de Schapenzandweg en boerderij de Plecht aan de Sallandsweg kon men een indruk krijgen van de boerderijbouwkunst uit het verleden.
Bij Abdij Sion kon men het klooster bezichtigen.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Nationale Monumentendag bunkers De Haere

14 september 2003

In het kader van de nationale monumentendag waren ook de bunkers op de Haere daterend uit de tijd van de Koude Oorlog geopend. Deze bunkers waren onderdeel van de IJssellinie, een omvangrijk verdedigingsproject uit de jaren vijftig om bij een mogelijke inval van de Russen een groot deel van Oost Nederland onder water te zetten. Het publiek kon drie bunkers bezichtigen, een commando-, een hospitaal en een gevechtsbunker.

Daarnaast waren er ruim 30 voertuigen te bezichtigen van de Dutch Peaeace Army. Dit is een vereniging van mensen die in het bezit zijn van een oud militair voertuig van na de oorlog en deze ook in orginele staat proberen te houden. Er waren vrachtwagens, ambulances, verkenningsvoertuigen en jeeps te zien.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Rommelmarkt

13 september 2003

De rommelmarkt in en om het Hof van Salland was zaterdag weer een groot succes. Vooral in de eerste uren was het een drukte van belang en kon je haast in de sportzaal over de hoofden lopen. Ook de buitenmarkt scoorde goed mede door het fraaie nazomerweer. Alle koopwaar werd weer keurig gesorteerd aangeboden: fietsen, meubels, bloempotten, kleding, boeken, schilderijen, bloemen, elektrische apparaten, huishoudelijke spullen en witgoed. De oliebollen waren niet aan te slepen. Alleen bij de veiling was de verkoop dit jaar iets gematigder.

De opbrengst bedroeg dit jaar ongeveer € 11.500,00. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. Dit bedrag wordt dit jaar verdeeld tussen de NH-kerk te Diepenveen en de parochie Maria Koningin te Deventer, de Interconfessionele Basisschool ‘De Zonnewijzer’, toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’, vogelvereniging ‘Diepenveense Vogelvrienden’ en de Senioren Reisclub Diepenveen.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Rommelmarkt 2003
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Officiële opening Zonnewijzer

11 september 2003

Donderdag rond 11.00 uur verrichtte Huub Scott de openingshandeling voor de uitbreiding van de Interconfessionele basisschool de Zonnewijzer. Hij bevestigde een plaquette met een zon er op in de buitenmuur bij het schoolplein. Onder de genodigden voor dit gebeuren waren ondermeer de ouders, mensen uit de buurt, vertegenwoordigers van andere scholen en verenigingen.

Bij de uitbreiding zijn er een nieuw leslokaal, een multi-functionele ruimte en een kamer voor interne begeleiding en remedial teaching bij gekomen. Verder is de gang, waar een aantal computerwerkplekken staan, een stuk verbreed. De school beschikt nu voor de ongeveer 100 kinderen over 6 leslokalen en de multifunctionele ruimte, die ook als gymzaal voor de kleuters dienst doet.

Waarnemend directeur Henny Beckers memoreerde, dat Huub Scott jaren lang had geijverd voor deze uitbreiding. Zij verheugde zich er over, dat kinderen, ouders en teamleden enorm hard hadden gewerkt, om alles klaar te krijgen.
De ochtend begon met een dienst in de NH-kerk. Vrijdag komt theatergroep Sprint uit Amsterdam. De bedoeling is dan, om samen met de kinderen een optreden in de namiddag voor de ouders voor te bereiden.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Open Monumentendagen Deventer in het teken van Landelijke Bouwkunst

10 september 2003

De open monumentendag 2003 vindt plaats in het weekend van 13 en 14 september en heeft als thema “Landelijke Bouwkunst” aansluitend op het Jaar van de Boerderij.
In en rondom Deventer wordt u een zeer aantrekkelijk programma aangeboden waarin veel aandacht is voor het landelijk gebied en de agrarische bouwkunst in het bijzonder.
U kunt allerlei aspecten zien van het Sallandse platteland, de landbouw, cultuurhistorie en de landelijke bouwkunst.
Dit weekend is een prachtige gelegenheid om alleen of samen met uw kinderen of kleinkinderen kennis te maken met de rijkdom van het boeren leven en herinneringen op te halen aan tijden van weleer.

Zaterdag 13 september
Actieve verkenning van het buitengebied rondom Lettele, Schalkhaar en Diepenveen
Drie schitterende fietstochten zijn uitgezet vanuit Lettele, Schalkhaar en Diepenveen.
De tochten hebben een duidelijke routebeschrijving met toelichting van de monumentale boerderijen en bezienswaardigheden .
Ook zijn er wandeltochten vanuit Diepenveen, Schalkhaar en Lettele met onderweg veel aandacht voor bezienswaardigheden en de natuur, door afstemming met de IVN.


Wandeling langs Stadsboerderijen in Deventer

In de binnenstad van Deventer is een wandeling uitgezet langs plaatsen waar vroeger stadsboerderijen hebben gestaan. Via een affiche in de ramen zijn deze plaatsen gemarkeerd.In deze route zijn ook de bekende monumenten van Deventer opgenomen.


Per paardenkoets, verzorgd door de groep “Het aangespannen paard” uit Bathmen
kan men op 3 opstapplaatsen een heerlijk tochtje gemaakt worden over het Sallandse platteland.
De startplaatsen van de diverse evenementen zijn ook goed per auto bereikbaar.

Tentoonstellingen en activiteiten
Tal van tentoonstellingen en activiteiten rondom het thema: Boerenbouw zijn langs de uitgezette routes te vinden. Op de tocht door Lettele zijn oude ambachten en wagenmaken in De Brander te bezichtigen en kan een bezoek gebracht worden aan een wormenkwekerij of fruitteeltbedrijf.
In de parochiezaal van de RK Kerk te Schalkhaar zijn pentekeningen van boerderijen tentoongesteld en is een schildergroep actief. Landbouwwerktuigen, zowel miniatuur als hele oude van vroeger zijn te zien bij Boerderij Venneman in Schalkhaar.
Rondom Diepenveen is er een foto tentoonstelling van de Historische Vereniging en worden er klederdrachten getoond door de Folkloristische Klederdrachtengroep Salland.

Zeer informatief wandel – en fietsroute boekje beschikbaar
Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt er zowel boekje met routebeschrijving
van de 3 fietstochten als een boekje met de routebeschrijving van de 4 wandeltochten uitgegeven. In de boekjes staat naast de route - aanduiding veel informatie over de boerderijen en het landschap dat u onderweg tegenkomt.
De boekjes zijn verkrijgbaar bij de startpunten van de wandel- en fietstochten op zaterdag 13 september. En bij de informatiestand op de Brink voor Boekhandel Praamstra.

Zondag 14 september
Terug in de tijd met een Archeoloog
In Boerderij De Olthof in Epse Noord is een tentoonstelling ingericht en wordt er deskundige uitleg gegeven over de archeologische vondsten die gedaan zijn in dit gebied. Onder leiding van stadsarcheoloog Michiel Bartels is er een interessante wandeling (start viermaal) waarin via de opgravingen kennis gemaakt wordt met het boeren leven uit lang vervlogen tijden.

Openstelling silocomplex
Tijdens het gehele weekend is het Silocomplex in Deventer geopend. De grijze silo biedt vanaf de bovenste verdieping een prachtig uitzicht. Tevens is er in de zwarte silo een tentoonstelling over de Tabaks - en Sigarenindustrie in Deventer, samengesteld door Stichting Industrieel Erfgoed .

Ook de tentoonstelling BeeldenVanZee in de Bergkerk op het Bergkerkplein in Deventer is te bezichtigen.

Informatie
Het volledige programma, met daarbij alle locaties en tijden, routes en beziens -waardigheden, is vanaf eind augustus te vinden op de site www.deventer.nl. of www.vvvdeventer.nl of www.openmonumentendag.nl

Naar begin

Parkkampioenschappen Schapekolk

10 september 2003

Op Tennispark De Schapekolk worden van 13 september t/m 28 september de Parkkampioenschappen voor senioren en jeugd gespeeld. De winnaar in één van de singlecategorieën wint na loting het recht op een eigen parkeerplaats op het tennispark met vermelding van zijn/haar naam voor één jaar. Aan de kampioenschappen doen 157 senioren mee en 42 junioren in de categorieen single, dubbel en gemengd dubbel.

Op de finaledag op zondag 28 september zal er een groot terras op de baan ingericht worden waardoor iedereen van dichtbij het wedstrijdverloop kan volgen.
Zaterdagavond 20 september is er een feestavond m.m.v. een bekende dj.
U bent gedurende deze 2 weken van harte welkom om eens te komen kijken.

Naar begin

Boombrandje

7 september 2003

Zondagavond rond 20.00 uur merkten wandelaars en trimmers een brandje op in een holle boom midden in het Stratenusbos achter Nieuw Rande. Zij meldden dit bij een bewoner aan de Schapenzandweg. Deze ging poolshoogte nemen, maar zag al gauw dat de brandweer er bij moest komen. Waarschijnlijk hadden jongeren papier o.i.d. aangestoken en was dit in de boom getrokken.
Pikant detail: de bewoner gaf zijn vrouw opdracht 06-11 te bellen. Na drie tevergeefse pogingen het oude nummer te bereiken, zocht zij in het telefoonboek het juiste alarmnummer 112 op.
Eenmaal ter plaatse had de brandweer van Diepenveen het brandje snel onder controle.

Naar begin

Veel ‘rommel’ ingezameld

7 september 2003

Zaterdag 6 september was weer de traditionele inzameldag voor de rommelmarkt van zaterdag 13 september. Vanaf 9.30 uur gingen ongeveer 15 landbouwtractoren met wagens door het dorp om daar de spullen te verzamelen welke door de burgers aangeboden werden voor de rommelmarkt. Alle wagens werden naar de kerk te Diepenveen gebracht om door gelost te worden.

Klik voor vergroting

De rommelmarktcommissie had reeds één en ander georganiseerd om de grote toestroom van spullen in goede banen te leiden. Bij de kerk was een tent geplaatst om daar spullen in op te slaan. Er stonden grote landbouwwagens om daar meteen de goede kasten, stoelen, tafels en ander meubilair op over te laden. Er was een wagen waar alle zaken in gingen waar een snoer aan zit, de elektrische apparaten dus. Verder is er een aparte hoek voor de tuinmeubelen, witgoed en bruingoed, kleding, boeken, speelgoed, riet en alles wat onder de categorie ijzerwaren valt. Er wordt dan alvast op deze zaterdag een groot deel van de scheiding gedaan van de binnengekomen spullen. Deze worden dan ook op de rommelmarkt zelf als aparte categorieën ter verkoop aangeboden.

De boeken gaan naar de Notenhof, waar een aantal mensen deze op categorieën, zoals romans, kinderboeken, natuur, tuinieren enz, selecteren. De boeken worden dan weer apart verpakt en komen later weer in het Hof van Salland op de rommelmarkt in dezelfde categorie te liggen.

De elektrische zaken gaan zoals gezegd op een aparte wagen en worden de komende week nog aan een inspectie onderworpen. Zonodig worden er kleine reparaties aan uitgevoerd. De apparaten die echt niet verkoopbaar of totaal defect zijn worden er uitgehaald en komen dus niet op de verkoop terecht. Dit wordt gedaan op de deel in de boerderij van de fam. Roetert aan de Sallandsweg.

Hetzelfde gebeurt ook met de binnengekomen kleding. Deze zijn zaterdag ook op een aparte wagen geladen. Bij de fam. R Hellewegen aan de Dorpsstraat worden deze uitgezocht en op categorieën geselecteerd. Een aantal dames zijn daar ook een paar dagen druk mee in de weer.

Het speelgoed wordt bij de fam. Zwartjens aan de Slingerbos geïnspecteerd en bekeken. In de tent bij de kerk worden alle kleine spullen zoals kopjes, schoteltjes , potjes en pannetjes uitgepakt, bekeken en weer op categorieën ingepakt voor de rommelmarkt. Een grote groep dames is daar maandag en dinsdag druk mee bezig.

Klik voor vergroting

Dit alles leidt ertoe dat de rommelmarkt in het Hof van Salland zaterdag 13 september over het algemeen een tamelijk overzichtelijke verkoop is, waar iedereen gelijk bij zijn favoriete afdeling kan gaan kijken.

De ophaalzaterdag mag al wel als een succes beschouwd worden. Het weer zat in de morgen een beetje tegen - lichte regen -, maar in de middag kwam er toch nog een wazig zonnetje door de wolken.

