Boeken en sites over Diepenveen

Hieronder vindt u een aantal boeken en sites over Diepenveen.
Voor boeken: klik hier
Voor sites: klik hier


Enkele boeken over Diepenveen

Bezit van het Vrouwenklooster Diepenveen. Oude Erven op het platteland, door H.H. Ekkel m.m.v. W.A. Roetert. (Diepenveen, 1e druk mei 2000; 2e herziene druk maart 2003) Uitgave Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. -

Paal en perk gesteld. Grenswijzigingen van het Schoutambt Kolmschate, later de gemeente Diepenveen, door ir G.C. Dogterom. (Diepenveen April 2001). Uitgave Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o

Oude Diepenveners doen een boekje open. Verhalen van vroeger met oude foto’s en nieuwe portretten
(1e en 2e druk november 2001). Uitgave Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving. Historische reeks Diepenveen.

In de schaduw van de stad. De geschiedenis van de gemeente Diepenveen, door Jan ten Hove (deel 1) en Wim Coster (deel 2) (Kampen 1998, resp. 2000). Uitgave Stichting IJsselacademie te Kampen.

De Draaiom, van pellerie tot centrum van Dorp Diepenveen.
Beschrijving van de geschiedenis van de boerderij 'de Draijomme', bewoners en de omgeving door Ir. W. de Weerd in eigen beheer uitgegeven. De boerderij was gelegen exact op de plek waar nu het dubbele woonhuis van de familie Hellewegen staat (Dorpssstraat 5 en 7). De boerderij werd in 1857 verplaatst naar de overkant van de weg in de tuin van het huidige pand van Keurslager Harmsen. In 1894 wordt het geheel van ruim 38 ha in 38 kavels verkocht. Indirect wordt hier ook de geschiedenis van het Dorp Diepenveen beschreven.
Te koop bij van Ginkel Hengelsport en Diervoeding Dorpsstraat 2.

Oude Diepenveners doen opnieuw een boekje open, over Diepenveen-dorp en omgeving, Rande, Borgele, Platvoet en Keizerslanden en Klooster Sion (1e druk november 2003). Uitgave Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving.
In Diepenveen te koop bij Jan van Ginkel Hengelsport, Keurslager Harmsen, Passe Partout, Slijterij Kleinbussink en ’t Voorhuys. In Deventer bij Boekhandel Borgele, Boekhandel Praamstra, Boekhandel Aalpoel en Schouten en in Olst bij Boekhandel Korten. Historische reeks Diepenveen.

Het werk is gedaan, een nieuwe functie voor 40 boerderijen in het Deventer buitengebied (uitgave 2004). Boerderijenboek van Henk Obdeijn. Voor het boek werden veertig karakteristieke boerderijen uitgekozen die een groot deel van hun oorspronkelijke vorm wisten te bewaren. ‘Ze zijn gefotografeerd zoals het er nu uitziet, met daarbij de oudste foto die ervan is gemaakt.‘ Daarbij staan korte stukjes tekst over de boerderij zelf, de vroegere bewoners, het leven in die tijd, en de huidige functie. ISBN no. 90-9017674-8

Achter leilinden en kastanjebomen. Boerderijboek uit 2005 van Tonny Mulder met een korte beschrijving van 338 boerderijen, landhuizen, kerken en molens uit de voormalige gemeente Diepenveen. In het boek staan 340 gewassen pentekeningen. ISBN: 90-76859-22-1

Diepenveen, Deventer en de Moderne Devotie
De gemeente Deventer heeft een boekje uitgegeven onder de titel: 'Diepenveen, Deventer en de Moderne Devotie'. Het boekje bevat de voordrachten die zijn gehouden tijdens de ontvangst door de burgemeester ter gelegenheid van de Boekenmarkt 2004. Auteurs: burgemeester James van Lidth de Jeude, Rob van Hilst, Hanna de Bie en Clemens Hogenstijn (tevens redactie).