Zaterdag waren ruim 150 vrijwilligers in touw om dit te realiseren. De commissie is deze mensen uiteraard dankbaar voor de hulp. Ook in de aankomende week en op de rommelmarkt zelf zal de commissie de hulp van deze mensen hard nodig hebben.

De rommelmarktcommissie

Naar begin

Net als vroeger ...

7 september 2003

Een fietser op het fietspad tussen de Boxbergerweg en de wijk Tjoenermarken dacht zondagmiddag een portemonnee te hebben gevonden. Helaas kreeg de portemonnee pootjes net op het moment dat hij deze wilde oprapen. In de struiken was een luid gelach te horen. Vier kinderen bleken niets vermoedende fietsers in de boot te nemen. De meeste passanten konden deze grap toch wel waarderen. Wie heeft dat immers vroeger niet gedaan ...

Klik voor vergroting

Naar begin

Structuurvisie Diepenveen

7 september 2003

De gemeente Deventer heeft een visie ontwikkeld over de toekomst van Diepenveen tot het jaar 2015. Deze periode is lang genoeg, om relevante veranderingen te kunnen inzetten en kort genoeg om op korte termijn concrete resultaten te zien. Uitgangspunt is daarbij het behoud van het dorpse karakter.
Naast de lopende projecten Steenbrugge en Eikendal is er slechts beperkt ruimte voor nieuwbouw. Dat moet dan passen binnen het totaal van Deventer. Meer opvallend in de structuurvisie zijn de plannen voor het vormen van een Dorpsplein, de verplaatsing van de tennisvelden bij de Schapekolk, bebouwing/renovatie van het gebied tussen de Draaiomsweg en de Oranjelaan, bebouwing van de Welkooplokatie, een mogelijkheid van bebouwing aan het eind van de Driehoeksweg richting Wetering, het Zandweteringpark en het benadrukken van de recreatieve mogelijkheden in Diepenveen.

Het dorpse karakter komt het meest tot uiting aan de Oranjelaan en de Dorpsstraat, waar de meeste cultuur-historische gebouwen liggen. Ter versterking hiervan en ter ontlasting van de parkeerdruk aan de Dorpsstraat zou een dorpsplein gerealiseerd moeten worden aan de Schapenzandweg. De bejaardenwoningen zouden verplaatst kunnen worden naar woningen boven winkels naast de supermarkt. De kwekerij daar zou deels bebouwd kunnen worden en deels voor een plein worden aangewend. Het plein zou aan de oever van de Zandwetering komen en een verbinding moeten vormen met het landschap daar. Het intensieve veeteeltbedrijf daar zou met een groenstrook aan het zicht kunnen worden onttrokken.

Om het voorzieningenniveau aan winkels te versterken, zou een ontsluiting van Steenbrugge ook deels richting Diepenveen moeten geschieden. Daardoor komen er dan meer mensen in de winkels.
Gezien de goede naam van de Diepenveense scholen is de verwachting, dat een groot deel van de kinderen uit de wijk Steenbrugge naar Diepenveen zullen komen. Er wordt zelfs gesproken over de mogelijkheid van de vorming van een nieuwe brede school.

Klik voor vergroting

De Draaiomsbuurt verdient in de visie een opwaardering. Deze wijk valt nu negatief op door ondermeer de kleinere woningen en het weinige groen. Over de wetering met meer natuurlijke overs zou een voetgangersbrug moeten komen, naar het gebied daar tegenover.
Het gebied tussen de Oranjelaan en de Draaiomsweg moet opnieuw ingericht worden met een ontsluiting naar de Draaiomsweg, maar ook een ontsluiting naar de ingang van de brandweerkazerne staat beschreven.

Klik voor vergroting
Om het dorpse karakter te versterken zou er een groenstrook tussen de Wetering en het dorp moeten blijven. Hierin speelt het Zandweteringpark een grote rol. Aan de zuidkant behoort daar het gehele gebied tussen wetering en Wechelerweg toe.

Naast woningbouw op de Welkooplokatie, zou er ook nog een beperkte mogelijkheid liggen in het gebied ten zuidwesten van de kruising Wetermansweg/Oranjelaan achter het Wapen van Diepenveen. Dit om de kruispuntfunctie te versterken.

De tennisbanen zouden een plaats kunnen krijgen in het gebied tussen De nieuwe Aanleg, Melchior van Brielstraat en het DSC-complex. Een deel van de banen zou ook overdekt gemaakt kunnen worden.

In de structuurvisie wordt ook de mogelijkheid open gehouden, indien vanuit Deventer daar voldoende behoefte aan is, om enkele luxe villa’s te bouwen aan het eind van de Driehoeksweg. Wel zou de Zandwetering daar ter plaatse dan voor voetgangers middels een pad bereikbaar moeten blijven.

De visie vormt slechts een globale richting voor de toekomst van Diepenveen. Binnenkort zijn inspraakavonden door de gemeente te verwachten.

Wilt u echter nu al uw mening of een eigen visie geven over de toekomst van Diepenveen, stuur die dan naar reacties@diepenveen-dorp.nl, waar het wordt opgenomen onder de rubriek actualiteiten: reacties.

Naar begin

Voorstelling Stichting Oranjecomité Diepenveen

3 september 2003

Woensdagmorgen konden de kinderen uit de groepen 1 t/m 4 van de Slingerbos en de Zonnewijzer genieten van de Benito’s Kindershow in de grote zaal van het Hof van Salland. Deze werd hen aangeboden door de Stichting Oranjecomité Diepenveen. Met Koninginnedag hebben de kinderen aan de Welle in Deventer de Koningin en haar gevolg ontvangen. Daardoor kwam dit optreden toentertijd te vervallen.
Benito vermaakte de kinderen met allerlei goocheltrucks, waarbij de kleintjes ook zelf veelvuldig mochten meedoen. Zijn grootste truck was toch wel het gieten van melk in een tot trechter opgevouwen papier, dat hij vervolgens aanstak en met een steekvlam totaal liet verdwijnen. Dit vonden de kids zo leuk, dat ze dat als toegift aan het eind van de show nogmaals te zien kregen.

Klik voor vergroting

Klik voor vergroting
Foto's: Christa Camphuis

Naar begin

Dorpen Digitaal

3 september 2003

Dinsdagavond was er een bewonersbijeenkomst met als thema Dorpen Digitaal. Deze avond was bedoeld, om als geïnteresseerden te brainstormen over de mogelijkheden van breedbandinternet op het vlak van voorzieningen in de ruimste zijn van het woord voor juist de dorpen van de voormalige gemeente Diepenveen.

Peter Paul Biekmann gaf onder andere het woord aan Pieter Keestra die een voorbeeld gaf van de mogelijkheden van een buurtsite. Als voorbeeld gebruikte hij de site van de Driebergenbuurt, die momenteel met ondersteuning van DevEnter Digitaal wordt opgezet.

Daarna werd er in twee groepen gebrainstormd over de mogelijkheden van internet op een aantal vlakken: veiligheid, onderwijs, zorg, samenleving en diversen zoveel mogelijk zonder stil te staan bij de beperkingen van de hardware. Daarna werden de verschillende ideeën in een gezamenlijke ronde geregistreerd. De stuurgroep zal hier verder mee aan de gang gaan. Wat wel opviel was, dat veel ideeën eigenlijk technisch al mogelijk zijn en ook al toegepast worden in enigerlei vorm.

Klik voor vergroting
Foto: Peter Paul Biekmann

Naar begin

Sportdag Slingerbos

2 september 2003

Voor de kinderen uit groep 7 en 8 van de Slingerbosschool was er dinsdagmiddag de jaarlijkse sportdag. In groepjes moesten de kinderen op de voetbalvelden van het DSC-complex 'De Zunnebargh' in totaal twaalf onderdelen afwerken, waarin verschillende vaardigheden en conditie nodig waren. Voor elk onderdeel waren punten te verkrijgen. Het totaal der punten bepaalt welk diploma A, B, C, D of E een kind binnenkort op school krijgt.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Rommelmarkt Diepenveen

1 september 2003

Zaterdag 13 september wordt voor de 30e maal de jaarlijkse rommelmarkt in Diepenveen gehouden. De rommelmarkt heeft als doelstellling geld in te zamelen voor goede doelen. Van de opbrengst is zoals gewoonlijk 60 % bestemd voor de NH-kerk te Diepenveen en de parochie Maria Koningin te Deventer. De parochie zal haar bedrag aanwenden voor de Diepenveense bewoners.
Het resterende bedrag wordt jaarlijks onder een der basisscholen en aan aantal verenigingen verdeeld. Dit jaar zijn dat de Interconfessionele Basisschool ‘De Zonnewijzer’, toneelvereniging ‘Tot Nut en Genoegen’, vogelvereniging ‘Diepenveense Vogelvrienden’ en de Senioren Reisclub Diepenveen.

De voorbereidingen zijn reeds op gang gekomen, zelfs in de vakantieperiode. Het hele jaar door worden er al spullen ingezameld en is er al een grote hoeveelheid materiaal in opslag.
Op zaterdag 6 september gaan meerdere groepen mensen met tractoren en wagens vanaf 9.30 uur de verschillende wijken van Diepenveen rond om bruikbare ’rommel’ in te zamelen. De rommelmarktcommissie verzoekt iedereen alleen spullen van enige waarde mee te geven, omdat anders aanzienlijke stortkosten moeten worden betaald voor niet verkochte spullen.

De week daarna is er weer een grote klus te doen door alles te sorteren en in orde te brengen voor de rommelmarkt zelf in het Hof van Salland. De rommelmarkt steunt dan ook op de medewerking van vele vrijwilligers.
Tijdens de rommelmarkt die om 9.00 uur aanvangt is er tevens weer om 11.00 uur de bekende veiling onder toezicht van notaris Smalbraak.
In en rond het Hof van Salland worden de volgende zaken te koop aangeboden: boeken, bloemen, fietsen, handwerken, loten voor een grote verloting, meubelen en ander huisraad, kleding en schoeisel, radio, tv en elektra, oliebollen, schilderijen etc.
De rommelmarktcommissie wenst iedereen alvast een gezellige en geslaagde rommelmarkt toe met na afloop een groot positief saldo

Naar begin

Brandweer neemt afscheid van Jan Berends

31 augustus 2003

Rond 20.00 uur zondagavond ging het alarm over voor de leden van de vrijwillige brandweer Diepenveen. Er werd rookontwikkeling gemeld bij een schuur aan de Heldermansweg, waar ruim een week geleden sprake was van brandstichting. Alle leden waren echter voordien gewaarschuwd voor deze uitruk, behalve Jan Berends.
Voor Jan was deze dag de laatste bij brandweer Diepenveen. In mei had Jan de 55-jarige leeftijd bereikt, de mijlpaal waarbij voor een brandweerman de actieve dienst stopt. Jan was meestal chauffeur-pompbediende en ook zo deze avond op zijn laatste rit.
Bij het schuurtje aangekomen kreeg Jan al argwaan omtrent het incident, want de uitkrullende rook was toch wel erg wit. En inderdaad binnen stond een rookgenerator opgesteld, die voor de nodige effecten zorgde. Nadat de rook was weggeblazen werd een spandoek zichtbaar met de tekst: 'Jan Bedankt'.

Jan is op 1 september 1969 bij de brandweer gekomen. Toentertijd ging het er heel anders aan toe dan tegenwoordig. Mensen moesten naar de waterleidingmaatschappij bellen, omdat daar dag en nacht iemand zat. De alarmering geschiedde toen nog met een sirene. De brandweerauto stond in die tijd bij garage Riemersma. Later kwam er een regionale alarmcentrale in Deventer en kreeg het korps Diepenveen als een van de eerste piepers. Daarmee konden de brandweerlieden in stilte worden opgeroepen. In de jaren '70 kreeg Diepenveen een brandweerkazerne aan de Oranjelaan.

Jan verlaat dus na 34 jaar de brandweer van Diepenveen. Hij was vaak als eerste bij de brandweergarage bij een melding. Ook bij oefeningen zullen ze Jan missen. Vooral in zijn rol als paniekzaaier, zullen velen zich hem blijven herinneren. Binnenkort zal er nog een keer officieel afscheid worden genomen in een informele sfeer.

Klik voor vergroting

Naar begin

Kabel in Diepenveen

31 augustus 2003

Wie nu de postcode check bij @Home probeert, wordt gefeliciteerd met het feit, dat ook jij @Home kabelinternet bij je thuis kunt krijgen van Essent Kabelcom. Blijkbaar is nu eindelijk kabelinternet beschikbaar in Diepenveen! Meer info op www.home.nl.

Opmerking van de webmaster: bij het aanmelden maandagmorgen 1 september via de help desk tel. 0800 1414 blijkt, dat de medewerkers daar nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot kabelinternet in Diepenveen en in de veronderstelling verkeren, dat een en ander nog in een testfase verkeert.
Navraag bij Essent Kabelcom leert dat breedbandinternet wel degelijk beschikbaar is. Men zal intern nagaan, hoe deze onduidelijkheid is ontstaan. Daar geven ze het advies zich aan te melden via de @Home site of via een van de verkooppunten in Deventer, die ook op de site te vinden zijn

Naar begin

Koster draagt sleutel over

31 augustus 2003

Zondagmorgen aan het eind van de dienst in de Nederlandse Hervormde kerk heeft koster Jan Graafland de sleutels van de kerk overgedragen aan zijn opvolger Klaas Pols.

Na enkele jaren kosterschap in Colmschate kwamen Jan en Vesta indertijd naar Diepenveen en namen hun intrek aan de Dorpsstraat naast de Notenhof. Na enige tijd verhuisden zij naar elders in Diepenveen. Na bijna 13 jaar nemen Jan en Vesta afscheid vanwege het feit, dat Jan de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Vesta heeft wegens ziekte al sinds het begin van dit jaar moeten stoppen met het runnen van de Notenhof. Het paar gaat nu genieten van een welverdiende rust.
In zijn afscheidstoespraak vertelde Jan, dat koster eigenlijk poortwachter betekent: wachter van de poort van de kerk in dit geval. Hij bedankte iedereen voor de fijne tijd, die hij als koster had gehad de afgelopen jaren. Natuurlijk waren er wel eens irritaties geweest, maar het feit te werken in het huis van God maakte dan alles weer goed. Jan bedankte tevens Albert Jan en Alie Flierman. Zij hebben het afgelopen jaar belangeloos de taken voor het Notenhof vervuld, zoals het openen, afsluiten en koffie zetten. Een aantal vrijwilligers heeft de schoonmaakwerkzaamheden in die tijd uitgevoerd.

Klaas Pols wordt de nieuwe koster. Zijn vrouw Marianne zal hem assisteren bij de Notenhofactiviteiten. De kerkvoogdij is blij in hen een goede opvolging van Jan en Vesta te hebben gevonden. Dat Klaas Pols al enige tijd ouderling-kerkvoogd is, hoeft geen probleem te zijn. Dat is door kerkelijke instanties uitgezocht en goedgekeurd.

Klik voor vergroting

Na afloop van de dienst namen veel mensen afscheid van Jan en Vesta en heetten Klaas en Marianne welkom als het nieuwe kosterechtpaar van de NH-kerk Diepenveen.

Naar begin

Kinderdagverblijf Kiekeboe feestelijk geopend

30 augustus 2003

Vandaag heeft wethouder Jos Fleskes rond 11.00 uur het nieuwe kinderdagverblijf Kiekeboe aan de Burgemeester Arriënsweg officieel geopend. Vooraf ontving directeur Jan Hoogenberg de genodigden, waaronder de ouders, buren en vertegenwoordigers van de basisscholen. Hij schonk het personeel van de nieuwe locatie een Kiekeboe-klok.

Jos Fleskes ging in zijn toespraak nog in op de monumentale boom voor het gebouw - een esdoorn - die binnen het bestemmingsplan behouden moest blijven. Hij symboliseerde de omgeving van de oude boom met zijn brede kruin als een plaats, die sfeervol en vertrouwd aanvoelde voor de kinderen.
Voor het openingsritueel schilderde clown Dido de hand van de wethouder rood, waarna Jos Fleskes zijn hand op een wit vel papier afdrukte.

Na het officiële gedeelte konden de gasten het gebouw bezichtigen. Buiten was er een draaimolen voor de kleintjes. Tussen 13.00 en 15.00 uur was er open huis voor alle belangstellenden.

Momenteel komen er 28 kinderen verspreid over twee groepen met elk twee leidsters in het kinderdagverblijf. Er is in totaal ruimte voor 34 kinderen in drie groepen. Voor elke groep is er een lokaal met slaapzaaltjes aanwezig. Verder is er een ruime hal, waar de kinderen eventueel ook kunnen spelen, als de buitenspeelplaats vanwege het weer niet gebruikt kan worden. De aan- en uitkleedtafels zijn elektrisch in hoogte te verstellen.

Kiekeboe is onderdeel van de Stichting Kinderdagverblijven Diepenveen, dat op zijn beurt weer valt onder Stichting Landstede.Voor het aanmelden van kinderen kunt u terecht bij Esther Kappert, de hoofdleidster van Kiekeboe tel. 0570 59 08 87.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting


Naar begin

Diepenveen krijgt dorpsplein

Uit: De Stentor Deventer Dagblad 29 augustus 2003
van een onzer verslaggevers

29 AUGUSTUS 2003 - DIEPENVEEN - Diepenveen blijft zijn dorpse karakter behouden. Dat is de inzet van de ruimtelijke structuurvisie die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld. Binnenkort kunnen inwoners inspreken op dit plan voor de toekomst.

In het structuurplan wordt gekeken naar wonen, winkelvoorzieningen, de gevolgen van de nieuwe wijk Steenbrugge en het omliggende landschap, waaronder de Zandwetering. Deze thema‘s zijn bepalend voor hoe Diepenveen er in de toekomst uit zal zien. Het plan omvat de periode tot ongeveer het jaar 2015.

Afgezien van Steenbrugge en Eikendal blijft het dorp gevrijwaard van grootschalige ingrepen. Wel is kleinschalige nieuwbouw in beperkte mate mogelijk op vrijkomende locaties in het dorp. In de plannen zijn daarvoor een vijftal plekken omcirkeld: locatie kwekerij Berends, tennisbaanlocatie, Draaiomsweg (brandweerkazerne), Welkoopknoop en Driehoeksweg-Noord.

Het gebied Draaiomsweg wordt, in samenwerking met woningbouwvereniging De Marken, opnieuw ingericht. Daarnaast is het de bedoeling dat Diepenveen een heus dorpsplein krijgt, voor festiviteiten en als ontmoetingsplek. Dit komt op de plek waar kwekerij Berends zit, tussen de Dorpsstraat en de Zandwetering. Daarmee moet het winkelcentrum worden versterkt, en het moet ook een oplossing bieden voor het parkeerprobleem aan de Oranjelaan.

Met de visie erkennen de plannenmakers dat veel inwoners in Diepenveen de ‘oprukkende stad‘ Deventer als een bedreiging voor hun dorp ervaren. Met de plannen probeert het college het groene karakter, de vrije ligging en het bij een dorp horende gemeenschapsgevoel te behouden en te benadrukken.

Naar begin

Inwoners praten mee over toekomst Schalkhaar en Diepenveen

28 augustus 2003
Persbericht gemeente Deventer

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de zomer de ruimtelijke structuurvisies voor Schalkhaar en Diepenveen vastgesteld. Dit najaar praten de inwoners van deze dorpen mee over de toekomst. Uitgangspunt van beide plannen is dat het karakter van de beide dorpen blijft behouden. De visies zijn een uitwerking van het Deventer Structuurplan 2025, het ruimtelijke toekomstplan van de gemeente Deventer.

Diepenveen

De structuurvisie Diepenveen beschrijft de kernkwaliteiten van het dorp, zoals de groene omgeving, het kleinschalige karakter van de woonwijken en de functie van het voorzieningencentrum. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de bouw van Steenbrugge en mogelijke inbreidingslocaties. Voor het dorp worden naast de al geplande ontwikkelingen als Steenbrugge en Eikendal geen nieuwe grootschalige ingrepen voorzien. Nieuwbouw op vrijkomende plekken in het dorp moet passen bij de schaal van het dorp.

Schalkhaar

De ruimtelijke visie Schalkhaar spitst zich vooral toe op de randen van Schalkhaar. Voor het centrum wordt een aantal uitgangspunten herhaald dat ook al in de Structuurvisie Schalkhaar uit 1997 stond. Specifieke nieuwe onderdelen zijn daarom vooral toekomstige woningbouw en verkeer. In Schalkhaar komen er op de korte en de middellange termijn (2011-2020) circa 350 tot 375 woningen bij op de locaties 't Hagenvoorde, Landeweerd, Douwelerleide en Wijtenhorst. Er wordt primair gebouwd voor plaatselijke behoefte, aangevuld met een accent op ouderenhuisvesting. Na het voltooien van de bouw van het ziekenhuis is het de bedoeling de Rielerenk te ontwikkelen als stadspark.

Verkeer Schalkhaar

De hoofdentree voor het verkeer komt aan de Koningin Wilhelminalaan. Hierdoor is aan de wens van bewoners van het dorp tegemoetgekomen aan een verkeersluwe Oerdijk. Op de lange termijn loopt de doorgaande route niet meer langs de Oerdijk. De Oerdijk krijgt in de toekomst een gemengd karakter van wonen, werken en winkelen. Winkels blijven gewoon via de bestaande wegen toegankelijk. Het betekent alleen dat mensen moeten omrijden. De situatie aan de Colmschaterstraatweg blijft voorlopig zoals het nu is. Evaluatie volgt na het realiseren van de aanleg van de N348 en het verplaatsen van de sportvelden.

Informatieavonden

De inspraakfase rond de ruimtelijke visies Schalkhaar en Diepenveen gaat zo spoedig mogelijk van start. Er komen inspraakavonden waar de plannen worden toegelicht en mensen mondeling kunnen inspreken. Voorafgaand aan de informatieavonden voert de gemeente nog gesprekken met uiteenlopende bewoners belangengroepen.

De ruimtelijke visies zijn in te zien bij de Balie Bouwen en Wonen van de gemeente Deventer, telefoon 0570 – 69 34 61. Ook zijn beide visies te vinden op internet, www.deventer.nl onder ‘plannen’ en vervolgens ‘dorpen’.

Naar begin

Sempre Crescendo op zoek naar muzikanten

27 augustus 2003

Harmonie orkest Sempre Crescendo uit Diepenveen is druk op zoek naar muzikanten die hoorn of bas kunnen spelen.
De repetities zijn reeds weer gestart op de maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in het 'Hof van Salland' te Diepenveen. Belangstellenden kunnen daar komen kijken. De vereniging hoopt, dat enkelen van hen zich aanmelden als nieuw lid.
Bespeelt u bas of hoorn of eventueel een ander instrument dat past binnen een harmonie orkest, kom dan gerust eens kijken of meespelen op de repetitie.
Heeft u belangstelling voor het leren bespelen van een instrument? Ook dan kunt u terecht voor informatie bij Jan Hiemstra tel. 0570 59 37 32

Naar begin

30 jarig bestaan DSC afdelingen Badminton/Volleyball

26 augustus 2003

Dit jaar bestaan de afdelingen badminton en volleybal van de Diepenveense Sport Club dertig jaar.
Om hier op gepaste wijze bij stil te staan is er een gezamenlijke feestavond georganiseerd in
het Hof van Salland te Diepenveen op zaterdag 6 september.

Het feest, tevens reünie, is bestemd voor leden en oud-leden van beide afdelingen met als hoofddoel gezelligheid. De avond wordt muzikaal begeleid door een DJ, dus kan er naast het "He wat leuk jouw weer te zien" ook gedanst en gehost worden.
Voor hapjes wordt gezorgd, drank is voor eigen rekening.

De feestcommissie probeert zoveel mogelijk oud-leden te benaderen. Echter door de vele bestuurswisselingen zijn adresgegevens niet meer up to date of volledig verdwenen, waardoor dit niet altijd mogelijk is.
Daarom de volgende oproep:

Bent u een oud-lid, u heeft geen bericht ontvangen en u heeft zin in een feest? Meld u dan aan via onderstaande emailadressen.

De afdeling volleybal heeft voor haar leden/oudleden overdag ook activiteiten georganiseerd.

Ochtendprogramma: Clinic voor jeugdleden en hun vaders/moeders
Middagprogramma: mix-toernooi, hiervoor kunnen leden en oud-leden zich opgeven

Naar begin

Bewoners positief over Deventer wijkaanpak

22 augustus 2003
Persbericht Gemeente Deventer

Driekwart van de bewoners die betrokken zijn bij de Wijkaanpak is hierover redelijk tot sterk positief. Vooral wijkteamleden, taakgroepleden en mensen die werkelijk verbeteringen zien in hun wijk zijn sterk positief. Mensen die minder bekend zijn met de Wijkaanpak, kunnen niet beoordelen of resultaten zijn bereikt en of dit te danken is aan de Wijkaanpak. De Wijkaanpak moet veel meer bekendheid geven aan verbeteringen die tot stand komen en zich daarop sterker profileren. Dit blijkt uit het onderzoek 'Kritisch en bevlogen: bewoners over de Deventer Wijkaanpak'.