Zo zolt he’k ’t nog nooit egèten
Dit boek uitgegeven in 2007 is een verzameling van wetenswaardigheden over slagerijen, huisslachten, de veemarkt en de vleesverwerkingsindustrie in Deventer. Bovendien staan er oude recepten in, spreekwoorden in dialect en allerlei leuke verhalen. Het initiatief werd genomen door de interviewgroep van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving, die daarvoor ook de plaatselijke slagers interviewde. Historische reeks Diepenveen.

Afscheid van de gemeente Diepenveen
Bij zijn afscheid in 1915 kreeg burgemeester J.W. Doffegnies (1865-1940) van de gemeente Diepenveen ter herinnering aan zijn ambtsperiode (1895-1915) een bijzonder afscheidsgeschenk: een prachtig geïllustreerd album met tientallen foto’s en 749 handtekeningen van bewoners, raadsleden, wethouders, ambtenaren en onderwijzend personeel. Veel oude Diepeveense families vinden er dan ook nu nog hun naam in terug.
Er bestaat slechts één exemplaar van dit album, dat bewaard wordt in Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek te Deventer. Het album is nu voor het eerst volledig gereproduceerd en voor deze gelegenheid uitgebreid met inleidende teksten van historica Lamberthe de Jong.
Speciaal voor het album maakte de bekende Deventer tekenaar Johan Bokhorst (1865-1942) op elke pagina kleurige illustraties en zwart/wit pentekeningen. Fotograaf J.H. Rutgers (1879-1963) fotografeerde als een van de weinigen in zijn tijd vele markante locaties in de gemeente Diepenveen.

Diepenveensche Tabak Centrale Een plantage onder de rook van Deventer 1942 – 1959
Het boek vertelt de geschiedenis van de Diepenveensche Tabak Centrale die in 1942 opgericht werd door tuinder Derk Keurhorst en oud-tabaksplanter Gerrit Weverling. Ben Droste heeft het geschreven aan de hand van het onderzoek en de aantekeningen van Jan Jansen van de tabakswinkel Jansen aan de Brink in Deventer. Aan het boek werkte voorts Wilbert Derksen mee bij het afnemen van diverse interviews bij oudere Diepenveners en andere betrokkenen. Hans Koerhuis wist tientallen illustraties, foto’s en afbeeldingen te verbeteren, zodat deze duidelijk in het boek konden worden afgebeeld. ISBN: 978-90-805627-8-3. Historische reeks Diepenveen.

Eerste Nederlandsche Cocosfabriek - Geschiedenis van een weverij in Deventer en Diepenveen (1860-1969)
Het boek van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving omvat de meer dan een eeuw geschiedenis van deze fabriek waar kokosmatten werden gemaakt voor de Nederlandse huiskamers. In Diepenveen stond de fabriek aan de Olsterweg, maar er is niets meer van over sinds de brand in 1977. Wat er nog wèl is zijn de foto’s en de verhalen van de vroegere eigenaren (nu de familie Vroklage en Van Zadelhoff) en medewerkers.
Het initiatief werd genomen door de Pier Karenbeld en Wilbert Derksen van de interviewgroep van de vereniging.

N.B.: de Openbare Bibliotheek Deventer en Diepenveen bezitten een collectie boeken over de geschiedenis van Diepenveen.

Naar begin

Sites

Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving www.historischeverenigingdiepenveen.nl

Site met oude ansichtkaarten van Diepenveen van Rudi Steenbruggen:

members.home.nl/rudi.steenbruggen
Monumenten in Overijssel, op en in de grond (kies gemeente Deventer en vervolgens Diepenveen): www.atlas-cultuurhistorie.nl
Deventer in beeld, de geschiedenis van Deventer in foto's, kaarten en prenten (ook veel foto's van Diepenveen): www.deventerinbeeld.nl
Kastelen, landhuizen en havezaten in Overijssel: www.kasteleninoverijssel.nl
Het geheugen van Nederland www.hetgeheugenvannederland.nl
Overijssel in kaart www.overijsselinkaart.nl
Natuurgebieden in Overijssel met fietsroute historisch Diepenveen www.natuurlijk.nl/salland/deventer/fietsroute_historisch_diepenveen.htm
ADO regionaal audiovisueel archief www.ado-film.nl/index_collecties.htm

Naar begin