In opdracht van de gemeente Deventer heeft bureau Attema en Van de Wetering een onderzoek uitgevoerd onder bewoners die betrokken zijn bij de Wijkaanpak. Het onderzoek is opgezet als een resultaatmeting waarbij bewoners een oordeel hebben uitgesproken over de Wijkaanpak en de resultaten die het oplevert. Er is in februari een schriftelijke enquête gehouden, gevolgd door groepsinterviews. De vragenlijst is ingevuld door 405 bewoners; dit was een respons van 35 procent.

Resultaten

De motivatie van bewoners om iets te gaan doen in de Wijkaanpak is zeer vaak dat zij iets willen bereiken voor de buurt of wijk, of dat zij informatie willen inwinnen. Vaak is een specifieke probleemsituatie de aanleiding. Het overgrote deel van de respondenten geeft aan dat die probleemsituatie is opgelost of dat er aan wordt gewerkt en dat dit (mede) te danken is aan de Wijkaanpak. Bewoners gaan niet zozeer om persoonlijk iets te bereiken of voor sociale contacten naar de Wijkaanpak; toch vervult de Wijkaanpak ook een sociale functie.

Volgens de bewoners heeft de Wijkaanpak een intermediaire functie én betreft het een werkwijze waarmee resultaten geboekt dienen te worden. De inhoudelijke doelstelling ligt volgens de bewoners vooral op het terrein van leefbaarheid. De intermediaire functie van de Wijkaanpak wordt over het algemeen positief beoordeeld. De lijnen naar de gemeente zijn korter geworden en de invloed van bewoners op de eigen omgeving is groter geworden. Daar waar het gaat om grootschaliger of wijkoverstijgende onderwerpen heeft men het gevoel geen invloed te hebben.

Redelijke resultaten zijn volgens de bewoners bereikt op het terrein van speelmogelijkheden, verkeersveiligheid, groenvoorzieningen, sociale veiligheid en voor ouderen en jongeren. Onvoldoende resultaten zijn bereikt op het terrein van hondenpoep, zwerfvuil, parkeren, zorgen dat mensen zich verantwoordelijk voelen, verkeersveiligheid en voor jongeren (over de laatste twee thema’s verschillen de bewoners dus van mening). Lang niet iedereen kan beoordelen of concreet resultaat is bereikt. In algemene zin wordt volgens veel mensen zeker iets bereikt met de Wijkaanpak. En zelfs als de Wijkaanpak niet direct iets oplevert, vindt driekwart van de ondervraagden het zinvol om met elkaar over de ontwikkelingen in de wijk te praten.

Veel respondenten vinden de betrokkenheid van de bewoners uit de wijk onvoldoende. Vooral jongeren en allochtonen zijn ondervertegenwoordigd. In principe pleiten de geënquêteerden ervoor dat alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd moeten zijn in de Wijkaanpak. Tegelijkertijd vinden velen dat er al voldoende energie in is gestoken om meer mensen bij de Wijkaanpak te betrekken; de betrokkenheid kan niet worden afgedwongen, zo wordt gesteld.

Als de bewoners iets zouden kunnen veranderen aan de werkwijze van de Wijkaanpak, dan zou dat vooral zijn op het gebied van de communicatie. Niet alleen met de gemeente, maar ook als bewonersgroepen onderling en als wijkteams in de verschillende wijken. Bovendien zou er meer tempo moeten komen in de uitvoering van de wijkprogramma’s.

De respondenten zijn positief over de wijkambtenaar als schakel tussen bewoners en gemeente. De gemeente heeft een gezicht gekregen; zij hebben meer ambtenaren leren kenen en weten welke functie zij hebben. De functie van loodsopbouwwerker wordt eveneens positief beoordeeld, maar is minder bekend dan die van wijkambtenaar. Bij doorvragen weet lang niet iedereen waarvoor zij precies bij de wijkambtenaar of de loodsopbouwwerker moeten zijn en wanneer zij rechtstreeks bij de gemeente of een instantie moeten zijn.

Vooral bewoners van wijk 1 (Binnenstad en de Hoven) en wijk 6 (de voormalige gemeente Diepenveen) zijn uitgesproken positief over de Wijkaanpak. De Diepenveners vinden de Wijkaanpak zinvol en leuk en voelen zich dankzij de Wijkaanpak en het daaraan verbonden budget meer opgenomen in de gemeente Deventer dan ze voor mogelijk hadden gehouden.

Naar begin

Heteluchtballonnen

24 augustus 2003

Zondagavond rond 19.00 uur vertrokken er twee felgekleurde luchtballonnen vanaf een weiland van aspergebedrijf de Boerkamp aaan de Oranjelaan. Veel mensen bleven even staan kijken naar dit fleurig tafereel.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

 

Naar begin

Fietstocht Stichting Oranjecomité Diepenveen

24 augustus 2003

Zondag trok de jaarlijkse fietstocht van Stichting Oranjecomité Diepenveen 156 deelnemers. De fietsers legden een route van 23 kilometer af door de mooiste plekjes van Diepenveen en Averlo met prima fietsweer.

Onderweg was er een picknick/lunch bij de familie Venneman aan de Frieswijkerweg. Hier konden de deelnemers de 1133 miniatuur tractors en landbouw voertuigen bewonderen. Deze verzameling is in de loop der jaren met name door Frans Venneman bijeen gezocht, waarbij hij ook regelmatig naar het buitenland ging.

Bij twee controleposten konden de deelnemers opdrachten uitvoeren om punten te verzamelen. Bij de post op de SVR-camping De Kleine Lippe aan de Malmbergerweg nabij Wesepe, moesten de kinderen raden door te voelen, welke voorwerpen er in tien washandjes zaten. De volwassenen kregen de opdracht zes graansoorten te benoemen.
Op de controle aan de Veldhuizerdijk konden de fietsers punten vergaren door in negen vakken met verschillende waarden zes jeu de boulesballen te gooien.

Omstreeks 15.45 uur volgde de prijsuitreiking en afsluiting in het Hof van Salland.


Prijsuitreiking

Kinderen onderbouw

1. Emma Linker
2. Stan Traas
3. Koen Nieuwenhuis
4. Anne Ruitenbeek
5. Joyce Smeenk

Kinderen bovenbouw

1. Martijn Harmelink
2. Marlou Kortstee
3. Roy Nieuwenhuis
4. Willem Jan Roetert
5. Thijs Nieuwenhuis

Volwassenen

1. Dhr. A. Smeenk
2. Dhr. W. Roetert
3. Mevr. J. Smeenk


Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Schuurbrand Heldermansweg

22 augustus 2003

Vanmorgen vroeg moest de brandweer Diepenveen uitrukken voor een schuurbrand aan de Heldermansweg, een zijweg van de Wetermansweg net over het spoor richting de Platvoet. Daar de schuur een rietenkap heeft, werd ook het korps van Deventer gealarmeerd. De brand werd ontdekt door een passerende brandweerman van het korps Diepenveen, die op weg was naar zijn werk.

Waarschijnlijk is er sprake van brandstichting. Het rieten dak van de houten schuur brandde aan een kant net op een hoek. Snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen, dat de droge rieten kap verloren ging. Uit voorzorg hebben de brandweermannen het riet ruim weggehaald.

De schuur is eigendom van Stichting IJssellandschap en diende als opslag van afrasteringsmaterialen.

Klik voor vergroting

Het korps van Diepenveen werd eerder vannacht ook al gealarmeerd voor een autobrand aan de Bukhorst op Borgele en voor brandende coniferen aan de Joost van Vondellaan op de Zandweerd. Ook hier leek het om brandstichting te gaan.

Naar begin

Bewonersbijeenkomst Dorpen Digitaal

19 augustus 2003

Op dinsdag 2 september is er een bewonersbijeenkomst over Dorpen Digitaal om 20.00 uur in het Hof van Salland.

Bewonersbijeenkomst
De bewonersgroep houdt zich bezig met digitale communicatie en de mogelijkheden die dat biedt voor (het optimaliseren van) allerlei diensten en producten in wijk 6. Denk bijvoorbeeld aan digitale kraamzorg, een digitaal servicecentrum voor ouderen, digitaal aangifte doen bij de wijkagent, een virtuele mediatheek of de digitale klas bij ziekte. Er is veel mogelijk. Maar de groep wil allereerst nagaan aan welke digitale producten en diensten behoefte is. Vandaar dat er twee bewonersbijeenkomsten worden georganiseerd: een voor Diepenveen/Schalkhaar en een voor Lettele/Okkenbroek.

De bijeenkomst is vooral bedoeld als brainstormbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst willen we weten: Wat zijn wensen en ideeën voor digitale voorzieningen in wijk 6? En welke organisaties en instellingen spelen daarbij een rol? De praktische en technische haalbaarheid zijn daarbij weliswaar relevant, maar nu nog geen onderwerp van discussie. (Het breedbandkabelnet op zich is geen gespreksstof deze avond). Tijdens de bijeenkomst is een medewerker van Stichting Nederland Kennisland, een onafhankelijke landelijke organisatie, aanwezig om ons ideeën aan de hand te doen en te vertellen over ervaringen in andere plaatsen.

Bewonersgroep Dorpen Digitaal
De bewonersgroep wil de mogelijkheden van breedbandvoorzieningen combineren met het optimaliseren van (bestaande) voorzieningen. Ze richt zich zowel op:

Ze streeft dus zowel naar kwaliteitsbehoud als naar verrijking van het bestaande aanbod.

Wie denkt, dat hij of zij een bijdrage aan deze bijeenkomst kan leveren, wordt hierbij uitgenodigd. Graag hoort de bewonersgroep vóór woensdag 27 augustus of u aanwezig bent. Aanmelden kan bij de wijkambtenaar van wijk 6, José van Bruggen, tel. 69 33 02 of email: jm.van.bruggen@deventer.nl of bij Peter Paul Biekmann van de bewonersgroepe Dorpen Digitaal, tel. 59 22 30 of email: PPBiekmann@Yahoo.com.

Naar begin

Verkeersdrempels aangepast

19 augustus 2003

Na enkele aanrijdingen en op aandringen van de Vereniging Landelijk Diepenveen en de bewoners, is een begin gemaakt met het aanpassen van de drempel en wegversmallingen op de Olsterweg. De brede halfronde gedeelten van de versmallingen zijn inmiddels verzonken in het wegdek, waardoor er geen opstaande rand meer is. Nu moet de belijning voor de drempels nog aangepast worden, zodat ze veel beter opvallen. Borden tenslotte moeten de bestuurders tijdig waarschuwen voor de nieuwe situatie.

Naar begin

Jeugdviswedstrijd

19 augustus 2003

Zondag 24 augustustus organiseert de Diepenveense Hengelaarsvereniging voor haar jeugdleden een viswedstrijd aan de Munikkenhank te Diepenveen.
De samenkomst is om 7.00 uur bij het Hof van Salland, waarna gezamenlijk wordt vertrokken naar het viswater. Voor de wedstrijd wordt er gevist tussen 8.00 en 11.00 uur. Het is verplicht een leefnet mee te nemen.

Opgave bij: A. Groeneberg tel. 59 26 06, M. Julius tel. 59 29 60 of J. Brouwer.

Naar begin

Riool relinen

19 augustus 2003

Gisteren en vandaag zijn delen van de het riool onder de Olsterweg en De Nieuwe Aanleg gerelined. Daarbij wordt een polyester kous in de riolering aangebracht. Vooraf kijkt een camera waar de huisaansluitingen zitten.

De kous gaat via een inspectieput het riool in en het eind wordt in een verderop gelegen put naar boven gehaald. Vervolgens wordt de kous met warm water van 60 graden onder een druk van 3 bar een aantal uren gespoeld, zodat de polyester gaat uitharden. Voor de verwarming staan er een paar vrachtwagens met verwarmingsketels bij het karwei. Bij de uitharding is een penetrante styreenlucht waar te nemen, die echter niet gevaarlijk is.

Als de kous is uitgehard, kunnen de huisaansluitingen met een robot er weer uitgefreesd worden. Met deze techniek hoeven de straten niet te worden opengebroken. Meestal wordt de weg wel afgesloten i.v.m. de voertuigen en slangen die nodig zijn voor de klus.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Diepenveense gewond na aanval van stier

17 augustus 2003

Mevrouw Bresser van boerderij De Kleverkamp (SVR-camping) aan de Wechelerweg is zondag in de namiddag aangevallen door een stier bij het ophalen van de koeien uit de wei. De stier liep sinds een week bij de koeien in de wei. Hij heeft haar vier keer over aangevallen. Een van de campinggasten - een voormalige buurjongen - schreeuwde haar toe doodstil te blijven liggen, waarna de stier weggelokt kon worden.

Met diverse verwondingen waaronder gebroken ribben, kneuzingen en waarschijnlijk een beschadigde long is ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft ze een nacht op de intensive care gelegen.

Naar begin

Beregeningsverbod

15 augustus 2003

Persbericht Waterschap Groot Salland

VERBOD OP ONTTREKKINGEN GROND- EN OPPERVLAKTEWATER BINNEN WATERSCHAP GROOT SALLAND VERRUIMD.

Als gevolg van aanhoudende droogte en de lage waterstand op de IJssel stelt het waterschap Groot Salland met ingang van vrijdag 15 augustus een verbod in op:

grondwater te onttrekken voor beregenen van gras;
water uit oppervlaktewater te onttrekken voor de beregening van welk gewas dan ook door agrariërs en particulieren.
Het verbod geldt nu voor een groter gebieden, n.l. het gebied waar de watergangen worden gevoed door water direct of indirect uit de IJssel, het Overijssels kanaal of uit de Vecht. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd.
De grondeigenaren en -gebruikers in dit gebied, die de onttrekking gemeld hebben bij de provincie Overijssel, worden door het waterschap per brief ingelicht over dit verbod.
De controle op de naleving van het ingestelde verbod wordt door het waterschap Groot Salland uitgevoerd.

Gebied
Het gebied waar het verbod geldt wordt globaal begrensd door de Sallandse heuvelrug, De Schipbeek, de dijk Deventer-Wijhe en de lijn Broekland-Raalte-Heino-Dalfsen-Oudleusen-Ommen (zie kaartje, klik voor vergroting).

Klik voor vergroting

Einde persbericht

Bij navraag bij het waterschap gaf men aan, dat bij overtreding door 'eigen' opsporingsambtenaren procesverbaal opgemaakt kan worden. Zonodig kan de hulp van de politie en vervolgens de rechter ingeroepen worden.
Overigens verwacht men niet, dat het zover komt en dat iedereen de noodzaak van de maatregel inziet en daarnaar zal handelen.

Naar begin

Olsterweg maandag 18 augustus afgesloten

14 augustus 2003

Maandag 18 augustus wordt de Olsterweg afgesloten tussen de Molenveldsweg en de Dennenhoek in verband met rioleringswerkzaamheden.

Het rioolstelsel wordt zoals dat heet gerelined. Aan de binnenkant wordt een kunststof bekledingslaag aangebracht in de vorm van een soort kous. Dit is een vrij nieuwe techniek, waarbij de straat niet open gebroken hoeft te worden. Via een inspectieput kan men de benodigde apparatuur in het riool zetten. Vóór het aanbrengen van de kunststof laag loopt een robot met een camera door het riool en brengt 'in kaart' waar alle huisaansluitingen zitten. Vervolgens wordt de kunststoflaag machinaal aangebracht. Met veel warm water hardt deze laag uit, waarbij styreendampen vrijkomen. De concentraties zijn echter niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als de laag is uitgehard, boort de robot de huisaansluitingen weer open.

Met deze techniek kan in één dag het betreffende gedeelte worden behandeld.

Op 19 en 20 augustus wordt een deel van de Nieuwe Aanleg - tussen de Schuurmansweg en huisnummer 6 - van een laag voorzien.

Naar begin

Fietstocht Stichting Oranjecomité Diepenveen

10 augustus 2003

Op zondag 24 augustus 2003 organiseert de Stichting Oranjecomité Diepenveen een fietstocht met picknick voor jong en oud. Hierbij staat de gezelligheid voorop. De route voert dit jaar door het landelijk gebied van Diepenveen en Averlo.

De fietstocht is bedoeld voor zowel kinderen als volwassenen en wordt verreden aan de hand van een routebeschrijving. Onderweg is er net als vorige jaren een picknick met een bezienswaardigheid en enkele opdrachten en puzzeltjes. Om verzekerd te zijn van een lunchpakketje dient u zich uiterlijk woensdag 20 augustus op te geven 's avonds tussen 20.00 en 22.00 uur bij Berna Smeenk (tel. 0570-593189). Wie zich niet voor 20 augustus heeft opgegeven, kan wel gewoon meedoen, maar een complete lunch kan de organisatie dan niet garanderen.

Zondag 24 augustus kan men zich inschrijven bij het Hof van Salland in Diepenveen tussen 10.00 en 12.00 uur. Er kan gestart worden vanaf 11.00 uur. Ook dit jaar zijn er weer twee routes uitgezet, zodat er sneller gestart kan worden. De deelnamekosten bedragen € 3,00 per persoon voor donateurs, overige deelnemers betalen € 4,00. Dit is inclusief de lunch en een consumptie aan het eind van de rit.
Aan het eind van de middag vindt de afsluiting plaats bij de Hof van Salland in de vorm van een prijsuitreiking voor de kinderen en de volwassenen.

Hopelijk kan de Stichting Oranjecomité Diepenveen net als voorgaande jaren weer vele enthousiaste deelnemers begroeten.

Naar begin

Ponykamp manege Noordwijk

8 augustus 2003

Op de afsluitingsavond van de derde ponykampweek bij mange Noordwijk aan de Randerstraat, verscheen er plotseling een brutaal kind met lange staartjes en rare kleren op een appelosa paardje in de rijbak. De 22 deelnemende amazones van die week vonden dat maar niks en moesten van hun begeleiders dat 'rare' kind dat erg op Pippi Langkous leek wegjagen. Maar Pippi liet zich niet zo maar van de sokken rijden. Toch kon ze niet op tegen een overmacht van 22 ponies.

Klik voor vergroting
klik voor vergroting

Naar begin

Hittegolf

8 augustus 2003

Ook in Diepenveen is het de laatste dagen tropisch warm met temperaturen tot 35 graden. Het beste kun je de schaduw of het water opzoeken en je vooral in de middaguren zo min mogelijk inspannen.

De dieren hebben het natuurlijk ook warm, maar van kritische situaties is nog geen sprake. Bij het fokzeugenbedrijf van de famile Peters aan de Schapenzandweg liggen de varkens rustig in de boxen. Gerard Peters was de laatste dagen juist bezig de plafonds boven de varkens schoon te spuiten. Blijkbaar vonden de varkens deze actie geslaagd, want ze bleven er heel rustig onder. Verder probeert Gerard de stal zo rustig mogelijk te houden, zodat de varkens niet opschrikken en er stress ontstaat.
Door het warme weer hoeft Gerard minder gas te stoken voor de vloerverwarming onder de pas geboren biggetjes. Deze biggen liggen normaal bij een temperatuur van 30 à 35 graden. Door de hoge buitentemperatuur hoeft derhalve nu niet bijverwarmd te worden.

Op de ijsboerderij van de familie Harmelink - Erve Grutterink - wordt er deze dagen veel meer ijs bereid dan normaal. De ijsverkoop op de naast het spoor gelegen boerderij aan de Schapenzandweg loopt momenteel als een trein aldus Henk Harmelink. De koeien houdt hij vanaf vandaag binnen. Hij toont de zojuist geïnstalleerde twee grote ventilatoren, die door de luchtbeweging wat afkoeling teweeg brengen in de boxenstal. Henk prijst zich gelukkig, dat hij net enkele weken geleden de zijkanten van de stal door een open wand heeft vervangen. De stal is nu veel frisser. De koeien vinden het blijkbaar prima, want ze staan in alle rust te vreten en te herkauwen. Het vee, dat buiten loopt zoekt deze dagen zoveel mogelijk de beschutting van de schaduw op.

Op het land groeit met name het gras nauwelijks, maar de meeste boeren hebben hun wintervoorraad al opgebouwd. Het graan is op de meeste plekken al gemaaid, hetgeen enkele weken vroeger is dan normaal. Ook de maïs lijkt het goed te doen, zodat deze ook eerder ingekuild kan worden.

klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Deventer Tenniskampioenschapen

8 augustus 2003

Momenteel worden de Deventer Tenniskampioenschappen gespeeld op zes tennisparken in Deventer onder snikhete omstandigheden. In totaal worden er in de verschillende klassen tot en met zondag zo'n duizend partijen gespeeld. Van Tennisvereniging de Schapekolk doen er 30 jeugdleden en ongeveer 80 senioren mee aan de verschillende onderdelen: heren en dames enkel, heren en dames dubbel, dubbel gemengd verdeeld over een aantal leeftijdsklassen.

Het vorig jaar ingezette beleid om in poules te spelen op het toernooi, uitte zich dit jaar ondermeer door het toe genomen aantal inschrijvingen en wedstrijden vooral voor de jeugd. Het aantal jeugdige deelnemers is nog niet eens zoveel toegenomen, maar ze nemen wel deel aan meer onderdelen dan voorheen. De jeugdwedstrijden moesten dan ook over twee parken worden verdeeld. Nieuw is dit jaar het feest voor de jeugd op vrijdagavond bij TV Slagvaardig met een aantrekkelijke verloting met leuke prijzen zoals A2 racer computerspellen.

Zaterdagmorgen beginnen de finales voor de jeugd bij TC Colmschate tot rond 15.00 uur. Daarna is het de beurt aan de 35+ senioren. Aansluitend is er een groot feest - het Deventer Tennisbal - in Colmschate.

Klik voor vergroting

Zondagmorgen staan de finales voor de singles op het programma op de velden van TC Colmschate. 's Middags volgen de dubbels. De organisatie hoopt met medewerking van de tennisbond de wedstrijden 's middags te mogen verschuiven tot na 16.00 uur, zodat de grootste hitte wordt gemeden. De organisatie - OrgCom - adviseert de deelnemers vooral veel te drinken.

 

Op de site van de TC Schapekolk (www.schapekolk.nl) is een link naar de Deventer Tenniskampioenschappen voor de uitslagen.

Naar begin

Verkeersdrempel beschadigd

7 augustus 2003

Woensdagmiddag zijn twee van de zuilen van de nieuwe verkeersdrempel op de Olsterweg omver gereden. Omwonenden hoorden een luide knal, maar wisten verder niet hoe het ongeval was gebeurd. De gemeente heeft twee rood/witte zuilen voor nood geplaatst.

Een van de aanwonenden ter plekke vond wel, dat er nu beduidend minder hard gereden werd. Echter over de uitvoering van de drempels had hij zo z'n bedenkingen. Het verkeer wordt slechts door twee onopvallende bordjes gewaarschuwd voor de nieuwe situatie. Verder is er voor de fietsstrook naast de drempel en versmallingen een verbreding gemaakt alleen ter plaatse uitgevoerd met klinkers, hetgeen de herkenbaarheid er niet duidelijker opmaakt. Ook is de belijning niet aangepast.

De Vereniging Landelijk Diepenveen heeft enige weken geleden al gereageerd op deze in hun ogen gevaarlijke situatie bij de waarnemend rayonmanager voor Diepenveen, de heer F. Pieters. Deze heeft zich ter plekke op de hoogte gesteld, maar aangegeven hiervan een notitie te maken voor de eigenlijke rayonmanager, die op dat moment op vakantie was.

Klik voor vergroting

Ook de Brandweer ondervond kortgeleden, dat met name de twee versmallingen nabij de Dennenhoek moeilijk te nemen zijn. Met uiterste preciecie kan het voertuig precies tussen de versmallingen door gemanoevreerd worden. Dit is uiteraard niet bevordelijk voor een snelle hulpverlening.

Vorig jaar haalde de gemeente na talloze klachten twee versmallingen op de Oranjelaan ter hoogte van de Molenweg na enkele weken weer weg.

Naar begin

Kinderdagkamp (3)

1 augustus 2003

Vandaag is het Kinderdagkamp van Diepenveen afgesloten. De 250 kinderen uit Diepenveen hebben een heerlijke week gehad mede door het mooie weer en de inzet van vele vrijwilligers.

Om twee uur begon vanmiddag de Zotshow van Carlo Vuur, waarbij ook de overige gezinsleden, grootouders, buren en bekenden aanwezig mochten zijn. Van die gelegenheid werd druk gebruik gemaakt. Carlo was verliefd en dat uitte hij in verschillende situaties, waarbij ook regelmatig kinderen op het podium werden uitgenodigd om mee te doen met liedjes zingen en gekke dingen doen. Dit alles vond plaats in de koelte onder de bomen van het Kolkbos op de podiumwagen van het Kinderdagkamp.

Later gingen de kinderen deels met hun ouders en deels met de huifkarren voor de laatste keer terug naar huis. Volgend jaar komt er vast weer een kinderdagkamp.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Kiekeboe

31 juli 2003

Op 18 augustus kunnen kinderen voor het eerst naar het nieuwe pand van Kinderdagverblijf Kiekeboe aan de Burg. Arriënsweg. De Stichting Kinderopvang Diepenveen start dan met twee groepen. Het gebouw kan drie groepen huisvesten met ruimte voor in totaal 34 kinderen. De buitenkant is al helemaal klaar en momenteel is men druk bezig met de inrichting binnen.

Via een bezwaarprocedure hebben de omwonenden indertijd getracht de bouw van het kinderdagverblijf in de plantsoenachtige omgeving tegen te houden. Dat is niet gelukt. Een paar grote bomen op het grasveld voor het het nieuwe gebouw zijn gelukkig behouden, zodat het totale aanzicht niet ingrijpend is veranderd. Ook zullen de omwonenden worden betrokken bij de beplanting van het geheel.

Kiekeboe verwacht, dat de overlast wel mee zal vallen voor de omwonenden. De ouders brengen de kinderen van maandag tot vrijdag 's morgens tussen 7.30 en 8.30 uur en halen ze 's middags tussen 16.00 en 18.00 uur.

Klik voor vergroting

Naar begin

Kinderdagkamp (2)

30 juli 2003

Op het Kinderdagkamp is de woensdag bijna traditioneel een speldag met veel water. De kinderen konden zich de hele dag vermaken in groepen met verschillende spelletjes, zoals 'abseilen', tekenen, poortjesgolf, een waterglijbaan, buikschuiven en balspuiten.
Helaas was het weer deze dag niet al te fraai, zodat de kleinsten niet alle waterspelltjes hebben gedaan. Dit om te voorkomen, dat ze de hele dag in natte kleren zouden lopen.
Voor de natte spelltjes verleende Brandweer Diepenveen zijn medewerking. De EHBO moest een paar keer in actie komen voor kleine 'ongelukjes'.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Brandweer Diepenveen rukt tweemaal uit

28 juli 2003

Maandag rukte het korps Diepenveen tweemaal uit. Rond het middaguur had een bewoonster van de Sequoiahof de aardappeltjes iets te zwart gebakken, waardoor het automatisch brandalarm van Huize Sparrenheuvel en de aanleunwoningen af ging.
's Middags meende een passant een buitenbrandje te zien bij een woning op de hoek van de Olsterweg en de Molenveldsweg. De brandweer ontdekte, dat het om verbranding van wat tuinafval ging. Het vuurtje was echter al bijna uit, zodat de brandweer het niet nodig achtte daadwerkelijk in te grijpen.

Naar begin

Kinderdagkamp (1)

28 juli 2003

Vanmorgen is het Kinderdagkamp bij de padvindersketen in het Kolkbos weer van start gegaan. Vanaf 9.00 uur konden de 250 deelnemende kinderen bij de haltes aan de Lindelaan, de Crommelinlaan, Het Hof van Salland, de Voorhorsterbrink en de Stijne van Sallandstraat bij een van de huifkarren getrokken door landbouwtractoren instappen.
Het thema voor dit jaar is wereldswij(d)s. Alle 18 groepen kinderen hebben de naam van de inwoners van een land. Het kamp duurt tot en met vrijdag. Aan het eind van iedere dag gaan de kinderen rond 16.00 uur weer naar huis met de huifkarren. Een grote groep vrijwilligers is de hele week voor de kinderen in touw, maar doet dat met veel plezier.

Het verslag van de hele week is te volgen op de website van het dagkamp: www.kinderdagkamp.tk

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Roggemaaidag Zoogenbrink

26 juli 2003

Op het terrein van informatieboerderij De Zoogenbrink van Staatsbosbeheer aan de Molenweg in Olst vond zaterdag het jaarlijkse roggemaaien plaats. Dit is een manifestatie georganiseerd door de GLTO Olst-Wijhe en Staatsbosbeheer.

Voor de middag vanaf 9.30 uur was er een fietstocht beginnende bij de Zoogenbrink, over de Eikelhof, door Middel, langs Broekland, de Boerhaar en Wijhe, over Fortmond en via Olst en Hengforden weer terug. Hoewel de organisatie een fietstocht van 20 km had aangekondigd, bleek deze uiteindelijk 33 km te zijn. Onderweg kon het geitenbedrijf van de familie Giessen bij de Boerhaar worden bezichtigd, waar 500 geiten worden gemolken. In de melkstal kunnen 32 geiten tegelijk worden gemolken.
Bij terugkomst wachtte de deelnemers een heerlijke pannenkoek en konden ze kijken naar het roggemaaien en een demonstratie schapen drijven met een Border Collie. Het roggemaaien werd gedemonstreerd handmatig met een zicht (korte zeis) en een pikhaak en machinaal met een ouderwetse maaibalk.
De kinderen konden een broodje bakken boven een kampvuurtje. Verder waren er een aantal kramen op het terrein met onder andere biologisch geteelde aardappelen, fruit, boeren-ijs, een imker met honing en bijen, strodecoraties, staatsbosbeheer en GLTO.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Ongeval Randerstraat

26 juli 2003

Zaterdagmorgen rond negen uur botste een auto op de Randerstraat komende van de Olsterweg rijdende richting de IJsseldijk op een boom links van de weg en sloeg om. De auto kwam daarbij op de kop te liggen.
Een man die in een schuur ernaast aan het werk was, hoorde de klap en waarschuwde de hulpdiensten. Met een breekijzer wist hij het portier aan de bestuurderszijde te openen.

De bestuurder van de auto leek op het eerste gezicht ongedeerd. Voor de zekerheid is de man met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. De brandweer hoefde niet veel meer te doen dan de auto overeind te zetten, zodat het overige verkeer er weer langs kon. De politie zorgde, dat de wagen werd afgesleept.

Naar begin

Kabelinternet in Diepenveen

25 juli 20

Eind augustus komt @Home-kabelinternet van Essent in Diepenveen beschikbaar. In juni zijn de kabelwerkzaamheden voor het retourgeschikt maken van de kabel afgerond. Daarna is er met een pilotgroep een testfase opgestart, die momenteel nog loopt. Hiermee kan Essent Kabelcom bepalen, of de signaalverwerking overal in het kabelnet aan de gewenste normen voldoet.
Vanaf eind augustus - waarschijnlijk zelfs iets eerder - wordt de kabel vrijgegeven voor abonnees. Wie zich al heeft opgegeven voor kabelinternet, krijgt als het goed is bericht thuis. Met de postcode-check op de @home-site (www.home.nl) kan men zien, of kabelinternet daadwerkelijk op een bepaald huisadres aanwezig is. Men kan zich in ieder geval al vast opgeven, ook als de kabel nog niet beschikbaar is.

Hoe Essent alle Diepenveners op de hoogte gaat brengen over de beschikbaarheid, was op dit moment nog niet duidelijk.

Naar begin

Zwemmen in kolk

13 juli 2003

Het was afgelopen zondag een zomerse dag. Heerlijk weer om aan het water te liggen. Veel mensen zullen het strand of een recreatieplas hebben bezocht. In Diepenveen zijn niet veel mogelijkheden om een frisse duik te nemen. Een aantal mensen uit Diepenveen heeft 'De Krusingskolk' in de uiterwaarden tegenover de Sallandsweg ontdekt voor watervertier. Bij de diepe kolk is echter geen toezicht en het land naast de kolk heeft een agrarische bestemming.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Ponykamp manege Noordwijk

11 juli 2003

Jaarlijks beleven vooral meisjes in de leeftijdsgroep van acht tot vijftien jaar veel plezier aan de ponykampweken bij Manege Noordwijk van de familie Roetert aan de Randerstraat. Afgelopen vrijdag eindigde de tweede kampweek van dit jaar met een afsluitend optreden voor familieleden.

De hele week hadden de meisjes al geoefend voor dit festijn. Tussen het ponyrijden door was er natuurlijk ook volop gelegenheid voor spelletjes met elkaar.
Het 'optreden' begon met de aankomst in een lange rij bij de manege, gevolgd door een demonstratie carousseldressuur met alle 17 combinaties. Daarna mochten de grotere amazones hun kunnen laten zien op het gebied van springen. Voor de kleinere meisjes was er nog een demonstratie achttaldressuur.

Afsluitende topper was de stoelendans. Daarbij ging het er om zo snel mogelijk van je pony af te stappen en een stoel of tonnetje zien te bemachtigen tot er op het laatst één over bleef.

In augustus is de derde en laatste ponykampweek, maar ook deze zit al vol. De kinderen zijn dan overdag van 9.00 uur tot 16.30 uur bezig. 's Nachts slapen ze gewoon thuis.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Drempels in Olsterweg

12 juli 2003

In de Olsterweg zijn afgelopen week twee wegversmallingen aangebracht nabij de Dennenhoek en aan de noordkant van de bocht bij tankstation de Keur. Tussen de Baerselmansweg en de Lindelaan is een busdrempel aangebracht.

Aan de randen van de versmallingen was te zien, dat het nemen ervan de nodige stuurmanskunst vereist. Op alle randen zaten al zwarte sporen van autobanden. Als de zon fel schijnt, zijn de drempels in de schaduw onder de bomen niet al te goed zichtbaar. Aan weerszijden van de obstakels worden de bestuurders door twee kleine waarschuwingsborden op vrij grote hoogte geattendeerd op de gewijzigde verkeerssituatie.

Klik voor vergroting

Naar begin

Gebouw Thuiszorg Molenweg weer beschikbaar

10 juli 2003

Het gebouw van de Thuiszorg Zuidwest Overijssel aan de Molenweg is na de inbraak en brandstichting op 26 maart bijna weer gereed voor gebruik. Het ligt in de bedoeling het gebouw 18 juli opnieuw in te richten. Vanaf 21 juli is het gebouw weer beschikbaar voor alle diensten van de Thuiszorg, die er voorheen ook zaten.

De fysiotherapiepraktijk van de heer Blaauw keert niet terug in het gebouw. Hij heeft zich nu gevestigd in het Paramedisch Centrum De Spil aan de Draaiomsweg.

Naar begin

Horecateam Roetertshof naar 4-daagse Nijmegen

10 juli 2003

Het onlangs in het AD bejubelde restaurant De Roetertshof neemt met het horecateam volgende week deel aan de 87-ste editie van de Vierdaagse Nijmegen. De heren Bert, Björn, Bart en Rik willen vier dagen lang 50 km wandelen. Sinds januari werken ze een trainingsschema af, waarbij ze begonnen met 10 km en elke keer dit verhoogden met 5 km. Een en ander is ook te lezen in hun site: www.roetertshof4daagsenijmegen.nl


Naar begin

Omwonenden Molenkolk niet gelukkig met artikel over Molenkolk-jongeren

8 juli 2003

Vóór een ontmoetingsplek voor de plaatselijke jeugd, tegen een tijdelijke hangplek waar geen sociale controle mogelijk is. Omwonenden die de komst van een hangplek bij de Molenkolk in Diepenveen niet zien zitten, willen wél dat er in het dorp iets geschikts voor de jongeren komt. 'Want er is nu helemaal niets voor ze nu.'

In het artikel van de Stentor Deventer Dagblad van 8 juli geven de omwonende hun visie op het artikel van afgelopen zaterdag. Zij stellen, dat ze wel degelijk hebben meegedacht om een oplossing te vinden en meerdere suggesties te hebben gedaan. Ze vinden de plek aan de Molenkolk echter ongeschikt door het gebrek aan sociale controle. Ook zijn ze pas heel laat bij de plannen betrokken. Bovendien vinden ze dat er iets structureels moet komen voor álle jongeren tussen de dertien en zeventien jaar en niet alleen voor jongeren die overlast geven.

Hebt u een mening over deze kwestie of hebt u suggesties voor oplossingen? Stuur dan uw reactie in maximaal 500 woorden voorzien van uw naam naar: reacties@diepenveen-dorp.nl. Wellicht kunt u zo een bijdrage leveren tot de discussie over het jongerenbeleid in Diepenveen. De reacties worden geplaatst onder actualiteiten->reacties.

Naar begin

Busdrempel in Olsterweg

8 juli 2003

De Olsterweg is van 8 t/m 10 juli tussen de Lindelaan en de Baerselmansweg afgesloten. In die dagen wordt er een zogenaamde busdrempel aangelegd vergelijkbaar met de drempel in de Oranjelaan nabij de grens met Deventer. Het gemotoriseerd verkeer uit de beide richtingen kan dan slecht één voor één de drempel passeren. Dit moet een snelheidsbeperkend effect hebben.

Vorige week zijn de tegels van de stoep aan de oostkant van dit weggedeelte er al opnieuw ingelegd, zodat het geheel straks weer een strakke aanblik geeft.

De Lichtenbergerlaan zal ook eerdaags opnieuw geasfalteerd worden. Vorige week kreeg de aannemer te kampen met losliggende gedeeltes in de oude laag. Het straatwerk van Aan de Bogen vordert ook gestaag. Het is de bedoeling, dat deze werkzaamheden op 18 juli zijn afgerond.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Trekkers op volle toeren in Diepenveen

5 juli 2003

Het in grote getale opgekomen publiek genoot zaterdag van spectaculaire sleps tijdens de trekkerslep in Diepenveen aan de Schapenzandweg. Ruim 100 trekkers verschenen aan de start van de veilig en overzichtelijk uitgezette baan. De enthousiaste toeschouwers kwamen ogen en oren tekort, om te zien hoe de bestuurders hun trekker-pk’s over de sleepbaan stuurden. Op de harde zandgrond was veel stuurmanskunst nodig, om de trekker over de volle 100 meter de full-pull, te laten slepen.

Dit ging helaas mis bij Wilfried Morrenhof uit Heeten in de klasse 4 niet standaard tot 5000 kg. Zijn trekpaard Oliver 2255 steigerde en kwam bijna dwars voor de slepwagen te staan. Daardoor kwam de wagen klem tegen de achterwielen van de tractor te zitten. Even leek het er op dat de Oliver zou kantelen, maar dat liep gelukkig goed af. Het kostte wel de nodige tijd om met twee shovels de tractor en de slepwagen uit elkaar te trekken.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Wilco Steunebrink was in de zogenaamde loonwerkersklasse (trekkers tot 10.000 kg) de beste slepper. De Diepenvener troefde met zijn Renault Atles de andere twintig deelnemers in deze klasse overtuigend af. Na zijn eerste full pull, trok hij in de tweede slep een afstand van krap 90 meter en liet daarmee Bas Hoorenberg uit Heeten en Sjaak ten Broeke uit Wesepe ruim achter zich.

Ook in de superstandaard was er een spannende strijd. De deelnemers vroegen het uiterste van hun trekker om een full pull halen. Met rookpluimen en de voorwielen ver van de grond lieten ze het publiek smullen van hun power. Team Rob en Rob uit Holten had zijn trekker het best afgesteld en liet zich kronen tot winnaar.

Voor de kinderen was er een groot springkussen, waar druk gebruik van gemaakt werd.

Klik voor vergroting
Klik vor vergroting

Voor uitslagen klik hier.

Naar begin

Geen ontmoetingsplek voor jeugd

5 juli 2003

Er komt voorlopig geen ontmoetingsplek aan de Molenkolk voor de zogenaamde Molenkolk-jongeren. De jongeren hebben hun pogingen gestaakt, ondanks het feit, dat er al een bouwplan voor een overkapping klaar lag. De weerstand uit de buurt tegen dit honk bleek te groot.

Uit een enquête van de wijkaanpak onder Diepenveners bleek duidelijk, dat er iets voor de jeugd moet komen. 'Maar niemand wil het in z'n buurt hebben', aldus Peter Paul Biekman van de taakgroep van de Landelijke Vereniging Diepenveen.

Een en ander is te lezen in een artikel van de Stentor Deventer Dagblad van zaterdag 5 juli.

Naar begin

Woonboerderij weer met riet gedekt

4 juli 2003

De woonboerderij van de familie Steunenberg op de hoek van de Boxbergerweg en de Randerstraat is weer met riet gedekt. Aan het begin van deze week net voor de regendagen had de rietdekker de klus geklaard. De rest van de werkzaamheden zal nog wel enige tijd in beslag nemen.

Op 17 maart 's middags viel de rietenkap volledig ten prooi aan een vlammenzee. De bovenverdieping verdween toen helemaal, terwijl de begane grond forse rook- en waterschade opliep.

Klik voor vergroting
Foto: Brandweer Deventer

Klik voor vergroting

Naar begin

Oefening brandweer Diepenveen en Deventer

30 juni 2003

Maandagavond rond 19.30 uur liep een oefenwedstrijd op het DSC-terrein aan de Schuurmansweg volledig uit de hand. Supporters gingen met elkaar op de vuist en richtten allerlei vernielingen aan. Tot overmaat van ramp gooiden ze ook nog twee brandbommen naar binnen in de gang van de 'Zunnebargh'. Op dat moment waren er nog twaalf mensen in de verschillende kleedkamers in het gebouw, die door de enorme rookontwikkeling en twee brandjes niet naar buiten konden komen.

Het betrof hier een oefening middelbrand van de vrijwilligers van de korpsen van brandweer Diepenveen en Deventer. Bij een grotere brand wordt er - in vaktaal gesproken - opgeschaald, waarbij meerdere korpsen de benodigde werkzaamheden verrichten. Op die manier kan een incident sneller en beter onder controle worden gehouden. Bij zo'n brand is de nodige communicatie en coördinatie nodig. Daarom komt in zo'n geval ook een OVD - Officier van Dienst - ter plaatse die de taken op elkaar afstemt en het overzicht behoudt.

De eerst aankomende tankautospuit - de 743 van Diepenveen - werd bij de hoofdingang geconfronteerd met een paniekerige barkeeper, die wist te vertellen, dat er bij het veld nog verschillende relschoppers rondliepen en dat er nog meerdere mensen binnen zaten. Een ploeg die buitenom een verkennig uitvoerde werd prompt door een 12-tal jongelui op de korrel genomen met waterballonnen.
Een ploeg die naar binnen werd gestuurd met adembescherming, kwam al gauw een brandend slachtoffer tegen met angstaanjagende brandwonden in het gezicht. Daarop werd er direct gekoeld.

Het tweede voertuig van brandweer Diepenveen - de manschappen/materieelwagen 703 - kwam even later ter plaatse en verzorgde vanaf een ondergrondse brandkraan tegenover het complex de waterwinning.

Enkele minuten later volgde een tankautospuit van Deventer. Na een kort overleg tussen de bevelvoerders werd dit voertuig met zijn bemanning ingezet aan de veldzijde van het gebouw. Ook zij kregen te maken met brandende slachtoffers.

In totaal werden er in nog geen uur tijd 12 mensen uit het pikdonkere en onder de kunstrook staande pand gehaald. Al met al was het een zinvolle oefening, waarin ruim 50 mensen betrokken waren in de rollen van brandweermensen, relschoppers, slachtoffers, oefenleiders en observatoren.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Ramp aan de Wechelerweg

28 juni 2003

De een na de andere explosie was om 13.00 uur te horen op het terrein van de regionale brandweer op de hoek van de Wechelerweg en de Oranjelaan. Auto's botsten van schrik op elkaar. Overal was vuur en rook. Veel slachtoffers kermden het uit.

Dit was globaal het gegeven, dat de leden van de jeugdbrandweer van Deventer als rampenoefening voor de kiezen kregen. Twee auto's waren op elkaar gebotst, waardoor brand was ontstaan. Het vuur sloeg over naar een naastgelegen garagebedrijf. Hier waren nog acht mensen aan het werk, die allen in meer of mindere mate gewond raakten. De jeugdige brandweermannen en -vrouwen hadden het er maar druk mee. Gelukkig kregen ze assistentie van de politie, de ambulancedienst en het Rode Kruis.

In verschillende groepen werden de slachtoffers gered en de brandjes geblust. Met name de ambulancedienst liet alles heel realistisch lijken door de slachtoffertjes te behandelen als waren het echte slachtoffers.

Al met al hadden de jongeren er handen vol werk aan, om alles uiteindelijk tot een goed eind te brengen.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Asfalteringswerkzaamheden Doffegnieslaan

27 juni 2003

Momenteel wordt er druk gewerkt aan de Doffegnieslaan. De afgelopen weken heeft de aannemer de parkeerplaatsen en de trottoirs aangelegd in het gedeelte tussen de Vossebeltweg en de Schimmelpennincksingel. Verder is de toplaag van het wegdek geschraapt.

Maandag 30 juni wordt de weg daar opnieuw geasfalteerd. Daarna moet het straatwerk van de nieuwe weg Aan de Bogen nog worden uitgevoerd.

klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

Weer woning gesloopt Draaiomsweg

27 juni 2003

Aan de Draaiomsweg is weer een woning gesloopt. Het betreft een woning van de Woningstichting De Marken nabij de gemeentewerf. Reeds eerder zijn enkele panden gesloopt. Er staat nog een blok van vier woningen, die op de nominatie staat gesloopt te worden. Van dit blok zijn nog drie woningen bewoond. Een huurder heeft al andere woonruimte en zal binnenkort vertrekken.

De Woningstichting heeft nieuwbouwplannen voor dit gebied. Het ligt in de bedoeling hier zeven kleinere eengezinswoningen te bouwen en een appartementencomplex van 24 zorgwoningen in twee bouwlagen met een binnentuin. Dit is vergelijkbaar met de woningen aan de Beukenhof.

Wanneer een en ander gerealiseerd kan worden, is afhankelijk van het vrijkomen van het laatste huizenblok en de goedkeuring door de gemeenteraad van de bouwplannen.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting

Naar begin

SkyAccess in werking

23 juni 2003

Vorige week is de antenne van Introweb op een der flats in de wijk Borgele met succes geïnstalleerd en getest. Zaterdags was bij Expert Diepenveen - de dealer voor SkyAccess in Diepenveen - al te zien, hoe breedbandinternet via SkyAccess werkt. Vanaf maandag 23 juni komt de dienst ook beschikbaar voor de bewoners van Diepenveen. Men kan kiezen uit twee abonnementsvormen en uit twee modemuitvoeringen, met een USB- en met een Ethernetaansluiting.

Wie probeert bij @Home breedbandinternet aan te vragen, krijgt nog steeds de melding, dat breedbandinternet helaas nog niet beschikbaar is in Diepenveen. Ook de helpdesk van @Home kan of wil geen duidelijkheid hier omtrent verschaffen. Bij de gemeente Deventer gaf men aan, dat Essent hiervoor verantwoordelijk is. Men verkeerde daar echter in de veronderstelling, dat Essent al begin juni kabelinternet voor Diepenveen zou aanbieden.

Naar begin

Viswedstrijd van DHV met DWV

22 juni 2003

Jaarlijks nodigt het bestuur van de Diepenveense Hengelaars Vereniging de leden van de Diepenveense Winkeliers Vereniging uit voor een viswedstrijd in de uiterwaarden van de IJssel als blijk van waardering voor de sponsering en advertenties.

Dit jaar geschiedde dat op zondag 22 juni. In alle vroegte om 8.00 uur begonnen een aantal leden van beide verenigingen aan het gereed maken van de hengels en de netten. Voor de winkeliers had Jan van Ginkel weer de nodige hengels verzorgd.

Zelfs de pinken kwamen een kijkje nemen, hoe de vissers het eraf brachten. Al met al werd er redelijk gevist. Diverse brasems en voorntjes werden op het droge getrokken. Na het eindsignaal om 11.30 uur was er nog gelegenheid om in een gezellige sfeer met het nodige visserslatijn de wedstrijd af te sluiten.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Fietsvierdaagse buurtvereniging De Vossebelt

15 juni 2003

Buurtvereniging de Vossebelt organiseert komende week weer haar jaarlijkse fietsvierdaagse. Maandag 16 juni kunnen de deelnemers zich vanaf 18.00 uur inschrijven bij cafetaria De Komeet aan de Oranjelaan. Dagelijks is er een tocht van 15 km en een van 25 km door de fraaie omgeving van Diepenveen en omstreken.

Voor wie een avond niet kan, is dat geen probleem. Er worden namelijk 5 avonden tochten uitgezet. De laatste avond is dus vrijdag. Onderweg is er steeds gelegenheid bij een controlepost iets te drinken en te eten. Fred Schutte kan u zonodig meer informatie geven (tel. 592031)

Klik voor vergroting

Intussen is bekend, dat er ruim 220 mensen met de fietsvierdaagse meedoen. Klik voor vergroting

Naar begin

Antenne Skyaccess wordt eind week 25 geïinstalleerd

13 juni 2003

Volgens E. Overmars, eigenaar van Expert Diepenveen, wordt de antenne voor draadloos breedbandinternet van Skyacces door Introweb eind week 25 geplaatst. Deze antenne komt op een van de flats in de Deventer wijk Borgele te staan.

Aanvankelijk had de bewonerscommissie van deze flat zorgen omtrent het stralingsniveau van deze antenne. Medewerkers van Introweb hebben de bewoners kunnen overtuigen dat de risico's hiervan minimaal zijn..

Wanneer de bewoners van Diepenveen via het kabelnet van @Home kunnen internetten is nog onduidelijk. De aangekondigde brief van @Home is nog steeds niet bezorgd bij de inwoners.

Naar begin

Schoolproject O.B.S. Slingerbos

12 juni 2003

Op de openbare basisschool Slingerbos was donderdagavond 12 juni van 18.00 tot 20.00 uur de afsluiting van het schoolproject met als thema Natuur. De kinderen in de verschillende groepen hadden de afgelopen tijd dit thema op verschillende manieren uitgewerkt. Voor de avond waren alle ouders, verzorgers, oma's, opa's, buren en vrienden uitgenodigd.

De kleutergroepen zijn bezig geweest met de onderwerpen vissen, heelal, vogels, natuurvindsel museum en kleine beestjes uit de natuur. In groep 3 hebben de kinderen van alles opgezocht over het oerwoud. Groep 4 had de Waddenzee als uitgangspunt genomen. Groep 5 weet nu alles over kikkers, terwijl groep 6 het hoger op zocht in de bomen. De kinderen van groep 7 onderzochten alle aspecten van afval. Afgelopen woensdag hebben ze zelfs de VAR in Wilp bezocht, om te kijken, hoe daar afval wordt verwerkt. ook andere groepen hebben excursies gemaakt naar onder meer de Holterberg en bossen in de omgeving. Bij groep 4 kwam het schoolreisje naar het Dolfinarium in Harderwijk mooi van pas voor het project.

Klik voor vergroting

Groep 8 verzorgde, verkleed als bomen, de algemene taken voor deze avond.

Klik voor vergroting

Naar begin

Onweer met windstoten

8 juni 2003

Zondag heeft een felle onweersbui de warmte snel verdreven. Dit ging gepaard met flinke windstoten. De brandweer moest op verschillende plaatsen in het land uitrukken voor omgevallen bomen en afgeknapte takken.

Brandweer Diepenveen rukte driemaal uit voor afgerukte takken en een omgevallen boom aan de Wetermansweg, de Molenweg en de Diepenveenseweg. In de Molenweg moest de ladderwagen van Deventer er aan te pas komen, om een afgeknapte tak hoog in de boom te verwijderen. Aan de Diepenveenseweg net voorbij de Randerstraat richting Olst was een grote eik geveld en had een deel van het wegdek meegenomen. Medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe hebben schrikhekken geplaatst, om het verkeer te waarschuwen.

Klik voor vergroting

Naar begin

Kinderdagkamp

8 juni 2003

Voor het jaarlijkse kinderdagkamp in de vijfde week van de basisschoolvakantie hebben zich 250 kinderen opgegeven. Door de leiding zijn ze ingedeeld in 18 groepen. Het kamp wordt evenals voorgaande jaren gehouden bij de padvinderslokatie in het Kolkbos aan de Averlose Houtweg van maandag 28 juli tot en met vrijdag 1 augustus.

Het thema van dit jaar is Wereldwij(d)skamp. Alle groepen hebben de naam van de inwoners van een land, zoals de Afrikaantjes, de Argentijnen en de Aboriginals.

De kinderen vertrekken dagelijks per huifkar getrokken door landbouwtractoren vanaf vijf halte's aan de Lindelaan (9.00 uur), Burg. Crommelinlaan (9.10 uur), Het Hof van Salland (9.20 uur), Voorhorsterbrink (9.30 uur) en St. van Sallandstraat (9.50 uur). Het programma vol met spel en vermaak duurt dagelijks tot ongeveer 16.00 uur, waarna de kinderen weer per huifkar worden teruggebracht.

Vrijdagmiddag kunnen de ouders vanaf 13.00 uur een kijkje komen nemen in het kinderdagkamp. Meer informatie kunt u vinden op de website van het dagkamp: http://home.planet.nl/~hutti038/index2.html

Naar begin

Kabelinternet in Diepenveen

22 mei 2003.

Momenteel zijn werklieden in Diepenveen druk bezig zijn met het retourgereed maken van het kabelnet van Essent Kabelcom in Diepenveen. Bij ingave van de postcode op de site van @home geeft deze aan dat breedbandinternet nog niet beschikbaar is voor Diepenveen. Ook bij telefonisch contact met Essent meldt de telefoniste, dat het nog wel enkele jaren kan duren voor breedbandinternet beschikbaar komt.
Bij de gemeente Deventer weten ze echter met stelligheid te vertellen, dat breedbandinternet in juni beschikbaar komt. Een en ander blijkt een communicatieprobleem binnen Essent Kabelcom te zijn. Pas wanneer definitief bekend is, wanneer de kabelwerkzaamheden afgerond zijn, wordt dit aan de klantenservice gemeld. Maar hoe dan ook, breedbandinternet komt eind juni beschikbaar in Diepenveen. Binnenkort zal Essent Kabelcom alle inwoners schriftelijk informeren.

Daarnaast is het binnenkort mogelijk om via SkyAccess van Introweb draadloos te internetten. Daartoe wordt er een antenne geplaatst op een van de flats op Borgele. Met het SkyModem een kleine zender/ontvanger en een abonnement bij SkyAccess kan de gebruiker dan verbinding maken met internet. De centrale antenne heeft een bereik van ongeveer 3 km. Gebruikers tussen Deventer en de Randerstraat zouden van deze dienst gebruik moeten kunnen maken. Expert Diepenveen is de dealer voor dit gebied.

Naar begin

School de Zonnewijzer breidt uit

20 mei 2003

Bij de interconfessionele basisschool De Zonnewijzer met 120 leerlingen aan de Molenweg zijn werklieden momenteel druk bezig met een grote verbouwing en nieuwbouw. Op het schoolplein komen een nieuw leslokaal en een multifunctionele ruimte. Aan de zij- en voorkant wordt een gedeelte van het gazon en de beplanting bij het schoolplein aangetrokken. Daarnaast komt er een speciale ICT werkplek.

Al met al heeft het lang geduurd, omdat ondermeer het bestemmingsplan gewijzigd diende te worden voor de forse uitbreiding. Er was zelfs een rechtzaak voor nodig om het gelijk te krijgen van een bewoner uit de buurt.

Dat de verbouwing hard nodig was, blijkt volgens directrice Henny Beckers wel uit het feit, dat zelfs de koffiekamer als leslokaal gebruikt werd.

Begin augustus hoopt de aannemer het karwei af te kunnen ronden.

Klik voor vergroting

Naar begin

Hete luchtballon Diepenveense Winkeliers Vereniging

17 mei 2003

Zaterdagavond gingen de prijswinnaars van de paasactie van de Diepenveense Winkeliers Vereniging, Fenke Speelberg, Suzan Vettrop, Wim Roetert en Annemarije Jonkhout, de lucht in met een heteluchtballon. Ook Joke Riemersma mocht meevaren. Zij had deze vaart cadeau gekregen van haar man.

Dit had al zullen gebeuren met koninginnedag, maar toen was het weer te slecht. Nu waren de voorspellingen ook twijfelachtig, maar om 19.45 uur durfde piloot Bouke Zonneveld na verschillende keren contact gehad te hebben met de weerdienst van Schiphol de vlucht toch aan.

Door een matige zuidelijke wind - vrij hard voor een ballonvaart - voer de ballon in noordelijke richting langs de IJssel. De passagiers hadden een schitterende vaart. Uiteindelijk zette de piloot de mand vlak voor Hasselt aan de grond.

Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting

Naar begin

Maxima en Willem Alexander in Diepenveen

30 april 2003

De bezoekers van de Oranjebraderie in Diepenveen keken tijdens Koninginnedag hun ogen uit. Geheel onverwachts brachten de kroonprins en zijn gemalin om 14.00 uur een bezoek aan Diepenveen. Onderwijl namen de andere koninklijke gasten na het bezoek aan Deventer afscheid van de organisatoren op Huis Nieuw Rande.

Maxima en Willem Alexander werden in een ouderwetse boerenkleedwagen uit 1880 met paard vanaf het kerkplein naar het podium op de hoek van de Dorpsstraat en Roeterdsweg gereden vooraf gegaan door een snelle auto met vier bodyguards. Op het podium verwelkomde Hans Tiebot het koninklijke stel hartelijk in het Wassenaar van Deventer.

Daarna ging het paar te voet de braderie over. Bij de stand van de Stichting Oranjecomité Diepenveen beproefde de prins zijn geluk bij het bierpoelsschuiven. Op het terras bij de fa. Pasman deelde het stel oranjebitterdrankjes uit en bij de muziektent bij de Draaiomsweg gingen veel mensen met het paar op de foto.
Helaas moest het programma door de hevige regenval bekort worden voor deze look-a-likes van het prinselijk paar.

Klik voor vergroting
 Foto: Harry Mulder

Naar begin

Brandstichting Thuiszorg Molenweg

26 maart 2003

In de nacht van woensdag 26 maart hebben dieven ingebroken in het gebouw van de Thuiszorg aan de Molenweg en vervolgens brand gesticht. De brandweer had de brand snel onder controle. De brand- en braakschade was echter dermate groot, dat het gebouw voorlopig niet gebruikt kan worden.

Naar begin

Huisartsen Diepenveen en Olst naar centrale post Deventer

Artikel uit Apeldoornse Courant van 02-01-2003
van een onzer verslaggevers

2 JANUARI 2003 - OLST/DEVENTER - De huisartsen in Olst, Wesepe en Diepenveen sluiten zich per 1 maart bij de Centrale Huisartsenpost in Deventer aan. Dit is een samenwerkingsverband van huisartsen in de regio buiten kantooruren.

Dat betekent dat patiënten van de huisartsen in Olst en Wesepe per 1 maart tijdens avonduren, nacht en weekeinden een beroep zullen moeten doen op de centrale huisartsenpost bij het Deventer Ziekenhuis. Deze wordt bij toerbeurt bemand door de gezamenlijke huisartsen. In de post worden spreekuren gehouden. Ook zijn daar artsen paraat die in geval van nood patiënten thuis kunnen bezoeken.

Aanvankelijk deden de huisartsen in Olst en de voormalige gemeente Diepenveen niet mee met de begin dit jaar opgerichte huisartsenpost in Deventer. Langzamerhand blijkt het echter steeds moeilijker de nachtdiensten onderling te regelen. Ook is het niet aangesloten zijn bij een centrale post een struikelblok bij de werving van nieuwe artsen.

Volgens de Olster huisarts W. Kampinga zat deze ontwikkeling er al een paar jaar aan te komen. Voor de patiënten zal het wennen zijn, maar voor hij ziet ook voordelen. ‘We hoeven minder nachtelijke diensten te draaien, zodat we overdag uitgeruster aan de slag kunnen. Je merkt dat de vermoeidheid je nu toch af en toe parten speelt.‘

Begin februari worden de Olster en Weseper patiënten uitgebreid geïnformeerd over de komende veranderingen. Volgens Kampinga willen de artsen de verloskundige hulp zelf blijven verzorgen. ‘Maar we moeten nog bekijken hoe we dat praktisch gezien gaan regelen.‘

UITBREIDING

Met de aansluiting van de huisartsen uit Olst, Wesepe, Diepenveen en Schalkhaar wordt een flinke uitbreiding van de centrale post in Deventer gerealiseerd. Daardoor kan de post voortaan twee in plaats van één arts paraat hebben en een eigen doktersassistente inzetten, ook in de nachtelijke uren.

‘Er komen dan natuurlijk meer patienten‘, legt huisarts Schuurmans uit. De Deventer arts is vanaf het eerste uur betrokken bij de centrale post. ‘Maar ook meer artsen om de taken te verdelen. Wij gaan iets meer diensten draaien, maar dat betekent dat er altijd twee artsen zijn. ‘s Nachts is er dan een auto die rondrijdt en een arts die in het ziekenhuis slaapt. Mochten er dan calamiteiten zijn, dan is er direct iemand beschikbaar. Over het geheel genomen wordt het voor ons dan iets rustiger. Het is een kwaliteitsverbetering.‘ Werd voorheen de telefonische dienst nog wel eens waargenomen door centrales in bijvoorbeeld Rotterdam: dat is nu ook verleden tijd. De eigen assistentes gaan nu permanent de telefoon opnemen.

De Raalter huisartsen zijn nog niet aangesloten bij een centrale post; zij regelen zelf hun diensten buiten kantoortijd. De huisartsen in Wijhe, Heino en Lemelerveld zijn sinds een jaar aangesloten bij de centrale post in Zwolle

Dit was het laatste bericht Naar begin